Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz kpityu2 #42054 üzenetére
Nem a grub helye az érdekes, hanem mostanság valamiért alapból ki van kapcsolva az osprober. Ez fedezi fel a többi (Windows) OS-t, és teszi be a grubb boot menüjébe mint választható opciót.
tordaitibi
Köszi, hogy ráértetted. Sajna túl sok más volt a fejemben, és nem jól jöttek ki a szavak...[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
-
-
-
daninet
veterán
Bajom van, még mindig ez a rohadt smb mountolás, fel nem tudom fogni miért kell valami ennyire bajos legyen
Most az alábbi történik:
Létrehozok egy könyvtárat /mnt/Private hogy majd ebbe mountolom bele az NAS-om megosztását.
fstab-ban benne van a megfelelő sor://192.168.1.200/Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
Szuper, lefuttatom mount -a és mindent szépen mountol. Elérem a /mnt/Private útvonalat.
Leállítom a gépet, elindítom másnap és a /mnt/Private útvonal átváltozik valami kiterjesztés nélküli valamivé könyvtárból, ezáltal nem tudom megnyitni a gyökerét az smb share-nek.Így néz ki a /mnt tartalma
Ennek az az eredménye, hogy a /mnt/Private/Documents tartalma elérhető, de a /mnt/Private az nemTörlöm ezt a kérdőjeles valamit, visszacsinálom könyvtárrá, következő újraindításnál ugyanez
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz daninet #42064 üzenetére
"/mnt/Private útvonal átváltozik valami kiterjesztés nélküli valamivé könyvtárból,"
Nem lehet azért, mert nem éri el a célt amikor felcsatolná? Bár akkor se kéne neki ilyet
.Egy 10 éves bugot találtam rá, nem hiszem, hogy ugyanaz okozná :S
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
ldave
félisten
Amúgy Ubuntu alól elérem a Win11-es partíciót? A Steam alól próbáltam már 1-2 játékot, azokkal simán tudtam játszani, de próbaképp megnézném mondjuk a WoW elindul-e, ha a telepítés a windowsos rendszeren van.
A Slime draws near! Command?
-
-
El kéne, hacsak a Fast Startup nincs bekapcsolva. Azt érdemes kiütni. 10+ éve van NTFS support Linuxon.
Amúg Win-es cuccok nem feltétlen működnek azon az OS-en kívül, ahova telepítve vannak (kivéve portable+ami éppen valamiért megy).[ Szerkesztve ]
-
ldave
félisten
Köszi a tippeket, nem tudom pontosan mi van bekapcsolva, teljesen alap Win11 telepítés volt részemről.
Sajna csak ~120GB-ot adtam Ubuntunak a telepítéskor, így most nem tudom oda letölteni a WoW-ot, magát a Battle.net klienst a Lutris segítségével már telepítettem. Ha meg tudom valahogy növelni utólag az Ubuntu partícióját, akkor le tudnám tölteni vagy esetleg átmásolni a Win11-ről.
-
Meg tudod, de ha egy NTFS partícióra teszed, az se baj, mert menni fog onnan is Linuxon (más kérdés, hogy az NTFS defragolása most működik-e Linux alól, azt nem tudom, de használni lehet). A "nem biztos hogy menni fog" arra vonatkozott, hogy a Windowsra már telepített cuccot akarnád futtatni.
Illetve : amelyik OS-t kevesebbet használod, azt jobb virtualizálni. Kevesebb szívó.[ Szerkesztve ]
-
ldave
félisten
Igazából ez az Ubuntu jelenleg egy próba részemről, hogy mennyire tudom elhagyni a Win rendszert. Ezért tettem most fel a Win11 mellé, hogy a következő LTS-ig próbálgassam, megnézzem mi működik, mi nem és ha beválik, akkor lehet majd jövőre már csak ez lesz a privát laptopomon.
-
-
ldave
félisten
-
kpityu2
őstag
Virtuálisan nem jönnek elő a hardverrel kapcsolatos macerák. Pölö én a múlt héten vettem észre, hogy a korábban működő USB wifi nem működik. WIN11 dualboot van és mint kiderült a bekapcsolt Secure Boot miatt nem indult el a driver. Külön fel kellett telepítenem az Ubuntu alá a shim-signed csomagot és újratelepíteni a dkms drivereket.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
válasz kpityu2 #42080 üzenetére
Nem, de alapvetően hogy használható-e a cucc, az igen, szóval nem azért kell újrarakosgatni, mert nem tetszik az UI, vagy adott funkció nem valósítható meg azon a disztrón. És ezek gyakoribbak.
Az meg mindig macera, ha a dualbootos rendszeren újratelepítgetés közben elront valamit az ember. Illetve maga mindig átmászkálni a másik OS-re.[ Szerkesztve ]
-
-
ldave
félisten
Lehet túloztam a minden alkalommal gyakorisággal, de szerintem Win11->Ubuntu indítás után inkább nincs wifi, mint van.
(Sokkal érdekesebb dolog, hogy a kábellel netre kötött PS5 bekapcsolása után néha a teljes internet elmegy, minden eszközön 2-3 percre, amire semmi magyarázatom nincs)A Slime draws near! Command?
-
-
5leteseN
senior tag
Üdv Mindenkinek!
Az érdekelne, hog hogyan tudom megoldani, hogy a pendrivera telepített ubuntu berakja magát magát egy ramdrávba, ott futkos, majd futtatás végén (és közben, amikor "kell") szinkronizálja magát a pendriveos eredetihez.
Mekkora lenne egy ilyen rendszer, és mennyire "hordozható"?
-
kpityu2
őstag
Puppy Linux ezt csinálja.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
daninet
veterán
válasz daninet #42070 üzenetére
nem működött
Kezd kiakasztani a mountolás. Ugyan ott vagyok, az egyik megosztásom nem csatolt fel.
Látszólag akkor történik ha megnyitok egy útvonalat link-ről pl /mnt/Private/Dokumentumok, valamiért ilyenkor a gyökér könyvtár nem csatolódik. Le kell csatolnom, visszacsatolnom és utána jó
daninet@daninet-pc:~$ sudo umount /mnt/Private
daninet@daninet-pc:~$ sudo mount -afstab most így néz ki:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=7bac9932-eac9-407d-92ac-1a3212e00b67 / ext4 errors=remount-ro 0 1
#UUID=37A841DA-3C00-4BAC-BF2A-04C4AECA1AF3 /mnt/d ntfs defaults 0 1
#/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=6F2E-CC47 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
//192.168.1.200/Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Work /mnt/Work cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Download /mnt/Download cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
/dev/sda2 /mnt/d ntfs defaults 0 0
/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 0Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Pörp
senior tag
Sziasztok! Otthon van egy itx szerverem. Ubuntu 18.04 van rajta. Torrent, samba, dlna, kamera nvr futnak rajta, semmi fontos adat nincs tárolva. Ha nem frissítek a 22 LTE verzióra az nagy biztonsági kockázat?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz lionhearted #42092 üzenetére
...ha kiadják majd még 2025-ben azt a törrent klienst 18.04-re...
-
5leteseN
senior tag
-
-
Pörp
senior tag
Köszönöm mindenkinek!
Még egy olyan kérdés, hogy ha frissítek 18-ról 22-re, akkor hogy tudom megoldani, hogy a postgreSQL a 10-es verzió maradjon a frissítés után? -
-
félisten
Sziasztok!
Ubuntu-n és származékain folyamatosan tapasztalom sok éve, hogy rendszeresen kiírja bizonyos helyzetekben, hogy valami rendszerhiba, vagy programhiba történt, küldök-e visszajelzést.
Bizonyos esetekben minden indításkor kiírja, viszont nem mondja meg, hogy mely komponens a ludas.A kérdés, hogy ezt a hibaüzenetet mely service csinálja, hogy lehet kikapcsolni, vagy utánajárni a kiváltó hibának?
Kössz!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Politika
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Farming Simulator 25
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen légkondit a lakásba?
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Trollok komolyan
- Vezetékes FÜLhallgatók
- További aktív témák...
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Warcraft III (PC, Dobozos)
- Indiana Jones and the Great Circle Kódot keresek
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Indiana Jones and the Great Circle: Premium Edition - Anywhere (Konzol és PC) - Nem RTX 40 kód! -2db
- Eladó egy darab Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition kulcs
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest