Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- LG LCD és LED TV-k
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
ozzy711 #28195 üzenetére
Egy ellenállásmérés a műszerrel nem egyéb, mint egy áramgenerátorból ismert áramot engedünk a mért alkatrészen keresztül és mérjük a feszültségesést. A kettő arányából Ohm törvénye megadja az ellenállásértéket.
Ha megfordítod a "hangszóróeffektust" (áram egy mágneses térben elmozdulást produkál), azaz egy mágneses térben mozgatsz egy tekercset, akkor áram indukálódik. Ez az áram adódik hozzá (vagy vonódik ki) a mérőáramhoz(-ból) és ezzel a mérés eredményét megváltoztatja. De az ellenállás nem változik a mágneses tér miatt.Igen, még akkor is érzékelhető, ha csak a membránra fújsz.
-
válasz
Speeedfire #28189 üzenetére
-
ozzy711
őstag
válasz
Speeedfire #28189 üzenetére
Szerintem lecsapom a fix áron!
Ez tetszik: 700 watt max. music power, majd kisebb betűvel alatta R.M.S 25 watt. Nézd a, hogy leadta!
Na meg az az 5A-es tápegység? Még egy kolibri sem férne el benne, olyan kicsi! -
ozzy711
őstag
válasz
gothic20 #28188 üzenetére
Igen, elvileg ezek jónak tűnnek. Ha pedig mozgatod a membránt változnak az értékek.
Akkor csinálj olyat, hogy egyenként rákötöd ( pl. krokodil csipesszel ) valamilyen stabil módon az erősítőre a hangsugárzókat.
A mélyeket közvetlenül rá lehet, a magasak elé forrassz egy fólia vagy bipoláris kondenzátort ( az értéke: 2,2-4,7 mikrof. között bármekkora lehet ).
Így bekötve kis hangerőtől indulva hallgasd meg a sugárzókat, meglátjuk mi lesz. -
Speeedfire
félisten
Nem kell valakinek audiofil erősítő?
-
Speeedfire
félisten
válasz
#71562240 #28183 üzenetére
Igen, én is így vettem észre, hogy hosszan hallgatható. Nem zavaró, bár én a magasokkal nem értek egyet, mert igen kellenesen csilingelnek. Most, hogy írom ezt pl ez a zene szól és igen szép a felső tartomány is,
-
törölt tag
válasz
Speeedfire #28182 üzenetére
Sötét tónus nagyjából azt jelenti, hogy mélyhangsúlyos, mélybehúzó hangkép. A világos tónusnál pedig inkább a magasak dominálnak. Arra nem utal a sötét-világos hasonlat, hogy mennyire megy le mélyre-fel magasra, hanem csak arra utal, hogy a frekvenciasáv melyik része hangsúlyos. A 8.4-nek kicsit kiemelt a felsőmélye, és emiatt nem csilingelnek annyira a magasai, mint a világosabb tónusú hangdobozoknak. A többség kellemesnek találja a 8.4 tónusát, mert hosszan hallgathatós.
ozzy711: Számomra egyértelműnek tűnt, hogy nem a továbbfűzéses módszerről beszéltek a fórumtársak
, amikor arról volt szó, hogy a hangszórókimenetre kötve jobban szól, hanem a párhuzamos rákötésről beszéltek. Ha mégsem így van, akkor majd biztos szólnak. -
ozzy711
őstag
válasz
#71562240 #28180 üzenetére
Van továbbfűzéses lehetőség is ez igaz. Ugyanakkor nem hiszem, hogy sokan használják.
A hídkapcsolású, földfüggetlen erősítők ilyen bekötése pedig kinyírhatja a végfokot, mivel a hangszóró "mínusz" az valójában nem a föld, ellentétben az aszimmetrikus erősítőkkel, ahol a mínusz a föld.
Szóval hangminőség és egyéb technikai megfontolásból csak a nem továbbfűzéses megoldás a jó, továbbá egyszerre nem javasolt a pre out és a hangsugárzó kimenet egyidejű használata sem, hacsak nem ismerjük az erősítőnk kapcsolástechnikáját. -
törölt tag
válasz
Speeedfire #28179 üzenetére
Nem csak úgy érzed, hanem a 8.4-nek valóban van egy kis hajlama a mélyorientáltságra, sótét tónusra.
dudika10 : Ha igazad van és az ezzel kapcsolatos megjegyzések mindig a továbbfűzéses módszerre utaltak, akkor viszont nem tudnám elképzelni, hogy hogyan szólhatna az jobban, mint a "normál" pre-outos módszer, amelynél a szatellit hangszórók nem esnek áldozatul a továbbfűzés jelentős hangminőségrontó hatásának.
Kibékíthetetlen ellentmondás lenne(/lett volna) a továbbfűzéses módszerre azt mondani, hogy jobban szól mint a pre-outos. -
-
ozzy711
őstag
válasz
Speeedfire #28171 üzenetére
Vagy csak a szobád akusztikája tréfálkozik veled!
-
ozzy711
őstag
válasz
nebulo5 #28168 üzenetére
Általában a szub erősítőjének a hangszóró bemenet része ( láttam kapcsolási rajzon is ) egy 20-25 kohm-os ellenálláson keresztül megy ( plusz van még egy "gain" poti is amivel a túl "nagy" erősítőt lehet kordában tartani ) a vonal bemenetre és szűrve tovább a végfokra , így gyakorlatilag semmilyen plusz terhelést nem jelent az erősítő számára!
-
-
törölt tag
válasz
nebulo5 #28173 üzenetére
Egy erősítő bemenete alig terhelné a másik kimenetét, mivel jóval nagyobb az impedanciája a dobozénál. Valamikor (Már megint a HFM, és Anglia) volt róla szó, hogy egyesek szerint pl. a CD-lejátszó szebben szól. ha nem a vonal-kimenetéről. hanem a fejhallgató-csatlakozóról hajtják az erősítőt.
-
nebulo5
senior tag
válasz
#71562240 #28169 üzenetére
Valójában, a postod apropóján tettem fel a kérdést, nem igazán téged célozva vele.
Ha aktív subról van szó és sztereó erősítő 1 - 1 csatornájáról, (csak A/L & A/R, semmi B) erősen megkérdőjelezhető elektronikai szempontból az egyik oldal ilyen módon történő leterhelése. Na meg az aktív sub erősítője így, (tegyük fel, bírná az erősítő) a pre out jelszint többszörösét is kaphatja...
Kérdem/fejtegetem mindezt úgy, hogy igen sekélyes az elektronikai affinitásom, azaz laikusként! -
Speeedfire
félisten
válasz
#71562240 #28170 üzenetére
egymilliós CD-játszóról és hasonló árú erősítőről.
Más meg ennyiért vesz kocsit...Tényleg ezekkel a dobozokkal amik nekem vannak (wharfedale diamon 8.4) van másnak tapasztalata? Nekem mintha kicsit erős lenne mélyben. Bár lehet, hogy az erősítő/dac miatt van nem tudom. Mással nincs lehetőségem meghallgatni.
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu #28136 üzenetére
Melyik ELAC-ot tervezed? Gondolom valamelyik nagyobb ribbonost? Ha már autóeladás...
(A fejhallgatós topikban írtad, az alapján kérdezem.) Korner Audióban hallgattam mostanában egy-két ilyet, elég sokat nyújtottak, igaz hogy egymilliós CD-játszóról és hasonló árú erősítőről. -
törölt tag
válasz
nebulo5 #28168 üzenetére
Ne tőlem kérdezd, én még nem próbáltam!
Ellenben mostanában bevett módszerré vált ez a megoldás, és többen itt már jelezték is a topikban, hogy tapasztalatuk szerint jobban szól a szatellit-szub rendszer, amikor a szubot is a hangszórókimenetről táplálják, mint amikor a pre-outról. És nem arról szól a dolog, hogy bikábelezésre alkalmas erősítő B jelű hangszóróaljzatába dugva a szubot, hanem hogy közös aljzatba dugva a szatellitet és a szubot. Én is filozofálgattam a korábbi ezirányú hozzászólások kapcsán, hogy ez milyen elektromos következményekkel jár, de az erősítőre olyan nagyon nem hat, hacsak az egy kimeneten levő két hangdoboz "eredő" impedanciamenete nem lesz nagyon extra alacsony, de ez ritkán következik be, illetve nagyon háklis erősítőnek kell lennie, hogy ne bírja el. Nyilván ki kell figyelni, hogy adott erősítőre hogyan hat, de az itteni visszajelzések alapján így jobban szól. Ozzy (merthogy ő sem próbálta még) a fórumtársak említett visszajelzései alapján javasolta Diablo-nak a módszert, én pedig csak a praktikus megvalósítási módját magyaráztam, miután Diablo megkérdezte, hogy hogyan valósítható meg a két vezeték egy aljzatra kötése. Ilyenkor nyilván valamilyen alacsonyabb hangerőfokozaton van tartva az aktív szub potenciométere, hogy elbírja a pre-outhoz képest erősebb jelet, vagy meg van kerülve a szub erősítő része és passzív szubként van használva. Nem olyan vészes a dolog - általában.
-
törölt tag
válasz
uvegesm #28164 üzenetére
Szivesen.
Ellenben 5.1-es erősítőkkel kapcsolatos kérdést érdemesebb a házimozival való topik(ok)ban feltenned, mert ebben a topikban olyanok vannak, akik sztereó zenehallgatással foglalkoznak, ezért nem igazán ismerjük a házimozi erősítők kínálatát, így nem tudunk felelősen ajánlást adni, hogy melyikeet mennyiért érdemes megvenni, melyek a legjobb vételek.
Például itt van a Házimozi erősítő és minden ami hozzá csatlakoztatható című topik, ami talán a legjobb lesz neked ezirányú segítség végett. Ennek legelőször olvasd el az első hozzászólását. De van több házimozis topik is a Prohardveren.
(Egyébként a linkelt képen az erősítő hátulján a fekete csiptetős csatlakozók szolgálnak a hagszórókábelhez, de a jobb erősítőkön banándugós aljzatok vannak ezen célre.) -
törölt tag
válasz
uvegesm #28162 üzenetére
A linkelt képen egy sztereó erősítő látható, abba nem fogsz tudni 5.1-et bekötni, csak 2.0-át, esetleg 2.1-et
(#28161) Diablo18: Az erősítők illetve a hangdobozok hátulján levő banánaljzatok általában nem csak banándugót tudnak fogadni, hanem van egy ki/becsavarozható részük is, amellyel olyan, úgynevezett kábelsarut lehet beszorítva csatlakoztatni, amely kábelsaru a vezeték végére forrasztott patkó alakú csatlakozó (ez a banándugó helyett alkalmazható módszer).
-
uvegesm
csendes tag
ÉS akkor a hangfal kábeleket hova kell bedugni az erősítőben?
http://kepfeltoltes.hu/120726/P1030055_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Vagy ha ebbe nem lehet, akkor tudnátok ajánlani egyet? -
törölt tag
válasz
uvegesm #28159 üzenetére
Hangszórókábel kell hozzá, a hangdobozok illetve az erősítő aljzataihoz illő csatlakozókkal. Én nem látok kérdeznivalót a kérdésedben, de ha van benne, próbáld konkrétabban megfogalmazni.
Egyébként a linkelt címeken nekem nem jött be semmi kép, de ez mindegy is, gondolom a hangfalszett lenne a képeken. -
uvegesm
csendes tag
Hello! Egy régi 5.1-es hangfalszettet szeretnék használatba üzemelni (jajj de értelmes ez a mondat
) és az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám ezt erősítőhöz kötni? (milyen kábelek kellenek hozzá stb.) Válaszotokat előre is köszönöm!
http://kepfeltoltes.hu/120618/P1020755_www.kepfeltoltes.hu_...
http://kepfeltoltes.hu/120618/P1020756_www.kepfeltoltes.hu_...
http://kepfeltoltes.hu/120618/P1020757_www.kepfeltoltes.hu_... -
ozzy711
őstag
válasz
Diablo18 #28149 üzenetére
Vagy egy másik sztereó erősítő vagy kettő db. mono végfok.
Ez a kettős erősítésnél ( bi-amp ) szokták alkalmazni. Az eredeti erősítőt mondjuk rákötik a magas ( HF ) bemenetre, a másik sztereót vagy a végfokokat meg a mély-közép (LF ) bemenetre, amitől elvileg jobb lesz a hang.
Azért nem mindig markáns a különbség. Annak idején a Hi-Fi Choice-ban volt egy csoportteszt az ilyen konfigurációkról és a legtöbb estben javulás volt, de ez ugye plusz erősítő+hangszórókábelt igényel, amit mérlegelni kell, hogy megéri-e a befektetés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- TCL LCD és LED TV-k
- Leica kamerával szerelték a Xiaomi Civi 5 Prót is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Linux kezdőknek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vezetékes FEJhallgatók
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest