- Panorámás, E-ATX-es toronyház a Thermaltake-től, akár "lopakodó" alaplapokhoz is
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- Többféle belsővel jönnek a Kysona 50 gramm alatti, akciós egerei
- Világelső, 321 cellarétegű QLC-s 3D NAND-ot hozott az SK Hynix
- USB portok garmadája az ASRock AMD-s alaplapján
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA® driverek topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- Azonnali fotós kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KISDUCK #105978 üzenetére
Tulajdonképpen mindegy mivel csinálod, kparted, gparted, gdisks mind ugyanazt futtatja a háttérben. kparted meg biztosan van a decken.
GEPESZ66: válaszd ott a menüben a "megnyitás rendszergazdaként" opciót, mert alalpból csak olvasásra nyitotta meg. A system volume inf. mappa az egy rejtett mappa és az egyik OS-hez tartozik, ne foglalkozz vele, hagyd úgy ahogy van.
-
válasz
KISDUCK #105975 üzenetére
Minek változtatnál, az efat nem naplózó, nem hibatűrő,
ha meg mint írtad, Wines gépbe is van sűrűn dugdosva azaz javítható Win alatt ha gond van.
semmi oka hogy az NTFS fájlrendszert cseréld.
Jelenleg minden lekezeli, még a Macos is tudja olvasni ha egyszer szükség lenne ilyenre.Nálam féltucat ntfs külső adathordozó van használatban, winek, linuxok, okostévék okostelefonok között és soha semmi bajom nem volt még ebből.
Ha a Win alól elég hogy csak olvasod a lemez tartalmát, nem kell ráírni akkor formázd ext-re, a Winre meg tedd fel az EXT2 Volume Managert. Ezzel tudod az ext partíciókat csatolni win alá de csak read módban. Így kárt sem tudsz benne tenni.
Viszont ezzel kizárod magad hordozhatóság lényegéből.Én maradnék ntfs fájlrendszeren.
A KDE partíciókezelő egy Gparted klón gyakorlatilag.
Most Winen vagyok nem tudom a kettőt összehasonlítani de nagyon hasonlítanak. -
Petya XT
senior tag
válasz
KISDUCK #105978 üzenetére
Csinálsz egy live Linux Mintet pl., és megcsinálhatod azzal. Vagy más Gnome disztró alatt, ha minden kötél szakad, vagy nem akarod szemetelni a rendszered. Simán mehet live alól, de óvatosan. Szerintem fájlrendszert sem érdemes piszkálni, később még jó lehet egy Windows alatt is az a lemez.
-
válasz
KISDUCK #105975 üzenetére
Szerintem azt írták a fiúk, hogy javítsd a fájlrendszert a Gnome Disksben, viszont ennél fennáll a veszélye, hogy adatvesztésed lesz. Nekem is volt hasonló gondom, de nem veszítettem adatot, ennek ellenére csak saját felelősségre csináld és a fontos dolgokról legyen mentés.
-
válasz
KISDUCK #105971 üzenetére
Szia van elvi lehetőség, Gparted fájlrendszer javítása menüpont.
De én ezt nem ajánlom sőt ellenzem.
Az NTFS a Windows fájlrendszere és csak a checkdisk (chkdsk.exe) tudja normálisan javítani a fájlrendszert és rendbetenni a leírókat.
Ugye eszedbe sem jutna egy Win alól ext fájlrendszerre fsck-zni, még ha lenne is valami ilyen mód. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KISDUCK #105971 üzenetére
A kparted és a gparted is bizonyos fokig képes az NTFS fájlrendszer javítására. Az előbbi az alapból fent is van a decken azt hiszem. De előállhat olyan, amihez muszáj rádugni egy Windowsos gépre, hogy kijavítsa a fájlrendszert. Én is jártam így, nekem a Samsung TV néha megrendezi a külső HDD fájlrendszerét, hiába állítom le a TV-t és megvárom míg kialszik a HDD led...
Az ExFAT fájlrendszer lenne az NTFS alternatívája, de azt nem támogatja minden, így marad az NTFS.
I02S3F: no, ma is tanultam valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KISDUCK #84240 üzenetére
Ha Ubuntu fan vagy, akkor POP! OS
Ha nem, akkor pedig Manjaro.
*ha a játék nem natív Linuxos játék, akkor engedélyezni kell neki a protont (steamplay) a steam-ben először. Ha valami extra igénye van, akkor meg ott van a proton-experimental a steam-ben, meg a Proton-GE, külső forrásból. Infót a protondb-n találsz a játékokról proton alatt. -
ViZion
félisten
válasz
KISDUCK #19042 üzenetére
Akkor csavarjuk meg a dolgot... Kezd a logouton, ott van pár cikk, pl. a próbáld ki a linuxot, amiben röviden, linkelt videókkal a nagyobb asztali környezetek le vannak írva. Utána Youtube linkeken még találsz pár videót, h melyik a szimpatikus. Kiválasztod, letöltöd. Ha másik tetszik, akkor azt is telepítheted, pl. Xfce -> LXDE. Mondjuk Mint-nél nem tudom biztosan, mivel nem próbáltam, de többi disztrónál ez működik, és mégsem 700 MB-ot kell leszedni.
Ha SSD van, akkor a Fedora 17 teljes telepítés SSD-re cikkben is van pár hasznos tanács, de logouton keresgélve sok hasznos olvasnivalót találhatsz. A Te gépedre tényleg csak ízlés kérdése, h melyik DE-t rakod.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vicces képek
- Tőzsde és gazdaság
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- NVIDIA® driverek topikja
- Gyúrósok ide!
- Autószerelők, autószerelés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest