- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osynho
addikt
Üdv!
Pi2-m van, hdmi-n csatlakozik az erősítőbe, onnan megy tovább hdmi a tv-be. A Spotify hangját szeretném wifin átküldeni a telefonomról. Milyen megoldás lehetséges ilyenkor? A tv-met nem látja az app, gondoltam a Pi-re kellene átküldenem, akkor a tv-t be se kellene kapcsolni. Van valami ötletetek?
-
Osynho
addikt
Ezt csináltam én is:
"Well, it works!
I edit config.txt (nano /flash/config.txt) and added the following:
dtoverlay=lirc-rpi
dtparam=gpio_in_pin=23"Nem működik továbbra sem a hangkártyán lévő IR vevő. Esetleg, ha a 23 helyett mást adok meg?
Létezik valami életképes youtube megoldás openelec alatt? Külön app, vagy böngészőből?
-
Osynho
addikt
Hello!
Valaki tudna segíteni bekapcsolni egy hangkártyát a Pi2-n? -
Osynho
addikt
Hello!
Pi2-n próbálom elindítani a hangkártyát. Teljesen kinai nekem ez a putty, nano dolog. Addig eljutottam, hogy putty-al beléptem a Login as: root, password: openelec. megadásával. Beírtam ezt:"mount -o remount,rw /flash". Semmi visszajelzés. Elindítottam a nano-t. Ezzel kellene a /flash/config.txt-t szerkesztenem. Hogyan?
-
Osynho
addikt
Az a távtartó és a csavarok, a két nyák közé mennek, hogy ne a GPIO csatlakozó legyen terhelve. Oda becsavarozva, nem marad luk a Pi-n, amivel rögzíteni lehetne. Nyilván, ha szétfúrom, beragasztom, kitömöm papírral, nem fog mozogni a házon belül a Pi, engem az érdekelne, hogy milyen "gyári" megoldások vannak a hangkártyával kiegészített Pi becsomagolására?
Persze (mint írtam),az is megoldás lehet, hogy veszek egy hosszabb csavart, ami átéri a ház alját és a nyákot egyszerre, de ezt gányolásnak érzem, egyben furcsállom, hogy a hangkártyával együtt rendelt ház nem tartja fixen a dolgokat.
-
Osynho
addikt
Panaszkodtam, mivel a ház elemeinek többsége össze vissza volt törve, mire ideért hozzám.
Most küldene egy ugyanilyet, de nem tetszik a ház, így inkább a pénzt kérem vissza és keresek egy jobb kuckót.
Kaptam ilyen csavarokat, nem is az a gond. A Pi és a hangkártya közé mennek a távtartók és azokat kell összecsavarozni. Viszont így a Pi-n látható, egyébként a házhoz rögzítéshez használatos lukak ugye foglaltak. A ház szépen körbefogja a kis szendvicset, előre, hátra nem is tud mozogni, fel le viszont igen. Ami engem zavar, egy kábel bedugásnál is elmászik az egész. Ilyen erővel egy tesco zacskóba is tehetném.
Arra is gondoltam, hogy megfordítom a távtartókat, így a menet lefelé túlnyúlna a nyákon, de nem elég hosszú, hogy a házat is hozzácsavarozzam.Esetleg, ha vennék hosszabb csavarokat, a házat megfúrnám és úgy szerelném össze. :/ Mindenképpen olyan megoldás érdekel, amibe rendesen lehet rögzíteni a gépet. Többen is használnak ilyet hangkártyát, ha jól olvastam, érdekelne, milyen házban?
-
Osynho
addikt
Üdv!
Milyen házat használtok/javasoltok hangkártyával bővített Pi2-höz? Ilyet rendeltem, de nem rögzíti a gépet, mivel a lukakba a hangkártyát kell rögzíteni, így a házhoz nem lehet. Fel-le lögyög benne az egész, nagyon zavaró. :/
-
Osynho
addikt
Hello! Miért szopat a micro sd kártya? Megformázom fat32-re, elindítom a win32diskmanagert, felírom vele a 6.0.3 openelecet, ezután elveszti a partíciót és semmire se jó. Próbáltam kártyaolvasóval, adapterrel, 2 gépen, sehogy se jó.
-
Osynho
addikt
válasz
azbest #18461 üzenetére
Talál videókat így is, csak a saját fiókomba nem enged be. A semminél több. Mondjuk a tv-m is tudja a youtube-ot, sőt telón megkeresni egyszerűbb, aztán egy kattintás és kiteszi a tv-re.
Most a telós spotify appal próbálok csatlakozni a tv-re. Sajnos nem talál eszközöket. Valaki esetleg próbált ilyet? Vagy ahhoz kellene app a tv-re is?
Simán dlna-n nem megy?
-
Osynho
addikt
válasz
azbest #18456 üzenetére
Köszi! Igen, közben feltettem a spotymc-t és a youtube addont is.
Utóbbi nem tud bejelentkezni, azt írja, "you must enable two applications so that youtube is functioning properly" Nem tudom milyen másik appra gondol. Ha ezt leokézom, akkor elkezd bejelentkezni, rohadt lassan. Alatta: ugrás ide:youtube.com/activate és add meg a következő kódot... végigvártam a műveletet, majd hibát dobott.
Spotymc-be beléptem a spotify accountommal, de csak tölt és nem hoz be semmit.
-
Osynho
addikt
Üdv!
3 fontos kérdésem lenne:
- youtube
- spotify
- airplayEzeket hogy oldottátok meg pi2-n? Elvileg vannak külső kiegészítők youtubra, spotifyra, azokkal mit kell kezdeni? Airplay-t bekapcsoltam, látszik is almás termékeken, kiválasztom, erre visszadobják a saját hangszórójukra. Ez mitől lehet? Androidon használ valaki airplay-t? Muszáj rootolni hozzá a telót?
-
Osynho
addikt
válasz
cinemazealot #18400 üzenetére
5.1-et kevés tv továbbít.
-
Osynho
addikt
Köszönöm a válaszokat! Meg is rendeltem. Nem szerettem volna külső hangkártyát ráakasztani, jobb így egyben.
Az infra vevő melyik részén van? Simán veszi a jelet bárhonnan?
A hdmi-n nem is kell semmilyen hang, tv-ről nem fog szólni, csak erősítőről. Egyébként számomra fura, hogy ilyen kevesen használnak spdif kimenetet. Mindenkinek hdmi-s erősítője van, vagy simán tv-ről szól a dolog? Esetleg analóg kimenetről?
-
Osynho
addikt
Hello!
Elégedett Pi2 használó vagyok, úgy döntöttem öcsémnek a szülinapjára veszek egyet. Az erősítőjén nincs hdmi bemenet, a tv-je nem adja ki optikain az 5.1-es jelet, így kénytelen vagyok hangkártyát is rendelni hozzá. Ez mennyire jó? Kell-e valamit monyákolni vele, vagy csak rádugom, a menüben kiválasztom, mint hangforrás és kész?
-
Osynho
addikt
válasz
Scooter #15736 üzenetére
van erről valami szájbarágós leírás?
Küszködtem a külső hdd-vel, sajnos csak 7200-es volt otthon, ami a rajta található írás szerint 800mA-t igényel. A Pi ezt nem tudja etetni, az Y kábel egyik felét egy 850mA-es teló töltőre kötöttem, a másikat a Pi-re. Így is csak akkor megy, ha a töltő és a hdd között nincs usb hosszabbító. Félelmetes, mennyit levesz egy-egy kábel, nagyon nem mindegy a minőség sem.
-
Osynho
addikt
Kipróbáltam fülessel is, ugyanúgy sistereg. Ezek a csatlakozók, de eddig jó volt, nem hiszem, hogy ez a gond. Bedugom, amíg lehet, ebben hiba nincs!
s_e_n_k_i :
Nálam nem vacak, hanem hibás. És nem biztos, hogy a kimenet maga, de a produkció mindenképpen hibára utal. Még csak véletlenül sem elvárás a részemről, hogy bármiféle hangminőséget várjak egy ilyen cucctól. Mindössze annyit (amit tegnapig tudott is a Pi), hogy ne sisteregjen, mint egy rosszul beállíott rádiócsatorna.Nekem is tökéletesen be fog válni, amint képes leszek erősítőn keresztül 24p-t varázsolni belőle, és amint nem lesz ez a gond a jack kimenettel. XD
kk831228:
Miért kellene várnod? Ilyen erővel semmit se vegyél, hiba előfordul minden elektronikai termék esetében. Sőt, sanszos, hogy nálam sem hardveres a hiba. Alap esetben teljesen használható az analóg kimenet, nyilván nem audiophile, de egy sztereó erősítővel, 2 öreg hangfallal egész hallgatható.(#15599) s_e_n_k_i Az a gond, hogy a projektor 4m-re a plafonon van bedugva.
A többi eszköz egy hosszabbítóban van.
-
Osynho
addikt
Pontosan. Igazából ez csak a közeli művházban haszált setup, itt egy sztereó erősítőre van kötve, meg egy projektorra. Összeülünk néha sorozatozni. Otthon hdmi-n megy a hang is, ott nem lesz gond, de ettől még zavar a dolog. Tegnap Walking Dead-et néztünk, akadozott a kép, kiderült, hogy nem jött le teljesen a file, de közben többször ki-be kapcsoltam a cuccot. Ezután pendrive ki, leszedtem rendesen a részt, visszadugtam a pendrive-ot, azóta lett zajos. A mai friss telepítésnél a menü alól eltűnt, és a hangerő rendbe jött, de a zúgás maradt.
azbest: Köszi, megnézem ezt is!
-
Osynho
addikt
válasz
azbest #15591 üzenetére
Igen, több filmmel is próbáltam, ezelőtt nem volt orkán a háttérben. Miért kellene bármit is nyújtani a 24p-hez?
Az a default beállítás, ahogy azt rögzítették. Vagy valamit rosszul értelmezek? Egyébként újratett openelec esetében sima 60hz-en próbáltam, az eredmény változatlan. Egy pendrive, egy távirányító IR vevő, egy hdmi és egy jack-rca kábel van rádugva, meg persze a tápegység.
Spuri2000: 2 erősítővel, 2 kábellel próbáltam este, ugyanaz.
-
Osynho
addikt
válasz
Celtis #15588 üzenetére
Feltettem egy másik kártyára egy másik openelecet (egyel régebbit). A menüben eltűnt a sistergés, épp csak annyi van, amennyit az ilyen kevésbé minőségi kimenettől várhat az ember, csak a hangfalba hajolva észlelhető. Filmet elindítva a hangerő végre normális, viszont a sistergés megmaradt, jól hallhatóan, zavaró módon. Ennek hangossága konstans, ha folyamatosan halkítom a kodit, úgy "tűnik el" a film hangja a sistergés mögött. A filmet megállítva megszűnik a zaj, elindítva visszajön. Ez mi lehet? Végigzongoráztam a hangkimenet menüben lévő dolgokat, de nem változott a dolog.
-
Osynho
addikt
válasz
Clever0 #15578 üzenetére
24p tökéletesen megy minden más megjelenítőn, csak az erősítőmön nem. Meg se vettem volna, ha nem tudna kadenciahelyes lejátszást.
A filléres analóg kimenettől se high-end hangot várok, csak hogy ne kelljen a Denon 4306-ot olyan szintig hangosítani, amivel lebontaná a házat más forrással, valamint a film főszereplője körül ne cunami hanghatás legyen, amikor a nappaliban ücsörög.
-
Osynho
addikt
válasz
Pulsar #15576 üzenetére
Most próbáltam azt is, minden maradt ugyanolyan. Ami érdekes, hogy a Pi-t hiába halkítom, a zúgás hangereje konstans. Kis állás után leveszi a zúgást, ha mozgok a menüben, azonnal visszajön.
Illetve a menüpontok ugrálása közben is elhalkul egy pillanatra, majd visszajön. Ha újrateszem az openelecet, akkor megjavulhat? Kicsit elegem lett már belőle, hogy minden baja van, a 24p se működik (az az erősítőm miatt, de akkor is jó lenne már, ha rákattintok egy filmre és az elindulna mindenféle szopás nélkül).
-
Osynho
addikt
Üdv!
Egyik pillanatról a másikra a Pi2-m analóg kimenete halk és zajos lett. Próbáltam 2 erősítőn, 2 kábellel, de ugyanaz. Már a menü is sistereg, film indításakor csönd, majd, amikor elindul mintha fújna a szél, miközben fel kell tekerni a hangerőt, hogy valamit is lehessen hallani. Próbáltam játszani a beállításokkal, de nem lett jobb. Találkozott valaki ilyennel? Mi lehet a baja?
-
Osynho
addikt
válasz
Celtis #15102 üzenetére
Igen, a PC is az erősítőre van kötve, onnan megy a hdmi a tv-be. És megy a 24hz, MPCHC-val és Kodival is. Gondolom a Catalyst okosabb, mint a Pi és mindenképp 24Hz-et küld, a Pi meg letiltja, gondolván, az erősítő nem ismeri. Na, ezt kellene átállítanom. Esetleg hdmi splitterrel is meg tudnám oldani, de az már elég szedett-vedett megoldás lenne. Köszi a leírást, étnézem majd!
-
Osynho
addikt
válasz
Jamboo529 #15085 üzenetére
Nekem nagyon tetszik a Pi2, kicsi, okos, gyerekjáték az Openelec beindítása. Távirányítóval szépen irányítható, de telefonnal (Yatse) is vezérelhető, így billentyűzet is rendelkezésre áll.
Kínából rendeltem, így volt olcsó, 2 hét alatt meg is jött.
Hiányossága az optikai kimenet, így 5.1-es hangot csak HDMI-vel tudsz kivinni belőle. A legtöbb tv ezt csak sztereóra butítva adja ki a saját optikai kimenetén. Én persze mással is szopok, de ehhez már hozzászoktam, könnyen nem jön össze semmi.
-
Osynho
addikt
válasz
azbest #15082 üzenetére
Köszönöm, ilyesmire gondoltam, talán sikerült.
Milyen programokkal tudom kiolvasni a szükséges infókat? A Pi érzékeli a rá kötött eszközt és csak azokat az opciókat ajánlja fel, amelyeket az hivatalosan tud. Legalábbis ez tűnik valószínűnek. Ezt kellene átírnom, 24hz-re.
Azért ezeket óvatosan kellene piszkálnom, mivel nem igazán értek mindent. :/ Bajt okozhatok vele?
"hdmi_group
This defines the HDMI output group to be either CEA (Consumer Electronics Association; the standard typically used by TVs) or DMT (Display Monitor Timings; the standard typically used by monitors). This setting should be used in conjunction with hdmi_mode."
hdmi_mode
This, together with hdmi_group, defines the HDMI output format.
-
Osynho
addikt
válasz
azbest #15079 üzenetére
Ezt olvastam is, de ott inkább a Kuro volt a hiba, többször is írták, hogy a Denon simán kiadja az 1080p/24-et. Nálam a tv nem lehet a hiba. Úgy gondolom, hogy az erősítő és a Pi "kommunikációjával" lehet gond. Ez ugye az első HDMI-s erősítők egyike, jó régi szabvány, 3D-t, HD hangokat se tud. Itt lehet valami gubanc a Pi-vel. Jó lenne a végére járnom, mert a 24p nélkül nem nézek filmet.
Valami mókolás kellene a szoftverben, esetleg másik lejátszó program, de a Kodit nagyon szeretem.
-
Osynho
addikt
válasz
wassermann #15074 üzenetére
Igen, de nincs ilyen opció az erősítő menüjében, továbbá pc-ről meg tudom oldani a 24p-t. A Pi menüjében van 24hz a beállítások között, ha tv-re van kötve, ha erősítőre kötöm, akkor ez eltűnik, marad az 50, 50.94 és 60hz. Így még manuálisan se tudom ráerőltetni a megfelelő képfrissítést. Valami szoftveres mókolás kellene, amivel működésre bírhatnám.
-
Osynho
addikt
válasz
PpenoO #15072 üzenetére
Ilyesmim van, formára ez, de más matricával. Én sokallom érte az 5 dollárt, kivéve, ha ez valami márkás, biztosan jobb minőségű fajta.
Más: van valami ötletetek a 24p kierőszakolására? Sajnos a Denon 4306-om sehogyse akarja. :/ Tv-n, projektoron szépen megy, de ahogy bekerül az erősítő a láncba, marad 60hz-en.
Kétféle Openelec és OSMC is ki lett próbálva. Hiába.
-
Osynho
addikt
válasz
Osynho #14987 üzenetére
Közben kiderült, hogy az erősítő a ludas, amin átmegy a jel, viszont ezt sem értem igazán, mivel csak továbbadja képet, nem nyúl hozzá. Mégis az van, hogy tv-vel össze tudtam hozni, ha közbeiktatom az erősítőt, akkor nem 24hz. Másik kártyára feltettem a nem béta openelecet, de ez a kép fogadott. 2 kártyáv al is ugyanez van. Mi lehet a gond? Nem gondoltam volna, hogy ennyire szopat majd...
-
Osynho
addikt
válasz
Celtis #14986 üzenetére
Minden variációt kipróbáltam 3x, 2 órája szopok vele. Amikor be van kapcsolva a képfrissítés beállítás (most épp a lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz ki van kapcsolva), akkor a film elindításakor frekvenciát vált látszólag, de ugyanúgy marad 60hz-en, a csúszka meg kilóg a tv-ről. Mindegy, hogy mindig, vagy start/stop a mód. Ha kikapcsolom ezt a módot, úgy nem csinálja a váltást, megállás nélkül megy 60hz-en és jó helyen van a csúszka.
-
Osynho
addikt
Miért nem tudom rábírni a kadenciahelyes lejátszásra? Függőleges szinkronizálás: mindig, felbontás desktop (full hd, 50hz), vagy 1080p, 60hz, képfrissítési frekvencia mindig, vagy start/stop, lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz bepipálva. Egyik esetében se aktiválódik, a 24p-s film 60hz-en fut. Ezen kívül azt csinálja, hogy a statusbar kilóg film közben. Be van kalibrálva a méret, a film nem lóg ki, csak a csúszka.
-
Osynho
addikt
Üdv!
Megjött a Pi2. Feltettem az Openelecet, összekötöttem az erősítővel hdmi-vel. Minden ment gördülékenyen, egészen addig, amíg hozzá nem nyúltam a távirányító usb-s infra vevőjének a kábeléhez. Nem húztam, nem rángattam, csak épp megmozdítottam, mire nagy ciccenés volt a hangfalakon és elment a kép. Pár másodperc múlva visszajött és ment minden tovább. Aztán megint arrébb tettem a kábelt, szintén kb semmi komoly mozdítás nem történt, a Pi konkrétan meg se mozdult, ismét ciccenés és a kép elment végleg. Azóta sehogy se tudok képet és hangot varázsolni a rendszerre. A tv-re direktbe kötve tökéletes a Pi, illetve az erősítőre pc-t kötve, ugyanazon a bemeneten szintén tökéletes. Látott már ilyet valaki? -
Osynho
addikt
válasz
crissprivat #14856 üzenetére
Gondolom USB portról szeretné etetni a Pi-t.
Én is ezt a kérdést jártam körbe, már úton a cucc, ha megjön kipróbálom.
Kérdésem: aki a tv-vel köti össze a Pi-t hdmi-n keresztül, az lemond az 5.1 hangzásról? Tudtommal a tévék döntő többsége nem adja tovább az 5.1-et külső hdmi forrásból.
Így tehát az egyetlen módja a többcsatornás hang kiküldésének egy hdmi bemenetes erősítő. Vagy egy optikai/koax kimenetes bővítőkártya, esetleg egy usb dac.
Másik kérdésem: olvastam külföldi fórumokon, hogy a Pi2 képes a HD hangsávokat PCM-re alakítva kiküldeni, tehát ha nem is közvetlenül, de mégiscsak megoldott a dolog. Ezt megtudja valaki erősíteni / cáfolni?
-
Osynho
addikt
Újabb kérdések merültek fel bennem.
Az úgy mennyire járható út, hogy a tv usb-jéről kapja az áramot a Pi, így cask akkor megy, ha a tv is. A hdd mehetne egy Y kábellel a másik usb portba + a Pi-be kötve. Persze így pl nem tudnék torrentezni, a tv lekapcsolása után.
Hogy lehet egyéb módon ki-be kapcsolni a tápegység húzkodása nélkül?
A másik kérdésem, hogy mekkora helyet foglal az Openelec, kiegészítőkkel, adatbázissal együtt? Van itthon egy 1gb-os Sandisk Ultra II micro sd-m, ez elég lehet esetleg? Elvileg Read Speed 10MB/s
Write Speed 9MB/s. -
Osynho
addikt
-
Osynho
addikt
Üdv!
Egy raspberry pi2-vel váltanám ki az asztali PC-t filmezésre, openelec futna rajta. Kellene egy hangtalan eszköz, ami dedikáltan filmekre van, távirányítható, stb. Hdmi-vel csatlakozna az erősítőhöz, van valami fennakadás az 5.1-es hangok továbbításában, vagy tökéletes a működés? DTS-HD-t És Dolby True HD-t nem tud az erősítőm, így az nem is lényeg, csak a core hangsávok. Sima MCE távval irányítható a cucc?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Asus Rog Strix G16
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest