- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3DMark (2013) eredmények
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Everest / AIDA64 topik
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpeti3
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Olyasmit szeretnék összehozni, hogy a Raspberry PI-re rákötök egy winyót és az azon lévő filmeket meg szeretném nézni a hálózatban lévő laptopról mondjuk. Lehet olyat hogy a PI streameli a filmet? És akkor én egy VLC-vel valahogy nézem azt a laptopról?
Mert egy megosztással nézhetném közvetlenül a winyóról is gondolom, de így a PI streamelné a dolgot. Vagy hülyeséget beszélek?
Mintha láttam volna már olyan írásokat, hogy valaki nézett több eszközzel más tartalmakat egyszerre PI-vel. Például egyszerre egy tablettel, meg egy laptoppal különbözőt, de akár ugyanazt. Nem nagyon értem hogyan működik ez.Köszönöm a felvilágosítást előre is!
-
Beni2360
félisten
válasz
dugesz77 #18995 üzenetére
cigam :
Gyakorlatilag is, csak a menük szoknak trükkösek lenni, amik összezavarhatják a szoftveres dekódert. A licence kód beírásával aktiválod a hardveres mpeg dekódert, ami leveszi a cpu válláról a terhet, és a menükkel is jobban megbirkózik. A jó pap is holtig tanul. Ty
-----------------------------------------------------
Neked is egy Ty.
Csak, hogy magamat idézzem. - majd átböngészem holnap frissen és üdén.Más: Tegnap előtt írtam, hogy válogat a 3D iso között, tegnap sztrájkolt, ezért ma csak 2D isot próbáltam és az elsőbe bele is döglött. Női nemet képvisel? megjött neki?
-
szasanyi
félisten
RPi2-n megoldható-e netes rádiók hallgatása? Elsősorban OE + Kodi esetén, d ha csak máshogyan lehetséges az is érdekelne!
-
dugesz77
őstag
válasz
Beni2360 #18990 üzenetére
Erre a legegyszerűbb felrakni OpenELEC RPi Config addont. Mindent meg lehet vele oldani egyszerűen. Csak, hogy magamat idézzem.
-
azbest
félisten
válasz
azbest #18978 üzenetére
a cpc farnell katalógus ma megjelent márciusi számában még több konkrétum is van:
BCM2837 SoC (hát, ez a raspberry-k számára gyártott, ahogy az előző is, szóval nem mond sokat)
1GB ram, ezt már a képekről sikerült leolvasni
1.2GHz, 64bit, a MagPi reklámból már kiderült (Az arm 7 az elírás)
BCM43143 wifi & btEgyébként a hivatalos házban úgy látom nem fognak passzolni az értesítő ledek, mert átkerültek a túloldalra. Szóval, megint egy újabb fajta ház. Bár valószínűleg belemegy az eddigibe is, csak a led nem látszik kintről.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Igen, most már nincs hiba. a pingelés is megy, a lookup megy a laptopról és visszaandja a pi ip-jét, forditva nemm, mert a pi-n ismeretlen parancs...Viszont igy sem látható a megosztása kodiban. Ha rámegyeke, hogy videó hozzáadása -> windows hálózat (smb) -> csak a nas jön elő, illetve a workgroup, abban meg csak az openelec van... -
Elég egy copy /b vob1.vob + vob2.vob + vob3.vob outputFile.mpg parancs, de pl. az avidemux is megcsinálja neked.
- Megnyitod az első .vob fájlt, ekkor megkérdi hogy a többit is hozzá csapja-e. Mond azt hogy igen.
- A kép és hang codec maradjon "copy", vagyis nem kódolja újra, csak másolja a képet/hangot.
- A formátumnak megadod pl. hogy mpegPS.
- Mentés-re böksz, bekéri a fájlnevet, de ne feledd a végére írni, hogy .mpg.Beni2360
Elvileg a DVD ISO is mpg fájlokat tartalmaz és mégis lejátssza szó nélkül.Gyakorlatilag is, csak a menük szoknak trükkösek lenni, amik összezavarhatják a szoftveres dekódert. A licence kód beírásával aktiválod a hardveres mpeg dekódert, ami leveszi a cpu válláról a terhet, és a menükkel is jobban megbirkózik.
-
Celtis
veterán
válasz
Beni2360 #18990 üzenetére
A licensz kulcsok függetlenek az operációs rendszertől. Az SD kártya gyökerében lévő config.txt-be kell bemásolni a megvásárolt kulcsot.
Az egy más kérdés, hogy van addon is, ami segít ezt megcsinálni, de elég az SD kártyát bedugni egy windows-os gépbe és megszerkeszteni a fájlt. -
psg5
veterán
válasz
wassermann #18987 üzenetére
TV távirányítójával melyik lehet a jobb gomb?
Megvan: nem az ok-t nyomom, hanem a play gombot és menüvel indítja a videót
Köszi!
-
psg5
veterán
A mindenit. Ez logikusan hangzik.
Akkor mindegyikből kellene csinálni egy mpeg fájlt? Azzal megoldanám? Most másoltam át minden 8cm-es dvd felvevővel felvett videónkat...elég sok van. Milyen progi képes fájlból tömörítés nélkül vob-okból egy fájlt készíteni? Make mkv dvd-ről gyorsan megcsinálta de az nem tudom tud-e fájlból is? -
Pont azért, mert külön van elindítgatva. Nem ismerem a VOB-ok belső felépítését, de PC-n is nem egy alkalommal belefutottam abba,a hogy ha nem az első .vob fájlt nyitom meg(és hozzá a többit) pl. avidemux-ban, akkor elcsúszhat a kép/hang. Ez nem a kodi/codec hiba.
_Tippem_szerint a .vob fálokat nem frame határon vágják, hanem egy konkrét fájlméret elérésekor. Ezért ha nem az elsőt nyitod meg, a stream közepébe csöppen a lejátszó. Így egy kis idő eltelik míg feldolgozható frame-et talál. Mivel külön életet él a kép és hang dekódolás, a magára találás is más-más ponton történhet meg. Ez okozhatja a csúszást.
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Vob fájlokat licence megvásárlása óta lejátssza PI2 Openelec, Kodi-val, de valamiért mindig a hangot elcsúsztatja. Miért és mit lehet tenni?
-
válasz
Flowtation #18965 üzenetére
az rlimit maxot megcsináltam.
Most már nem dob hibát a testparm?megpingelem a laptop ip cimét akkor jó, de ha a nevét akkor nem
Ez magyarázhatja, miért nem tudja betallózni a samba megosztást.
a wins support legyen yes, és vedd ki előle a kocekát.Mindkettőn futtathatod, és a másik gép neve legyen a paraméter.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #18977 üzenetére
Igen, kivéve a bt és wifi, kizárásos alapon azt szerintem i2c -re kötötték. A soc-ban lehet csak a magokat cserélték le újabbra. Gpu terén sem hiszem, hogy változott valami, de hamarosan kiderül.
szerk: esetleg sdio csatolón is lehet a wifi
(#18979) golya87
arra gondolj, hogy egy olcsó tablet mit tud... na valami ilyesmi lesz.Egyik cikknél jó gondolat:
ha továbbra is kompatibilisek akarnak maradni a régi pi-kkel, akkor ezután is armv6 kódot futtatnak majd a 64bites hardveren is. Alternatív rendszerekkel esélyes kihasználni, bár inkább ez is annak előny, aki armv8-ra programozik (pár kollégámat például lehet érdekli majd, mert baromi drága armv8 fejlesztő kitet kell használniuk) -
azbest
félisten
válasz
azbest #18973 üzenetére
Hohó, kicsi keresgélés, fórumozás után azért van érdekesség:
wifi, bluetooth, 1.2GHz 64bit
Ha jól olvasom Elpida B8064B2PB-8D-F ram, ami továbbra is 1GB ddr2.
Az smsc feliratát em tudom kiolvasni. Valsz marad a régi, mert rénézésre nem megy több vezeték a csatlakozókhoz. Szóval szerintem usb2 marad. Szerk: az egyik fcc képen kivehető az 514 típus rajta, szóval marad a régi. -
envagyok
veterán
válasz
MaCS_70 #18972 üzenetére
A c1 is, és a c2 is teljesen jól áll.
C1-re van már openelec egy ideje, mindent tud, amit a pi2, sőt 1080p h.265-öt tud kódolni.
Egyedül a hd audio passtrough-al szenvednek, mert nincs hozzá rendes driver, ill. a multichannel pcm-el.
A hardver tudná.., de.....A c2 pedig hardveresen gyorsít 4k h.265-öt 10 bitest, de egyelőre csak androidon.
Az amlogic, és mali állítólag most újraírja a drivereket is linux alá.
A mini mx-re, ami hardveresen szinte ua. mint a c2, már van openelec, egyelőre fejlesztői státuszban, de szerintem ha valamelyik s905 platformon végre elkészül, akkor utána már nem lesz nagy ügy átportolni.. -
azbest
félisten
válasz
Kékkutya #18963 üzenetére
Úgy látom a képek alapján, hogy tényleg csak kapott egy bt/wifi chipet és egy antennát.Gondolom i2c-re tették fel. Picit átrendeztek emiatt pár dolgot, de más nem hiszem, hogy változott. Még a vakuzható tokozás nélküli chip is megvan ugyanúgy, ha nem tévedek.
Ezek kevésbé homályos képek, bár az azonosító számokat nem biztos, hogy ki lehet olvasni [link] a chipeken.
Szerk:
nocsak, az FCC oldaláról vannak a jobb fotók [link](#18972) MaCS_70
openelec van rá azt hiszem, csak nem hivatalos. Ez azt jelenti, hogy a hardkernelesek maguk tartják karban és módosítják a boardjukhoz az újabb verziókat. Elterjedt soc-okat használnak, sok eszköz épül rájuk, médialejátszók is.Az odroidoknál az uhs-i támogatás és az emmc van akinél előny lehet.
(#18969) wassermann
azt hiszem legalább ennyit számít, hogy van fizetett főállású fejleszőjük. 1-2 ember már csodára képes. Sok kínai board ott vérzik el, hogy nincs senki, aki a gyártónál foglalkozna vele kiadás után. A közösségből valószínűleg csak egy maréknyi ember van, aki érdemben hozzátett valamit. -
envagyok
veterán
válasz
wassermann #18969 üzenetére
Azért az odroid se, kutyafüle.
Voltál a fórumán?
A c1-re, ami az előző, van linux, openelec, android, volumio, stb.
Hardverkiegészítőből is pl. i2s hangkártya, stb.
Komoly háttere van annak is, jobb mint gondolnád.
Ahogy a C2-re hegesztenek egy perfektül működő openelec-et, már lépek is.... -
Flowtation
őstag
Szia!
az rlimit maxot megcsináltam.
Ha sshzok a pire és megpingelem a laptop ip cimét akkor jó, de ha a nevét akkor nem. A smb.conf-ban a wins=no ki van kommentezve:# wins support = no
; wins server = w.x.y.zezek vannak a global részben, wins cimszó alatt.
Az nmblookup-ot a laptopon kell futtatni ugye? Milyen kapcsolóval kell futtatni? -
Kékkutya
csendes tag
-
dekac
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Egy PI B modellel szeretném kiváltani az alábbi szolgáltatásokat:- külső HDD-t kezeljen
- fusson egy DLNA szerver, hogy megossza a tartalmat a TV-re
- ha áramszünet van, elinduljon magától a DLNA szerver
- SMB-n keresztül kiajánlanám a rádugott HDD mappáit, hogy anyagokat másolhassak bele
- ha filmet/képet/hangot másoltam a mappákba, akkor automatikusan frissítse a dlna szerver a tartalmat
- nem igazán kell kép és design funkcióMit javasoltok?
- néztem Raspban PI-t, parancssorból bekonfigoltam, de valamiért lehalt egy újraindítás után
- Próbából felraktam egy OSMC-t, de úgy néztem nem tudja az SMB-t
- OpenElec ami opció szerintemTi melyiket ajánlanátok a problémára?
Nagyon köszönöm! -
válasz
Flowtation #18960 üzenetére
Az rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384) hibát úgy tudod eltüntetni, hogy a /etc/security/limits.conf fájlba beleírod:
* - nofile 16384
A többi jónak tűnik.A ping-et úgy értettem, hogy a másik gépet. Tehát az openelec-ről megpingetni a samba megosztást biztosító gépet, és fordítva. A névfeloldás hibája is lehet. Az smb.conf-ban engedéjezve van a wins?
Az nmblookup gépneve visszaadja az ip címét? -
Flowtation
őstag
No ezeket kaptam vissza:
Bocs a hosszért!
testparm:
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[LAPTOP]"
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitionssmbclient:
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 4.1.6-Ubuntu]
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
IPC$ IPC IPC Service (lorinc-Lenovo-G585 server (Samba, Linux Mint))
print$ Disk Printer Drivers
LAPTOP Disk
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 4.1.6-Ubuntu]Server Comment
--------- -------
lorinc-Lenovo-G585 server (Samba, Linux Mint)Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUPping:
PING lorinc-Lenovo-G585 (127.0.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from lorinc-Lenovo-G585 (127.0.1.1): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.057 ms -
válasz
Flowtation #18958 üzenetére
A testparm parancs nem talál hibát?
Ubuntu látja a megosztását? pl. smbclient -L IP -U userneved ENTER után bekéri a jelszót, és kilistázza a megosztásokat.
Amúgy, ha névvel pingeled akkor válaszol? (Működik a névfeloldás? Itt is, ott is?) -
Flowtation
őstag
Szia!
restart volt, laptop is, pi is, samba is. Ezt raktam be a smb.confba:
a workgroup az egyezik.
[LAPTOP]
path=/media/lorinc/ADAT_2/
browsable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0755ezt a share def részbe raktam be a [printers] rész elé. pontosvesszők nélkül. A "laptop" a mappa neve amit megosztottam a fájlkezelőben, és az adat_2-ben van.
-
válasz
Flowtation #18956 üzenetére
újraindítás volt?
Most hogyan néz ki az smb.conf? -
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #18950 üzenetére
Szia!
Köszönöm a súgót. Megcsináltam lépésről lépésre, de nem működik. Mindent a leírás szerint csináltam, mégis a kodiban csak az openelec van a samba megosztások között.
Mit csinálok rosszul?
-
vargalex
félisten
válasz
Petyb00 #18953 üzenetére
Sajnos a fémháló szerintem elég nagy ellenség. Javasolni nem tudok konkrét típust, egyrészt azért, mert én a Pi-t nem wifi-vel használom, másrészt azért, mert attól, hogy egy wifi stick + router páros egy bizonyos környezetben jól működik, másik környezetben lehet nagyon rossz.
-
Petyb00
aktív tag
-
vargalex
félisten
Sajnos a TV-kbe nem szerelnek túl jó wifi adaptert. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
Viszont nálam járkálgathat bárki össze-vissza, a wifi-s sebességemet nem zavarja...
Az a gond, hogy mindenre ráírják (egyébként a szabvány miatt jogosan), hogy N-es wifi. Így az 1x1:1 mimo-s, maximálisan 65 Mbps kapcsolati sebességre képes (valós sebesség ilyenkor valahol 30-35 Mbps környékén lehet) eszközöket is így árulják. Sajnos a valós képességeket nem igazán szeretik feltüntetni. -
válasz
vargalex #18948 üzenetére
Biztos igazad van, én egy 5$-os wifi dongle és egy 200e ft-os Samsung tv beépített wifijével is próbáltam, 50Mb/s-nál nagyobb sebesség nemigen jött össze. Ezért is írtam le, mint negatív példát. Nem gondolnám, hogy a tv wifije olyan túl gagyi lenne, mert akkor minek tennék bele, a routert pedig próbáltam az útmutató szerint a legnagyobb sebességre bekonfigurálni, sávösszevonással meg amit még felajánlott. De az tény, hogy akár egy ember is meg tudja zavarni az adást, ha közé áll a két eszköznek, és akkor már meg is akad a lejátszás.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #18947 üzenetére
Én Ubuntu-n a Samba megosztásaim kialakításához ezt a súgót használtam több gépemen is, némelyik könyvtár esetén szabad hozzáféréssel, más könyvtáraknál csak jelszavas hozzáféréssel. Olyan jól sikerült, hogy zokszó nélkül fel tudok rá csatlakozni Androidról, másik Ubunturól, Windows-ról és RPi2 Kodiról is.
-
vargalex
félisten
Azért ez erősen függ a wifi stick-től, valamint a router beállításaitól is. Pl. hiába 300 Mbps-es, ha nincs engedélyezve a 40 MHz csatornaszélesség, vagy a kliens csak 150 Mbps kapcsolati sebességre képes. Igaz, anno nem Pi-n, hanem egy Android-os stick-en teszteltem egy TL-WN823N USB-s wifi-t. Stabilan 100 Mbps felett tudott iperf-el mérve. 5 GHz képes stick még jobb lehet (viszonylag közel a routerhez).
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ubuntu alatt ha megosztok egy könyvtárat, azt hogyan tudom kodi alatt belőni? Mert tegnap sehogy sem sikerült...nfs-hez és samba-hoz is kell ubuntu alá csomag, jól gondolom? Sima hálózati hely megadása meg nem működött...
ja, és továbbra is fennáll az ébresztés problémája...pedig a képernyőkímélőt kikapcsoltam. De ma megpróbálom, hogy telefonnal vagy tablettel megy-e.
-
válasz
Petyb00 #18941 üzenetére
Egy ~20G fullHD mkv már be fog szaggatni, a mozgalmasabb, magasabb bitrátájú jeleneteknél nálam meg-megáll pufferelni, bár cache-t még nem próbáltam állítani az advanced.xml-lel. 10cm-re van a pi2-m a 300mbit-es, 1 csatornás wifi routeremtől. Ha a telefonommal lecsatlakozom a routerről, és semmi más nem használja a hálózatot, akkor van, hogy nem szaggat be, de ha nálad nem a router mellett lesz a pi (mert miért lenne, nálam sem itt lesz később) akkor elég, ha valaki elsétál a két eszköz között vagy elmegy egy nagyobb autó a ház előtt (
) és máris bufferelni fog a lejátszó. Többcsatornás routerrel elvileg működhet a dolog, de atombiztos sosem lesz.
-
válasz
azbest #18930 üzenetére
Az alapvető Linux-ismeretek ehhez már nincsenek meg, nem áll össze fejben a dolog.
A grep tvheadend parancs után pl. kapok egy soremelést, és egyszerűen üres sorok jönnek, nem írja ki az xx@xx:~$-t sem, és nem fogad el további parancsokat -- ilyenkor vajon mi van?Mindegy, a probléma megoldódott, mert OSMC alatt működött az osmc@osmc-páros.
Ami viszont érdekes, hogy amikor a tvheadend webes felületén nyomok egy logOUT-ot, akkor is bejelentkezési adatokat kér (mindegyik rendszer mindegyik gépen), és ekkor már nem fogad el semmilyen általam ismert felhasználónév/jelszó párost -- tehát belépni enged, kilépni nem.
Amúgy teljesen szűz telepítésekről van szó, a tvheadend menüből engedélyezésével, semmi zip vagy alternatív telepítés, frissítés.
Mindegy, a lényeg, hogy most megy, és nekieshetek végre a tévébeállításnak -- remélem, azzal már nem kell Benneteket zargatnom.
Neked és Celtisnek is nagyon köszönöm a kitartó segítséget!
Köszönettel: MaCS
UI: Most jött egy üzenet egy fórumból, a lényegi része a következő:
Your problem is quite typical. I guess it is caused by an error at the first login to TVHEADEND when the user has no control on the default user/psw. Killing TVHEADEND and starting it -C is the way. -
dugesz77
őstag
válasz
Petyb00 #18941 üzenetére
Van mind a kettőm. Persze,hogy lassabb a zero de ezt inkább csak boot időnél illetve menüben mozgásnál, poszterek betőltésénél érezhető. Lejátszásnál nincs gond. De az teljesen mindegy melyiket veszed ha nem jut neki elég sávszélesség wifi sebessége miatt. Egy komolyabb 1080p filmnél kevés egyszerűen. Ezért előny az ethernet csati.
Én az rpi2 ajánlanám inkább amúgy is. Mire megveszed a kiegészítőket a zerohoz szinte árban ugyan ott vagy és ott minden adott alapból + ott a sebesség előny amit sohasem fog behozni a zero. -
Petyb00
aktív tag
válasz
dugesz77 #18940 üzenetére
Azért a zero nem olyan erős, hogy lazán elboldoguljon egy Full HD filmmel ha még a networköt is le kell kezelje, van fent a neten ahol írják, látni videón, hogy simán beszaggat, ezért kérdeztem.
A Pi2 az oké, hogy viszi, de biztos infarktust kapok ha wifi-n nekem egyszer is be mer szaggatni! Erősítsétek meg, hogy ilyet nem tapasztalhatok, vagy olyan ritkán, hogy az nem számít.
Kábel nem játszik, csak 5G-n tudok neki adni 450+ -t
-
dugesz77
őstag
válasz
Petyb00 #18938 üzenetére
Itt nincs szükség transzkódolásra. Mind a zero mind a rpi2 tökéletesen elboldogul a FullHD filmekkel mert hardveresen képes rá.. A zeronak annyi a hátránya,hogy nincs rajta ethernet csatlakozó és csak usbn keresztül lehet elérni. Tehát vagy egy ethernet usb konverter vagy usb-s wifi vevő kell neki a hálózat eléréséhez. Wifin keresztül a komolyabb fullhd-hez kevés a sávszélesség de ha arra kell akkor nekem is ezt ajánlották itt a zerohoz.
-
azimut
aktív tag
válasz
azbest #18932 üzenetére
Az idézet eredeti nyelven: Nein, nein, nein!
Ismét egy megszívlelendő tanács, pont a felesleges és drága kerülők miatt tettem fel butus kérdéseimet.
Mivel az átalakító buktaveszélyes, inkább kísérletezek a HDMI-s monitoron/tv-n. Van egy pár... Privátban is kaptam linkeket. PeterPH, azbest, Beni2360, s_e_n_k_i és dugesz77 fórumtársaknak köszönöm a segítséget.
Ebben a témában maszatolok még, egy nagyon segítőkész társaságban. Nulla tudástól 1 év alatt a fórumtársak hardcore telefon flashelő félművelt szakivá képeztek ki.
Onnan merítem a bátorságot arra, hogy halkan javasoljam egy összefoglaló összedobását, így a századjára feltett alapkérdésekre az összefoglalóra lehet hivatkozni. Pl.:
1. Paraméterek
2. Pi2, mint médialejátszó
2.1 Csatlakozók, kellékek
2.2 Szoftverek
2.3 Konfigurálás
3. Pi2, mint atomvillanás-távolságbecslő...stb
..,18. LinkekÍgérem, jó tanuló leszek.
-
Petyb00
aktív tag
Sziasztok Mesterek!
Szeretnék egy kis segítséget kérni, mert nem vagyok járatos a témában.
Az volna a kérdésem, ha vennék egy olyan NAS-t ami tud transzkódolni, akkor elégséges lehet egy rapberry zero?
A másik alternatíva a Pi 2 volna, az le tudja játszani a full HD filmeket, transzkódolás nélkül (olcsóbb NAS), ha wifi-n keresztül éri el a NASt?Köszönöm
-
Celtis
veterán
válasz
azbest #18930 üzenetére
Az elsőre nem enged be dolog kapcsán: normál linuxos környezetben, ha csomagból telepítjük, akkor a telepítési folyamat részeképpen bekéri azt a felhasználónevet és jelszót, amit a superuser fájlba ment a tvheadend konfig könyvtárban és azzal később bármilyen webes felületes beállítás ellenére is be lehet lépni.
Openelecben ilyen nincs. Ott az addon települ. -
Beni2360
félisten
További fejlemények a RPi2+-ról.
Van egy WD 2.5"/ 5400 vinyóm amit eddig minden külső segítség nélkül meghajtott and stikk, 2db lejátszó, de ez nem hajlandó hanem leáll és addig nem megy tovább amig ki nem húzom vagy rásegítek egy töltővel. Na gondoltam kipróbálom a 3.5" külső vinyót, persze táppal és minden ment rendesen, most mellé dugtam simán a 2,5 és az is ment, tehát rásegített a nagytól kapott USB keresztüli energiát. valahol olvastam, hogy lehet az USB portra több energiát erőt átvezényelni.
Rádugtam a NAS-ra a kicsikét de ott meg nic névért meg jelszóért lett volna hajlandó szóba álni velem.
Erre van valami megoldás már olvastam hasonló kínokat itt a topikban. -
Beni2360
félisten
válasz
azimut #18931 üzenetére
Jól végig olvastad ennek a kábelnek a szolgáltatását?
Please note(very important):
· Not all of devices with HDMI or VGA interface is able to use this cable.
· If both input / output device do not support signal conversion, a signal conversion box is required. HDMI to VGA / RCA cable is designed to connect and transfer signals from HDMI port to VGA / RCA port. This cable functions as a signal transmitter, but NOT a signal converter. As HDMI carries digital signals while VGA / RCA carries analog signals. In order for these two formats of signal to communicate with each other, both input and output devices needs to support the signal conversion function (code and decode), please kindly check with your user manual. -
denko
senior tag
Sziasztok!
Most szereltem ki egy 80gs-s 1,8s hdd-t a régi IPOD-omból.
És tervezek P-t venni, és eszembejutott hogy mire lehetne felhasználni hogy ne vesszen el az érték ?
Az 1 dolog hogy hogy .2.5 inchbe tudom konvertálni átalakitóval és ubs-vel rádugni Pi-re, de mire lehetne használni? -
azbest
félisten
válasz
azimut #18931 üzenetére
"HDMI-VGA: szerintem az Alin található 3 dodós átalakító is meg fog felelni."
NEM nem nem. Ahogy a leírása is mondja, az csak olyan készülékekhez jó, ami a hdmi kimenetén képes analóg jelet kiadni, de ilyen gyakorlatilag nem létezik, a pi sem az.6-10 dolcsi között már vannak valódi aktív átalakítók, ott azt tudom javasolni, aminek van külön táp bemenete (pl usb-dc kábellel is etethető). A külön táp nélküli leégetheti a hdmi kimenetet, mivel túlterheli a fogyasztásával.
Itthoni boltokban is akad, bár régebbi fajta és drágább sokszor. Kínából nekem két fajtával van tapasztalatom. Egyikről logoutra is írtam: [link], de a kommentjeinél linkeltem jobb fajtát is, sőt ebben a topicban is, ami hangot is leválaszt és táp csatlakozója is van.
(#18933) denko
adatot lehet tárolni rajtasd kártya mindenképpen kell a boothoz. A boot partició azon kell legyen, de a cmdline.txt-ben megadható paraméter, hogy a rendszert már az usb merevlemezről töltse. Szóval így használható a rendszer tárolására is.
-
azimut
aktív tag
válasz
s_e_n_k_i #18911 üzenetére
Nagyon köszönöm az iránymutatásodat, így egy csomó felesleges próbálkozástól kímélsz meg. Maradok az ajánlott disztribúcióknál.
HDMI-VGA: szerintem az Alin található 3 dodós átalakító is meg fog felelni.
Betartva a fórum szabályait, szeretnék minél több fórumtársat arra kérni, hogy privátban linkelnétek megbízható beszerzési forrást. Csak Pi2 és plexi ház. Igazából csak annyi a félelmem, hogy egyes helyeken a Pi2 címszó alatt Pi1 fotót láttam, tehát az átveréstől félek.
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #18926 üzenetére
Ps és kill parancs ott is van. Google pedig gyorsan kiadja a manualt hozzá. Amúgy kb
ps aux | grep tvhradend
Ott a pid a sorában
Kill -9 pid-számaVagy szimplán a servicet kapcsolod le szabályosan.
sudo service tvheadend stop
Vagy
sudo /etc/init.d/tvheadend stopÁltalános linux ismeretek nem ártanak. Mondjuk ettől még fura amivel küzdessz. Bár lehet frissült a tvheadend és azért más vele a tapasztalatod mint másoknak.
(#18926) MaCS_70
Az elsőre nem enged be dolog kapcsán: normál linuxos környezetben, ha csomagból telepítjük, akkor a telepítési folyamat részeképpen bekéri azt a felhasználónevet és jelszót, amit a superuser fájlba ment a tvheadend konfig könyvtárban és azzal később bármilyen webes felületes beállítás ellenére is be lehet lépni. Gyanítom ez valamiért hiányzott vagy kimaradt onnan, vagy valami régi konfig már jelen lehetett vagy elszúrtak valamit az újabb csomagban. -
-
artiny
őstag
Helotok
Suliban diploma munkanak kell majd pi2 vel osszehozni valamilyen hordozhato smart eszkoszt.mekkora micro Sd kell nekem szerintetek , 8gb eleg? -
válasz
Celtis #18915 üzenetére
No, sikerült megoldani. Nektek biztosan triviális, nekem belekerült némi keresgélésbe.
Az érdekes része az, hogy állítólag teljesen normális az, hogy elsőre nem enged be a TVhadend...
A megoldás végül az lett, hogy SSH-n
"killall -9 tvheadend" paranccsal ki kellett lőni, majd "tvheadend -C" paranccsal (ahogy mondtad) már üresen lehetett indítani, és így már létre lehetett hozni magamnak egy felhasználót.Már csak azt szeretném tudni, hogy mindezt OSMC alatt hogyan tudom megvalósítani, mivel a killall parancsot nem ismeri.
Köszönettel a segítségért: MaCS
-
Beni2360
félisten
Na ma reggel felraktam az általad preferált oldalról az rendszert.
Szépen megy rajta az MKV filmek, vált 24 fsp-re, én nem észlelek akadásokat.
A DVD isokat minden zokszó nélkül és kód nélkül menüvel lejátssza .
A BD isokkal már válogatós, ott már van Pl vissza jövőben 1-2 amit nem igazán szeret még léptetni sem enged, szétesik, meg áll,stb
A 2D ISO MÁTRIX 1,2,3 filmekkel nem boldogul akadozik mint egy dia film.Ott valami kódolási hiba van
Van egy mappa amiben több 3 D film van ISO meg MKV. Na ott sorba mentem és volt amelyiknél kérdezte, hogy hogy kívánom lejátszani a 3d-t, volt ahol meg semmi és elindította. Ezekről majd készítek egy filmet aztán felrakom. -
Beni2360
félisten
válasz
KillahHornet #18922 üzenetére
Erre passzolok és nem is értem.
-
Beni2360
félisten
válasz
KillahHornet #18918 üzenetére
manuálisan kell a rendszert frissíteni és megkapja a 16 KODIT. Három napja az az 02.21-től van.
Nekem még csak az első napom és nincs egyelőre sok 3D ISO mert már kiírtam őket. Az újurassic World és a 7.fiu van fent. Amint tapasztaltam sok függ az átalakításon. bele nyultak a navigációs menübe vagy valami hasonló és nem tudja kibontani.
Pl DVD ISO-t sem indítja el mindegyiket. majd még írok ha kell.Holnap folytatom a beüzemelést. De a 4K filmek nem mennek. -
válasz
Beni2360 #18916 üzenetére
Az openelec-ről letöltöd az aktuális stabil image-t(Kodi15.2 van benne).
A nem stabil fejlesztői verziók mindennapi használatát nem javaslom.
-
Beni2360
félisten
válasz
Benoe77 #18913 üzenetére
Köszi ezt tudom. De érdekes amit megállapítottam, vannak olyan DVD ISO filmek amiket szó nélkül megnyit és lejátszik, másokkal meg majdnem, hogy lefagy a rendszer, vagyis csak a hang immel ámmal elindul és annyi. Van amelyiknek megnyílik a navigációs menülye és lehet állítani benne, van amelyik megnyílik de nem tudok állítani és ebben a filmben már elindulás után sem lehet Fi, vagy hangot választani.
Még mindig várom arra a kérdésemre a válasz, hogy az openelecben hogyan tudom a KODIt frissíteni? -
Celtis
veterán
válasz
MaCS_70 #18914 üzenetére
Ez érthetetlen. És ha üresen hagyod a mezőket, akkor nem enged be?
Nálam egyébként ez az accesscontrol file. Látható, hogy a webui és admin is enabled (by default).
{
"index": 8,
"enabled": true,
"username": "*",
"prefix": "0.0.0.0/0,::/0",
"uilevel": -1,
"uilevel_nochange": -1,
"streaming": true,
"adv_streaming": true,
"htsp_streaming": true,
"profile": [
],
"dvr": true,
"htsp_dvr": true,
"all_dvr": true,
"all_rw_dvr": true,
"failed_dvr": true,
"dvr_config": [
],
"webui": true,
"admin": true,
"conn_limit_type": 0,
"conn_limit": 0,
"channel_min": 0,
"channel_max": 0,
"channel_tag_exclude": false,
"channel_tag": [
],
"comment": "Default access entry",
"wizard": false
}Illetve a hozzá tartozó password file.
Ugyanazzal a jelszóval mint nálad.{
"username": "*",
"password2": "VFZIZWFkZW5kLUhpZGUtKg=="
}Azt javaslom, hogy távolítsd el az addont és töröld le a \Userdata\addon_data\service.multimedia.tvheadend\ foldert.
Ezután telepítsd újra az addont, de azt javaslom, hogy a 4.0.8 helyett töltsd le innen a legújabbat. -
válasz
Celtis #18891 üzenetére
Sajnos nem böngésző-, de még csak nem is gépkérdés.
Különböző gépekről, Opera, Chrome, IE és Edge alól próbálkozva is jelszót kér az IP:9981
Please sign in
You need to sign in...
Site message: "http://IP:9981" requires a username and password. The site says: tvheadend.Az IP értelemszerűen az adott eszköz IP-címét fedi.
És ez így megy a PI-n OpenELEC és OSMC valamint egy atomos HTPC-n x86 OpenELEC-nél is.
MaCS
-
Beni2360
félisten
Sziasztok, megjött e kis masinám. NOOBS alól telepítettem az OpenELEC ment fel rá és máris frissítettet magát de a KODI az marsad 14. valamennyi. Hogyan tudom frissíteni a 16.0-ra? Itt mennek a DVD ISOk.
Van egy másik rendszerem is OSMC ott már a 16 fut megy is rajta a 3D ISO szépen átvált, csak ott meg a DVD ISOk nem mennek és kellenek neki serial kódok. -
s_e_n_k_i
tag
válasz
azimut #18883 üzenetére
Hát először is tisztában kellene lenni azzal, hogy ez nem x86 kompatibilis CPU, hanem ARM. Azaz a jól megszokott oprendszereid nem igazán fognak úgy futni, ahogy megszoktad.
Mint például nincs. De hagyományos Win10 sincs (ami Win10-ként van reklámozva, az csak egy lebutított, windows alapokra épített IoT célokra kifejlesztett oprendszer. Ablakozórendszer sincs).
Android elméletileg lehetne, de még senkinek sem sikerült elfogadható sebességet elérni.
Ha linux-ot akarsz kipróbálni, akkor mindenképpen a Raspbian-t javaslom, kezdésnek jó lesz. Egyesek az Arch Linux-ban hisznek, de ott azért nagyobb linux ismeret szükséges.Az Openelec-et nem nevezném linux disztribúciónak. Arra épül, de teljesen le van csupaszítva, csak a (hálózati)média lejátszáshoz szükséges dolgok vannak benne. Ha a linux része érdekel, akkor inkább OSMC.
HDMI-VGA: Háát, Kinek akinek megéri 10e Ft-ért, annak biztosan jó dolog, de akkor már inkább eladnám a monitort, rádobnék 3-4 ezer forintot, és vennék DVI bemenetes monitort használtan. Egy HDMI-DVI kábel/átalakító már ezresért kapható, és ezerszer szebb képet kapsz így.
-
dugesz77
őstag
Thepihut-nál még lehet venni Zero-t. Igaz már csak csomagokban van.
-
M43g
aktív tag
válasz
vargalex #18907 üzenetére
Jessie van rajta.
Közben a kolléga ráhibázott, hogy otthonról a LAN-ról történő külső IP csatlakozást nem nagyon komálta, a céges meg hát... céges, Isten se tudja mi hogy van beállítva
Külső hálózatról működik az IP és a ddns.net is...Köszönöm a segítséget!
vargalex: köszönöm a tippeket, otthon megnézem!
-
-
-
M43g
aktív tag
Igen, a whatsmyIP alapján látom, hogy nyitva van
Közben megpróbáltam céges hálózatból SSH-zni, ha az IP-t írom be, akkor connection refused, ha név..ddns.net, akkor unable to open connection és host does not exist hibát dob ki. Pedig az IP megegyezik a NoIP-n regisztrált IPvel, teamviewerrel megnéztem...
-
-
M43g
aktív tag
Az új szerkesztés már nem fért bele. Szóval a NoIP kliens telepítve van rá, és init.d -be is be van téve, a noip2 szolgáltatás fut restart után is, szóval azt gondolnám, hogy frissül
de tegnap éjfélkor szenvedtem vele közvetlenül az account regisztrálása után, úgyhogy még a dinamikus IP sem változhatott meg annyi idő alatt, ha nem jól állítottam a noIPt
-
M43g
aktív tag
Saját hálózaton próbáltam külső IP-vel, nem távolról. Ez bonyolítja?
http://www.whatsmyip.org/ itt mutatja, hogy a 22 port open... De a másik port átirányítását meg fogom fogadni, ha eljutok addig, hogy működik
Az IP-vel is próbáltam és domain name-el is... szóval nem a DNS elterjedés a baj.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged