-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
Ha egy Mazzer pontos, akkor legalább 1 számnyi a cicergéstől a Joker állásig, azaz 3-4 centi. Ha csak 1-2 ricnit tudsz mozogni, akkor az kuka. Próbáld levenni a késeket és teljesen kávépor mentesen visszarakni.
Esetleg maga a kés üt. Nekem a Danetti-s szokott ütni szinte mind, 1-2 kivétellel. A GEV-es kések szerintem a legjobbak.
Ha semmi nem segít, akkor be lehet szabályozni esztergapadon.
Ha össze-vissza indokolatlanul leszedegeted az alsó késtartót, attól csak egyre pontatlanabb lesz.
Fesd be filctollal a kések szélét és látod, hogy hol ér össze.
Más ötletem nincs, de ez így nem jó.üdv. lali.hu
-
real777
tag
jó estét!
erről a kávégépről valakinek véleménye ariete 1365 picasso?
köszönöm -
Toobee
veterán
Spazio: 70/30 Manuel, eszpresszóként. Színre, állagra, mennyiségre jó volt, járt hozzá pohár víz is. Ízre viszont bűn rossz, életem talán egyik legrosszabb eszpresszója volt. Gyakorlatilag Algophyrin, folyékony formában. Alig tudtam leerőltetni, meg merem kockáztatni hogy egy Sega Intermezzo körbeautózza. Akivel voltam lattet kért, még azon keresztül is átérződött ez a rossz íz. Többet nem megyek, az biztos. 350 Ft egy kávé, a hely szép, igényesen be van rendezve.
My Little Melbourn: a saját kávéjukból kértem, ami nem mellesleg igen húzós, 450 Ft-os áron megy. Meg akartam várni a velem lévőt, még elkészül a kapucsínója, de 20-30 mp múlva már szinte semmi crema nem volt a kávén, így lehörpintettem. Ízre jó volt, viszont szerintem döglődött már a kávé. Dohányos citrus, nem volt rossz. A latte art gyönyörűre sikerült, az nagyon tetszett, a srác csinálta. Az én kávémat meg az aranyos fogszabályzós lányka. Maga a hely tök jól néz ki, nagyon hangulatos.
Szumma: maradok itthon kávézni, még mindig ez a legjobb.
-
And06
aktív tag
én meg húztam egy duplát az LPből, lehet ma nem alszok

két ricnivel durvábbra kellett venni. amit tegnap irtam, hogy egyeneltesnek tünik az őrlemény, a kávén is meglátszik, brutál jól nézett ki, tigriscsik ahogy kell
úgyhogy letojom hol ér össze amig ilyen kávét tudok húzni vele
-
-
weinmaker
őstag
Parci bakker, szerintem tudod ki vagyok (korzó admin), de a ph-t napi szinten olvasom, használom, és kedvelem.

Kíváncsi leszek, hogy itt is elszabadul-e a szellem a palackból, vagy normálisan megy a diskurzus.
A kávéológiát nem olvasom már rég óta, és nem is írtam oda (kivéve, hogy tegnap esete feltettem, hogy eladom a pavcsit - amire azt mondtam, hogy sose fogok eladni), de ide be fogok nézni sűrűbben.
-
paljoc
tag
-
bármivel ér próbálkozni. leginkább vedd le a felső tárcsát késestül, és nézd meg, hogy egyenletesen kopnak-e a kések első körben.
weinmaker: fanatikus tag rögtön, mi?
amúgy közel sem, de itt nagyobb a nyugi, így én például átköltöztem (nekem pláne egyszerűbb így, más topikot már nem néztem az indexen amúgy sem). -
weinmaker
őstag
Hoppá, mit látok! Átköltözött ide a Kávéológia?

-
hmm, akkor tényleg nagyon ki van centizve neked, mert ezexerint bemozgattad a helyére rendesen, és mégis alig tudsz arrébb menni. de sebaj, szard le, ha mindig be tudod állítani, amit kell. amúgy egy teljes számozást baromira nem tudok arrébb menni én sem.
szokás szerint az van, hogy paljocnak van valami ipari szupergépe, de nekünk, porbafingóknak csak a magyar narancs

-
And06
aktív tag
lehet félreértek valamit. igy csináltam:
elkezdem lassan befele tekerni amig ciceregni nem kezd, ott kicsit megmozgatom jobbra-balra-előre-hátra az állitótárcsát és/vagy a felső késtartót, igy elhallgat. tekerem tovább fél ricnit, megint cicereg, újra mozgatás, elhallgat. itt a vége, innen ha tovább tekerem megint cicereg és nem tudom elhalkitani.
na igy hogy leirtam, függőleges irányban nem mozgattam az állitótárcsát. este próba!
holnap elkezdem használni már, nemcsak játszani fogok vele! -
írtam már csomószor, hogy mozgatni kell a felső tárcsát, hogy párhuzamosabban álljanak, ha ilyet tapasztalsz, hogy túl hamar érnek össze. nálam is marha közel cicereg ahhoz, amit használni szoktam. de ha picit játszok a tárcsával, akkor arrébb tudom tenni azért még 3 ricnivel. ez van, ebben is van valami elmozdulási lehetőség, csak itt annyira masszív a mechnika, hogy ez nem holtjáték.
de azért próbáld ki egyszer, hogy őrlés közben lenyomod az állítótárcsa bal oldalát. vagy a jobbat.
-
paljoc
tag
Hello And06! Lefotoztam neked az en, uj allapotunak mondhato Super Jollymat. A kepen a kesek majdnem osszeernek. Itt meg forog, de mar cicereg. A kavek zomet pedig a gyari alap jelolesnel orlom kb. harom ricnin belul. Tehat a kes osszeeres joval odebb van, mint az optimum orles. Ha a szamokat nezzuk, akkor 5-nel er ossze a kes, a zero pont a palaston merve onnan 4 cm!!!
-
adpeter
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Tiszta az,egy kis kávéfröcsögés kell,különben túl steril lesz a kép.

Ebből a szempontból,nem túl szerencsés ez a szín amúgy,de majd legközelebb rámegyek PS-el!
Olaszországban lehet kapni a kávét,de nekem szerencsém volt és belebotlottam egy zacskóba,miközben Budaörsön kocsikázgattam!

-
radi8tor
MODERÁTOR
Esti kávézás megvolt, jöhet az éjszakai műszak.

-
válasz
vadászcsiga
üzenetére
annak nem
, szerintem a legtöbb hx-es gép túlfűti a csészéket. a silvano, na az pont jó 
-
válasz
vadászcsiga
üzenetére
illene neki, de majd meglátjuk
-
válasz
vadászcsiga
üzenetére
le is kell győznie a silvanót utána, ha maradni akar

-
And06
aktív tag
játszottam tovább a Mazzerrel, a felső késtartó mozgatásával kb fél ricnivel tudom tovább vinni az első ciripelés után, de onnan bármit csinálok, ciripelés a vége. A 0pont tehát 6os szám +2 ricni a finomabb irányba. (kikapcsolt állapotban még 4-5 ricnit lehet rajta húzni, ott teljesen megakad)
Molinari Oro-val húztvam egy csomó duplát, eredmény: 6os számon pont ristretto, fél ricnivel a durvább irányba espresso jön le. Kicsit nagyobb "játék"ra számitottam :/
Kipróbáltam ezt a kávét az iberitalon is, és azon is igen finomra kell őrölni, szerintem ennél finomabbra semmit sem kellett, ehhez közel is csak 1-2-t. ebből azt következtettem ki, hogy a Mazzeren a 6os -2 ricni lesz az átlag őrlési hely. Azaz, a 0ponttól 4 ricninyire. Az őrlemény minősége továbbra is nagyon egyenletesnek tünik, szerintem az iberitalé nincs ilyen egyenletes.igazából nem tudom miért fingfürészelek azon(ha az?), hogy hol a 0pont, amikor valószinüleg minden kávét le tudok majd húzni rajta. minden más szempontból kurva jó, nem rögösit, nem ragad be semmi, halk, gyors. szóval pöpec

vélemény?
ui: nemsoká elfogy a finn kenya, utána nekiállok nyúzni olyan kávéval amit ismerek.
-
Toobee
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Egyébként ebben a kávéban nulla csoki van. Sok barack/barackjoghurt, egy kis szőlő, meg a végén jó adag must annál inkább. Igazából a legutolsó két kortyot még mindig nem tudtam 100%-ig beazonosítani. Egy ilyen nagyon extrém fanyar, de egyben édes íz és marhajó, az a kedvencem belőle.
Látsz egy nyitott, meg két zárt csapolást. Szerintem szemre ugyanaz, meg ízre is, talán annyi a különbség, hogy a nyitott karosnál több a crema, mert nem ért hozzá még 8 km fémhez. Egyelőre szerintem felesleges ilyenekkel foglalkoznod. Egy daráló kell az ilyen kávéhoz, semmi más, mivel a géped már megvan.
-
Toobee
veterán
válasz
ronin s8
üzenetére
Csak kicsit egyedül érzem magam, nem nagyon tölt fel rajtam kívül senki.
Na, akkor egy két adat a mostani kávéról: azt már megbeszéltünk, hogy mosott Etióp Sidamoról van szó. Ilyenek vannak még a zacsin: Sidama Cooperative - Waldeyesus 1400-2100 m magasan fekvő termőterületről.
A képre kattintva elvileg be kell jönnie egy galériának a többi képemmel együtt:
(L:/dl/upc/2013-09/18/283791_ifm8liywm5wgwniw_dscf3225.jpg)
(/L) -
Toobee
veterán
Rakhatok meg fel kepeket, vagy ne eroltessem? Ha erdekel barkit, nagyon szivesen toltogetek fel.
-
ronin s8
senior tag
válasz
vadászcsiga
üzenetére
Mindenki felnő egyszer...

-
Elekellek
csendes tag
Pár hétig nem jártam a Kávéológián, most megnézem, oszt sehol senki ismerős. Mi történt ott, atomcsapás?
Azt látom, hogy megjelent egy-két elmebeteg, de amúgy mi történt?elekelek
-
ronin s8
senior tag
válasz
vadászcsiga
üzenetére
Igen, a melóhelyen.
Nem lépek én ki.

-
ronin s8
senior tag
válasz
vadászcsiga
üzenetére
Otthonra azért ez nekem is sok lenne. Kávérajongás ide vagy oda.

-
And06
aktív tag
POD:
Puro Fairtrade Espresso Pod:
http://www.purocoffee.com/uk/our-coffee
a lefolyás nagyon gyors, még úgy is, hogy kicsit megnyomkodtam tenyérrel a podot. 15sec alatt majd egy duplányi. meglepő módon crema igy is keletkezik, kinézetre nem is rossz. Összességében viszont értékelhetetlen, egy vékony "kávéizü" fos.
értem én, hogy fairtrade, meg minden, de ez igy pénzt nem ér :/ -
lagoon79
tag
válasz
vadászcsiga
üzenetére
ezért reggel általában csak V-60 v Aeropress szokott lenni, az pikk-pakk megvan. Délután/este szoktam nyúzni, na meg hétvégén. Ha otthon vagyunk, akkor reggeltől estig megy.
-
válasz
vadászcsiga
üzenetére
nyilván úgy, hogy valaki mégis tud ehhez alkalmazkodni. időkapcsoló, vagy nem csak negyed órája van stb.
-
Toobee
veterán
válasz
vadászcsiga
üzenetére
Megszoksz, vagy megszoksz...
-
blaze grimac-ja elég mérvadó, hasonló a bele. meg peldzsok stellája is ugyanez. szóval azért a 20 perc is igen jó idő már, kár, hogy szerintem köze sincs a hőstabilitáshoz akkor még, magyarán, ha aztán 40 perc után húzol mégegyet, az nem ugyanolyan lesz...
no de majd kiderül, ezt csak tippelem annak tudatában hogy hogy viselkedik egy 3 decis kisbojleres gép... -
Toobee
veterán
Amiknek eleg volt a 20 perc: Rome Espresso, Pin Up, Etiop Djimmah es Sidamo, meg a multkori Parci altal hozott nem tudom milyen cup of-nak is. Egyedul P&Y Kenya igenyelt sarkanyos vizet, de az erosen doglott volt, mire a nagygepre kerult.
Parci: na arra kivancsi leszek! Egy 10-15 perces E61-es gep eleg tokeletes szagu otthonra. Amugy a Gaggiat en mindig hagytam 40-60 percet bohockodni, hogy franko hostabil legyen.
-
Toobee
veterán
2. próba: finomabb őrlés. Ez sem egy hőigényes, 27 perc melegítés után hűtőcsapolnom kellett, hogy ne égessem meg. Kimondottan gyorsan üzemkész ez a gép, a nem túl hőigényes kávéknál elég neki 20 perc és akkor nem kell pacsálni semmit. Azért amikor ki kell engednem egy kapus csésze Nordát, rendes gombóc van a torkomban

Ízre full barackos joghurt volt, nagyon ász, de nem madár!
-
bbuffy
senior tag
Nekem kb. három ricni a hasznos tartomány, a háromszög állás kb a fllteré.
Maximum ha vmi elvetemült arabicát vásárolok, még egy fél ricni rácsúszik.
-
tariattila
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
ja... előtte mindig azt gondoltam, hogy meghúzom és megy minden a helyére...
de legutóbb sokat agyaltam és rájöttem, hogy nem ilyen egyszerű...
-
tariattila
veterán
nekem sincs vele semmi bajom... (főleg hogy a minin a gyári kések vannak, (lesznek is egy darabig))
múltkor azonban vakartam a fejem egy S.J. késcserénél, hogy wtf pozícióba kell fixálni azt a kést...
mert ugye a három csavar nem húzza be fix helyre a kést... jókora tól-ig határon lehet rábikázni a csavart...
na majd SiD vagy valami Mazzeres szaki hátha ad rá értelmes magyarázatot... -
válasz
tariattila
üzenetére
nekem mondjuk mindig ugyanoda kerül vissza a nullapont. igaz, figyelek is, hogy kb. ugyanúgy tegyem vissza a felső tárcsát, mielőtt elkezdem becsavarni. nekem nincs bajom a mazzerrel. fokozatmentes, ez a lényeg. csak ilyen darálót vennék már, az tuti.
-
-
pár ricnit fogsz csak használni összesen, mondjuk 3-4 ricni távolságra lesz minden. a 7-es, 6-os, ezeket felejtsd el (csak arra jó, hogy megjegyezd, hogy hol a startkocka, mi a "joker" állás). összeérésnél picit azért mozgasd meg a tárcsát, 1-2 ricnit balra, 1-2 ricnit jobbra. ki tudod "szedni" belőle, hogy összeérjenek. nekem hetekig tartott, míg erre rájöttem, aztán simán 3 ricnivel tudtam még finomabbra őrölni.
-
And06
aktív tag
válasz
tariattila
üzenetére
ricni a két kiálló kis bizbasz, amik között a mélyedések vannak körbe a szélén.
lehet nem egyértelmü:
7es _szám_ nál: átzubog (joker állás lenne, ha jól látom)
6os számtól durvább irányba fél ricnit, igy jön le jól egy espresso
6os számtól finomabb irányba (5ös felé) fél ricnit, besül
6ostól 5ös felé 2 ricnivel összeér a kés.igy valamennyire érthető?
-
And06
aktív tag
akkor most mi van az enyémmel?
igen az ibin kb 2-3 teljes fordulaton belül volt a legtöbb kávé. ott ha ristretto és espresso között akartam állitani, akkor tekertem rajta fél-1 fordulatot. ezen mennyit kell tekerni, hogy ristretto-ra álljon a mostani espressoról?
amúgy neked nem Compak őrlőd van?
-
paljoc
tag
Tuti nem masfel ricni az eszpresszo tartomany. Lesz majd olyan kave, amivel jobban odebb kell menni, de teny, hogy en pl. a joker allastol jobbra egy, balra meg mondjuk ket ricni kozt orlom legtobbjet. Az Iberitalhoz kepest furcsa, mert itt egy ricni allitas az ott ho nehany 360-as korbeforditas a gombon.
-
tariattila
veterán
-
And06
aktív tag
válasz
tariattila
üzenetére
Szabi azt mondta, ez 230as.
-
And06
aktív tag
megvolt az első próba, abból kb 2t húztam, de sikertelenül, utána áttértem a keserü molinarira, az lesz a darálóbeállitás gyakorló kávé, még jó hogy elfelejtettem kidobni.
Az adagoló álomjó, teflonszalag tuningon már átesett, úgy jár mint a vaj, teljesen tisztára söpör. Gyakorlatilag nem ragad bent kávé, ez az iberital után szinte hihetetlen. Szintén örömteli, hogy az őrlemény ránézésre és tapintásra nagyon egyenletes.
A beállitással viszont meggyülik a bajom, kb még 5.ik próbálkozásra sikerült a molinariból 1 értékelhetőt húzni.
itt egy kép az állitóskáláról
a joker állás a "7es" jel helyén van, de ott átzubog a kávé. jelenleg 6os jeltől fél osztással jobbra van(ahogy a képen látszik), igy jött le kb 55ml 25 sec alatt. Innen 1 egész ricnivel a finomabb irányba tekerve besült, 30 sec alatt kijött 2 csepp, aztán az sem. Innen még tovább a finomabb irányba kb 1 ricnit lehet tekerni, ott összeérnek a kések.
Tapasztalt mazzeresek segitségét kérném, ez igy normális, hogy 1,5 ricni a használható espresso tartomány?
nálatok 1 ricni hány mp különbséget hoz?
Köszi! -
bervala
csendes tag
válasz
vadászcsiga
üzenetére
Szerintem a Gaggia kettes szűrő teljesen rendben van, de egyesnek az LM jobb. A műanyag gyári tampert pedig jobb elfelejteni !
-
válasz
tariattila
üzenetére
mi a francnak egy major otthonra, de tényleg...?

-
Toobee
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Marmint az enyem?

-
And06
aktív tag
válasz
tariattila
üzenetére
a másik fórumon törökszabi árult vagy 4 ilyet, na ez az 5ik, amit magának csinált, csak elkunyeráltam

-
vadászcsiga
félisten
válasz
vadászcsiga
üzenetére
Persze olyat ami nem pattan ki a karból. Nekem kettő van egy expolys, meg egy danettis. Az első csak karrugó nélkül használható, a másik rugóval is de hisztis mert van olyan napja amkor az istennek sem tudom benne tartani, aztán hetekig jó. Mostanában rendes velem

Kettes LM szűrő nem tudom hogy helyettesíthető e a gaggia kettessel meg hogy jó e?
And06 te milyet használsz? -
RBJ
addikt
szép szett .Gratula. Használd egészséggel.

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Lego autó dekoráció - RAKD A FALRA
- Dji Goggles 3 garanciával/ Neo2, Neo, Avata2, Mini 4 Pro, Air3 / Dji Beszámitás lehetséges
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo tökéletes hibátlan álapotban eladó
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Szinte új, ABUS AirDrop MIPS sisak (szürke-zöld) L-XL eladó!
- Samsung Galaxy Tab A9 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- Eladó egy Xiaomi 12T pro Töltővel adom
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Apple iPhone 8 64GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Holnap úgyis jön Lagoon, csatlakozhatsz te is!

láttam SiD-nél múltkor két pavonit is, de azok már nem a legrégebbi típusok voltak, a tiéd meg ugyanolyan őskövület, mint az enyém, ha jól emlékszem.
amúgy közel sem, de itt nagyobb a nyugi, így én például átköltöztem (nekem pláne egyszerűbb így, más topikot már nem néztem az indexen amúgy sem).

))