- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ZIDOO médialejátszók
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPad topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Apple asztali gépek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csicsóka
őstag
válasz
artiny #26372 üzenetére
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.3
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1
nameserver 84.0.0.1
nameserver 84.1.0.1
auto wlan0
iface wlan0 inet static
address 192.168.0.4
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1
nameserver 84.0.0.1
nameserver 84.1.0.1
wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
network={
ssid="ANUBIS"
psk="Anyámtyúkja"
key_mgmt=WPA-PSK
} -
sztanozs
veterán
válasz
artiny #26286 üzenetére
Nem, ez nincs rendben. A V amúgy Warning-ot jeöl: [link]
Nem fixált a jel, kültéren kellene kipróbálni, hogy rálásson a műholdakra. A timestamp 060180 gyakorlatilag hard-reset utáni állapotot mutat: 1980-JAN-06
Ilyenkor a régebbi eszközöknek kell legalább 5-10 perc, mire fixálnak.
-
sztanozs
veterán
válasz
artiny #26262 üzenetére
Nem, mert a gps valószínüleg csak sztenderd NMEA sorokat tol át a TTL soros porton. De mindegy is milyen fajta, a protokolt kell csak használni.
-
stopperos
senior tag
válasz
artiny #26235 üzenetére
Ha grafikonozni szeretnél akkor javaslom a 2013-as logout írásom.
De ha csak egy alap oldalra szeretnéd kiírni, akkor egy apache vagy lighttpd webszerver kell, és php kód. -
válasz
artiny #26069 üzenetére
Én arduinohoz csináltam shield-et, csak egy icipici rövidzárat csináltam rá. Megfolyt az ón, de alig láthatóan, csak azután láttam meg, hogy műszerrel végigmértem az összes szomszédos pin-t. Ja, a pici rövidzár pont a +5V és a Gnd közé került, szóval az onboard voltage regulatornak rögtön annyi is lett.
-
Celtis
veterán
válasz
artiny #25035 üzenetére
A legegyszerűbb, ha egy 104-es jelű kondit párhuzamosan kötsz a 10k ellenállással.
Mivel látom, hogy a próbapanel vezetékezésével sem vagy tisztában, inkább lerajzolom.Ha van nagyobb kondid (1-10u), az jobb lenne. Egyébként kondi helyett a GPIO szoftveresen is prell mentesíthető.
-
Pemex
csendes újonc
válasz
artiny #25035 üzenetére
A GPIO-hoz a nyomógombot be lehet kötni pull-down és pull-up módon, azaz bután leírva: vagy a +3 Volt-ot vagy a testet kapcsolgatod a bemenetre az ellenállásokon keresztül. Ami ábrákat belinkelgettél azokban keverve volt-e két módszer, emiatt nem érthetted hova kössed a kondit. Feltöltöm az egyik fajta megoldást ahol bekötöttem a kondit.
-
-
-
-
Piedon
tag
válasz
artiny #24217 üzenetére
Közben megtaláltam a kapcsolási rajzát:[link]
Szóval mérés alapján is, nincs táp felé húzva, hanem föld felé van. Én egy 1kOhmos ellenálláson keresztül kötném rá a Pi 3.3V-os tápjára (csak a biztonságképp, hogy ne folyjon át rajta nagy áram még legrosszabb esetben sem). Vagy programból (a PInek az egyik GPIO lábát) vezérelném magas szintre és azt kötném rá az A0-ra. Az első fixen beállítja 0x69 címre, a másik meg csak akkor ha te akarod programból választani.
-
Piedon
tag
válasz
artiny #24213 üzenetére
Pardon, mondom mit mérjél:
Multiméter ellenállásmérésbe kapcsolni, ha pontosan ugyanez a nyákod van amit a képen látni akkor egy 1megaohmos ellenállás van bent a felhúzó ellenállás helyén, szóval akkor legnagyobb méréhatár (az én multiméteremen 2M), majd multiméter egyik vezetéke A0-ra, a másik vezeték pedig a sárga színű kondenzátor csíkkal jelölt részére (ITG MPU felirat melletti) és mit mutat? Persze a PI ne legyen beüzemelve (tápot se kapjon)! Aztán a multiméter egyik vezetéke marad A0-n és a másik megy GND-re, mit mutat?
Update: Most nézem, hogy ebből többféle nyák van, és van ahol bent van a felhúzó ellenállás, van ahol meg nincs, mea culpa. Szóval mindenképp ki kell mérni.
-
Piedon
tag
válasz
artiny #24211 üzenetére
Nem kell felkötnöd 3,3V-ra, mert már (ha jól láttam a nyákon) alapból egy felhúzó ellenálláson át fel van kötve VCC-re. Így normál esetben (azaz akkor ha A0 pont nincs GND-re kötve) 0x69 lesz a címe. Ha A0 GND-re van kötve akkor 0x68 a címe.
De miután csak neked van egy ilyen nyákod, miért nem méred ki? -
Piedon
tag
válasz
artiny #24209 üzenetére
Ha jól látom a nyákon egy 4,7kOhmos ellenállással alapból magas szintre van húzva az A0 lába, a kivezetett A0 lábat földre húzva lesz 0x68 az I2C címe.
De nézd meg a nyákon, a kilences láb ki van vezetve az A0 forrpontra és egy ellenállásra is, ami viszont VCC-re van kötve. Abban az eseben ha ilyen nyákod van. Amúgy itt is erről írnak (multiple sensors rész, Trick-nél). -
artiny
őstag
válasz
artiny #24208 üzenetére
Vagy pedig így ?!?
http://i.imgur.com/XPGYKzk.jpgRPI MPU9150
1.) 3.3V >> VDD
6.) Ground >> GND
3.) SDA >> SDA
4) SCL >> SCL
17.) 3,3V >> AD0vagy ez kisuti az RPI,MPU -t is ?
-
lazac_
tag
válasz
artiny #23817 üzenetére
Hi
Nem szabad bekötni a felhúzó ellenállásokat!
Viszont nyugodtan megveheted az összeszerelt verziót is, mert a panel hátoldalán ki tudod iktatni őket két vezetősáv átvágásával (sniccer, konyhakés, stb..., s ha később mégis kellene, vissza is tudod pöttyinteni):
(ugyanúgy jó megoldás az is, ha leforrasztod a két ellenállást, csak gondoltak azokra is, akik nem mernek felületszerelt alkatrészhez pisztolypákával nyúlni...)
-
-
stopperos
senior tag
válasz
artiny #23178 üzenetére
Ha valamihez van kernel szintű támogatás, akkor megéri azzal csinálni, és nem neked szórakozni az egésszel. A raspberry kernel 3.1x óta áttért a device tree alapú erőforrás allokációra és modul betöltésre. Ez nagyban megkönnyíti nagyon sok eszköz támogatását, hogy csak egy egységes overlay-t kell betölteni.
A readme-ben benne van, hogy mit hogyan, és mi támogatott. De úgy látom a BMP280 még nem. A 180 viszont igen. -
-
-
válasz
artiny #22754 üzenetére
Én ilyet használok, kompatibilis a BMP085-el, és az adafruit-on van hozzá egy csomó minden
-
stopperos
senior tag
válasz
artiny #22754 üzenetére
Én a Bosch BMP180-at használom. Nyomás és hőmérséklet mérést tud.
Van hozzá device tree, úgyhogy megy fájlrendszerből mint a DS18B20. -
artiny
őstag
válasz
artiny #22750 üzenetére
esetleg tudnatok ajanlani BAROMETER sensort az RPI hez pl. aliexpressrol beszerezheto ?
Valami olyanra lenne szuksegem ami mukodik C/C++ al, es van hozza konyvtar, esetleg valami tutorial hogyan kell beuzemelni. Volt valakinek esetleg ilyen tapasztalata mar barometerrel? -
-
bijesz
aktív tag
válasz
artiny #22561 üzenetére
Nem igazán árulnak kész boardot erre mert az az elv, hogy építsd rá az áramkörre amit használsz.
Itt vannak a lehetőségek a védelemre. -
kissbp
tag
válasz
artiny #22102 üzenetére
logikai analizátor nagyon hasznos és jó dolog. Vannak olcsók és jó sw-es támogatás van hozzájuk. Alapvetően mikrokontrolleres projektekhez kötelező. Kommunikációk valós visszafejtéséhez, időzítések ellenőrzéséhez elengedhetetlen. Sw-es támogatással vissza tudja fejteni többek között spi, i2c, uart kommunikációkat.
Én ezt a kombót ajánlom:
Analizátor
SW -
stopperos
senior tag
válasz
artiny #20585 üzenetére
Miért kell amúgy a C++ könyvtár? Adafruit oldalon és a github tárolójukban sok szenzorhoz fenn van a c/c++/python kód.
De pl a One Wire DS18B20 (hőmérséklet szenzor) van device tree és kernel modul, és olyan minta fájlt olvasnál. A logout-on ott a cikkem róla, szerintem nagyon egyszerű a használata.
-
-
-
-
-
-
-
gabek_
tag
válasz
artiny #19815 üzenetére
Szia,
FTDI?
Lényegében USB soros csatlakozási legetőség a computer-edhez.
Tudsz vele FW-t feltölteni és sorosmonitort olvasni/Írni live. (KB.)
HA nincs a board-on FTDI chip akkor még mindíg csatlakoztathatsz hozzá: [link]
Vagy ha nem kell soros monitor akkor AVR programozóval is tudsz rá feltölteni. (Debug-hoz elengedhetetlen az FTDI!)
A lgolcsóbb az USBASP: [link]------------------------------------------------------------------------
Igen BT-al is lehet pl ha írsz rá monjuk egy Android alkalmazást akkor tudsz kommunikálni az arduino-val live.
Itt egy BT modul: [link]
Ez is soros komunikációt tud. (TX/RX)
Wifihez szerintem a leghatékonyabb amit már írtam is (esp8266).
Ha nem kell sok port akkor nem kell arduino board sem. Egyszerűen rátöltöd a programodat is erre a kis chip-re. Illetve van olyan verziója is amin több port is ki van drótozva!
(Kisebb lesz a kütyüd)Amúgy Arduino chip-et vehetsz külön is! (Kevesebbet fogyaszt a regulátor/ledek stb nélkül)
[link]Ez ugyanaz a chip mint a legtöbb Nano-n is van csak más tokozás.
Itt van hozzá egy foglalat is ha kiszedhetőre akarod: ([link])
Azok közül amit írtam csak a HR sensort nem használtam még így nem tudom megmondani működik e csuklón. (Vagy hogy pl mennyire megbízható egyáltalán)
Ugyanakkor rendeltem egyet én is, miért ne alapon!
Ha lesz egy órám mikor épp nincs mit csinálnom kipróbálom.Amiket itt összeírtunk az ilyen 25 óra lehet kb egy átlag hobbistának, tapasztalattól függően.
Ha nincs ilyesmivel tapasztalatod akkor sokkal többre készülj! 4x -esére talán, de ezt nehéz megjósolni. 90% Google 9% elektronika puzzle és 1% kódolásÜdvözlettel,
Gábor -
gabek_
tag
válasz
artiny #19780 üzenetére
Hi,
Javaslok egy adóvevőt adattovábbításra. és valami Arduino microcontrolert a szenzoroknak.
Így a PI-t nem kell hurcibálnod!
Akkor sem ha mondjuk elmész otthonról futni. Mikor hazaérsz leszinkronizálhat.
rf24 rádió adóvevő ami megy PI-n is és Arduino-n is: [link]
Vagy esetleg Wifi? (Erre is tudsz programot írni. microcontollerként is használható): [link]
arduino board amihez nem kell FTDI: [link]
Pulzus szenzor: [link]
Gyorsulásmérő (van benne más is de lépésszámláláshoz ez kell belőle): [link]
Altarnatív gyorsulásmérő (Ez mér légnyomást is): [link]
GPS csiganyálat húzni sebességet számolni stb: [link]
DHT-22 páratartalmat és hőmérsékletet mérni: [link]
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Ezzel szerintem elleszel egy darabig
Üdvözlettel,
Gábor -
válasz
artiny #19770 üzenetére
Csak a pálya széléről...
Válassz egy elterjedt fitnessz karkötőt és csinálj valami olyan progit, hogy amikor a karkötő a közelébe ér Bt-n csatlakozik és mindent letölt a cuccról és össze-vissza számolgat. ezek a karkötők offline is feljegyeznek egy csomó adatot pl. lépés, ülési idő, stb. -
válasz
artiny #19770 üzenetére
Hát én először is csak pi zéróban gondolkodnék, hogy hordható legyen. Nézd meg, milyen szenzoros hat-ek vannak, hátha ihletet kapsz.
Mivel nem fitneszelek, legfeljebb olyanok jutnak eszembe, hogy pulzus, vérnyomás, vércukormérés, aktivitás naplózása online, wifivel, bluetooth-szal, okostelefonra kötve... Még vmi hasznos is kisülhet belőle.
-
gabek_
tag
válasz
artiny #19770 üzenetére
Én összeollóztam egy script-et erre ami napi szinten checkol pár paramétert a HDD-k SMART-jába és ha gond van küld email-t.
Simán counter alapú.
Erre gondoltál?
Vagy kondigépeket figyelnél?
Diplomamunkának keveslem mert ezt a script-et pár perc összerakni.
Üdvözlettel,
Gábor -
powerwade
senior tag
-
azbest
félisten
válasz
artiny #19621 üzenetére
nem jó, ha a leírását elolvasod az csak speciális készülékekhez való, amelyek analóg jelet adnak ki hdmi dugón át. A pihez aktív hdmi vga átalakító kell. Abból is ajánlott olyan, minek van tápbemenete is, mert a hdmi-ről tápot vevő változat esetleg túlterheli a hdmi portot és kiég.
-
dugesz77
őstag
válasz
artiny #19524 üzenetére
A több A az sohasem baj. Mindig csak annyit vesz fel amennyi kell neki. Kevésbé fog melegedni,mert nem hajtod 100%-on. A 2,1A elvileg kevés,mert 2,5-öt ajánlanak hozzá gyárilag. Nincs rpi3-am még , így ahoz nem tudom mi elég . Nálam most rpi2 tökéletesen elvan egy 500 külső HDD+pendrive+billentyűzettel a Málnapc-s 1,2A Sunny táppal.
-
Beni2360
félisten
válasz
artiny #19509 üzenetére
Szerintem nem csak a 2A és felette a lényeg hanem, hogy hány wattos?
Nekem egy 12W 2.4A Wall Charger töltőm van hozzá.
Ez pl. eleg lehet arra hogy akar kulso HDD-t tegyek rá? - esetleg egy szolid 5400 fordulatos kimondottan külső 2.5 vinyót, de kell az több watt szám. -
-
DarkByte
addikt
válasz
artiny #18564 üzenetére
A kompozit kimenetet össze tudod kötni az EasyCAP-al, de elég gyenge minőségű képe lesz. Van egy kompozitből VGA adapter dobozom amit egyébként a C64-hez vettem, még Rpi2-vel összedugtam kíváncsiságból. Elég rondán torzulnak a színek és az apró szövegek olvashatatlanok. Persze attól függ mire kell. Illetve EasyCAP-em is van, STK1160 chip-es, de annak is kritikán aluli a minősége. A C64 nem standard S-Video jelével pedig nem is igazán tud mit kezdeni. Szerencsére nem volt valami drága, így nem akkora veszteség.
-
-
hpeti2
aktív tag
válasz
artiny #17301 üzenetére
Attol fugg milyen periferiakat akarsz raaggatni. Ha mar van legalabb egy hdd, akkor erdemesebb aktiv hubot venni.
Az aktiv hubbal joval kevesebb a macera, foleg ugy hogy ha rpi b modelled van, akkor nem fog mukodni a max_usb_current=1 parancs sem, mert ahhoz legalabb b+ modell kell. -
harry
veterán
Szerintem érdemes venni arduinot és azzal játszani ilyesmiket, holt egyszerű cucc, ebayről egy Uno 2.5k, ezt lehet egyből gépre kötni. Ha több kell, akkor már elég csak a mini verzió, amiről lespórolták az usb interfészt, cserébe 1k alatt megkapod ugyanazt (csak kell pl. egy Uno amíg rátöltöd a programot).
-
Moon_Walker
tag
A PI nem realtime.
Egy quadrocopter vezérléséhez ez eléggé alapkövetelmény.
Ráadásul létezik már rég kiforrott progi arduinóhoz, illetve az azon alapuló FC boardhoz:
Arducopter.A pi helyett viszont szigorúan a BBB-t javaslom az arduinó mellé.
Egy férfiember szekrényében amúgy is elengedhetetlen többféle mikrokontroller... :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest