Hirdetés
- E-book olvasók
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Raspberry Pi
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz petya220 #33001 üzenetére
Jó vicc, ezen a listán nem találtam eddig nem Linuxot futtató szervereket, az USA kormányzati szerverek is Linuxot futtatnak, ami meglepett, hogy a 35. helyen álló FB szerverparkja Ubuntus.
(#33002) tomtyi
Gnomity az ennyi, viszont a Mate kb ennek a felével beéri.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
<Lacy85>
addikt
Nálam voltak "kisebb" anomáliák 18.04 alatt.
Áruházból az Eclipse fel se akart települni, mysql server telepítésnél nem lehetett beállítani a root jelszót (egyáltalán nem is kérte), brackets alatt a projektben lévő fájlokat kellett mindig egyesével megnyitni, mert soha nem mutatta őket, stb.
16.04 alatt meg minden működik hibátlanul. -
cooi11
senior tag
Sziasztok!
MPEG-4 Flash videót nem játssza le, kéri H.264 (High Profile) beszerzését.
Tudtok egy kodeket ajánlani? -
Cyrin
addikt
Beletört a bicskája az Ubuntu 18.04-nek (és a jóöreg stabil és kiforrott X-nek) egy egyszerű képernyőtükrözésbe ugyanzon a felbontáson, még van hova fejlődni ezek szerint, így egyelőre használhatatlan nálam.
-
vlevi
nagyúr
Én a 17.10-el jártam úgy (kb 3-4 napja telepítettem), hogy konkrétan bejelentkezni sem tudtam, amíg le nem húztam a HDMI-re csatlakoztaott TV-t. (NVidia 1060 kártya). A TV-n konkrétan hangyafoci ment, vagyis összevissza pixelhalmaz, a monitoron pedig nem volt hajlandó megjeleníteni semmit.
Miután összevadásztam, hogy merre található az Nvidia driver, úgy már meglett, és működik.
De, lehet szidni a windowst, azért az átlagfelhasználót gyorsan kikészíti az, hogy Linuxban sok mindent csak utánajárással, parancssorral, lehet megoldani, és akkor is csak úgy, ha az embernek van valamennyi számítástehcnikai előképzettsége. -
nagyúr
De, lehet szidni a windowst, azért az átlagfelhasználót gyorsan kikészíti az, hogy Linuxban sok mindent csak utánajárással, parancssorral, lehet megoldani, és akkor is csak úgy, ha az embernek van valamennyi számítástehcnikai előképzettsége.
Utolsó vastagított rész gyakorlatilag nem igaz. Az összes iskolámat úgy jártam végig, hogy nemcsak számtech óra vagy informatikai előadások, de még PC sem volt abban az épületben. Soha nem tanultam egy percet sem.
Amikor először láttam Windowst, nem is én telepítettem, mert nem lettem volna rá képes. A Linuxokat már én telepítettem.A többi része sem igaz ebben a formában, inkább úgy igaz, hogy sok esetben van úgy, ahogyan leírod.
Azért így már jóval árnyaltabb a kép, ha már ragaszkodunk az igazsághoz. Vannak olyan hardverelemek, amikkel nehezebb a helyzete a felhasználónak. Ez van. Akinek ehhez nagyon nincs kedve, használja a csodás Winx-et. Nincs kényszer, az egyik oldalon költségek vannak, a másik oldalon sok esetben a szabadidő hasznos felhasználása.
Azt ne írja senki, hogy az ő laptopjához járt a Windows, nem került pénzébe, mert most nincs kedvem megkeresni a múltkori linket, ahol 2 tökéletesen ugyanaz a laptop van, az egyik a T betűvel jelölt a Windowsos, ami 26000.- pezoval kerül többe, mint a Linuxos.
[ Szerkesztve ]
-
<Lacy85>
addikt
válasz ubyegon2 #33013 üzenetére
Az én HP laposomhoz is járt win, mégse azt használom rajta.
Borzalmasan szar a 10.
10x annyi a boot ideje is, mint a linux-nak, meg indítás után kb. 15 percig gyakorlatilag használhatatlan a gép, mert a szutyok windows-os háttér folyamatok 100%-on tekerik a hdd-t.
Eleinte nem volt ilyen gond vele, de pár mesés MS frissítés teljesen hazavágta.
Az sem segített rajta, hogy újratelepítettem.
Linux meg pár másodperc alatt be boot-ol, jelszó beírás után meg kb. azonnal használható a gép. Nem szarakodik semmi a háttérben.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz <Lacy85> #33014 üzenetére
Akkor bánhatod, hogy nem Linuxos notebookot választottál, az MS-nek mindegy, használod-e, ha már fizettél érte. Ez a 20-25 rugó különbség megvan minden eszköznél, mondjuk ennél az egy betű különbség miatt egyszerűen kiszámolható, mennyiért "jár" a Windows a géphez. 😉
-
Cyrin
addikt
Nálam egyből van kép, csak kiterjesztett asztal, én meg tükrözést akarok. Ha beállítom nincs kép a másik monitoron, ha tovább állítgatom mindkettőről eltűnik a kép...
Lehet hogy az nvidia driver megoldaná, de ha feltelepítem akkor a beállítások nem indulnak, így nem lehet beállítani a tükrözést sem. -
vlevi
nagyúr
válasz <Lacy85> #33014 üzenetére
Nem vagyunk egyformák.
Nekem a win10 gyorsabban bebootol, mint a 17-es ubuntu.
Mindkettő ssd-n van.
Nem tudom, lehet, en vagyok beoltva linux ellen, de, amikor az alkamazas bolt (vagy mi a fene), megfayott, a file kezelo is doglodott, firefoxban a letoltes konyvtar valasztaskor kilepett a böngésző, akkor nagyon furcsán neztem... -
Cyrin
addikt
Infó: A Lubuntu a 18.04-gyel duplájára emelte a RAM minimál és ajánlott méretét a 16.04-hez képest...
-
Slownz
senior tag
válasz prime_adam #32998 üzenetére
Ha putty-ot használsz Win alatt, akkor egér jobbklikk a beillesztés
-
<Lacy85>
addikt
válasz ubyegon2 #33015 üzenetére
Bánni nem bánom, mert kell a Windows is. Csak a lehető legritkábban használom.
(#33018) vlevi:
Valószínűleg az SSD itt is sokat segítene. Most csak a gyári 1TB-os 5400rpm-es HDD van benne.
De úgy vagyok vele, hogy ne én költsek már azért +50 ezret a gépre, mert szar egy op. rendszer.
Linux tökéletesen elvan SSD nélkül is.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz <Lacy85> #33024 üzenetére
Azt anno én is észrevettem, hogy a Linux jóval pörgősebb még HDD-n is (desktop WD Black 1003FZEX), de azért az SSD az igazi. 10 rugó körüli árért már 120GB-os SSD-t rakhatnál bele, nem kell arra 50 eft. De a ritka Win használat miatt túl sok jelentősége nincs.
Mióta SSD-m van, nincs Windows. (egy vésztartalék 8.1 van HDD-n távsegítség miatt)[ Szerkesztve ]
-
Alveus
tag
Sziasztok.
Adva van egy Xubuntu 16.04 rendszer, amire egy canon nyomtató/scannert van rákötve. Volt hozzá Linuxos driver, gynyörűen felment működik a scan és a nyomtatás. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a scannelést csak terminálból tudom elindítani. Az elindítás után, rendesen bejön a grafikus felület minden. A kérdésem, meglehetne azt oldani, hogy egy parancsikont vagy valami fájlt összekreálni amire csak rá kell kattintani? Engem nem zavar a terminálozás, de a szülöknek gondot okozhat.
Előre is köszi
-
<Lacy85>
addikt
válasz ubyegon2 #33025 üzenetére
Nem szeretem, ha szűkös a tárhely.
512-esnél kisebbet nem tennék bele.
A rendszer sebességével nincs amúgy bajom hdd mellett sem. Az bosszant windows alatt, hogy indítás után sokszor 10-15 perc is kell, mire használható lesz, mert addig 100%-on tekeri a vinyót a hülye háttér folyamatok miatt. Ha sikerül végre lenyugodnia, utána már jó minden.[ Szerkesztve ]
-
Dévacsen
senior tag
Sziasztok,nem találom a DSL kapcsolati lehetőséget a18.04 ben(17.10 ben sem találtam),hogy tudok vezetékesen kapcsolatot létrehozni?16.04 en is gondom volt a vezetékes kapcsolattal,pedig ott még benne volt a dsl opció,ott megoldottam a sudo pppoeconf beállításával,de 18.04 en már nem működik végig megyek rajta ahogy kell és nincs hálózat,béta verzió óta használtam a 18 as verziót ezen leírás alapján létrehoztam egy DSL kapcsolatot..[link] ez sem volt tökéletes,de működött,most a végleges verzióban már nem fogadja el a parancsot.Nem találok semmi számomra hasznos leírást,nem használnak már vezetékes kapcsolatot vagy én nem veszek valamit észre?Inkább utóbbira gondolok,valami tippet kérnék.
ཨོཾ་ཨཱཿཧཱུྃ་བཛྲ་གུ་རུ་པདྨ་སིདྡྷི་ཧཱུྃ
-
Dévacsen
senior tag
válasz lev258 #33035 üzenetére
Nincs,Wired és Vpn van csak.Se a beállítások fogaskeréknél,se a + jel nél nincs lehetőség dsl beállításra,Wifi is van de nekem az nem kell.Nem tudom miért kellet kivenni,nem értek hozzá,ők tudják,lehet van egyszerűbb módja csak nekem magas.Teljesen friss telepítés nem nyúltam semmihez.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz Alveus #33034 üzenetére
Akkor egy menü bejegyzést kell csinálnod a programnak.
A
~/.local/share/applications
könyvtárba kell elhelyezni egy tetszőleges nevű,.desktop
végződésű fájlt a következő tartalommal (értelemszerűen mindenhova beírod amit kell:[Desktop Entry]
Name=FooCorp Painter Pro
Exec=foocorp-painter-pro
Icon=foocorp-painter-pro
Type=Application
Categories=GTK;GNOME;Utility;[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
lev258
veterán
válasz Dévacsen #33037 üzenetére
Na, itt is vagyok. Gondolom azért tűnik el lassan, mert sok helyen, már csak a wifi miatt is, a router intézi a dolgokat.
A linked (ha a helyes címre javítom ) tartalmazza a megoldást, csak kis módosítással.
Terminálba:
nmcli set pppoe.username ISPUsername
save
quit
Utána már rendben lesz.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz Dévacsen #33040 üzenetére
Ha nem ragaszkodsz a Gnome felülethez, több szempontból is jobban járnál a Mate felülettel, abban például még a normál network-manager-gnome (!) applet van. Vicces, hogy a Gnome-ban nincs, de az extesion oldalon van egy
kiegészítő applet, azt is felrakhatod.Egyébként csak a Gnomenál van ez így, a többi felületnél még maradt a hagyományos nmapplet. (KDE-ben nem vagyok biztos meg az új XFCE-ben sem)
[ Szerkesztve ]
-
Dévacsen
senior tag
válasz ubyegon2 #33042 üzenetére
A felületek hidegen hagynak,csak abból az 1 okból használtam a sima Ubit mert egyedül az alatt nem csikozódnak a vlc ben a videók,az összes Ubuntu verzió alatt és a Mint alatt is,Zorin alatt is csikozódnak vízszintesen,amúgy nekem a mate jobban tetszik,de mondhatnám a lubuntut,xubuntut is,bármelyik jó lenne,csak ezek a mesa meg nem tudom már melyik driverek sem voltak jók,raktam én fel mindent,de nem múlt el a csík,gyorsabb jeleneteknél,az ubi az meg mindeféle mókolás nélkül jó volt,erre most elveszik nekem a vezetékes kapcsolatot.
-
Dévacsen
senior tag
válasz lev258 #33041 üzenetére
Köszönöm hogy fáradtál,sajnos nem lett jó,most elfogadta a cikkben levő módszert aztán meg 2 perc múlva eltűnt,felrakom a matét,aztán majd kisegítetek hogy milyen video gyorsítót kell felrakni.Intel Bay trail procim van a kis laposomban,más kártya nincs benne,szándékosan vettem ezt,mert 20 w a fogyasztása.
-
Dévacsen
senior tag
Mate felment,hálózat probléma megszűnt..
-
szotadi
tag
válasz Dévacsen #33045 üzenetére
Szia,
videó csíkozódásra a Topik Összefoglalóban van megoldás: "Tearing mentesítés Fenyő kolléga tollából:"
vagy
Mate Tweak->Windows->Marco (compton gpu compositor)Videó gyorsításra én (i5 HD4000) telepíteni szoktam a "vaapi" csomagot, azután a VLC- ben a hardveres gyorsításnál "VA-API video decoder via x11" opciót kiválasztom.
-
BoB
veterán
válasz ubyegon2 #33042 üzenetére
Nem ajánlott a GNOME extensions oldal használata, ugyanis nincs karbantartója hónapok óta!
Rengeteg csomag vár frissítésre: [link]
Sokkal jobb felkeresni az adott extension github oldalát, és az ottani leírás alapján telepíteni. (ezzel egyébként pont ugyanúgy rakjuk fel, szóval nem fog szétcsesződni semmi sem, és freissíteni is lehet)
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Indiana Jones and the Great Circle GeForce RTX 40 csomag
- Surfshark One - 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Sims 4 Island living - sziget dobozos eladó! Kulcsot is tudom küldeni.
- FIGYELEM - Megjelent az Office 2024 - Bevezető áron
- PC - PS - Nintendo Switch játékok - ritkaságok - és egy Switch Joy-Con
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest