- Everest / AIDA64 topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Megjelent a Red Magic kompakt OLED kijelzős gaming táblagépe
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3DMark (2013) eredmények
- CPU léghűtés kibeszélő
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
doberman
senior tag
válasz
dugesz77 #19999 üzenetére
Na egy kicsit offtopic a dolog de talán annyiban kapcsolódik a témához, hogy az egész lelke egy pi lenne ami ellátná esetleg a hővédelmet, esetleg valami auto fényerőszabályozást is már amennyiben power ledes lenne... na vissza a témához: az optika kitermelhető egy selejt írásvetítőből is, nem muszáj rendelgetni -egyébként már van kettő, pi az adott, a ledek 4-5száz/db kb 10 db-ra számolok. az elektronika pár transzisztor, ami talán pénzes dolog egy megbízható táp, de ezt úgyis méretezni kell - valami szabályozási elvvel ami a gpio-n vezérelhető lenne pl egy-két fototranzisztor mért értékének függvényében...
igazából a pi és az lcd összekapcsolása a fő kérdés. Milyen tipusú lcd-k jöhetnek számításba ami a pi-nek megfelel? Nyilván minél nagyobb felbontás, és lehetőleg minél kisebb méret... és itt lép a képbe, hogy az biza mennyibe fáj... kb 15-20 dodó-tól már van lcd driver panel ami elég széles skálájú panelt meghajt...
na bocsánat a hosszú off-ért, de talán itt hamarabb találok lcd "mágust" a pi vonalról..- ja használt égőcserés projektorom van, 2 is...
-
dugesz77
őstag
Azt azért nem árt előtte átfutni,hogy a lencsék fő/fresnel égő+ kijelző mennyiben áll meg. Nem olcsó és sohasem lesz olyan mint egy gyári használt. Nem mindegy,hogy 0,8 hüvelyken vagy 17- en kell elosztani egyenletesen a fényerőt. Játéknak, bulinak tök jó pofa én is belekezdtem régebben és csináltam is egy 7 colos tvből egy működő példányt. Eszement gyenge a volt kontraszt és a peremsötétedésre sem találtam gyógyírt.
Szerintem nagyobb "buli" használt égőcserés gyári projektorokat megvenni és esetleg a fényforrásukat kiváltani leddel. -
válasz
doberman #19997 üzenetére
Nagyon jó ötlet, annyira jó, hogy már meg is csinálták páran. [link]
Nem lenne rossz összerakni házilag egy ilyet, én is gondoltam már rá.
Nálunk a színházban vmi hasonlóval világítják meg a színpadot, de a monitor mögött egy fejgép van, ez az optikát és a világítást is megoldja. -
doberman
senior tag
Morfondíroztam egy kicsit, kérdésem:
RPI2+, megy rajta rendesen a kodi/openelec. mi lenne ha ( na innen lesz meredekebb
) kötnénk rá lcd-t és azon jelenítsük meg a kodit. Majd berheljük szét a kijelzőt - konkrétan legyen átlátszó nem kell a megvilágítás, nem kell a hátlap...
Utána világítsuk át rendesen 8-10 db min 10w-os power leddel , vagy a gazdagok vehetnek bele projektor égőt, vagy autó xeon égőt megfelelő foncsorral és hűtéssel. tegyünk elé írásvetítőből kiberhelt fresnel lencsét,optikát....
vagy hajtsunk rá felbontásra és a pi hdmi kimenetéről lehetne egy hdmi-lcd drivert meghajtani aminek az lvds kimenetére köthető esetleg egy hd-s monitor lcd panelje... ugyan a méretek megnőnek de cserébe nő a felbontás is.
mekkora felbontás kell a kodinak minimum amin már nézhető a tartalom? ( nem cél a full hd most is 1024x768-as felbontással megy a projektorom..) igazából a pi egy okosító lenne egy házi (DIY) projektorhoz..
Csinált már ilyesmit valaki? -
szalay_1
csendes tag
Értelek, te építettél egy drivert pl: i2clcd8574.so fájlt a belinkeltek
alapján, vagy ez megfoltozza a kernelt?
Nekem egy kicsit magas ezt én biztos nem tudom megcsinálni.Az egészben azt nem értem, hogy a HD44780.so driver az maga a kijelző
drivere mert ha hagyományosan építem fel az LCD-t, tehát gpio-on
keresztül hajtom meg akkor rendesen működik a kijelző, viszont ha berakom
a i2c modult és persze a hoz installálok mindent akkor a HD44780.so
driver ugyan az? mer a neten bármelyik leírásban nem térnek ki rá,
hogy csinálj magadnak egy új drivert ha azt akarod, hogy működjön..
Gondolom te is átlapoztál már egy pár "how to i2c display guide"
mielőtt belekezdtél.
Mindenhol azt írják, hogy használd a megfelelő megfoltozott drivert
a megfelelő Pi verzióhoz és ennyi.Másrészt meg nagyon köszönöm a segítségedet (segítségeteket)!
Vicces az egész, hogy egy sima i2c LCDét nem lehet rendesen fel installálni
gurunak kell lenni, hogy működjön. -
ther
aktív tag
Sziasztok!
Olvastam az utóbbi időben több javaslatot és véleményt a tápok megbízhatóságával kapcsolatosan. Pi2-mhöz keresek maximum 2-2.1A-s tápot. Az eszköz kevés terheléssel van használva (mediaboxként üzemel, HDD saját tápról megy). Jelenleg egy 2A-s telefontöltőről megy, eddig röccenés nélkül, a töltő mindig hideg volt.
Minél olcsóbban szeretnék kijönni belőle (postaköltséggel együtt). A magyaroszági beszállítók nem gyári tápjiról milyenek a vélemények? Gyári tápot honnan lehet legolcsóbban venni? Kínából lehet megbízható tápot rendelni?
Ha ezzel kapcsolatban tudnátok néhány tippet (linket) adni, azt megköszönném.
-
Persze. Csak arra kell figyelni hogy a kiválasztott kliensnek legyen "málna" jele a listában. Nálam pl. az asteroid@home fut ~30%-on:
Elvégzett feladatok száma 40
Maximális feladat naponta 540
Mai feladatok száma 0
Egymást követő érvényes feladatok 40
Átlagos feltöltési sebesség 5.28 GFLOPS
Átlagos fordulási idő 6.35 days -
zichie
senior tag
válasz
gabek_ #19940 üzenetére
Létezik olyan SD kompatibilitási táblázat, ami RPi3-ra jó? Van egy Maxell 8 gigás Class 10-es microSD kártyám, ami a kompatibilitási táblázat szerint használható. Ez a kártya a régi RPi1 B+ -ban tökéletesen működik, de az RPi3-ban már nem. Itt az Ubunu Mate felbootol, majd mindenféle hibát dob, elérhetetlen lesz a fájlrendszer, majd végül kifagy az egész. Adata 8 gigás Class 10-es kártyával nincs gond RPi3 és Ubuntu Mate esetében. A Maxell több image-el RPi1-en tökéletesen működik, RPi3-on viszont használhatatlan.
-
lazac_
tag
Hmm. SSH-val bejelentkeztem a pi-re, ahogy javasoltad, és a net parancs ismeretlen számára, valószínűleg kellene a samba-common csomag (OE-re persze nincs klasszikus csomagkezelő)
Itt elég szépen összefoglalják, szóval vagy váltok OSMC-re, vagy hagyom a fenébe, androidra van pár ilyen alkalmazás, a telefon úgyis mindig ott van mellettem... -
-
Kehely1975
újonc
Leírom hátha valakit érdekel :-))))
Kezdtem megőrülni az SD kártya X-aktás hibáitól ezért utána néztem a fórumon hogyan lehet az USB-ről futtatni az OPENELEC-et.
Felírtam az openelec image-t az USB-re és BOOT particióból átmozgattam az SD kártyára minden fájlt SYSTEM fájl kivételével aztán a cmdline.txt fájlba beírtam hogy boot=/dev/sda1 disk=/dev/sda2 quiet és elindult. Remélem így stabilabb lesz :-)
-
artiny
őstag
Raspberry Pi -hez van valakinek C++ programja, ami a ledet villogtatja /blink/, c++ hoz kell letolteni konyvtarat is?
nem talalok semmitvagy py vagy pedig C lehet talalni a temaban a RP hez
-
válasz
Balerik #19982 üzenetére
Asszem csak ez az alternatív kapcsoló kell, most ugrott be. Régen piszkáltam openelecet, mostanság raspbiannal használom, így boinc klienst is futtat, stb...
-
-
-
beta
aktív tag
válasz
szalay_1 #19973 üzenetére
Rootként próbáld meg, vagy rakd be a felhasználódat abba csoportba, ami eléri a /dev/i2c-1 eszközt hogyha mindenképp terminálból akarod indítani. De talán egyszerűbb lenne normálisan újraindítanod a daemont: "sudo service LCDd restart" vagy "sudo /etc/init.d/LCDd restart" paranccsal.
-
szalay_1
csendes tag
Nem openELEC-et futtatok hanem OSMC-KODI-t
azt csak itt találom /etc/LCDd.conf alatt
a másik dolog:
@ consono köszönöm !
sudo pkill LCDd
LCDd -f -r 4
Server running in foreground
Listening for queries on 127.0.0.1:13666
HD44780: using ConnectionType: i2c
hd44780: timing_init() failed (Operation not permitted)
Driver [hd44780] init failed, return code -1
Module /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/lcdproc/hd4 could not be loaded
Could not load driver hd44780
There is no output driver
Critical error while initializing, abort.tehát nem jó a .so driver miután megöltem az LCDd ?
-
-
lac14548
aktív tag
Hello,
Még nem foglalkoztam ilyesmivel, ezért kérdéseim csupán elméleti kérdések.
Megoldható e Raspberry Pi 2 vagy 3-al a következő:
- rá lehet-e kötni egy tablet kijelzőjére
- és azon windows 10-et futtatni
- médialejátszónak használni hálózatbankösz
-
-
Cool Face
aktív tag
Ezzel az overclock beállítással stabil 1 óra teszt elteltével is. Szerintem ez bárkinek menne egy kisebb hűtőbordával.
Remélem, hogy az 1,4-et lehet karcolgatni vele Nem mintha annyira kellene torrentre...
arm_freq=1300
over_voltage=5
gpu_freq=500# sdram overclock
sdram_freq=500
sdram_schmoo=0x02000020
over_voltage_sdram_p=6
over_voltage_sdram_i=4
over_voltage_sdram_c=4 -
szalay_1
csendes tag
A driverek és a LCDd.conf helyesen van telepítve és konfigurálva
legalábbis a leírás szerint.mégis azt írja, hogy immár használva van a port
parancs: LCDd -f -r 4
sock_create_inet_socket: cannot bind to port 13666 at address 127.0.0.1 - Address already in use
sock_init: error creating socket - Address already in use
Critical error while initializing, abort.parancs: sudo netstat -lpn |grep '13666'
tcp 0 0 127.0.0.1:13666 0.0.0.0:* LISTEN 494/LCDd
és nem látok az LCD-én semmit csak vibrál, mindig itt ragadok le
ha i2c keresztül használom -
-
-
Balerik
aktív tag
Hogyan lehet megváltoztatni openELEC alatt futó transmission "letöltés" mappáját?
-
-
Ultrazord
tag
válasz
wassermann #19949 üzenetére
Ez a legnagyobb táp.
http://malnapc.hu/yis/sunny-1460-5v-21a-tap-micro-usb-14m
kitben volt a kettővelilletve ez mitől más megmondanátok?
http://malnapc.hu/yis/sunny-1421-0605-w2e-6w-5v-eu-usb-aljzattal -
Ultrazord
tag
válasz
wassermann #19946 üzenetére
Úgy van, hogy ketteshez vettem anno, pár hónapja, most vettem egy hármast de tápot nem, és azóta csinálja csak.
-
Ultrazord
tag
Az miért lehet, hogy a malnapc oldalon levő legstabilabb tápot vettem és folyamatosan szivárványkockázik jobb felül?
Lehet valahogy optimalizáln a pi3 tápellátását konfigból?Milyen tápot ajánlotok neki?
-
gabek_
tag
válasz
Cool Face #19943 üzenetére
A fém ház biztos, hogy befolyásolja ha nem lehet kivezetni az antennát! (Ha ki lehet akkor egyértelmű, hogy nem lehet gond
)
Ha a teteje műanyag akkor amolyan irányított antennaként fog működni.(Közelre nem okozhat nagy gondot)
Csináljatok saját tesztet! Engem is érdekelne mire juttok!
Menjetek vele messzebb mikor már romlik az átviteli sebesség és mérjétek meg
Aztán fordítsátok írányba a dobozt és mérjétek meg!
Aztán vegyétek ki a dobozból és úgy is!
---------------------------
Második lépésként egy max távolságot is nézhetnétek mindhárom módon
Fontos, hogy ne legyen kézben teszt közben!
Üdvözlettel,
Gábor -
gabek_
tag
Itt egy táblázat SD kompatibilitásról: [link]
Én SanDisk ultrát használok (kb két hónapja) eddíg tökéletes!
Így teljesít:
root@PI:~# hdparm -tT /dev/mmcblk0p1
/dev/mmcblk0p1:
Timing cached reads: 524 MB in 2.00 seconds = 261.44 MB/sec
Timing buffered disk reads: 60 MB in 2.83 second = 21.23 MB/secAz egyik HDD-m USB-n pedíg így:
root@PI:~# hdparm -tT /dev/sdc
/dev/sdc:
Timing cached reads: 528 MB in 2.01 seconds = 263.13 MB/sec
Timing buffered disk reads: 88 MB in 3.03 seconds = 29.07 MB/secTi mit láttok és mit használtok?
Üdvözlettel,
Gábor -
gabek_
tag
válasz
artiny #19815 üzenetére
Szia,
FTDI?
Lényegében USB soros csatlakozási legetőség a computer-edhez.
Tudsz vele FW-t feltölteni és sorosmonitort olvasni/Írni live. (KB.)
HA nincs a board-on FTDI chip akkor még mindíg csatlakoztathatsz hozzá: [link]
Vagy ha nem kell soros monitor akkor AVR programozóval is tudsz rá feltölteni. (Debug-hoz elengedhetetlen az FTDI!)
A lgolcsóbb az USBASP: [link]------------------------------------------------------------------------
Igen BT-al is lehet pl ha írsz rá monjuk egy Android alkalmazást akkor tudsz kommunikálni az arduino-val live.
Itt egy BT modul: [link]
Ez is soros komunikációt tud. (TX/RX)
Wifihez szerintem a leghatékonyabb amit már írtam is (esp8266).
Ha nem kell sok port akkor nem kell arduino board sem. Egyszerűen rátöltöd a programodat is erre a kis chip-re. Illetve van olyan verziója is amin több port is ki van drótozva!
(Kisebb lesz a kütyüd)Amúgy Arduino chip-et vehetsz külön is! (Kevesebbet fogyaszt a regulátor/ledek stb nélkül)
[link]Ez ugyanaz a chip mint a legtöbb Nano-n is van csak más tokozás.
Itt van hozzá egy foglalat is ha kiszedhetőre akarod: ([link])
Azok közül amit írtam csak a HR sensort nem használtam még így nem tudom megmondani működik e csuklón. (Vagy hogy pl mennyire megbízható egyáltalán)
Ugyanakkor rendeltem egyet én is, miért ne alapon!
Ha lesz egy órám mikor épp nincs mit csinálnom kipróbálom.Amiket itt összeírtunk az ilyen 25 óra lehet kb egy átlag hobbistának, tapasztalattól függően.
Ha nincs ilyesmivel tapasztalatod akkor sokkal többre készülj! 4x -esére talán, de ezt nehéz megjósolni. 90% Google 9% elektronika puzzle és 1% kódolásÜdvözlettel,
Gábor -
Cool Face
aktív tag
Sziasztok!
A múlthéten megérkezett a Flirc házam a Pi 3-hoz igy a hétvégén volt egy kis időm tesztelni. Ha valaki ilyet tervez venni annak az alábbi rövid beszámoló segíthet a döntésben.
Alaposan utána néztem milyen házat érdemes venni ahol a főbb szempontok fontossági sorrendben ezek voltak:
- Hűtés
- Kidolgozás
- ÁrAz egész ház alumínium (műanyag talpakkal) ami hűtőfelületként is funkcionál mivel a profilja úgy van kialakítva, hogy a CPU-ről elvezesse a hőt. A kidolgozása igényes és a műanyagnak sincs gagyi hatása. A házhoz mellékeltek hővezető lapot is.
Sysbenchel teszteltem fél óráig ház nélkül és házzal. Előbbi összeállításban már 4 perc után elérte a 80 fokot és a CPU elkezdte visszavenni a seggességet szép lassan, majd a ház következett. Fél óra cpu burn teszt után sem ment feljebb a hőfok 65 foknál. Az egész ház tűzforró volt ami jól mutatja, hogy a hőátadás jól működött, a sebesség stabilan 1,2 Ghz volt a teszt alatt.Szerintem ez az egyik legjobb ház a piacon a maga 15 dolláros árával. Ennél már csak egy igényesebb alumínium házat 3x többért amihez külön kellett volna még hűtőbordákat is venni. Még nem teszteltem 1,3 Ghz-en, de nagy valószínűséggel ez sem jelentene problémát a háznak.
-
szalay_1
csendes tag
ezeket tartalmazza:
[server]
DriverPath=/usr/lib/arm-linux-gnueabihf/lcdproc/
#DriverPath=/home/osmc/lcdproc/
#DriverPath=/usr/lib/lcdproc/
Driver=hd44780
Bind=127.0.0.1
Port=13666
User=nobody
Hello="Raspbmc is starting"
WaitTime=5
ServerScreen=no[hd44780]
ConnectionType=i2c
Device=/dev/i2c-1 # make this i2x-0 for Revision 1 Pi's
OutputPort=no
Port=0x38
Backlight=yes
Size=20x4
DelayBus=false
DelayMult=1
Keypad=noberaktam ezeket
i2c_line_D4=0x10 stb stb...de nem változott a probléma, még mindig ez a hibaüzenet:
sock_create_inet_socket: cannot bind to port 13666 at address 127.0.0.1 - Address already in use
tudom változtatnia Portot más számra de nem definiálja nem tudom melyik helyes port címet adjam meg neki, hogy ne legyen össze akadás. ez majd holnap talán kiderül.
Ha kiveszem őket:
#Driver=hd44780
#Bind=127.0.0.1
#Port=13666
akkor berakja a Driver [curses]
és megjelenik a Putty-ban amit az LCD kéne látnom, rendkívül érdekes !┌────────────────────┐
│Raspbmc is starting │
│ │
│ │
│ │
└────────────────────┘ -
-
szalay_1
csendes tag
sajnos nem,
mikor feláll a rendszer a kodi, az LCD-n elmegy a világítás és a blokkok véletlen szerűen fel villannakváltogatom a driver .so fájlokat :
sudo cp hd44780.so /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/lcdproc/
és sudo /etc/init.d/LCDd restart
semmi nem változik kivéve ha rossz drivert rakok be, akkor folyamatosan világít de nem kapok kijelzést
-
szalay_1
csendes tag
smc@osmc:~$ sudo netstat -lpn |grep '13666'
tcp 0 0 127.0.0.1:13666 0.0.0.0:* LISTEN 279/LCDd
nem értem... friss OSMC Kodi install mi használhatja ezt a portot?
miért csak i2c né ütközikmás portot nem használtam mert a KODI addon install XBMC LCDproc nál
pont ezt a portot kel aktiválni a menüben, hogy az LCD-n megjelenjen a textés a LCDd.conf is ezt ajánlja fel alapból:
LCDd.conf:
[server]
Driver=hd44780
Bind=127.0.0.1
Port=13666osmc@osmc:~$ ls /dev/l*
/dev/lirc0 /dev/loop-control /dev/loop1 /dev/loop3 /dev/loop5 /dev/loop7
/dev/log /dev/loop0 /dev/loop2 /dev/loop4 /dev/loop6 -
-
lacko6
senior tag
válasz
szasanyi #19914 üzenetére
Hi,
Nekem ez vállt be:
"OpenELEC-RPi2.arm-8.0-Milhouse-20160312194010-#0312i-g0de0a2a.tar"
A skint visszatettem a régire.Itt működik rendesen az fps váltás és visszavált 2d re ha kilépek a filmből.
(Egyébként amit néztem,mindig itt romlott el a kilépésnél.)
Előnyben részesített mód,a film szerint (automata indítás).
-
szalay_1
csendes tag
Nagyon köszönöm kérdésedet!
Hát hol is kezdjem.. a lényeg, hogy nem tudom működésre bírni
a kijelző pislog és össze vissza villognak a karakterek.Az interneten található ("how to" build Rpi hd44780 LCD throught i2c)
összes leírás szerint végig csináltam, és a kiborulás szélén vagyok.Csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy nem az első Média Lejátszót építem,
természetesen a hagyományos módszerrel "GPIO ról meghajtva" működik
a i2c-soros interfészen keresztül van vele problémám.
kiragadtam egy pár dolgot az installálási folyamatból:sudo i2cdetect -y 1
----0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- 38 -- -- -- -- -- -- --
40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --tehát: sudo nano /etc/LCDd.conf
[server]
#DriverPath=/usr/lib/lcdproc/
#DriverPath=/home/osmc/lcdproc/
Driver=hd44780
Bind=127.0.0.1
Port=13666
User=nobody
Hello="Raspbmc is starting"
WaitTime=5
ServerScreen=no[hd44780]
ConnectionType=i2c
Device=/dev/i2c-1 # make this i2x-0 for Revision 1 Pi's'
Port=0x38
Backlight=yes
Size=20x4
DelayBus=false
DelayMult=1
Keypad=noA DriverPath=/usr/lib/lcdproc/ = ez kamu egyik installálással sem kapsz lcdproc könyvtárat ide!
Megszereztem az összes valaha épített hd44780.so drivereket a Pi1 rev1/2 és a PI2 B modellekhez,
szerintem nem driver probléma.Még annyit megjegyeznék, hogy "OSMC KODI" built-tot használom.
Kipróbáltam Rpi-1 rev2 és Rpi2 B modelleken ugyan azt a hibát kapom.Test: LCDd -f -r 4
Hiba üzenet:
sock_create_inet_socket: cannot bind to port 13666 at address 127.0.0.1- Address already in use
sock_init: error creating socket - Address already in use
Critical error while initializing, abort.Itt megfogott engem.
-
válasz
lazac_ #19918 üzenetére
Első körben SSH-val jelentkezz be a Pi-be, és tapasztald ki hogyan kell felparaméterezni, hogy elfogadja a parancsot a PC. Ha már terminálból kiadva a parancsot le tudod lőni a PC-t, csak eztán keress neki megfelelő helyet, addig nem tudod eldönteni, hogy azért nem megy mert rossz a parancs, vagy mert nem fut le a script-ed.
-
lazac_
tag
válasz
evilskati #19911 üzenetére
Nem tudom, nem vagyok nagyon otthon ilyenekben... gondolom SSH szervert kellene feltennem winre. Köszönöm az ötletet!
@cigam, vargalex a "net rpc..." parancsot már beleírtam a korábban linkelt script.nas.power add-on command sorába, egyelőre nem világos, hogy tudnám ezt a parancsot önállóan kiadni. A shutdown.sh-ba még majd megpróbálom beírni, hogy nálam mit reagál, de ahhoz el kell majd érnem a fájlt, mert egyelőre távirányítóval nehézkes...
Köszönöm mindenkinek a segítséget, megpróbálok majd alkotni valamit, van még mit tanulnom. Azt hittem van erre ismert, kész megoldás.
-
válasz
lazac_ #19910 üzenetére
Nem kell folyamatosan futtatni. Mozizás előtt elindítod, és már kész is.
+ Ha a PC-re is rá kötsz egy infra vevőt, és betanítod?
Openelec plugint továbra sem tudok, csak ötletelek.Most viszont megtaláltam a tutit: Az openelec-ben van egy /storage/.config/shutdown.shfájl, amit akkor futat le amikor kikapcsolod. Ebbe a fájlba beilleszted ezt a sort:
net rpc shutdown -I ip.address -U user%passwordMondjuk nálam a W10 ellenáll:
Could not connect to server 192.168.1.21
The username or password was not correct.
Connection failed: NT_STATUS_LOGON_FAILURE
Could not connect to server 192.168.1.21
The username or password was not correct.
Connection failed: NT_STATUS_LOGON_FAILURE -
szasanyi
félisten
válasz
lacko6 #19847 üzenetére
No, kipróbáltam. Elsőre nehézkesen állt fel a rendszer és kellett egy újraindítás is de aztán jó lett. Nem is mondtad, hogy ez az OE megjelenésre is teljesen más mint a jelenlegi Official verzió, de nekem ez jobban tetszik.
BD3D ISO-t gyönyörűen lejátssza, csak egy pró gond van, ami nem tudom, hogy általános-e vagy csak nálam jelentkezik: ha kilépek a 3D film után (közben vagy végén az mind1) akkor a menük, képek el vannak csúszva a főképernyőn és nehéz navigálni is. Nálam csak az újraindítás után áll vissza a normál állapot. Nálad is ilyen-e, illetve ha gen találtál-e vmi megoldást erre?
-
Osynho
addikt
Az a távtartó és a csavarok, a két nyák közé mennek, hogy ne a GPIO csatlakozó legyen terhelve. Oda becsavarozva, nem marad luk a Pi-n, amivel rögzíteni lehetne. Nyilván, ha szétfúrom, beragasztom, kitömöm papírral, nem fog mozogni a házon belül a Pi, engem az érdekelne, hogy milyen "gyári" megoldások vannak a hangkártyával kiegészített Pi becsomagolására?
Persze (mint írtam),az is megoldás lehet, hogy veszek egy hosszabb csavart, ami átéri a ház alját és a nyákot egyszerre, de ezt gányolásnak érzem, egyben furcsállom, hogy a hangkártyával együtt rendelt ház nem tartja fixen a dolgokat.
-
Beni2360
félisten
Sziasztok, van a OSMC külön topikja, mert nem tudom rábírni, hogy betallózzam a felírat web oldalát. Nem ad lehetőséget sem csak mégsem gomb van.
Az oplc simán ment. -
lazac_
tag
A PC nem csak médiaszerverként van használva, tehát a raspi működéséhez kötni a PC-t (és vica-versa) nekem nem jó, kifejezetten arra keresem a megoldást, hogy le tudjam állítani a PC-t a raspi-ról, manuálisan, ha épp azt akarom.
XBMC-re találtam ezt: [link], ami egy kliens a PC-re, és egy szkript lenne XBMC-re, de ez KODI-hoz kevés...
Illetve KODI-hoz van <ez>, linux távoli vezérléshez jó, windowshoz nem. -
vargalex
félisten
Ha valóban túlmelegszik a Pi3 SoC, akkor sajnos az is lehet aktív hűtés nélkül a következménye, hogy adott esetben terhelés alatt kisebb teljesítmény hozható ki belőle, mint a PI 2-ből. Mert ugye előfordulhat, hogy a Pi3 már rég a minimum órajelen megy, a Pi2 pedig folyamatosan maximumon.
-
válasz
lazac_ #19903 üzenetére
Értem. Akkor kell keresni a PC-re egy okos programot, ami pl 5 percenként megpingeli a a Pi-t. Ha nem válaszol, főbe lövi magát.
pl. készítesz egy figyelo.bat fájlt:
ping -n 1 192.168.1.21 | findstr TTL || start shutdown.exe
wait 300
figyeloHa nem válaszol a pingre, meghivja a shutdown.exe-t, ha igen vár 5 percet, és meghívja önmagát, hogy ellenőrizze a pinget.
De kereshetsz kész hálózatfigyelőket is, pl. emco ping monitor
-
válasz
erik365 #19902 üzenetére
Egy komplexebb dekódolás nagyobb terhelést jelent. Teljesen normális, hogy amikor kihasználod a teljesítményét, akkor melegszik. -25-től 85 fokig tart az üzemi hőmérséklete. De elfüstölni nem tud, van benne védelem. Ha túlmelegszik, visszavesz az órajelből így automatikusan "lehűti" magát.
-
lazac_
tag
válasz
Kékkutya #19884 üzenetére
Ez windows alatt futtatott xbmc-re jó, raspi openelec-en nem fog windows batch fájl futni.
@cigam: mert a win pc-n fut a torrent, így nincs olyan, hogy tétlen a gép, illetve nem tudná a gép, hogy csak valamiért szünetet tartok, vagy tényleg ki akarom kapcsolni, viszont ha magától kapcsol ki, akkor kéne WOL-t varázsolni, ami azért nem jó, mert nem kell mindig a pc is, ha megy a raspi...
-
erik365
senior tag
Pi3 tulajok, nektek hány fokon van egy nagyobb film közben a proci?
Nekem 65-70C° között. Nem sok ez picit? Nincs borda mert nem fér el a házban. :-( -
dugesz77
őstag
válasz
lacko6 #19896 üzenetére
Ez a fajta mintha csak 10 Mbit/sec lenne. Ez a usb-s viszont nálam szépen viszi a 1080p BD rippeket zeroval. Valaki itt mérte és 95 Mbit/sec körül tud.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Everest / AIDA64 topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Linux kezdőknek
- Óra topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- EAFC 25
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Megjelent a Red Magic kompakt OLED kijelzős gaming táblagépe
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged