Aktív témák
-
attila9988
őstag
Nem rég került hozzám egy ocz agility 3 60gb. Nos, én soha nem voltam egy nagy ssd barát, nem nagyon szeretem az olyan hardware elemeket amire oda kell figyelni. Azt szeretem ha teszi a dolgát, és kész. Ne kelljen nekem élettartam csíkokat nézegetni, meg azon aggódni, hogy akkor ma másolhatok -e még rá plusz 10gb -ot, vagy sem.
Éppen ezért nem is nagyon tudtam hirtelen mire lehetne értelmesen felhasználni. Annyi biztos, hogy az olvasási sebesség valóban nagyon meggyőző egy ssd esetében, tulajdonképpen ez az egyetlen olyan tulajdonsága, ami miatt érdemes vele foglalkozni, mert ezen túlmenően a sz@rkupac NAND technológia nyűgjei miatt nem igazán ér semmit.Többektől hallom, hogy "jajjj de jó van egy ssd -m, de nem akarom tönkretenni, ezért helyezzük át ezt, kapcsoljuk ki azt, meg jajjj a böngésző cache az tönkreteszi, és a page file -t is rakjuk át, mert még a végén írni fog a lemezre. (igaz, ezzel adunk a szarnak egy pofont, hiszen ha átrakom hdd -re, akkor mi a francnak van az ssd?)... stb stb..."
Aztán pár hónap elteltével így is megy vissza gariba egy csomó...

És akkor most jöhet az én megoldásom, ami ebben a topikban szentségtörésnek fog minősülni... NEM erre teszem az operációs rendszert. Hogy miért:
Eddig is több hdd volt a gépben, amik elég gyorsak is, és külön volt az os -nek sajátja, ergo nem nagyon volt gond a műveleti sebességgel ha egyszer az egyiken volt az os, a másikon meg a programok. Oké, a boot idő gyorsabb az ssd -vel, ez igaz. De kérdés hogy mennyivel, illetve hogy tényleg ez -e a legfontosabb dolog... Én szerintem nem. A mostani rendszerlemezem több mint 5 éves, és semmi baja. RENGETEG adatot mozgatok rajta. Ezt csak azért írom, hogy lássátok, van használva a cucc rendesen. Kényelmesen elférek rajta, van hely bőven. Ez fontos. Boot idő is kevesebb mint fél perc. Az os műveletek gyorsak, pláne manapság, amikor van prefetch, meg preload (os függő melyik). Ezzel tehát gond nincs, kímélni sem kell.Hol kell igazán a sebesség? Hát a programoknál amiket használok. Tehát az ssd lett a program lemez. Erre kerülnek a nagy méretű programok, amik ezek után megfelelően gyorsak lesznek. Ez így bele is fér 60gb -ba. Az os, és minden átmeneti állomány maradt a hdd -n. A két darab játék, valamint a számtalan apró állományt tartalmazó nagy méretű programok meg mentek az ssd -re, a page file -al együtt.. (igen, a pagefile amit mindenki inkább leszed az ssd -ről, holott ezt a leghasznosabb rátenni, és még csak nem is rongálja túlságosan, a működési elvéből fakadóan.
Így megoldottam minden gondot. SSD -re nem kell figyelni, a fontosabb programok gyorsan indulnak, a swap is gyors, minden más maradt a régiben. Ha besz@rik, megy vissza gariba, és semmi nem lesz rajta, ami pótolhatatlan, ergo nem kell backup sem róla. A boot vagy 10sec -el lassabb, mint ha ssd -n lenne a rendszer. Na bumm. Cserébe viszont a 60gb -on sokkal több program fér el, és nem kell foglalkoznom az ssd -vel, nem kell bűvészkednem az OS -ekkel sem...
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
-
-
Sziasztok!
Most felraktam pár játékot és jól tele lett a 64 gigás Samu, kb. 10,9 GB szabad hely maradt. Ha ez így marad pár napig, az mennyire gáz? Ugye mindenhol olvasni, hogy kell 20% szabad hely, ez mennyire betartandó?
-
Jester01
veterán
Kicsit olvass vissza. Röviden:
Érdemes hozzá Sata3 vezérlőkártyát venni - Nem, sok a baj vele
nem lesz érdemi lassulás Sata2vezérlővel sem - Nem, maximum szekvenciális műveletek során
A specifikációban 500 körüli értékek szerepelnek, amit még szekvenciális olvasásban sem produkál, ez hogy van - maximálisan tömöríthető (pl. csupa 0) adatra vonatkozik -
Zotya21
senior tag
ha visszanézel 1-2 oldalt
csak a képeket akkor látni hogy énis ezzel vagyo kelfoglalva van vezérlőm de nem az igazi 
de jobb mnit anélkül

van fent képen sta2 vel is meg vezérlővel is sata 3 al

és ocz agility 3 120 gigás

most ahogy elkinlódtam vele seqbe lehozza a 372/210 et olvasás irás a többi meg ugyanaz kb mnit a képeken amelyiken legtöbb volt XD
-
LW
őstag
Sziasztok!
Egy Gigabyte P55-UD3 lapom van, amin Intel Sata2 vezérlő van csak.
Szemezgetek egy 120-as Agility3al és a szekvenciális olvasás is csak 220 körül van a tesztekben, ami szerintem benne van a Sata2 végső tempójában, ha 3gbpsnél lényegesen lassabb, akkor is.Érdemes hozzá Sata3 vezérlőkártyát venni, vagy nem lesz érdemi lassulás Sata2vezérlővel sem?
ui: A specifikációban 500 körüli értékek szerepelnek, amit még szekvenciális olvasásban sem produkál, ez hogy van?
üdv. LW
-
Zotya21
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
köszönöm szépen

Fire/SOUL/CD megoldotta a problémámat

-
Zotya21
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
elvileg átment de nem sok mindent lehet rajt látni

ide ata atapi mind üres

de a marvvell driveert egyből felszórja nekem a win 7 ha letörlöm rendesen akor meg nekiáll recoveryt csinálni és megint fentvan amikor belép

a biosnál az adapter biosa aztirja true ahci mode elvileg jó ott de nemtom lehet egy firmware update jólenne hannakis ha tudnám hogyan kell

-
-
Zotya21
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
ahham nekem ugye asus u3s6 os adapterem van tehát a marvelles cucc kellene és azt hogyan is tudnám telepíteni ?

csak mert ha letörlöm a régit róla és restartot kér akkor amint belép a win megint azonnal felrántja ami eddig volt
-
-
Chaser
legenda
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Tudom
de nekem 7 van jelenleg. Xp-ről érdeklődtem, mi lenne ha?... -
ÁdiBá
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Vicc az egész.
Gondolt egyet és vissza ugrott az eredeti kondícióra. -
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ja, a downloader-re ugrott a NOD32. Az offline-osok jók.
-
Zotya21
senior tag
közben nekem kiderült egy probléma a hard disk sentinelell

a trim támogatot de inaktív

Trimet hogytudnám aktiválni ?

mert erre fsutil behavior query disabledeletenotify
0 amit kapok

-
válasz
Dark Archon
üzenetére
A CNET-es downloader-re ugranak, mert az telepítene toolbar-t(és azok valóban jelenthetnek biztonsági kockázatot, ha ismeretlen valaki által készítettet felpakol a user, de a Cnet-es toolbar nyilván nem ez a kategória): [link]
A sima downloader (ami a CNET Direct Download Link-jéről jön le), az teljesen tiszta, és nem si akar toolbar-t telepíteni: [link] -
haddent
addikt
válasz
Dark Archon
üzenetére
Nincs ott semmi rossz, Avast sem talált semmit.
-
pethYeti
addikt
válasz
Dark Archon
üzenetére
Nyilván trójait tartalmaz a telepítője.
Nem tudom milyen vírusirtót használsz de én is most raktam fel Norton IS meg se nyikkant rá... -
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi, de nem hinném, hogy bárkinek szüksége volna egy jó kis Win32/InstallCore.D trojanra. Az online installer linkje ugyanis egy fertőzött file-ra mutat.
-
-
Chaser
legenda
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Csúnya is lenne ha baja lenne, kb 3 hetes
és persze megy a trim, bár az első 2 hétben nem ment
sata1 meg ennyit tud, akkor is rengeteget gyorsult a gép, meg végre megszűnt a seek és motorhang..azokat nagyon utálom. 1ébként megy a samu magician is, ha jól sejtem az is bűvészkedik vele valamit hogy jó kondiban maradjon. -
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszönöm, megkukkantom.

-
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A karbantartásnak mi a folyamata, mit kell hozzá beszerezni?
-
válasz
Chaser
üzenetére
Ez teljesen jó, korrekt eredmény, ezzel nem kell csinálni semmit. Ha majd idővel (használattól függően) tapasztalsz kis laggolást, "akadozást", akkor karbantartod.
ÁdiBá
Történt bármi szoftverfrissítés, új progi telepítés stb, közvetlen a jelenség megjelenése előtt?
(minden progit gondolj végig olyat is, amire elsőre azt mondanád, hogy az biztos nem okoz ilyen jelenséget) -
Chaser
legenda
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
ÁdiBá
veterán
Sziasztok.
10 Perce kaptam egy hiba üzenetet a HD Sentinel programtól SSD-vel kapcsolatban.
Kondíció a 99%-ról hirtelen 0%-ra ugrott és azt írja meghibásodás várható.
Az SSD durván 5 hónapos és 1.3TB írt adatforgalomnál jár.
Létezik ez hogy tönkre megy?!
-
haddent
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
"Samsung-ok meg egyes Intelek kondíciója 99%-ról indul"
Hát ezt jó tudni
Én meg már fogtam a fejem, hogy 2 hét alatt elhasználtam 1% -ot, mi lesz itt

-
HIJ
őstag
válasz
Maximum1
üzenetére
Az Intel -be van. A biosba meg nem turkálok, mert új a lap és vmi nem stimmel vele. Kikapcsoláskor nem kapcsol ki, csak pörög tovább minden és megpróbál újraindulni. Csak tápkapcsolóval tudom kikapcsolni utána meg minden BIOS beállítás fail safe, szóval majd visszaviszem és utána szórakozok csak a BIOS -al...
-
Mennyi mondható elfogadható írt adatmennyiségnek egy napi átlag 8 órát használt gépnél?
Teljesen átlagos felhasználás mellett, net, játék. -
Maximum1
őstag
A 4k-ból arra következtetek hogy rossz csatiba dugtad.
Sajnos nem találok semmi infót róla, így vedd elő a kis könyvet.
A lapon van 2db Marvell és 2db Intel Sata 3-om, de nem találom melyik színű melyik.
Az intelesre dugt, ha nem ott lenne.
Ezt találtam még, valami turbó cucc, hiába a Giga mindent turbóz!
-
válasz
Chaser
üzenetére
Oké, mérj Crystal-al (Samsung-ok meg egyes Intelek kondíciója 99%-ról indul)
A korábbi példánál az egy lapos volt, szóval nem lehetett vele kezdeni semmit, asztali gépnél viszont elképzelhető, hogy van lehetőség gyorsítani, ha a mérési eredmények annyira lehangolók lesznek esetleg. Jester01 egy ide-sata átalakítóval nagyon jó eredményeket kapott: [link] (és mint írva is vagyon, nem All 0x00 Fill módban lett mérve, azaz Agility 3 esetén még magasabb értékek lettek volna...)
-
-
Chaser
legenda
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére

Egyébként volt gondom a trimmel, nem akart összejönni de sentinel (?) kollega megmutatta melyik driver kell nekem
SSDlife lazán azt mondta megy a trim
Szóval van AHCI, minden beállítva a nagy álmoskönyv szerint. Hogy mért vettem sata3 ssd-t sata1 gépbe? Mert T400-ba szántam ami sata2, és azért vettem sata3-mat mert sata2 ssd-k kb drágábbak voltak mint ez
Meg ha eladni akarnám ez sokkal jobban el fog menni, mint egy "elavult" sata2 cucc. És azért samu mert úgy láttam hogy ez elég megbízható, nagyon nincs kedvem semmit visszahordani garba ha nem muszáj. Fogyasztása is jó, akkuidő nőtt fél órával. Pár éve kingston v100-am volt, ott még talán csökkent is az akkori gépem üzemideje hdd-hez képest. Ezért nem akartam kísérletezni a v200p-vel most.szerk: rossz képet raktam be elsőre

szerk2: Mérek aműgy, melyik sw-rel? Hdtune, crystal? szekvenciális olvasás olyan 130-135MBps körül lehet.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
"Az miért van, hogy 280-al szedem a jobbost, majd pár másodpercre megáll a kép, amikor meg visszajön, akkor fejjel lefelé nézek ki a rommá tört Ferrarimból és olvasom a szalagkorláton a reklámfeliratokat? Lehet, hogy az SSD mégsem segített?"

Ezen besírtam....

(#37547) Chaser: Nem olyan rossz ez: nekem az "ősöreg" A-DATA S596T 64GB SATA2-őn nem megy ennyit.
-
válasz
Chaser
üzenetére
SATA1-es a kütyü, gondolom akkor még az is előfordulhat(ha ennyire régi a masina), hogy AHCI üzemmód sincs...
Szerintem már most érint a sebességvesztés, érdemes lenne egyet mérned így, kíváncsi vagyok mennyit megy a Samsung 830 SATA1-en, AHCI nélkül...
Volt egy versenyző, aki kikérte a tanácsomat, hogy hasonlóan régi kütyübe érdemes-e venni Samsung 830-ast, mert hogy arról talán gyorsabban fog futni a játék, amivel játszik. Mondtam, hogy erre nem érdemes, persze ettől függetlenül megvette. Nem kellet sok idő, hogy újra hívjon, a következő kérdéssel:
"Az miért van, hogy 280-al szedem a jobbost, majd pár másodpercre megáll a kép, amikor meg visszajön, akkor fejjel lefelé nézek ki a rommá tört Ferrarimból és olvasom a szalagkorláton a reklámfeliratokat? Lehet, hogy az SSD mégsem segített?"
Válaszom: Lehet. (és letettem a telefont.)
-
Chaser
legenda
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi
Még annyi, hogy sata1 gépben van az ssd, szekvenciális lassulás annyira nem érintene. Az iops műveletek értéke is nagyon lecsökkenne? Amúgy lehet eladom és veszek kingston sv200p-t. -
pethYeti
addikt
OCZ Agility-nél újra lehet valahogy húzni a firmware-t?
-
Maximum1
őstag
Érdemes!
Így csináld.
Én a pendrájvos verziót csináltam, max 10 perc, ráolvasással. -
HIJ
őstag
sziasztok!
Van nekem egy Vertex3 -om, amin 2.15 FW van. Az lenne a kérdésem, hogy van e értelme frissíteni a 2.22 -re. Illetve hogy a legcélszerűbb frissíteni, ugyanis ezen van az OS...
-
Maximum1
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Na elkészültem, egész jó eredményeket produkál.
Végén felraktam az irst-t valahogy stabilabb vele és jobbak a számok.
Köszi még egyszer!
#37525) euzsolt [link]

-
válasz
Chaser
üzenetére
"Mennyire tolerálná ha xp lenne rajta a rendszer? Mintha valahol olvastam volna hogy nem érzékeny annyira ha nem megy rajta a trim."
Rossz forrásból származik az infód, épp ellenkezőleg, igénybevételtől függően (írás/törlés) nagy mértékben degradálódik a Samsung 830 (meg a 470-es is). Egyik sem javasolt XP/Vista alá. [link] -
Chaser
legenda
válasz
Coolmat
üzenetére
Ezeket tudom is
A kérdésem még mindig az van-e gyakorlati tapasztalata vkinek a samu 830-cal xp alatt, illetve mit okozhat a trim hiánya hosszú távon? Eredetileg T400-ba vettem 8GB ram mellé, ezért is lett a samu. De visszaváltottam T60-ra, abba max 3GB ramot lehet rakni, most 2 van és kevés, W7 nagyon eszi. Na meg ugye xp-s progikat buktam, vehetek W7 licenszet. Jó , vehetnék ramot is, csak sok minden szól ennél a gépnél az xp mellett.Dark Archon: Ott is van trim nem? Lényegében az érdekelne, ha garidőn belül behalna kimutatnák-e/rá tudnák-e fogni, hogy azért volt mert nem trim-es os-en használtam? Az hogy 3 év után bedöglik már nem érdekes, addigra úgyse sokat érne

-
-
Coolmat
őstag
válasz
Chaser
üzenetére
Ezen táblázat alján van felsorolva 3 típus amikben jó beépített GC van.
-
Chaser
legenda
válasz
Dark Archon
üzenetére
Így is kevés a ram
És nekem xp tökéletesen megfelelne, ráadásul ahhoz van is licenszem, 7-hez venni kéne. Ezért érdekel hosszabb távon lehet-e a gond a trim hiányából vagy sem ennél az ssd-nél. -
-
Chaser
legenda
Van egy samsung 830 ssd-m. Mennyire tolerálná ha xp lenne rajta a rendszer? Mintha valahol olvastam volna hogy nem érzékeny annyira ha nem megy rajta a trim. Van hozzá egy sw, esetleg az karban tartja, hasonlóan mint néhány kingstonnál a GC? Lényegében azért lenne xp mert 2GB ram van a gépben, emellett van pár sw-em ami csak xp-n megy, ha az ssd-ben nem tesz kárt inkább azt használnám mint a 7-et.
-
deicide
veterán
válasz
Formaster
üzenetére
Ez nem az árától függ, hanem az alkalmazott vezérlő típusától, sokszor ki lett tárgyalva. Az indilinx-es SSD-k, az Intel-ek és a Samsungok nem tömörítenek, valósban tudják ezt (ilyen pl a Vertex4 is, amihez most jött ki új FW és 450 körül ír valós szekvenciálisban már a 256GB-s is). Míg a Sandforce vezérlősök tömörítenek, vagyis csak nullákkal vagy egyesekkel hozzák a ráírt adatokat, valós körülmények között jóval lassabbak. De ezt Te is biztosan tudod, csak gondoltam leírom, hátha valakinek újdonság lesz...

-
Formaster
addikt
válasz
TeeJay
üzenetére
Elég nagy badarság a szekvenciális értékeken lovagolni. Főleg egy Agility SSD-vel. Egyértelmú, hogy egy majdnem fapados SSD csak a tesztkörnyezetben hozza a ráírtakat. De a többi is, csak minél drágább annál sanszosabb, hogy hozza is.
Egyébként a bővítő kártya is ótvar téma. Az Agility 350-400 körül tud egy jó alaplapban Sata 3-al. De, ha a gyári értékeket akarod, akkor válassz az OCZ oldaláról az SSD-hez tesztelt alaplapot
Plusz procit is persze, meg mégegy SSD-t hogy kihasználd a szekvenciális fájlmozgatáshoz adott 500MB/sec-et. -
TeeJay
félisten
válasz
Zotya21
üzenetére
mi lenne ha nem a Seq adatokra csorogna a nyálad hanem a 4K értékeket néznéd?
úgy őszintén hova kell neked az 500MB/sec sebesség lineárisan és folyamatosan?
mert ugye tudod hogy ez az érték csak a lineáris adatátvitelre vonatkozik?netán 2 SSD-d van és egyikről a másikra ilyen sebességgel szeretnél másolgatni 10-20-30gigás fájlokat?
az SSD igazi előnye a 4K sebességben van ami rettentően nagy még a leggyorsabb merevlemezhez képest is

-
Zotya21
senior tag
válasz
Maximum1
üzenetére
hát énse vártam tőle pont 550/500 at de azért 440/400 körülit igen

jah vinyonál sokkal jobb nem 80 megával ir meg olvas

de azért bosszantó hog a haverom sata 2 es ssd -je 260/240 et hoz

ezmeg ha épp ugy mérem akkor néha néha ennyi XD
még valaki nem tud valamit még plusszba ?

mondjuk kapcsoljam be a turbót rajt ?
amúgy csak ennyivel jobb mint a HDD-m

-
Zotya21
senior tag
Sziasztok valaki tudna segíteni abban hogy miért iylen lassu az SSd-m ?
vettem tegnap egy OCZ Agility 3 mat 120 gigás sata 3 ugye
az allaplapom nemtudja a sata 3 mat
de van egy asus u3s6 os sata 3 meg usb 3 adapterem szóval elvileg kéne tudnia a sata 3 mata bios is AHCI módban van de mnodjuk ez nemsokat számít gondolom ha adaptert használok
de a sebessége általába ennyi

nem tudjátok miért lehet ?
jah és nem felejtettem el az adapterbe dugni a vinyot

-
Bodor
veterán
válasz
csucsu21
üzenetére
Annyi a különbség, hogy a Vertex 4 Indilinx vezérlője nem tömöríti az adatokat írás közben, ezért ha teszteled, akkor a reklámozott/megadott szekvenciális értéket kapod, mely nagyon jól mutat, de egyébként használat során semmivel sem fogod gyorsabbnak érezni a rendszered, mint egy Vertex 3-mal vagy akár egy Vertex 2-vel, csak vékonyabb lesz a pénztárcád...
Fogyasztói társadalom ugye.... -
csucsu21
aktív tag
sziasztok
már írtam pár nappal ezelőtt meg is akartam rendelni a ocz vertex 3at csak nem volt raktáron
azt mondták 2-3 hét na de nem is ez a lényeg
meg láttam ott a vertex 4et ha jól láttom annak már nem SF vezérlője van ha nem Indlinixmit tudtok erről ? ha ez a fajta vezérlő is jó rendel m azt drágáb de az ár annyira nem érdekel
előre is köszi -
schlecker
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszönöm.
-
-
schlecker
tag
Egyébként OCZ Agility 3 60Gb.
-
Formaster
addikt
válasz
Fecogame
üzenetére
Hát ha abból indulok ki hogy tavaly márciusban még 120 giga 120 ezer volt és 60 giga 60 ezer, akkor 1 év alatt a negyedére estek az árak. Jövő ilyenkor tuti 20 alatt lesz a 120 gigás, csak kérdés, hogy érdemes-e várni 1 évet arra a 10 ezer forintra.
Annyira komoly a HDD-ről SSD-re váltás, hogy nem éri meg egy percet se várni vele

Aktív témák
- Erősítő, hangfalak
- Samsung kuponkunyeráló
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Akvarisztika
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Segway Ninebot E3 elektromos roller - Bontatlan - Új
- Új, Aktiválatlan, iPhone Air (256 GB) (rendelhető)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4183, 100% Akkumulátor
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nem tudom milyen vírusirtót használsz de én is most raktam fel Norton IS meg se nyikkant rá...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)