- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ABIT AB-PR5 R2 segítség kérés
- Milyen egeret válasszak?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
wd.taz #65298 üzenetére
Szia,
Nézz rá erre a házra, most lentebb is ment az ára egy kicsit: https://www.arukereso.hu/szamitogep-haz-c3085/inter-tech/im-1-pocket-88881344-p689797011/
Beveszi az mATX lapot és az ATX tápot is. Utóbbi nyilván VGA méretétől függően kompromisszumos. -
wd.taz
aktív tag
Sziasztok!
Jonsbo c6-ot nézegetek, nem ülnék fel az M-ITX vonatra már, M-ATX lappal operálnék..
Lényeg, hogy egy picike házra lenne szükségem, ami elfér az asztalomon a monitor mellett.Kérdés: ATX táp mehet bele, de meg lehet fordítani, hogy a proci felől szívjon?
Régen volt egy Lian-li pc q2-em, abban a Silvretta-ról szívott el és azon is szívóra volt fordítva a venti.Tazi
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
flashpointer #65295 üzenetére
Sajnos van célcsoport, AI szerencsétlenségek, és állítólag a legnagyobb model valamennyire hasonlítható az Apple Mac Studio 128GB-s változatához, csak feleannyi áron. Verge cikk ír róla, abban említik.
Annyira elegem van ebből a felfújt AI lufiból, úgy várom már hogy kipukkanjon. -
sasNAXO
aktív tag
A gyártó honlapja jelenleg nem igazán elérhető, de jön a Framework Desktop:
Framework | Order a Framework Desktop with AMD Ryzen™ AI Max 300AMD Ryzen AI Max 385/ Max+ 395 APU miniITX lapon forrasztott memóriával és 4,5L-es házikóban. Elméletileg külön beszerezhető lesz majd csak a mini-ITX lap is...
Szerk.: Azt kell mondjam ezt sem halandóknak árazták be...
A teljes desktop 540-ről indul.
-
Vigneau
félisten
válasz
TurboK0 #65284 üzenetére
Az nekem az alsó foglalathoz nem is lenne jó, bár most már csak egy SATA-t használok, mióta van NVMe SSD-m. Ezért is nézegettem inkább a flexi verziót, de 24.4 cm x 22.6 cm-es lapnál még nem volt rá szükség. Bár ha meglesz egyszer a 2. NVMe is, akkor ugrik a SATA kábel végleg.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
TurboK0 #65284 üzenetére
Kolléga erre gondolt: Delock Sata Flexi. Eszméletlen jó cucc kisgépbe.
-
viperabácsi
addikt
válasz
Black&White #65282 üzenetére
Köszi
-
mpierre
veterán
válasz
viperabácsi #65271 üzenetére
IS 55 nem játszik? Az pár hete volt honi boltokban.
-
Black&White
addikt
válasz
viperabácsi #65281 üzenetére
-
viperabácsi
addikt
válasz
Black&White #65276 üzenetére
milyen kupon van hozzá ?
-
válasz
Esetleg ránézhetnél JONSBO HX4170D-re is, 45.3mm magas, és kapható idehaza. Teszt.
-
Vigneau
félisten
válasz
Szerintem előbb kapsz AN600-at, esetleg AXP120-X67-at itthon, mint IS-67-XT-t. Az én IS-50X V3-mam is az AliExpress-ről való.
-
echterion
nagyúr
válasz
mpierre #65269 üzenetére
Kiváncsi vagyok, hogy fog muzsikálni. A legutóbbi projektem sajnos nem lett jó, akárhogy próbálkoztam, túl meleg lett minden bent a kevés hely és az elcseszett légáramlás miatt (egy Aurora R4-et vizeztem), kellene már kis sikerélmény.
Max terhelés amúgy nálam csak teszt erejéig lesz, mert mindig 60 fps korláttal játszom, fsr-rel meg valszeg elég lesz ehhez az 1080 is. De majd meglátjuk, hogy lesz. Van egy hőmérőm, elvileg van a lapon egy két tűs csati hozzá, bízom benne, hogy majd ki tudom valamivel olvasni a hőfokokat. Legutóbb hiába dugtam be az alienware alaplapjába ezt a szenzort, pont lesz*rta a windows. -
válasz
Gyors rákeresést követően úgy látom, hogy leginkább Amazonról.
-
Egyre jobban tetszik ez a kis ház. Simán építenék bele valamit.
https://www.youtube.com/watch?v=-FYluUsPxfI -
mpierre
veterán
válasz
echterion #65268 üzenetére
3×120 slim visz a hátán egy 5700x + 6600xt-t egy spc60-nal keringetve. Játék alatt, nyáron, tetőtérben benéz a 42-45°C vízhőfok.
A proci 65W (kb), mint nálad, de a vga 20W-tal kevesebbet kér delejből (160 vs 180). Az a 45 mm vtg 2×120 kb ott lesz (ha épp nem jobb minimálisan), mint a 30 mm vtg 3×120-as. Az a plusz 20W max terhelés, játék alatt lesz érdekes...
Szerk: A D5-t nem tekintve, mert az kikergeti a vizet a rendszerből. Legalább áramlás lesz, az kb hozhat 1-2-3°C-t vízhőben. -
echterion
nagyúr
válasz
Crabface #65263 üzenetére
Ilyen kihívás nálam is van / lesz. Nagyon olcsón vettem egy Zotac GTX 1080 ArcticStorm kártyát, így vizezni fogom a kis P200a-t. Hát, van kihívás, mert a budget minimális, a meglévő cuccaimból szeretném összerakni, némi kiegészítéssel, amit feltétlen venni kellett: pumpa+tartály, csövek meg két 90 fokos fitting (ezek összesen kerültek 22ezerbe). Ha szerencsém van, a hétvégén már össze tudom rakni, már csak a csövekre meg a fittingre várok. Két 120-as, 45mm-es radi lesz a rendszerben remélem, elég lesz a vga + R5 2600 kombóra.
-
Én szóltam. SFX vagy ATX tápot tettél bele? ATX táppal ez no-go, még akkor is, ha a venti lefelé van.
Ha nagyon nem szeretnél új házat, még azzal is jobban jársz, ha kivágod a lemezt a VGA alatt. (Igen, volt aki ezt csinálta anno, amikor nagyot ment a h210)
Annyira nem drága a ház, hogy meglépj egy ilyen DIY-t, és szerintem ennél jobb megoldás egyelőre nincs a konfigmegmentéséhezhosszútávon fenntarthatóvá tételéhez. -
-
-
ququ
kezdő
válasz
viperabácsi #65249 üzenetére
nem teli a lap alatta, kap levegőt
-
válasz
viperabácsi #65249 üzenetére
Rowon kb agyon kellene csapni aki ezt a háznak nevezett valamit tervezte
Az erőszaktól elhatárolódom, viszont a tápegység takarólemezt valahogy ki kellene belőle szerelni, ha egyáltalán ki lehet? A két slot hátul amúgy rendben van, ezzel a vevőnek kellene tisztában lennie, hogy mit lehet beleépíteni és mit nem. A kép alapján ő inkább egy 2,5-es vagy 3-as kártyát rakott bele, ami ilyen szépen leült...
-
ququ
kezdő
köszi a sok help, összeraktam a gépet
minden fasza minden jó, teljesen néma alapjáraton, játék alatt a vga azért jól hallható...,
az r5600 és a 2060 is 80-85 fokon megy max terhelésen (de ahogy olvasom neten ez elfogadható)plusz ennyire rajta van a vga a házon:
ez nagyon gáz?
-
sb
veterán
válasz
Vigneau #65238 üzenetére
Az igen.
Néztem hogy fért be a vga, de megtaláltam az előző hsz-t.@TurboK0
- ASUS, ezért kurva drága és valószínűleg hamar tönkre is megy.
Ezen jót röhögtem.Kezdhetted volna ezzel a hsz-t.
Nekem az USB-k valahogy kevésbé hiányoznak, szinte nem is használom őket. M.2 se musthave, inkább csak úgy rakok be egy marékkal a gépbe, hogy ha már van szabad port akkor miért ne... de ha már valamit, akkor ezt szoktam nézni. Viszont ebből egész sok lapot látok amibe belemegy PCIe foglalástól függően 3-4-5db-is akár.Más:
Fan-psu (te ajánlottad) és ATX-SFX adapterekről tudok, de pl. TFX vonalra is tudtok ajánlani valami ilyesmit készen? TFX tápot más helyre berakni... vagy barkács? -
Vigneau
félisten
válasz
sasNAXO #65239 üzenetére
Igen, igyekeztem... No meg agyaltam is egy sort rajta. Az XFX RX 6600 végül visszakerült az Asszonykám Kolink Satellite-jába. Ahogy elnézem a VGA árak alakulását, egyelőre lehiggadtam.
Viszont most látom csak, hogy az alaplapi kiegészítő tápcsatlakozó vezetéke picit rakoncátlan volt és kicsúszott a kép készítésekor a "kábelmenedzsmenti" helyéről.
-
válasz
TurboK0 #65235 üzenetére
Válogathat a júzer a fazonok között.
#65236 flashpointer
Fix hátlaphoz még nem volt szerencsém, lehet hogy jó dolog (több felhasználótól olvastam már), de én nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget.
Realtek ALC897 Audio Codec-et látok mindkét modellnél, lásd a linkjeimet. -
TurboK0
tag
válasz
AxBattler #65234 üzenetére
Asrock B850M Steel Legend és B850M Riptide között se nagyon van különbség, csak a festés, meg a mellékelt szoftver.
B650M Pro RS és a B650M PG Lightning is majdnem teljesen megegyezett, az utóbbin kisebb borda és -1 VRM volt (meg állítólag volt valami limit az UEFI-ben hogy erősebb procikkal ne menjem).Én sem értem.
-
válasz
TurboK0 #65232 üzenetére
B850M Steel Legend sokkal erősebb VRM-el rendelkezik, mint a Pro RS, és Realtek ALC1220 audio kodekje is jobb, mint a Realtek ALC897 + thermistor kábel köthető rá.
B850M Pro-A és Pro RS között viszont semmi különbséget nem látok...
-
ququ
kezdő
akinek NZXT H210i - CA-H210i-W1 van segítsen pls
ebben elvileg van smart device de én nem találom, hol kellene ennek lennie? -
TurboK0
tag
No, úgy látom végre jött ki egy normális mATX AM5 lapka:
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b850m-plus/techspec/
- 3x m.2 slot (1x PCIe 5.0 x4, 2x PCIe 4.0 x4)
- 4x SATA
- analóg 7.1 kimenet
- zsillió USB kimenet: 4x USB3 5G, 3x 10G, és 1x 20G kimenet a hátlapon (!!), plusz 4x USB2. Azért kíváncsi vagyok hogy ezt egyszerre meg tudja-e hajtani mind, vagy csak egy 20G csatlakozáson lóg mind.
- van wifis verzió is.legtöbb más lapkán nincs csak 4x USB2 (!!) és 2-4 USB3 5G, és ez talán az első ahol van analóg 7.1, kivéve egy biostar B650E lapot amit sehol nem lehet kapni.
Két hibája van csak:
- a másodlagos PCIe slot csak x1 (de szerencsére PCIe 4.0, és már létezik PCIe 4.0 x1 10GbE hálókártya AQC113 chipsettel)
- ASUS, ezért kurva drága és valószínűleg hamar tönkre is megy.Illetve az x1 slot legalul van ezért a Jonsbo C6 házban ütközne az alul lévő ventivel. De annyi baj legyen.
Kezdem megfontolni az AM5-re váltást.
Illetve jött Asrock B850M Steel Legend is (jelenleg B550M Steel Legend-el tolom), de első ránézésre 99% ugyanaz mint a B650M Pro RS, tehát egy közép-alsó kategóriás lapka amire rábiggyesztették a márkát. -
Nézegetem egyébként az Intel iGPU-kat is és az i3-14100 egy árban van az 5600G-vel... vicc.
-
sasNAXO
aktív tag
Ő az: HDPLEX 250W GaN Passive AIO ATX Power Supply
Szerintem ez nagyobb mint amire gondoltál. -
sasNAXO
aktív tag
Ő a konfig: Mini-ITX - PROHARDVER! Hozzászólások
A deskmini az szerver volt és intel variáns lett helyette, mert az csak 14W körül nyugizik. -
sasNAXO
aktív tag
5700G -21 pbo-n (csak így random be szoktam lőni egyet amit tuti tud
), most éppen 30W körül van 1080p yt videón. Közben beindult valami windows update és felugrott 40-50W közé is, de most megint 29W körül megy rajta a videó.
Boot alatt 50-70W-ot írt az okos konnektor, amikor meg lenyugodott akkor üres desktop 25W körül, alatt elvolt.
Ezen nincs alaplapi TDP limit.
Infóként tudom írni, hogy Deskmini X300 alatt a 3400G-t amikor 45W(?)-ra állítottam, akkor asszem 23W körül volt idle, és az még előző generációs.Kiváncsiságból levittem 35W-osra a konfigot az alaplapi beállítással, hát, eddig azt látom 64W-ot így is ki tud rántani a falból.
Hwinfo szertint 42W a cpu package power.
-
Megköszönném, csak kíváncsiságból!
Az N100-nál biztosan erősebb lenne egy 5600G vagy 5700G is, amitől visszább venném a kaját, plusz adnék még neki -30 CO-t is. Ami viszont ellene szól, hogy ezekben az AMD procikban még nincs hardveres AV1 dekódolás, míg az N100-ban már van.
-
sb
veterán
Bármit állítasz - PPT, TDP, akár tételesen, hogy menyi hány másodpercig és mennyit kapjon - nálam működött.
Bár nem tudom mitől függ, találkoztam már olyannal is, hogy nem állítható, elvileg ezt a cpu intézi, tehát bios-ban vagy sw-ben is ugyanaz állítható (ahol esetleg biosban nem teszik ki) és mennie kellene. Nekem notin is ment (4650G-hez hasonló 6 magos Renoir). Egyébként meglepő, hogy mennyire jól mennek alacsony TDP-n. Ott 15-25W-ig letoltam normál használatra, presetek vannak, kattintásra visszaállítható az eredeti ha kell... de szinte sosem kell normál használatban, alig lassul még allcore terhelésen is (egyszer kimértem notiban, majd megkeresem), light load, pár maggal pedig ugyanolyan frekit használ.
Van még a hagyományos kézi undervolt, vagy újabb procikon a curve optimizer, de azt már a lapnak is támogatnia kell. Ezekkel érdemes kezdeni szvsz, mert a fogyasztást/hőt csökkentik de még az erőből sem vesznek vissza (sőt, ha a TDP/hő korlátozza az órajelet akkor még gyorsabb is lehet tőle). Utána pedig ha az nem elég akkor jöhet egy kis TDP/PPT visszafogás ízlés szerint.
-
HUN_Sector
őstag
Leáll a ddr4-es memóriák gyártása (nincs április 1)
[link] -
Megnéztem most az Asrock N100DC-ITX gépemet falmi mérővel, hogy megnyitott böngésző mellett mennyit vesz fel. 10-12 watt. Filmlejátszás (1080p Bluray) 16-17 watt. Youtube 4k videó lejátszása 20-23 watt között.
Baráti fogyasztás és elég jól is viszi őket. -
sb
veterán
válasz
sasNAXO #65209 üzenetére
Ilyesmi. Nekem ugyan A320+4650G-vel megy a kisgép, de a desktopban 5600G volt és kb. ugyanazt tudják fent és lent is.
Paneltáppal és rendes energiagazdálkodással egy SSD-vel (HDD nélkül) ez 20W körül/alatt van falból. Lightos terheléssel, pár % cpu használat is jóval magasabb, ill. gyári energiasémával idle is mert nem kapcsolgat le mindent.@Rowon
Default full load-on ezek konfig szinten belenyalnak a 90-100W-ba, hiába 65W TDP-sek, a PPT 88W és más is van még a gépben.
A 35-45W TDP viszont kényelmesen bele fog férni a tápba, szoftveresen egyébként részletesen állítható az egész, a short-long Turbo-k is külön, meg lehet oldani azt is, hogy soha ne tolja fel, pár másodpercre se.
GE-s procit felesleges venni, mindegyik ugyanazt tudja Biosból és sw-ből (az is ugyanúgy megy, a beállítás után a proci kezeli) állítva is.Én hűtésben sem aggódnám túl, bár elég kicsi a ház, a venti felett jól szellőzik. Szerintem ezzel a hosszú távú melegedés - ha kapna ilyen terhelést egyáltalán - meg lesz oldva, nem fog megfőni. Rövidre meg tök mindegy, 70 fokon is mehet, akkor is ha kicsit van terhelve, én speciel a hűtést is úgy lőném be magamnak, felesleges maxon pörögnie ha közel sincs a max hőfokhoz. (Pár hsz-szel arrébb volt linkelve egy Jonsbo. n olyasmivel szívtam meg anno. Hiába nagy a ház ha benne reked a meleg. Fordítva működött: kis terhelés, rövid időre okés volt, hosszú itőre meg 15W is bemelegítette. Csak idő kérdése volt.
)
@HUN_Sector
Intel T-s proci is csak előre be van lőve long TDP-re, nincs sok hozzáadott haszna. Ráadásul anno a short TDP-t ugyanúgy feltolták, hogy benchmarkban erősnek tűnjön. A TDP mint átlag/long 35W volt, de 1-2 percig 90W-ig felturbóztak azok is. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
HUN_Sector #65210 üzenetére
Rgeek L60/L80. Meg még pár másik név, asszem inter-tech név alatt is van. Ennek van egy lyukacsos tetejű variánsa, az Rgeek L60S/L80S, amúgy az sem annyira jó, de nyilván jobb.
Kikapcsolt turbós 3200G-vel szolgált szülők gépeként éveken át az L80S, úgy oké volt, turbóval már azért volt hangja néha. -
Pista0001
addikt
-
-
Pista0001
addikt
Boot közben 75 watt fölé nem ment, felállt oprendszerrel 30-50 watt között ingadozott (nem vártam ki, hogy "lehiggadjon" a Win 11, szóval frissítést csekkolt, elküldte, hogy hányszor voltam budin, stb). Néztem aztán 4K youtube-ot, Netflixet, mindkettővel beállt hamar 30-35 wattra, sima net vagy lokális filmlejátszás se lehet több.
A teljes konfig: Pico 160XT plussz kínai 120 wattos kocka, Chieftec IX-03, Asrock B550M-ITX/AC, Ryzen 5 5600G, Thermalright AXP90-X36, 2×16 GB DDR4 3600 cl18, nvme ssd PNY CS1030 250 GB gen3 X4, 2 db kínai 5010-es venti.
AxBattler: Sokkal, köszi!
-
Némileg offtopic, kompakt micro házak ajánlója... akinek nem kenyere, görgessen tovább.
Antec VCX100M RGB Elite - gyári dokumentum
Méretében a TT The Tower 100 babérjaira törő, nagyablakos mikró ház, 300mm-es mélységgel, oldalt elhelyezett csatlakozókkal, de USB-C nélkül. Hátránya, hogy a friss levegő nem tud hol beáramolni, hiába a sok kifelé fújó 120mm-es venti.Chieftec BS-20B-OP - gyári oldal
A Chieftec megirigyelte az újabb Optiplex MT gépek dizájnját, és tervezett belőle egy általános mikró ATX házat, 329 x 170 x 408mm méretben, melyen USB 3.2 Gen1 Type-C csatlakozót kapunk a megszokottakon kívül.
Teljes mATX lap és ATX táp mellett belefér egy slim ODD és 2x 3.5" HDD.
Ugyan az elő- és oldallapja rácsozott, de ventiből csak 1db 92mm-es helyezhető el hátulra, ill. 1db 80mm slim modell előre (kis barkácsolással az előlap mögé 2db 92mm, vagy akár 1db 92mm + 1db 120mm venti is elhelyezhetőnek tűnik).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Gitáros topic
- Tőzsde és gazdaság
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Videó stream letöltése
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged