Hirdetés
- Tárgyal az egyesülésről a GlobalFoundries és a UMC?
- Megemeli a DRAM és NAND flash lapkák árát a Samsung
- Több Copilot+ szolgáltatást kaptak AMD és az Intel AI platformjai
- 30 évre csökkentette lemaradását a litográfiai eszközök területén Oroszország
- Gigantikus igényt adott le a H20 gyorsítóra több kínai cég
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- Androidos fejegységek
- Apple asztali gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- 30 évre csökkentette lemaradását a litográfiai eszközök területén Oroszország
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bubi92
őstag
válasz
bbkmachine #24006 üzenetére
jaj lemaradt. canonra(60D) kellene. az van, hogy jelenleg a legkisebb gyútávom 50mm(1.4). ez alá szeretnék valamit. ezért lőttem be a 15-öt ilyen középnek. mivel nincs konkrét célja az objektívnek ezért szóba jöhet 24-105 vagy akár valami nagylátó pl. 11-16-os tokina. az érdekelne, hogy ebben az árkategóriában mi az ami nagyon jó beruházás lehet.
-
ilgatto
tag
válasz
bbkmachine #23830 üzenetére
Elnézést, az elmúlt napokban nem igazán volt időm válaszolni. Szóval igen, f4-én és tovább is próbáltam, de egyszerűen nem éles. A hézagológyűrűs módszert fogom kipróbálni, amint odaérek. Köszönöm mindenkinek a válaszokat, megírom majd, hogy sikerült-e.
-
.DLL
veterán
válasz
Többet tud az. Ez még csak "Sigma 10-20"-as maximum
(annak viszont előnye, hogy képszélek felé egységesebb marad)
(#23828) ilgatto: Sajna nem tudok ilyenről. De EF bajonett leszedésről biztos találsz képeket, videókat.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
f/2.8-on képközépen ennél többet kellene tudnia. Képszéleket nyitva kicsit mossa, de f/4 felett azok is rendben vannak.
-
válasz
bbkmachine #23748 üzenetére
Nyilván romlik, de ami ND szűrőim voltak, az élességből nem igazán vettek el.
+ inkább fontos a rétegek közötti összevissza tükröződés, ezért nem ár a jó bevonat a szűrőkön sem.
De, csak 3db ND2-es kell, hogy ND8 legyen. -
bigsee
addikt
válasz
bbkmachine #23724 üzenetére
Ilyesmit gondoltam én is, köszi!
#23721 aleister: épületrészletek, nem makró. D5100-re kellene.
Köszönöm!
-
Tin
veterán
válasz
bbkmachine #23713 üzenetére
műanyag 1.8-asom nem volt, és nem mondanám, hogy az STM rossz. live view-ban mindig jó, tehát a fókuszával nincs gond.
érdekes módon, ha közelpontig csavarom kézzel a fókuszt, és onnan indítom az AF-et, akkor pontos. de ezt már más obinál is észrevettem. ha "csak úgy" fókuszál valahonnan, akkor azért néha hibázik.
az tény, hogy 3x állítottam AFMA-t azután, hogy azt gondoltam hogy "na most jó", aztn végülis hagytam egy köztes álláson. nincs akkora jelentősége, a fontosabb dolgokról mindig lövök 3-4 képet újrafókuszálással, szóval valamelyik mindig jó.
engem az AF lassúsága meg hangja jobban zavar, mert szívesen használnám videóra is, de így nem annyira esélyes. igaz, ahhoz a stabi is elkél.
-
.DLL
veterán
válasz
bbkmachine #23713 üzenetére
Igen-igen a tied szerencsés darab, nincs vele gond. Az előződ meg kifejezetten peches darab volt, mert a felét mellé lőtte, de én szintén évekig használtam 50/1.8 II-t, nálam nem volt ilyen durva a helyzet.
Mások meg az STM-nél is arról számolnak be, hogy azért azzal sem fenékig tejfelből van a kerítés. -
Tin
veterán
válasz
bbkmachine #23706 üzenetére
milyen vázon? mert attól is függ...
a 700D-ben nincs AFMA, tehát ha ott a váztól el van állítva, az F1.8-on már nagyon kijön.
70D-n van, de ott meg van az ismert hiba.szal ez még nem biztos, hogy az obi baja. főleg, hogy nekem live view-ban mindig jól fókuszál, csak az meg ugye inkább csak statikus tárgyakhoz jó.
-
Byk01
őstag
válasz
bbkmachine #23700 üzenetére
Jogos, tényleg a boltot említette.
De így, ha jó nagy kanyarral is, csak eljutott az információ az érdekeltekhez, hogy régi Sigma és Tamron obikban lehet olyan ,amiben nincs motor, és jelzés sem utal erre a tényre. -
80hun
addikt
válasz
bbkmachine #23697 üzenetére
Nem a manuálokról beszélünk.
Igen nikonhoz remélhetőleg ami a boltban van van motor.
De pl itt egy régebbi amit árultak motor nélkül is és még ma is kapható.Tehát ebből a vc nélküli verzióból is két tipus van.
A tamron sp 90mm-es macró-ból is létezett motor nélküli verzió.Ez nem vitatéma akart lenni csak elővigyázatosság hogy kérdezzen rá mert létezett belőle motor nélküli is.
Mert végülis felhívni őket semmiből nem tart hogy van e benne af motor.Ha nem nikonról van szó még a mikromotoron kívül a sony-nál és a pentaxnál még a stabi sincs az obiban hiába van ráírva.Mert ugye ott van a vázban
-
80hun
addikt
válasz
bbkmachine #23694 üzenetére
Pl Sony és Pentax gépekhez, + az első szériából való obikban nincs af motor.
Kispórolták belölük.
A tamronból is van olyan a régebbiekből amibe nincs motror. És most is gyártják csak már beépített motorral.
Kivéve a canonba mert ott már az analóg vázakon se volt meghajtás és ott midig volt af motor.A Sigma Apo volt nekem és nem volt benne AF motor.
Ezért irtam hogy inkább kérdezzen rá vásárlás előtt.u. i Néha még előfordul a boltokban régebbi modell amibe nincs motor..
De mint irtam a Sony éd Pentax gépekhez gyártottakban most sincs motor csak akkor ha HSM v. USD. -
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #23694 üzenetére
Sőt! Jelenleg nincs is olyan zoom objektíve sem a Sigma-nak, sem a Tamron-nak, amiben ne lenne fókuszmotor!
Canon-t kell venni, ott nem kell ennyit matekozni!
-
Studi
veterán
válasz
bbkmachine #23679 üzenetére
Megrendelés nem játszik? Amúgy a régi verziót (ha arról beszélünk) százhetvenvalamennyiért láttam a Pólus MM-ben, érdemes rájuk kérdezni. Ha van Cetelem kártyás ismerősöd akkor abból is lejön még 10%.
-
.DLL
veterán
válasz
bbkmachine #23677 üzenetére
Nemár! Nem lehet kapni a Canon EF 1200mm F/5.6-ot!
Pedig most 3-4 milliót megtakaríthatnék.
-
fr3ntzen
aktív tag
válasz
bbkmachine #23669 üzenetére
Nekem is 18-135 STM van nagyon meg vagyok vle elégedve... !
Sajnos rég tudtam feljonni a forumra van aki vett 50mm 1.8 stm-et ? Ha igen akkor milyen lett az obi ? Fokuszt talál gyorsan és nem téveszt ?
Köszi a segitseget a 18-135 mellé valszeg bezsákolnék egyet , de érdekelne a véleményetek !
-
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #23666 üzenetére
Nos én a Béke téri nem írom le a bolt nevét üzletben próbálhattam ki mindkét obit. Vittem állványt, laptopot és készséggel segítettek
-
.DLL
veterán
válasz
bbkmachine #23664 üzenetére
Olcsóbban pedig Tamron 17-50 F/2.8, a szokásos nem-vc típus. Ennek kép középen még kevés is a 18 megapixeles felbontás úgy f/4 körül, 20-24 mpx szenzort is megrajzolna... Csak ezt is le kell tesztelni vásárlás előtt, hogy a konkrét darab jó-e, haverom pl. vett egy decentereset, vissza is vitte, kicserélték.
Enyém viszont hibátlan, a fenti karcolós állítást ez alapján mondtam. -
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #23664 üzenetére
Mint írtam a 15-85 ami pl nekem is van. Croppon minőségben hozza a 24-105-öt (mondjuk ekv annak a testvére croppra), vásárlás előtt teszteltem egymás mellett mindkettőt, de nagyon dicsérik a 18-135 STM obit is.
Az enyémet csak azért utálom, mert a nehéz üveg lencsék miatt ki-be csúszik a tubus kb a 24-65mm állás között. Ez sajna gyárilag ilyen. -
*Ropi*
félisten
válasz
bbkmachine #23658 üzenetére
Egyértelműen a Sigma 18-35/1.8, csak jól teszteld le vásárlás előtt és mindenképp érdemes mellé a dokkolót is beszerezni.
-
Big-Lacos
aktív tag
válasz
bbkmachine #23661 üzenetére
Ameddig hasznaltam nekem is kellett hozza a dokkolo. Neha mellelott, de amikor betalalt, akkor ott volt elegge.
-
Big-Lacos
aktív tag
válasz
Ha fix kozeli minoseg kell zoom obival, akkor szerintem aldozd fel a hosszabb veget a tartomanynak, es vegyel egy Sigma 18-35-ot.
-
Clemi
veterán
válasz
Canon EF-S 15-85 IS USM
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #23169 üzenetére
Alapvetően én is óvatosan kezdek neki, utánaolvasok, sokat kérdezek, megnézek YT videókat, ha mindez megvan és kellően óvatos az ember akkor nem lehet gond.
18-135 IS frontlencséjén és a mögötte lévő lencsén volt sok por, azokat megtisztítva egy sem látszódott az obiban, viszont pár hét alatt is került bele ismét.
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #23167 üzenetére
A 18-135 IS frontlencséjét én is házilag tisztítottam meg, nem egy bonyolult művelet és elrontani sem lehet
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #23066 üzenetére
Az a baj, hogy azóta tovább gondolkoztam rajta... Indultam egy F4 non IS-től (130e), lett belőle F4 IS (250e), majd tovább agyaltam és már csak 50e egy F2.8 IS, az már sejtésem szerint ha nem megy tönkre kb 100 évig elég lenne
... ha bírnám cipelni, viszont ha adott egy 70-200 2.8 IS akkor nem vásárolgatok fényerős fixeket 85-100 mm magasságában sem apsc sem ff-re váltás esetén.
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #23062 üzenetére
Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem a 70-200 f4 a valaha volt legjobb obim. Jelenleg van még egy 24-105 f4 L, egy 10-18 STM. Sok más obim is volt előzőleg: 17-55 2.8 IS, 70-210 f4, 50 1.8, 28-135 IS, 18-55 IS, 55-250 IS, 28-80 USM... többre most nem emlékszem. Az összes felsorolt közül a 70-200 f4 L messze a legjobb számomra. Tűéles, gyors, pontos, gyönyörű színek, "élnek" a képek, keveset hibázik. Nem tudom, hogy hasonló árban létezik e nála jobb objektív. Szerintem nem.
-
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #23049 üzenetére
Azt, hogy hogyan sikerült és mikor, én se tudom, de akkor is nagyon gáz, hogy így meg tud karcolódni az a "kemény" üveg. Azt ne, hinném, hogy az eltevéskor hozzáérő zippzár így megkarcolná, viszont azt többször észrevettem, hogy a táskában amikor jellemzően fejjel lefelé, mondhatni az objektíven támaszkodva van a gép, akkor nem volt rajta a sapka, mikor kivettem. Ebből gondolom, hogy a sapka karcolta meg így. Na de egy szaros műanyag? Akkor mégis milyen anyagból van egy több mint 200e forintos objektív frontlencséje?
Nos ami történt megtörtént, nekem már a második objektívem frontlencséje lett karcos. Az, hogy ki mit prédikál többé nem érdekel, az én objektívjeimen rajta lesz a plusz védő üveg az tuti. Ha leesik pofára úgyis mindegy, ha nekivágódik valaminek szintén, azt se a napellenző se semmi más nem tudja meg nem történtté tenni, de a karcoktól legalább megvédem az objektíveket.
-
válasz
bbkmachine #23030 üzenetére
Az egyik legjobb obi APS-C-re, neked valami hibás példányod lehetett.
-
Tin
veterán
válasz
bbkmachine #23025 üzenetére
17-55 azért F2.8-on nem az igazi... F4-től, de inkább F5.6-tól már egész jó. volt régebben egy másik példányom is, az még élesebb volt, mint a mostani. de mondok mást, ott az 55-250 STM-em, az alul F4-en picit gyengébb, de F5.6-on már simán pariban van a 17-55-el.
"Ha a 85-öst lerekeszeled 2.8-ra, még akkor is mosottabb háttért kapsz, mint az 50-essel."
de ha eléggé hátralépsz, 250mm-ről is csinálhatsz eléggé mosott képeket F5.6-on...az 50/F1.8 STM olyanoknak jó, akiknek kell a fény, és esetleg videózni is akarnak. a 85-el egy cropos gépen már eléggé hátra kell lépni, ami persze nem baj, csak beltérben felesleges. az 50-essel viszont tök jó arc portrékat lehet csinálni beltérben is.
én úgy rendeltem meg az 50/STM-et, hogy van a 17-55 meg az 55-250 is...
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #23025 üzenetére
Na igen, de a 17-55-öt kell rekeszelni kicsit, hogy igazán éles legyen.
85 lesz belőle
-
Real_Necro
veterán
válasz
bbkmachine #22999 üzenetére
Ezért is írtam, hogy kerülném a szürke importost. Ettől még Edigital nem az egyedüli ilyen bolt.
-
Real_Necro
veterán
válasz
bbkmachine #22995 üzenetére
Ez nem az Edigital sajátossága, hanem úgy hívják "Vásárlástól való elállás joga".
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #22993 üzenetére
Bár ez itt nem a reklám helye, de én szinte mindent az Extreme Digital-ban vettem. Online megrendeltem és átvettem a boltban. Az Edigital előnye az, ha nem tetszik az obi, kötelesek 14napon belül vissza venni minden magyarázat nélkül, még akkor is, ha nem hibás a termék! Arra kell ügyelni csak, hogy az összes tartozékot (csomagolás is) hiánytalanul vissza adjad. Bár hivatalosan nem bonthatod ki a csomagot, a gyakorlatban ők maguk bontják fel a boltban a szemed láttára, magyarul nem bizonyítható, hogy használtad a cuccot 14napig. Félreértés ne essék, soha nem vittem vissza fotós cuccot így, de az ördög nem alszik! Laptopot már kellett vissza vinnem, mert hibásan működött. Kérhettem volna azonnali cserét, de én inkább a pénzt kértem vissza. Szó nélkül utalták az összeget pár napon belül a számlámra.
Több más üzlet is létezik, ami hasonló módon működik, tehát nem csak az Edigital ilyen. Csak példaként hoztam fel. -
Ricardo128
senior tag
válasz
bbkmachine #22964 üzenetére
Az én életemből kimaradt a sima alap zoom, azaz a 18-55
Szerencsémre, vagy éppen szerencsétlenségemre egyből 28-80-al kezdtem, de akkor megfogadom a tanácsotokat. Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM tetszik most, lehet az lesz a végleges. Csak kár, hogy nincs meg benne a nagyobb fényerő, azaz 1.8 nagyon kecsegtető, és mondom DigitalRev alapján is egy Canon L szintjét hozza az obi. Köszönöm a felvilágosítást.
Kellemes hétvégét!
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #22963 üzenetére
Illetve létezett egy "régi iskola" a besorolásokra a 24mm-es szabványnál, ott a 24-50? között volt a nagylátó, alatta meg szuper nagylátó kategória volt ha jól emlékszem. 24mm Canon crop-ra fordtíva meg éppen 15mm. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mire kell az obi. Ma már eléggé átfedik egymást a kategóriák, így inkább gyutávban kell gondolkodni, mintsem kategóriában. A 18-35 cropon, az egy frankó alap obi lehet és ez a lényeg! De nincsen alap obid? A 18-55-re gondolok most. Az éppen ott kezdődik, mint a kinézett Sigma, csak hosszabb a vége.
-
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #22946 üzenetére
Akkor nem marad más hátra, mint a szerviz. Azt viszont nem tudom eldönteni, hogy 1 napos szervizre kérjek időpontot, vagy egyszerűen adjam le és majd jelentkeznek ha kész van. Valahogy olyan megérzésem van ezzel kapcsolatban, hogy az otthagyott cuccal komolyabban foglalkoznak. Szerintetek?
-
oszy
veterán
válasz
bbkmachine #22855 üzenetére
Ez számomra új információ.
De olyat már gondolom csak használtan lehet venni, mert az újakat mind azzal szerelték.
-
oszy
veterán
válasz
bbkmachine #22804 üzenetére
Miért kell, hogy stabilizátor nélkül legyen?
-
atok666
őstag
válasz
bbkmachine #22841 üzenetére
A vignetta es a taknyolas nem ugyanaz, de gondolom ezt te is tudod. Az altalad linkelt 5.6on lott kep a vignetta ellenere sem taknyol nagyon. Az "en" kepemnel, viszont a szelek nagyon lagyak.
Atok
-
Fandango
veterán
válasz
bbkmachine #22841 üzenetére
Teljesen jól gondolod amit írtál, mert az ilyen toy camera effekttel keszült jpg, amit a kamera csinált meg. Kicsit vágtam belőle, meg visszahúztam az effektből LR-ben, mert túl sok volt, egyébként csak ilyen próba jelleggel készült, mert még soha nem próbátam ki, mindig csak raw (pl amit linkeltél, hogy nyoma sincs a vinnyetálásnak).
Egyébként kis trollkodásnak szántam amit írtam.
-
Monya78
veterán
válasz
bbkmachine #22819 üzenetére
Egy átlagos fényerős mondjuk F1.8-as obi F4.0 vagy F5.6-on érik el a képminőségük maximumát, ezeket F11-re rekeszelve erőteljesen gyengűl a képminőség... felesleges lenne itt összehasonlítani.
Valóságos használatban sem szokás fényerős obit F11-en használni (esetleg csak a makró obit).
Hisz azért azért veszünk fényerős fixet hogy:
- nyitott rekeszen kevesebb fénynél sem kell magas iso-t használni.
- nyitott rekeszen mossuk a hátteret
- 2-3Fé-t rekeszelve "szétkarcoljuk" a szenzort olyan képminőséget kapjunk a képsarkokban is. -
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #22827 üzenetére
Nos nézem persze, de azért sokkal barátibb, archoz emelni és kattintani, mint még az objektíven babrálni előbb
Az alap kérdés persze a Sigma 30/1,4 ART minősége volt
de ahogy belegondolok, egy 35/f2 lenne az igazi, viszont amibe újonnan kerül, annyit tényleg nem adnék érte csak azért, hogy street kattintgatásra használjam. Pont ezért necces beújítani nekem egy 10-22-es objektívet is, mert a 15-85 eleje azért igen barátságos nagylátószög ráadásul f3,5-ön
Ez a 15-85 tényleg durván mindenre jó üveg!
A 70-200 f4 tényleg nagyon baba obi portréra is, de mellé ott van nekem a 60/2,8 ami arc portréra büntet olyat karcol, úgyhogy egész alakosra már csak egy 100/2,8 hiányzik, és itt jön be megint a képbe, hogy ebből a sorból a 35/f2 ami szinte teljessé tenné a képet
Na mindegy, vadászok tovább a 35/f2-re, mert jelenleg sehol nincs használt eladó. De amint lesz, lecsapok egyre az tuti! -
.DLL
veterán
válasz
Gondolom palacsinta kéne neki, hogy paprazzózhasson a streeten, egy nagy 15-85 "profi" kinézete nélkül. Persze már számtalanszor ki lett tárgyalva, hogy egy DSLR eleve nagy, még egy palacsintával is komolyabb fényképezőgép látszatát kelti.
(#22825) Clemi: Jogos, a kicsúszó tubusra nem is gondoltam, az tényleg hátrány tud lenni. -
Clemi
veterán
válasz
Igen, valóban a 15-85 egy nem akármilyen objektív, viszont ami streetnél ellene szól, az egyrészt a mérete, másrészt a tipus hibája, vagyis elmászik a gyutáv, így össze-vissza látószögű képek készülnek egy sétán.
-
laszlo168
senior tag
válasz
bbkmachine #22820 üzenetére
Én ezt vetetném vele, csak nem tudom hogy a csere bere mennyire menne neki, ez amugy jobb lenne?
-
válasz
bbkmachine #22820 üzenetére
Nikon DX-re a 18-200VR a még épp jó kompromisszum átfogás/képminőségre.
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #22816 üzenetére
Kis kiegészítés, ha félreérthető lettem volna: tehát a fix obik nagy adu-ásza a nagy fényerő. Egy jó minőségű (sajnos drága) fix obi nagy rekeszen is éles képeket lő. A gyengébb fixek nagy rekeszen eléggé lágyak és nem túl jó képeket készítenek. Lerekeszelve éles és szép képeket lőnek azok is, de akkor meg már oda a nagy fényerő, ami az előnyük lett volna. A 15-85 obid nem éppen az eldobhatós kategória, elég komoly cucc. Ha lerekeszelsz egy átlagos minőségű fixet f11-re, akkor kb ugyan azt fogod kapni, mint a 15-85 obiddal f11-re rekeszelve. További előny, hogy zoom-od van és "tetszőleges" gyutávod.
-
laszlo168
senior tag
válasz
bbkmachine #22817 üzenetére
Nincs olyan mint egy kitt obi, PL, a 18-55-é?
-
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #22812 üzenetére
Igazából még csak nem is a háttérmosás a lényeg, hanem hogy fix gyutáv, állítok egy f11-et és csak kattintok.
-
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #22806 üzenetére
Igazából úgy gondolom az ekv 50mm körüli ami azt adja vissza, amit látok, legalábbis látószögben. Ezért jött szóba a 35/f2 Canon vagy a 30/1,4 Sigma. A Sigma mivel az ART-ról jókat hallottam és megláttam a 48%-os akciót, a Canon 35/f2 bejövős viszont most nem találok használtan.
-
.DLL
veterán
válasz
Az előző verzió (sima EX) legendásan gyenge, de nem rajzolatban, hanem fókuszban (oké szarnak egy pofon) Mi Pentaxon használunk egyet, ha betalál akkor nagyon penge, de kell neki fény rendesen (így persze az értelme egyik része veszik el, tudom-tudom).
-
Studi
veterán
válasz
bbkmachine #22807 üzenetére
De, még hirdeti is a 220volt, a főoldalon kint van egy banner, ami erre az oldalukra mutat.
szerk: viszont a 24-es palacsintát nem látom a Canon oldalon sem az akciós termékek között, csak a 24/2.8 IS USM-et.
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #22806 üzenetére
Ha pl. a 220Voltban veszed meg most, akkor 52.800.-ft az ára, ebből még a Canon 10ezer ft-ot vissza térít a nyári akcióban, mivel a 220V üzletek is részt vesznek az akciójukban. Bár a 220V oldalon külön nem írták ki, hogy 10ezer visszajár, de a Canon hivatalos oldalán fent van a 220V is, így arra is érvényes. 42.800.ft-ot simán megér
Én egy 10-18-at vettem most, amiből vissza kapok 10ezret a canon-tól. Már elindítottam a folyamatot, vissza is jeleztek Canon-ék, hogy feldolgozás alatt van az igénylésem. 69ezer lesz így a 10-18 napellenzős szettem.
-
Clemi
veterán
válasz
Köszi,
ezt a fikázást erről az obiról nem tudtam, de így már tiszta, hogy miért ilyen olcsó a 35-ös ART-hoz képest.
Annyit elfelejtettem leírni, hogy most az a bizonyos Canon 15-85 az alap úgynevezett kitobim. Ez mellé akarok egy fix üveget street fotózásra, így egy másik zoom nem hinném hogy közelebb vinne a megoldáshoz.
-
Chapel
addikt
válasz
bbkmachine #22800 üzenetére
Itt a lényeg veszik el, mivel nem felhajtható, így még több helyre van szükség ahhoz, hogy belenézhesek.
Szóval marad a szögkereső...és ebay -
JohnyBlue
addikt
válasz
bbkmachine #22790 üzenetére
és mindjárt benyögöd, hogy dobos vagy
-
skosko
csendes tag
válasz
bbkmachine #22719 üzenetére
Láttam a kezébe a gépet, de nem tűnt filmesnek.
Az életlen képek csak a rossz fókuszállítástól lehetnek? Belső hiba vagy hasonlótól esetleg?
Külsőre nem volt semmi sérülés rajta amikor átadtam.
Az még érdekes, hogy ha szerinte nem jó, akkor azt miért kell még megjegyezni hogy ez manuális és profibbaknak való ? Gyakorlatilag ezzel nekem úgy tűnik, elismeri hogy nem ért hozzá.
Azt meg hogy hazavágta-e, esélyem sincs leellenőrizni. Max külsőre.Elég érdekes szituáció...
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #22713 üzenetére
Használt objektívet érdemes egy magunkkal vitt laptoppal is ellenőrizni, ha nem otthoni körülmények között zajlik a vásárlás! Ott már kijönnek a tesztképek hibái, amikért egyáltalán nem biztos, hogy minden esetben az objektív a felelős.
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
bbkmachine #22599 üzenetére
Van tapasztalatod a Canon 35 f/2 (Non IS) objektívvel? Ahhoz képest a Tami hogyan teljesít?
-
fireman123
őstag
válasz
bbkmachine #22620 üzenetére
Melyik üzletekben szokott lenni?
-
buci30
addikt
válasz
bbkmachine #22304 üzenetére
Értem
Betankoltam kártyából mert JPG + raw-ba is mentek egyből ki tudja alapon -
nfsu17
veterán
válasz
bbkmachine #22267 üzenetére
olvastam ennél jobb cikket is a témáról, meg jobb képekkel illusztrálva, de addig szerintem neki megteszi ez is
[link] -
buci30
addikt
válasz
bbkmachine #22263 üzenetére
Igazad van és veszek majd még persze, csak kiszerettem volna próbálni ezt az obit tegnap amikor Kaposváron jártam ,hogy hogyan tudok vele hátteret mosni.
Tény volt egy kisebb virág is aminál mosottabb lett a háttér de akkor így már értem
Az kisebb volt így közelebb tudtam menni ,hozzá és legkisebb rekesz és teljes zoom.
A szobornál meg ugyan így beállítva nem tudtam olyan közel ha a tejes szobrot szerettem volna így akkor viszont ennyire lehetett mosni. Ha jobban szerettem volna akkor max a feje lett volna a képen és akkor közelebb tudok menni és mosottabb a hátér is.Ezt nem értettem eddig asszem de már okés
Igen arra kértem obit mert megyek Rómába és szeretnék pár éles szép képet lőni.
Azt ajánlották kb 11 záridővel próbálkozzak majd, és mivel felhős lesz az idő így az a beállítás és ISO 200.De tegnap is kb ilyen "szar" idő volt így nagyjából ezt használtam.
-
nfsu17
veterán
válasz
bbkmachine #22264 üzenetére
mert az 50mm és a 100mm ott volt a kezében, csak gyengébb fényerővel és az nem volt megfelelő, ő 135mm-en próbálkozott.
de én csak tippeltem, senkit nem utasítottam, hogy úgy csinálja, csak az ő logikáját tovább gondoltam, lehet nem helyesen -
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #22244 üzenetére
amúgy minden gyutávon egyformán életlen a 17-55 a 70D-vel?
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #22237 üzenetére
Ez kb olyan, mint a hangszergyártás. Elkészül egy gitár és attól, hogy szól, még nem biztos, hogy az jól használható lesz a zenész számára. Lehet pontatlan vagy kényelmetlen, nem úgy szól, ahogy a zenész megálmodta a fejében és hasonlók. Ezek szubjektív dolgok. Miért? Mert a gitár valójában működik és szól, tehát a gyártó elvégezte amit kell, a termék nem hibás ha úgy vesszük. Hogy lesz akkor jól szóló és kényelmes egy hangszer? Mikortól fog bosszúság helyett örömet okozni a zenélés? Onnantól, hogy a minőségi kategóriából választunk hangszert, ami esetenként marha drága. A másik, hogy imádkozunk, hogy a kis kínainak jó napja legyen aznap, amikor a tucatgitárok egyikét készíti éppen.
-
*Ropi*
félisten
válasz
bbkmachine #22223 üzenetére
Persze, kivételként erősíti a szabályt.
-
*Ropi*
félisten
válasz
bbkmachine #22218 üzenetére
A C. 17-55 az összeszerelése miatt hajlamos "ellazulni" és elállítódni (valóban kissé "plasztik fantasztik" feeling az árához képest). Az első amim volt, 3 kalibrálás után sem tudott pontos lenni azon a vázamon amin használni akartam, ezért eladtam (az új tulaj vázán pontos volt). A másodikat egy barátomtól vettem, így ismertem az előéletét: előzőleg már volt benne szalagkábel és IS modul csere, emiatt újrakalibrálták, így tű pontos volt. 190-ért adtam el amikor 170 volt a teteje az árának, mert papíron végigkövethető volt az életútja és a fotóriporter srác aki megvette azt mondta, hogy inkább vesz egy ilyen, garantáltan jó állapotút (a belseje gyakorlatilag új volt), mint 20-szal olcsóbban egy ki tudja milyen állapotban lévőt.
"Az L obik éles képeket lőnek a legnagyobb rekeszen is."
Ugye nem találkoztál még a régi C. 24-70/2.8L-el? Az még F8-on is homály néha (akkora a gyártási szórás, hogy nyugodtan gyári hibának lehet nevezni): a LensRentals.com-on volt egy teszt pár éve az általuk bérbeadott tizenvalahány példányról: ha 1-10 skálán (1 a legrosszabb, 10 a legjobb) kell osztályozni a képminőségüket, akkor azoknak az objektívek a 80%-a 3 és 5 között van. Egyébként is lötyög a belső tubusa, mert a tubust vezető görgők idővel elmorzsolódnak és széttörnek, így a tubus nem az optikai tengellyel párhuzamosan jön ki, emiatt decenteres a képe...)
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #22205 üzenetére
bbkmachine: Tamront nézegettem én is de a 17-55-nek talán pontosabbnak és gyorsabbnak írták a fókuszát, gyorsnak valóban nagyon gyors és halkabb mint a tamron, végülis pontos is mert fixen van elcsúszva így talán kalibrálás után rendben lesz. A képminőségét is megnéztem, volt amelyik tartományban az egyiket, másikban a másikat hozták ki élesebbnek, sok helyen egyértelműen a canont csak ugye az ára...
Néztem hasonló 2.8-as sigmát de arra sok panasz volt. A tamron 2.8-as 17-50 VC obija is jó lenne ha nem lenne olyan vacak a képe, a stabi nem ártana csak arról még azt is olvasni lehet, hogy berántja exponálásnál a képet a stabi ezért kikapcsolva használják, akkor megint a non vc marad versenyben. Na de gondoltam egy nagyot és eddig nem mondanám, hogy teljesen bejött
Alx.Mercer: LV és AF között van eltérés sajnos, nem óriási de van. Váz is lehetne problémás de 50 1.8, 10-18 stm, 18-135 stm, 70-300 vc tamron van a 17-55 mellett és mindegyik obival hibátlan az AF és éles képet ad, de pl 17-40-es obival is éles.
.DLL: L-es képminőség lehet amikor éppen minden összejön, a háttérelmosás valóban szép, a stabi halkan dolgozik, az USM része sem hangos, kidolgozása szuper
18-135 STM az csúcs obi, nem is adom el hiába van lefedve az a tartomány más obikkal, kirándulni, utazni tökéletes, a képe nagyon jó, az AF az a villámnál is gyorsabbnfsu17: ez 2,8-on is téveszt, a rekeszelés is azért segíthet mert nő az éles tartomány. 17-40 is jó obi bár a tartomány nem túl nagy amit lefed, ismerősöm 5dmk2-re pont akkor vett 17-40-et amikor én 17-55-öt, jó obi az is de FF-re váltani még jó darabig nem akarok és ez APS-C vonalat akartam tökélyre fejleszteni a 70D és 17-55 2.8 párossal ami jelenleg csak részben teljesül.
Most állítgatom az AF-et, 17 mm 2,8-on nem téveszt sokat csak a papírlap közepére élesítve az alja az ami valóban éles... (W+6 körül lesz a tuti, T állásban még ezután tesztelem) valamennyire belövöm hátha jobb lesz de ettől függetlenül jeleztem a 220volt felé a garanciális problémámat.
Az állítással csak az a baj, hogy amint megváltoztatom a távolságot már nem éles a tesztábra közepe... lehet másfajta beállításra van szükség ami csak a kamera kft tud elvégezni.
-
.DLL
veterán
válasz
bbkmachine #22207 üzenetére
Fura, pedig erre az üvegre rá szokták sütni, hogy L-es képminőség, s csak azért nem kapta meg az L betűt, mert nem EF obi. Az tény, hogy ár érték arányban, a világon az egyik legjobb obi a Tamron 17-50 nem-VC. 60-75k-ért ilyen minőséget, univerzalitást...? Persze ő is csak kroppra jó...
(most pedig jöhetnek az EF-S 18-135 STM-et éltető hozzászólásokaz is egy jó obi.)
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #22203 üzenetére
Ismerősi körben is van aki szereti, tesztképeket is néztem és használható is lehetne ez az obi, van amikor az enyém is eltalálja de sokszor nem... mivel garis így küldöm is vissza, mázli, hogy egy garis példányt vettem. Ugyanakkor elég szomorú, hogy egy 2006-ban bejelentett obi 2013 szeptemberi példánya is ilyen hibákkal küzd, lett volna elég idő finomhangolni.
-
aleister
veterán
válasz
bbkmachine #22187 üzenetére
Ez a Kai, vagy szimplán valami random keleti arc?
-
kaposznyak
aktív tag
válasz
bbkmachine #22178 üzenetére
Kösz a véleményt!
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #22066 üzenetére
Akkor lehet utángyártott lesz ha nem kapok majd az obival napellenzőt
17-55 2.8 obi mellett 24 mm 2.8 stm obinak van létjogosultsága? (a méretén kívül)
-
Studi
veterán
válasz
bbkmachine #22066 üzenetére
A JJC napellenzők elég korrekt minőségűek, és a belsejük (legalábbis amivel én találkoztam a m43 rendszerben) mattított feketék vagy recézettek a tükröződések elkerülése miatt.
-
.DLL
veterán
válasz
bbkmachine #21940 üzenetére
Szerintem nem sokkal az 1,4 alatt fog nyitni, ami persze később mehet lejjebb, de tartok tőle, hogy búcsút mondhatunk az olcsó ötvenesnek (illetve ott a fátyolkirály Yongnuo 50-es...
)
Ha képminőségben hozza a 40mm STM szintjét, már f/2-n, akkor eléggé nyerő obi lesz!
-
benceb77
tag
válasz
bbkmachine #21939 üzenetére
Jobban megvizsgálva, a képstabi rész lötyög/kotyog benne, ki és bekapcsolásnál a keresőben is látszik, hogy "leesik illetve felemelkedik egy kicsit a kép". Ha az objektívet a kezemben tartom és mozgatom akkor ugyan ez a kotyogó hang hallható.
-
.DLL
veterán
válasz
bbkmachine #21896 üzenetére
Ezzel semmi baj nincs, nem értelmezhetetlenül homály a fej mögötti rész, hanem szépen finoman életlenedik, mindegy, nem is megyek bele jobban...
-
Monya78
veterán
válasz
Kezdő"bb" koromban Nekem is az volt a makro fotó hogy, az alany minden része éles volt. Ezt egy ultrazoom bridge + raynox 250-esel meg is tudtam oldani.
Azóta jelentősen átalakult az ízlésem és próbálom kiemelni a lényeget és hátteret is teljesen semlegessé tenni, így a minimal DOF-ra hajtottam rá, tavalyi évet FF váz + 100-as makro obi kombóval fotózgattam amit 80%-ban nyitottan F2,8-on használtam, maradék 20%-ban is max F5,6-ig rekeszeltem.
Ízlés kérdése, de Én már nem akarok fejétől-farkáig éles biológiai albumba való képeket gyártani.
-
venge
aktív tag
válasz
bbkmachine #21888 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod, közben sikerült egyet kölcsönbe szerezni és teljesen meg vagyok vele elégedve! Már beszéltem is egy eladóval, úgy néz ki, hogy jövő héten meglesz a sajátom.
-
válasz
Ez nézőpont kérdése. Sokaknak a szűk, de pontos DOF jön be, másoknak meg a "kompaktos" kesze-kusza hátterű képi világ.
(#21893) schawo :
Én a kis munkatávolság problémájára reagáltam.
A nagyítás változtatásával már egy másik képről beszélünk. De egy rövidebb objektívvel olyan távolságból, amiből még a kép elkészíthető(azaz az élő rovar nem száll el), már akkorát kellene croppolni, hogy ugrana a képminőség. Persze, akik 600x400-as felbontást tesznek közzé, oda elég.
Tapasztalatból beszélek, nem a gugli első találatából. 50-105-150-es makróim voltak/van. Sőt Raynox-om és 1.7x TC-m is volt ezekhez.(#21895) _seth_ : nem lehetetlen teljesen, csak hajnalban kell menni, amíg nem mocorognak
Torzo: vegyél egy 150-est, ha makrózni akarsz. A következőről nem csúszol le, azt kész
-
*Ropi*
félisten
válasz
bbkmachine #21647 üzenetére
Egyértelműen a 135/2L (egy baja van, hogy az ellenfényt nem bírja), ha az nincs, akkor a 70-200/2.8L IS. A 85/1.2L-nek olyan lassú a fókusza és olyan kicsi a DOF-ja, hogy képtelen voltam 1.2-őn éles képet lőni vele (mármint ott éleset ahol szerettem volna).
-
Big-Lacos
aktív tag
válasz
Amit irt Monya78 is,Canon 50 1.4, de az nyitva nem tul jo. Ha van eleg hely es nalam van, akkor Sigma 105 2.8 hsm.
(mind a kettot crop, es ff vazon is) -
Monya78
veterán
válasz
Canon 6D mellett használtam 50 F1.4-est 100mm F2.8 IS Macro-t és 70-200 F4 IS-t
Az 50mm-es full frame mellett arcra nem volt jó, torzított, szigorúan egész alakra és felső testre, nyitottan rossz volt a képe, rekeszelve pedig a bokeh nem volt tökéletes.
70-200 F4: 200mm-en és F4.0-en volt jó a háttérmosás, képe nyitottan is nagyon szép, viszont nagy a távolság a modell és a fotós között, nehezebb a kommunikálás, helyszín választás is nehezebb sok hely kell.
100mm F2.8, szigorúan csak F2.8-on, rekeszelve túl éles. 9 lamella miatt szép bokeh, Nekem ez vált be a legjobban.
6D eladása után, a m4/3-os rendszeren sok választásom most nincs: oly 45mm F1.8-ast használok, és tökéletes.
-
Big-Lacos
aktív tag
válasz
bbkmachine #21645 üzenetére
Amiket irt azok szerintem m4\3 obik, igy ott nincs 70-200, csak azzal ekvivalens.
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
bbkmachine #21630 üzenetére
Egyetértünk.
Ezért is írtam, hogy nem kell ahhoz profi fotósnak vagy fotózásból élőnek lenni, hogy valakinek drágább objektívjei legyenek, mint maga a váz. Egy "átlagos" fotósnál is simán előállhat ilyen arány.
Nálam mondjuk egyedül a 70-200 F4 IS az egyetlen drága "üvegem" és ez verseng a géphez adott 18-55 STM-el..
Ez utóbbi helyére keresek már egy ideje valami jobbat, de igazán nagy lelkesedés még nem fogott el egyik objektív iránt se, maximum bekerült pár a pikszisbe (Tamron 17-50, Canon 17-55, Canon 15-85, Tamron 24-70 VC 2.8)
De egyenlőre inkább a fotózásra koncentrálok (amatőrként), ami objektív vásárlás nélkül is "szürcsöli" az ember pénztárcáját ha nem figyel eléggé. -
Monya78
veterán
válasz
bbkmachine #21617 üzenetére
Élesnek: képközépen F2.8-től, képszéleken F4.0-től mondanám.
Portrénál, ha nem akarod hogy minden bőrhiba látszódjon F1.8-F2.2-ön már használható.
F1.4-F1.6 csak vész esetére.
-
.DLL
veterán
válasz
bbkmachine #21615 üzenetére
Az enyém élesnek éles, ha betalál elég penge, csak a fókusz mára már megbízhatatlan (és ez igencsak lényeges ugye...). Nem tud FTM-t, de gyakorlatilag AF után is tudok korrigálni a fókuszon akkora holjátéka van az első tubusnak.
-
.DLL
veterán
válasz
bbkmachine #21600 üzenetére
Nálam még most is a jóöreg f/4-es tolózoom szolgál.
Mikor megvettem pár éve már akkor közel járt a 20-hoz (korban) de akkor a tubus még meglepően jól tartotta magát, szinte új volt, lefelé állva csak séta közben csúszott ki. Nálam azért kapott használatot rendesen ma már nyugalomban is lecsúszik, de még nem lötyög (kivéve persze a fókuszáló tubust
)
-
_seth_
veterán
válasz
Nekem a 18-135 IS csúszkált, de azon nem volt lock gomb így együtt kellett élni vele. Lecseréltem az STM változatra amin már van lock gomb, viszont ez nem csúszkál
(még...).
Clemi: ismerősömnek van és szoktunk obikat tesztelgetni
Nekem tamron van neki az f4 IS. 60D-re fel tudjuk tenni mindkettőt és meglátjuk mit tudnak
FF-en nagy eltérést nem tapasztaltunk.
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
Nem enged már szerkeszteni, így új ablakban írom:
A 70-210 f4 nagy csalódás volt. Hype-olják nagyon, hogy ősrégi cucc, de mennyire jó! Nos nálam nem ez jött le. Az AF gyors volt, de a képek nem voltak élesek. Az 55-250 IS úgy rávert élességben, mint a huzat. Miután lejátszottam pár csere-berét és adás-vételt, akkor jöttem rá, hogy az 55-250 IS egy marha jó kis obi az áráért! Persze közelében nincs a 70-200 f4-nek, de árban csak a harmada/negyede és ezt figyelembe véve nálam best buy cucc!Az 55-250 IS nálam is kattant 250állásnál stabival
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #21586 üzenetére
Még nincs eldöntve de a canon felé hajlok ez igaz.
Clemi: 5DMKII-n teszteltük a tamron 70-300 VC és canon 70-200 F4 IS obikat, nem vettük észre azt a majdnem + 200e forintot a canon obin élességben, képközépen jó volt mindkettő, a canon képszéleken tud elhúzni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF VG27AQ1A 27 170Hz 1ms IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Samsung Galaxy A54 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DUALSHOCK 4 WIRELESS Controller PS4 / használt állapotban / 3 hónap jótállással
- iking.hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Használt, karcmentes állapotban - 2026. 05. 27.-ig garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest