Új hozzászólás Aktív témák

• TurboK0

tag

No, megjött a x8x4x4 riser kártya:
    https://www.aliexpress.com/item/1005005311953959.html

Szerencsére működik hibátlanul, asrock b550m Steel Legend lappal tökéletesen megy x8x4x4 módban. Így három m.2 meghajtó van a CPU-ra kötve (1x alaplapon, 2x a x16 slotban), és mindhárom eléri a ~3000 mbyte/sec sebességet (PCIE 3.0-s proci). És még maradt egy 3x2 slot az alaplapon, meg egy szabad PCIE foglalat. Tetszik.

Hosszú távon ezzel akár ITX-re is válthatnék, feltéve hogy szerzek mellé egy 2.5GbE switch-et (a NAS-nak 1GbE kevés), vagy a NAS-t teljesen leépítem és a benne lévő vinyókat átrakom egy szabvány külső házba.

A problémák:
    - nem olyan SSD-re van kitalálva, amin heatsink van. Pontosan nálam a "Samsung 990 Pro with heatsink" meghajtóval kicsit rányomódik az elosztó szélén lévő PCIE slotra. Ez egyébként más PCIE x4 -> m.2 konverternél is probléma, tehát nem a riser hibája.
    - az m.2 hűtőborda kicsit ráfekszik a PCIE foglalat lábaira (!!!). Nem látni hogy pont érintkezik-e, vagy van e fél mm üres hely közötte, mindenesetre ez picit veszélyes. Szerencsére a borda nem vezeti az áramot, így nincs gond (multiméterrel teszteltem).
    - a riser hátán van egy otromba zöld LED. Ezt majd még ki kell lőnöm mert bevilágítja az asztal alját.
    - PCIE Low Profile kártya belemegy, de kb 1mm-el túl magas. Habár nem tudom hogy ez a riser hibája, vagy alapból ilyen és rá kell feszíteni csavarral. Ebből jön a következő gond:
    - PCIE Low Profile slot csavarja alul van, a teljes méretű slot csavarja meg felül. Ennél fogva nem lehet becsavarozni. Akkor meg mi értelme van az egésznek...

A termékfotón úgy van rajta hogy egy "thumbscrew" ráfeszíti a kártya egyenes élét a csavarra, így viszont a kártya egy picit be van dőlve.
    Nekem úgy sikerült megoldani, hogy a kártya alatti slot csavar menetére tekertem rá, tehát az 1. slotban lévő kártya alsó csavar lukát fogja a 2. slotban lévő csavar menet.
    Természetesen mindkét megoldásnak annyi a hátránya, hogy így a 2. slotba nemigen lehet tenni semmit. Illetve talán lehet, mert a kártya magassága miatt, a 2. slotban benne hagytam a gyári helykitöltő panelt, és arra van rányomva a kártya.

Ezenkívül az matx házaknál népszerű PCIE csavar blokkoló panel is segít oda fixálni a kártyát minimálisan.

Ennek így nagy hátránya az hogy elég ferdén áll a kártya. Szerencsére ettől függetlenül működik rendesen, most még, hosszú távon meg majd kiderül.
    Ezt talán úgy lehetne megoldani hogy a LP panelbe fúrnék egy extra csavar menetet, de ezt nem hiszem hogy jó ötlet lenne 60 ezres hálókártyánál (oké, ahhoz lehet venni külön gyári panelt) vagy később akár 140 ezres videókártyánál.

Ja, meg szerelés közben kiderült hogy a két hálókártyámból csak a másikhoz volt LP panel, így ki kellett cserélni a kártyát a NAS és az asztali gép között, aminek az eredménye az lett hogy 1 óráig kellett babrálni az összes beállítást mire helyreállt a rend.
    És a szerelés legvégén a kártya dobott egy olyat, hogy resetelte magát folyamatosan. Egy reboot megoldotta, de remélem hogy ezt nem a riser okozta.

Remélem hogy nem fog gondot okozni hosszú távon, hogy kicsit lefelé van billentve a kártya.
    Úgy is lehetne hogy a hálókártyát visszateszem az x4 foglalatba a riser meg lóg magába, de mivel a risernek nincs semmi hátlapja, akkor ugyanúgy lógna semmi fixálás nélkül, tehát mindenképp kell belenyomni valamit.

Új hozzászólás Aktív témák