Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
válasz ubyegon2 #34998 üzenetére
Biztos nem hagytam ki, de futtattam megint.
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ sudo apt-get update
[sudo] gyulank jelszava:
Találat:1 http://ppa.launchpad.net/teejee2008/ppa/ubuntu disco InRelease
Találat:2 http://security.ubuntu.com/ubuntu disco-security InRelease
Találat:3 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu disco InRelease
Találat:4 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu disco-updates InRelease
Találat:5 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu disco-backports InRelease
Csomaglisták olvasása... Kész
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ sudo apt-get install ukuu
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: ukuu
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
nagyúr
válasz gyulank #34997 üzenetére
sudo apt-add-repository -y ppa:teejee2008/ppa
sudo apt update
sudo apt install ukuuNem hagytad ki a frissítést? Kipróbáltam és rendben van a tároló.
ubyegon@ubymint19cv2:~$ sudo apt install ukuu -s
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
aria2 libc-ares2
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
aria2 libc-ares2 ukuu
............mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
WaterWave
veterán
Egyedül akkor lesz fekete a hátterem az ablakom, ha loginnál nem Xorg a session, hanem xvnc, viszont akkor felpattan egy ablak ezzel:
connection log:
127.0.0.1 port 3350
sesnab connect ok
login successful for display 10
vnc error problem connecting some problem.Összes többi lehetőségnél marad a kék hátterem.
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
WaterWave
veterán
Azt irja az elsőre hogy:
Active: active (running)Van ilyen fileom:
/etc/xrdp/startwm.shEgy start script van benne if test -r etc/profile then sorral kezd.
Tehát elvileg lefut...
Kipróbáltam egy másik laptopról is, hogy nem-e ezzel a géppel van valami, ott is kék a háttér, de olyan mintha bent lennék csak nem látom azt amit kéne.
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
válasz WaterWave #34990 üzenetére
A linux terminálba írd be ezt: sudo systemctl status xrdp Ebből kiderül rendben elindult-e.
Ennek pöc-röff működnie kellene.Van /etc/xrdp/startwm.sh fájlod (a xubuntu-s gépen)? Mi van benne?
Ha nincs, készts egyet, és írd bele ezt: startxfce4[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
gyulank
addikt
Közben telepítettem a 19.04-et, hátha 5.0, de 4.18.0-11-lowlatency. De legalább betölt.
-
gyulank
addikt
Ugyanaz a helyzet, ezt telepíteni nem lehet, nem segít a fix broken install, a függőségeket se lehet mert ugyanazt írja ki.
-
gyulank
addikt
válasz Frawly #34989 üzenetére
Én már közben telepítettem az újat, most ez mégjobb lett, már speciális menüben is csak a kurzor villog amint belépne, csak nagyobb kurzor. Újraindítottam, speciális, hálózat engedélyezése, majd parancssor, és beírtam az uninstallt, de függőségek miatt nem lehet, meg a fix broken akármi sem javította meg. De akkor most beírom ezeket, hátha.
-
WaterWave
veterán
elindítottam a linuxot, fut... xrdp is fut, enable start és fel van telepítve, de kék a hátterem ugyanugy
viszont ha rákeresek linuxon hogy xrdp futtatása, van olyanom, ha rámegyek nem csinál semmit... akkor gondolom fut
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz gyulank #34987 üzenetére
Na, megnéztem. Az ICM profil rendben lévőnek tűnik, tényleg ehhez az eszközhöz van, és szabvány 2,5 KB-os méret. Tehát jónak kéne lennie, nincs az, hogy hiányos, sérült, stb..
Annyit még meg lehet próbálni, hogy nem az Xfce színkezelőjében töltöd be a profilt, hanem terminálban:
sudo apt install xcalib
xcalib /elérési/út/SMFX2490HD.icmHa így jó, akkor a második sort be kell tenni automatikusan induló alkalmazásnak, mert rebootkor egyébként elveszne a hatása.
A Maps-ben fekete országokra nincs ötletem, valami a GPU driverrel lett elqrva, mikor sokadszorra próbálkoztál.
A 4.18-as kernel meg lehet frissebb, mint a 4.15-ös, de akkor is frissebb kéne. Próbáld feltenni az ukuu-t (Ubuntu Kernel Update Utility):
sudo add-apt-repository ppa:teejee2008/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ukuu
Ha ez fent van, akkor kényelmesen hozzá tudod adni a 4.20.2-es kernelt, ami ha működik normálisan, akkor elkezded telepíteni az AMD oldaláról a legújabb 18.50-es AMDGPU Pro drivert az RX580-hoz, ez alapján eljárva. -
Frawly
veterán
Annyira azért ismerem a Mac-et is, hogy alapból utáljam. Már az egész felületétől elfog a hányinger, használhatatlan, áttekinthetetlen dokk, nem látom normálisan milyen progik futnak, alkalmazások menüje felnyomva a tálcára, ablakkezelő gombok a másik felén. Annyira viszont nem ismerem, hogy mindenféle célterületre kapásból mac-es alkalmazásokat tudjak ajánlani, de mivel te kritizálsz engem, nyugodtan beszállhatnál segíteni, mert ezek szerint jobban értesz hozzá. Mint mondtam, nem akarok flame-be belemenni, azért sem részletezem tovább.
-
gyulank
addikt
válasz Frawly #34986 üzenetére
Ez van a linken. A legalsó a Windowsos telepítő, abban van két mappában is. A többi kézikönyv, plusz egy firmware frissítő, ahogy mondtad.
Oké, hogy 2019 van, de ha az van ott, azt találtam. 4.18.0-13 lowlatency van rendszerinfó szerint.
A csomaggal az volt a baj, hogy nem csinált semmit, mert a blender ugyanazt írta ki, mint mikor feltettem ezzel kapcsolatban az első kérdést. Viszont még mielőtt telepítettem, meg töröltem ezeket, működött a Google Earth, most meg már csak országhatárok vannak a feketeségbe, és ezt sem tudom, mi okozza.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Frawly
veterán
válasz gyulank #34977 üzenetére
Semmi köze nincs hozzá. A színprofil ettől független, de arra is választoltam, mert még nem oldódott meg. Én az adott linkeden mindenféle kézikönyvet, meg firmware-t látok csak az adott kijelzőhöz, így nem tudok segíteni. PONTOS linket adjál, magához az exe-hez, hogy le tudjam tölteni én is a színprofilt, meg beleolvassak a dokumentációba, ha van hozzá, hogy ki tudjam deríteni, hogy az Xfce miért nem veszi be.
A GPU driver ettől független téma. Itt is elég odavetett félmondatokban válaszolsz. Persze én is hibás vagyok, mert figyelmetlenül olvasom a betett linkjeid. Most látom csak, hogy amit belinkeltél AMD driveroldal, azon 17.40-es driver van, ami 2017. októberi, most meg 2019. január van, és a legújabb, 18.50-es, igaz ez sem 2019 janári, de legalább 2018. decemberi. Meg ehhez dukál a legfrissebb kernel is lehetőleg (min. 4.20-as), nem valami spéci Studiós kernel, ami még csak 4.15-ös. Az RX5xx viszonylag friss kártya, újnak számít a linuxos világban. Kernelről kernelre reszelnek a driverein.
De számomra az sem derült ki, hogy a mesa-opencl-icd csomaggal konkrétan mi volt a baj. Volt-e hibaüzenet, vagy csak nem látta továbbra sem a GPU-t a Blender, vagy volt valami hibaüzenet, de akkor PONTOSAN mi. Nem körülbelül, meg hogy valami inkompatiblitás, hanem a karakterre pontos hibaüzenet, aminek utána lehet keresőzni. Még az sem lehetetlen, hogy jó volt a mesa-opencl csomag, csak a Blenderhez is le kéne tölteni valami opcionális opencl csomagot, hogy használhassa a GPU-t, nem tudom, de ez az eshetőség is fennáll.
[ Szerkesztve ]
-
-
WaterWave
veterán
Nem vagyok, csak el van indítva virtual maschine programból, aztán ennyi.
-
-
WaterWave
veterán
Be is jut, olyna mintha a képet már nem jelenitené meg, mert konkrétan egy kék hátteret látok csak.
linux oldalról nem kell semmi beállítást engedélyezni esetleg tűzfalban vagy bármi?
-
gyulank
addikt
Már a Google Earth is csak vonalakat mutat.
-
WaterWave
veterán
Felraktam mindent ahogy kérted, fel is ment...
azért a linux szerver belső ip címét és a 3389-et portforwardoltam, mert különben sose értem el.Aztán csatlakozás: dyndns:3389
Bejön a csatlakozási ablak, kék háttér alatt szürke ablak.Szürke ablakban amit látok:
login to waterwave-llinux
session: Xorg (itt jópárat le lehet választani, végigzongorzátam az összeset)
username: waterwave
jelszó: linux telepitésénél megadott jelszófogom leokézom, szürke ablak eltünik, kék háttér megmarad, és nem látok semmit csak kék hátteret. És ugy marad
-
válasz WaterWave #34975 üzenetére
Már úgy érted kék háttér felett egy szürke ablak
Ennél azért tovább kéne jutni. Most hova írtál be mit(az rdp kliensbe, vagy a csatlakozás után, a távoli asztalra)? Megjelent a linux bejelentkező ablaka?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
gyulank
addikt
válasz Frawly #34976 üzenetére
A Windowsos önkitömörítős dolognak mi köze a videókártya driverhez? Azt mondtad nincs a linken, pedig harmadjára írtam le pontosan azt, hogy a linken az önkitömörítőben van az icm profil. A videókártyát meg azzal kezdtem, hogy a blender írja ezt ki, sőt, pontosan idéztem, hogy mit írt ki. Én csak egy verziót találtam Ubuntuhoz, gondoltam több köze van a stúdióhoz mint a másik kettőnek, ezért azt. Van olyan, hogy további illesztőprogramok. Azt elindítom, kiírja, hogy keresés, majd közli, hogy nincsenek elérhető zárt illesztőprogramok.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz gyulank #34970 üzenetére
Már látom, hogy nehéz lesz veled, mert ilyen Tömör Tóni stílusban tolod. Pontosan mi hol írta ki, hogy nem kompatibilis? Be tudnád másolni a pontos hibaüzenetet?
Ahogy nézem, Uborkán nincs fent a tárolókban az amdgpu pro dirver. LOL. Tényleg az AMD oldaláról tudod csak beszerezni. Ott melyik verziót töltötted le? Pontosan add meg a linket, nem elég, hogy önkicsomagoló, meg már valahol említetted 20 oldallal visszább, vagy az aláírosod vagy az adataid között van elrejtve, ahonnan ki kéne nyomozni.
Sőt, nekem olyasmi is rémlik, hogy a Beállításoknál kéne lennie grafikus felületen valami Eszközillesztő-programok menünek, ahol szintén fel lehetne tenni a zárt drivert. Minten tuti van ilyen, Ubuntu-n is talán.
Annyi még gyanús, hogy nem sima Ubuntun, hanem Studión próbálod, ott meg valami spéci, low latency / realtime kernel van, ami vagy a specialitása miatt vagy a régi verziószáma miatt nem tetszik a zárt AMD drivernek.
-
WaterWave
veterán
Felraktam.
Mikor csatlakozom , kijön egy kék háttér alatt egy szürke ablak...
session: xorg
username, enyém
pass: rendszergazdai jelszava a linuxnakMikor csatlakozom akkor kék háttér lesz és nem látok semmit
-
WaterWave
veterán
válasz Frawly #34971 üzenetére
IOS, hogy milyen az mindegy, nekem tetszik, akkoriban 2014 végén egy laptoptban i7 proci és 16 giga ram, még most is megállja a helyét.. nem fagy, minden évben új oprendszer, vírus alig, gyors.
VNC-t megpróbálom, azt felpattintom a linuxra, mac-ra meg majd a kliens oldalt rakom fel, utánaolvasok.
Köszi• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
válasz WaterWave #34968 üzenetére
sudo apt-get install xrdp
sudo systemctl enable xrdp
sudo systemctl start xrdpEzután ugy cuppansz rá az rdp kliensel, mintha Windows lenne: linux.gép.ip.cime:3389
Frawly
A macet nem ismerem, mégis prekoncepcióid vannak róla. Nem akarsz belemenni, de csak leírtad a divat fikát, mert más érdemi, pláne tapasztalatokon alapuló nem volt benne.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz WaterWave #34968 üzenetére
Macben nem tudok segíteni, azt a MacOS topikban kéne megkérdezni.
Egyébként ha csak virtuális szervert akarsz bolygatni, ahhoz nem is kell grafikus felület, meg távoli asztal, elég az SSH-t engedélyezni (alapból 22-es port) a linuxos szerveren, és sima mac-es terminálból is lehet hozzá kapcsolódni (ssh felhasználó@IP.cím:22), persze akkor parancssori felületet kapsz, de szerverre amúgy is az való. Szerverre nem is szokás grafikus felületet feltenni, sem Mate-t, sem mást, felesleges sallang. Az ne tévesszen meg, hogy mondjuk a Windows Server 2012-nek ModernUI csempés felülete van, míg a Server 2016-nak meg Win10 desktop felülete van, élből komolytalan műfaj, nem trollkodásból írom.
De ha grafikus felületet akarsz, arra jó lehet a VNC, csak akkor azt telepíteni kell először Linuxra, pl. TigerVNC, egy ez VNC szerver. A maces oldalt nem tudom, én is csak google-özni tudnéd, amit te is meg tudsz ejteni, rákeresel a Google-ben hogy VNC client macos. A macet nem ismerem, megvetem, soha nem vennék, akkor sem, ha ingyen adnák. Egy rommá korlátozott, elitista konzumer szemét az egész, mind hardveres, mind szoftveres oldalról, de nem akarok most flame-be belemenni.
-
Frawly
veterán
válasz gyulank #34963 üzenetére
sudo apt install mesa-opencl-icd
Ezt tedd fel. Azok a leírások, amiket linkelgetsz, azok a zárt amdgpupro driverrel ütyködnek. Neked meg a nyílt amgpu (nem-pro) drivert kéne használni. Vagy amdgpupro-ból a legfrissebbhez valami külső PPA tárolót feltenni, nem tudok most címet mondani, nem Ubuntut használok, hanem Arch Linuxot, azon mások a tárolók, mások a csomagnevek, pl. a mesa-opencl-icd ott csak egyszerűen mesa-opencl, ezt írtam, te meg nem találtad, mert Ubuntun máshogy hívják.
Azt nem tudom melyik a hatékonyabb OpenCL-ben, a zárt vagy a nyílt AMD driver. De először mindenképp a nyíltat kéne megpróbálni, az az ajánlott, meg azzal van a legkevesebb szívás.
-
WaterWave
veterán
válasz Frawly #34967 üzenetére
A Windows10 az megvan azt felejtsük el...
Mik a lehetőségek arra, hogy egy macbook proval ios-en elérjem a virtuális szerveremen futó mate 19.1-es linuxot?
Alap esetet nézzünk, mit kell virtuális szerver oldalról kinyitnom mely portot, és milyen progit kell felraknom macbookra?• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
-
WaterWave
veterán
válasz Frawly #34965 üzenetére
Mik a lehetőségek?
PL jó lenne ha macbook proval tudnék, azon meg nem tudom milyen lehetőség van... Egy biztos, macbook alól ezzel a programmal érem el a win10-et:
LinkLinux-t gondolom akkor vnc-vel kell majd? Annak mi a menete?
-
WaterWave
veterán
válasz lev258 #34958 üzenetére
Azt hittem könnyebb lesz a kérdés... Nem tudom linux esetén mi az alap port ami a távoli kapcsolatokat szolgálja ki...
-
gyulank
addikt
válasz Frawly #34959 üzenetére
Az egyeb a windowsos telepítő is ami egy önkitömörítő exe, amiben kétszer is benne van. Azóta kétszer telepítettem és töröltem bootnál speciális, meg helyreállítás indításával. Most akkor hogy telepítsem? simán sudo apt-get install opencl-mesa, nem ez a csomag nem található. Találtam egy ilyet is, de ugye így csak kurzor villog.
-
Frawly
veterán
válasz peterattila #34960 üzenetére
Linux alatt normális, hogy valamennyivel kevesebb memória látszik. A Windows sem tudja 100%-ban kihasználni a memóriát, csak úgy jelzi ki, mintha ki tudná. Nálam is csak 15922 MB memóriát bocsát rendelkezésre a 16384 MB-ból a kernel, de a Windows sem tud több memóriát kihasználni.
A Geekbenchet annyira nem ismerem, de könnyen lehet, hogy csak jobban van optimalizálva Windowsra, és emiatt a linuxos eredményekkel nem hasonlítható össze a windowsos eredmény.
-
Fred23
nagyúr
válasz peterattila #34960 üzenetére
Régebbi kernelen vagy, mint én, illetve nézted, min bukik el a dolog?: míg egy szálon kábé egálon teljesítenek, az Ubuntu multiban nagyon kikap Nálad. Ennek a régi procinak mintha nem tudná jól kezelni az összes magját, vacak az Ubuntu szálkezelése valamiért. Nálam meg nem. 18.10-es Ubuntu alatt is megnézném, mi van Nálad! De simán lehet, a régi hardveren ez már így marad, mert így kezeli.
-
-
Frawly
veterán
válasz gyulank #34957 üzenetére
Boot után válts át másik konzolra, pl. Ctrl+Alt+F2 vagy +F3, bejelentkezel, és kiadod a sudo amdgpu-pro-uninstall parancsot. Majd újraindítod.
AMD oldaláról semmit nem telepítünk, mindig az adott disztró tárolójából kell feltenni, amit akarsz. Valószínű jó lett volna a sima kerneldriver + mesa kombóval, ami eleve telepítve volt a rendszerrel alapértelmezésben, csak az opencl-mesa csomagot kellett volna ahhoz feltenni, hogy használja a GPU-t számításokra.
A színprofilhoz lehet adtál linket, én nem találom. Az egyetlen linken, amit írtál, csak ilyen kézikönyv, meg firmware frissítés és egyebek vannak.
-
lev258
veterán
válasz WaterWave #34956 üzenetére
Nekem Ubuntu 18.04 MATE alatt van távoli kliens szoftver. Gondolom a Windows-hoz hasonlóan meg tudod oldani, bár a biztonság miatt egy VPN-es megoldás jobb lenne. Kérdés, hogy a virtuális gépből rendesen ki tud-e jönni, illetve a synology is továbbengedi-e, ahogy kell. Lehet inkább a haladó topikban kellene érdeklődnöd. Egyébként nem gfce, hanem xfce.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
gyulank
addikt
Van egy RX580-as videókártyám. Windowsban a blender azt is, és a processzort is felismerte, mint használható eszköz. Linuxban azt írj(t)a, hogy No compatible GPUs find. Letöltöttem az AMD oldaláról a drivert, kitömörítettem, futtattás terminálban, majd igen, majd kilépett a terminálból. Elindítottam a blendert, de rózsaszín zajos kép jött be, újraindítottam, azóta induláskor villog a kurzor, és ennyi. Hogy lehetne telepíteni a GPU-t és CPU-t?
-
WaterWave
veterán
Sziasztok.
Kis segítségre lenne szükségem mivel barátkozom a linux rendszerrel...Lenne egy synology 718+ nasom, erre felraktam virtuális szerverre egy linux mint 19.1 gfce rendszert, ami szuperul megy.
Azt szeretném, hogy távoli asztali kapcsolatban el tudjam érni.
Nem szeretnék sem vnc-t és tiemviewert használni, kb olyan megoldás kéne amit win10 alól csináltam, hogy a 3389-es portot forwardoltam az 55333-ra, tűzfalban egy bejövő szabályt alkalmaztam és távoli kapcsolatokról elérem minden további nélkül...
Utánaolvastam hogy ifconfig parancsra megkapom a linux rendszer belős ip-jét ami megvan, és még forwardoltam is rá, egy 5900 portot, tehát 192.168.0.107:5900, ez lenne az elképzelés...Ezt hogy érem el milyen lehetőségek vannak? Köszönöm előre a választ.
-
Frawly
veterán
válasz gyulank #34953 üzenetére
Jól van, ezek szerint az EDID: SMFX2490HD. Szóval mégis csak egyféle panel van benne, így ez nem lehet hibaok. Meg most már azt is tudjuk, hogy Ubuntu Studio 18.10 Xfce a szóban forgó disztró (nálam nagyítás miatt nem látszik az aláírásod utolsó sora). A színprofilt, amit próbálsz feltenni, azt honnan szedted pontosan, tudnál linket adni hozzá?
-
gyulank
addikt
válasz Frawly #34952 üzenetére
2 potential busses found: 0 6
Will scan through until the first EDID is found.
Pass a bus number as an option to this program to go only for that one.
Bus 0 doesn't really have an EDID...
256-byte EDID successfully retrieved from i2c bus 6
������L-J�5x
TL�&PT��qO��@�����:�q8-@X,E+!:��r8-@,E�+!�K�Q
�SMFX2490HD
��K� !"# g
�-��r ,%�+!��q X,%+!�rQ� n(U+!�
А @1
@U+!�
Looks like i2c was successful. Have a good day.
Amúgy akármit is jelent ez, az összes monitorhoz ezt adják, és windows-on telepíthető.[ Szerkesztve ]
-
-
Frawly
veterán
válasz gyulank #34948 üzenetére
Nem írtál verziót, így nem tudom, hogy ez még Gnome-os vagy már Xfce-s Ubuntu Studio. Meg mint írtam, hiába egyezik a kijelző típusa, attól a panel lehet benne másik típus, még akkor is, ha mindkettő TN-es vagy mindkettő IPS-ses. Le kéne kérdezni az EDID kódot, read-edid csomagot kell feltenni, vagy sudo find . |grep -i edid parancsra feljövő fájlok között szétnézni. Windowson az AIDA64 is megmondja.
-
Frawly
veterán
Ha tényleg zárt NV drivert használsz, akkor nálad a Wayland kiesik. A legtöbb disztró eleve ezért nem is erőlteti alapértelmezésben.
(#34945) gyulank: pontosan milyen disztróra próbálod feltenni, verzió, grafikus felület? Az ICM profil biztos a te kijelződhöz készült? Mert egy laptop, monitortípuson belül is vannak különböző panelek, és lehet az egyik színprofilja nem megy fel a másikra.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
A monitorhoz tartozó ICM profilt hogy lehet telepíteni? A színprofil megjelenítő hibát ír ki, másolás nem sikerült.
-
Dhampir
félisten
válasz Frawly #34938 üzenetére
Slackware alapú, abból nőtt ki a SuSE Linux is. 2005 óta létezik. Valaha XFCE-t használt, azért is kedveltem. A Live verziót gyorsan be tudtam vetni szükség esetén.
(#34940) ubyegon2
Ha már magyar vonatkozás, létezik a Frugalware Linux is, amelyet Vajna Miklós alapított (érdekes, hogy ez a disztibúció is Slackware alapú).
Bizony, a Slackware eredete ugyanúgy a "régmúltba" (1993) nyúlik vissza, mint a Debian, amelyre az Ubuntu épül.
-
gyulank
addikt
Azt meg lehet nézni valahol, hogy milyen programok, és milyen verziók vannak, és lesznek mondjuk Ubuntu stúdió 18.10, meg 19.04-ben?
-
nagyúr
válasz Frawly #34939 üzenetére
Jogos, sokat számít a siker egy kis disztrónál! Ha sikeres és lelkes felhasználók vannak, akik tesztelnek is akár, itt a Kapitány például a Chakra-val.... 😁
A Puppy megint más tészta, mert abból rengeteg pupplet vagy mi készül, magyar nyelven is igen dícséretes, amit művel az itthoni puppygroup.
Ezt a Mint is kicsi volt (1emberes) dolgot már egyszer említetted, biztos volt ilyen is, de 5 éve ismerem, volt stabil csapat mögötte akkor is már!
Azért ne felejtsük el, hogy a disztró hegesztés mellett csináltak egy rendkívül super DE-t is!
Hány kis csapatnak van ilyen volumenű saját fejlesztésű DE-je?[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #34936 üzenetére
Relatív. Ami mögött 1-2 ember van csak, az mindenképp kicsi, bár ezt az is súlyozza, hogy mennyien használják, meg azok között mennyi aktív önkéntes van, aki segít hibákat jelezni, fórumon elhárítani, csomagot fenntartani. Azok a disztrók, amik a distrowatch top20-ban vannak, azok általában nagyobbak: Ubuntu variánsok, Debian, Mint (sokáig ez is kicsinek számított), Arch, Fedora, CentOS, OpenSuse, Manjaro. Ezeknél biztosra lehet venni, hogy holnapután nem lesznek magukra hagyva. Bár ez is necces, mert Ubuntuból is mindig volt olyan flavor, amit meg-meg szüntettek, aztán újra elindítottak, pl. Gubuntu egy időben.
De pl. az Elementary már kisebb disztró szerintem, meg pl. az AntiX, Puppy is.
-
Frawly
veterán
válasz Dhampir #34937 üzenetére
A Zenwalkot nem ismerem, hogy mennyire kicsik. Lehet most volt új verzió, de nem garantált kis disztrónál, hogy lesz majd 2019-ben is. Amíg él, addig él, utána viszont nem tudod használni. Persze értem, már nem használod, csak úgy általánosságban jegyzem meg.
Ezek a spéci igény szerint rittyentett disztrók amúgy is nagyon kezdőknek valók, nekik is ajánlott fejlődni egy idő után, legalább addig a szintig, hogy valami nagyobb disztrót be tudjanak állítani maguknak saját igény szerint, ne legyenek más special edition-jére meg remasterére rászorulva.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz Frawly #34933 üzenetére
Ennek kapcsán utánanéztem, hogy mi lett a kedvenc Zenwalk-ommal (még megvan egy Zenwalk 6.0 Live CD), és lám, még éldegél; 2018. december 13-án jelent meg a legutóbbi ISO.
-
nagyúr
OK, akkor megint csak azt mondom, hogy rakj fel egy friss disztrót, logikusan ez nem Ubuntu, hanem Linux Mint Cinnamon lesz. Mire a régi lejár, addigra belakod az újat.
(Ubuntu nincs Cinnamon DE-vel)Frawly
No de mi számít kis disztónak? 😉
Manjaro se tünt el, pedig az elején nem sokan álltak mögötte vagy ott a Chakra....[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Az Ubuntu 18.04 nem használ még kötelezően Waylandet, alapból a Xorg-on futás van beállítva. A Wayland különben is csak akkor problémás, ha zárt GPU drivert használsz, abból is főleg az NVidia van kizárva (neked NV-d van, de nem biztos, hogy a zárt driverrel használod). Egyébként nincs gondja a Wayland-alapú felületeknek sem a 3D-vel.
Külön neked kell engedélyezned bejelentkezéskor a Gnome Wayland sessiont, ha 18.04-es Ubin használni akarod. Persze vannak disztrók, ahol a Gnome default Waylandet használ, pl. Arch, Fedora, stb., de ott is vissza lehet állítani Xorg alapra.
[ Szerkesztve ]
-
dark2
tag
válasz ubyegon2 #34932 üzenetére
Frawly és ubyegon2: mindkettőtöknek köszönöm a választ! Egy tekintetben nem voltam elég egyértelmű: nem ráfrissíteni akarok a mostanira (a frissítéskezelő felajánlja amúgy a 16.04-re frissítést) hanem kompletten újra telepíteni egy frissebb változattal.
Úgy értettem a problémamentességet (nem emlékszem pontosan), a 16.04-nél voltak eszközmeghajtó problémák, mintha a 18.04-nél írták volna itt páran, hogy változott valami a képmegjelenítésnél és gondokat okoz a 3D-s dolgokban (bocsánat, itt sem emlékszem pontosan - valami wayland vagy mi)...Elnézést, ha pongyolán fogalmazok, de őszintén szólva én csak használom a linuxot általános otthoni feladatokra, se nem programozok, se szervert nem üzemeltetek, nincs nálam virtuális gép és a grafikai testreszabása is hidegen hagy (max 1-2 apróságot intézek el), viszont szoktam játszani "alatta", sok steam-es játékom linux alatt is fut és régi játékaim is vannak, amik szeretik a playonlinux/wine világát, tehát a 3D-re szükségem van. Ezen túl pedig örülök, hogy windowst csak akkor látok otthon, ha olyan játék miatt kell, ami nem megy linuxon vagy a skype-t kell használnom (linux alatt nem akar sikerülni a mikrofon beállítása).
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Mindegyik problémamentes, de én úgy tudom, hogy csak LTS verziónként tudsz frissíteni, tehát nem frissíthetsz 14.04-ről azonnal 18.04-re, hanem előbb 16.04-re kell, és utána azt kell felfrissíteni 18.04-re. De fogod látni, megnyitod a frissítéskezelőt és ott fel fog ajánlani frissítést.
Mindenesetre én azt ajánlom, hogy frissítsd fel 18.04-ig.
(#34932) ubyegon2: nem csak a remasterekkel, de a kis disztrókkal is ez a baj. Kevés ember van mögöttük, nem garantált, hogy foglalkozni fognak vele a jövőben. Addig ezzel nincs is baj, amíg megy, de aztán egyszer csak a baj lesz vele, ha elavul. Ezért érdemes főleg kezdőknek nagyobb disztróra rámenni, ott mindig van frissítés, mindig van egy nagyobb közösség, akitől segítséget lehet kérni, meg egy csomó netes leírás van hozzájuk. Így biztos lehetsz benne, hogy hosszabb távon sem maradsz koppon.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Felajánl a frisstéskezelő bármilyen verzió frissítést?
Laikus rálátással annyit tehetsz, hogy keresel egy másik Cinnamonos disztrót, felrakod emellé dualban, belakod és búcsút veszel a régitől. A remasteres disztróknak ez az egyik hátránya sajna. A következő főverzióra lehetne frissíteni a 14.04-et, de ott van a sysvinit systemd váltás, ami gond lehet valamint az, hogy az általad használt Cinnamon nem tud frissülni, egy 16.04-es környezetben meg a régi nem fog működni.
A remasterben lévő repositorykat is cserélni kéne....egyszóval esélytelen a művelet. Szerintem.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
dark2
tag
Üdv mindenki!
Felmerült bennem a kérdés, hogy a Lathronos féle cinnamon Ubuntu 14.04.5 LTS támogatásának lassankénti lejárásával frissítenem kellene - de melyik LTS-re? Jelenleg melyik a problémamentesebb, a 16.04 LTS vagy a 18.04 LTS?
Alapvetően otthoni átlagfelhasználásra: internetezés, filmnézés, zenehallgatás, játszogatás Steam és Playonlinux segítségével (de semmi képszerkesztés, videoszerkesztés nincs).
Hardver tekintetében: GTX950 2GB, FX6100, valami MSI am3+ lap (még nem UEFI-s), digitális tv vevő kártya, Asus Xonar DG hangkártya, sata vinyók és egy sata dvdrw író, ami már csak olvas... Az internet vezetékes, a monitor DVI-n csatlakozik.
A 14.04.5 LTS remekül működik manapság is, a régi bugjait jellemzően kinőtte, csak hát lejár a támogatása lassan...
-
Dhampir
félisten
válasz Oposzumtoszó #34921 üzenetére
-
Lajosacs
csendes újonc
válasz Lajosacs #34920 üzenetére
Köszönöm a segítséget, megoldódott a probléma. Parancssorban a "sudo ubuntu-drivers autoinstall" parancs lefuttatása után telepítette a repóban található drivert, és így már gond nélkül elindult a rendszer.
Laikusként arra gondolok, hogy mivel PPA-ból felrakott driver volt fönn, amit frissítéskor lekapcsolt, ezért nem tudta frissíteni, a régi meg nem passzolt az új kernelhez.
Még egyszer köszi az ötletet![ Szerkesztve ]
-
Orgi
addikt
válasz Oposzumtoszó #34923 üzenetére
Én is Dropboxot használok, Linuxra van rendes kliens és Androidra is.
-
nagyúr
Mega, 50GB free tárhely, Android kliens is van.
Gmail címenként 15GB felhő.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
senior tag
-
Dave™
nagyúr
Böngészőből megy a OneDrive is. A Dropboxnak van rendes kliense, az kiválóan megy. Vagy alternatíva pl. egy Synology NAS, annak is van kliense és Android app is (privát felhő).
-
senior tag
-
Dave™
nagyúr
válasz Oposzumtoszó #34921 üzenetére
Office futtatható Wine alatt (de azért nem tökéletes), OneDrive böngészőből (nincs kliens). Hosszabb távon nem érdemes ezekhez ragaszkodni (na jó, az Office megkerülhetetlen, de arra pl. ott van egy virtuális gép is). Ha nem kell másoknak elküldeni szerkeszthető formában, többnyire jó a LibreOffice is.
-
senior tag
Sziasztok!
Új vagyok Ubuntu témában, szóval elnézést, ha láma kérdés lesz!
Microsoft Onedrive-ot és Office-t működésre lehet bírni a rendszer alatt?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
lev258
veterán
válasz Lajosacs #34918 üzenetére
A Grub-ban kell "e" betűt nyomni, majd beírni a quiet splash részhez, természetesen egy szóközzel elválasztva, hogy nomodeset. Aztán Ctrl+X. Találsz róla a neten bőven leírást, meg képeket is.
A secureboot ugye ki van kapcsolva?[ Szerkesztve ]
-
Lajosacs
csendes újonc
Sziasztok!
Köszönöm a felvételt a csoportba.
A mai napon a következő problémába futottam: Xubuntu 16.04-t próbáltam 18.04-re frissíteni, a grafikus frissítő segítségével, a frissítés lezajlott, majd reboot után csak egy fekete képernyő jelenik meg egy mozgatható egérmutatóval.
A gépem: Gigabyte GA-B75M-HD3 alaplap
Intel Pentium G 2130 proci
Nvidia GeForce GTX 750 Ti 415.25 driver
4 GB RAM
Crucial MX 500 SSD, 500GB, amin 40GB a gyökérkönyvtár, 4GB swap, a többi a home[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Dhampir #34909 üzenetére
Nem kell azzal a 18.10-ig meg a 18.04.2-ig várni, már most is feltehetsz újabb kernelt meg PPA-ból újabb mesa csomagot, és máris elérhető lesz az újabb hardverek támogatása mindenféle HWE nélkül.
Vagy ha a Mate felülete jön be, akkor felpattintasz egy Manjaro Mate-et. Mivel a Manjaro is Arch-alapú rolling disztró, elég frissek benne a csomagok, és alapból mindig megkapod az épp aktuális legfrissebb kernelt, drivereket, nem kell ilyen ünnepélyes Ubuntu-közleményeken csüngeni, hogy jajjistenem várnikellrá, mikorleszmár elérhető, jajjlécci, hamahama, jajjmárcsak kétverziónyit kell aludni.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Fred23 #34912 üzenetére
Ezek nem szignifikáns eltérések. Egyébként nem csak azért lehet jobb, mert eltérő alverziók, hanem a Linux kernel jobban bánik az erőforrásokkal, jobban ossza be őket, jobban ossza szét a folyamatok között, emiatt sokszor simábban fut, főleg a fájlrendszerrel kapcsolatos műveletek, de a RAM-mal, procival is sokkal takarékosabban bánik. Bár ez inkább régi, lassú gépen jön ki, ami már Windows alatt használhatatlan, Linuxszal meg teljesen használható sebességgel fut.
-
Fred23
nagyúr
Teszteltem egyet, és emlékeim szerint Windows alatt gyengébb eredményt kaptam, szóval megkerestem a régi eredményt...
Windows 10 - 4675 / 13165
Ubuntu 18.10 - 5061 / 14277Tudtommal nem számít, hogy az egyik Geekbench 4.3.0, a másik pedig Geekbench 4.3.2, de javítsatok ki, ha tévedek!
-
Dhampir
félisten
válasz lev258 #34910 üzenetére
A Vega jobb támogatása miatt gondoltam rá. Igaz, hogy pendrive teszten egy teljes Ryzenes gépen is ment a 18.04, habár élesben nem tudtam kipróbálni.
Na most a 18.10 alatt ez már megjelent, de az még béta és nem sokáig támogatott kiadás. Viszont a következő LTS kiadásban már meg fog jelenni ugyanez a támogatás.
Szóval kíváncsi leszek arra, hogy az AMD megoldásokat használók valóban fognak-e belőle profitálni.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Dhampir #34909 üzenetére
Ne sértődj meg, neked lehet új dolog, de a HWE nem mai találmány. Évek óta így megy ez.
"grafikus megoldások"
Remélem tudod, hogy ez nem grafikus felület. Ez csak a driver kacifántos megfogalmazása. Csak az egyértelműség miatt.[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Az Ubuntu Mate blogjában olvastam a 18.10 Beta kapcsán a "Hardware enablement" cím alatt, hogy a fejlesztett AMD grafikus megoldások nemsokára elérhetőek lesznek a 18.04.2-ben is.
-
Hi,
Ha esetleg vki ubuntu serverre akar gui-t meg xrdp-t akkor:
apt-get install xubuntu-desktop xrdp
systemctl enable xrdprestart után már lehet is próbálni csatlakozni.
Tesztelve 16.04-en
Csak azért írom le ide is mert a net tele van jó sok tippel...[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
Miért rendezi egymásra az ikonokat?(Rendet rakok, de újraindítás után visszapakolja egymásra)
Milyen képeket készít a Képernyőképkészítő? Se az OS X, se a PH képfeltöltő nem ismeri fel mint képfájl.[ Szerkesztve ]
-
.Farkas.
tag
Sziasztok.
Windows10 alól van rá valamilyen mod hogy elérjem az Ubuntu asztalat?
Fizikálisan nem tudom elérni csak SSH-n.Felraktam egy teamviewert viszont az csak akkor megy ha van rakotve monitor..
Valami egyszerű ötletek nincs?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #34901 üzenetére
Szerintem meg én szoktam visszaadni, vagy mikor-hogy. Amúgy tényleg régóta terminal barát vagyok, főleg ha valamit csak abban lehet megoldani.
Csináltam pár hete valami terminalos keresésről valami blogbejegyzést, hogy ne kavarodjanak el mindig az okosságok, de valahol megakadt a dolog meg arra is rájöttem, hogy már nincs igazán olyan topik, ahol értelme lenne ajánlgatni. Régen a Kezdő is 'abszolút kezdő' jelzős volt, azt levetettették velem. Ma meg már a kezdő is sysadmin meg fejlesztő témákra tér át.... igazából több blog is elakadt emiatt, mert érdeklődő még volna is, de nincs igazi helye.(még Tg koromban is leugattak, mikor felhívtam a figyelmet a topik kezdő jellegére.......)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest