Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
Pontosabban akkor jobb egy 1:1-hez közelebb eső kijelző. Félreérthető amit írtál, lentebb kifejtetted.
#19Lord Amper, ami egy megfelelően fürge pixelválaszt is igényel még.
#23Pikari, arany középút. Mitől normális egy?
#30negro, ettől függetlenül van, aki látja. Olyan is van, aki látja és igénye is van rá, felhasználási területtől függetlenül. Nem csak vakítás és vakított létezik, bár tény, hogy a termelés alapvetően arra épül. De a színek mentén is ugyanígy lezongorázható: hiába szól úgy a lózung, hogy ha te nem vagy fotószerkesztő, "akkor neked nem kell" ha az összes weboldalon, minden megjelenített mindenen látod a fals félremenéseket, mire fel a szöveg? Egy általános felzárkózás elvárható azért, ahogy Synthwave is írja.
#36cucka, az nem az élességre garancia egymagában. Megfelelő pixelforma, karakterek élsimítása, azok megjelenítésbeni RGB-sorrendje is játszanak. Előállhat az a szomorú helyzet, hogy egyéb, igényelt tulajdonságok együttállása olyan modellben valósul meg, amit pont nem az élesolvasáshoz terveztek.
#39Synthwave, amíg a közigény nem követel ki többet magának miért törnék magukat?
#41Pikari, +1. Képtelenség leírásokból érdemben tájékozódni, mind betekintési szögekben, mind válaszidőkben, de ide lehet sorolni nyugodtan a fényességet, a kontrasztot, a 100% sRGB-t, ami szintén rengetegféle mindent tud jelenteni a valóságban...
Tág "szabványok" ezek.:/
#42vlevi, van aki vignetták problémáját megugorja azzal, hogy odatesz egy menüt vagy tálcát. Nyilván elfogadhatatlan, de ők a teljes vételárat is indokoltnak érzik, kicsengetik. Erős felhősödések, azonos modellek közt is eltérő PWM-ek* és még lehetne sorolni. Eltérő igényszintek.
3 monitort használok, napszak és fényerő szerint: mindegyiken máshol van az optimum legkevésbé való szemkifolyatásilag.Ide jutottunk vagy itt tartunk, nem tudom melyik a jó kifejezés.
-
vlevi
nagyúr
"Ezek a monitorok erős jóindulattal is a valóságban 30-35 hz-et tudnak ténylegesen megjeleníteni."
Kódolásra, exceltábla nézetegésre ez még el is megy. A gond mással lehet.
Régen azért volt gáz az alacsony képfrissítési frekvencia, mint pl. az 1024x768-ban, 43Hz interlaced, mert az tényleg 43Hz-en villogott. Szemed szétfolyt tőle.
A mai monitorok mások. Itt az megejelenítő LCD, TFT panel nem villog. Azzal nincs baj. Tökimdegy, lehetne 1Hz is. Gond abból adódik, ha a háttér világítás fényerős szabályzása alacsony frekvenciás PWM , mert az tényleg fárasztani fogja a szemet, és ez független a képfrissítési frekitől.
Másik dolog, hogy a nagyon olcsó monitorok minden másban is gyengébbek. pl. van a cégnél egymás mellett 5-6 darab, 27"-os, FullHD Philips monitor. Mindegyiknek máshogy rettenetes a képe.
Az egyik homályos, nem lehet élesíteni, a másikon olyan vignettálás van a kép szélein, mint egy XIX. századi fotó, satöbbi. -
Pikari
addikt
válasz
Synthwave #39 üzenetére
Adott egy egységsugarú 60 hz-es klasszik IPS monitor.
Ez az egységsugarú monitor így 2025-ben még azt a 60 hz-et is csak mint elektronikai jel tudja. A gyakorlatban megjeleníteni nem képes. Miért? Hiszen az van ráírva, hogy válaszidő 5ms, black to black rate mondjuk 10ms. Ezzel akár 100 hz-et is tudnia kéne!
Csakhogy ez kamu érték, meg lehet nézni pl nagy frissítési sebességű videó felvételére képes eszközzel a lassított kamerás felvételen, hogy kb másfél-két teljes frame kell a pixel teljes átszineződéséhez.
Ezek a monitorok erős jóindulattal is a valóságban 30-35 hz-et tudnak ténylegesen megjeleníteni.
Lehetne feljebb menni, és érdemes -e? Szerintem igen, de nem a jelsebességben a hz-re kell fókuszálni önmagában, hanem arra, hogy a monitor ezt képes is legyen megjeleníteni. Talán lehetne mondjuk 75 vagy 85 Hz az általánosságban elterjedt, mondjuk olyan panelekkel, amiknek a gyakorlatban van akkora válaszidejük (tehát ténylegesen, nem pedig ráhazudva!) amik mellett effektíve a 40-45-et ki lehet hozni.
És itt most, hangsúlyozom, átlag ips monitorról beszélek, nem több százezres gamer cuccokról.
-
Patrik.Varga
tag
Ez valóban igaz, csak kódolásra elég egy 60-80e forintos monitor is.
Viszont videó vágásra, szerkesztésre, effektelésre, animáció készítésére, grafikai munkára, profi fotós retusálásra már mindez nagyon kevés. Manapság nincs már olyan, hogy valaki csak social postokat készít, ezért elég a sima rgb és társai, ezért kellene kicsit holisztikusabban tekinteni a piacra a gyártóknak. -
cucka
addikt
válasz
Synthwave #37 üzenetére
Hát én annak is tudtam örülni, amikor a doom 20fps fölött ment, az már folyamatosnak tűnt.
Amúgy persze, értem a szempontjaidat. Csak ez a cikkben egy irodába/munkára szánt monitor. Amin forráskódot, tervrajzot, excel táblát meg microsoft teams videóhívást fognak nézni a júzerek. Szóval az azért érthető, hogy ennél miért századrangú, irreleváns, kutyát nem érdeklő kérdés, hogy milyen a frissítési frekvencia?
Gyártanak monitort azokra az igényekre, amik neked fontosak. Ez nem az.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"A CRT-t kár idekeverni."
Ezt írtam én is.
"És ne feledd, a CRT időkben ha egy játék 60fps-el tudott menni, akkor te voltál a császár, a stabil 30 fps-nek már örültünk."
Kivéve, ha krumpliszintnél jobban Kvékeztél/CS-ztél, mert oda ugyanúgy kellett a fix 125/100 fps. UT-ban nem tudom, mennyi volt a kötelező, de értelemszerűen ugyanúgy három számjegyű.
Az egér sem harap úgy 60 Hz-en, szóval részemről a Baldur's Gate-ben is no thx. A Civ meg körökre osztott. Nyilván ott is idegesítő, de tényleges hátrány nem származik belőle.
-
cucka
addikt
válasz
Synthwave #35 üzenetére
A CRT-t kár idekeverni. Ott a képet soronként rajzolta ki egy elektronágyú. Ezért volt szemkímélőbb a magas frissítési frekvencia. A mostani TFT képernyőknél teljesen irreleváns kérdés, kár idekeverni. És ne feledd, a CRT időkben ha egy játék 60fps-el tudott menni, akkor te voltál a császár, a stabil 30 fps-nek már örültünk.
A másik - én értem, hogy 120hz-en simább a scrollozás, mint 60hz-en. Csak engem pl. annyira nem érdekel.
Idő nagy részében szoftvert fejlesztek, betűket kell olvasni a képernyőn az idő 99%-ában, nem scrollozik semmi sehova, mert ha scrollozna, nem tudnám elolvasni. Viszont nagy felbontás (és ppi) = élesebb betűk, ez fontos szempont nekem.
Ha leülök játszani, akkor szintén - mennyivel jelentene nekem nagyobb játékélményt a civilization vagy a baldurs gate, ha 120hz-en látnám? Szerintem semennyivel.El tudom fogadni, hogy téged nagyon zavar a 60hz, de hidd el, másokat nem annyira.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"Anno a crt korszakban is max felbontasnal 60hz volt. 640x480-ban tudtak a monitorok 75-85-ot mondjuk. Megsem ezzel hirdettek. "
A jobbak meg 160-at/200-at.
"Nem volt jelentosege."
Hogyne lett volna, csak közel sem annyi, mint LCD-nél, mivel az input lag effektíve nulla volt.
"En raadasul akkor pro mod toltam online fps-ket. Q3-UT, CS 1.0-1.6 majd DoD:S -os idokben clan tag, war-ok es erdekes sose volt ez gond."
A golyós egerek sem annyira, míg az ember ki nem próbált egy jobb optikait. Behelyettesíthető bármilyen hardverrel. Plusz az évek múlásával a skill ceiling is jelentősen nőtt. Nagyon nem ugyanaz volt div 1 skill 2002-ben, mint mondjuk 2016-ban.
Egy egészséges 20 évet én is Kvékeztem, ebből cirka 5-öt már kompetitíven.
"es egymasmelle teve megneztem egy 144 es 240-est de meg nem mondtam volna melyik melyik."
Mert a kettő között elenyésző a diffi. Aztán nézz meg egy 500 Hz-eset is, kellő frame rate-tel. Nagyon nem lesz ugyanolyan, mint a 144-es.
-
Neovenator
senior tag
-
-
Kansas
addikt
Na jó, akkor a szádba rágom:
Először nem tudod, mit eredményez a sok oszlop(szélességet, amiből ennek a monitornak több van, mint a Sinesol által említett élére állított 16:9-esnek), aztán amikor a "gotcha"-nak szánt beböfögött 3 szavadra megpróbálom elmagyarázni részletesebben, mire gondoltam, mert láthatóan nem fogtad fel, akkor meg épp te mozgatod a célt mert egész addig élére állított 16:9 vs 16:18 a kérdés, mely utóbbi egyszerre képes sok sort és sok oszlopot is kitenni, a 16:9 egyszerre csak az egyiket tudja, bármilyen irányba forgatod is. És én végig ugyanarról beszélek: hogy mi értelme van ennek a képaránynak amit a cikkben bemutatott monitor képvisel.
Te viszont végig arra figyelsz csak, mibe tudsz belekötni.
És ezek után még van képed eleganciára hivatkozni...
"Beszélgess" inkább mással, plíz, láthatóan velem csak kötözködni akartál. -
negro
őstag
Mi valtozott? Amig regen a meret es az ezzel jaro nagyobb felbontas volt a magasabb arak oka ma kell a "parasztvakitas". Marketing. Valamivel el kell tudni adni a termeket. Anno a crt korszakban is max felbontasnal 60hz volt. 640x480-ban tudtak a monitorok 75-85-ot mondjuk. Megsem ezzel hirdettek. Nem volt jelentosege. Utana TFT a valalhatatlan tn+film -el szinten 60hz. En raadasul akkor pro mod toltam online fps-ket. Q3-UT, CS 1.0-1.6 majd DoD:S -os idokben clan tag, war-ok es erdekes sose volt ez gond. Most is csak 60-as van. (32" AOC 4K 10bit VA) A telom 120-as es persze es ha atvaltok kozvetlen akkor feltunik a scrollozasnal es mivel amit a 32 collos monitoron egyben olvasok azt telon 4 oldal... de ott is lapozol majd ugyanugy fixet nezel ergo ha 60 lenne sem erdekelne. Nem azt mondom amugy felesleges a 120hz mert erzekelheto, szemkimelobb tud lenni de ami mar e folott van 240-480 azt viszont annak tartom es blod dolognak azt aki ki fizet ezert felarat. Ha egy wide szemut, aki eskuszik 240 alatt nincs elet es leultetnek 10db (legyen 2-2db mindbol) 60/120/144/240/480-as kartonozott kepernyo elle, mondja meg melyik melyik a 60-at kiszurna persze de, hogy a tobbit bukna melyik abban biztos vagyok max statisztikai alapon talalna be. En hozzateszem szamtech boltan kivancsi voltam es egymasmelle teve megneztem egy 144 es 240-est de meg nem mondtam volna melyik melyik.
-
vlevi
nagyúr
válasz
Lord Amper #8 üzenetére
Úgy van. Nekem 23" van berakva, doksi olvasáshoz. Próbáltam a 27-est is, de olyan magasra már nem látok fel
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Donki Hóte #22 üzenetére
hát így
-
Pikari
addikt
Rendes 16:10-es monitort meg már egy évziede nem hajlandó gyártani egyik gyártó se.
-
Hogy lehet ezt kihasználni? A felbontás nem minden, berajzoltam a méreteket a monitor képére.
A teljes képátló 27,6 inch, a 2560 x 1440 felbontású rész mérete 21 inch, az FHD felbontású rész mérete pedig már csak 15,6 inch
Vagy nagyon jó a szemed, vagy az öledbe veszed a monitort, vagy nem ér semmit ekkora méretben ez a brutál felbontás
-
Kansas
addikt
válasz
Lord Amper #19 üzenetére
És abból táblázatkezelésnél, szövegszerkesztésnél(kódolásnál), vagy úgy általában irodai munkánál szerinted mennyi van?
A szabadonfutós scrollozást meg a 240Hz se teszi érdemben "élvezhetővé"...
Vagy milyen folyamatos mozgásra gondoltál irodai környezetben? -
-
cucka
addikt
válasz
Patrik.Varga #13 üzenetére
Kár érte, hogy nem tud AdobeRGB-t, csak 60hz (120hz jobb lett volna). Ez az a két pont, ahol elvérzik munkavégzésre.
Ez excel-hez, meg szoftverfejlesztéshez tökéletes. Egyikhez sem kell adobergb meg 120hz, nem vérzik el sehol semmi.Valahogy bennem sose merült fel, hogy mennyire jó lenne, ha 120hz-el tudnám nézni a kódot, meg a terminált, nem tudom, mi változott, ami miatt a 60hz pár éve még elég volt erre, de manapság már kevés?
-
scdlsc
senior tag
válasz
Patrik.Varga #13 üzenetére
Az irodák tele vannak olyan monitorokkal, amik nem tudják az Adobe RGB-t és 60 Hz-esek. Ez pont jó lesz azokba az irodákba az ott dolgozó embereknek.
-
Sinesol
veterán
válasz
Lord Amper #8 üzenetére
Mondjuk lehet van benne valami, én egyszer próbáltam ki 4-5 év alatt a pivot funkciót, gondoltam vertikális online manga olvasához ideális lehet, de a megszokott távolságból kicsit tényleg kényelmetlen volt olvasni, az asztal miatt meg nagyon nem tudtam hátra tolni. De ha direkt arra alakitom ki a setupot, mondjuk karral ugy rögzitem falra/plafonra kicsit messzebb, meg hátradőlök fotelben/székben, akkor el tudnám képzelni, hogy kényelmes, csak hát nem akartam teljes átalakitásba beleinvesztálni, csak hogy egy specifikus esetre jó legyen.
-
Patrik.Varga
tag
Az LG-nek évek óta van ilyen monitora. Kár érte, hogy nem tud AdobeRGB-t, csak 60hz (120hz jobb lett volna). Ez az a két pont, ahol elvérzik munkavégzésre. Az ár meg olyan amilyen. Szóval tökéletes tökönlövés ez így, ebben a formában. De már évek óta szemezgetek egy ilyen képarányú megoldással, mert a 27" 4K pivot használhatatlan hosszútávon.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Donki Hóte #1 üzenetére
filmnézésen meg játékon kívül bármire. bár azokra is alkalmas.
nekem ilyen van.
csípem, ha már megszünt a 4:3 kategória, nem kell két sima 16:9 -et egymás mellé tenni elforgatva, hogy dógozni is lehessen. -
PTM
aktív tag
válasz
Lord Amper #8 üzenetére
Ez 550 x 481 x 58 mm, gyakorlatilag éppen olyan magas, mint egy 24"-os lenne álíltva.
(Vagy mint két 21"-os monitor lenne egymáson.) -
-
scdlsc
senior tag
Mindig rákívánok ezekre a monitorokra. Tudnám őket használni, csak igazából nincs rá szükségem. Ennél is elfogott a birtoklási vágy, mint anno az EIZO 1:1-es monitoránál.
https://prohardver.hu/hir/1_1_keparanyu_negyzet_alaku_monitor_eizo_ev2730q.html -
Kansas
addikt
Miért jóval jobb egy élére állított 4K?
Ez a monitor megfelel két 2560x1440(WQHD) monitornak egymás fölött... munkára jó lehet, sok minden másra nem nagyon, de egy sok oszlopos Excel sokkal jobban kezelhető rajta(meg talán portré/négyzet formátumú grafika is), mint egy bármilyen 16:9-es monitort élére állítva. -
hokuszla
senior tag
kéne
-
-
Sinesol
veterán
Hát, szerintem ezt az egészet egyszerűbb megoldani egy 27 inches-es 4K pivot-os monitorral, az enyém "vertikális tájolással" 2160*3840-et tud, ami azért joval jobb és asszem csak 500 euro körül volt néhány éve.
-
Ez nagyon előremutató műszaki termék
Csak azt nem tudom, hogy mire lehet használni egy ilyen monitort
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autóhifi
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Steam Deck
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LS49CG950EUXEN) 49" 240HZ NEO-QLED DUAL QHD GAMER ! AKCIÓ
- Monitor Adás-Vétel-Beszámítás-Csere
- SAMSUNG ( LH43QHREBGCXEN ) 108C Q-LED 4K UHD GAMER MONITOR ! AKCIÓ
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- HP E24m G4 (A+ kategória): 23.8" FHD,USB-C töltés 65W,5MP kam.,2x5W hangszróró,HP garancia 2025.12.1
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- GT710 passzív videokártya
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest