Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
misirulez #103648 üzenetére
"a cél hogy nagyjából azt a koffein mennyiséget elérjem, amit egy fél literes monster ad (32mg/100ml) - /amiről szeretnék leszokni/.
Hogyan lehet ezt kikalkulálni?"
Sehogy, hacsak nem szerzel be laborműszert amivel direktben tudsz koffein tartalmat mérniBármilyen számot találsz lefőzött kávé koffeintartalmára, teljesen pontatlan lesz, egymás utáni mérések akár 2-3x-os különbséget tudnak produkálni akkor is ha látszólag minden paraméter egyforma (ugyanaz a kávé, ugyanazok az arányok, ugyanaz a főzési módszer). Ha pontosan akarod belőni a koffeintartalmat, akkor az egyetlen módszer hogy koffein mentes italból indulsz ki, és külön hozzákeversz koffeint (megjegyzés: "koffeinmentes" kávék 99%-a tartalmaz valamennyi koffeint, adott esetben akár a rendes kávészemek koffeintartalmának 30%-t is, bár ez ritka).
Ha nem ragaszkodunk annyira a kalkuláláshoz, akkor ők mértek cold brew koffein tartalmat: [link], a lényeg itt van: [link]. Szóval ez alapján ha 100g kávét "főzöl" 1 liter vízzel, akkor 112 mg / 100 ml koffein tartalmat kapsz végeredmények. Cold brew-nál sűrítményt készítes, szóval ezt higítani kell. Ha 32 mg / 100 ml a cél, akkor 3,5x-esére. Mondjuk érzésre az elég híg kávé lesz. Tipikusan duplájára szokták higítani, az ugye akkor 56 mg / 100 ml ital lesz. Tehát ha a 5*32 = 160 mg koffeinmennyiség elérése a cél, kb. 3 dl-es ital kell ezzel a recepttel. De mégegyszer, ez erőteljes közelítés, konkrét kávé nagyjából 50% eltérést mutathat ettől mindkét irányban.
Szóval recept röviden: 100 g kávé / 1000 ml víz, állni hagyni 8-24 óráig, majd a leszűrt italt duplájára higítani. Én világos kávékat 24 óráig szoktam állni hagyni, de minél sötétebb pörkölés annál kevesebb idő is elég lehet neki (8 alá azért ne menj), illetve ahogy az infografikonon is látszik annyira drasztikus különbség nincs a kettő időtartam között koffeinmennyiség tekintetében.Nem tudom tervezed-e ízesíteni, ha igen, akkor majdnem mindegy milyen kávéból indulsz ki, bár valószínűleg akkor is jobb lenne nem bolti daráltból (jobb kávézók darálnak neked kávét direkt cold brewnak megfelelőnek). Ha tisztán iszod, akkor viszont mindenképp valami jobb féle kéne bele, megfelelően darálva (beszerzési forrásokért lásd topic összefoglaló).
Illetve szerintem jobban jársz ha veszel egy műanyag v60 drippert 2000 Ft-ért, meg bele 100 db papírfiltert ugyancsak 2000 Ft-ért. French press szűrője nagyon sok szemcsét átenged erősen ízlés kérdése, hogy kinek jön be az. Papírfilterrel meg szép tiszta italt kapsz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- Samsung Galaxy S24FE 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3056, 94% Akkumulátor
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1000GB 1 év garancia!
- Update 08.01. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest