- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Monitor hiba topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
Én is hurcolászok egy külső vinyót, ami ext4-es, mégis mindenhol tudom kezelni (Linux és Win-es gépen egyaránt).
Szerk.: Ez a megoldás, ha kérdeznéd.
-
Osynho
addikt
Hello! Miért szopat a micro sd kártya? Megformázom fat32-re, elindítom a win32diskmanagert, felírom vele a 6.0.3 openelecet, ezután elveszti a partíciót és semmire se jó. Próbáltam kártyaolvasóval, adapterrel, 2 gépen, sehogy se jó.
-
Nerd
aktív tag
válasz
wassermann #19585 üzenetére
OK, egyelore marad igy (CPU 1200-on a tobbit nem allitom).
Mas is sziv vele ahogy latom: https://discourse.osmc.tv/t/pi-3-config-txt-overclock-settings/14031
Eddigi tapasztalat:
- picit gyorsabb mint a 2-es. (menuk gyorsabb, streamelo pluginek responsivabbak, konyebben megbirkoznak az URL feloldassal...)
- OSMC-t hasznalok, 50 fok fole nem megy: stream nezessel fokent.
- wifijet egybol felismerte -
PHoNX
tag
válasz
azbest #19584 üzenetére
Valószínű az én berögződésem de sok esetben hurcibálom a winyót így jobb ha ntfs-bent van.
(lehet ideje lenne venni egy fix winyót neki....)
Soha nem próbáltam de kíváncsi lettem. Mekkora a sebességnövekedés ha egy 2.5"-es mobil winyoról beszélünk? Pin érdekel alapvetően nem pedig a pcs tesztek.
-
artiny
őstag
1.
Ezt mar valaki probalta? How to connect raspberry pi to a laptop's screen on windows2.
megjott a RPI3, míg nem jon meg a hutoborda ebayrol....gondoltam rá teszek a kacataim kozul az egyet . Csak nem tuodom mit kene hasznalni ragasztonak amivel ranyomom a csipre. szerintetek? Van ket oldalu ragasztom,de az nem jo gonolom ?!? -
PHoNX
tag
válasz
Cool Face #19580 üzenetére
Az utóbbi kérdéshez szólnék hozzá. Én sajnos Winfos alatt nem igazán tudtam rendesen megoldani az ext4 írás-olvasást. Próbálkoztam vele de nem találtam meg a lelki társam benne így én ezt az utat nem ajánlanám. Inkább ntfs alapon oldanám meg a dolgot.
Ami a másik kérdést illeti a hdparmba nem nyúlnék mert az közvetlenül nyúl a winyóhoz és nem megfelelő beállítás esetén érdekes dolgokat tud művelni. Amennyiben mégis el szeretnél mélyülni benne...nos...
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=32794
ezt tanácsolnám neked. Ott látható az összes kapcsoló és csatoló.
-
Cool Face
aktív tag
Aki 24/7 használja a Pi-t hdd-vel megosztaná velem, hogy hogyan kell bekonfigurálni a HDD-t, hogy idle-be tegye ha nem használom hdparmban? Továbbá több géppel (windowos) is szeretném megosztani a HDD-t (ext4-re formázott) akkor arra mit ajánlanátok ami biztonságos pl több gb fénykép és hasonló személyesebb dolgoknak?
-
Nerd
aktív tag
válasz
wassermann #19578 üzenetére
ok, koszonom!
Mast kell meg feljebb huzni?
core_freq?
sdram_freq?Esetleg valaki tud adni egy default config.txt-t 3-as pi-re?
-
Nerd
aktív tag
Hello,
vettem egy 3-as pi-t. 2-es pibol beleraktam az SD-t. OSMC rendszer van rajta. Megy szepen, viszont a procira azt irja hogy 900mhz. Ujra kell raknom a rendszert?
-
Ma átveszem a Pi3-at. Kíváncsi vagyok!
-
epy
csendes tag
Tényleg a kábel volt a hibás. Még korábban rendeltem az e-bay-ről ilyen A/V kábelt, csak azzal az volt a baj hogy a föld rossz helyen volt, így nem próbáltam ki. Most nem volt mit tennem, átkötöttem a földet hogy kipróbáljam, és működött. Lettek színek és a kép is éles lett (a composite-hoz képest). Az a furcsa, hogy a kamerához kapott kábelt még korábban kimértem, és wassermann által linkelt képen a 'Camcoders' sor alapján van a kiosztás, és kimérve jó volt, tehát a jobb hangcsatorna csatlakozó volt a video a Pi-hez. Nem értem miért rossz a kábel, na mindegy, lényeg hogy működik. Köszönöm a segítséget.
-
Ha valaki használ tvheadend-et a Szentesi adóról nézze már meg, hogy a D multiplex (762MHz) megy-e neki! Köszi!
A másik 4 multiplex (A, B, C, E) megvan, de ez az egy nem talál csatornát.
Naná, hogy ezen lenne az ingyenes beetető csatorna. -
válasz
dragon1993 #19560 üzenetére
Szerintem félreértettél, nem SMTP szerverre gondoltam.
-
azbest
félisten
Nocsak, az indexen is felébredtek, írtak egy cikket a raspikról:
Számítógép 16 ezerért, jöhet?
"Komoly fejlődésen ment keresztül a Raspberry Pi legújabb, 3-as sorszámú változata. Tavaly irodai körülmények között teszteltük a kettest, most azt néztük meg, ahhoz képest mit tud adni az új, külsőre szakasztott ugyanolyan változat." -
azbest
félisten
válasz
Flowtation #19563 üzenetére
csak óvatosan azokkal a mérőpontokkal. A kerek kis fém pöttyök nem mind mérőpontok, hanem az alkatrészeket nyákra helyező robotnak tájékozódási pontok.
A régi B-n tp1 és tp2 néven vannak tesztpontok [link], a b+ tudtommal nem tartalmaz ilyeneket [link]A gpu memória azért állítható, mert aki monitor nélkül használja szolgáltatások futtatásához, annak nem kell, hogy elvegye a rendszertől. Viszont 3d és videojátszáshoz kell adni megfelelő mennyiséget. Alapból ne piszkáld, ha nincs konkrét célod vele.
A charger doctorra interneten rákeresve találni képeket, ebay linkeket. Usb feszültséget és átfolyó áramerősséget mér. Nemrég egy hasonlóról tett be valaki képet.
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
Rpi 2-höz tudok esetleg ajánlani olyan házat, amibe elfér erdy laptop hdd is? A WD féle ház tetszetős, csak gáz, hogy nincs teteje, na meg a szett sem túl ár barát.
-
Froclee
őstag
válasz
Imrisko #19565 üzenetére
tudod hogy csak zenét lehet ios9-el ugye? azt próbáltad?
-
Imrisko
tag
Szeretnem kerni a segitsegeteket .Ilyen gondom van a RPi3-al openelec 6.0.3 alatt. Nemsikerul az iPhonomat osszehozni az Airplay-el. Nemtudom mi lehet a gond az openlecet latja az iPhone, de nemcsatlakozik ra.
Segitsegetek elore is koszonom
Imriskko -
ger1895
csendes tag
Sziasztok! Gyors kérdés: milyen márkájú micro sd-t vegyek? Van a márkának jelentősége? Ugye elég a 8 gb os vagy legyen nagyobb? Köszönöm a segítséget
-
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #19546 üzenetére
Koszi, megtalaltam a pontokat, holnap ra is merek.
azbest(19555)
Nekem b+ van megis van rajta meropont. Vagy ettol felfele vettek le? De akkor ez nem is ad kozelitoleg sem helyes erteket? Mi az a charger doctor?
Mas.
Talaltam az rpi config misc reszeben olyat,h gpu memory in mb (512), ez azt jelenti ugye,h 512-boi mennyi a video memoria. Ez mire valo, marmint mit lehet ennek valtoztatasaval elerni.(Bocs az ekezetekert)
-
-
válasz
Celtis #19533 üzenetére
Celtis, Azbest -- köszönöm!
Vélhetően én voltam béna, a felhasználóné-jelszópárosításnál szúrhattam el valamit.
Most mindenesetre nincs hibaüzenet, mehetek tovább a csatornabeállításokra.
Az ugye normális, hogy magában az OpenELEC rendszermenüjében a csatornákra vonatkozó menüpontok nem csinálnak semmit?Köszönettel: MaCS
-
-
válasz
cinemazealot #19557 üzenetére
Erre én is gondoltam már. Talán tényleg kéne egy rendes táp, de nem akartam túl sokat befektetni, pl eredeti tervek szerint a tv usb-jéről kapta volna a tápot. Aztán jobbnak láttam a folyamatos üzemet.
Jut eszembe: privát email szervert csinált már valaki pi-ből? -
cinemazealot
addikt
Nem lehet, hogy volt egy pillanatnyi áramszünet (vagy feszültség ingadozás), amit a tévé meg sem érzett, de a Pi tápja igen, ezért a Pi is újraindult? Ha a töltőd (tápod) egy amolyan kisebb darab, akkor nem biztos, hogy van benne akkora puffer kondi, ami képes lenne egy pillanatnyi áramszünetig is megtartani a tápfeszültséget.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #19546 üzenetére
sajnos azokat a teszt pontokat lehagyták a B+-tól kezdve, mondván van ledvillogtatós és szivárvány négyzetes visszajelzés, ha kevés a táp. A tüskéknél is lehetne mérni, de ott még óvatosabbnak kell lenni.
Nameg az usb oldalon egész más lehet a feszültség, ha limiten felül fogyasztana a rákötött eszköz.Én is átláltam charger doctoros méregetésre. A pi betáp oldalán, az usb oldalán lehet vele mérni. Például gyenge minőségű kábelt vagy usb oldali túlterhelést ki lehet szűrni.
Régi pi esetén persze továbbra is hasznos a teszpont ellenőrzése is.
-
t.zolka
aktív tag
Van rajta hűtőborda, de szerintem a dobozban nem igazán számít, mivel légmozgás nem igazán van, ezért bent marad a meleg. Most azt néztem, hogy 80ºC-nál leveszi az órajelet 600MHz-re, akkor egy picit visszahűl, de így is 76 és 80ºC között ugrál az érték. Ja, és ilyenkor előjön egy sárga kocka a jobb felső sarokban. Kíváncsi vagyok, hogy adatbázis frissítés után, üresjáratban mennyit fog mutatni.
-
t.zolka
aktív tag
Tényleg melegszik a Pi3! Openelec (Kodi 17,0) alatt néztem, és adatbázis frissítés közben 79ºC!
Most egy ilyen a házban lakik, egy digi+ kártyával együtt, de ha ez így marad, akkor kap a doboz egy 4cm-es ventit, az biztos! -
Szerintetek az mitől lehet, hogy a pi-m teljesen random módon időnként újraindul? Openelec van rajta, a legutolsó stabil. Egyszer lejátszás közben, de leginkább akkor, mikor nem is használom, pl. ma éjjel 3kor bekapcsolt tőle a tv.
Sd kártyát már cserélem, levettem az overclockot is moderate-re, vagy hogy hívják (900/450/333), csak tápot nem cseréltem, de amire most van kötve, egy univerzális mobil gyorstöltő, soha nem volt se szivárvány, se piros kocka vele, nem is melegszik, nagyobb processzorterhelés alatt se volt gond vele... Mégis ez lehet az oka? -
Beni2360
félisten
válasz
dragon1993 #19542 üzenetére
nekem volt-van egy ilyen hasonló WD 500 vinyóm aminek egybe van építve a micró usb csatlakozója és elég hamar gajra ment a csati és vele vinyó is.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #19543 üzenetére
Vannak mérőpontok a Pi-n. Mindent rádugsz, beindítod és üzem közben, óvatosan rámérsz a TP1 és TP2 tesztpontokra. A mérőműszeren az 5V-hoz felülről legközelebb eső egyenáramú méréstartományt (DC vagy "=" ) választod ki.
Itt egy videó: [link] Óvatosan!
-
-
válasz
Flowtation #19543 üzenetére
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ha már itt ez a táp vita. Hogyan tudom kimérni. hogy mennyit ad le a táp amit használok? Van multiméterem, de én nem nagyon értek hozzá, hová kell állítani...(elektromos cigihez használom csak)
-
dragon1993
őstag
Nem tudom volt-e de poén ez a PiDrive
-
Celtis
veterán
válasz
MaCS_70 #19532 üzenetére
azbest szerintem arra gondolt, hogy a backendben hozol létre egy user-t és azt adod meg a frontend konfigurációs felületén. A frontendnek nincs webes felülete, csak az Openelec addon konfigja.
Mi a backend és frontend verziója? A backend logban látsz valamit a sikertelen frontend kapcsolódásból? Akár a GUI-ban is be tudod kapcsolni alul a logolást.
Számomra továbbra is rejtély, hogy nálad mik okozzák ezeket a problémákat. Számtalanszor telepítettem Tvheadendet és mind a GUI mind a frontend backend kapcsolat alapból mindig megy jelszó nélkül. Az az érzésem, hogy valami egyszerű dolgot elbonyolítasz, de nyilván ezt cáfolni fogod.
-
dugesz77
őstag
válasz
artiny #19524 üzenetére
A több A az sohasem baj. Mindig csak annyit vesz fel amennyi kell neki. Kevésbé fog melegedni,mert nem hajtod 100%-on. A 2,1A elvileg kevés,mert 2,5-öt ajánlanak hozzá gyárilag. Nincs rpi3-am még , így ahoz nem tudom mi elég . Nálam most rpi2 tökéletesen elvan egy 500 külső HDD+pendrive+billentyűzettel a Málnapc-s 1,2A Sunny táppal.
-
erik365
senior tag
Most, hogy így szóba kerültek az adapterek,erről mi a véleményetek?
-
artiny
őstag
válasz
dugesz77 #19511 üzenetére
Arulnak ebbol 5V 3.1A toltot is, de ez a 3.1A ar sok? vagy ugy is annyit venne fel amennyi kell neki ?
vagy inkabb vegyem a 2.1A sat? vagy egyiket se ? -
dugesz77
őstag
-
Beni2360
félisten
válasz
Blaise #19519 üzenetére
Érdekes itt a kanapén van egy hosszabbító amibe a laptop van dugva, na ebbe szoktam a töltőt dugni és ha kell nyugodt szívvel itt hagyom éjjelre. Még nem történt semmi baleset, nem úgy mint az irányítóban beletett duracel elemmel ami egyszer csak egy hatalmas durranás közepette felrobbant szétroncsolta a 12 e ft távomat. Olyan volt mint egy pisztolylövés.
Kérdésre a válaszom előre van. -
lacko6
senior tag
Hi.
Ez a pi3 hoz jó lenne?[link]
-
dugesz77
őstag
válasz
Beni2360 #19513 üzenetére
Természetes,hogy van különbség. Elég csak a hatásfokukat megnézni. Nem mindegy ,hogy ugyanazon felvett árammennyiségből menyit tud valójában töltésre fordítani és mennyit fűt el mondjuk belőle. A raspberry igazándiból a Volt számra érzékeny nagyon. Sok egyszerű töltőnél leesik a kimeneti feszültség terhelés hatására 4,6V-ra az meg már kevés neki,szivárványozik tőle. Hiába írják rá a 2A azt egy gagyi töltő 4V-nál adja le. Meg érdemes 24 órás működésre tervezett töltőket nézni. Azoknál jobban figyeltek a hűtésre/jobb a hatásfokuk. A mobil töltők nem igazán erre lettek kitalálva. Van azért kivétel.
-
Beni2360
félisten
válasz
Blaise #19512 üzenetére
Mert? indokold meg
Már több 2A töltő kilehetlte a lelkét de ez még mindig megy és leadja a cuflát.
Nekem van belőle 2 db és kb 2 éve teszi a dolgát. evvel töltöm a7000 mA 9" tabletet és most 2 hete folyamatosan rajta a rpi 2 és meghajt egy 750gb vinyot is mellette. Langyi. -
Beni2360
félisten
válasz
dugesz77 #19511 üzenetére
Tudod több mint 53 éve tanították nékem, de akkor sem volt erősségem a fizika.
De azért vannak 5V/2A töltők közt is különbségek.
Én mielőtt beüzemeltem teszteltem házilag a rendelkezésre álló töltőket és kábeleket avval a bizonyos kinnyai 2A ellenállással amit lehet kapni. -
Beni2360
félisten
válasz
artiny #19509 üzenetére
Szerintem nem csak a 2A és felette a lényeg hanem, hogy hány wattos?
Nekem egy 12W 2.4A Wall Charger töltőm van hozzá.
Ez pl. eleg lehet arra hogy akar kulso HDD-t tegyek rá? - esetleg egy szolid 5400 fordulatos kimondottan külső 2.5 vinyót, de kell az több watt szám. -
artiny
őstag
Helotok
Raspberry pi 3 - hoz szerintetek jo lessz ez a tolto? Connect It 5V 2.1A Ez volt amit SK ban lehet kapni meg 5€ alatt, es a legjobban megkozeliti a 2.5A -ert. Ez pl. eleg lehet arra hogy akar kulso HDD-t tegyek rá? nem szandekozom medialejatszonak hasznalni,csak ugy erdekelne
van othon egy 5.2V 2A tablett toltom, es egy 5V 1.5A telefon toltom...
-
azbest
félisten
válasz
Ranger^41 #19505 üzenetére
bizony, mpeg2 szokott lenni az sd kábel. De még az mpeg4-es csatornát is valószínűleg megtalálná a tévé, csak képet nem adna. A kódoltakat is megtalálja, csak nem tudod nézni. A telekom nálam is úgy van. Attól függ, hogy van-e azon a környéken még analógra előfizető, mert ő miattuk lett kódolatlan az annak megfelelő csatornakínálat. A weblapon nézd meg szeepel-e a településed köztük.
Az oldal legalján van lista, meg valami aszf mellékletben is van.
-
Ranger^41
aktív tag
válasz
azbest #19501 üzenetére
Mygicara rakeresve láttam hogy mas forumon mar beszélgettél errol ott azt olvastam hogy dvb-c-n az sd adások mpeg2ben jönnek. Ezek szerint ha a telekomos kábelen jönne digitális adás akkor az mpeg2 tuneres tvmnek is kéne találnia csatornát? Eddig az analog adás "csak ugy jött" es azért kéne ct tuner, hogy megnézhessem hogy a digitális adás is csak úgy jön e rajta... Ha meg nem akkor a t résszel mindigtv lenne. De ha az, hogy a tv nem talal csatornat azt jelenti, hogy nincs digitalis adás, akkor bőven elég lenne egy kiciocco t tuner.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Truman #19503 üzenetére
Nekem ez a kis netbookom sokáig a szomszéd szobában volt, és nyitott ajtó mellett még éjszaka sem volt hallható (pedig vidéken lakom, ahol aztán tényleg nagy a csend éjszaka). De ha kis költségvetésből szeretnéd még halkabbá tenni, építhetsz köré egy hushbox-ot, ami engedi ugyan a légmozgást, de a zaj kiszűrődését nagy mértékben csökkenti.
-
Truman
senior tag
válasz
cinemazealot #19496 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Igen valóban van már netbook 15 ezer környékén is ami jó lenne. De fontos a teljesen passzív hűtésű zajtalan működés is. A kis ház miatt kénytelen lennék vele egy szobában lenni. A kis külső vinyóm ami lenne hozzá, teljesen zajtalan. -
azbest
félisten
válasz
ervinke2 #19500 üzenetére
lehet, hogy linuxos pécével is ugyanezt tapasztalnád. Előfordulhat driver probléma (linuxon a kernelben / modulban van a driver).
(#19498) Ranger^41
a T/C tunerekből kettőről van némi információ, ezek 20-30 dolcsi körül kaphatóak kínából:
- Astrometa, ennek ph topcija is van. Állítólag még a C része is működik az újabb kernelekkel linux alatt, de nekem még nincs vele saját tapasztalatom.
- Mygica T230, ilyen van nekem. A C része szerintem jól megy linux alatt, a T része hajlamos beragadni egy csatornán.Előfordulhatnak még régebbi tunerek, azt hiszem valamelyik pinnacle vagy technotrend és más is működhetne, csak beszerezhetetlen vagy nagyon drága.
Más:
már egy hete megy egy zero egy usb kártyaolvasóval usb 2.0 módban. Eddig (6odik napja) még nem fagyott le, bár más nincs is rákötve. Majd teszek egy ellenpróbát az egyik régi B-vel is. Eddig úgy tűnik, hogy az smsc hub okozhatja a fagyást néha a kártyaolvasóval. A zéró+másfajta hub eddig nem produkált fagyást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- Nintendo Switch 2
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen TV-t vegyek?
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged