Hirdetés
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gigabyte alaplap topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
m3ss
veterán
válasz
BobChemistry
üzenetére
epuletekre, tajakra is szuk lesz sokszor a 24mm-es kezdo, meg a 17 is.
inkabb vegyel 17-55-ot, azt mondjak jo az az obi. vagy tamron 17-50 ha olcsobban szeretnel szerencset probalni
ha ugy erzed hogy felul szuk es kell vmi zoom akkor vegyel egy 70-200-at melle.
ha alul szuk, esetleg egy 10-18, 85 1.8 sem rossz kombo 17-55-tel. -
BobChemistry
őstag
Egyik sem
jövő héten veszem a vázat - obi nélkül - és ezért keresgélek, hogy vajon mit lenne érdemes venni mellé.
az egyik amit néztem, az a 24-105mm, linkeltem is. Aztán most nézem a 17-55mm obit, ami árban kb ugyanaz, viszont fényerőben jobb. Gyönyörű képe van, az tény, egy Canon 40D-vel
-
m3ss
veterán
válasz
BobChemistry
üzenetére
nem teljesen ertem, most 18-55-od van? vagy 17-55?
onnan indult hogy veszel egy telet kitobi melle. most 17-55 vagy 24-105 lesz a kitobi helyett, tele melle? megkavarodtam. kezdhetned elolrol
-
JohnyBlue
addikt
válasz
BobChemistry
üzenetére
canon 17-55 2.8 is......
-
m3ss
veterán
válasz
BobChemistry
üzenetére
70d-hez ezt az obit? miiiert?
alig nyersz vmit fenyeroben. cserebe nincs nagylatod, de legalabb sokszor annyiba kerul
-
törölt tag
válasz
BobChemistry
üzenetére
Sztem inkább Canon. Ez egy nagoyn bevált, nagyon pöpec kis üveg, a Sigma új, minőségi gondjaik nagyobbak (jobban kell tesztelni a kinézett példányt) és ha jót is találsz, fókusz pontosságban nem lesz olyan jó, mint a Canon. Középen a felbontása erősebb, viszont rohamosan visszacsökken a Canon szintje körülre azonnal, szóval amennyivel többet nyújt grafikonokon, annyival rizikósabb AF és összeszerelés minősége szempontból. A kép közepén a grafikonokon látható különbséget nem látod meg élőben igazán, viszont ha a fókusz félremegy, vagy decenteres az üveg, vagy ki tudja még mi van vele, azt nagyon meglátod azonnal. Szóval én fáznék a Sigma-tól, pedig nem rossz az adatok alapján, de a Canon versenyző túlságosan jól bevált darab.
-
imyourfriend
őstag
válasz
BobChemistry
üzenetére
Ha mindenképpen FX objektívet szeretnél akkor a Sigma 24-105/4 A OS HSM szerintem. Megéri azt a +20ezret, feltéve ha ezeknél az objektíveknél nem zavar a 24mm-es kezdő.
-
törölt tag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
+1

@mazsi70: 18-105.
-
BobChemistry
őstag
Canon 70d-hez - kitobi helyett - ezt néztem ki.
Valakinek van vele tapasztalata? Néztem sigma obikat is, de azok is ennyibe kerülnek nagyjából.
-
mazsi70
őstag
Sziasztok !
Adva van egy-egy objektív : Sigma 17-70 stabi nélkül vs. Nikon 18-105 stabis
A Sigma használt a Nikon gyakorlatilag új .D90-re kellene .Sonykról váltottam (vázstabi) .
Szerintetek ? -
Serius1974
tag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
köszi a tippet.

-
.DLL
veterán
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
főleg mert nagyon jó a képminősége.
Tényleg. Én ez után adtam el a Canon 50/1.8-at, Tamront nem kell rekeszelni, Canont meg kellett, hogy hozza azt a szintet.
Videózásra meg ott a manuális 50-es, jobb fókuszálni vele mint a kis műanyag Canonnal, általános használatra pedig tökéletes a T. 17-50.
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Serius1974
üzenetére
Esetleg a Tamron 17-50 2.8 (VC nélküli)? Kicsit rövidebb, de sokan dicsérik a képminősége miatt, főleg mert fix 2.8-as.
-
törölt tag
válasz
Serius1974
üzenetére
A Sigma 24-70 nem egy túl jó üveg, középen vállalható, de a szélek fele haladva akkorát romlik hirtelen, hogy még croppos vázon sem ajánlanám, mert már a croppos szél is gyengus, nemhogy fullframe-en... Tartanám a 17-70-et.
-
törölt tag
válasz
Serius1974
üzenetére
A 24-70-nek elég szar képe van 17-24 mm között
+ nem egy hűde üveg amúgysem.
17-70
(feltételezem, APS-C vázra tennéd, ha meg lett említve. Azon egy 24-ből nem sok marad Neked alul). -
RomiJosy
aktív tag
Sziasztok.
Vettem egy ef 50 1.8 objektívet az 550d vázhoz. Olvastam egy bloggot itt és én is ezt tapasztalom,hogy 1.8-on a fókuszt tévesen elé állítja. Nem szivesen szedem szét az obit de kezdek megbarátkozni a gondolattal és gyűjtöm a bátorságot,hogy megcsinálom a leírás alapján. Sajnos nem tiszta,hogy a 4 forrasztás közül melyik kettőt kell összekötni.
Csinált már közületek valaki ilyen javítást? Esetleg meg tudja valaki csinálni nekem némi jutalom ellenében?Tudom,hogy 4-re reteszelve szép éles képet kapok,de az ember nem azért vesz nagy fényerejű obit,hogy 4-től használja,szeretném kihasználni 1.8-tól ha lehet.
Köszi a választ előre is.
-
schawo
titán
válasz
Serius1974
üzenetére
A 24-70 jobban néz ki, művirág vázaként nekem jobban kéne.
-
uffneked
aktív tag
válasz
Serius1974
üzenetére
A 24-70 jobb.
Mivel nem írtál szempontrendszert, nem indoklom. -
.DLL
veterán
válasz
Serius1974
üzenetére
Egyik körte, másik alma, más gépre valók más árkategória, stb.

-
Serius1974
tag
sziasztok!
Véleményetek szerint melyik jobb:
Sigma 24-70 EX DG macro 2.8
Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro C ? -
pentaxbarát
csendes tag
válasz
Colonel993
üzenetére
Köszi szépen.Gondoltam,hogy a téma nem új,én vagyok az a fórumon.Nem akartam az elejétől végigolvasni mindent,de majd utána nézek a régebbi írásaidnak.

-
Colonel993
senior tag
válasz
pentaxbarát
üzenetére
Nem kellene sokat keresgélned, annyiszor kibeszélt dolog...
Mindamellett én is tartottam már róla töménytelen hájpot, meg egy felületes vázlatot a régi és az új Tamron közötti különbözetet... annak bontásával
Ugyan így Sigma is a tárgyalt témakörben játszott.
-
uffneked
aktív tag
válasz
pentaxbarát
üzenetére
Nekem a Sigma APO DG verziója van, ha figyelembe veszem a korlátait, nem találok benne kivetnivalót.
Én nem a CA miatt aggódnék elsősorban, azt 2 kattintás eltüntetni. Ezeket nyitva nemigen használnám, F8-11 között viszont elfogadható a képe a Sigmának. Építési minőségre az APO lenne a legmasszívabb, de 300-on, napellenzővel azért elég papír-hatású.
Mindenesetre (pentaxra) szerintem nincs jobb ár-érték arányú AF tele, ami ennél jobb, az legalább triplaáron van. -
pentaxbarát
csendes tag
Sziasztok!Hogyha AF 70-300,akkor Sigma vagy Tamron?Valós a Tamron Szín torzítása,(CA)vagy árának megfelelő?Van régi és új SigmaAF 70-300?
-
BobChemistry
őstag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Hm...köszi a tippet. Ezek után meggondolom.
m3ss: a kitobi (18-55) gondolom jó lesz erre a célra. Egy fix 50-es (f1.8) beszerzése is tervben van. Bár az meg gondolom portré fotóhoz ideális.
-
CyDoN
senior tag
Szeretnék egy kis segítséget kérni!
70mm alatt milyen zoom obit érdemes megnéznem egy canon 450D-re ? -
m3ss
veterán
válasz
BobChemistry
üzenetére
ezekre a felhasznalasi teruletekre telet? lehet lesz par alkalom amikor utcan, vagy egy-ket tajnal jol fog jonni. de tajra, epuletre, utcara inkabb nagy(obb) latoszog.
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
BobChemistry
üzenetére
Én pont 70D-vel használom a 70-200 F4 IS-t. Elvileg ez az obi inkább FF gépen érzi jól magát (főleg a kezdő 70mm, ami néha szűk és az F4 miatt, ami néha kevés), de én teljesen jól elvagyok vele. Gyönyörűen rajzol még a crop szenzorra is, én azonban a színeit szeretem leginkább.
Markolat nélkül is jól kiegyensúlyozza egymást az obi és a váz, a súlyközép az objektíven kialakított bemélyedésenél van, ahova az állványgyűrűt fel lehet fogatni (vagy egy picit talán a frontlencse felé). Állványra rakva nem húz se előre se hátra.
Fókusza gyors, halk és pontos. A zoom és a fokuszgyűrűk mechanikája fenomenális! Élvezet tekergetni. :-) Amúgy ez egész összeszerelés elsőosztályú.
Az IS elég hangos, de el lehet viselni...Azonban, ha most kellene vennem, akkor valószínűleg az 55-250 STM-et venném: kisebb, olcsóbb és meglepően szép rajzolatú, nem "világít" a kezedben :-)
Illetve a Tamron 70-300 VC-ről is ódákat zengenek a tulajdonosok. Ezt azonban próba nélkül nem szabad megvenni!A 70-200-at egy nagyon jó akcióban tudtam megvenni: pénzvisszafizetés+3év garancia+0%THM. Ezek nélkül nagy eséllyel egy 55-250 STM lenne a gépen.
Egyébként az 55-250 STM-re és a 70-200 F4 IS-re most is van pénzvisszatérítés a Canonnál!
-
kilozsul
aktív tag
Sry, nemide...
-
Real_Necro
veterán
-
schawo
titán
válasz
imyourfriend
üzenetére
55-250-ből inkább az STM változat, mint az IS/IS II. Kicsit drágább, de sokkal jobb tele tartományon.
-
BobChemistry
őstag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Igen, most látom hogy amit én néztem abban nincs IS. Kicsit le is vert a víz az ára láttán

-
imyourfriend
őstag
válasz
BobChemistry
üzenetére
Csak mert a 70-200/4 IS USM elég drága darab, ezen célra megfelelne egy 55-250/4-5.6 IS is vagy egy tamron 70-300/4-5.6 VC objektív akár, ezek jóval olcsóbbak.
-
Sziasztok!
Van olyan hogy objektív árazó topic?
Van egy Sigma 10-20mm f3.5 HSM obim, Nikon bajonettes Kenko Pro1D UV szűrővel, és ezt akarom eladni, és beakarom áraztatni, hogy mit kérhetek érte!

-
BobChemistry
őstag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Tájkép, épületek, utcai fotózás. Tulajdonképpen teljesen általános célú felhasználás lenne, semmi extra.
-
imyourfriend
őstag
válasz
BobChemistry
üzenetére
Üdv, elég nagy az árkülönbség ezen két objektív között. Milyen célokra szeretnéd használni az objektívet?
-
BobChemistry
őstag
Helló.
Canon 70-200 f4l is usm obit szeretnék venni 70d mellé. Van valakinek tapasztalata az említett objektívvel? Megeri beruhazni rá, vagy elegendő egy 3.5-5.6 is stm helyette, hasonló fókusszal?
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
BeYourself
üzenetére
A Canon 55-250 STM valóban egy elég jól sikerült darab. Ha itthon veszed meg akkor némi pénzvisszatérítést is kapsz a Canontól. Canon Pénzvisszatérítés
Jaa és itthon a "hárompontos" fotósboltban is lesz "Fekete péntek", lehet hogy érdemes néluk is körül nézni... ,-)
-
barrasz
aktív tag
Sziasztok!
Elnézést az amatőr kérdésért de ma éppen ismerősöm mutatta a makró képeit és persze irigykedve néztem és mivel most így karácsony előtt nincs rá sok pénzem így szeretném megkérdezni,hogy esetleg erről van valakinek véleménye vagy tapasztalata? Olympus E-PL5 fényképezőgépre lenne.Tudom,hogy ez nem makró de még ezt a nagylátószögű obit is véleményezné valaki?
Előre is köszönöm.
-
A Zéé
addikt
válasz
t-bali3
üzenetére
67mm, rá van írva az obira is.

Kenko Pro1D újonnan nem tudom mennyi, de gyanítom több, mint a kereted, ám annak ellenére érdemes beruházni rá. Vagy haszáltan is fel-fel bukkannak néha, én is innen a harverapróról vettem az enyém.
Ebayről lehet venni még esetleg Marumi márkájút, ez a teszt alapján az egyik legjobb, és egész olcsó.
Amire mindenképp figyelj, hogy vékony keretes (slim) szűrő legyen, hogy nagylátón ne vignyettáljon, illetve érdemes többszörös bevonatút (multi coated) keresni, mert az csökkenti a becsillanásokat, egyéb nem kívánt anomáliákat. -
t-bali3
senior tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Oh bocsi. A kit objektívvel van használva egyelőre 18-105mm VR.
Sajna nem találok leírást hozzá mekkora, de keresem.Azt hiszem 67 mm-es.
A Zéé:
Milyen szűrőknek nézzek még utána? -
t-bali3
senior tag
Sziasztok!
D3200-hoz keresek polár szűrőt. Tudnátok ajánlani egy olyat, ami már minőségibb darab, de még emészthető az ára (12 e Ft)? Remélem az anyagi és minőségi elvárásaim metszik egymást..
Autók fotózására lenne többnyire használva.
-
imyourfriend
őstag
válasz
BeYourself
üzenetére
Egyszerűbb lenne kipróbálnod egy helios 44/2-es obit m42-es átalakítóval macrora, az a lencse tud 1:2-es leképezést már e téren és filléres tétel.
De ha komolyabban szeretnél foglalkozni a dologgal ezt követően el tudod dönteni, hogy érdekel e. 
-
schawo
titán
válasz
BeYourself
üzenetére
Egy rendes makróobi (mint a Sigma 105) legalább 1x nagyítást tud.
A Sigma 18-250 (ami csak viccből kapott "macro" címkét) nagyítása 0,34x, az 55-250 stm-é 0,29x. Tehát ugyanaz a tárgy kb harmadakkora méretű lesz a képen, mint a 105-ös Sigmával. Cserébe a 105-ös Sigma nem tud olyan tele tartományt, mint az 55-250. -
Byk01
őstag
válasz
schawo
üzenetére
Szerintem tájra megfelel a kit, makróra viszont egy Sigma 105/2.8 Macro jobb lenne. igaz drágább, de a plusz 50%-ba még belefér.
-
kigyi_23
addikt
válasz
BeYourself
üzenetére
Igen ez érdekes dolog, de gondolj bele mennyivel problémásabb megtervezni és kivitelezni olcsón egy jóval nagyobb átfogású obit. Ebből kiindulva a nagylátószöget elhagyva lehet, hogy jobb obit kapsz nekem sokáig volt 55-250-em és jó volt persze nem egy 70-200, de meg voltam vele elégedve amíg volt. Jó, hogy így szóba került fel is kell raknom valahova eladni, mert csak áll a dobozában egy ideje most már mást használok helyette.
-
schawo
titán
válasz
BeYourself
üzenetére
Mondjuk [link]
Sokkal jobb obi sokkal olcsóbban.
-
schawo
titán
válasz
BeYourself
üzenetére
Miért pont ezt a vackot, ami egyáltalán nem jó teleobjektívnek? Miért kell 18-ról induló, ha úgyis van kitobi, miért nem elég csak a tele tartomány?
-
BeYourself
csendes tag
Sziasztok!
Baratnomnek van egy Canon 600D az alap 18-55 canon obival.
Taj es termeszeti kepeket illetve makrokat szeret fotozni. Ezt a Sigma objektivet neztem ki neki.Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM
[link]
Amazonrol veszem es black friday akciora varok vele.
Kerdes hogy hasznalhato-e a makroja illetve hogy van-e hasonlo obi ami akar jobb/ megbizhatobb az ar az mehet feljebb is 50%-ot. -
madle
őstag
Sziasztok,
objektív javítást vállal valaki? Canon 50mm f1.4-es obi autófókuszával van baj, gyakorlatilag nem csinál semmit.
-
Clemi
veterán
válasz
qnadam
üzenetére
Nekem sikerült nem is kicsit, pedig nagyon figyeltem. Az is igaz, hogy a frontlencsén lévő kis karcok nem látszanak a képeken, csak fénytörés gondot okozhatnak, ha úgy esik a fény az objektívre.
Inkább vettem egy úgynevezett lencsevédőt ami a leírás szerint optikai üveg. Teszteltem orrba szájba de semmi különbség nincs a vele és a nélküle készült képeken. Megjegyzem nem a legolcsóbb kínai csoda amiket beszereztem. -
karc ellen mindenféle szűrők helyett ajánlom a napellenzőt. képminőséget biztos nem ront, nem törik szilánkosan sem...
2007 óta dslr-ezek, előtte is volt pár kompakt gépem, de még egy darab frontlencsét nem sikerült megkarcolnom.
-
gab.m
senior tag
válasz
szarnyalosas
üzenetére
A fenykepezes alapjainak, koztuk szuroknek, stb. Itt a prohardveren is talalsz errol cikkeket.
-
törölt tag
válasz
szarnyalosas
üzenetére
JohnyBlue arra próbált célozni, hogy az új obit is próbáld ki nagyon alaposan.

Nemhogy a használtat... -
hollozoli
tag
válasz
üzenetére
Köszi szépen, kiolvastam a Zoom in-t, most járok a Scott Kelby 1. könyvénél. Az első 4 van meg. És beleolvasgattam a Canon EOS manualba is.
Egy kérdés? Ha manuálisan állítom be a fehéregyensúlyt "direkt napfény"-re, akkor a világos színű ruhák sem fognak kifehéredni? (pl. világos zöld nem hófehérnek fog látszani a képen?)
-
szarnyalosas
tag
Alapoknak ? ezt mire érted ?
Én csak azért kérdezem a fórumon ezeket a dolgokat, mert az alapokat tudom a szűrővel meg az obival kapcsolatosan, csak tudod sok ember többet mond, hátha egy hozzászólásban valaki mond olyat ami éppen jól jöhet, vagy ép tanulhatok még belőle, hisz élesben nem minden szűrőt, obiektivet próbáltam ami az üzlet polcain van!
-
gab.m
senior tag
válasz
szarnyalosas
üzenetére
Bocs, hogy beleszolok, de mielott vennel egy 300+ ezres objektivet meg hozza tizenezrekert szuroket, inkabb kicsit olvass utana az alapoknak.
-
kigyi_23
addikt
válasz
szarnyalosas
üzenetére
Mind a 3
Csak mindegyiket másra használod majd
Elsőre elég az UV a másik kettőt csak akkor, ha érzel magadban annyi affinitást, hogy használni akarod, mert ahhoz a témához amit fotózni szeretnél az kell. A polár amúgy szerintem az UV-hez hasonlóan szériatartozék egy fotósnál aki tájképeket kültéri képeket készít, ha van időd érdemes vele lőni pár képet meg fogsz lepődni mennyivel teltebb színeket kapsz. Persze nem mindig előny ez a témától függ. -
JohnyBlue
addikt
válasz
szarnyalosas
üzenetére
A Tamron 24-70 F2.8 valami véleményed ?: mielőtt megvennéd alaposan tesztelt le, ha rendben találod akkor vedd meg nyugodtan.
Akkor uv, nd, vagy polár ? mindhárom üvegdarab másra való.
Az UV vagy Protector védi a frontlencsédet
AZ ND az prímán besötétít a szenzorodnak
A CPL pedig kafa színeket fog eredeményezni az elkészült képeken. -
szarnyalosas
tag
válasz
kigyi_23
üzenetére
Értem
Akkor uv, nd, vagy polár ? vagy inkább a kb annyiba kerülő HOYA Protectort mert épp akciós ?
-
kigyi_23
addikt
válasz
szarnyalosas
üzenetére
Az UV a fény 99%-át átengedi főleg az objektív védelmére használjuk olcsóbb kicserélni azt, ha véletlenül megkarcoljuk mint az objektívet javítani. Az ND szűrő bizony sötétít. Nagyon szép képeket lehet vele lőni pl. vízesésről amikor hosszú záridős képet akarsz készíteni nappal, de ugye ahhoz sok a fény. Felhőkről szintén lehet szép hosszú záridős képet készíteni.
A polár szűrő az pedig a becsillogást a szemből érkező visszavert fényt szűri teljesen jó üvegfelületek fotózásakor pl. autó szélvédőjén nem csillan be úgy a fény nem a tükröződött külvilágot látod (vagy ugye éppen magadat
). -
JohnyBlue
addikt
válasz
szarnyalosas
üzenetére
Én ha nagyon félteném az obinak a frontlencséjét akkor vennék rá egy HOYA Protectort.
Kirándulni egy HOYA CPL-t is vinnék magammal.
Illetve ha akarsz nappal hosszú záridős képeket lőni akkor pedig egy ND-t is vennék rá.
-
szarnyalosas
tag
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Akkor elég a normál UV szürő a Hoyatól ?
-
szarnyalosas
tag
válasz
akosigabor
üzenetére
Tehát akkor az:
Uv - uvé fényt szűri
Nd - az a csillogást ? gondolom ez a képeimet nem sötétíti ? csak az adott részeket, csillogást, égbolton kihangsúlyozza a fényes dolgokat, ezt kell értenem ?Innen melyiket ? Link
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
szarnyalosas
üzenetére
A 82 mm-es CPL leginkább a pénztárcádból veszi ki a Mátyásokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- magyar billentyűzet - 165 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Lenovo ThinkPad P14s Gen 1 i7-10510U 32GB 1000GB Nvidia Quadro P520 14" FHD Gar.: 1 év
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
ha ugy erzed hogy felul szuk es kell vmi zoom akkor vegyel egy 70-200-at melle.
jövő héten veszem a vázat - obi nélkül - és ezért keresgélek, hogy vajon mit lenne érdemes venni mellé.

Tényleg. Én ez után adtam el a Canon 50/1.8-at, Tamront nem kell rekeszelni, Canont meg kellett, hogy hozza azt a szintet.
+ nem egy hűde üveg amúgysem.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)