Hirdetés
- CES 2026: az üzleti mellett a gamer szegmensben is újít az MSI
- CES 2026: felfrissült CPU-hűtők és két pihekönnyű egér a be quiet! gondozásában
- CES 2026: nagyon szeretné kézikonzolokban látni a Panther Lake-et az Intel
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- CES 2026: nagy újítást hoz az érkező AMD EPYC
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Androidos fejegységek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Apple asztali gépek
- Gaming notebook topik
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Colonel993
senior tag
válasz
csupa csaki
üzenetére

On:
Tami 17-35 F2.8-4 milyen árban mozog otthon, forintban?
(Pl.: Szép állapotú de nincs doboz, papír meg napellenző...) -
Colonel993
senior tag
válasz
fireman123
üzenetére
Nah gondolkozz kicsit.... vajon hol szoktak menni?

MM, Electro World, stb...
Hivatalos Márkadedikált dealer helyek, mint Fotoplus és társai...
DE MÉG az össze vissza utált (de sunyiban mégis mindenki által használt) Edigitalban is
-
Colonel993
senior tag
válasz
fr3ntzen
üzenetére
Csodálkoznék ha a valós élességet lehetne érzékelni azon a kulcsluk méretű és képességű keresőképpel.
csinálj néhány teszt lövést focus chart-ra otthon, ezekkel a kritikus fókuszpontokkal...
Ha el van mászva, akkor látni fogod... ez esetben Camera KFT -> AF kalibrálás, illetve a mindenható őrizzen !
-
Colonel993
senior tag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Lágy és Lágy között is van különbség (obik esetében legalább is x) )
Képkör közepén is komoly mértékben... vagy még használható kategória, avagy épp azon kategória ami előnyös egy portré esetén, esetleg a totál használhatatlan -> csak rekeszelve válik használhatóvá [de akkor már kitobi] kategória?
-
Colonel993
senior tag
Régebbi típusú, de digitálisra tervezett SIGMA 24-70mm 2.8 -ról vannak gyakorlati tapasztalatok valakinél?
APS-C / FF (?)
Ezen példányra gondolok; [link]
Szeretném nyitva IS használni portré és riport keretei közepette, de legfeljebb F4 -ig szándékozom rekeszelni...
(kivétel stúdió, de ott tök mindegy a FÉNY mint kérdés)70-200 alatt ez a második legkedveltebb átfogás amit szeretek használni APS-C -n és FF-en is.
-
Colonel993
senior tag
Én magam csak sokat festegetek... és tudom, hogy miként viselkedik 1-2 kemikália meg különböző "gyártóktól" (muhaha) származó akril / vizes bázisú festék.
A csiszolás sokkal macerásabb (bár fújás előtt én úgy is felcsiszolnám picit a napellenzőt), illetve ott az anyagból el kell venned, hogy valami jelentősebb hatást érj el... bazi nagy szántások kellenek keresztül kasul, hogy legalább legyen valami textúrája.
Ez az olcsóság a Teszkóban meg meglepően jól viselkedik... egész kielégítő az ellenállósága nem aktív, súrlódó, komoly fizikai behatásokat érő felületeken [bár egyik kolléga fújt már vele AS meg Éles fegyvert is... Ő se nagyon panaszkodott rá] csak ésszel kell felvinni a felületre... és türelmesnek lenni vele.Amúgy meg mindenki olyan selyemmel törli ki a fenekét ami épp úri kedve tartja...
Ez csak egy lehetséges megoldás, ha már végig seggelt valaki 22 napot Agybajos rendelés végett -
Colonel993
senior tag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
Csájnáméd szar tunáppolásáról volt szó...
Nem arról, hogy Te instant kizárod a "vegyünk olcsóbb napellenzőt mert az is jó lesz" -módszert... mert tudod, hogy vacak !Ezen eljárással legalább használható viszonylatba lehet hozni a csillogó vackot azon személynek ki mégis belefutott a dologba !
-
Colonel993
senior tag
válasz
masterful87
üzenetére
Ellenben aki így járt... annak is van megoldás.
Teszkós RALLY matt fekete festék...
30-40centis szórás (smooth) távolságból... 1 perces megszakításokkal / 1 nagyvonalú húzás.
És korrekt 800-as polírpapír felülete lesz.
Ezekkel a kínai ABS-ekkel kiváltképp korrektül egybegyógyul... csak érdemes kivárni a 12 vagy akár 24 órás TELJES száradást.Fontos! hogy a bajonett belső részét (tehát ahol rögzül) ki maszkoljuk, mert a festéktől megnövekedik a falvastagsága és nagyon combos lesz tőle... illetve folyton ragadhat.
-
Colonel993
senior tag
-
Colonel993
senior tag
válasz
masterful87
üzenetére
AF sem utolsó szempont...
Ha "nem lát" élesre a rendszer, aztán tekereghet úgy ahogy akar az ISO. -
Colonel993
senior tag
válasz
Fandango
üzenetére
Ééés lejárt az aukció...
Pedig már rángattam fel csajszit álmából, hogy "CSAK HATVAN HÁROM MILLIÓ, vegyük már meg ! "Más;
Tamron 70-200 2.8 (nem VC USD) lett kiadva más származással?
Értem ezalatt; Nekem Made in Japan, eladó nagyon verte a mellét emiatt... és mondta, hogy nem China meg Philippines meg társai (amit már tapasztaltam tamronéktól) de kérdés, hogy ez valós-e? nem találtam információt ez eddig a neten. -
Colonel993
senior tag
Mennyi most a reális ára egy Patyolat, szépképű, doboz híján minden megvan (tatyó is) felszereltségű Tami 70-200 2.8-nak? (Nem VC USD)
-
Colonel993
senior tag
válasz
pentaxbarát
üzenetére
Nem kellene sokat keresgélned, annyiszor kibeszélt dolog...
Mindamellett én is tartottam már róla töménytelen hájpot, meg egy felületes vázlatot a régi és az új Tamron közötti különbözetet... annak bontásával
Ugyan így Sigma is a tárgyalt témakörben játszott.
-
Colonel993
senior tag
Aztat értettem, hogy rommá van alázva Canikon részlegről a Pentax... főként Nikonosoktól (sznob részlege) de egy alapvető dolog, mint a Kontraszt alapú AF tökéletesen jól működik egy Pentax vázon... ezzel szemben nem sok túlzással egy Nikon csak átzongorázik végtelenig meg vissza eredmény nélkül

-
Colonel993
senior tag
Elbeszélünk
írunkegymás mellett...
Épp fényeztem a Canon AF fókusz rendszerét (pláne dualpixel csoda miatt is)
Pölö Pentax vicc/játék/ciki kategóriában van mint rendszer (persze a Ricoh meg is dolgozik ezért) de Nikonéknál az LV kontraszt alapú AF még mindig nemigen akar menni

Ehhez képest K5, K30 ... stb... gépekben, közel Fázis AF szintű sebességgel talál élesre az AF.
-
Colonel993
senior tag
Tamron 70-300 Di LD Macro
Hosszútávon is majd mikor megtalálja a YT-os moddolási lehetőségeket vele, röpködni fog az örömtől...
Sigma-ból a sima DG macro egy SZAR, a javított APO DG Macro már használható, de nem éri meg a plusz többletköltséget a Tami Di LD-hez képest...Szerk.:
Vagy ha gyűjtöget egy kicsit, használtan garival találni Tami 70-300 VC USD-t is (USM meghajtás, Best kategóriás képstabilizátor, stb...) -
Colonel993
senior tag
Külföldi postázósdiban nem félek a vámtól... az alufóliás és zöld csomagolásos GIFT feliratos cucc, karácsony közelében mindig bejön

Amúgy igen, használtan lenne jobb itthonról... de nikon véggel ez amolyan mumus/fehér holló...
-
Colonel993
senior tag
Samyang 8mm 3.5 vásárlásán töröm a fejem... (a "régebbi" típusú, nem leszedhetős napellenzős)
Vajon érdemes többet költenem több mint 20e HUF-al a magyarországi vásárlásra (cserébe 1 év gari), vagy inkább rendeljem meg magam csincsiktől?Nemigazán szoktak ezek elromlani, illetve fogtam már kezembe és elég hülyeálló cucc, igazi TANK.
Legjobb persze a használt volna, de nemigen ferdül elő nikon adok-veszekben

-
Colonel993
senior tag
Tami 70-300 VC USD-nél az mennyire normális, hogy D7000 -en LV-s autofókusz konkrétan használhatattlan, semmilyen körülmények között nem talál fókuszt, csak átzongorázik a kép minden fókusztávolságán oda-vissza?
Illetve gyengébb fényben, fázis AF alatt van, hogy szeret hosszú másodpercekig kattogni/finom állítgatni oda-vissza mire fókuszra áll.
Van hogy túl lő a fókuszon, ilyenkor van jófej és talán vissza is teker.
-
Colonel993
senior tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Nagyon gyakori, már-már unalmas visszatérő kompó...
Nekem nem áll össze sehogy sem a kép témája, azon kívül, hogy szépek a fények meg az élesség/mélységélesség.
Még a Tini szelfi és fészbúk képes dolgokban is folytonos visszatérő elem...Páran már így szoktunk felkiáltani ha meglátunk egy hasonlót... aki meg érti az érti

-
Colonel993
senior tag
válasz
uffneked
üzenetére
Pentax-en én vettem már 70-300 Di LD -t 16 000 HUF-ért... de legdrágábban is 20-25e lenne a reális ár érte...
Ezeket az üvegeket közel 40e HUF-ért kapni 5 év garival újonnan.
Persze a SIGMA más, de abba az üvegbe már kinézete/felületi kezelése miatt se venném... pedig egy hangyányival jobb CA mennyiséget produkál mint a TamPon -
-
Colonel993
senior tag
válasz
Sage83
üzenetére
70-200mm 2.8 portré üveg... fényerős, de nincs stabi...
DC motoros (vagy vázmotoros) meghajtás ami lassabb, zajosabb
70-300... amolyan Néptele tartomány, van stabi, Piezomotoros meghajtás, szép éles képe van gyútávhoz mért legtágabb blendén is, kontrasztja, színei kenterbe verik a Nikon 70-300 VR-jét... hát még ha az árcédulákat is megnézed
Nemigen lehet ezeket így döntőbe tenni... másra lett kitalálva mindkettő.
Ellenben mindkét üveg remek optikai tulajdonságokkal rendelkezik és árcédulái is roppant barátiak.
Jó volna tudni, mire akarod használni... -
Colonel993
senior tag
Jajj kérlek...
Majd pont azzal fog bütykölni, hogy a hiperfokális távolságokat számolgatja meg kreatívkodni kitobival (akár 18-105mm essel)
Nem leszaroztam az üveget, hanem azt, hogy ha kiakarja hozni belőle az éleset akkor kell neki 1-2F stop, nem F16-on a diffrakció határán ISO csillión kell szelfizni...Első körben meg sejtem, hogy a dobozból való kibontás és újjongás után még jön 2 heti fellángolási szakasz... miközben lehet neki akármit mondani... egyik fülén be-másikon ki

Utána majd némi tapasztalattal, világérzéssel és realitás küszöbére lépve már fel se teszi ezeket a kérdéseket... magától fog dönteni.Hagyjuk az ifjú mohikánt kibontakozni, és adjunk egy esélyt annak a Tamron tejfölösdoboznak is... előbb utóbb mindenkinél jár egy (mint Airsoftban egy CM.028
) és van aki meg is tartja... -
Colonel993
senior tag
Véleményem szerint, a Kitobit tartsd meg... szórakozz vele (csak persze ne felejtsd el rekeszelni, hogy élesedjen) aztán ha van lehetőséged dupla kitet venni akkor 18-55 mellé egy 50-200mm vagy hasonló (nemtom mik vannak most)
Ha nincs erre lehetőséged, akkor egy Tamron 70-300 Di LD macro lesz a Te barátod...
Jó átfogás
70-200mm -ig 5.6 -on éles
Makró funkciója használható (1:2 -es leképezés, F11-en éles, de a mélységélesség miatt így is úgy is 14-ig fogod rekeszelni)
Lehet moddolni is/kiütni a fókusz limiter gyútávhoz való kötöttségét...Jah és még NAAAGY is, tehát remek péniszkompenzáció...
[a fentebb taglaltakat nem kötelező figyelembe venni, egy személyes tapasztalat és vélemény egybegyúrva
majd jönnek a PrŐőŐk és megmondják a frankót] -
Colonel993
senior tag
Nem az a kérdés, hogy másnak mire van szüksége... hanem az; hogy neked mire van szükséged...
Ezt helyetted nem tudjuk eldönteni

Nem igazán limitáltak az objektívek használhatóságai, mint tartomány átfogás és maguk szerepe...Épp a minap használtam egy 40mm -es Micro Nikkor 2.8-at... ami gyakorlatilag Makró üveg (mert 1-2 centire tud fókuszálni)
Én meg mégis inkább portréztam vele... -
Colonel993
senior tag
+ 1 a helios üvegekre...
44-2 egy bámulatos Bokeh fosógép...
Szebb, nagyobb bokeh gömböket rajzol mint egy 50mm 1.7
szebb a háttérmosása is.44M-4 a másik ami tanácsos... Ő élesebb, és hasonszőrűen nagyon szép bokeht eredményez.
Mindkettő szovjetes jó szokásukhoz híven, örvény szerű elmosást képeznek.
Hátrányuk, hogy a szovjet únióban ezek tömeggyártott cuccok voltak és nagy a szórás köztük... válogatni kell köztük.
Nekem is van egy 44M-4 ami 8 társa közül/után maradt meg mint legjobb és érezhetően jobb képűbb KIVÁLASZTOTTnak
Szerk.:
44-2 sample
44M-4 sample -
Colonel993
senior tag
Nikon 18-70mm -ről általánosan mik a vélemények?
-
Colonel993
senior tag
válasz
üzenetére
Világos...
Akkor tehát ez egy újratervezett régi SuperCheapoLowBudget üveg...
A WR-ről tudtam, hogy DAII belülről (bár kevesebb vele a szórás) egyedül ez az Ezüstre nyalt, kispórolt tejfölös dobozt nem tudtam hova tenni.
Hamarosan 6e HUF-ért fogok magaménak tudni egy ilyet újszerű állapotban.
Reálisra lőttem be az árát? (igazából 5e HUF-nál többet nem akartam volna kiadni érte)
JewSoul... -
Colonel993
senior tag
Petax DAL 18-55mm -es kit üvege mennyire trágya optikailag ?
(Ezüst csík, műanyag bajonett, nincs QS, etc)18mm-es vége volna a lényeg (max 24mm -ig), az is rekeszelve.
(ha valami gyakori üveget mondtok hozzá hasonlatnak képminőségre mint egy néptele 70-300, stb... az is megfelel)Előre is köszönöm a gyors segítséget...

-
Colonel993
senior tag
Megint elszabadítottam a poklot...
Csodálatos érzékem van
-
Colonel993
senior tag
válasz
üzenetére
Pentax K30 és most K20D alatt is azt érzékeltem, hogy inkább 160-200-on adják ki a megfelelő dinamikát.
Vagy legalább is mindenképp szebb a végeredmény.Semmi se rosszabb, ilyenkor minden van csak zaj nincs... záridőben is csak 1 fénnyel vagyok feljebb...
Igazából ez amolyan polírozása szarnakTehát most nem tudok egyetérteni.
Bár megint egyéni dolog... régen pl én is inkább 100 alatt fotóztam ha tudtam... most meg 1600-ig nem is érdekel a dolog. -
Colonel993
senior tag
válasz
olajbogyo
üzenetére
Kelby nagyon is jó olvasni való...
De tényleg inkább ilyen délutáni magazin szinten... (én is pl előveszem néha a régi Donald Kacsás képregényeket...)Vannak benne hasznos infók, illetve pár apró alap trükk amit jó ha ismersz.
De mikor elkezd vakerolni az EZT VEDD MEG AZT VEDD MEG és a saját EGYÉNI ízlésén alapuló dolgokat... azt lapozni kell.Mint korábban kolléga megmondta, ISO 100 alatt dettó tűnnek el a színek és a dinamika is röpül (sőőt ha őszinte akarok lenni, nyugodtan lehet az alsó minimumod ISO 200)
Nagyon szűk rekeszen (ami még aranyhatár F11-en) már jelentkezik a fényelhalás/difrakció.
A kép gagyi hatású lesz és még sorolhatnánk.
Ne használjunk vakut mert ŰŰŰde rossz... 1-2 könyvvel odébb meg már ecseteli a vakus portrézás minden szépségét...Ezek mind azok a fatális hülyeségek amiket nem szabad benyelni Kelby-től... pláne, hogy 3-4 oldalanként ellent mond önmagának.
Az alapokat nem innen kell megtanulnod, vagy legalább is innen is lehet, csak sokkal több a félrevezetés.
Ha megvannak az alapok és mellé AKÁR pár hónapos gyakorlat... már kicsit nagyobb rálátással és immunitással rendelkezel a témán beüli fatális baromságokra.Ritkán lesz Fotós egy másik Fotós által...
Túl hiú és irigy az emberi faj ehhez, pláne ilyen művészi ágazatokban.
Illetve a művészi rész pont erre világít rá;
van hozzá érzéked = nem kell tanár <--- csak egy erős sarkítás, nem támadni érte
-
Colonel993
senior tag
válasz
olajbogyo
üzenetére
Kérlek, menj ki valami kellemes félig felhős félig napos szép fényes időben... (mert ugyebár kezdők vagyunk emiatt nincs 2-3 vakunk se rádiós kioldóval és persze mindez egy saját stúdióban)
Rakd állványra a gépet... állíts elé alanyt és lőj bemozdulás mentesen képet F11-en.
És persze mindezt ISO 100-on, illetve ha tudsz akkor még kevesebben... mert erre is mindig felhívja figyelmed Kelby.Amm ilyen tág mélységélességnél.. avagy kb NULLA BOKEH helyzetben kell egy normális háttér is.
-
Colonel993
senior tag
válasz
üzenetére
Megvétel előtt jó lett volna tudni ezeket

Bár így utólag se bántam meg... megint van egy 3-4 hónapig tartó játék objektívem amit bezúzhatok.Lassan már fotóznom és jegyzetelnem kellene ezeket az objektív bontásokat/szereléseket/tisztításokat...
nekem nagyon hasznos lett volna pár hónappal ezelőtt, de sajnos MINDEN objektívről nem lehet robbantott rajz fenn a neten
-
Colonel993
senior tag
válasz
üzenetére
Közben meglett a megfejtés...
... komolyabb szétbombázás után;
Di LD más illetve extra bevonatot kapott a kilépő lencsetagoknál illetve a frontlencsén is mutatkozik valami extra pirososabb az LD sima Lila/zöld kombója helyett.
Úgy összességében több az arany és vörös bevonó rajta, képeken valóban pötit szebb a végeredmény... de utómunkával ez tök8.
Gondolom CA-ban is kicsit javít.Más a zoom gyűrű fizikai felépítése... de természesen kompatibilis a régivel.
Anyaghasználatra jobb, modernebb poliacetát és polikarbon illetve ABS, ellenben az LD-vel ami kb full ABS illetve a kijövő tubus valami keményebb "keverék" és visszaköszön itt-ott amire nem tudnék semmit se sütni elsőre, és még kifényesedetten is kaptam az enyémet korábban.
Elektronika javult, gondolom a vezérlő Chip-et piszkálták meg kicsit, hogy fókuszban hangyányit gyorsabb és kevésbé tétovázóbb legyen, a nyáklemez és felépítése viszont egyezik, kompatibilis a régivel oda-vissza.
Érzésre (mivel még mérleg közelbe nem kerültem) a réginél (LD) könnyebb.
Úgy konkrétan ez csak egy TamPon által felpimpelt és újra eladott régi objektíve.
Az enyém sajnos blende "hibás" (kicsit tojást rajzol... bár annyira nem vészes, hogy cseréljem vagy csesztessem... 1 vagy 2 blende lamella a csapoknál ellazulhatott)
Összességében; szebb is, jobb is... de árban ugyan oda tudom őket helyezni.
Jah és 70-200mm -ig Cheapoo portré obinak nehezen találni jobbat 15e HUF-ért
.A Macro kapcsoló Zoom-gyűrűt fizikálisan blokkoló részét viszont kötelező levágni, csak önmagunk bosszantására jó...

Szerk.: VC-t csak akarnék... de Pentax-et nem tisztelték meg ezen ajándékkal, lévén "nekünk ott a szenzor stabi"... csak a fene nem érti, hogy Sonyra akkor minek van?

-
Colonel993
senior tag
Egy Tamron 70-300 LD és egy ugyan ilyen Di LD között lehet valami horribilis különbség?
Értem ezalatt;
Az egyetlen differenciál, hogy a második Di azaz Digitális Vázakhoz igazított (meg talán annyi, hogy pofásabban néz ki) de ez most
-
Colonel993
senior tag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Nagyon MÚanyag... de legalább occó...
Illetve korrekt a képe, nem torzít.Pofátlanság volna azért panaszkodni, hogy a rövidebbik vége, lehetett volna kicsit rövidebb? (8mm)

-
Colonel993
senior tag
Jupiter -9 -es obiról van valakinek tapasztalata?
Gondolkodtam egy ilyen üvegen, mert 85mm meg EFKETTŐ de nem néz ki élesnek tágon, illetve a korához illő nem kiforrott felületkezelés miatt erősen becsillan. illetve erős szórt fényben alapjáraton fátyolos.
Melyik a legtágabb rekesze amin éles és úgy jó kontrasztra is?
A Bokeh nagyon fontos számomra, embert FOTÓZOK vele. -
Colonel993
senior tag
Valahogy én jobb szeretem a manuál obikat mint a "nem SDM" meghajtást.
De persze kinek, hogy.
Nikonéknál tény, hogy árban nagyon rongyrázás van... persze minőségre is letesznek az asztalra nem keveset.
De még így 2014-ben is van pár korábbi manuál üveg amivel csak nagyon drága Vellanyos társaik tudják csak felvenni a versenyt.Én meg Pentax téren is a lustaságom/kényelmességem elé helyezem az ár/arány faktort.
Pl.: ha ratyi az AF meghajtása, akkor nem adok ki érte pénzt... használom a kezem fókuszra;
csöndes, pontos,gyors...De a felvázolt 3 variáns kb kötelező portrézásra, tehát nem is azon kell vacillálni, hogy kell-e hanem, hogy melyik hamarabb
és ezen sorrend alapján bevásárolni őket. -
Colonel993
senior tag
Kicsit lemaradtam, de közbeszólok

Tény és való, hogy Nikonéknál másképp megy minden és a bázistávolság se ad rugalmasságot az adapterezgetés terén.
Ellenben portrézni akar, emiatt tök8, hogy nincs végtelen... és vehet rá szovjet objektívet is... üzemelni fog.
Árban meg beljebb vagyunk, anyagminőségre meg szerintem nem kell részletezni a mostani VS rendszerváltás (vagy épp ezredforduló előtt) gyártású objektívek terén.Súly sem lehet kompromisszum, lévén portrézni akar... nem kell 200 vagy 300mm -es VASszörnyet cipelni.
-
Colonel993
senior tag
válasz
hamilcar
üzenetére
Szerintem neked 3 obi fog kelleni

A Sigma ezen példánya nagyon jó arra amire Te akarod használni, de nem fényerős.
A 85mm 1.8 -ast viszont meg gondolom nem kell leírni miért Istencsászár
az 50mm -es lencsében Manuál üveget tanácsolnék, itt spórolhatsz... és amire használod arra tökéletesen megfelel... ne fizess súlyos tízezreket az Autofókuszra.
-
Colonel993
senior tag
válasz
kilozsul
üzenetére
Nem tudsz vázon blendét állítani... lévén nincs elektromos kapcsolat, egy kérdőjelet kapsz vagy semmit az adatmezőnél a kijelzőn.
Nem olyan hű de nagy varázslat a dolog, kb olyan lesz a géped mint régen a filmes kamerák... ugyan úgy a Te dolgod beállítani mindent (max segít kicsit a váz a fényméréssel) csak nem cseszel el 5 tekercs filmet meg X-napot a laborban mert digi. szenzorra megy a kép.
-
Colonel993
senior tag
Korábban én is bekérdeztem hasonlót...
Dinamika tartományban változtat ezt meg azt... bár tényleg nincs sok jelentősége digit. vázon. -
Colonel993
senior tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
És vóóóttá-e már Soósfotóban turkálni a műanyag dobozokban?
Ott kb mindenféle Sigma meg Tamron "lángrejtő" megbújik és nem közel 10e HUF-ért
-
Colonel993
senior tag
Az APO-s megéri a felárat... mivel az nem APO konkrétan X@R...
Arany középút a Tamron 70-300 Di vagy a Di LD... (ezeket pl szívesebben ajánlom is)Viszont az árak nem jók... gondolom új árak; Használtan is talál jót és jóval kedvezőbb árakon

Elromlani nem fog, illetve eléggé bot egyszerűek belülről... könnyen javíthatóak. -
Colonel993
senior tag
Minap boldog... vagy inkább mókás tulaja lettem egy Industar 50-2 -esnek (50mm 3.5)
Aki keres olcsón palacsinta lencsét, vagy olyan objektív sapkát amivel fotózni is tud (Pinhole alternatíva)
Annak totál ajánlott egy ilyen filléres játékszer beszerzése
A Tamron objektíveim bajonett sapkái nagyobbak mint az obi, Pentax K30-on alig nyúl túl a markolat ív profilján a szűrőmenet.
Képminőségre is használható kategóriás.
Ismét le a kalappal a szovjet ipar előtt, korrekt is Pancake lencse.Amúgy második napja lövöldözök Zenit 12XP-vel is újra sok-sok év után... majd a laborba kiderűl mennyire vagyok "ProThog" fullframe-en

-
Colonel993
senior tag
Kezd kikristályosodni a dolog, amit eredetileg mondani akartam

-
Colonel993
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Pontosan ahogy mondod...
Van egy bizonyos pont, mikor a spóroláson túllép a minőség és a biztonság érzet faktora...
Félreértés ne történjen, imádom a csincsi cuccokat... pofátlan jó dolgokat tudnak kitalálni olyan áron amin már töröd a fejed, hogy ebben nekik mi a haszon.
De teszem azt, 100 mátyás környékén mászkáló árcédulájú obira nemigazán csattintanék kínai "kitudja milyen" bajonettet (és igen, van a Canikonnak ilyen obijai, de én már 50e HUF-tól elvárom, hogy nyomokban ne csak mogyorót de fémet is tartalmazzon a dolog)... vagy simán egyszerűen ha bemegyek egy Pentax üzletbe és kérek PENTAX fém bajonettet, akkor az Pentax minőség minimum és ahhoz tartozó Pentax garanciális feltételekkel.
Csájnából megrendeled a noname gyűrűt és vagy jó az obira vagy nem (általában jó) de, hogy aztán abban milyen mikrorepedés vagy anyaghúzódás van ami csak később derül ki... nah ez a rizikófaktor amit nem kockáztatok meg komolyabb összegű felszerelésnél.
Ha olcsó obiról van szó akkor kit érdekel, most is faragott M42 adapterem van a helioson (bár azt ha leejtem a bolygó reped félbe), de komolyabb dolgoknál ez egy nem kicsit fájópont.
Szerencsére Pentax vonalon még nem burjánzott el ez a műanyag mánia bajonett téren.Szeretés van meg minden, de a gyártók részéről ez akkor is valamilyen mód célzott támadás a júzerrel szemben, bízva, hogy leqrja az obiját és vesz másikat.<- ez a bajom
-
Colonel993
senior tag
Igazából nem vagyok Kanyonos tehát nem érint...
De ha figyelembe veszem az obi méretét... árát, nameg amire való... akkor belefér a műanyag bajonett...
Igazából csak annyi, hogy ha rólam lenne szó én zsigerből azt mondanám, hogy NEMKELL,NEMJÓ, meg egyéb NyeNyeNyék.A bajonett cserés dolog;
Az Í-Béjen mit nem lehet kapni?
Tök jó, hogy ott minden megvan... mert a kínaiak mindent lealkotnak.
De azért ez kicsit más mint bemenni egy Canikon boltba és egy XY fém bajonettet kérnék... -köszönöm !...
Ez volna a szépséghibája a dolognak. -
Colonel993
senior tag
válasz
fattyu
üzenetére
Én rásütöttem, hogy szar Kínai... és jót röhögtünk kollégákkal... aztán odaadtam egy barátomnak megragasztva... ERSZOFTra még jó lesz.
Lényeg a lényeg, sok sok olyan dolog van amit nem érdemes leváltani a jólbevált módszerekről azért, hogy spóroljunk 0,2g-ot... ilyen ez a bajonettes szitu is; "legyen fém azt jólvan" manapság már az alut is "fröccsentik" talán kibírja a júzer a + 200Ft-os többletköltséget
Esetleg alternatíva az volna, hogy lehetne kapni utólag fém bajonettet és majd Te átszereled ha ingert érzel a műanyag leváltására.
-
Colonel993
senior tag
válasz
Throme
üzenetére
Mikor majd egyik betekerésnél lepattan a bajonett sarka és a vázban rakoncátlankodik, vagy az utcán/házban/akárhol lekoccolja ember vagy egy fal az obi oldalát; ezt meghálálva elköszön a váztól és a padlón végez strapabírósági tesztet majd rájössz miért instant kötelező egy objektívre a fém bajonett...
Modern műanyag ide vagy oda, volt Éles hadi Afganisztánban is futott CQC Glock tokom, de a lightos magyar telet nem bírta, elridegült és egy kis feszítésnél kitört az oldalfala és majdnem elhagytam a pisztolyt.
Seggem a műanyagizálásba !
-
Colonel993
senior tag
válasz
WhiteWalker
üzenetére
Nem köllene itt üzletelnem...
Kérlek nézz rá a profilomra és a hirdetett cuccaimra

[link] -
Colonel993
senior tag
válasz
kilozsul
üzenetére
Nem csak fényerőt ront...
Telekonverter torzít is nem keveset.... él mentén nyal.Anno volt próbálkozásom OCCÓ "távcső" építésre Fix 400mm-es 3.5-ös manuál obi + HOYA 2X Telekonverter
F4-5-5.6 körül volt "használható" de él mentén cefetül nyalt plusz CA, és akkor még a légköri viszonyok is számítanak.
Tovább rekeszelve meg már degradálódott a képminőség, CA csökkent valamennyit.Eladtam a telekonvertert, obit meg használtam magában mert überFacca volt.
(Helyette van most Samyang 800mm F8, csak a légköri viszonyok számítanak neki, olcsó FUN-nak jó volt... most épp eladóban van
)Telekonverterben inkább ajánlom az 1.4X -est... az még használható kompromisszumok nélkül.
-
Colonel993
senior tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Ezek a negatívumok inkább lencsénként változnak, illetve váz függő is egy pötit...
Egyedül a becsillanásokat és szembefényt nem szereti mindegyik... de ez gondolom a korának megfelelő kiforratlan olcsóbb lencse bevonatok miatt van. Erre egy napellenző részben jó gyógyír... szembefénynél persze ez sem számítAz enyém nagyon szép telt színeket varázsol, karcol mint állat, a különleges háttér elmosást nem tudom valahogy feljebb avanzsálni mint más obinál (pl Chinon MC Auto 50mm F1.7 is tud ilyet és ilyen szépen nálam) de Bokeh gömbökben szebbet farag... sőőőt a kevés semmi csillogó fényecskéből fókusztávon kívül is játszó könnyedséggel csinál Bokeh gömböt. Egy igazi Bokeh Gömb gyáros a lencse

Szerelni is játszó könnyedséggel lehet.[Helios 44-2 + Pentax K30]
-
Colonel993
senior tag
Egy kérdéssel fordulnék ide...
Tamron AF 18-200 F/3.5-6.3 XR Di-II LD Asph. Macro
2 éves, használt
Megér 30 000 HUF összeget Postával?
-
Colonel993
senior tag
Nah, ezek kisebb-nagyobb változókkal a mindennapi mászkálásaim részei. Meg 1-2 multiszerszám, kencefice, vascső, stb... alap dolgok NAMEG A SZŰRŐŐK töménytelen szám

Edzésnek már kevés számomra, mert ezzel futok/esek/kelek de szervezeti karbantartásra korrekt, én szeretem ha nálam vannak a dolgaim... plusz ha már védjegyem a táskám mint Tvrtko-nak a sapkája

Akkor már legyen benne tömés. -
Colonel993
senior tag
A felsoroltak igen; egyéni dolgok...ezeket mindenkinek a maga által megszabott kritériumok szerint kell beosztani.
Én pl a súlyt nem tartom mérvadónak... mindenhova egy hátizsákkal közlekedek (bár öltönyzakón hülyén fest, de erre is van alternatív oldal táskám)
A méretek is számomra másodlagosak.
Az optikai milyenség és a mennyiség csökkentése a "munkaterület" lefedésére...
Pl szeretek max 3-4 obit magamnál tartani;
-18-55mm Mindenes és nagylátó (plusz vízellenálló is ha olyan a körülmény)
-50mm F1.7 Bookeh Porn, gyenge fényviszonok, szar háttérrel való portrézás esetén (Bokeh elmossa)
-70-300mm Másodlagos mindenes és messzelátó, makrózó (péniszkompenzáció) stb...Aztán vannak az aznapi egyedi kritériumok... pl Tó közepére kellene belátni 300-400+ méterre vagy valami épületből kifelé ugyan ezen távon... akkor 400mm fix fényerős és 2X telekonverter. (ez egy pofátlanul olcsón és jól funkcionáló dolog egy max F5.6 os Fix manuál obi esetén APS-C -n)
Vagy, hogy kell-e magammal vinnem a notit, mert akkor ThinkPad-et is be kell zsúfolni a zsákba és csípőtatyóba megy az obipark másik fele.Az állvány is helyet foglal de az alap, hogy mindig nálam van egy, még ha a legbénább HAMA "Cheapoo" kategóriás is.
etcetera citera... és ezek csak az egyeszerűbb dolgok töredéke a magam irányából

A pénzes kérdések meg az idő előre haladtával egyre jobban a háttérbe szorulnak...
tudni fogod, hogy mi mennyit ér és mit tud... tudod majd, hogy hol lehet vadászni ezekre illetve ami mégfontosabb, hogy a fotós részlegen átlagosan az ár faragásával minőséget is faragsz... és a végén lehet Ráfaragsz. -
Colonel993
senior tag
válasz
twinkiecz
üzenetére
F4 200mm -en egy amolyan átlagosan jó érték, bár a legtöbb ZÚM obinak ami 70mm-ről indul inkább a Tubus hossz miatt szokott F5.6 lenni. nagyobb üveget gyártani meg ugyebár plusz költség... aszférikus lencséket csinál meg Luxus, nehogy már olcsón adjuk a jót
(pedig a gyárnak költséghatékonyabb 2-3 lencse helyett 1 aszférikus lencsét belecuppantani az obiba, gyártási technológia ide vagy oda... : / -
Colonel993
senior tag
Igazából fotós témában feldobhatnánk a kérdést, hogy mi a fontosabb; Minőség vs. Ár...
Én el sem szoktam gondolkodni ezen... szimplán ami KELL az KELL... és megKELL vennem !
amm nem nagyobb se nem nehezebb ez az obi... vagy az én mértékegységeim szerint azonos OBJEKTUMOK.
Árban 90e +... de cserébe egy Istencsászár portré, Tele, meg kisebb megszoríásokkal; mindenes obit kapsz. mindezt fényerősen.
Ha olcsót akarsz akkor veszel egy korábbi Sigma / Tamron 70-300mm-t ha szerencséd van akkor nem a csicsás tüsis gumimarkolatosat hanem az egyel korábbit, amin Rekesz gyűrű is van (van A -mód) és Örülsz neki.
Hátránya a kicsivel lassabb és hangosabb AF és a forgó tubus (CPL szűrűnél szopatás) -
Colonel993
senior tag
válasz
Mikisys
üzenetére
Bevallom a Pentaxforum.com -os maximális felavanzsálás után nem volt nehéz döntés a megvétele 8000 HUF -ért (POSTÁVAL)

Bár lett volna helyette Helios 44-2 58mm F2-es 5e HUF-ért... csak ilyen szinten már 0.3Fé is számít valamit.
(legrosszabb esetben azt is megveszem, nagyon szeretem a RÁSSÁ optikákat)Pentax K30 fókusz jelzése működik Manuális obikkal is... emiatt gondolom kényelmes lesz a használata (vagy legalább is egy tolózoom-al se volt vészes... itt meg Fix a gyútáv)
-
Colonel993
senior tag
válasz
fattyu
üzenetére
Igazából mivel elég gyakori darab... olcsó fényerős Éles obik egyike... emiatt gondoltam mások már régóta nyúznak ilyet... a jövőben felmerülő dolgokat meg csak a tapasztalat szüli, én meg elkerülnék olyan hibákat amiket csak lehet

utoljára 5-6-7 éve filmes gépemen volt ilyenem 4-6 hónapra...
-
Colonel993
senior tag
Chinon Auto MC 50mm f/1.7 -ről mik a vélemények?
Most vásároltam be egyet, érkezőben van postán... Helios helyett választottam.
Mi jóra / rosszra számítsak?
-
Colonel993
senior tag
Minap Délelőtt átvettem a Tamron 70-300 LD -t...
Ez a régebbi típus, nem az egyel a VC Előtt...A tapasztalataim;
-Nagyon jó masszív kiépítés, de Műanyag (a bajonett FÉM)
-Made in JAPAN, semmi Assembled in CSHÁJNÁ meg társai
-Nincs AF/MF kapcsoló rajta, de legalább van a vázon de kitérdekel mert,
-Van rajta Rekesz gyűrű, és manuális rekeszértékek mellett belehet rakni Auto-ba is
-NULLA Kromatikus aberráció... nagyon próbálom az éles telibe világított fehér széleket valami sötét hátérrel kombinálni, de nem akarnak Ibolyák kikelni rajta
-Nincsenek rajta kijövő "ÁGYÚ" tubuson a jelölések
-Más a gumi borítás textúrája / mintázataMinden másban egyezik az ezután érkezőkkel (amik ezek alapján szerintem ratyibbak lettek, kivétel a VC... mert az tényleg isteni cucc)
300mm-en se nagyon akar nyalni az éle... nem értem, hogy tudtam ilyen jót kifogni... aki talál neten ilyet Pentaxra... az csapjon le rá... pláne 20 mátyásért

SIGMA bekaphatja
[*Élő egyenesben Margitszigetről; ThinkPad T500]
-
Colonel993
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Használtan veszem...
És igen kicsit felfigyeltem a hasonlóságukra magam is, mind funkcióban mind formatervre és fizikális kiépítésükben...
De előzetes tesztek alapján jól látható, hogy a SIGMA több CA-t produkál... meg TAMRON lencsék alapjáraton szimpibbek, de ez hülyeség. (egyéni hülyeség) -
Colonel993
senior tag
válasz
nincskedvem
üzenetére
Ez szenzor kosz lesz...
És nem kellett volna törölnöm az első verziót amit leírtam
Ablak nyit, hűvös legyen a szálló por elkerülése végett.... ladiátor mellett ne legyél
Tisztító mód-> tükör felcsap... Lámpa alatt fénytörés mentén végig pásztázod szemre a szenzort...
Ha találsz port akkor le pumpálod... ha nincs pumpád... akkor saját felelősségre;Gép elforgat 45°-al... kb feléd nézzen a szenzor...
Az akna oldalát fújod, nem a szenzort telibe mert akkor LEKÖPÖD.
így az apróbb dolgok lemennek mert a tükörakna faláról a levegő besuha,(a csula nem)Ha nincs rajta POR... akkor hív Murder ügynököt, hogy valami harmadik típusú ügyed van..

-
Colonel993
senior tag
válasz
nincskedvem
üzenetére
Szerk.: Elkúrtam... másik HSZ-t néztem...
Magas Izopropil tartalmú tisztító cumó, pl MM-ban kapni, kombinálva mikroszálastörlőkendővel..
Ha a felületkezelést kaptad meg, azon már nem tudsz javítaniEcetes vattával is lehet kísérletezni, de az tény, hogy savas cucc... hamarabb árt neki mint az alkohol bázisú kemikáliák
-
Colonel993
senior tag
Úgy néz ki, TAMRON lesz...
Lehet mert elfogult vagyok, lehet mert E-Penis és jobban néz ki...
De szimpatikusabb rajzolatra meg mindenre...Köszönöm szépen a segítséget mindenkitől... lesz még ezer meg 1 ilyen köröm... sőőt tuti, hogy egyszer lesz ilyen SIGMA is a birtokomban (ha másnem akkor a másod vázamra)

Objektív tisztítás, atomjairabontásával... sötöbö.. Tanácskörben még mindig szívesen fogadok "FAKJÚBAZZEGNECSINÁLD!!!444négy" - tanácsokat

-
Colonel993
senior tag
válasz
üzenetére
Pentax K30...
Vázban ott a stabi.. illetve nagyon beton tartásom van, eddigi rekordom 1/6-os záridő stabil kitartása (ezt megtudom ismételni bármikor
55mm-en játszókönnyedséggel, 130 fölött már válogatni kell a sorozatból.Igazából nem nagyon mozgat a stabi... amilyen körülmények között használom, illetve ameddig kelleni fog (Nyár alatt) addig bőven lesznek olyan fények, hogy megpörgetett géppel is bemozdulás mentes képeim lesznek.
Sokkal inkább zavar a Lencsék torzítása és az ennek elhárításához szükséges túlzott rekeszelés, kromatikus aberáció és társai...
A Sigma rettentően CA-zik, a Tamron csak élmentén nyal és 8-as rekesz kell neki. (Nameg SUKÁRabbúl néz ki ) -
Colonel993
senior tag
válasz
üzenetére
Oksi... köszi.
Ha már 10 olyan emberke lenne mint Te 1 valódi troll helyet, sokkal előrébb tartana globális szinten minden
SIGMA DG Macro 70-300 f 1:4-5,6 Obira még mindig kérnék tippeket, hogy jó-e vagy inkább keressek másik alternatív olcsóbb szuper Zúúúmot (Pl.:Tamron 75-300mm 4-5,6 ld macro 1:2, ami tulajdonképp ezzel totál egyforma, gondolom a Sigma erről koppintotta)
imyourfriend: Fém bajonettes mint a legtöbb NEM Pentax által gyártott Obi. De a képminőségéről megoszlanak a vélemények... teszt képek tucatját vizslattam és egész szépen rajzolhat... már ha tényleg hihetek a dologban.
De kromatikus aberráció meg lassú fókusz az van ezerrel : / -
Colonel993
senior tag
Volna még egy kérdésem;
SIGMA DG Macro 70-300 f 1:4-5,6 , Pentaxra...
Mi jót/rosszat tudtok róla?
Ez még nem az APO verzsön, tehát Kromatikus aberáció akad bőven..
20db mátyást megér? -
Colonel993
senior tag
válasz
üzenetére
Igazából mivel első Fényképes optikai szerkezet pucolásom lesz, emiatt van egy kis lámpalázam...
Anno teleszkópom, fegyvertávcsövem, olvasófejek / prizmákat volt szerencsém pucolgatni... emiatt is mertem belenyúlni (nameg a horribilis 5-6e HUF értéke miatt )
Igazából letojnám, csak jó régi vas és kb a gép hamarabb rapidjaira hullik mint ez az obi... jó masszív és szép is... arról nem is beszélve, hogy a sok maceráért ami a manuálozással jár egész szépen rajzol.Muszájnak éreztem bekérdezni ide, inkább legyek hülye az aggodalmaskodásommal, mint hülye... hogy papírnehezéket csinálok egy FACCA obiból

Az izopropil érkezőben van, 300ml, 100%-os.. Hajótgázos (talán emiatt kicsit ódzkodom tőle, de meglássuk) 1 200 HUF

De ezt is kipróbálom, nem hiszem, hogy aranyárban mérnék.Akkor összességében nem kell félnem, hogy a magam technikai készségén kívül bármi más belerondíthat a projektbe?
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 7490 14" FHD IPS, i5 - i7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Samsung Galaxy S21 FE 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 14 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)