Hirdetés
- Bontsuk ki ezt a 4K-s vadállatot! - ASUS Prime 5070 unboxing
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Videós, mozgóképes topik
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #102383 üzenetére
Pontosan tudjuk mi az oka: a tervezett avulás.
A jedi tanácsban csak 5 laptop van és ezek közül is csak 3 érdemli meg a mester rangot: Elitebook, Thinkpad T, Latitude. A maradék kettő a Probook, meg a Macbook. Főleg utóbbi esetében bőven vannak kérdéses megoldások. Az összes többi laptopnak hazudott "eszközért" egyszerűen nem szabad pénzt adni.
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #102375 üzenetére
Ilyenek ezek az üzleti notik. Nekem az Elite/Probookjaim okoznak agyhugykövet. Azok meg egyik pillanatról a másikra leállnak és nyekk, se töltés, se lámpa nem ég se semmi: papírnehezék. Aztán az egyik szervízpéter mondta, hogy csináljak biosresetet, húzd ki az akkut meg az elemet azt nyomd a bekapcsgombot 2 percig. És láss csodát a laptop életrekelt. 2 havonta a négy laptopból az egyik csinál egy ilyet.
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #102293 üzenetére
Tegnap este én is nekiugrottam a mintupgrade-nek megint. A helyzet egy az egyben ugyanaz, mint tavaly. Ugyanúgy a külső csomagoknál áll meg és utána berakja a listába az apttal felrakott csomagokat. Mindezt úgy, hogy nincs ppa, nincs külső tároló semmi ilyesmi. Valószínűleg rosszul értelmezem ezt a külső csomagos hibaüzit.
Végülis 2027-ig jó ez a 21.3, úgyhogy szerintem befejeztem az ezzel való bűvészkedést.
-
Warton
őstag
válasz
lanszelot #102297 üzenetére
Tök vicces, hogy az Ubuntuval kapcsolatban egyetértünk én is pont így vagyok a Kubuntummal, hogy annyira szeretném utálni, mert csak. Viszont egyetlen rossz szót sem tudok rá mondani, mert csak működik. Lehet, hogy túl sok Yt-t nézek, mert ott szokták az Ubuntukat szétköpködni és már tudatalatt utálom...
pedig nem is rossz.
Endevahúrosok most aztán megkapták a magukét.
-
Warton
őstag
válasz
lanszelot #102255 üzenetére
Az idő hasznosabb eltöltése lenne kiválasztani egyet és elmélyedni benne. Spec momentán vagy 5féle disztrot használok párhuzamosan különféle intenzitással és mindegyikkel van rossz tapasztalatom:
LinuxMint: nem tudom mintupgradelni,
MX Linux: ezeréves progik vannak a repokban, tudtommal itt nincs is verzióupgrade lehetőség, (de ezt lehet rosszul tudom)
Manjaro: néha összeomlik az SDDM, ha piszkálom a stílust KDE-ben, néha bebugzik valami
Arch: ugyanaz mint a Manjaronál,
Kubuntu: hmmm.... ezen most el kell gondolkodnom... ááá, meg is van: hülye neve van! -
Warton
őstag
Használ itt valaki Onlyoffice-t? Hogy lehet beállítani azt, hogyha nyitok egy új dokumentumot akkor a helyesírás ellenőrzés alapból magyar legyen és ne angol? Nem találtam erre beállítást a menükben.
-
Warton
őstag
Legnagyobb meglepetésemre tegnap két játékot is, mindenféle indítási opció beirogatása, protonverzió állítgatása nélkül sikerült elindítanom Steamben: Batman Arkhman Knight és Kingdom come: Deliverence. Lassan megvalósul az aláírásomban szereplő világ.
A Far Cry5-tel továbbra is szenvedek, de már kezdem feladni azt...
-
Warton
őstag
Egyébként amikor már pont elkezdtem volna fikázni az endevahúrt és belekezdtem volna a bezzeg a manjaro loopba:
-
Warton
őstag
válasz
V.Stryker #102044 üzenetére
Ezen válasz alapján javaslom, hogy a yay helyett pacmant használj inkább progik telepítésére és frissítésre.
A base-devel AUR-os csomagok (amik nincsenek benne a normál repoban) telepítéséhez szükséges. Én nagyon leszoktam az AUR használatáról pont az ilyen fenti hülyeségek miatt. Kizárólag a repo, ha abba nagyon nincs valami akkor flatpak.
Amúgy még próbálkozhatsz a
sudo paccache -r
paranccsal, ami törli a cache-t. -
Warton
őstag
Bocsánat, de már nem tudtam szerkeszteni az előzőt... Az is beszédes, hogy az Archwikin egy 15 pontos troubleshootos szegmens van, ahol listázzák, hogy milyen problémák vannak jelenleg is az sddm-mel.
-
Warton
őstag
válasz
daninet #102011 üzenetére
Ne is mondd, az SDDM a legnagyobb trágyadomb, amit a linuxos pályafutásom alatt láttam eddig. Főleg a plazmával, waylanddel elegyített sddm a legrosszabb.
Amúgy hogy lehet lecserélni az SDDM-et valami használhatóra, csak simán törlöm a csomagot és felrakok egy másikat, vagy kell valamit hegeszteni még?
-
-
Warton
őstag
válasz
IstvánLászló #101781 üzenetére
Na ma délután már nem indult...
Fekete képernyő, villogó kurzor egér nyilacska. Mondom mi a f**?!
De már nem ijedek meg az ilyesmitől, úgyhogy billentyűzet ráköt (mivel az F billentyűk ezen a macbookon furcsán vannak) Ctrl + Alt + F3 aztán login, aztán
startplasma-wayland
és lám elindul a grafikus felület, amiben egyből visszaállítottam az SDDM nyitóképernyőt Breeze-re. Úgy látszik a KDE-ben ezt az egyet nem lehet piszkálni.Közben furcsa volt, hogy a letöltés nem megy 30 kbit/s fölé, sőt igazából úgy küzd a wifi mint disznó a jégen. Kicsit kutakodtam az interneten és az archwikin és azt láttam, hogy ennek a típusú Macbook Airnek nincs benne a broadcom-os wifi adaptere a kernelben és hogy azt külön csomagként kell felrakni: broadcom-wl a neve. Na mindegy most már ez is jó. Aztán megnéztem a Macbook Pron is ilyen wifis izé van csak ott az MX Linux alapból felrakta azt a csomagot. Az Arch meg nem fogja a kezed, hogy ezt csináld vagy azt csináld, hogy jó legyen, hanem csinálj, amit akarsz és csak rajtad múlik, hogy működik vagy sem.
Eddig lekopogom nem annyira szörnyű ez az Arch btw.
-
Warton
őstag
Ma délelőtti program eredménye.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #101711 üzenetére
Nálam a keyringes frissítéses bohóckodás volt a fő probléma, de az az Endevahúrban is ugyanúgy meg volt. Emlékszem, hogy ülök az Endevahúr előtt és a redditet bújom, hogy mit kell csinálni az archlinuxkeyring errorral. Szerencsére már jópár hónapja megszűnt ez a rendszeresen visszatérő probléma.
A másik fő probléma ez a herélt mesás szerencsétlenkedés volt. De mióta rendbe rakták a mesát azóta - lekopogom - nem volt komolyabb gondom a Manjaroval. Az AUR-ról meg csak annyit, hogy az a tapasztalatom, hogy amik korábban csak az AURban voltak azok kezdenek feljebb kúszni: flatpakbe, vagy akár még a repoba is, az ilyenek mint pl.: nuclear, caprine, fheroes2, dhewm3 stb. régebben szinte csak az AURból voltak elérhetőek, most már azért máshogyan is lehet futtatni ezeket. Úgyhogy mostanra az AUR-t már nem is nagyon használom.
Az elkövetkező új KDE alverzió frissítés miatt egy picit izgulok, bízom benne, hogy nem ttyból kell majd visszaépíteni az egész hóbelebancot, mint a 6.0-nál.
Ami így visszagondolva szerintem az alternatív mesa + wayland miatt történt.
-
Warton
őstag
válasz
Horvi #101707 üzenetére
Ez az ember félévente csinál egy videót arról, hogy a Manjaroval valami baj van, bár szerintem évek óta nem használta, de az is lehet, hogy életében soha. Nála ez ilyen becsípődés. Meglengeted a szakálla előtt a türkisz zöld Manjaro logót az így húz a lendkerekén kettőt és belekezd: nátszéf, éjúár, ánsztéböl pekidzsíz, szszl autentikésön
stb.
Úgyhogy azért várható, hogy a nézői leszavazzák a disztrót. -
Warton
őstag
válasz
urandom0 #101458 üzenetére
Vizualizáltam (MS Paintben) számotokra, hogy egy kezdő win felhasználó hogyan látja a különbségeket az egyes disztrók között.
Ezen a tűpontos grafikán jól látható, hogy az ún. normál disztrók egyenlő távolságra vannak a kezdő, windowsról érkező felhasználótól használhatóság tekintetében, ez alól az Arch az egyik kivétel (biztos van több is), mert annak telepítési metódusa túlmutat mindenféle normalitáson, ráadásul nem keveset kell konfigolni ahhoz, hogy olyan legyen mint a többi.Ellenben a többinek a telepítési folyamata azonos, telepítés után különösebb konfigurálást egyik sem igényel és mindegyikben megvannak az alapvető programok (böngésző, szövegszerkesztő, médialejátszó).
-
Warton
őstag
válasz
Vasti74 #101448 üzenetére
Ki mondta, hogy próbáld ki? Én csak annyit állítottam, hogy az egy gombos frissítés nem a Mint kiváltsága, hanem működik Archon is. A Manjarot azért hoztam elő, mert pont egy ilyen gép előtt ülök. Ha MX Linux előtt ültem volna akkor az MX csomagkezelőről tettem volna be screenshotot és nem a pamacról.
Szerintem amúgy a linux az linux teljesen mindegy, hogy Mint, Manjaro, Fedora vagy Debian, legalábbis itt a kezdő topicban tökmindegy, nincs különbség. Én úgy állok hozzá, hogyha valami nem működik és nem tudom működésre bírni, akkor ijjé ennyi, végülis nem fizettem érte egy fillért se.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #101262 üzenetére
Szerintem valami csomag hiányzik, vagy valami launcher opciót kéne még megadni, de semmit sem találtam eddig. Közben tegnap este még jobban downgradeltem a Protont 7-es verzióra. Ennek az lett a következménye, hogy a Steam már nem az Ubisoft Connectet akarta megnyitni, hanem a Uplayt.
Át se tudtam állítani, úgyhogy újra kellett telepíteni az egészet.
Amúgy másik kérdés, közben játszogatok a Trials Fusionnel is, szintén Ubisoftos és amikor azt indítottam azt vettem észre, hogy frissítgeti az UC-t, miközben az FC-s szerencsétlenkedések miatt már agyig van frissítve. Azért nem mondjátok, hogy játékonként felrak a Steam külön-külön UC-ket?!
Az uborkaszoftveres megjegyzéssel egyetértek amúgy. Tényleg egy vicc, amit az Ubisoft csinált ezzel az Uplay/UConnect marhasággal. Meg az, hogy minden egyes játékba mostmár alapból bele kell tenni, hogy vegyél ezt meg vegyél azt.
Nem vagyok egy nagy AssasinCreed fan, kb. a 2-est vittem végig, de hallom, hogy már az újabb single playeres AC-ban is grindolni kell, viszont ha fizetsz akkor nem kell annyit grindolni?!
Viszont tagadhatatlan, hogy az ubisoft kínálatában elég jó címek vannak, így pl, ez a FC5 is egy kifejezetten nívós játék, kár, hogy nálam valamiért defektes.
-
Warton
őstag
Valaki játszogat a Far Cry5-tel? Nekem most az a gondom, hogy a játék elindul, viszont ilyen glitches a kép:
Érdekesség, hogy csak kinti helyszíneken, tehát egy házon belül hiba nélküli. AMúgy eddig a windowsos mentésemből dolgoztam, aminek az volt a lényege, hogy egy bunkerből kellett kimenekülni és a bunkerben nem glitchelt a játék, csak akkor amikor kijöttem a felszínre.A játékban a menü amúgy rendesen megjelenik, több videó optiont próbáltam különféle felbontásokon AA ki-be stb. Nem javult a helyzet.
Steames verzió amúgy.
Több Protont próbáltam:
Normál protonnal ez a helyzet, GE-vel szintén
Proton Experimentallal crashel a játék, úgyhogy el se indulIndítási parancsként ez van beállítva:
PROTON_USE_WINED3D=1 %command%
Ha kiszedem akkor az Ubisoft Connectet el se indítja, illetve próbálgattam a fenti proton és beállítás variációkkal is.
Valahogy a DXVK kapcsán ide kerültem, az itt leírtakat megcsináltam, de nem nagyon segített, nem változott semmit a helyzet.
Elvileg csontig fel van frissítve minden, más játékoknál (Doom, Doom Eternal) nem tapasztaltam ilyesmit, amúgy Manjaro KDE.
Erre az inxire esetleg ránéznétek, hogy van-e benne valami furcsaság, én nem nagyon vagyok tudója?
~ inxi -Gxxx ✔
Graphics:
Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600
XT / 5700/5700 XT] vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-1
pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: HDMI-A-1
empty: DP-1,DP-2,DP-3 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 1002:731f class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.15 with: Xwayland v: 24.1.4
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting,radeon
alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 model: LG (GoldStar) IPS FULLHD
res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 size: 480x270mm (18.9x10.63")
diag: 551mm (21.7") modes: max: 1920x1080 min: 720x400
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast gbm: drv: kms_swrast surfaceless: drv: radeonsi x11:
drv: radeonsi inactive: wayland
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.3.3-arch1.1
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon RX 5600 XT (radeonsi
navi10 LLVM 18.1.8 DRM 3.59 6.12.8-1-MANJARO) device-ID: 1002:731f
API: Vulkan v: 1.4.303 layers: 8 surfaces: xcb,xlib device: 0
type: discrete-gpu driver: N/A device-ID: 1002:731fIlletőleg esetleg bárkinek van valami ötlete?
-
Warton
őstag
Pont ilyen proci van a Macbookomban is. A youtube indítása kb. fél perc, mire bejönnek a videók, videó lejátszást 360p felett felejtsd el. Már 480pben sincs folyamatos videólejátszás, állandóan homokórázik stb. 360pben az alábbiak szerint alakul a cpu használat, persze csak egy ablak és semmi más nem fut:
Hogy mennyi értelme van 360p-ben videót nézni azért az elég kétséges.
A rendszer MX Linux KDE. -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #101195 üzenetére
Nálunk meg kötelezővé tették, hogy LEGYEN autentikátor a telefonon és azzal lépjünk be ebbe, abba...
Szerintem egy ügyfélkapu, amivel elérhető az adózásod az egészségügyi dolgaid, egy rahedli egyéb dolog, amin keresztül nyilatkozatokat tehetsz a hatóságok felé stb. stb. lehet, hogy megérdemli a plusz biztonságot.
Egyébként elképesztőnek tartom, hogy a prohardveren a linux topikban egy mobiltelefonon lévő autentikátor ekkora issue. Mert még az öregek otthonában a bingószakkörben megérteném, de itt...
-
Warton
őstag
válasz
csixy #101178 üzenetére
Nem kezdtél bele az átállásba??
Azért ez ne úgy legyen már beállítva, mintha ez a folyamat heteket/hónapokat venne igénybe és nem kb. 5 percet!
Egy kicsit túl van pörgetve ez az egész. Megy a vergődés, hogy az Ügyfélkapus belépéshez mostantól már kell egy okostelefon egy autentikátor appal. Úristen!!!!
És ha be akarsz lépni az Ügyfélkapu+-odba akkor a felhasználónév jelszó után be kell írni azt a 6 számot, amit az autentikátor kiböfög magából! Csak ezt NE!!!!
-
Warton
őstag
Nekem az a bajom az ufw-vel, hogy rendszerindításnál nem tudom beállítani, hogy automatikusan induljon.
Asudo ufw enable
csak az adott indításra vonatkozik, rebootolás után inactive az ufw.Nem tudom, hogy merre felé kéne mókolni. Amúgy Manjaro.
-
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #100910 üzenetére
Közben kutatgattam tovább és találtam egy ilyen github oldalt. És ha valaki archozik akkor az AUR-ban van emészhetőbb verziója is a freeserfnek, azt hiszem csak 3 fájlt kell összeszedni az eredeti játékból.
-
Warton
őstag
Múltkor valaki írt ide egy linuxos settlerst, ami ingyenes stb. Közben bennem időről időre felmerül, hogy kéne játszani az első settlersel, viszont a szokásos helyeken (Steam, GOG) ez a játék nincs fenn. Már gondolkodtam, hogy kihajózok a Karib-tengerre, amikor is megláttam, hogy az Ubisoftnál van ez a cím és van pofájuk elkérni egy 30 éves DOS-os játékért 5eurót!!
Viszont most le van árazva 1,25-re holiday kuponnal le lehet még vinni 1 euróra az árat. Lutrisból indítva az Ubisoftconnectet simán települ és lehet vele játszani linux alól is.
Szomorú, hogy 2025-re eljuottunk oda, hogy egy ilyen játékot internet kapcsolattal és két launcherrel kell indítani.Legközelebb elmesélem, hogy indítottam el a Settlers2 Gold Editiont.
-
Warton
őstag
válasz
poirot #100788 üzenetére
Én első körben újratelepíteném a windowst, hátha egy friss install gyorsít, ha ez már megvolt akkor cserélném benne a procit ha lehet. Nem ismerem ezt a géptípust. Az az i3 se fogja megváltani a világot, de azért mégis jobbnak hangzik. Ezek a procik a párezres kategóriában vannak. Utána próbálkoznék újra a windows10-zel.
Ha hülyeséget beszélnék és nem lehet benne procit cserélni akkor LinuxMint, de azért a doc fájlok szerkesztgetésével lesznek kompatibilitási gondjaid akár Libreofficet, akár Onlyoffice-t használsz. Esetleg próbálkozhatsz az online MS Office-szal.
-
Warton
őstag
válasz
oreg0503 #100756 üzenetére
Nem meggyőzni akarlak, de a tárgyi tévedések bántják a szemem.
1. DDR4 van benne, 32 GB-ig pakolható, én 16-ot raktam bele, szerintem az bőven elég mindenre.
2. M2-es.Közben eszembe jutott, hogy én nem biztos, hogy egy 200kás laptoppal felszállnék a piros 20-as buszra.
-
Warton
őstag
válasz
oreg0503 #100753 üzenetére
Kinek pap kinek a paplan. Én már csak üzleti laptopot veszek, semmi mást. Nem nyeklik, nem nyaklik, nem törik a zsanér, nem reped a műanyag stb. Volt Ideapadom (2.gen) zsanér eltörve, kijelző kábel elnyírva kuka, van egy MSI gamercsodám (4. gen), zsanér eltörve, a billentyűzet feletti részen műanyag elrepedve stb., mondjuk még megy.
Év elején vettem két Elitebook 840 G5-öt, 40k darabját 70%-os aksival, szinte elpusztíthatatlannak tűnik, az egyiket egy 9 éves kislány kapta és eddig bírja a strapát és bár csak 8. gen teljesen használható, egyszerűbb, régebbi játékokat (Spore, SIms4 stb.) is simán visz. ÉS ezeken általában mindegyiken van win licensz, ha valakinek ez kell és telepíthető rá a win11is.
-
Warton
őstag
Akkor ezek szerint nem hardver hiba, viszont nem nagyon reagál arra, ha belerakok egy kártyát, azt hogy tudom megnézni, hogy a drivere fennvan vagy ezt is a kernelnek kéne tudnia?
-
Warton
őstag
Egy laptop saját belső SD kártya olvasóját az lsusb vagy lspci parancs valamelyikének ki kéne listáznia nem?
Én vagyok vak, vagy tényleg nem szerepel ezekben a listákban:
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #100663 üzenetére
Ezzel én is így vagyok, ezek a tisztító szoftverek teljesen feleslegesek, semmilyen érzékelhető teljesítmény növekedést nem fognak okozni a gépen. Ez pont olyan duma, mint amikor itt emberek elmondják, hogy mindenképpen XFCE DE-t tegyél mert attól majd megtáltosodik a géped... Na persze.
Max arra jó, ha valaki helyszűkében van akkor talán egyszerűbb helyet felszabadítani, mint manuálisan kergetni a GB-okat.
Én használtam a Bleachbitet és nem okozott semmilyen galibát, de azért aki használja az mindenképpen ésszel tegye.
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #100448 üzenetére
Végülis ezt tettem, felraktam a legújabb kernelt és most az megy, semmi sem változott, ugyanúgy vergődik a külső csomagokon a mintupgrade.
Amúgy nézegetve a fórumokat van nem kevés topic erről az error100-ról, de igazi megoldást sajnos nem találtam, azon túl persze, hogy csinálj friss installt.
Érdekes, hogy a topicok egy része augusztusi, amikor én is próbáltam upgradelni sikertelenül. Ott valami Ubunutus repository bugra fogták. Viszont emlékeim szerint akkor valahogy továbbment ez a folyamat és az upgrade folyamatában később dobált errort, de már nem nagyon emlékszem, hogy akkor pontosan mi volt a nyűgje. Lehet, hogy bizonyos része a rendszernek upgradelődött és most itt lebegek a 21 és 22 verzió között félúton?
Próbálok majd keresgélni valami log file-t.
Amúgy a kernelnek van köze ehhez az egészhez, szerintem itt valami csomagtárolós hiba van.
-
Warton
őstag
Nekifutottam harmadjára is a mintupgrade-nek
Mintupgrade előtt updaeltem upgradeltem és rebootoltam.itt akadtam el ezúttal:
Javításra klikkelve nem történik semmi.Neofetchet elfelejtettem a képernyőre tenni, jelenleg 21.3-on van a rendszer.
Nincs PPA vagy külső tároló beállítva, ezen a gépen nem is volt soha,, tehát nem az a gond, szerintem... A brave ezen flatpakként került fel, csak rosszul emlékeztem.Ha a szoftverkezelőben a karbantartás fülön rámegyek a külső csomagok eltávolítására akkor ezt kapom:
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #100406 üzenetére
És? Én nem azt mondtam, hogy nincs flathubon, azt mondtam, hogy ezek nincsenek benne a tárolókban. A Brave-et én mondjuk curl-öztem, mert ezt írják a honlapjukon.
flatpak verzióról ők maguk így nyilatkoznak:Brave is available as a Flatpak package from Flathub. While it is maintained by Brave Software, it is not yet working as well as our native packages. We currently recommend that users who are able to use our official package repositories do so instead of using the Flatpak.
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #100382 üzenetére
XZ backdoorról nem tudok nyilatkozni, én nem tapasztaltam azzal kapcsolatosan problémát, biztos volt valakinél.
A belső tároló egy nagyon szép gondolat, de ha a kívánt program nincs benne akkor azért muszáj valamit csinálni. Pl. nincs bent a brave, aminek szerintem alapnak kéne lennie, még a windows store-ban is benne van, nincs benn az onlyoffice, nincs benn a nuclear. Csak, hogy néhány példát mondjak. Persze a firefoxszal is el lehet bohóckodni, de hát az egy rossz termék sajnos.
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #100375 üzenetére
Ezt is fordítva látom. Azért látjuk Tordai úr kálváriáját a megromlott Ubuntujával, hogy ez nem megy, az nem megy, lejárt csomagok vannak stb. Nekem is van lejárt szavatosságú LinuxMIntem és nem tudom upgradelni, mert errort dobál. Kétszer futottam eddig neki, de feladtam. Ezzel szemben az Arch kb. örök, mindig frissen tartható, nem jár le. Ugyanazzal a Manjaroval vagyok már 2,5 éve kb., úgy hogy már két gépet kiszolgált, csak az SSD-t raktam át. 4-5 naponta frissítem, amikor már 100 körül vannak az upgradelhető csomagok és az utóbbi időben (kopp-kopp) nem volt vele gond, 1 perc és kész, nagyon felügyelni se kell. És akkor ott az AUR, ami kinyit egy teljesen új világot.
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #100365 üzenetére
Akkor lehet, hogy azok függőségek?! Hmm... érdekes, én eddig azt hittem, hogy ezek a csomagformátumok úgy működnek, hogy minden az indításukhoz szükséges cucc benne van az adott csomagban. Akkor ezek szerint ők is, a repós társaikhoz hasonlóan függőségeket telepítenek snapban/flatpakban?!
Erről találtam egy négyéves posztot, majd este megnézem otthon, hogy erre mit dob.
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #100363 üzenetére
Nem vagyok mérvadó, mert sokat nem szoktam messengerezni, de arra jó. Most volt egy kis dokumentum, meg képküldözgetés messengeren keresztül és arra teljesen alkalmatlan volt, úgyhogy én is böngészőben intéztem azt.
Nézegetve a listát így se értem miért flatpak a mesa, illetve miért kellenek a gnome csomagok egy Kubuntura?
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #100358 üzenetére
Vicces, én pont fordítva, ha lehet választani akkor inkább flatpak a snappel szemben. Próbálgatom a Kubuntut most már pár napja, kezdem belakni, nem annyira rossz ez, mint gondoltam először. Furcsa, hogy sok alap progi (firefox, thunderbird) snappes és nem a repoban van.
A snappes nuclear az istennek se akart elindulni, úgyhogy muszáj volt flatpakben felrakni. Caprine-t nem találtam snapban, úgyhogy flatpak az is. Aztán megszokásból az Onlyoffice is flatpakkes lett.
-
Warton
őstag
válasz
sh4d0w #100347 üzenetére
Én abszolút nem értek hozzá, csupán egy megoldási javaslatot dobtam be arra az esetre, ha valaki nem tudja a lejárt szavatosságú ubuntujára telepíteni a pythonos progit, akkor esetleg megpróbálkozhat a wine-nal, mert nekem így is működött. És ez a módszer egy picit egyszerűbbnek tűnik, mint az urandom0-ás megoldás, ami bizonyára elegánsabb, időtállóbb stb. A wine meg egy favágós, mindenki által lenézett, leköpködött megoldás, de mégiscsak egyfajta megoldás. Písz
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #100306 üzenetére
Amúgy miez a nagy szerencsétlenkedés ezzel, ott van az exe, nálam simán futtatja a wine is.
Azt csá. Hozzatok már létre még néhány virtuálisgépet erre az egy exe futtatására! -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #100306 üzenetére
Letöltöd a zip-et
kibontod
futtathatóvá teszed a py kiterjesztésűt
feltelepíted a requirements.txt-ben lévő progikat, ha esetleg nincsenek meg, aztán
terminalba:
python [fájl elérési útvonala]/YTSage.pyNekem így elindult, de nem próbálgattam magát a progit.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #100304 üzenetére
Ott van githubos oldalon leírva.
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #100215 üzenetére
Azt a második részre tartogatom, bár már régebben beszéltem ForrasztópákaFerivel a dologról, nem tetszett, hogy a laptop árát még egyszer kifizessem, illetve, hogy postai úton kéne eljuttatni és vissza.
Bár igazából még egy-két pukli ide vagy oda már tökmindegy.
Meg aztán megnyugodtam mert simán minden probléma nélkül ment a windows a gépen...
Majd lehet, hogy a foodorát szállító indiai srácot felkérdezem nem-e ő csinálja a biosresetes videókat a yt-ra.
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #100210 üzenetére
A HP Probook 440 G6 laptopom története dióhéjban:
A kimitlop BT-nél foglalkoztatott IT csávó beállította a securebootot és levédte az egészet bios jelszóval (ami nem jelszo, nem 123456 stb.), hogy a prehistorikagyú felhasználó ne tudjon turkálni benne. Utána a prehistorikagyú ripityára törte a laptopot, a palmreszt meg van gyűrődve, a kijelző valószínűleg teljesen szét lett cincálva stb. Viszont a belseje egész jól megúszta a balesetet. (Láttam képeket erről a laptopról fej nélkül.) Ez a laptop ebben a formában bekerült a kukába, ahonnan BontóJózsi szedte ki itt a pH-n és elkezdte bontani, addig jutott vele, hogy kiszedte belőle a HDD kábelt, meg a HDD caddyt, mert jött KókányTibi, aki fantáziát látott a fejetlen, gyűrött laptopban és elhozta tőle. Hozzákókányolt egy kijelzőt, oly módon, hogy tele van leakekkel, meg a szél lobogtatja a kávát, meg a belsejéből is hiányzik csavar, amiket pótolgattam stb. Eztán feltette a vaterára, ahol meg én leütöttem kb. 20káért csak azért mert win11 kompatibilis (és volt hozzá akku, SSD, ram). (Ezelőtt csak 6. generációs laptopjaim voltak). Ekkor még nem tudtam, hogy bios jelszavas. Aztán hozzávettem BontóJózsitól a HDD kábelt és használtam a Win11-et. Mostanra viszont már nem tetszik a Win11 és szeretnék rá valami normálisabb rendszert, ami a laptop fent részletezett szellemiségéhez jobban passzol. -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #100204 üzenetére
Azért is tartok tőle, mert ebben a kubuntuban még a régi plasma verzió van, feltételezem, hogy ez 2027-ig ennél a verziónál így is marad, vagy rosszabb esetben az upgrade-nél ez a rendszer is földbeáll mint a Manjaroim.
Jobban örülnék egy olyan disztronak, amibe már eleve az új verzió van, ráadásul meg tud bírkózni a secureboottal is...
Már látom, hogy LinuxMint lesz ebből.
Vagy egy indiai származású forrasztópákás sámán, aki kiüti a biosjelszót.
-
Warton
őstag
-
Warton
őstag
Az az érdekes, hogy a Kubuntu valahogy be tud bootolni és még talán telepíteni is tudnám, viszont se az Endeavour se a Manjaro nem megy, ez egyébként mitől függhet?
Valami KDE-s cuccot szeretnék, de a Kubuntutól egy kicsit tartok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Revolut
- Videós, mozgóképes topik
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest