Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
edk-
őstag
Én is csináltam egy szimplát a mélyebb szűrővel másfél adagolókanálnyi kávébabból (kb. 10 g lehet) és határozottan jobb volt az eredmény, mint 7 g-ból a kevésbé mély szűrővel.
-
t-bali3
senior tag
válasz
ronin s8 #10894 üzenetére
Azért is jön most majd egy kiló hagyományos kávé. Jelenleg egyébként is az az ízvilág fekszik nekem jobban.
A három eszköznél egyedül az a nehézség, hogy honnan tudom ha valamelyik stimmel? Hiszen, ha jól sejtem bármelyik rossz, akkor már simán rossz lesz a kávé.(#10895) Toobee
Én már most fordítva gondoltam, mert egyébként is beszéltünk egy meghívásról hozzám. De erről majd PM-ezem. -
csiben1
tag
válasz
-HajTömeg- #10883 üzenetére
Ezzel a bialetti mukka expressz-el csak cappuccino-t lehet főzni, vagy ha nem rakunk bele tejet, akkor sima kávét is ?
Amúgy nagyon jól néz ki, meg egyszerűnek tűnik a cappuccino készítés ezzelMásik kérdésem, mivel mindenhol olvasom, hogy nagyon fontos a kávé őrlés milyensége, hogy a Bialetti Brika vagy a Bialetti Mukka-hoz elég a gyári őrlésű kávét megvennem, vagy kellene még venni egy darálót
És ha igen akkor milyen árkategóriában érdemes gondolkodnom?
Köszönöm annak aki segít
-
ronin s8
senior tag
válasz
t-bali3 #10893 üzenetére
Értem. Akkor visszatérve a kérdéseidre, simán lehet egy újhullámos kávé créma nélküli, vagy gyenge crémát mutató. Könnyebb és gyorsabb sikerélményt ad egy klasszikus, akár robustás olasz keverék.
Három eszközöd van egy adott kávénál és szűrőnél a kívánatos lefolyás eléréséhez:
1) darálás finomsága
2) őrlemény mennyisége
3) tamperelés erőssége -
t-bali3
senior tag
válasz
ronin s8 #10891 üzenetére
Nem, pont azért volt a mai főzésen a hangsúly, mert végre felavattam a sima szimpla szűrőt.
(#10892) Kalandor
Nekem is az a van. Eddig, ami gondom van vele, hogy darálás közben néha kipattog egy-egy darabka, mert nincsen felső takarólemeze.
Milyen rendszerességgel szoktad tisztítani? -
t-bali3
senior tag
Csináltam 10 grammból egy szimplát az új szűrővel. Lassan jött le megint és jóval több, mint 30 másodperc alatt. Gondolom ez azt jelenti, hogy túl erősen tömörítem vagy túl finomra darálom, ugye?
Most egyenletesebb volt a lefolyás az elején teljesen rendben volt, de a végére megint bubizott.Ami fura, hogy nagyon kevés lett a crema, de volt.
A pörkölés intenzitása befolyásolja a cremát? Ez most egy új-hullámos kevésbé megpörkölt kávé, nemsokára jön valamelyik Pacific. Remélem lesz ilyen színe.
-
ronin s8
senior tag
válasz
csiben1 #10882 üzenetére
Az jó dolog, hogy olvasgatsz a témáról.
Egy dolgot nem hangsúlyoznak eléggé: kóstolj először! Minél többet. Nem akarlak lebeszélni a Brikkáról, de ismerni kell a képességeit. Espresso-t nem tud, és a régi kotyogóstól is eltávolodok az ízvilága. Határesetben igen finom kávét lehet vele produkálni, de kb. 10-ből kétszer. A többi akár katasztrofálisan rossz is lehet.
-
Toobee
veterán
válasz
-HajTömeg- #10883 üzenetére
Stílusosen Nespresso reklámmal indult nálam a videó.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz
csiben1 #10882 üzenetére
Esetleg Bialett mukka expressz?
Ebből van elektromos is. -
csiben1
tag
Egész délután kávé témában fejlesztettem magam
, az már biztos, hogy kapszulás kávéfőzőt nem veszek. Ti is lebeszéltetek róla, illetve más oldalakon sem ajánlják.
Most az eszpresszo.com-ot olvasgatom.
A Bialetti Brikka-ról olvasgatok, lehet egy ilyen kellene nekem az ára/mérete/egyszerűsége miatt... Főleg, hogy első kávéfőzőm lenne, így alacsonyabb költségből belekóstolhatok a kávéfőzésbe. -
ronin s8
senior tag
-
-HajTömeg-
őstag
válasz
csiben1 #10877 üzenetére
Azt tegyük félre,hogy ha 1 kapszulában 5-7gramm kv van és kb 120-ra jön ki egy kapszula,akkor kb mennyire jön ki a kv kilója,mert akkor eret vágsz magadon.
Én csak barátomnál ittam eddig kapszulásat, teljesen vállalható volt.
A probléma azzal van,hogy pl a nespresszónál egyetlen Andrássy úti üzletben lehet beszerezni a kapszulákat,vagy rendelsz a neten, ami még drágábbá teszi,ráadásul otthon kell lenned/el kell menned érte.
Több ismerősöm is próbálkozott kapszulással és mindnek az volt a baja,hogy nagyon egyen íze van a kávéknak.
Azt mondták mindben éreztek valami jellegzetes, a kapszulás kávékra jellemző ízt.
Kávés körökben inkább ajánlják az E.S.E. podos kávékat.
De ebben nem vagyok otthon. -
csiben1
tag
Sziasztok!
Nektek általánosságban mi a véleményetek a kapszulás kávéfőzőkről? Mostanában gondolkodok, hogy be kellene ruházni egy kávéfőzőre és ilyen típusra gondoltam.
Az, hogy 1 adag kávét főz, nem kell vele sokat babrálni, takarítani elég szimpatikus, viszont 1 adag kávé, azt látom, hogy drágábbra jön ki mint a társainál... Bár én napi 1-2 kávét innék csak.
Próbáltam a netet felbújni vélemények, tapasztalatok után, nem sokra jutottam. Valaki fikázza, valaki meg dicséri...
Itt jegyzem meg, nagy igényeim kávé téren nincsenek, csak annyi, hogy reggel/délután igyak egy normál finom kávét. -
lagoon79
tag
nézd, én azt gondolom, h mikor úgy jön ki a gép a gyárból, hogy a vízhozama kb 110-120 ml, az ideális meg 60-80..... most erre mit mondhatnék. nem vállalják be a kisebb szűkítőt mert több lenne a dugulás miatti hiba. azt gondolom (mivel nem tervezek helyette más gépet venni), hogy ha ilyen apróságokkal próbálja az ember jobbá tenni a gépét, az még belefér. ez már csak finomhangolás, a gép tudja a stabil alapot hozni bármikor, akár álmomban is tudok vele két egyforma kávét készíteni hűtőcsapolás nélkül (ha vki előkészít helyettem
). technikai sport, lelkes amatőr vagyok, aki ezek mellett baromira élvezi és boldog, hogy ilyen géppel kávézhat + szeret bütykölni, ennyi
-
lagoon79
tag
IMS 35 mikronos felső szűrő tapasztalatok: szemre nem lett egyenletesebb a kilépő víz eloszlása, viszont a nyitott karos csapolásoknál mégis észrevehető a különbség. az IMS szűrővel kicsit egyenletesebben indul meg a lefolyás. viszont ami ellene szól, az az hogy a pár száz forintos e-61-es szűrővel is lehet ugyanolyan jó kávét készíteni + ha IMS-t használom, akkor minden csapolás után meg kell törölni a fejet, mivel a fejöblítés nem hozza le a zaccot.
ami viszont még mindig nyitott kérdés, az a vízterítő gomba a fejben (amiből sajnos nem létezik többféle) pedig nálam pont ez lenne a kulcsa az egész történetnek. vmiért kicsit balra hord a már ott kilépő víz. nem tudom, h mennyire van összefüggés, de a nyitott csapolások is általában ott indulnak meg (ezt egy picit enyhítette az IMS). következő kísérlet, h beszerzek párat ebből a gombából és megpróbálom kicsit átalakítani.
-
lagoon79
tag
válasz
paljoc #10865 üzenetére
csak emlékezz majd szavaimra - sose lehet tudni, sose
egyébként meg ez tényleg nagyon jó cucc, ahogy tegnap is mondtam Neked, kicsit olyan átszoktató, meggyőző, amiből tényleg könnyű kiérezni a gyümölcsöt. s mivel nem savbomba, így talán a klasszikus vonal hívei is bevállalják.
-
paljoc
tag
válasz
lagoon79 #10857 üzenetére
Az az igazsag, hogy en harom adagot ittam belole es el is fogyott ami kimaradt, szoval nem jatszadoztam a lefolyassal!:-) De kiprobalom normal lefolyassal is!:-)
Megmondom oszinten, eddig ez talan a legbejovosebb kofi ami a kezeim kozott jart. :-) Az illata zolden is elkepeszto. Porkolve nem annyira, de leorolve megint parade!:-) Ma meghintem vele a piros masinat este. ;-) -
lagoon79
tag
Tegnap kaptam egy zacskó P&Y féle Yirga-t. 16 grammból 14 grammos IMS szűrőben készítve, őrlés jokertől finomabb irányban, kilépő víz hőmérséklete 89,5 környékén. Már őrléskor valami elképesztő gyümölcsös illat árad, itt az eper és a sárgadinnye volt a meghatározó. A végeredmény pedig eperözön. Minden egy elég visszafogott savasság mellett (citromnak nyoma sincs -> Parci
). Idáig hármat húztam belőle azonos hőfokon, különböző finomsággal és megmondom őszintén - a pörkölő májszter tanácsától eltérve -, nekem nem csöpögősen, hanem úgy ízlett eddig a legjobban, ha aránylag gyorsan, 22-23 mp alatt jön le a dupla. Tejben is nagyon jó szerepelt, szépen átjött.
-
t-bali3
senior tag
válasz
t-bali3 #10843 üzenetére
Kipróbáltam 11,5 g-vel a nyomásfokozós szimplát. Elég nehezen indult meg, kb 1 perc alatt folyt le a 30 ml. A lefolyás nagyon buborékos és szőke volt, pedig 30 percet melegedett a gép. Készültek képek is közben és a végén. Sajnos kevés a fény és csak telefon volt kéznél.
Az íze inkább kesernyés volt, mint gyümölcsös.
Merre kellene elindulnom, hogy jó legyen? Amellett, hogy persze lecserélem a szűrőt. -
-
edk-
őstag
válasz
-HajTömeg- #10842 üzenetére
Van mélyebb és kevésbé mély szimplaszűrő. Neked melyik van?
Én a kevésbé méllyel próbálkoztam, kevés sikerrel. Alig jött a kávé, mintha túl finomra lenne darálva. Megpróbálom majd a mélyebbel.
-
landi
csendes tag
Ezzel sem jó a szimpla?
[link] -
adpeter
tag
válasz
ronin s8 #10844 üzenetére
Én ezért is raktam el a szimpla szűrőimet. Már az elején tiszta lett,hogy jól meg kell pakolni a Gaggiát.
Azt a pár grammot inkább még rálapátolom és duplázom. Persze,tudom elvileg a duplát nem bírja végig szusszal,de engem nem zavar. Igénytelen vagyok.Események a webáruházban-keresés:" nes " marha vicces! Melyikőtök volt,ki vele!
-
ronin s8
senior tag
válasz
t-bali3 #10843 üzenetére
A Gaggia karba ugyanazok a szűrőkosarak passzolnak, mint az E61-es fejekhez. Az 58-as lapos tamper mindegyik kávénál és mennyiségnél működik (talán csak egy 7 g-os vendéglátós szimplánál szorul meg).
Egy 58 mm-nél nagyobb korong idönként megszorulhat, és az nem túl jó...
Érdekes módon a konvex 58,3 mm-esnél is kitüremkedik a zacc shot közben (kipróbáltam). -
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg- #10842 üzenetére
Esetleg próbáld meg az expolygonos 500 ft-os 12 g-os vendéglátós-spórolós duplával a szimplát.
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg- #10837 üzenetére
Miért ne lehetne Gaggiával jó szimplát húzni? Az igaz, hogy overdose-t kell alkalmazni (10-13 g), de az még nem dupla. A 7-8-9 g-os szimplák nagybojleres kávéházi gépeknél működnek. Már egy HX is megelékszik 9 g-mal. A Gaggiák valamiért igénylik a többet. Ez valszeg konstrukciós jellegzetesség.
-
t-bali3
senior tag
válasz
-HajTömeg- #10839 üzenetére
Hát fél órát nem szoktam járatni főzés előtt, max 15 percet. De majd kipróbálom úgy is. Reggel sajnos a meló és a lustaságom miatt sem igazán megy. De most otthon leszek 2 hétig majd próbálkozom.
Most feketén iszom pici cukorral, de szerintem áttérek majd a cappuccinora cukor nélkül, mert mostanában valahogy az jobban esik. Függetlenül a fentiektől azért mindig megkóstolom lefolyás után feketén, csak az íze miatt.
Az enyém is össze vissza kapcsol így kizárt, hogy fél órán át megjegyezzem mennyit kapcsol ki-be a lámpa.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz
t-bali3 #10838 üzenetére
Van amelyikbe 20is belemegy szerintem
Ez van,de ahogy írtad még így sem vészes,pláne,ha napi 1-et iszol...
Nekem sem pid-es.
Elvileg kell legalább fél óra,hogy hőstabil legyen a gép.
A pid jó lenne,szerintem csak azzal lehet reprodukálni,ha valami jól sikerül.
Elvileg azt kéne nézni,hogy mikor kapcsol ki a fűtést jelző lámpa és mikor kapcsol újra be.
Aztán sakkozgatni a hőmérsékletekkel aszerint,hogy milyen kávét főzöl
Ahogy írtam az arabikák nem hőigényesek,hamar megégnek.
Nekem nincs ennyi türelmem,plusz összevissza kapcsol az EVO-m,szóval én arabikáknál csapolás előtt hűtőcsapolok egy rövidet,csak aztán teszem fel a kart.
Nem a legjobb megoldás,de jobb ötletem nem volt.
Ha tejjel iszod a kávét,az sokat elfed a hibákból.
Tejjel szoktad inni? -
t-bali3
senior tag
válasz
-HajTömeg- #10837 üzenetére
Köszi, lehet maradhattunk volna privátban is
Neked nincsen PID-elve a géped, ugye?
Mennyi ideig szoktad a gépet melegíteni főzés előtt?Sajnos nem így nézett ki a lefolyás, bár ízre nem volt rossz. Ha a dupla szűrőt megtömöm, akkor az lesz vagy 16 gramm. Annyi nem pazarlás egy sima presszókávéra? Bár még így is bőven a Nespresso árak alatt maradunk
-
-HajTömeg-
őstag
válasz
t-bali3 #10836 üzenetére
Mikor szépem sűrűn folyik le kb 30mp alatt,az a jó.
Kb így:Erre kell törekedni,de lesznek kávék amik csúnyán folynak le mégis finomak
Olyan is lesz,hogy valamelyik kávénál azt érzed van valami kellemetlen íz benne ,ami egy gyorsabb lefolyásnál pl nem lesz érezhető,nem oldódik ki.
Szóval lehet kísérletezgetni bőven
A jó crema egyenletes, nincs benne buborék.
Amivel az evo-nál találkozni fogsz az a megégés,mert valahol 107fok környékére melegít,ami sok,még az arabikáknak is,pedig azok jobban szeretik a hőt,mint a robusztás kávék.
Mikor megég,akkor nem egyenletes a crema,vékony,van rajta egy repedés szerű...
Sima eszpresszó elvileg 7g,de gaggiáknál azt mondják egyes szűrőből nem lehet jót húzni, a duplát érdemes használni és azt is jól megtömni.
A szőkülést egyszerű észrevenni, szőke lesz a kv
Mondjuk itt kb 20mp-nél már megállíthattam volna. -
t-bali3
senior tag
Lenne pár alapkérdésem:
Honnan látom, hogy mikor jó a lefolyás? - Most szerintem nem teljesen jó, kicsit buborékos és nem egyenletesen jön.
Honnan látom, hogy mikortól szőkül már és felesleges tovább erőltetni?
Illetve ti sima presszó kávét hány grammból szoktatok csinálni? - Én most 9-10 g között ingázom. -
5381
aktív tag
Sziasztok! Ma teszteltem Brikkában a Dallmayr Prodomo kávét és eléggé megzavart az íze. Kicsit savanykás, inkább gyümölcsös teához hasonló íze volt, a szűrőben maradt kávé is is inkább teás illatot eregetett magából. Ennek ez a normális íze, vagy nem ilyen főzésre való?
(Szemes, 2015-ig elvileg fogyasztható és a csomagolása sem sérült.) -
gregg71
csendes tag
Firefox alatt is meg szokott történni.
-
And06
aktív tag
Parci! megint elkezdett kijelentkeztetni az összes gépemről a PH!, pedig be van pipálva, hogy maradjak bejelentkezve. Bár az is lehet, hogy a chrome ilyen hulladék, nemtudom
-
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035 #10820 üzenetére
Nem és nem, addig nem veszem meg, amíg el nem adom a GCt
De komolyan jó gép, UP neki.
-
gregg71
csendes tag
A családban – a megkérdezésem nélkül – vettek egy Krups XP52 típusú gépet. Elfogadható eszpresszót készít? A POD-ot tudja normálisan? Vakszűrőzni kell/lehet? Szűrőkosarakat kell/lehet cserélni a jobb eredmény érdekében? Bármilyen tanácsot/tapasztalatot szívesen fogadok.
-
t-bali3
senior tag
válasz
fragola.6035 #10811 üzenetére
Írtam egy privát üzenetet tamperral kapcsolatosan.
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035 #10813 üzenetére
Per pillanat semmi, a qmel jól elvagyunk (a határain belül), aztán majd később persze lehet, hogy beesik egy jó ajánlat, de most nem tervezek semmit.
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035 #10811 üzenetére
Igazából nekem nem sürgős. Ha majd később meglenne a csavar, akkor is jó, ha együtt feladod. Majd írd meg, ha megvan, hogy hova utaljak. Amúgy itt a képen az a világos színű tetszik, az megy a qmhez is
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035 #10809 üzenetére
Hát ez kár, de amúgy elvagyok jól a magam kreálta duplaszűrővel
A gyári szimpla igazság szerint nem is tetszik, mert elég vékony cremát ad.A tamperra viszont vevő vagyok továbbra is. Jó az alap 58,35 mmes. Plusz ha esetleg meglenne a vízterítő csavar arra is (igaz ezzel az új réz anyával már jól fel tudom fogatni a felsőszűrőt)
-
zolnagy
őstag
Eladom a PIDelt Gaggia Classicom. Részletek a korzón: [GC-korzó]
-
adpeter
tag
válasz
-HajTömeg- #10799 üzenetére
Skandallum má' tényleg ami itt folyik!
Az ilyenektől még az is kitelik, hogy előre ledarálják a kávét! -
And06
aktív tag
nekem gaggiám van, jól elvagyok vele. abban egyetértek lalival, hogy használtan szinte verhetetlen ár-értékben.
újonnan 100at vagy 110et sosem adnék egy classicért. de 160at sem egy silviaért, egyáltalán, minek új gép?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Radiolink AT10II vezérlő 12 csatornás RC vevő R12DS 2.4GHz DSSS&FHSS
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Kék, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- 150db - 24600Ft/szett - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest