-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß #105039 üzenetére
Architekturálisan nem kompatibilis a Linux ezekkel a ring0 területen futó biztonsági megoldásokkal, mert maga a platform nem eléggé zárt. Ezt nem lehet disztró szinten megoldani, meg igazából nem is érdemes mert nem egy újabb Windowst szeretnénk létrehozni.
*Azt nem látom, hogy a közeljövőben ez a helyzet változna, így bizonyos PvP játékok kiesnek Linux alatt.Sidorovich: igen, ahogy mondod. Na meg az a pár százalék viszont pont olyan, ami elveheti a SteamDeck előnyét pl. a hatékonyság terén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105021 üzenetére
Megnéztem ezeket, az első kettő a disk encryption, vagy legalább a /home encryption hiányát veti fel. Nos ez jogos lehet, már ha zavar az ilyesmi, én inkább nem hagyom ellopni a dekkemet. Az encryptionnek mindig van egy olyan hátránya, hogy CPU erőforrást használ... Amúgy cserébe amit a Debian nem tud, a SteamOS egy Immutable disztró.
A 3. link meg egy általános AMD sebezhetőséget ír le, az nem kifejezetten SteamOS problémája.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sidorovich #105015 üzenetére
Jaaa, a Legion Go S-t akartam írni.
Igen, a tesztek kihozták, hogy bizony takarékosabb a SteamOS.
RTX4070 szintű integrált Radeon nincs. Az RX9070XT van kb ott, az berakod, megy. Egyetlen bug amit felfedeztem ezzel a friss RX szériával, hogy az mpv lejátszóban szétesik a kép, miközben a többi lejátszó megy faszán.
Az integrált AMD megoldásoknál laptopban a sleep volt problémás, de manapság nem tudom mi a helyzet.Edorn: igen, ez így működő elgondolás. Én csak annyit tennék hozzá, hogy először szerintem Windows alatt próbáld ki amit feltennél, az ingyenes Virtualbox alá telepítve. Aztán akkor már rutinnal kezdhetsz neki az éles telepítésnek, ha bejött a dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105012 üzenetére
Már miért veszítene a biztonságon?
*Jelenleg kétféle hardverre fókuszálnak, a Deck-re és az ROG Ally-re. De ettől függetlenül az összes AMD-s konfigon működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105008 üzenetére
Úgy általánosságban, mert a warez tiltott téma, a Linux mint warez gaming platform eléggé ott van. Ennek az az oka, hogy nem lehet rajta olyan kernel szintű védelmi megoldásokat csinálni, mint Windows alatt, elég gyakori, hogy bele sem kerül ilyen Denuvo vagy hasonló megoldás a játékba a Linuxos kiadásban.
Az ilyen creative appok más tészta, azoknál úgy is a havidíjas modell most a menő...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Edorn #104985 üzenetére
Ez egy RHEL kompatibilis disztró, a CentOS megszűnése utáni űr betöltésére. Nem hiszem, hogy átlag felhasználásra ezt keresed.
Játékra, akár HDR támogatással együtt is van príma disztró, pl.: https://bazzite.gg/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sidorovich #104962 üzenetére
Azt is megnézném a helyedben, hogy újabb kernellel is hibamentes-e a Mint, mert elég régit használ. Emlékeim szerint elég könnyű rá friss kernelt felrakni.
Ubeygon2: én pár napja a GeminiAI-al írattam bash scriptet amiben ciklusok voltak, hogy végigcsináljak x dolgot egy mappa minden fájlján. Basszus, hiba nélkül megcsinálta. Lehet Tibi is rűültaz AI vonatra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Srácok megint offolunk, miközben a posztok egy része nem is off... Offolásra továbbra is javaslom a Linuxos Offtopicot [link].
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sidorovich #104904 üzenetére
Mindkettőben jelentősen újabb kernel van, az simán lehet a különbség forrása. Az Ubuntu LTS kiadását lehetett volna ebből a szempontból a Mint-tel összenézni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sidorovich #104885 üzenetére
A Bazzite és a SteamOS alatt futó GameScope compositor egy alacsony késleltetésű, kifejezetten játékra készült megoldás ami HDR-t is kezel. Ezeken a területeken a KWin, stb. megszokott kompozitorok le vannak maradva.
Maga az Ubuntu viszont manapság sajnos nem ajánlott disztró. Rámentek az alkalmazások SNAP verzióinak csomagolására, ami egyrészt sok felesleges tárhelyet elvisz, ráadásul lassan induló programokat eredményez. Továbbá értelmes módon ki sem tudod őket cserélni az egyéb disztrókon használt normális verzióikra és ez kb. minden user appot érint a böngészőtől az irodai programcsomagig.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #104854 üzenetére
Az nVidiának az egész játékos világ csak egy nyűg a hátán, miután az utóbbi időben a bevételeik nagy része a bányász meg az AI célra eladott kártyákból jön... A hozzáállásukon némileg változtatott a SteamDeck megjelenése AMD hardverrel, ennek következménye az nvk driver de évekkel le vannak maradva az AMD mögött ezen a téren.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sidorovich #104852 üzenetére
A Bazzite nVidiás támogatása az jelenleg béta állapotú szóval itt most bármi lehet, a benne használt Gamescope megjelenítő az elsődlegesen AMD cuccokra lett kitalálva a Valve által.
Én normál disztrón toltam a BG3-at igaz AMD-vel, de nem volt fps gondom egyáltalán. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ismét figyelmébe ajánlom mindenkinek a Linuxos OFF topicot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, csak ott mindegyikben van kormány meg gázpedál, sztenderdizált formában, előírt helyen... Egy ideig kénytelen voltam Ubuntut használni Gnome-al egy céges projekt miatt, de egyszerűen nem volt jó élmény használni. Vagy én szoktam meg nagyon a jót, de azt a GUI-t egy tableten tudom elképzelni maximum.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lefelé? A legelterjedtebb desktop a KDE. A Gnome én úgy tapasztaltam, hogy egy szűk rétegnek való, ha pont úgy gondolkodsz ahogy kitalálták akkor fasza, ha nem, akkor meg rögtön toolok meg kiegészítők kellenek hozzá mert különben megőrülsz tőle. Számomra olyan a Gnome, mint az Apple termékei.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Linuxos offtopicot ajánlom figyelmetekbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #104767 üzenetére
Ilyen DVR-be szánt 7/24-es új HDD nálam nem ért meg 1 évet, pedig alig volt rá írva.
De, és ezt a többieknek mondom, kezdünk elmenni a haladó topic irányába.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
savior #104732 üzenetére
A monitor amit használsz, az tudja a FreeSync-et?
Wayland vagy X11? Ha X11, akkor próbáld meg Waylandra váltást.Bici: én mindennel is játszom Linux alatt, de pont ugyanúgy néz ki minden, mint Windows alatt. Annyi különbség lehet, hogy a Windowsos driverek tartalmaznak profilokat minden játékhoz, ezek elvileg nincsenek meg Linux alatt, vagyis ott nincsenek játék specifikus butítások (optimalizálás). Elvileg.
tordaitibi: lehet, hogy korábbi buildben még nem volt alapból bekapcsolva és amit azzal raktak fel azon úgy is maradt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #104724 üzenetére
Nem rég járt nálam egy W11-es laptop, azon valamelyik izoláció biztosan nem volt bekapcsolva alapból, csak már nem tudom melyik. A tulaj biztosan nem állított át benne semmit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #104722 üzenetére
Csináltam ilyen méréseket korábban, W10 LTSC mellett. Ott is kijött, hogy magasabb felbontásban bizony számított, hogy maga az OS kevesebb erőforrást kért.
Pár napja láttam erről videót, hogy az MS próbálja behozni ezt a lemaradást és valami 2GB ramot spórolt csak azzal, hogy az amúgy Windows11-et futtató gép nem töltötte be a tálcát meg a kapcsolódó dolgokat, csak azt ami minimálisan fontos volt a játékok indításához.
Na most egy asztali disztró meg kompletten nem eszik 1GB ramot... Szóval innen jön a különbség.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Unattended nem tudom, nekem teljesen felesleges - olyasmire gondolok, ami futás közben képes lenyomni az updatelést - pont ezt csinálja az Unattended, magától a háttérben. Beállítani is tök egyszerű.
De van már ilyenből GUI-s megoldás is, pl. a Mint-ben ezt két kattintás engedélyezni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #104618 üzenetére
Igen, de először te is meg én is keresztülmentünk rajta, hogy a sima iso-val próbálkoztunk...
Aztán jött a non-free javaslat pl. az itteni tippek alapján, amit nem túl egyértelmű helyről lehetett letölteni, jellemzően a google-ön keresztül jutottam oda a megfelelő oldalra...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #104615 üzenetére
Most már nem igazán hardcore. Régebben sem volt az (legalább is ilyen Gentoo meg hasonlókhoz képest), de a 11-es kiadásig azért a régi csomagok és a külön non-free csomagok eléggé meg tudták nehezíteni az életedet, ha nem egy full Inteles irodai gépre próbáltad meg felrakni. Persze a nehézségekért cserébe van jóféle wiki oldala, tele infóval.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #104596 üzenetére
Erről van szó, az Endeavour is kitette fontos hírnek: https://archlinux.org/news/linux-firmware-2025061312fe085f-5-upgrade-requires-manual-intervention/
Azt mondja, hogy az nVidiás csomagban lévő symlinkek kiosztása olyan, amivel a pacman magától nem tud megbirkózni. Az eredeti firmware csomag csak egy üres valami lett és a tartalmát szétbontották gyártók szerint, ezért kell először leszedni a régi csomagot rdd-vel, majd felrakni az újat.
Nálam dobta a hibát ami a posztban van, hogy xyz... létezik már a fájlrendszerben. Elvileg mindenkinél kellene dobnia.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #104593 üzenetére
A probléma AMD videokártyás gépeket érinti. Valamint ott is akkor jön elő, ha egyébként megcsináltad az előírt lépést a linux-firmware csomag frissítésére, különben nem tud lezajlani a frissítés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #104586 üzenetére
Attól függ melyik bootot néztük:
-1024*768-ban indult, felbontások fele hiányzott
-nem jutott el a GUI-ig, lekapcsolt a monitor
-szaggató GUI-t kaptam ahol a terminált volt a legnehezebb használniAhogy látom, az FW csomag -2 és -6 verziója volt rossz, de a -5 nem. Mikor tegnap reggel frissítettem, akkor a jó verziót kaptam meg és ment is. Aztán délután frissítettem és ott romlott el. Tegnap este már az Arch testingben volt a javított -7 verzió, gondolom mire hazaérek már kint is lesz a stabilban.
Bici: nekem a Chakra volt ilyen, ahol a core csomagok pár héttel követték az Arch-ot, de a user dolgokat mindig frissen tartották. Na az fasza rendszer volt, de már nem működnek.
Warton: ez is relatív, mert ha olyan a kezdő aki hamar szeretne pro lenni, akkor Arch meg az Arch wiki egy remek alap.
De egyébként igazad van.
*javalsom a firmware csomagok letörlését RDD-vel és újrarakni őket, hogy rend legyen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #104575 üzenetére
Főleg a hardver dönti el szerintem... Pl. egy full Inteles irodai laptopnak hót mindegy, hogy milyen kernel meg mesa van rajta, egyebeket meg mondjuk backportsból vagy PPA-ból lehet intézni ha kell friss... De ha veszel az asztali gépedbe egy friss videokártyát, akkor az új kernel és friss mesa / nVidia driver nem igazán kikerülhető.
A céges Mintet meg beállítottam auto updatere... Az OneDrive klienst amúgy is frissen kell tartani az OneDrive API változásai miatt, szal had menjen...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Időnként vitatkozunk róla, hogy jó-e az a fajta rolling release, amit az Arch és leszármazottai követnek. Általában jó, most viszont belefutottam, hogy a mai, "linux-firmware" csomag gyártók szerinti szétbontása után egy alig működő GUI-t kaptam és kénytelen voltam törölni az új csomagokat, majd visszatenni az előző havi, még egyben lévő fw csomagot.
Maga a probléma AMD kártyákkal legalább arch reddit poszt szintjén már 6 napja ismert, ennek ellenére úgy látszik átcsúszott a rendszeren és kiadták így, hibás formában.
Ugyanakkor az évek alatt mióta arch vonalon vagyok, nem igazán rémlik ilyen kritikus probléma ami becsúszott volna.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #104554 üzenetére
Lehozták a hírt 1:1-ben ami az Arch-tól származik, ők írták így: https://archlinux.org/news/linux-firmware-2025061312fe085f-5-upgrade-requires-manual-intervention/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
EndeavourOS-en a mai frissítésnél a Firmware csomagot először el kell távolítani, majd újrarakni.
sudo pacman -Rdd linux-firmware
sudo pacman -Syu linux-firmware
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Petya XT #104538 üzenetére
Az OneDrive Windows alatt egy rakás trágya. Használjuk napi szinten a cégnél, sok baja van.
Linux alatt vannak működő megoldások, amik úgy működnek, mint a Windowsos kliens. Meg van az Abranuegg-féle onedrive kliens, ami komplett szinkronizációt is tud, jóval több lehetőséggel mint a Windowsos kliens. Én azzal építettem meg az offline céges felhő backupunkat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #104486 üzenetére
Na, beraktam az RX9060XT-t, azzal is simán megy Firefox alatt a dekódolás.
Nézd meg, hogy neked itt van-e különbség. Chromiumból nekem csak a normál verzió van fent, azzal természetesen nincs HW gyorsítás. Ott mindegyik CPU szál 10..20% körül van terhelve a Costa Rica 4K60 alatt.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Balerik #104434 üzenetére
Az inicializálás a partíciós táblát cseréli le. Elvileg a Testdisk progival vissza tudod állítani a superblock-ot az egyik mentéséből és így helyreállnak a dolgok. Konkrét leírást nem fogok tudni adni erről mert ezt a részét sosem használtam a Testdisknek, de rákeresve a google AI a komplett lépéseket is leírja hozzá.
Ha ez valamiért nem menne, akkor még mindig tudod a Testdisket adatmentésre használni, csak legyen egy eszköz amire tudsz menteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #104413 üzenetére
2.6.27-es kernelt mutatnak a képeken, az 2008-as. Jó eséllyel be sem bootol mai hardveren.
Ha ezt ma kéne csinálni, fognék egy mai disztrót, feltenném penre, aztán kapna 1-2 teszt progit mint pl. Geekbench meg Unigine Superposition, betennék pár monitor cuccot mondjuk a KDE rendszereszközök RnR pluginjával, meg kapna egy memtest86+ beépülőt és meg lenne oldva a stressz teszt és hőmérséklet figyelés.
tibi:
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #104399 üzenetére
Az Xwaland az továbbra is működni fog, szóval a programokat ez nem érinti. Ez csak annyi, hogy a Gnome környezetet már nem lehet majd X11-en futtatni.
A watch paranccsal tudsz kimeneteket figyelni, de magát a hőmérséklet alapján a venti állítást azt a biosnak kellene csinálnia, függetlenül az OS-től. Nem tudom friss bioszt használsz-e.
hcl: na passz, olyasmit sosem csináltam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntu a 25.10-től kezdve dobja az X11-et, csak Wayland lesz benne. Az *buntu verziókat ez jelenleg nem érinti, azokban továbbra is lesz X11.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #104310 üzenetére
Pls srácok, erre van az https://prohardver.hu/tema/linux_felhasznalok_off_topikja/friss.html
Linux felhasználók offtopicja, használjátok. Dobjatok egy linket rá, ha új téma van aztán biztosan megyünk oda is beszélgetni róla.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyébként mintha lenne Linuxos offtopic pl. az adatvédelem meg AI kitárgyalására.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #104284 üzenetére
Per pillanat azon túl, hogy valami Arch alapút, nem tudom. Én most tervezgetem egy RX9060XT beszerzését, úgyhogy még nincs konkrét tapasztalatom vele. Lehet, hogy a következő kernel verziótól fölfelé már nulla gondja lenne... HDR miatt viszont biztosan valami gamescope-os megoldást kellene néznie.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #104282 üzenetére
Nem erről van szó. RX9070XT kártyája van, ami még nagyon új. Most éppen 2 napja jött ki mesa hotfix ezekhez a kártyákhoz... A Corectrl meg egy hobbi projekt, az sem biztos, hogy elsőre tökéletes lesz mikor kijön egy új széria. Sajnos az új hw támogatásához kell egy kis idő, mire stabilizálódik.
A másik kérdés a HDR, az még nincs kész KDE alatt. A másik disztrókon a SteamDeck-en használt GameScope kompozitor van, azokon azért működött.sh4d0w: nem értem én sem ezt a megközelítést amit írsz. Ezek asztali disztrók, átlag felhasználásra, sőt, egyik-másik gaming orientált. Ne vedd rossz néven, de az asztali Linux az ma már nem csak geek munkaeszköz, ez valami amit a régi motorosoknak is meg kellene értenie, más idők szele fúj.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az EFI korszak elején volt annyi, hogy a féléves Windows 10 verzió frissítés megváltoztatta az UEFI-ben a boot sorrendet, hogy a Windows legyen az első helyen, ekkor vissza kellett tenni a grub-ot elsőnek és már ment is. De aztán leszokott erről a Windows, már nem csinál ilyet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #104237 üzenetére
Nem borul meg a dualboot. Lassan 20 éve csinálom, néha 4-5 külön OS is volt a gépen ráadásul több eszközön elszórva, sosem volt gondom velük.
De ha történne is valami, ott van a Super Grub Disk, arról bebooltva rögtön tudod indítani bármelyik OS-t a gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az AMD gyári drivere a 25.20-tól kezdve dobja a gyári OpenGL és Vulkan drivert, helyettük a mesa drivereit használja. Szóval pl. az amdvlk helyett is a mesa radv fog működni a zárt driverben.
Ezek után már csak annak lesz szüksége a gyári AMD driverre Linux alatt, aki OpenCL-t használ.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Imi1981 #104161 üzenetére
Kattints a címsorban a Ventoy szövegre, rögtön látni fogod, hogy hová csatolta fel.
Amikor így csatolsz valamit, akkor az ideiglenes csatolás, jellemzően a /run/media/valami alá kerül.
Amit lentebb írtak fstab-ot, az akkor van, ha állandóra szeretnél valamit a rendszer részévé tenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #104100 üzenetére
De neki a sima fhd videókkal is baja van, szóval ez valszeg nem 4K kérdés. Ki kell próbálni tiszta környezetben.
mcwolf79: van modding, én szoktam modokat használni Linux alatt a Steam Workshopon kívül is. Jellemzően még a mod toolok is szoktak működni Wine-val, ha nem szándékosan a Windows köré írják (az ME Andromeda mod toolja volt ilyen).
Maguk a játékok gyakran jobban is futnak, mint Windows alatt. Ami nem megy, az bizonyos anticheat megoldások amikkel a masszívan PvP játékokban találkozol.A 4K 120FPS az viszont nem fog működni AMD hardverrel HDMI porton, de arról a HDMI fórum tehet. Az AMD megcsinálta a nyílt driverbe a támogatást ehhez, de annak a publikálását letiltotta a HDMI fórum, mert csak.
Ezért kellett DP-HDMI kábelt használnod, az független a HDMI fórumtól.
Vasti74:
Nehezen követlek. Én annyit mondtam, hogy próbálj meg egy friss iso-ról bebootolni ahol a böngészőben se profil, se kiegészítők és úgy nézd meg mi történik, hogy bizonyos szoftveres dolgokat ki tudjunk zárni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #104097 üzenetére
Az a furcsa, hogy amivel küzdesz, az mindenki másnál megy gond nélkül.
Annyit megnéznék a helyedben, hogy ha bebootolsz egy telepítőről, Mint, EndeavourOS, akármi és ott elindítod a tiszta böngészőt amibe nem jelentkezel be, akkor mi történik? Nekem itt gyanús, hogy valami problémát hurcolsz magaddal rendszerről rendszerre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #104091 üzenetére
Yepp... Mikor a kádban fekve hallgattam kedvenc koncertemet, a nappaliban a TV-ről ment az erősítő, akkor a felénél beleszakított a miniferi... na ott kikecmeregtem a kádból és azonnal előfizettem a youtube redre pár hangos szitok mellett... Red-del nem mellesleg be tudtam hozni még vagy 6 haveromat mint családtagot így ők sem néznek többet reklámot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #104084 üzenetére
Próbáld meg kérlek úgy megnézni, hogy le vannak tiltva a kiegészítők a böngészőben.
Ha ez nem változtat a helyzeten, akkor nézd meg mi történik, ha Firefoxban letiltod a hardveres gyorsítást.
Valamint csak a biztonság kedvéért egy vainfo kimenetet is érdemes lenne megnézni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézd meg a
/var/log/pacman.log
fájl tartalmát.Vasti74: hmm, az AI azt mondja, hogy voltak Linuxos embereknek gondjai ezzel a kártyával, olyanok amiket leírtál. Viszont azt mondja, hogy a Mozilla javította a problémát a 98-as Firefoxban. Nálad meg azt hiszem a 128-as ESR kiadás van.
Ennél újabb probléma leírást nem találtam... biosz frissítést próbáltál? Ha nem, akkor told rá a gépre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Térjünk vissza az ON topichoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #104028 üzenetére
Figyi, lehet egyet nem érteni a másikkal, lehet viccet csinálni a dologból, lehet objektív kritikát megfogalmazni, de az ilyen személyeskedésnek itt nincs helye. Ha folytatódik, akkor a posztok mennek a levesbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #104008 üzenetére
Hé!
Én sehol se vagyok a PH!-s kemény Linuxos arcokhoz képest.
Gnome2-vel kezdtem az Ubuntu 8.04 kiadásakor, az volt az első Linux amit kipróbáltam. Akkoriban a Gnome2 az tök használható volt, persze kellett hozzá a tewak-tools... Aztán a Pollack Villamosmérnöki karán találkoztam azt hiszem Suse Linuxal, abban volt KDE3 ami tök fasza volt de aztán jó sok szünet után csak valamikor a KDE4.4 vagy 4.6 körül tértem csak rá a KDE-re.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #103995 üzenetére
A NAS-nál is megszokott, hogy frissíti magát.
A 3 lépéses főverzió frissítések hosszú folyamata helyett valszeg úgy járnál a legjobban, ha egyszerűen felraknál egy friss disztrót. Ha Lubuntu helyett egy Mint Cinnamont dobnál a gépre, akkor még az autó frissítéseket is 2 kattintással el tudnád intézni és többet nem nagyon lenne gond a gépre. Persze Lubuntu alatt is lehet ilyet, csak ott a terminálban kell ezt megcsinálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cibus #103915 üzenetére
Ne a partíciókat töröld, hanem csinálj egy új partíciós táblát. Válaszd a GPT-t a listában.
Ha ezek után sem jó, akkor a win telepítőben nyisd meg a konzolt, azt hiszem shift + F10, és ott a diskpart programmal mindent is kell tudnod csinálni a géppel. Windows topicban segítenek ha még nem csináltál ilyet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103843 üzenetére
Ha nem tudsz visszajutni a bejelentkezési ablakba és visszaváltani a plasma környezetre, akkor próbáld meg a kwin binárist beadni neki, azzal is megy.
Nem tudom pontosan mi a neve (nevük) a kwin binárisoknak, lehet kwin_x11 és kwin_wayland amit próbálhatsz.
ubeygon2: én csak használom a régi ThinkPademen, még sosem raktam fel a nulláról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103838 üzenetére
Az LXQT nem tartalmaz ablakkezelőt, de támogat többfélét is, csak fel kell telepíteni, az LXQT-val együtt. Telepítsd fel az openbox-ot, utána valszeg ott lesz a listában, de ha nem, akkor ott a /bin alatt beadhatod neki az openbox binárisát.
Picit régebbi tutorial, de a lényeg látszik benne: https://blog.eldernode.com/install-lxqt-desktop-on-ubuntu/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103836 üzenetére
Azt nem tudom, hogy ide hogyan jutottál. Jellemzően a bejelentkező ablakban választunk asztali környezetet, miután kijelentkeztünk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103833 üzenetére
Az LXQT az az asztali környezet, amit pl. a mostani Lubuntut felrakva kapsz. Van benne panel, meg minden ami kell és teljesen használható, de nagyon kis erőforrás igényű.
Amit leírtál, az alapján ott nálad valami félrement.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103734 üzenetére
Szerintem ezt mondtam már én is párszor, ennek így nincs sok értelme. Főleg egymástól ennyire távoli rendszereknél, mint a 18-as Ubuntu meg a friss Mint.
Egyébként nekem nem jött át, hogy konkrétan át akarod ömleszteni a régi home-ot az új helyére, én abban a hitben voltam, hogy onnan ki akarsz másolni ezt-azt az újba.
No meg ugye Ext fájlrendszereknél jogosultság kezelés is van, így kicserélni a /home-ot rendszerek között az nem triviális.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103730 üzenetére
Nem, a bindnek nincs köze a szimbolikus linkekhez. A bind az az fstabnál van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103725 üzenetére
Pedig érdemes kipróbálni, nem bonyolultabb a szimbolikus link mint egy parancsikon Windows alatt. Jellemzően a GUI-n is szokott lenni olyan, hogy "Link létrehozása" vagy hasonló, de egyszerűen csak az ln -s ... parancsot futtatják. Itt egy egyszerű példa fejből:
Tegyük fel, hogy a /mnt alá van csatolva a partíció, amit a /home alól szeretnél elérni, mintha oda lenne csatolva. Erre csinálsz egy szimbolikus linket ezzel:
ln -s /mnt/adatok /home/felhasználód/adatok
És készen is vagy. Teljesen transzparens, olyan mintha oda lenne csatolva, de közben a linket bármikor törölheted.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103723 üzenetére
Elvileg a --bind kapcsolóval lehet ilyet, de miért az fstabon keresztül szeretnél mappát csatolni?
Egyszerűen csak csinálj egy symlinket, és kész. Azt ráadásul bármikor egyszerűen meg tudod szüntetni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadkörte #103708 üzenetére
Tulajdonképpen mindig is volt, csak nem a GUI-n. Pl. itt a Debianos leírás: https://wiki.debian.org/UnattendedUpgrades
*a facebook az pont egy olyan dolog, ami alá kell a cpu erő. Legalább egy jóféle reklám blokkoló kiegészítőt a böngészőbe majd tegyél fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103703 üzenetére
Elfogadom, az a 2 mag 4 szálas atom proci mellett amúgy sem lenne értelme a több ramnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103701 üzenetére
Ilyen korú hw-be valszeg bagóért van ram, azon már nem spórolnék. Böngészők azért tudnak fogyasztani bőven.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vadkörte #103698 üzenetére
Mint, és pipáld be rajta az auto frissítést a beállításokban, akkor még azt sem kell kézzel csinálni rajta. (csak legyen ott a pipa a régi kernelek eltávolítása előtt is, ha esetleg nem lenne)
Én mondjuk Lubuntut használok hasonló célra, az talán egy picit kevesebb erőforrást kér, de tulajdonképpen mindegy, mert abban viszont nincs kényelmes GUI ilyen megoldásokkal mint az auto update.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103604 üzenetére
Jobb tiszta lappal kezdeni, ha már mindent újra kellett rakni. Ugye a lényeg a .config alatt van, annak tartalmát nem keverném össze a régi és az új rendszer között.
Az egész külön /home mappának csak akkor látom az értelmét, ha egyébként a oda tárolod le a cuccaidat, nem külön meghajtóra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hehh... Ubuntu 24.04-es céges gépet hoztak be, ami nem tudott elindulni. Felraktak rá egy progit aminél valami konfig nem stimmelt, ettől teleírta a syslogot úgy, hogy az egy 34GB-os fájlt eredményezett amit a logrotate már eltett későbbre és kezdte a logolást egy új fájlba... Voltak egyéb gondok is, azokkal együtt így sikerült 0-ra redukálni a root partíción a szabad területet, a gép meg nem bootolt többet.
Aztán valahogy sikerült elindulnia, és akkor ki tudtam pucolni. Kicsit zagyva nekem a journal konfigja, alapból a partíció méretétől függő területet használ log célra. Na azt lekorlátoztam, mert nincs ennek így gyakorlati haszna a számomra.
fekete.puma: igen. Egy jó hosszú vita időszak előzte meg a Debian 12-t, ahol ezen tanakodtak, hogy hogyan tovább a non free témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103557 üzenetére
Korábban így volt, azért volt külön a non-free telepítő éveken át. Aztán a valós élet felülírta ezt a koncepciót, mert pl. egy csomó mai hardver működtetéséhez bináris drivernek ott kell lennie... szóval nem volt tartható.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103473 üzenetére
Hmm. Akkor még mindig csatolhatod állandóra a /home alatt az fstabon keresztül. Annak mennie kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103470 üzenetére
Erre a konkrét esetre egy jobb megoldás, ha a háttérvinyódat teszed elérhetővé a /home alatt. Még csatolni sem kell oda, simán egy symlinkkel meg tudod oldani és akkor nem kell többet a csomagot buzerálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest