Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
addikt
"Ha jól működik az eszköz, akkor nem okozhat gondot a lekötése. Hiszen az csak akkor hasznos, ha maga a készülék hibás."
Az én csöves erősítőm konkrétan elnémul egy percen belül ha nincs bekötve a földelés. Tehát hibás?
Ahogy én látom, a védőföltelésre van kötve minden: a kondik negatív pólusa, a jel negatívja, a ház, a PCB nagy része, stb. Nem tudom mi történik ha nincs bekötve, de az biztos hogy a hang elmegy előbb az egyik oldalról aztán a másikról is.
Arra is kiváncsi lennék hogy mekkora gond az hogy nálam a élő negatív és a föld közt mérhető 6V AC. -
Ha nincsenek érvek, akkor máris személyeskedni kell?
A fenti linkelt írás pont arról szól, hogy a készülékház és a föld közötti feszültséget mérte. Ami ugye akkor folyik át rajtad, ha csak hozzáérsz az adott készülékhez. A legtöbb eszköznél is 80-120 voltot sikerült mérni, ami meg is ölhet, szóval akkor mind hibás volt?
-
Ribi
nagyúr
válasz
lezso6 #89046 üzenetére
Nagyon csúnya lehetett, hogy megcsípett. Gondolom. Lelki állapotod még máig nem lehetett rendbe hozni.
A csúnya dolog alatt azért érted, hogy nem erre gondoltam.
Az, hogy valami termék szarul van megcsinálva egy másik kategória.
Kötött pulcsi is csúnya dolgokat művel ezek szerint amikor feltöltődik és megcsípNem javaslom senkinek, hogy csak úgy lekösse a védőföldet, mert én azt mondtam, hogy teljesen felesleges.
Nem ezt mondtam.
Ha jól működik az eszköz, akkor nem okozhat gondot a lekötése. Hiszen az csak akkor hasznos, ha maga a készülék hibás. -
gordonfreemN
addikt
Gondolatmenetedet kiegészíteném, mert ha az az eszköz épp a védelem leválasztása után lesz hibás? I. érintésvédelmi besorolású eszközöknél sosem szabad megszüntetni a burkolat (ill.: védőveztők és érintkezőik) által biztosított alapvédelmet, vagy nem a saját szavaimmal: "Minden olyan elektromos szerkezetet, ami az első érintésvédelmi osztályba van sorolva szigorúan tilos a védővezető csatlakozásának a hiányában használni.", ugyanis fázisfeszültség kerülhet a villamosan vezető burkolatra, ami érintés ellen így nincs védve, kész a baj.
Persze, ha ért a villanyhoz az illető, elég óvatos és van némi sütnivalója az erősáramról, akkor saját felelősségre ahogy gondolja...
Csak azért írom ezt le, hogy nehogy nyakig merüljön a készükéiben mindenféle erősáramú beavatkozásra bárki, akinek lövése nincs ehhez, de az olvasottak alapján felbátorodott. -
WTF? Védőföldelés nélkül csúnya dolgok történhetnek. Pl:
Engem kiskoromban (~1995) állandóan megvágott a Videoton nagy torony erősítőjének hangerőszabályzója. Féltem is tőle, mint a fene, nem értettem mi van. Szóval valami nem stimmelt. Ráadásul apám nem értette mi van, őt sosem vágta meg. Valószínűleg jó "vezető" voltam.
S ugyan a Videoton 6383 egy szar erősítő, elektronikailag rendben volt, nem volt hibás. Viszont nem volt védőföldelése, a nullát vezették ki a házra. Azonban a nulla az nem mindig egyezik a földdel, ezért vágott meg. Kb 10 évvel később elköltöztünk, helyhiány miatt megörököltem a hangszettet. Onnantól kezdve sosem csípett, máig megvan. Annyi baj van csak vele hogy kategóriájában is egy kalap szar, ahogy a DC3010 hangfalak is.
-
válasz
#01758976 #89043 üzenetére
Nem mondtam, hogy nincs ilyen. Én találkoztam olyannal többször is, hogy az alapzaj megszüntethető a villágdugó megfordításával, ami elég misztikus dolognak tűnik. Bár én csak gagyi cuccoknál találkoztam ezzel. Illetve úgy, hogy a relatív fázis nem stimmelt. Azaz több eszköz (pl DAC és erősítő) egymáshoz képest nem volt "egy fázisban", s összekötve zaj keletkezett. Ekkor mindegy volt hogy "helyesen" vagy "fordítva" volt bekötve mindkettő, az volt a lényeg, hogy egyezzen a hálózatra kötés módja. Illetve volt még egy vicces eset: adott egy pár hangfal, de nem közös elosztóban voltak, mert az egyik hangfal egy teljesen másik (külön automatás) körre került. Na, arra amint rádugtam a DAC-ból kijövő jelkábelt, elkezdett zümmögni. Megfordítottam a villásdugót, erre még hangosabb volt.
Nade a lényeg a kérdés. Miért van? Mitől? Csak bizonyos elektronikák érzékenyek rá? Vagy csak több eszközt azonosan kell bekötni? Ne csak dogmákat kövessünk, hanem keressünk magyarázatot, ahelyett hogy hamis következtetést vonnánk le.
-
válasz
Ear001 #89040 üzenetére
Ez mi ez a "cikk"? Szóval védőföld nélkül köti a hálózatra az elektronikát (ami eleve életveszélyes), hogy megmérje a készülékház és a föld közötti feszültséget. Azaz mennyit földelne le. S akkor ugye a két állásból amelyiknél kisebb a feszültség, az lesz a jó. De mijjéééért? Erről egy szó sem esik, csak rizsa van.
-
Ear001
addikt
válasz
AMDFan #89039 üzenetére
Én értem, hogy mindenhez is értesz, de a helyes fázis speciel jól mérhető dolog. Egyes erősítőkön külön led jelzi, hogy jó helyen van-e a fázis. Pont a toroid trafók érzékenyebbek arra, honnan gerjesztik őket, gyakran búgnak, rezonálnak, ha nem a jó oldalról. És egy kis olvasnivaló : http://carbon4copy.blogspot.com/2018/09/a-helyes-halozati-kabel-bekotes.html
-
AMDFan
addikt
válasz
Dorian #89036 üzenetére
Hát értsd úgy akkor, hogy ha nem DIYer wannabe hifi gurutól veszel erősítőt akkor jó eséllyel tök mindegy hogyan kötöd be. Nem is tudom amúgy elképzelni pl. egy toroid trafós erősítőnél hogy mégis mit számítana hogy hová kötöd a fázist. Persze attól, hogy én nem értek az elektronikához, még mindig nagyon régen rossz hogyha egy készülék érzékeny arra hogy hová kötöd a fázist... Mert akkor valószínűleg a készülék tervezője is gyarapítja az elektronikához nem értők táborát.
(#89037) andrasth: igen ez korrekt, csak ettől még kéne egy szakadásvizsgáló (multiméter) + fázisceruza, hogy jól is dugd be a konnektorba. Ha lenne ugye értelme.
-
andrasth
tag
válasz
HUNNIA1920 #89032 üzenetére
[link]
1 - fázis, 2 - védőföld, 3 - nulla
Forrás: schurter.com -
AMDFan
addikt
válasz
HUNNIA1920 #89032 üzenetére
Ha normálisan tervezett az erősítő akkor teljesen mindegy hova kerül a fázis.
-
bANDYka
tag
Sziasztok,
végül egy Maranz PM6006 és egyenlőre egy Polk Audio T50 fronsugárzó pár lett a kiválasztott duó. Szeretnék segítséget kérni abban hogy ehhez a szetthez milyen kábelt javasolnátok, illetve optikai forrásból etetném főként így arra is szükségem lenne. Azoknál van különbség vagy mindegy milyet veszek?
Előre is köszi!
-
andrasth
tag
válasz
HUNNIA1920 #89028 üzenetére
Hasonló, de nem emlékszem
Itt látszik a 240-es, kapcsolós belseje: [link]
Én azt a két kábelt, ami a kapcsolótól megy a dugaljig nem cseréltem, mert időszakos, áthidaló megoldásnak kellett csak, ilyen mélyen nem volt kedvem belemászni. De egyébként szerintem jó cucc, sokáig fog szolgálni. Az erősítőm közvetlen a fali aljzatból volt etetve akkoriban, ebbe a Kontasetbe a pc, meg a dac volt bedugva. Aztán jött egy Alces 3. Ha nagyon szigorúak akarunk lenni akkor kapcsoló nélküli modell kell és akkor tuti nem szól bele a hangba semmi és még pluszban az esetlegesen fellehető belső kábeleket cserélni, és akkor mindent megtettünk az ügy érdekében -
HUNNIA1920
őstag
válasz
andrasth #89026 üzenetére
Én ebből indultam ki, igaz ez nem KS240-es elosztó, de arról nem találtam belső képet: [link]
migabi24: szerencsére nem túl sok lehetőségem van, mert a forrás eszközöm az beépített tápkábeles és előtte van egy Bkercso Tápszűrő3, a DAC-om külső adapteres, de ott is fix a kábel és belül szűrve van a DAC, a TV kapott egy olcsó borotva csatlakozós AQ kábelt, amin van valamiféle szűrő, illetve a Hivox erősítő a gyári Hivox tápkábelt kapta, de van itthon egy HydraSound tápkábelem is, ami a gyártó jelenlegi csúcs kábele, de majd kiderül, hogy az kerül a Hivox erősítő elé vagy jó lesz a gyári is.
Azért se akarok túl sokat rá költeni, mert volt már nekem itthon sok féle szűrős elosztóm, főleg DIY, de egyiktől se estem hasra, pedig nem egy helyen próbáltam őket. Viszont lehet megérdemelne a rendszer egy jobb elosztót az 500Ft-os kapcsolós teszkós helyett.
-
migabi24
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #89025 üzenetére
Milyen tápkábelt használsz a készülékeknél?
-
andrasth
tag
válasz
HUNNIA1920 #89025 üzenetére
Várjál csak, az a helyzet, remélem egyfajta elosztóról beszélünk. Az enyémben nem is tudod a földelést máshogy megoldani, csak 1 db tőcsavarra tudod rögzíteni a szemes csavarral ellátott föld vezetéket, ugyanis az a tőcsavar egy tömör réz sínhez van rögzítve, és az megy az aljzatokhoz. Ha jól tévedek ugyan ez a helyzet fázissal és a nullával is, tehát réz síneken közlekedik a delej az aljzatokhoz.
[link]
Nekem ilyen van, kapcsolós.(már nem erről etetem a zenecuccokat, de ez most mind1) -
HUNNIA1920
őstag
válasz
andrasth #89024 üzenetére
Lehet nem jól gondolom, de mi van akkor, ha a bekötendő kábel földelését csak az első csavarig húzom be, de meghagyom a gyári földelő kábelt, ami a 2. csavartól megy maga a készülékház tetejéig? Bár lehet nem túl szerencsés, hogy ha a földelő vezeték vékonyabb, mint a fázis és a 0 vezetéke. Ehhez a részhez annyira nem értek.
Még nem 100%, de lehet hogy Audiograde 2.5mm2-es OFC kábelből lesz maga a vezeték. 2.500Ft/m
-
andrasth
tag
válasz
HUNNIA1920 #89023 üzenetére
Jó kérdés, túrtam egyet itthon a szerszámosban
De valami ilyesmi, semmi extra truváj. Hogy M4 a test felfogató tőcsavar, arra ne esküszöm meg, de kb.
[link]
Csak egy darab kellett, a fázist és a nullát csak simán blankolva, csupaszon fogattam a helyére.
Milyen tápkábelre cseréled a gyárit? -
andrasth
tag
válasz
HUNNIA1920 #89019 üzenetére
Nekem van egy 6-os, Bals dugvillával szerelt 3x2,5-es Lapp Ölflexre cseréltem ki. A blankolt fázist és a nullát á la nature beszereltem a csavaros fogadójukba. A földelő vezetékre tettem egy szemes sarut - (az eredetin is volt asszem) és úgy fogattam le anyacsavarral a helyére. Jó kis elosztó, gombokért.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
andrasth #89018 üzenetére
Nem kell mindent betöltő hangzás. Az kell ,hogy ha olvasunk, társasozunk, tanulunk a gyerekekkel vagy csak főzünk, akkor szóljon vmi. Nem az a cél, hogy beülök egy fotelbe a szoba közepére és valami szuperérzékeny izé legyen.
Most amit előzőleg linkeltek Yamaha NS-G30 hangfalpár a legszimpatikusabb, 15k-ért lehet le is csapom.
Álló nem lehet, mert nincs hova, ahol jó helyen lenne. Plusz kis gyerekek vannak, plusz két kutya....
Illetve közben megnéztem és 30nm-ről van szó, nem 40-ről.
És ebbe benne van a beugró konyha is elvileg.
-
HUNNIA1920
őstag
Vissza olvasva a fórumot, látom többen használnak Kontaset elosztót. Fapaci KEI elosztóm volt már egyszer csak eladtam. Gondoltam veszek egy jóval olcsóbb Kontaset KS240-est és a gyári betáp kábelét sajátra cserélem.
Kérdésem, hogy a betáp kábelt forrasztani kell vagy csavaros az elosztó belül? Illetve kell a kábel végére forrasz anyag vagy saru, amennyiben csavaros a bekötése?
Esetleg más olcsó alternatíva a Kontaset helyett, ami nem szűrős elosztó?
-
andrasth
tag
válasz
V.Stryker #89013 üzenetére
Az a gáz, hogy ekkora teret kisméretű sugárzókkal elég nehéz megtölteni _jó minőségben élvezhető_ hanggal. Persze ha nem a mindent betöltő hangzás a cél és nincs különösebb hangerőigény, azért vannak alternatívák. Kompromisszumot kötve és az erősítő 2X25w-os teljesítményét is figyelembe véve, valamilyen régebbi, nagyobb érzékenységű (90 dB körül, vagy fölötte) hangdobozt vennék. (Én mindenképp valami nagyobb, állódobozt de ez én vagyok
Nekem pl 90 db érzékenységű állódobozom van, megvételekor az volt a cél, hogy kis hangerőn is jól szóljon és relatív olcsó legyen. Az első időkben egy 2x40w os erősítővel hajtottam, és nagyritkán tekertem feljebb saccra 8-10 wattnál, mégis élvezhető minőségben lehetett hallgatni a zenét kisebb szobában, közelről (2 m) - egész halkan is.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
migabi24 #89012 üzenetére
Hát akkor tanácstalan vagyok. A Salesman által ajánlott Heco Odeon 100 vállalhatóbb lenne? Vagy mit kéne figyelnem a paramétereknél, hogy megfelelőt keressek?
Amúgy most egy Panasonic mini hifi van még a nappaliban, annak a hangereje sem volt még 30-40 %-nál fentebb tekerve.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Laikusként kérnék tanácsot. Vintage erősítővel és lemezjátszóval való rádió és bakelit hallgatásra, mennyire lenne alkalmas egy 40nm-es helyiségbe Magnat Symbol Pro 110 hangfalpár?
Tudom, biztos van , szebb jobb annyiért, de most egy ilyen pár lenne normális áron eladó és mivel pont falra szeretném tenni a jövendő hangszórókat, így kapóra jönne a típus. De nem tudom, hogy a helyiség mérete és egy kis blues rock hallgatásra mennyire lenne alkalmas egy ilyen pár.
-
AMDFan
addikt
válasz
karmaresz #89009 üzenetére
Egyről beszélünk, de felteszem amikor egy hifi rendszerrel kapcsolatban tesz fel valaki egy kérdést, akkor nem JBL Boomboxra gondol hifi rendszer alatt
Azért azt is be kell látni, hogy amikor ugyanazt a rendszert leteszed két különböző méretű/berendezésű szobában, akkor a két hang igencsak eltérő lesz. Emiatt iszonyúan nehéz véleményt mondani egy rendszer tudásáról. Pláne amikor többen, ugyanott, ugyanazt a rendszert hallgatva is teljesen más véleményt alkotnak. -
karmaresz
senior tag
válasz
AMDFan #89008 üzenetére
Csak azt tudjuk, hogy nem mindenkinek ugyanaz a fontos ebben a hobbiban. Van aki a egyenes, hibátlan frekvenciagörbékre, más pedig egy érzelmesebb hangra vágyik. Megint mások pedig Beats fejesre és JBL Boombox-ra buknak.
Abban azonban szinte biztos vagyok, hogy ez utóbbiak nem azért teszik, mert rossz a szobájuk akusztikája. -
válasz
Ear001 #89005 üzenetére
Jó akusztikai viszonyok egy komolyabb szetthez már mindenképp kellenek. Mert ha szar az akusztika, akkor hiába vannak jó hangfalaid. Habár a szoftveres DSP-s szobakorrekció a lehető legpontosabb, elsősorban "hardveresen" jól kezelt szobára van szükség abszorberekkel és diffúzorokkal. S ez utóbbit lehet továbbkezelni szoftveresen.
-
válasz
AMDFan #89004 üzenetére
Fejhallgatót is EQ-znak, telefonról.
S hát a fejhallgatók nagyon nem szoktak lineárisak lenni.
De mint mondom, az EQ-zás azért szokott menni, mert mélyből sosem elég. Illetve valamennyire magas is kell ezeknek az embereknek. Ez szimplán azért van, mert nem hallanak jól, hisz különben nem kéne feltekerni a mélyet és a magasat. Itt persze nem arról van szó, hogy süketek, hanem csak arról, hogy meg kell tanulni a zenét hallani.
-
-
AMDFan
addikt
válasz
lezso6 #89003 üzenetére
Fordítsuk meg a kérdést. Ha alapból jól szólna, nem hiszem, hogy ennyire sokat EQznának az emberek. Jó példa erre a fejhallgatózás. Mondjuk adott egy komoly fejhallgató, ne nevesítsük. Hányan állnak neki EQ-zni mert nem szól jól? Jóval kevesebben mint egy szobai hifit. Pedig a fejhallgatókon is nagyon komolyat lehet hozni egy kis EQ-val. Akár egy HD800-on is, aminek tényleg nem kell sok a nirvanahoz. Vagy egy LCD3-on is. És érdekes módon, kiegyenlítve a hangképet az LCD3-on, és a HD800-on, igen közel kerül egymáshoz a két fejhallgató hangképe. Nyilván egy 5000 Ft-os noname fülest nem tudsz erre a szintre hozni, mert az EQzással komoly THD-t fogsz generálni.
-
válasz
AMDFan #89002 üzenetére
Nem, dehogy is, a szobaausztikának ehhez nem sok köze van. Az EQ-t általában azért állítgatják, mert a rádióban is alapból rommá van EQ-zva vagy a szomszéd sanyi is azt használ, s ahhoz a fos hangzáshoz vannak hozzászokva. A jobbik eset meg az, hogy egy adott hangkeltő gyengeségei EQ-zással valamennyire elfedhetők. Pl ha nem megy mélyre, akkor feltekered a mélyet. Ugyan ettől nem fog mélyebbre menni, de több mélyet fogsz hallani, ezért úgy tűnik. Ugyanez eljátszható a magastartománnyal is.
-
AMDFan
addikt
válasz
lezso6 #88998 üzenetére
Én azt értem, de valószínűleg annak is oka van. Általában azért állítgatják az emberek az EQ-t mert valami nem úgy szól ahogy kéne, főleg amikor egy bizonyos szintet megugró hifiről van szó. Ez az utóbbi időben szerzett tapasztalatom alapján tekintélyes részben a szobaakusztika hibája.
(#89000) fehér_ember: próbáld ki, aztán majd utána beszélgessünk róla
Senki sem írta, hogy szarból lehet várat építeni. Ellenben hiába van high-end rendszered ha elcseszi a szoba. Márpedig általában elcseszi.
A hifitopikról annyit, hogy sokkal több értelme volna a szobakorrekcióról beszélni ha jó hangot akar az ember, mint a kábelekről. De hát a hit nagy úr. Nem kell vitatkozni ezzel, csak leírtam a véleményem.
-
válasz
fehér_ember #89000 üzenetére
LOL, neked aztán nem sok fogalmad van arról, hogy miről beszél AMDfan.
A szobakorrekciós EQ nem a hangfal, hanem a szoba hibáit javítja. A nem megfelelő szobaakusztikától a 300 Hz alatti tartomány tele lesz tüskékkel és árkokkal, ezt pedig amennyire lehet, érdemes kiegyenesíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest