Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- CPU léghűtés kibeszélő
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Alapból nem sokat. Akkor nézd meg a kimenetet, amikor sokáig tart a boot. Ha nem tudod mit nézz, akkor a dmesg > kimenet.txt kiadásával terminálban mentsd el, és a kapott fájl tartalmát töltsd fel a pastebin.com-ra, ránézünk.
Valamire tuti várakozik, ki kéne deríteni mire. A systemd logban nem látszik minden. Igaz a dmesg-es kernelkimenetben sem minden, de megér egy ránézést.
-
Frawly
veterán
Ja, akkor keverlek valakivel, elnézést. Volt itt valaki pár napja, akinek beszart a HDD-je, ilyen be/kiviteli hibákat írt (bad sector), és a kondíció is lement 7%-ra a SMART szerint, de mégis ragaszkodott hozzá, hogy megjavítja. Ezek szerint nem te voltál. Mindenesetre az I/O error mindenképp bad sectort takar.
[ Szerkesztve ]
-
-
lev258
veterán
Biztonsági szempontból teljesen érthető.
Viszont úgy tudom, gondolkoznak olyan lehetőségeken, hogy a csomag telepítésekor lehessen választani bizonyos jogosultságokat a programokhoz. Vagy a flatpak-nél, vagy a snap-nél, vagy mindkettőnél. Már nem emlékszem.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
taki01
őstag
Sziasztok, felmountoltam gnome disk programmal az ntfs hdd-m és snapből telepített vlc-m nem látja a hdd-n lévő tartalmakat. A rendszer Xubuntu 18.04. Valaki tud valami megoldást hogy lássa a fájljaimat?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Mivel a 18.04.1LTS-ből hiányzik a home mappa titkosításának lehetősége, azt választottam, hogy az egész lemezt titkosítsa. +Nem a live rendszert indítottam, és onnan a telepítőt, hanem a boot menüben a 2. pontot választottam, a telepítést. Látszólag szépen végigmegy minden, aztán közli hogy készen van, lehet újraindítani. Ekkor jön a meglepetés. Kidob konzolra, ahol kéri, hogy távolítsam el a telepítő médiát, majd nem történik (látszólag) semmi. A merevlemez használatot jelző LED nem villog, de nem fagyott le, ha nyomok egy ENTER-t ,átdob egy új sorba, és ott villog a kurzor. Ha kihúzom a pendrive-ot , ha nem kínosan sokáig (15 percen át!!!)nem csinál semmit, aztán hisztizik:
Első körben azt hittem azért, mert kihúztam a pendrive-ot, de nem. Ha benne hagyom, akkor is vár negyed órát, majd újabb 16 perc elteltével újraindul.
Ez egy dokumentált hiba, vagy csak engem tisztel meg ezzel?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Sziasztok,
Ubuntu automatizált installról találni vhol vmi jó kis leirást?
Vmi hasonlót keresek, mint a RedHat/CentOS-nál a ks (kickstart) file-ok.
PXE boot, package lista, mindenféle konfigurálás (különösen hálózat és particionálás)A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
nagyúr
Lehetne fényerő szabályozási bug is, de ez is csak energiagazdálkodás és nem nagyon olvasni másnál ilyet! Vagy a Redshift féle szabályozásra gondolsz? Az más, mint az energiagazd.
Aminek senki nem szokott örülni.....
a display is lehet hibás, nem csak a sw. 😶[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Pano
addikt
válasz lev258 #34478 üzenetére
Bocsi, mind a ketten jól benéztük
(#34477) ubyegon2: Igen, elég érdekes. Arra is gondoltam, hogy esetleg valami fényerőszabályzás bug.
Igazából semmin nem lepődnék meg. Nagyon jó ez a noti, jól bírja a gyűrődést, de a kijelző amit bele raktak az valami kritikán aluli f*s. 90 ezer forintos szinten nem láttam ilyen tré kijelzőt, aztán ez azért nem éppen az a szint.
De ez van[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
nagyúr
válasz lev258 #34478 üzenetére
Értelek, a régebbi PPA-s Mesa frissítést már el is felejtettem, mióta eléggé utolérték magukat a tárolókban lévőkkel is. Így akkor tiszta, sorry az értetlenkedésemért!
Az ajánlott ppa-ról emlékeim szerint szó van az Összefoglalóban.
Ha még ugyanaz a PPA, akkor biztosan benne van.
ezek élnek még akkor? (ezek vannak az ÖF-ban)
Zárt driver esetén (Nvidia):
Nyissuk meg a Terminál programot, majd a következő parancsokat adjuk ki a
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update
Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki a
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get updateA verziók miatt
16.04 16.10
jó lenne frissíteni az Összefoglalót, de ha csak magát nem fogja frissíteni.....mondjuk a Topikgazda megcsinálhatná.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz ubyegon2 #34477 üzenetére
A Mesa frissítést neki írtam. Igaz, hogy a 18.0-s nem tűnik réginek, de elég sok fejlesztés ment bele a 18.1 és 18.2 verziókba. Érdemes lehet a frissítés (pár fontosabb hibajavítás is volt).
Az ajánlott ppa-ról emlékeim szerint szó van az Összefoglalóban.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
Nem biztos, hogy neked írta ezt, ill. sem!
A mesa nálad nem tűnik réginek
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
Mesa 18.0.5
version: 4.5(compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
, gyakorlatilag ugyanez van nálam is:
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D] bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:9901
Mesa 18.0.5
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-38-generic, LLVM 6.0.0)
version: 4.3(compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Ha Ubuntu 18.04.1-nél már újabb a Mesa verzió, akkor bocsi!
Ez a display vibrálás elég érdekes jelenség, lehet, hogy gyengült az akksi és az energiatakarékos beállítások nem aktivizálódtak? Szerintem nézz körül az Energiakezelő vagy hasonló nevű beállításoknál és teszteld, minden működik-e.
[ Szerkesztve ]
-
Pano
addikt
válasz ubyegon2 #34472 üzenetére
Megoldódott a gond -bár nem tudom mi okozta-. Akkuról működött a noti egész eddig, aztán lemerült, újra feltöltöttem és azóta teljesen jó. Se töltőn, se akkun nem jön elő a vibrálás.
(#34473) lev258 : Öhm, hol linkeltél nekem? Bocsi, de tényleg nem találom milyen linkre gondolsz
[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
lev258
veterán
Az általam adott link segítségével beállíthatod a maximum órajelet. Ha úgy látod, nem a proci eszi a gépet, akkor lehet ismerkedni a TLP-vel. Sokkal több energiatakarékossági funkcióhoz ad hozzáférést. Windows-on ezek közül több is működik alapértelmezetten.
Egyébként én még a fényerővel is szoktam játszani, azzal is lehet spórolni.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #34471 üzenetére
journalctl -b -p 3
kimenetnél elég sok error van, de nem tudom az melyik parancs mutatná, mi ez adevice
.....meg van-e köze a problémáhozokt 23 10:52:03 PSystem-NB-Linux kernel: pcieport 0000:00:1c.5: PCIe Bus Error:
okt 23 10:52:03 PSystem-NB-Linux kernel: pcieport 0000:00:1c.5:device [8086:9
-
nagyúr
xrandr
kimenet!Ha már a display nem OK. Egyébként amennyire én meg tudom ítélni, driverekkel nincs gond, sajnos sokáig tartó vizsgálatok után ritkán azért ki szokott derülni, hogy nem csak sw hiba létezik, hanem hw-es is. Emiatt meg kéne próbálnod live Linux-szal megnézni, fenáll-e ugyanez a jelenség!?
-
Pano
addikt
válasz ubyegon2 #34465 üzenetére
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 18.04.1 LTS
Release: 18.04
Codename: bionicLinux PSystem-NB-Linux 4.15.0-38-generic #41-Ubuntu SMP Wed Oct 10 10:59:38 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
pano@PSystem-NB-Linux:~$ inxi -Gxxx
Graphics: Card: Intel HD Graphics 520 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1916
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) driver: i915
Resolution: 1366x768@60.00hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
version: 4.5 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes(#34467) growler
Fenn van, ezek szerint
[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
nagyúr
Szerintem kezdjük innen, néz meg mely kimenetekre lesz szükséged!
Gyakori Linuxos terminál parancsok hibakereséshez (kezdő Linuxos topic számára)
Ha hosszú valamelyik kimenet, akkor pastebin-nel rakd be!
Nekem már az érdekes volt, hogy a compizt említetted.
-
<Lacy85>
addikt
válasz lev258 #34434 üzenetére
cpufreq, valamint rendszerfigyelő szerint is minden okés. Üresjáraton pár százalék cpu terhelés van csak, szóval nem pörög állandóan.
Vagyis ezt a lehetőséget nyugodtan kukázni is lehet. Így viszont akkor passzolok, mi lehet a baj.
Akksi hiba sem lehet, mert próbaképp átmásztam Win 10-re, ott meg 45 perc alatt merült 7-8%-ot. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Ubuntu 18.04.1 alatt kérnék segítséget.
Konfig: HP Probook 440 G3
- Intel i5-6200
- 8GB RAM
- Intel HD 520
- m.2 SSDAzt vettem észre, hogy valamiért a laptopom kijelzője "vibrál". Szabad szemmel kellő távolságból nem mindig tűnik fel, csak ha az ember kicsit közelebb hajol. Mint a nagyon régi monitorok
Eleinte nem tudtam mitől fájdul meg a fejem fél óra/óra után. Ugyan ez a jelenség Windows alatt nem érhető tetten.
Lenne tippetek?[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
Dhampir
félisten
Biztosan, elég rég történt mindez és bevallom, hogy a DOS bugyraiba és kiegészítőibe annyira nem merültem bele. Akkoriban is a grafikus és szép küllemű dolgokat kedveltem. Az számomra már nagy élményt jelentett amikor 3D hatású Tetris játékot indíthattam, vagy valamelyik számítógépes magazin floppylemez mellékletéről egy érdekes sakkprogrammal ismerkedhettem meg. Ebből talán kitűnhet, hogy nem vagyok valami nagy számítógépbuborék.
#34457) Cyrin
Monochrome monitor előtt a színpalettával különösebb gondom nem támadt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dhampir #34453 üzenetére
&(#34452) Cyrin
Eszerint van olyan botor ember, aki "örök kezdő" marad.
Van, én a Maya Cinnamon 32bit óta használom fő rendszerként a Mint-et és azóta ugyanaz ugrik be róla nekem is, hogy unalmas! Emiatt is kezdtem 2014-ben a Debiant is próbálgatni.
(#34451) growler
Nálam is megy első pillanattól kezdve nap, mint nap, de ezt már anno megbeszéltük szerintem. Nem jellemző a probléma. Nem derült erre fény a Mint topikban?
Aham, látom már itt írtad, elég érdekes volt ez így!
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz ubyegon2 #34450 üzenetére
Eszerint van olyan botor ember, aki "örök kezdő" marad.
Annak idején még a jó öreg DOS és Volkov Commanderezés után rövid Debian és Solaris (UNIX) próbálkozás után következtek a már emberi fogyasztásra is alkalmas disztrók; Mandrake, SuSE (SLED is), Ubuntu és még sokan mások.
Mostan fő cél a mindennapi felhasználás, főleg, hogy annak a felhasználónak a szemével (is) nézem, aki a
sövényenWindowson túl ezt fogja használni nap-nap után.(#34452) Cyrin
Érthető, régebben több ízben is Mint Cinnamonoztam, nem volt nagy gondom vele, amikor alkalmas hardveren futtattam (ez fontos). Igaz, hogy buherátor sem vagyok, aki direkt szét akarja cseszni a rendszerét.
#34451) growler
Az Windowson jól szokott, Linux alatt inkább, főleg a Transmission-t használom. Már nagyon ritkán futtatok bittorent-klienst, az adott felhasználó meg egyáltalán nem fog. talán a Microsoft Solitaire Collection hiányozni fog neki, az nagyon szépen van kidolgozva (például Androidra ingyen érhető el).
[ Szerkesztve ]
-
-
Dhampir
félisten
válasz ubyegon2 #34446 üzenetére
Már fent van a Mint 19 Cinmanó, élesben fut, böngésző szinkronizáció is megvan és nagyon klassz.
Csak lestem az első bejelentkezés után, hogy az Üdvözlésben mindenféle, a desktop felhasználó életét megkönnyítő praktikus beállítást kínál tálcán átnyújtva. Timeshift is van... pelenkacsere.
-
nagyúr
válasz growler #34447 üzenetére
Köszi, gyanítottam, hogy valami ilyen prózai oka lesz a dolognak! Igaz a minap találtam egy csomagot, ami a 16.04-ben és a 18.10-ben is benne volt a tárolókban, a 18.04-es verzió meg nem volt!
Most ott hagytam, hadd frisítse magát, de így akkor meglesz, hol kell elindulnom!Elkényelmesít ez a Mint amúgy nagyon, ilyenkor szoktam átbootolni a Debianba!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dhampir #34445 üzenetére
Míg megnéztem pár dolgot desktopon, addig felugrott HP-re 8 percen belül, ezek a szolgáltatások itt is eszik az idegeimet boot-kor persze:
látatlanba feleslegesnek vélem a plymouth services-t, ha már auto bejelentkezést állítottam be, de ezek a finomhangolások itthoni használatnál elkerülhetetlenek.
Mindegy, fenn van a cinmanó mellett, ha van kedvem, mindig hangolgatom.Csak nem bírtam ki, ráeresztettem a frissítést.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dhampir #34443 üzenetére
Most valóban igazán nincs mit! Én sem ismerem még, laptopra lehet, hogy felteszem a héten és végigcsinálom a linkekből, ami egyáltalán kell.
Új Ubuntunál ez nem buhera, sajnos eléggé testre kell szabni, nem Mint Cinnamon, amit csak felraksz, de én elhiszem Dave-nek, hogy rendkívül jól be lehet állítani mindenre, ezen írása alapján mindenképpen! KDE után használja a Gnome felületet, ha nem is Ubuntun....Ez a Nautilus tényleg úgy le van butítva, hogy inkább ne is lenne.....Nemo-ban sincs minden benne alapból, de az használható úgy is.
Live-ban látom, default ott van az Amazon ikonja az alapvető programok inditói között!
Kicsit fura, hogy sem az
inxi
, sem azlm-sensors
csomagot nem találja, miért maradtak ki ezek az alap tárolóból? Ahtop
-ot fel tudtam tenni.....no mindegy! Nekem ez Mint Cinnamon után elég haslövés lesz.[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
ubyegon2
Köszönöm szépen a segítő válaszaidat!
Agyonbuherálni sem szeretném, csak az alapfunkciók működjenek jól.
Időközben rájöttem, hogy ha a Nautilusban az üres területre jobbklikkezek, akkor felajánlja az összes fájl kijelölését.
(#34442)
Ezekből néhányat már csípőből megsoroztam, de némelyik nekem is újdonságnak számít.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dhampir #34440 üzenetére
Szia!
de lehet, hogy jobb lenne megcélozni a Linux Mint 19-et?
Röviden: igen!
Vagy legalább tedd fel erre a Nemo-t a Nautilus helyett, sokaknak segített, no meg a Gnome Tweeks-et vagy mi az új neve! Be lehet lőni szépen azt is, csak szokni kell. Aztán az összes böngészős meg VGA-s beállítások.....lesz dolgod rendesen!Things to do After Installing Ubuntu 18.04 and 18.10
YT video:
Ubuntu 18 04 LTS Hogyan használd[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Nem bírtam magammal és éles használatra feltelepítettem a 18.04-et egy laptopra (HP ProBook 6570b).
Ami feltűnt, hogy néha lassabban nyílnak meg egyes programok, mint például Windows 10 alatt. Amikor az asztalon lévő kukát jobb klikkel ürítettem, akkor beragadt a jó öreg szemetes, még most is úgy vigyorog vissza a háttérben.
Felcsatlakoztattam egy pendrive-ot, de az asztalon hiába kattintottam az ikonjára, minden műveletre érzéketlen volt, egyedül a fájlkezelőből lehetett a megszokott módon biztonságosan eltávolítani.
Az alap fájlkezelő régen a Nautilus volt, ez a mostani nem tudom, hogy kicsoda-micsoda, hogy híjják, de kicsit funkciószegénynek tűnik. Például nem találtam benne csoportos fájlkijelölési lehetőséget és egyenként Ctrl-al tudtam csak egy könyvtár tartalmát átmozgatni, de ez lehet, hogy csak az én hibám, mert még nem ismerem ki magamat az újdonságok erdejében.
Pedig reméltem, hogy a néha kicisit bugos, korábbi Unity-tez képest sok javulást történt. Egyébként ezt az új elrendezést is meg lehet szokni (vagy persze testre lehet szabni).
Az első benyomások alapján nem biztos, hogy jó irányba halad a Ubuntu fejlesztése, mintha még a Microsoft-nál is jobban butítanák a lehetőségeket.
Nagy kedvem nincsen más rendszerre átnyergelni, mert hosszabb időt rászánva már "belaktam", de lehet, hogy jobb lenne megcélozni a Linux Mint 19-et?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Konyika #34438 üzenetére
Lehet, hogy az LVM előtti helyzetből kéne újrakezdened, de ha soha nem azt csinálod, amit javasolnak, akkor nem jutsz előrébb.
A terminal parancsoknál lényeges minden karakter és minden üres hely is, például ha én leírom, hogy
inxi -Fxxx
, akkor az általad beírtinxi - Fxxx
nem fog működni!
A particionálásnál is megértem, hogy mindent ki szeretnél próbálni, de ott sem mindegy, miket pipálsz be, a képeden is látszik, hogy még csak véletlenül sem azt az opciót jelölöd be, amit írtam! Ez nem olyan, mint a főzés, bizonyos lépéseket csak pontosan érdemes meglépni!Valahol valamit eltolsz nagyon, de csak a végeredményről tájékoztatsz bennünket. Írtam már párszor, de most is leírom, egyikőnk sem látóasszony! (bár az is lehet, hogy a látóasszonyok sem tudnak Linuxot telepíteni....)
[ Szerkesztve ]
-
Konyika
senior tag
válasz growler #34437 üzenetére
Ennyire értek hozzá Na akkor ellel Köszi a javítást
~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/loop0: 1.7 GiB, 1860165632 bytes, 3633136 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/sda: 111.8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 67A102CE-F5A4-41DC-968C-84099FAB6714Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 1050623 1048576 512M EFI System
/dev/sda2 1050624 234440703 233390080 111.3G Linux filesystemDisk /dev/sdb: 57.3 GiB, 61505273856 bytes, 120127488 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x0837e2e8Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 * 2048 120127487 120125440 57.3G c W95 FAT32 (LBA)sudo parted -l
Model: ATA KINGSTON SA400S3 (scsi)
Disk /dev/sda: 120GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:Number Start End Size File system Name Flags
1 1049kB 538MB 537MB fat32 EFI System Partition boot, esp
2 538MB 120GB 119GB ext4Model: SanDisk Ultra USB 3.0 (scsi)
Disk /dev/sdb: 61.5GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 61.5GB 61.5GB primary fat32 boot, lba -
<Lacy85>
addikt
válasz lev258 #34432 üzenetére
Persze, ezzel tisztában vagyok. De pl. Windowsban is be lehet állítani, hogy maximum hány százalék terhelés lehet a cpu-n.
Alap esetben nem nagyon érdekelne, de mióta frissítettem 16.04-ről 18.04-re, sokkal jobban merül a telep azonos felhasználás mellett.
Eddig alap felhasználás mellett (netezés, youtube, webfejlesztés, stb.) simán ment 5-6 órát akkuról.
Most meg lehúzom töltőről, és rögtön ~3 órát ír üzemidőre. A fogyasztásra meg kb. fixen 10Wh-t ír álló helyzetben is...
Gondoltam egy kicsit visszafogom a procit,hátha segít valamennyit. Csak itt erre nem nagyon találok működő megoldást.[ Szerkesztve ]
-
<Lacy85>
addikt
Sziasztok!
18.04 alatt nincs véletlenül valami megoldás a CPU órajelének csökkentésére?
Néha jól jönne, amikor nem csinálok semmi erőforrás igényes dolgot, mert így ki lehetne tolni egy kicsit az üzemidőt, de nem találtam olyat,ami működne is.A
cpufreq
elvileg épp ezt csinálná, de hiába állítom be pl. 1Ghz-re, ugyanúgy felpörög 2.4-ig. -
MaxxDamage
félisten
válasz lev258 #34429 üzenetére
Lehetséges, nem figyeltem, de most rakom is fel rá a 14.04.1-t
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
lev258
veterán
válasz MaxxDamage #34428 üzenetére
A nomodeset-et a választómenünél kell aktiválni. Bizonyos videókártyáknál a rendszer elbizonytalanodik, hogyan is használja őket. Ez ilyenkor segít. Lehet, hogy a te videókártyád is ebbe a kategóriába esik.
[link]Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
MaxxDamage
félisten
válasz lev258 #34427 üzenetére
Fogalmam nincs mi az.
Addig bőven jó / elég is◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
lev258
veterán
válasz MaxxDamage #34426 üzenetére
Lehet nomodeset problémád volt eddig vele.
A 14.04-es 2019-ig támogatott, jó esetben (nagyjából még egy évig).[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
MaxxDamage
félisten
válasz MaxxDamage #34425 üzenetére
14.04.1 LTS volt amit korábban próbáltam és jó volt, 16.04.5 LTS az meg már el sem indult/fejeződött be (lemezről sem) és a telepítés sem futott le (fekete képernyő)
Innen próbálom majd a 14.04.1 desktop i386 verziót◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
MaxxDamage
félisten
válasz lev258 #34424 üzenetére
Köszi!
Esetleg Letöltési linkel tudsz szolgálni ami ajánlott erre a régi notira?◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
lev258
veterán
válasz MaxxDamage #34423 üzenetére
Az amd64 régi idők emléke, a 64 bites procira valót jelenti, Intel-re is.
A videókártya miatt Xubuntu, Lubuntu lehetne opció. Youtube-ot majd meglátod, esetleg a Minitube is hasznos lehet.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
MaxxDamage
félisten
Sziasztok!
Notira melyik Ubuntu/Linux verziót ajánlanátok telepítésre? (Asus X59SL) C2D 2.0GHz , 3GB DDR2 RAM , 250GB HDD , Mobility Radeon HD3470 (256MB) VGA.
Csak net, facebook és YouTube amire használva lenne.
Letöltési linket is megköszönök!
Volt próbálva a 14.04 verzió (tökéletes volt!) , aztán ajánlottak újabb verziót és a DVD-RW lemezen cserélve lett a telepítő és az újabb verzió már fel sem települt. (14.04-nek azt a verzióját nem tudom melyik is volt...nem találom sehol) Ahogy néztem az intel CPU + AMD VGA kavarhat be, meg úgy néztem van intel és AMD procihoz való verzió külön?◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
nagyúr
Na fa*a, akkor kezdheti az elejétől a kolléga! 😁 Én még nem használtam LVM-et, de nem is akarom kipróbálni!
Ezek szerint ez a /target is a kíváncsiságának az eredménye!
Furcsálltam amúgy, hogy egy ennyire egyszerű telepítésnél mi tud félremenni...[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #34417 üzenetére
Így már működni fog, de lehet, hogy nem lesz az igazi. Majd egy gparteddel meg kellene nézni az újraIndítás után , hogy mit alkotott az LVM.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
válasz Konyika #34414 üzenetére
Ajajjjj, ez elég b*ssz...no mindegy, nem formázni kell ezt, hanem inicializálni vagymi a fene ez!
Eszköz/Particiós tábla létrehozása, ahogy a képen látod! (ha már formáztad, nem lehet gond, hogy teljesen üres lesz a meghajtó)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Konyika #34412 üzenetére
Most még nincs mit!
De mindenképp jelezz vissza, hogy ha minden OK lett, akkor is!
Ennél a képnél nem Logikai-t választasz, hanem elsődlegest, mivel EUFI-nél már GPT sémára van particionálva a meghajtó, azon meg csak Elsődleges particiók vannak:
GPT-re van particionálva remélem!
Ha nem tudod, akkor a Gparted-ben így meg tudod nézni:
A Particiós tábla :
msdos
helyett náladGPT
kell legyen![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Konyika #34410 üzenetére
Valami ott nem OK, ez a /target nem szép. Válaszd a valami más opciót a telepítés során és a kézi particionálással a /target helyett csak a / jelet jelöld be. Az EFI partició az jó, ha UEFI-ben telepítesz!
és itt add meg a csatolási pontot:
még erre figyelj oda, a rendszerbetöltő mindenképpen az /dev/sda-ra kerüljön, ahogy a képen is látod az alsó csíkban:
Ha így telepíted fel a rendszert, reboot után már rendesen indulni fog.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz God Vazzeg #34408 üzenetére
Az tuti, hogy a GRUB nincs ott, ahol kéne neki lenni boot-kor, ezért is érdeklődöm, csak kicsit messzebbről közelítünk, hogy a kolléga is lássa, hol lesz a hiba és mit nem kéne úgy csinálnia, ahogy tette. Ha ez a gond.....
Ha csak annyit mondok, hogy nem meghajtóra rajtad a GRUB-ot.....
😉mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Konyika #34406 üzenetére
Azért nem úszod meg ezzel a next next módszerrel!
Az SSD vadi új ezek szerint?
Live módban fut a Xubuntu gondolom, akkor live-ban kéne pár terminal kimenet:
sudo fdisk -l
sudo parted -l
inxi - FxxxAz se lenne rossz, ha a Gparted-ről csinálnál egy screenshot-ot, természetesen az SSD legyen beolvasva rajta!
A telepítésnél milyen módot választasz? Teljes meghajtóra telepítést vagy a valami más, kézi particionálást?
Legacy vagy UEFI módban telepítesz?
Telepítettél már bármilyen Linux disztrót ezelőtt?[ Szerkesztve ]
-
Konyika
senior tag
Üres gépre próbáltam feltenni nem windows mellé
Hibaüzenetet nem kaptam mégsem települt fel! A telepítésnél ronthatok el valamit?
Bár a next next finish nem túl bonyolult
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Konyika #34404 üzenetére
Szia!
Elég sok infó hiányzik ahhoz, hogy ki lehessen találni, mi a gond!
Ezt a két írást nézd át, az egyik Legacy a másik UEFI módban történő telepítést ír le, feltételezve, hogy Windows mellé telepítesz:Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Képregény - Windows mellé UbuntuEzek alapján jobban le tudod írni, milyen telepítést és hogyan próbáltad!
-
Konyika
senior tag
Sziasztok!
Próbálnék egy linuxot feltenni egy laptopra.pendrive-ról (Intel N3450, 4 GB ram, 120 GB SSD)
Xubuntu, Mint, Ubuntu próbáltam több verziót is de a telepítés után nem marad meg az SSD-n, ha kiveszem a pendrive-ot csak a "not boot device" üzenetet kapom.
A telepítő hiba nélkül végigment mégsem települ fel. Mi lehet a baj? A telepítőt rufus-al csináltam.
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
Sziasztok!
Ubuntu 18-ra frissítés óta nincs net a gépemen, se wifi, se vezetékes. Live Ubuntuval próbáltam, úgy van. Na most, ha ezt a live Ubuntut rátelepítem a régire, akkor az megoldhatja a problémám? Ha igen, mire figyeljek még azon kívül, hogy csinálok egy biztonsági mentést?
Köszi
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Win11/win10/Office Kulcsok 15 percen belül!
- Forza Horizon 4 Ultimate Edition -t keresek PC-re
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Surfshark Starter VPN 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest