- Milyen monitort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amazon Kindle
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #105840 üzenetére
Azért kérdeztem pont a Brave-et, mert ezzel telepítem én is, és hozzáadja a tárolóját a rendszerhez. Gondolom, ez Debianon nem lehetséges. Vagy igen.... hát én már teljesen össze vagyok zavarodva...
No, várjunk, nem is PPA, hanem más. Azt sem tudom, hogy miért nincs engedélyezve, pedig frissíti magát.
-
válasz
ubyegon2 #105823 üzenetére
Kolléga jönne Winről valamire ezért szaporodott meg a Windows kifejezés és néhány rá vonatkoztatható fogalom a topikba.
Írhattuk volna helyette hogy a:
Már régóta ismert kereskedelmi célú, jellemzően kékre asszociáló, redmondi fejlesztésű, Bill Gates nevével fémjelzett ablakos operációs rendszer.
Ez bár releváns de némileg egyszerűbb leírni a nevét.
[Ubyyyy ezt nézd meg, most találtam neked!] Lehet egyszer kapóra jön, én könyvjelzőztem.
Neharagudj! Nem tudtam kihagyni. -
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #105810 üzenetére
Aki tudja mi az, és ilyennel szeretne szórakozni, az már van azon a szinten hogy tudja mi ez, hogyan működik. Ugyanakkor én még csak nem is olvastam olyanról, hogy megált a föld forgása, mert napokig nem volt elérhető az a gép amihez alapból kapcsolódna frissítésekért.
Nem mellesleg az alap cím(ek) mögött ténylegesen nem egy gép van.
Pl. Ahttp://archive.ubuntu.com/ubuntu/
mögött az Ubuntu hivatalos csomagarchívumának infrastruktúrája áll, melyet a Ubuntu fejlesztői, a Canonical üzemeltet.
Infrastruktúra: Ez egy nagy teljesítményű, skálázható szerverközpont, amely az Ubuntu csomagokat tárolja és szolgáltatja.
Terheléselosztás: A rendszer egy hatékony tartalomkézbesítő hálózatot (CDN) használ a terhelés elosztására a különböző szerverek között. A felhasználók automatikusan a legközelebbi és legkevésbé terhelt szerverre lesznek irányítva, hogy optimális letöltési sebességet biztosítson.
Redundancia: Az archívum redundáns kialakítású, több helyszínen replikált adatokkal, hogy az egyes szerverek kiesése ne okozzon szolgáltatáskiesést.
Összességében a hivatalos Ubuntu archívum (http://archive.ubuntu.com/ubuntu/
) egy nagyon teljesítőképes és skálázható infrastruktúrát biztosít az Ubuntu csomagok hatékony kiszolgálására a felhasználók számára. A terheléselosztás és redundancia magas rendelkezésre állást és teljesítményt garantál.
Szóval ez inkább pszihés mint valódi hatékonyság. A pillanatnyi állapotot minden nap ellenőrzöd? Hogy még mindég az a leggyorsabb szerver? Amennyi időt eljátszol ezzel, azalatt a leglassab kapcsolaton keresztül is lejön az aktuális frissítés. Vagy ha ma nem, hát holnap. Nem kell ennek túl nagy feneket keríteni. -
válasz
ubyegon2 #105809 üzenetére
A Flatseal faék egyszerű.
Egy regedit buzeránál sokkalta egyszerűbb és veszélytelenebb gui ami adja magát hogy melyik telepített flatpak szoftvernek milyen jogosultságokat, nem is jogosultságot hanem lehetőséget adsz meg.
Küső tárolóeszközök elérése, link kezelés, ilyesmi.
Ez egy hasznos szerszám és ha én átláttam 15 másodpec alatt hogyan működik akkor másnak sem fog gondot okozni.Segédprogram ami Winen is kismillió van, a Win hiányosságai vagy erőszakossága ellen.
És kismillióan használnak nagyon sok win tweak programokat úgyhogy ez nem lehet elrettentő.Ez miatt én is inkább a Flatpaket ajánlom a Snap helyett mert snapre még nem tudok ilyen guis engedélykezelőt, valamint egy snap appba ha nincs benne a készítője által megadott jogosultságlistába pl. a külső tárolók elérése (removable-media) akkor az élebe nem is lehet neki ezt megadni.
Míg Flatpak alatt minden adott csak bizonyos funkciók tiltottak. Ezeket lehet állítgatni a Flatseallal.Arról ne nyissunk ismét parttalan vitát illetve ne folytassuk hogy a Flatpak (és Snap) szoftverválasztéka és azok naprakész volta már most összehasonlíthatatlan egy elhanyagolt repóéval.
És ez az idő múlásával csak még jobb lesz. -
shadow1901
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105810 üzenetére
Ezt az üdvözlő képernyő ajánlja is.
Sokkal rémisztőbb a "Mint kézikönyvben" a grub
babirizgálás, esetleg a csaló e-mailek részletezése. Vagy a képeknél félrevezető az időjárás előrejelzés. Vagy az átlátszó menü. Arra számít, de nem olyan lesz. Ha kézikönyv kell neki, tudja hogy kapcsolhatja be az előrejelzést? Mert nem azt kapja a dobozból.
Vagy mi az a synaptic? Ami tudtommal egyik Mintben sem alapértelmezett. -
cigam
titán
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #105800 üzenetére
Szvsz kezdőknek jobb is a flatpak, mint a hagyományos csomagkezelők. Nem fog csomagkonfliktusokba futni, nem kell hozzáadni 3rd repót, hogy friss programjai legyenek, és nem kell attól tartania, hogy rendszerfrissítés után nem megy a programja.
Általában csak olyan problémák vannak a flatpak programokkal, hogy nincs elég jogosultságok. Pl. a Gthumb is úgy érkezik, hogy csak a home mappához van teljes hozzáférése. -
válasz
ubyegon2 #105800 üzenetére
Érdekes megoldás ez is, hogy az ISO-k nyelvenként tölthetők le külön(hungarian nuku)! Ilyet se láttam még. Amúgy ahogy nézegettem, minden konfigolás terminalból valósul meg, ami nekünk nem gond, de pont ez ajánlott egy totál kezdőnek? Bár, ha valaki Windowst akar, szenvedjen meg érte!
-
fekete.puma
aktív tag
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105790 üzenetére
Ez olyan "használt üzleti", hogy nem használt. Én csomagoltam ki, csak a gyártói gari lejárt. Sőt! Valahova Romániába szól
A kereskedő vállalt 6 hónapot, de nem lesz itt semmi gond!
Azért elég kompakt! Jó vékony - az én sztenderjeimhez viszonyítva - , pedig látok munkahelyen is használt üzletiket, de azok sem ilyen véknyak!
Hordozhatni hordozható, de nem igen fogom.On: Az Ubuntu OOB megy. Belestem a logokba, de tökmindegy mi van ott, minden működik. Persze - , ahogy mondtam - az ujjlenyomat olvasót majd máskor röccintem be!
Előtte az uefi-t kéne gorcső alá venni!
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105789 üzenetére
Szerintem nem viccnek szánta. A Linux Mint-re érvényes a hype kifejezés mert sokáig az első helyen szerepelt most meg átvette tőle a CachyOS, mert valamennyivel több FPS-t hoz játékok alatt mint a többi disztró.
Az meg egy másik dolog, hogy kezdőként egyből rámenni az Arch alapú disztróra, majd mikor jönnek a gondok, hogy pl nekem sem ismerte fel a telefont, akkor meg az lesz, hogy milyen sz@r a Linux. -
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105775 üzenetére
Rengeteg beállítási lehetőség van az uefi-ben, de a felét nem értem. Majd át szükséges nézni. Elsőre kikapcsoltam a secureboot-ot, mert bekavarhat. Aztán ki kellett kapcsolni a bitlockert. És a faststartup-ot is
Úgyhogy még csak most fogom az ubi telepítőt intézni!
Eddig vásárolni voltunk barátnőmmel.
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105752 üzenetére
Akkor megint ugyanoda jutottunk, hogy nem éri megcsináltatni? Egy ilyen tisztítás nagyobb munka, mint a sima portalanítás !
Holnap elviszem a közeli szervizbe és kiderül milyen árat mondanak!És köszi, hogy szóltál! Utána olvastam és igazad van! Egyáltalán nem biztos, hogy megúszom szerviz nélkül!
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #105750 üzenetére
Ma már elindult a T430-am. Az a legolcsóbb, ha nem veszek gépet. Majd szükséges lesz elvinni kitisztíttatni.
Terheltem is Aida 64-el és bírta, ill. azóta sem fagyott meg ,mint korábban. (Ugye el sem indult a boot, beep-elt).
Ugye tegnap szét szedtem, hogy mára kiszáradjon és hatott a dolog. Öröm, boldogság!
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #105730 üzenetére
Nem ment az tönkre, a Samsung Magician lát minden adatot az SSD-ről. gnome-disk-utility 46.1, ez van fent. Előszedem az eredeti gépét ma, remélem még működik. Bár elengedtem ezt a történetet,ez az így járás klasszikus esete. Oké, ezen nem férünk hozzá a PSID-hez. Ha veszel egy ilyen SSD-t, miért nem mellékelik hozzá? Adathoz akkor sem fogsz tudni hozzáférni, viszont az egész motyót alaphelyzetbe lehetne állítani.
-
válasz
ubyegon2 #105624 üzenetére
Ha Linuxos hír és blog kell, ezt könyvjelzőzd.
https://linuxmint.hu/otracker
Kami mindent elkövet az oldal életbenmaradásáért, még ledes wc ülőke hír is lesz szerintem hamarosan de a törekvése sajnos nem hoz átütő sikert.
Fórumbejegyzés heti pár darab van már csak.
Passzív olvasója elég sok lehet az oldalnak de ez nem tart életben végtelenségig egy fórumot. -
válasz
ubyegon2 #105624 üzenetére
Én jó ideje nem néztem rá az oldalra, mert alig voltak Linux hírek, a fórumot pedig én a jelenlegi kialakításában olvashatatlannak és áttekinthetetlennek tartom. Ebből a szempontból az Ubuntu fórum kinézete és szerkezete nekem bejövős, viszont ott meg a tagok olyanok, hogy...
-
-
-
válasz
ubyegon2 #105556 üzenetére
A törpenyúlnak nálam két objektív akadálya van. Az egyik 32, a másik 40 kilós.
Szerintem megennék, bár a kaukázusi az nagyon bamba és tiszteli a magántulajdont. A csirkéimet se bántja, a labradort is tanítgatom hogy a háziállat szent és sérthetetlen.
A Copilot a Microsoft AI.
Gemini a Googléé, Apple Intelligence, stb. stb. van még kismillió.
Perplexity, Chatgpt, Claude, DeepSeek, MetaAI stb. -
válasz
ubyegon2 #105417 üzenetére
Kb. fél évig én is használtam a Tumbleweedet, aztán meguntam. A zypper meg a packagekit állandóan összeakadt, nem tudtam frissíteni, a kodekcsomagok nem elérhetőek benne jogi mizériák miatt, a külső tárolókban lévő csomagok pedig folyton összeakadtak a rendszerével. Nem éreztem az egészet stabilnak.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
ubyegon2 #105417 üzenetére
Teljesen hülye vagyok hozzá, mindent kb a google geminitől kérdezek, szépen elmond és magyaráz mindent amit kérek tőle, eddig nem hibázott.
amúgy meg ez a "sudo zypper install alkalmazás" így kezdésnek elég egyszerű. Kivétel ha van hozzá paraméter, akkor azért jól jön a Gemini. -
bobalazs
nagyúr
válasz
ubyegon2 #105411 üzenetére
Senki nem említi Opensuse-t pedig szerintem nagyon jó.
Kodi is hibátlanul működik Packmanos verzió nagyon friss, míg Kubuntun az első perctől meg van hülyülve a flatpakos verzió. Kodinál a Suspendre kilép a bejelentkező képernyőre, majd onnan belépve suspendeli a rendszert, ebből ennyi elég volt. -
válasz
ubyegon2 #105411 üzenetére
Igy. Ubuntut felrakod, eled tarul a GNOME shell, meg nehany ikon a bal oldalon. Ranyomsz a Super gombra, kicsit gondolkodik, hogy tenyleg ranyomtal-e - altalaban pont annyit, hogy ranyomj meg egyszer es eltunjon az eppen elougrott ikonlista. Elkezded gepelni, hogy "terminal" es a felulet sebessege nem kepes kovetni egy atlagos gepelesi sebesseget.
Ez nem gyors, hanem tre.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #105403 üzenetére
Jajj ezek a költői túlzások... Ha mégis belefut valami korlátba, hát elmeséljük neki mi a megoldás, és hogyan tudja telepíteni a saját csomagtárolóból. Még PPA-zni (Idegen, "ellenőrizetlen" forrásból telepíteni) sem szükséges.
Azért, mert alapból települ egy konténer futtató, még nem kötelező a használata. Akár el is távolíthatod(ha jól emlékem).Gnome-al nem csak Ubuntu alatt ismerkedhet meg. Ott az immutanle Endless, vagy a kipróblásra ajánlott distro-kból kihagyott openSuSe, ....
Az a baj, hogy túl sok felé indulhat, és a felemlegetett kifejezéseket (ablakezelők közti difi, a konténeres futtató környezet, az immutable rendszer jelentése,...) nem is érti, mi meg jól elvitázgatunk róluk.
-
-
válasz
ubyegon2 #105089 üzenetére
" Nem lenne ez Tibikomámnak se bonyolult, csak ugye ezeréves Ubuntuval van összenőve." ... Csakhogy még az ő ósdi rendszerében is tök felesleges a ''A naprakész mindig friss Snap yt-dlp symlinkelve'', mert a naprakész linux standalone binary bármikor letölthető és betolható a yt-dlp helyére konyhakészen!!!! Tehát tökmindegy, hogy milyen phyton van neki telepítve , mert mielőtt kapkodna mint Maris a bögréhez a yt-dlp a rendszer phytonjához már megtalálja a saját standalone binary fájljában. A rendszer meg nem észlel hibát mert nem kellett kaparászni a rendszer ósdi phytonjához.
-
-
-
válasz
ubyegon2 #105077 üzenetére
Hogy a kecske is jól lakjon és káposzta is megmaradjon kihozhatnák már az LMDE7-est, persze nálam ott is függőleges lesz a tálca, ilyen alul felül rövidített Lugosi Béla féle piros kontúros kerettel.
Egyébkén én sem értem, hogy mi bonyolult abban, hogy fel kell telepíteni a yt-dlp-t, az ffmpeg-et, meg a youtubedl-gui -t és tanácsos az smplayert is. Ezek után hátat fordítunk a rendszer által telepített yt-dlp-nek és a githubról letöltjük a legújabb yt-dlp-linux fájlt aminek a 30 megbájtjában benne van a yt-dlp összes függősége is. Ezt átnevezzük yt-dlp -nek, futtathatóvá tesszük és bemásoljuk a /bin/yt-dlp helyére és ennyi.
Amikor a yt beleköp a levesbe akkor megent csak letöltjük a legújabb yt-dlp-linux fájlt a githubról és satöbbi .... reverbera. slussz.
-
-
válasz
ubyegon2 #105066 üzenetére
Uby ne mondd, a két hülye (én meg az asszony) tegnapelőtt nekiálltunk a kertet macerálni, természetesen 11 és délután 3 között, 39 fokban...
Asszony enyhe napszúrást kapott, én meg többször a rosszullét határán voltam.
Ezt vártuk egész télen, tessék itt van a nyárNem elképzelhetetlen, pl. Linus azt mondja elég már ebből a követhetetlen disztrókatyvaszból, én nem ilyen lovat akartam és pattintja is fel a W11-et
-
válasz
ubyegon2 #105063 üzenetére
Gondolom akik ilyet követnek el, azok Linuxról jöttek Winre és még bennük van a megszokás
Winen én a 4KVideodownloadert használom, kb. 10 éve, igaz ez fizetős, anno megvettem pár ezer forintért és örökös a liszensz.
Ahhoz képest minden más yt-dlp gui maga a nyomorúság. azt is be lehet benne állítani hogy egy kismillió opcióval letöltött videó végeztével főzze le a kávét és 2 cukorral tejszínhabbal tegye az asztalomra. -
-
válasz
ubyegon2 #104992 üzenetére
Szegény kis Mint, az unalmas. Nem csillivilli, nincs benne semmi parasztvakítás... csak simán működik.
Na nem mintha ott is nem szaladtam volna bele néha anomáliákba, de azért ilyenek, hogy elmegy a kép Ubuntun, meg nem tudom miket írtak mostanában, na olyannal még itt nem találkoztam.
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #104972 üzenetére
Azért írtam ezt, mert ez volt a menü neve. Az elemek hozzáadása menüből lehet elérni. Csak az időjárás widgetre gondoltam. Csak volt egy olyan figyelmeztetés, hogy nem ellenőrzik, és saját felelőségre adjam hozzá.
Erre gondoltam. Nem használtam még ezt az opciót sokat.
-
Edorn
senior tag
-
válasz
ubyegon2 #104961 üzenetére
Igen és még tudok ilyet kettőt, meg 5 regedit buherát és féltucat csoportházirend kokányolást is
Csak a rend kedvéért, itt a windows "mankó" könyvtáram tartalma:
UEFI-Plugfest-BCD-reinstall.txt
WindowsBootEnvironment.pdf
regedit_buherak
cmd_segitsegek
send_to_mplayer.txt
Ez meg a Linux "mankó" könyvtár
linuxium-32bit-patch.sh
1by1_start.sh
Linux_parancsok.pdf
4kvideodownloader_inditofajl_hiba
logfile_delete
bootinfo
makeize.txt
boot_sorrend.txt
manjaro_boot_grub.sync-conflict-20230310-141132-BPIAA7H.txt brightnesdown.sh
brightnessup.sh
bt_start.sh
monitor_light
monitoroff.sh
debian_mount_nopassword.txt
onedrive_beallitas.txt
onedrive_magyar_leiras
opera_segitsegek
fancyclock_beallitas
org.kde.brighty
fstab_leiras
poweroff.sh
gnome_icons
pstartold.sh
gtk3-nocsd_3-1ubuntu1_all.deb
pstart.sh
hdmi_audio_restore_auto.sh
samba_user.txt
hdmi_audio_restore.sh
SCPH1001.BIN
hibrid_sleep_ubuntu .conf
smplayer_osd_kozepre.txt
hibridsleep.sh
snap_hack
hybrid_sleep.txt
szkenner.txt
isorespin.sh
jog_mindenkinek.txt
wifi_adapter_tilt_engedelyez.txt
kde_pasma_install.txt
wifi_error.txt
video_error_megoldas
autostart_error_javitott.txt
samba_jó_conf
sddm_hiba_jav.txt
kde_compozitor_jó.txt
snap_jogok.txt
wallet_kikapcs.txt
sudo_segitsegek
users_visudo_txt
jogosultsagok_777_stb.txt
grub_konfigolas
fstab_ezajo.txt
Szerinted...? -
-
-
-
válasz
ubyegon2 #104802 üzenetére
"De itt a sebesség szóba se kerül, itt a megbízhatóság a lényeg! "
Akkor olyan helyre, ahol nem kritikus a megbízhatóság. Pl. itthon van jópár olyan gépem, amiért nem kár, abba mehet akármi, csak olcsó legyen.
Ahol fontos az adat, oda normális SSD-t vettem, újat (a napi használatú T480), a NAS/virtuálhostban a két winyó használt, de az ZFS tükör, a homeszerverben nem annyira fontos, de abban is normálisabb van, csak régebbi."Olcsó volt, mondta az ember, nem baj, neki kell. "
Innentől ez így korrekt. Én is eladom a hibás dolgokat, csak megfelelő áron, meg ha látom, hogy nem érti, mit vesz, akkor nem kapja meg. -
válasz
ubyegon2 #104798 üzenetére
"Egy nagyszerű Intenso SSD-t meg hová érdemes felrakni?"
Sok helyre elfogy az, ahol nem kritikus a sebesség, ott örülnek neki. Nyilván nem abból fogsz meggazdagodni.@Dißnäëß : Ennyire nem mennék bele - persze, hogy szar a pool, mindent be lehetne állítani + még pár kvadrága eszköz dobna rajta, de ennyi pénzt felesleges beletolni
Amúgy nálam csak egy mirror van, nem sok lemezes RAID.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #104790 üzenetére
Nem tudom, hogy az aprón hogy mennek a használt szerver SSD-k de amire reagáltam az nem volt kirívóan drága. [link]
Seagate IronWolf, WD Red Plus HDD-k esetén nagyobb tárterületet kap az ember olcsóbban de voltak rájuk panaszok, hogy már újonnan volt amelyik problémás volt, igaz ott a gari ha normális helyről lett véve, vagy visszaküldeni. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #104782 üzenetére
Erre nem lehet alapozni, hogy ritkán felkerül.
A másik meg az, hogy ha nem munka célból mentenek pl mérnök stb... akkor az adatok nagy része sokszor csak érzelmileg fontosak, úgy is állnak hozzá...pl Mikor a fórumon előadja valaki, hogy neki mennyire fontosak a megörökített pillanatok a gyerekeiről és az alsó közép kategóriás telefonnal úgy vette fel a videót, hogy beszaggatott.
Annyira azért nem volt fontos, hogy egy normálisabb telót vegyen mondjuk dupla annyiért.tordaitibi
Intenso 2Tb 20-ért
Amire neked kell lehet, hogy az is kiszolgál legfeljebb ha elszáll, kezded az ujjra a dolgaid gyűjtögetést előről. -
-
válasz
ubyegon2 #104743 üzenetére
Secure boot kompatibilis a Mint is, meg minden is, van signed bootloader, az nem gáz. Maga a SB az érdekes, hogy lehet-e vele több OS-t bootolni?
Ugye az egész lényege, hogy a teljes betöltési lánc, BIOS-szal kezdve a kernelig, legyen aláírt. Ezeket a kulcsokat fel kell venni a SB-ba, így tudja, hogy azt bootolja, ami már hitelesítve lett, és nem ül be senki a boot folyamatba. -
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #104713 üzenetére
Ígen pár évvez ezelőtt én is megtapaszaltam a blackscreen problémát és a gond az volt,hogy az nvidia karimhoz nem a megfelelő és hózzá is illő csomagokkal istalláltam a GeForce GTX 560 vga-m.
A terminálban tőrőlnőm kellet az egész nvidia csomagot,ezután rebootoltam és megszűnt a blackscreen problémám.
Aztán megkerestem a kátyáhóz is illő drivercsomagját és reboot útán minden is rendben is volt és műkődőtt a hardveres Gpu gyórsítás.
Az nvida Gpu-t nem emlitetted.
Az lehet nálad most hogy véletlenűl benézted a driver csomagot,amint én is benéztem.
Azt remélem ezzel tudtam neked most segíteni.További sok síkert és szépeket kívánok.
-
-
válasz
ubyegon2 #104685 üzenetére
"Megpróbáltam recovery módban indítani, de ugyanúgy xserver unable hibát írt és"
Akkor ott valami nem jó, a recovery nem indít X-et...@urandom0 : SD halál gyakori. Gyakoribb, mint a Pi-é. (Üzemeltettünk rakás Pi-t előző melóhelyen, és 40 fokban is simán mentek, a SD viszont pár hetente adta meg magát random valamelyikben. Pár tíz darab volt.)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104685 üzenetére
Gyakran ilyen idiótauserbarát.
Tapasztalat.Amúgy az
apt remove
helyett azapt purge
is jó, ha soha többé nem kell egy adott csomag. Ez annyival tud többet, hogy még a csomag által kreált és remove-kor otthagyott-otthagyandó config mappákat és fájlokat is törli, írmagja sem marad a csomagnak és ha újra felteszed, mintha szűz terepre tennéd és soha nem lett volna feltéve, olyan. Legalábbis definíció szerint, mert nekem már a purge is hagyott ott maradványt, de ritkán.apt autoremove -y
néha olyat is elvett régen, ami meg mégiscsak kellett másnak, így az eltört indításkor, de ha nincs sok kézi hack-elés és "tudja" a rendszer jól nyilvántartani a függőségeket, nem szokott galiba lenni.Szerk.: a ph színez, nem én.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #104648 üzenetére
Az Ubuntu 24 LTS-t stabilnak nevezi a Canonical? Igen
A Debian xid-et testing-nek nevezi a Debian? Igen.Vagyis ha az Ubuntu 24LTS stable a Debian xid testing ágára épül, akkor most stabil, vagy teszt?!
csixy
A miniDLNA mióta tud GUI-t?! Már túl van a miniDLNA-n, de nem tudott egyszerre több könyvtárat felvenni a videó megosztásba. Ezért keres egy egyszerűbben kezelhető GUI-s verziót, mint a KODI, PLEX,... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104648 üzenetére
Így így, testing-en vagyok és már 13-as háttér van
Egyszercsak egy (kézi) update-em után ez lett. "Jééééé... oké köszi".
Amúgy meg elvileg hard freeze-ben vagyunk. Már nem sokáig, de időpont nincs kitűzve.
@cigam: [link]
Debian-nál egy folyamnak kell elképzelni az egészet, ahol egy adott "unstable" csomag miután már átment X időnyi tesztelésen és/vagy bug-nemjelentésen, azt elkezdik "vélhetően nem véres a torka" minőségűnek tekinteni és unstable-ből bekerül testing fázisba. Még itt is jöhet ki baj és arra fix, de egyelőre nem stable. Stable-nek sok feltétele van, idő is, security is..
Debiannál ez nemkicsit összetett, de valahogy zseniális mégis.
Szemléltetésképp.. én ezen az infografikán biztos elméláztam egy fél órát
Igaz, 2012-ig megy, de durva eltérés most sincs.Ebből az alap logikát a komplett release kezelésre meg lehet már sejteni.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104638 üzenetére
Köszi az infót, nem követtem egy ideje (fél-1 éve néztem rá komolyabban).
Hát igen, RHEL is rég volt, mikor szép volt. Az ilyen nagyok előbb-utóbb kurvulnak vmilyen irányba, shame..
Amúgy néha előveszek erre-arra csak amolyan "challenge" szinten RedHat derivatívát, hogy ne maradjak túlzottan a magam kis zárt .DEB világában
és DistroWatch gyors infói mentén a CentOS Stream / Alma / Rocky hármasból a Rocky-t választva (ha már a Debian is erős community alapú, legyen itt is ez) nem csalódtam, de uh, azért elsőre Alice in Wonderland, jé, ez így, jé ez úgy ..
Nem űrtechnika, de szokni kell.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104630 üzenetére
Magán az LM oldalon volt talán, hogy a hosszútávú stratégiájuk Ubunturól majd egyszer Debian alapot használni, úgy értem direktben, nem egy köztes Ubuntura építkezni. Ezért jött létre az LMDE és vélhetően eltűnik végleg, ha tesztelték eleget és meglesz a döntés. Addig Ubuntu alapú a mainstream Mint. Hogy ez a stratégia még mindig így van-e, nem tudom.
Közben meglett, igen. Ha egyszer Canonical úgy dönt, az Ubit lelövi, vagy valami randaságot tesz vele, mint a nagy piros kalap, ott a backup disztró a Mint túléléséhez, HA még nem álltak át arra.
-
-
-
-
válasz
ubyegon2 #104505 üzenetére
Ez a 79 tételes
journalctl -b -p 3
hibalistám is megvan még, szóval van mit átbogarászni, fene tudja, akár ezek is akadályozhatják a gyári nVidia driver használatát.Ugyanez a
journalctl -b -p 3
hibalista Linux Mint Cinnamon 21.3-nál csak 22 soros. Abból is pár sor a /dev/nvme-re vonatkozik, ami nem érdekes.Lassan irigyelni fogom Tibikomám munkahelyi miniPC-jét!
Meg a régi HP Elitebookomat, ami jó igáslóként ment mindennel, persze ami nem UEFI-s volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3145
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Samsung Galaxy Tab A9+ 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest