- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem folyik, nem kenődik, de hűteni azt tud
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- A Windows 11 nem akarja ránk erőltetni az AI applikációkat – vagy mégis?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen monitort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Aktív témák
-
attila9988
őstag
-
kungzi
veterán
próbáld meg, max visszadugod ide. de szerintem ennyit bír a lapod sata2-n

(#38797) lmaresz
OCZ Agility3 60GB --- >19k

Samsung 830Series 64GB ------ > 22k
Corsair Force GT 60GB ----- > 24k
OCZ Agility4 64GB ------ > 24k
-
lmaresz
aktív tag
Sziasztok!
Milyen SSD-t tudtok ami gyors és 30k alatt van? Főként 60-64 Gb-os érdekelne, mivel csak a Windowsra kell.Válaszotokat előre is köszönöm!
-
ityam
őstag
válasz
kungzi
üzenetére
hát nem sokat javult de javult:

Viszont most vettem észre hogy amit AHCI módot találtam a biosban az a Jmicron sata vezérlőre vonatkozott. Nekem van 4 Sata egyben az alaplapon meg van egy plusz sata távolabb tőle(plusz egy E-sata a hátlapon). Lehet hogy csak az a külön lévő sata vezérlő tudja az AHCI-t? Érdemesebb lenne oda dugnom az SSD?
Meghal a windows ha arra dugom át vagy teljesen jól viseli ha másik sata vezérlőre dugom? -
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Úgy látszik javult az írás. Bár nem tudom, attól hogy csináltam egy SECURE_ERASE-t a linuxos utility-vel (ahogy a Corsair javasolta firmware update után), vagy attól hogy backup-resotre helyett frissen újrahúztam a Win8-at és most a vele települő driverrel megy (nem a frissebb WHQL-el, ami papíron Win7-hez való, de szerintem az is, amit integráltak...).
Ami viszont most nagyon gyanús nekem az az, hogy az olvasás sok tekintetben kevesebb, mint az írás. IOPS-ban látványosan, de pl. itt most mindenféle 4k-s írás gyorsabb, mint az összes 4k-s olvasás társaik (kivéve a szekvenciális).

Vagy van ezekben az SSD-kben annyi RAM cache, hogy attól nő az IOPS íráskor? Netán a Win8 cachel ilyen okosan...?Holnap lehúzom a HDD-ket és megnézem ACHI módba rakott vezérlővel (most RAID-ban van és volt már olyan balesetem, hogy szétesett a tömb, miután bootolt egyet a Windows egy UEFI konfig reset után nem RAID módban...)
Illetve van ehhez hasonló tesztprogram Linux alá, hogy kizárjam a Windows drivereket is?
-
ityam
őstag
Sziasztok.
Most vettem egy OCZ Agility 3 60GB SSDt. apróbb problémákba ütköztem. Első hogy amikor próbáltam a firmwarejét frissíteni, akkor csonttá fagyott a windows 7 em. Ezután ránéztem hogy új firmware (2.22) van az ssdn szóval úgy döntöttem hogy leszarom a dolgot. Bár lehet nem kéne. Felraktam rá egy win7 et. Elég gyorsan megvolt és nem volt semmi probléma közben.
Néztem egy Christalmarkot, ami feltűnően kicsi értékeket mutat:
Alaplapom Asus P5K. Biosban AHCIt beállítottam. Winhez AHCI drivert nem találtam amit fel is tudtam volna telepíteni így csak a chipset driver van fent az alaplaphoz.
Tudtok segíteni hogy hogy lehet többet kihozni ebből az SSDből? Vagy ne akarjak többet egy Sata 2 es porton.
Köszi -
törölt tag
válasz
Pityu.
üzenetére
Csak annyit amennyit itt leírtam: Agnitum Outpost Firewall Pro 7.0.x
Szabályvarázsló, Tanuló mód, majd Tiltómód, később már végig tiltómód mert a beállításokat ki exportáltam, így be importálhatom friss intallációt követően.
-
GoodSpeed
Látom outpost firewall pro-t használsz azon állítgattál valamit mert egy két ember azt mondja sokat töltöget
-
törölt tag
válasz
zippofcy
üzenetére
Lehet, nekem már jó párszor megmentette a rendszeremet, ezt a rendszert is amiről most írok... Pl : http://logout.hu/tema/re_gigabyte_gv-r685oc-1gd_1gb_gddr5_dx11/hsz_158-158.html
-
-
zippofcy
senior tag
válasz
fsb1000
üzenetére
Nekem sem. Mikor megjelent a W7 rögtön felraktam, azóta kb 2x-3x kellett leresetelnem a gépet fagyás miatt, de utána mindig simán bebootolt. Kb ugyanennyiszer volt olyan hogy a Welcome screenen nem ment tovább (desktop már nem jött be) olyankor másik felhasználó alá bootoltam majd átjelentkeztem. Az mindig rendbehozta.
Nem emlékszem rá hogy valaha használtam volna a System Restore-t.
Egyáltalán, ahhoz hogy használhassa az ember be kell hogy jöjjön a windoz, vagy a bootoláskori F8-as menüből is lehet használni? Mert ha az előbbi akkor nem sokat ér szvsz.(ui: asszem mikor PhenomIIre váltottam C2Dről vagyis két éve újraraktam a W7et)
-
fsb1000
nagyúr
válasz
attila9988
üzenetére
hát... az elmúlt 10 évben nekem nem volt szükségem erre a funkcióra.
-
törölt tag
válasz
attila9988
üzenetére
Azt soha nem kapcsolom ki, én sem.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
attila9988
üzenetére
Én speciel azért kapcsolom ki ezt, mert rendszeresen mentem az oprendszert, másrészt egy program telepítésekor, sokat szöszöl a gép a rendszervisszaállító fájl írásával.
-
attila9988
őstag
Még valami apróság, ami eszembe jutott. NE kapcsoljátok ki a rendszervisszaállítást. Ez a funkció szinte semmi "kárt" nem okoz, viszont életmentő lehet ha éppen kell. Felteszel egy programot, ami szépen bedöglik. A legtisztább megoldás hogy elbaktatsz az előzőleg készült visszaállítási pontra. Nem értem miért terjedt el az a hülyeség, hogy az ssd -n ezt érdemes lenne letiltani. Hogy lehet valaki annyira idióta, hogy ilyesmit javasoljon. Kb olyan, mint ha azt mondanád valakinek, hogy ne kösse be a biztonsági övet, mert akkor kényelmesebb lesz a vezetés...

Régen az emberek azért nyafogtak, mert a windows -ok nem vigyáztak magukra megfelelően, és sok volt a felesleges munka amit a helyreállítással el kellett hogy töltsön az ember. Ma meg irtjátok ki belőle az összes olyan funkciót, ami pont azért van, hogy nektek könnyebb legyen az élet a számítógéppel. Bezzeg amikor beüt a mennykő, akkor egyből "meraszarwindows". Pedig nem, csak éppen ésszel kell azt használni. -
törölt tag
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Hasonlóképpen gondolkodunk csak nálam még ott van a játékmánia így az sokszor késztet vásárlásra
Ebben is van valami jó, különben még mindig az A8N-SLI lenne a fő gépem, és abban nem igen lenne SSD 
Köszi srácok, ezt az Anvil's Storage Utilities cuccot még majd megnézem

-
SPY0817
aktív tag
[link] Nah pont ez a bajom és pont ezt akarom elérni

-
Ren Hoek
veterán
válasz
üzenetére
Hasonlóan jár az én mérésem is. A superfetch és az indexelés nem növeli szignifikánsan a lemezre való írást. Növeli, de olyan kis mértékben, ami képtelen elmozdítani a wear leveling értéket. Ugyan úgy 25-ön van, mint amióta letettem a munkát (Azelőtt napi 2-3-al növekedett kb, 150 GB/nap írásnál)
A pagefile valójában csak munkához és egyes játékokhoz kell. Akinek van 4 GB ramja, szerintem nehezen lehet teletunkolni, tehát nem is fog pagefile-t írni. Ahol meg kell a pagefile írás, ott pont, hogy szükség van a gyorsaságra. Pl filmvágónál kivárni, amíg HDD pagefile-ból áll fel, az borzasztó lassú!
Gyakorlatilag SSD-n nem zavar sok vizet, hiszen ha nincs használva, nem produkál akkora többletírást, mint gondolnánk. Nekem bekapcsolt pagefile-al mindössze + 1 wear leveling értéket emelkedett 8 hónap alatt.
Viszont azt továbbra is tartom, hogy ez lehet csak a modern SSD-kre vonatkozik, mivel itt szerintem vezérlőből már biztosított a sok kis írás wear-re lévő biztonságossága.
-
rob83
aktív tag
Ez jó volt:
"behozza az asztalt de mire elindul az összes program az annyi idő hogy inkább ki se kapcsolom a gépet"

-
zippofcy
senior tag
válasz
janos666
üzenetére
Igen a Metro, de megnyomta a win gombot és rögtön ott volt a desktop.
Szerintem te is várd meg a végleges Win8at, egy hónapon belül itt lesz.Nekem az a problémám hogy az 1TBs WD HDDm egész "hamar" (1-2 perc?) behozza az asztalt de mire elindul az összes program az annyi idő hogy inkább ki se kapcsolom a gépet napközben, pedig nincs teleszemetelve a rendszer, ezen a képen látszik hogy mi indul el,
ami nincs rajta az szinte mind 1MB alatti proggi. Meg ez a HDD is már elmúlt 5 éves, lassan nyugdíjba küldeném (mondjuk MKVkkal megrakva mehetne a fiókba
) -
janos666
nagyúr
-
zippofcy
senior tag
A Win8-nak akarok majd SSDt venni, OCZ 128GBsre gondoltam mert a többi márka jóval drágább, az alaplapom (Asrock 785GHX egy PhenomII-vel - nem, nincs szükségem i7-re, ezt a procit két éve vettem itt 23 ezerért, 4 magosítottan) meg csak SATA II-es ezért felesleges a Vertex 3-4, de szerintem még az Agility is.
Az Octane-n gondolkodom mert olcsó, a vezérlője nem Sandisk vagyis a BOD hibától mentes, a 4kbyte read / write bug már javításra került a januári 1.13as firmwareben (sőt azóta van még újabb a 2es szériához, 4.13as) és nem hinném hogy a SATA II-őmön érezhetően gyorsabb lenne a drágább szériák bármelyike.
Vélemények? (nem vagyok sértődős
)
Esetleg rühelli az AMDt, stb? -
fsb1000
nagyúr
válasz
zippofcy
üzenetére
Van bennme valami... nyilván az olcsó OCZ-kből fogy sok. Több a panasz is.
(#38756) Bodor : Köszi! Korrekt eredmények. Írásban elmarad az OCZ-ktől, de az szerintem nem nagyon számít otthoni használatnál.
Ha XP alatt SATA2-re kötném a Samu 128GB-ou, vajon mennyivel legy gyengébb az eredmény. Az OCZ Agility jelentősen leromlott, de csak a nagy file méreteknél, 4K alatt szépen adta a teszteredményeket.
-
SPY0817
aktív tag
válasz
zippofcy
üzenetére
Vagy csak szimplán igénytelen..
én elég sokszor adtam esélyt a linuxnak mint main rendszer és nem a hozzá nem értésem volt a probléma hanem egyszerűen képtelen volt arra amit akartam.. vagy nem olyan minőségben, ha meg nekem linux kell virtualboxban futtatás vagy elég sok lehetőség van rá win alatt de fordítva kb semmi spec esetek..(#38754) Core2duo6600 Szerintem hamarosan befogok ruházni mert a jelenlegi rendszerem igencsak haldoklik .. + már unom is a lassúságot..
-
janos666
nagyúr
válasz
zippofcy
üzenetére
Na de mi töltött be 8mp alatt? A Metro UI? Mert addig kb. egálban van a Win7-el. Az a gond, hogy a Win7 addigra már minden programot elindított és kész asztalt is adott, mire a Win8 egyáltalán elővillantja az asztalt a metróból és pár másodperces késleltetéssel lát csak hozzá a programok indításához.
De lehet hogy ma már tényleg újrahúzom, mert ahogy elnézem erre egyedül én panaszkodom, szóval lehet hogy bug.
-
janos666
nagyúr
Nem azt mondtam hogy rohanok lecserélni, csak hogy így alaposabban megnézve tesztek alapján jobb vétel lett volna és így azt sajnálom benne, hogy átmeneti márka-vakságom okán nem az objektíven lehető legjobbat választottam adott összegből (akkor kb. egyforma árban voltak, ha jól rémlik, de meg se néztem rendesebben a Samu méréseit, csak mert Samu az nem kell, ha nagyjából úgyis egyforma).
-
Bodor
veterán
-
zippofcy
senior tag
válasz
janos666
üzenetére
Haverom küldött nekem egy videót amit a telójával csinált az Asus laptopjáról (i7 + vmi OCZ SSD talán vertex2) a bios post után 8 mp alatt jött be neki a fejlesztői preview. Sajna már letöröltem, de majd megkérdem hátha megvan még neki.
Amúgy a metro szerintem is egy randa szar, de ha úgyis ingyér van miért ne haladjak a korral ugyi
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Max ha annyira nem tetszik ledúrom és felrakom a helyére a 7-est. Egyelőre várok a végleges változatra mert a mostani 7es is azóta van fenn hogy megjelent, fene fog félévente oprendszert installálni az összes vacakkal, átpakolni 10 év emailezését, stb.
Jah máris van olyan játék bejelentve ami csak Win8 alatt fut majd ... aki meg nem játszik és nem láma az ugye Linuxot használ (elvetemültebbek Unixot vagy freedost
) 
-
Core2duo6600
veterán
válasz
fsb1000
üzenetére
Viszont, ha többet adnak el belőle, akkor több lesz a gond is .
Még akkor is, ka százalékosan kisebb a meghibásodás .(#38741) SPY0817
Akkor ne vacakolj sokat, bármelyik mai darab nagyságrendekkel megdobja az élvezetet a laptopon.
Én amikor életem első ssd jét vettem kingston 64 Gb os változatban, pontosan a :
KINGSTON SNVP325S264GBAmi akkor sem volt a top, az akkori tesztek szerint közepesnek volt nevezhető. És semmi gondom nincs vele.
A Kingston ra akkor az volt a jellemző, hogy a többitől olcsobb volt, de nem végzett a teszteken top helyezéssel, a teszt egy dolog, a valós használat meg megint más.
De az biztos, hogy a noti hdd hez képest még a legszarabb mai ssd is fényévekkel jobb !(#38748) GoodSpeed
Én akkor cserélek amikor lerohad, ha annak idején nem vágja szét a villám a Core2duo mat, a (CPU még ma is megy egy gépben ) akkor még azt használnám.(#38750) attila9988
Ezzel én is vagyok !
A fönököm is megcsinált minden letiltást meg ilyenekt (A Defrag rendben van, mert klónozta hdd ről, és akkor nem tilt automatikusan a 7 es)
Majd panaszkodik, hogy nem indul, szívás, lassabb mint a hdd stb.
Ja és informatikus lenne, na erre mondom azt, hogy NO COMMENT !
Én egy ugyanolyan gépben használok egy az ővénél régebbi ezáltal lasabb ssd ét, és érdekes semmi bajom.
Telepítettem, és használom, ennyi ! -
janos666
nagyúr
válasz
üzenetére
Ezen felül a Windows 8 egy végletekig leoptimalizált rendszer, sok sallangot kivettek belőle, ami nem töltődik be az ugye nem rabol processzor időt sem...
A Win8 RP nálam konkrétan lassabb, mint a Win7 SP1.
A UEFI post utáni animáció is mint ha tovább tartana egy kicsit, az üdvözlőképernyő kb. egál, aztán ahelyett hogy rögtön az asztal fogadna először bevillan a metro és mire megnyílik az asztal is, addigra a Win7 már be volt töltve minden apró autosartos progival együtt, mikor a Win8 még késleltetve nekiáll ezek indításának és csak szép sorjában dobálja őket.Ez inkább pont olyan, mint ha lassú HDD-kre lenne optimalizálva a rendszerindulás: mindent csak szép sorjában, nem egyszerre (gyorsan egyszerre, ha pörgős SSD, nyűglődős egybefullasztás, ha lassú HDD, vagy lassú flash memória, mint mondjuk egy ócskább táblagépben).
Persze ez még csak RP, nem RTM, de szerintem ez a rendszerindítási metódus nem véletlen, nyomai vannak a rendszerbeállításokban is, de nincs egy "központi kapcsoló", egyesével pedig állítgassa át a f@szom az összes service és autostart ütemezést, inkább lenyelem vagy használok Win7-et Win9-ig.

-
janos666
nagyúr
Ezek láttán picit bánom, hogy akkoriban ignoráltam a Samsung-okat (sokat idegeskedtem és végül egy 128Gb-os SSD árát meghaladó összeget buktam egy TV-jük hülyesége miatt, így látni sem akartam semmi Samu kütyüt egy darabig, miután azon túladtam):
Bár nem olyan hatalmas a különbség, de a szekvenciális írás azért sokkal szebb.
-
attila9988
őstag
válasz
janos666
üzenetére
Sokszor mondtam én is már az embereknek, hogy ha vesznek egy ssd -d, majd az ég világon mindent amit használnak is átraknak hdd -re, akkor semmi de semmi értelme nem volt megvenni azt az ssd -t. Pár másodperc boot időért ennyi lóvét kidobni teljesen értelmetlen, és felesleges.
Az index -elés kikapcsolása is totális marhaság, az ugyanis minden körülmények között gyorsít a keresésen, függetlenül a használt maghajtótól. De pl a temp könyvtárak áthelyezése is felesleges mert a sok kis állománynál van éppen értelme az egész ssd mizériának. Én ha valakinek be kell hogy állítsak egy ilyet, a swap -ot sem helyezem át, hiszen az megint egy olyan állomány, ami a rendszer sebességére jó hatással lehet, ha gyorsan elérhető. Ideális esetben persze swap nem is kell, de a gépek túlnyomó többsége nem ezt az ideális esetet képviseli.

Aztán ami a halálom, amikor valaki kikapcsolja a superfetch -et, de közben meg elkezd szerencsétlenkedni olyan marhaságokkal, mint hogy a böngésző cache -t ramdrive -ra tegye. Ennél elvetemültebb, aki programokat akar telepíteni rá. Semmi értelme. Ennél jóval kevésbé macerás, és kényelmetlen az, ha bekapcsolja az előtöltést, ami majd szépen használja a szabad ram kapacitást, illetve a böngészőben - ha már semmiképpen nem akar lemezes cache funkciót - kikapcsolja a lemez gyorsítótárat, és a memória cache -t adja meg nagyobb méretben.
Érthetetlen hogy valaki fölöslegesnek tartja a SF -et, (ami egyébként a hdd -n lévő tartalmak miatt is fontos lehet, ha nincs minden az ssd -n) de közben meg a fentebb említett marhaságokkal akarja az ssd -t "kímélni", persze semmivel sem jár jobban, mint a normális megoldásokkal. A hardvert nem azért vesszük hogy dísznek legyen a gépben, pláne nem ha ennyire drága. Azért kell, hogy használja az ember.Itt még megjegyezném hogy ha valaki az írások száma miatt aggódik, annak egy sima hdd rendszerlemez is megoldhatja minden gondját. Régen is mindenkinek azt javasoltam, hogy legyen külön rendszerlemeze, mert azzal az OS válaszképessége sokat javul. Egy jól belakott windows 7 pl alig profitál valamit az ssd -ből, ha külön rendszerlemezen van. Ezért is érdemes ezt kiemelni, mert az ssd beépítése után az előnyök egy részét pusztán az adja, hogy maga a rendszer külöln lemezre került, és nem csak az, hogy ez a lemez történetesen ssd, vagy sem. Ezt azok tudják igazán, akiknek eddig is több lemez volt a gépben.
Tehát a lényeg még egyszer röviden: NE szarozzatok annyit az ssd -vel. Vedd meg, használd, és ne tégy úgy mint ha dísztárgy lenne, hacsak nem azért vásároltad.

-
törölt tag
válasz
janos666
üzenetére
Na a helyzet a következő, jövőre vagy két év múlva ez az SSD már szimbolikus értékű lesz ebben gondolom egyetértünk. Ám én nem szeretném, hogy ezzel egy időben használhatatlanná is váljon, én sohasem szoktam a hardvereimet eladni. Semmit sem. Így egy csomó HW-m van dobozban, mert már nem használom, tökéletesen működik, de nem fogom odaadni azt a 3850 -est pl 3000 Ft- ért amit 40 000-ért vettem 2008-ban. Akkor inkébb a kis magán HW múzeumomban legyen

Több gépem is van itthon. Az öregebb gép kapja meg azokat a hardvereket, amelyeket az újabb levedlett. Az újabból lesz majd az öregebb amikor megérkezik a még újabb.
Itt lesz egy olyan SSD ami nem ér már szinte semmit, az újabb mellett meg pláne nem de teljesen jól működik. Mit lehet vele csinálni? Eladni? Frászt. Tegyem be a dobozába? Elképzelhető lenne, ha nem lenne egy másik gépem amiben csak HDD van. A képlet egyszerű, amikor megérkezik majd az új SSD ez a régi szépen átkerül az akkori régebbi gépemben, amelyben az alaplap az az alaplap lesz procival rammal és VGA-val, ami most a fő gépben van. A mostani másodlagos gépem 7 éves 2 magos Procival szerelt AMD , ASUS A8N-SLI lappal mely még nem ismeri az AHCI-t, tehát ebbe csak nem tennék SSD-t. Ugyanakkor lassan időszerű, egy új Alaplap+CPU+RAM újítás, így elvileg lesz itthon három gép, de esélyesebb az, hogy marad a kettő a legöregebb meg megy a dobozába... Ennyi. Remélem érthető már így, hogy miért óvom ennyire

-
fsb1000
nagyúr
válasz
SPY0817
üzenetére
Nem ismerhetünk minden garos problémát, de ha afórumokon több ajelzés egy adott tipusra akkor talán az jelent valamit.
De... tipusonként kell megnézni a panaszokat. Nem hinnám hogy minden OCZ-vel gond lenne, sőt inkább azt gondolom az esetek jó részében alaplap/SSD/opredszer probléma áll a panaszok mögött.Persze az "ősidőkben" is voltak kerülendő tipusok/vezérlők.... vettem belőle mert occó, laggolt is néha, de egy kisgépbe elment.
Ha most kéne vegyek magamnak 40K alatt 128GB-osat akkor asszem a Samu-t választanán, vagy megreckiroznám az Agility4-et.De mégegyszer... most Agility3at nyúzom Z68 Sata3 lapban: Ubuntu, Win7, WinXP... napi 24-be megy. 100GB megfordult rajta. Semmiféle probléma (sata2-vel IDE módban lassú) , csak az bosszant, hogy a gyártói oldalakon nem egyértelmű hogy a sebesség adatok nem tömörített állományokra vonatkoznak. nyilván a kedvezőbb értéket mutatják és előnyként tálalódik egyes kommentekben a vezérlő tömőrítése. Nekem előny, de másnak nem biztos.
Volt hardveres és Szoftveres RAID teszt is. Semmi probléma...---
(#38744) Bodor: Esetleg agy ATTO-s eredményt is felrakhatnál. (ha volt már, bocs)
-
törölt tag
válasz
Pityu.
üzenetére
A kisebbik gépem: Nincs SSD, nincs UPS, van 3 GB RAM, és Pagefile.sys, Hiberfil.sys
Az utóbbi kicsit kisebb mint az előbbi.
Eleinte a Hibet-nem kapcsoltam ki, így emlékezetből tudom, hogy a Pagefile.sys 8 GB volt, a Hiberfile.sys pedig 6.8 körül, ez ugye úgy 14.8 -15 GB közötti értéket jelent egy 64 GB -os SSD-n ,ahol a formázott kapacitás kb 60 GB.
-
janos666
nagyúr
válasz
üzenetére
Nem biztos, hogy tényleg érted a példámat, mert én azt nem értem miért vigyázol ennyire egy olyan SSD-re, amiről már te is tudod, hogy mindenképp filléres értéke lesz, mire szétnyúzódik? Akkor miért spórolsz az élettartamán, ha tudod, hogy aprópénzből pótolható lesz, ha estleg szétgyilkolod pár év alatt... ahelyett hogy minden lehetsésges előnyét kihasználnád (még ha nem is kifejezetten érezhető, ha gyorsabb úgy egy picit, ha nem pakolászol át róla ezt-az HDD-re, ami tipikusan SSD-re való - már az öregbítést leszámítva)?
-
SPY0817
aktív tag
válasz
fsb1000
üzenetére
Ez mondjuk teljesen igaz hogy "mire meghalna" addigra úgyis olcsók lesznek a nagyobbak..
De ezekkel az OCZ hibákkal nagyon elbizonytalanítottak..
bár tudom olcsó húsnak..
mert nekem nem kell egy űber kütyü mert hát egy sima noti winyó után bármelyik megváltás, de az mennyen hiba nélkül.. -
jano_77
nagyúr
Sziasztok.
Hogyan kell OCZ Vertex 3 SSD firmaware-t frissíteni?
Ezen nem nagyon tudok eligazodni, szar az angolom. :-(Köszönöm a segítséget, útmutatást.
Janó -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Core2duo6600
üzenetére
Ha a szokásos programok nem írják ki, akkor sehogy.
-
Balage76
senior tag
válasz
Pityu.
üzenetére
A 4 hónap 19 nap az összesített üzemideje, tehát ha a bekapcsolással eltöltött időket egymás után számolod, akkor összesen ennyi idő telt el az első bekapcsolástól kezdve. A 673 indításból illetve a 70% kontra 8 év hátralévő időből én kb 2 évesre saccolom.
Itt egy "ellenpélda", ezt kb március közepe óta használom, de éjjel nappal megy, ezért kevés számú indítás mellett majdnem 3 hónap az össz üzemidő.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Pityu.
üzenetére
Ezek túl nagy képek, légyszi használd a PH képfeltöltőét az automazikusan generál nézőképet, nem cseszi szét a fórumot.
----
Ja és ne aggódj már... ha nálam 2,5 éve megy XP alatt karbantartásnélkül az Intel X25, és jólvan.... egy mai SSD-nek sem lesz baja.
A mérete és ára miatt meg 2-3 év múlva úgyis lecseréled, addigra az 500GB alatti háttértárból az SSD olcsóbb lesz mint a HDD -
-
törölt tag
válasz
zippofcy
üzenetére
Na most én SSD-s rendszeren nem próbáltam a 8-ast csak HDD-n, viszont azt tudni kell, hogy az a 8mp -es Boot, az a csúcs, és/vagy laboratóriumi körülmények között jön össze, vagy csúcs SSD-vel.
Ezen felül a Windows 8 egy végletekig leoptimalizált rendszer, sok sallangot kivettek belőle, ami nem töltődik be az ugye nem rabol processzor időt sem...
Pityu. Az SSD Life szerint.... de az amúgy sem lényeges szerintem, dobott egy értéket rá, már pár nap után esett nála... HD Sentinelnél meg még mindig 100 %...
-
törölt tag
válasz
janos666
üzenetére
A legtisztább dolog ugye az lenne, hogy letiltani a Pagefile-t ezt sokan meg is teszik, de tervezők és játékosok is panaszkodnak rá, hogy vannak olyan programok amelyek vagy azért követelik meg mert nem elég nekik a 4+ GB RAM, vagy azért mert úgy vannak megírva, hogy mindenképpen támaszkodjanak rá.
A Pagefile-t én a napokban helyeztem át HDD-re, és még most is úgy vagyok vele, hogy tesztelési időszaknak tekintem. Eddig nem érzek lassulást, ha nem érzek lassulást, akkor miért pakolnám vissza az SSD-re, amikor az tény és való, hogy sok írási műveletet jelent, és ezzel öregbíti az SSD-t?!
Az SSD-m még most lesz egy éves, 26 k volt bruttóban, most abban a fázisban van már, amikor számomra nem érné meg eladni több okból sem, legfőképp azért mert 15 K-t nem lehetne érte elkérni, másrészt pedig azért, mert sem SATA III-m nincs még, sem pedig az a fordulat sincs, amikor bekövetkezne az, hogy SSD-t vehetnék TB-os mennyiségben.
Mert rendszerpartíciónak tökéletes a 64 GB-os méret, de egy 128-ast már sokallnék neki, arra meg hogy kiválthassa csak az egyik HDD-t a kettő közül minimum 640-esnek kellene lennie, és akkor tárolhatnám ott a Steames játékokat. De ez nem most fog bekövetkezni, és még nem is jövőre, így egy év távlatából -amikor sejtettem, hogy nem lesz itt nagy SSD hatalomátvétel a HDD-ktől - jó döntés volt megvennem ezt a meghajtót, és jól gondoltam, hogy időtálló lesz.
Az egy dolog, hogy jövőre már a piaci értéke tényleg nagyon alacsony lesz, de nem is akarom eladni, és ott van az eszmei értéke, amely felbecsülhetetlen. Hiszen a lényeg az, hogy SSD legyen a gépben, és mindennap arról induljon ébredjen.
Ha meglesz megint az új gépem, abba új SSD-t veszek majd, ez meg megy a régibe...
Persze értem a példádat de az azoknak való, akik pár havonta amint megjelenik egy újabb modell már váltanak is rá, én nem az a típus vagyok, egy VGA-t is 4 évente cserélek...
-
törölt tag
válasz
Jester01
üzenetére
A Hibrid alváshoz kell a hiberfil.sys, ennek kikapcsolását csak azok engedhetik meg maguknak, akik rendelkeznek UPS-el, vagy nem altatják a gépüket.
Egy példa. Éjszakára leküldöd alvómódba a gépet kikapcsolt hiberfil.sys mellett UPS- nélkül. Ha nincs áramszünet akkor rendben magához is tér, ha viszont van egy rövidke áramszünet is, akkor nem képes erre, mert nincs ott a hiberfil.sys. Ha ott lenne, akkor elindítod a gépet mint kikapcsolás után tetted volna, és úgy tér vissza, mintha hibernálva lett volna.
UPS-nél nincs ilyen gond, mert áthidalja a rövid szünetet, és nincs szükség a hiberfil.sys.re
-
janos666
nagyúr
válasz
üzenetére
Én pl. rendszermeghajtónak vettem az SSD-t. Ha áthelyezném a pagefile-t (bár jelenleg egyáltalán nem is használok pagefile-t, csak arra értem, ha szükségem lenne rá) és a TEMP mappát, már nem is sok értelmét látnám, hisz az SSD-ben csak annyi a poén, hogy ilyesmikre gyorsabb, mint egy HDD, illetve szétoszlik a terhelés a dedikált rendszermeghajtó és az ádatokat tároló HDD közt (a HDD-n lévő nagy fileokkal végzett hosszú műveletek alatt is válaszkész a rendszer és azok a programok, amik onnan futnak).
Ha ezeket nem használja ki az ember (gyors adattár az apró kis átmeneti fileoknak), akkor azon túl, hogy másodpercekben mérhetően gyorsabban bootol a Windows (napi egyszer...? húha...) lesz egy méregdrága adattárolója, ami így megélheti azt az a kort, mikor már filléreket sem ér.

-
törölt tag
válasz
Dr. Gonzο
üzenetére
Az egyik legfontosabb tényező nálam a sebesség a másik pedig az SSD kímélése. Az utóbbi csak azért, mert én még a VGA -kat is négyévente szoktam cserélni...
Vannak olyan szolgáltatások melyek érdemben nem lassítanak, ugyanakkor lehet, hogy méréssel kimutatható lenne enyhe lassulás. Ilyesmi a Pagefile áthelyezése SSD-ről HDD-re, én érzésre nem vettem észre lassulást, de nálam a Bootolási folyamat is nagyon ritkán zaklik le, mert a gép amikor nem használom alszik onnan meg ugyanolyan gyorsan indul hangsúlyozom érzésre mint korábban. Sőt lehet nem csak érzésre.
Sokan mondták, hogy nem helyezik át a merevlemezre a böngésző Cache-t, mert lassabban indul el a böngészőjük... én áthelyezem, mert tényleg öregíti az SSD-t ugyanakkor cáfolom is egyben ,hogy lassabban indulna. Főként Chrome-ozok, alig kattintok rá, már indul is, és nem csak a Chrome... valamennyi böngészőm Cache-e át van helyezve.
A Magician felajánl sok olyan szolgáltatást is letiltani, amelyek letiltásának hasznossága, inkább néphiedelmi hatás...
Az előtöltést visszakapcsoltam, mert egyrészt többen is utaltak rá, - és olyan fórumozók, akiknek a véleménye releváns a témában - hogy csekély írást generál, ugyanakkor személyesen mértem le a ki kapcsolt fetch és superfetch előtt a boot időt, és a bekapcsolt funkciók után. Az eredmény engem is meglepett, mert az előtöltés bekapcsolása nálam 6-7 mp-et nyomott a boot-on, tehát SSD esetében is van értelme.
SSD-nél ha van UPS érdemes kikapcoslni a hiberfil.sys-t is, minek irkáljon UPS mellett? A hiberfil.sys-t ráadásul át sem lehet helyezni...
Aztán sokan kikapcsolják az indexelést és a Windows Search-t is, utóbbival megnyomorítják az Intelligens start menüt, Vista és Windows 7 rendszeren. Előbbivel pedig azt érik el, hogy nem találnak meg minden fájlt, mert nincs indexelve minden fájltípus. Ráadásul valaki itt le is mérte, hogy Indexeléssel is csupán ritkán van írási művelet elenyésző írási műveletet generálva. Az elmúlt hónapokban nekem is ki volt kapcsolva, de csak azért, mert a Windows Search miatt elérhető volt az indexelési beállítások testreszabása, és ezen okból kifolyólag nem vettem észre, hogy pár hónapja letiltottam az Indexelést. Természetesen nálam is testre van szabva mit indexeljen meg mit nem. Az SSD-n csak a legszükségesebbeket indexeltetem így meg van az egyensúly.
Az is elgondolkodtató lehet ugyan, hogy köztudott a Microsoft a Windows 7 -et már úgy adta ki, mint SSD barát operációs rendszert, de nem csak a Windows 7 hanem a most érkező Windows 8 sem kapcsolgatja ki SSD-n, sem az indexelést, sem az előtöltést de még a Temp könyvtárat sem helyezi át másik meghajtóra, hogy a böngésző gyorsítótárról, vagy a lapozófájl-ról ne is beszéljünk.
Pedig egyszerűen meglehetne oldani, érzékeli az OS, hogy van egy SSD, plusz van mellette HDD akkor a telepítő felajánlaná a szükséges szolgáltatások kikapcsolását illetve a környezeti változók, lapozófájl stb áthelyezését. Erről persze szó sincs.
Konklúzió, ajánlott tényleg pár dolog megtétele amiket én is meglépek, de ha egy laikus ezeket nem tudja megcsinálni, akkor sem fog az SSD-je garanciális időn belül ezen okból kifolyólag jó eséllyel használhatatlanná válni. Viszont jóval kitolható az élettartama azon túl.
Más kérdés, hogy ki akar 10+ éves SSD -vel dolgozni 2025-ben

-
Crias
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Értem köszi szépen a kimerítő választ akkor lehet az lesz hogy beérem a 64GB-os samuval, eredetileg úgy is ez volt képben csak eléggé jó áron volt a 128-as, de akkor már értem hogy miért.
Ja és jó nyaralást
-
Az az igazság, hogy idén bepótolom, hogy vagy 8 éve nem voltam nyaralni/pihenni jóformán, úgy hogy legközelebb csak augusztus közepe/vége felé fogok gépekkel foglalkozni.
Az Octane S2-höz épp Június 1-én adtak ki új FW-t, v4.14-et, de nem volt hozzá szerencsém frissíteni és a fennemlített okból nem is lesz egy darabig, ezért nem tudok gyakorlati tapasztalatból mit mondani. Ami tudható, hogy ezeket a javításokat tartalmazza:
OCZ Firmware Release Notes - Octane S2 series - Version 4.14
# Enhancement: Improved stability with AMD based systems & Apple platforms.
# Enhancement: Improved firmware download process, correcting a corner case bug which resulted in firmware download failure.
# Enhancement : Increased Anvil test bench compatibility.
# Fixed: Corner case issues where drive occasionally did not resume from S2 / S4 correctly.
# Fixed: Corner case issue where the drive would report data corruption.Javasolni csak annyit tudok, hogy ha csak elszánt vagy, akkor vegyél Octane S2-t, korábban írtam, hogy előjöhet laggolás íráskor, igaz, nem minden konfig esetén, de nehogy pont a Te konfigodban jöjjön elő (és a FW frissítés se orvosolja)
-
Crias
senior tag
válasz
üzenetére
Igen ezért is ódzkodok tőle viszont nem mindegy hogy 10k-val kevesebbet költök rá vagy nem, igaz az se mindegy hogy mennyi probléma van vele...
Ezért is kérdezősködök inkább, azt tudom hogy a régi octane vezérlőjével voltak gondok ezek tán jobbak, de én nem tudom no...
-
Dr. Gonzο
senior tag
válasz
üzenetére
Sokat olvasgattam mielőtt SSD-t vásároltam. Tapasztalatom az olvasgatásból az lett amit írtál is, hogy a problémák nagyon nagy része OCZ-vel van összefüggésbe.
Ezért vettem Samu 830-at.
Másrészt semmit sehova nem helyezgetek át.
Magicianban minden olyat beállítok amit javasol, ennyi.
SSD-t nem azért veszünk, hogy mindent levegyünk róla, hanem, hogy kihasználjuk a benne levő lehetőségeket. -
fsb1000
nagyúr
Bocs! nem ide kellet volna...
-
Crias
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Aha köszi, és akkor firmware frissítéssel már ajálható?
Illetve akkor még1 kérdésem lenne, hogy megéri-e a felárat a samu 830 vagy a corsair? Mind2-t 30k körül tudnék venni, az Octane-hez képest vagy vegyem meg valamelyik OCZ-t és örüljek?
-
Balage76
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Igen a 470-es kevesebb SMART adatot ad ki magából...
Lehet hogy a pro verzió 19 dolláros árából nem tudják kigazdálkodni az ilyen önálló fejlesztéseket.
-
-
DarkGubi
aktív tag
válasz
SPY0817
üzenetére
Én használok ilyet már egy pár napja.
Elméletileg le lehet cserélni, a keretről könnyedén lejön az előlap, viszont az én laptopom DVD-íróján lévő előlap nem nagyon akar lejönni. Látom, hogy le lehet, de inkább nem feszegettem, nehogy eltörjem. Szóval én nem cseréltem le. Így nem olyan szép, de legalább ha kell azonnal vissza tudom rakni a DVD írót (garancia miatt). -
válasz
Balage76
üzenetére
Az írt/olvasott adatmennyiség 470-esnél nem elérhető, nem ad vissza ilyen infót az SSD, csak a 830-as. Őszintén szólva nem értem az SSDLife fejlesztőit, mert nehezen tudom elképzelni, hogy maguktól "nem tudnak/tudtak rájönni", hogy a 0xB1 SMART Attribútum (Wear Leveling Count) tartalmazza a kondíciót... 470-es se ma került piacra és a 830-as sem 1 hónapja jelent meg...
Az új modelleknél még értem, hogy egyeztetnek, de 470/830 esetén nem nagyon van mit. -
törölt tag
válasz
Pityu.
üzenetére
Kingstonnál pl kiírja, de ott meg throughput-ot nem

-
SPY0817
aktív tag
DvD meghajtós keretet használ valaki? [link]
kérdésem az lenne hogy az eredeti előlapot rá lehet e tenni?
-
bluyoo
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
Ha ramdiskbe helyezem a firefox chace-et akkor ha kikapcsolom a gépet minden törlődik,még az oldalak mentett jelszavai is?Meg a profilt át kell helyezni hogy ramdiskbe mentsen?Mert ideigtlenesen átraktam hdd-re a profilt mert hiába állítottam másik meghajtóra a chace-et nem oda mentett semmit sem hanem az ssd-re,míg a profilt át nem helyeztem másik meghajtóra ahova akartam menteni a chace-et.
Másik a ccleanert érdemes használni a másik meghajtón hogy a chace ideigtlenes fájlait töröljem vagy csak a firefox előzmények törlése menüpontot használjam és az töröl mindent?és ha a firefox böngészőt beállítom hogy a ramba tároljon,mert olvastam hogy a firefox tudja azt a beállítást ramdisk nélkül is,gondolom ugyan úgy törlődik kikapcsolásnál minden,még a jelszavak is? -
válasz
bluyoo
üzenetére
Nem kuszák az eredmények, csak 2 különböző elven mértél a 2 programmal, ami tömörítést használó SSD-k esetén (tipikusan SandForce vezérlősek, mint pl az Agility 3 is) ilyen szélsőséges eredményeket hoznak.
ATTO-val mérj, úgy alapon ahogy van. (Vagy, ha szereted a kihívásokat, akkor a bejegyzésemben linkelt, Anvil's Storage Utilities-el. Nem végleges változat!
Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lexus, Toyota topik
- Autós topik
- Nem folyik, nem kenődik, de hűteni azt tud
- Milyen okostelefont vegyek?
- Számotokra mi volt az év játéka 2025-ben?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

És mivel SATA II-es a rendszerem ezért remélem élvezhető sebességgel

jó hogy kikapcsoltam