- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Duplán 4K: a TCL tudja, hogy gyártson monitort
- Utolérte az áremelés a PlayStation 5-öt
- Apple MacBook
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Márciusi pillanatkép a hardverpiacról
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Robitrix
senior tag
Mikor mondtam én olyat, hogy hová kerülnek a használt gyorsítok????? Én arról beszéltem, hogy más kell a betanitáshoz és más kell a hatékony válaszokhoz az AI-nál. Vagyis amikor megszületik egy komplex modell utána a rengeteg CPU mag kell, hogy gyorsan válaszoljon. Persze memória is kell meg háttértároló. SOha nem mondta senki, hogy ugyan azt a hardvert hasznékjék, mint mi otthon. Viszont ha GPU helyett AI gyorsítot gyártanak, vagy PC/konzol/telefon CPU helyett AI-hoz gyártanak vagy háttértárolót is AI rendszerekhez gyártanak és ha RAM-ot is, akkor nem marad kapacitás az általunk használt eszközök gyártására, ami hiányhoz vezet ami feltolja az árakat. Viszont azért zt tudni kell, hogy a kapitalizmus alaptürvénye a piaci kereslet-kinálat törvénye. Ha valami drágán megy a piacon, akkor azt megéri gyártani. Ha háromszorosára megy fel a sima DDR 4 DDR 5 RAM-ok ára, akkor egyre többen kezdenek bővíteni és olyat gyártani, hogy ne maradjanak ki az extra profitból, amit el lehet érni. És persze az AI se nő az égig. Elöbb utobb telitődik az AI piac is. Nincsen szülség a világban 357 ezer AI rendszerre. Még az se biztos, hogy a ma használt LLM megoldást fogjuk használni 5 év múlva. Nagyjából vagy fél tucat féle megoldással kisérleteznek egy valódi AI megteremtése érdekében. Lehet, hogy pár év és pusztán technika történelem lesz az LLM megoldási kisérlet az AI területen. Az LLM azért még csak véletlenül se igazi AI.... Ha más megoldások jobban beválnak AI-nak simán elfelejti az LLM-et a vilgág. Szóval mind a piaci törvényszerűségek mind technológiai értelemben nem vagyok benne, hogy tényleg szopunk 5 évet mondjuk az árakkal. További gond, hogy nem igen látszik a mostani AI gazdasági megtérülése. Egyenlőre csak egy hatalmasra felfújt lufi, ami csak nyeli a pénzt és a befektetést, mint kacsa a nokedlit. A befektetők se hülyék és elöbb utóbb kérik a profitot a befektetéseik után. Adtam neked 30 milliárdot egy álomra... eltelt 2 év és eddig csak újabb és újabb befektetéseket kértetek. Most már látni akarom a hasznot is vagy kivonom a befektetést. És akkor az AI lufi durr jó nagyot....
-
Szerintem most itt kicsit összefolytak a dolgok. Ai farmokban a GPU alatt video kimenet nelküli, tisztán AI feladatokra optimalizált kártyák vannak, így azoknak nem sok értelme lesz használtan józsibácsi fiának a gépében. H100, H200, B200 stb direkt ilyenek.
avagy mutass egy adatközpontot ahol RTX 5070ekből van 10k db, amiket ha levedlenek akkor te is tudod fortnite-ra használni.
-
Robitrix
senior tag
A dolog ennél kicsit összetettebb. az AI modellek betanítása rengetek GPU, AI gyorsító magot igényelnek a párhuzamos számítás miatt... vagyis a begyüjtött rengeteg adat feldolgozása . Viszont mikor már üzemel egy modell, akkor már előtérbe kerül a kérdezések kiszolgálásánál a CPU teljesítmény és a rendelkezésre álló CPU magok és szálak mennyisége. Vagyis eltérő hardver kell a két folyamathoz. Azt nem tudom mennyire lehet egy konkrét "betanitott" modellt frissiteni adatokkal, hogy naprakész legyen. Viszont alapvetően nem készitenek naponta új modelleket. Persze benne van a pakliban, hogy miközben használnak egy modellt közben párhuzamosan zajlik egy újabb modell "betanitása" a frissebb, közben összegyült több adattal. Aztán mikor összeáll a modell, akkor kaidják. és onnan kezdve nem 3-as modell hanem 4-es például. A dolog lényege, hogy az Ai válaszokhoz szükség van igen tekintélyes mennyiségű és teljesítményű CPU-ra is.
-
kilua
senior tag
Az a baj hogy ez az egész arra fog kifutni hogy az ember mindent felhőn keresztül érjen el, saját hardver nem lesz csak egy vékony kliens.
-
-
mpierre
veterán
Na! Végre valami újdonság! Eddig erre még nem hivatkoztak....
Talán.
-
Armi1P
csendes tag
Mondom a takszot, most vesz mindenki magának procit, fél év múlva pedig szórják ki kilóra az üzemeltetők a dedukciós videokártyákat, azt meg veszünk akkor.
RAM nem lesz mondjuk akkor sem
-
GodGamer5
addikt
Bírom amikor hirtelen rájönnek a gyártók, hogy valami bullshit indokkal megint árat kell emelniük, ha már mindennek amúgy is felment az ára....
-
Egon
nagyúr
válasz
kisharsany
üzenetére
Na ja, én is erre gondoltam.
Eddig "csak" vga, ram, ssd nem volt, most már cpu se lesz, vagy csak k. drágán...
-
kisharsany
aktív tag
Jaj de jó lesz ez nekünk - már megint...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Formula-1
- sziku69: Szólánc.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Szuper áron eladó Honor MagicBook 16 Series /Ryzen5-5600H/16GB/512 SSD/FHD/IPS/144Hz
- HP EliteOne 800 G4 All-in-One i5-8500 16GB 512GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4167, 94% Akksi
- Noctua NH-L12S L-Type
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest