Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
-
jube7
tag
válasz
Stauffenberg #90046 üzenetére
Gondolom MFT-t az használ, akinek nem ez volt (szűk dof) a prioritása. De attól nem kell rosszul éreznie magát senkinek, csak szvsz nem kötelező ezt ismételgetni ezredszer, nekem legalább is uncsi már. Akit érdekel, az utána tud nézni, hogy melyik rendszernek mi az előnye-hátránya, és eszerint választhat, illetve vannak, akik több rendszert használnak párhuzamosan. Miért is kell ezeket a különbségeket minden adandó alkalommal megismételni? Én tudom, hogy minden relatív, de valószínűleg más is tudja. És hogy kompromisszum minden rendszer (is). De hogy ezt sokszor gúnyos felhanggal miért kell kommentálni, az nem tiszta előttem. Persze az index fórumon is van egy gyakran "minuszozó" emberke, azt sem értem, bár nyilván valamilyen lelki szükségletet elégít ki, és nem vagyok pszihiáter. Igaz, összevethetjük a különböző rendszereket, ekvivalens értékeket, de úgy emlékszem, ezt már megtették, megtettük jó régen, nem valami új infó ez, csak akkor kellene szóba hozni, ha az eddigi ismeretekhez hozzátesz valami újat, érdekeset. Vagy ha valaki érdeklődik, aki lusta utánaolvasni...
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Stauffenberg #90046 üzenetére
"Néha olyan érzésem van, mintha egy MFT topikban kötelezően szarul kéne éreznie magát annak, akinek a szűk mélységélesség bármilyen mértékig számít."
Nem kell, de mire kicsengeti valamelyik f1.2-es portré üveg árát úgyis úgy fogja, és akkor még össze sem hasonlította egy FF 85 f1.2-es obi mélységélességével
-
Stauffenberg
nagyúr
Attól függ, az FF szenzornak meg két fényérték előnye van, ez máris boríthat pár dolgot, ha azonos zajszintet akarsz. Például.
De akkor amúgy te ezt miért érezted fontosnak leírni, ha úgy vagy vele, hogy ezt itt mindenki betéve tudja úgyis?
Ekvivalenciákban számolgatunk (ha akarunk), mert ez teszi kézzelfoghatóvá a rengeteg különböző formátum közötti különbségeket, vagy éppen azonos tulajdonságokat eltérő paraméterek mellett.
Hogy a DOF számít-e vagy sem, meg mikor jön ki a kisebb szenzor előnye, az mindenkinek az egyéni dolga. Úgy gondolom, hogy egy portréfotósnak ez nyugodtan lehet fontos, megengedheti magának. Néha olyan érzésem van, mintha egy MFT topikban kötelezően szarul kéne éreznie magát annak, akinek a szűk mélységélesség bármilyen mértékig számít.
-
jube7
tag
válasz
Stauffenberg #90043 üzenetére
Van ráció, főleg, ha bárki is van itt, aki ezt nem tudja. Amúgy ez is kétélű dolog, mert míg az expozíciós idő a megadott fényerővel számolható, a nagyobb dof is előnyös bizonyos esetekben, pláne, ha a háttérelmosás nem elsődleges szempont. De jó hír, hogy aki számolgatni szeret ilyesmit, az már többféle rációban is megteheti lassan, és akkor már több összefüggésen is lehet agyalni az erre fogékonyaknak.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem én lettem megszólítva, de hozzá kell tenni, hogy van abban ráció, hogy ha már a gyújtótávolságot átszámolod ekvivalensbe, akkor a rekeszt is. Attól függ mit akarsz kihozni a mondandódból.
Hozzáteszem középformátumot is számolnak át kisfilm ekvivalensre, régen ez volt a legelterjedtebb formátum és ma is gyakori hivatkozási alap, mint a mellékelt példa is mutatja.
-
jube7
tag
válasz
Speeedfire #90016 üzenetére
Akkor, ha jól sejtem, a filmes időkben a kisfilmes gépek (ami a jelenlegi digitális FF mérete) obijait mindig a középformátumba számoltad volna át? Jó játék
-
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg #90038 üzenetére
Ezt jó tudni, köszi.
-
mpierre
veterán
válasz
Nos igen, kinek mi jön be. Nálam a hagyományos válltáska vagy, hátizsák (2 vállra vehető) kialakítás nem jöhetett szóba.
Valami occó kínait vettem pl. Nem nagy, de 3 obi + gép obival (EM10) + töltő + pár szir-sz@r elfér benne. És a tripodot nem az oldalára akasztod. [link]
Szerk.: Azért a vízállóságot nem próbáltam még a hozzáadott huzattal...
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Már nem is annyira fotós táska, de ez pl. tetszik kinézetre is.
-
Stauffenberg
nagyúr
Én egy Cullmann Stockholm oldaltáskát vettem legutóbb, belefér egy 9,7"-es iPad (ilyenem nincs, de jó tudni), elfér benne a G80 + 3 objektív vagy 2 objektív és egy vaku, de még ezek mellett is marad hely egy fél literes víznek és egy esernyőnek (ezek nélkül 3 objektív + vaku a felállás).
De most úgy járok, hogy G80 objektív és mellé belefér egy összecsomagolt nem túl vastag pulcsi is ha ki van véve a rekeszes belső + víz + esernyő. De ugye ez még mindig viszonylag fotós táskának néz ki (ezen a ponton adtam fel a design kérdését és vettem valamit a régi Lowepro oldaltáskám helyére, ami már nagyon leharcoltan nézett ki).
(#90037) Speeedfire: Az a baj az oldalsó állvány tartóval, hogy oldalra húzza az egész táskát. Ha szuperkönnyű állványod van nem olyan nagy baj, de egy rendes állványt rohadt kényelmetlen az oldalára akasztva hordozni. Van akit ez nem zavar, de szerintem a többség hamar ráun. Esetleg még vannak olyan táskák, amiknek a legelejére középre lehet felszíjazni.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg #90034 üzenetére
Nem rossz, de talán egy picit pici. Viszont ez a FASTPACK BP 250 AW II nem is lehet rossz.
Mi a baj az oldalsó állvány tartóval? Nekem a kínai WF-6662A van, ami 56cm összecsukva. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #90026 üzenetére
A MegaGear oldalon ott van a bőrtok is a G80+12-60-hoz, de tényleg nem igazán illik hozzá.
-
|AP|
veterán
válasz
Stauffenberg #90030 üzenetére
amúgy igen, nem létezik tökéletes fotós táska
Legutóbbi vásárlásom ez. Ezt be tudom dobni egy normál hátizsákba is akár, de ha csak a fotós cucc kell, akkor a vállamra kapom.De inkább nem mondom meg hány fotós táskám van a "keresem az igazit" jegyében
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire #90032 üzenetére
Esetleg a Lowepro m-Trekker BP 150 ?
A kamerához hátulról lehet hozzáférni, olyan nagyon sok hely nincs egyéb cuccok bepakolására, de egyébként pofás, nem túl nagy (a gyártó is MILC-ekhez javasolja) és alul van az állványtartó pánt, nem oldalt (ami a világ legnagyobb hülyesége szokott lenni).
Szürkében még egyébként nem is néz ki olyan rosszul. Csak ez inkább fotós táska, mint táska, ami mellesleg fotós cuccokat is tud fogadni. Meg nincs gyors hozzáférés a cuccokhoz (akit ez nem zavar annak nem gáz, én utcán is fotózok gyakran, nekem jól jönne).
(#90033) Ereshkigal: Azt sajnos nem tudom, a Leica verzió kicsit hosszabb.
-
Ereshkigal
őstag
válasz
Most hasonlón gondolkozom, de ugye ilyen bőrtok nincs Pana G80-ra, meg nem is illik hozzá. Viszont vannak neoprén belebújtatós tokok, mint például ez, ami kifejezetten a G80 + 12-60mm kombóra van tervezve:
Vajon a Lajka 12-60-as is belefér ebbe?
-
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg #90031 üzenetére
Esetleg olyat nem tudtok, aminek van állvány tartó része is? Nem kell nagy, csak hátitáska legyen. Egy Lowepro Nova 4 AW táskám van, amit imádok. De néha jó lenne, ha hátra tudnám venni, és lenne rajta hely egy kis állványnak.
-
Stauffenberg
nagyúr
Itthon már nem beszerezhető (külföldön sem nagyon, talán Amazonon láttam még), de amúgy a Case Logic Bryker Split elég ötletes kialakítású, mert nem kell a kamera kivételéhez az egész fotós tárolórészt felnyitni, csak egy fület.
-
Stauffenberg
nagyúr
Múltkor az egyik másik topikban már kértem segítséget, linkeltem is pár táskát, ami designban tetszik, leírtam mi a bajom a kialakításukkal és sorra jöttek tippek olyan táskákra, amik nekem külalakra nagyon nem tetszenek, pedig hétköznapi hátizsáknak néztek ki. Aztán itt jön képbe az egyéni ízlés, képtelenség másoktól erre tippeket kérni, mert ez nagyon szubjektív része már a kiválasztásnak, lehet csak valaminek a színe nem illik a ruhatárhoz vagy túl sportos, túl elegáns. Nehéz műfaj.
Na most ha én melós hátizsákkal nekiindulok, akkor nem érdekel a kinézete, lássa el a feladatát, legyen ellenálló az elemekkel szemben, ha a munkanap végén tiszta kosz lesz, akkor neki tudjak menni egy kefével meg nedves ronggyal. Ez rendben is van.
De mindennapos utcai viselet esetén (én legalábbis) olyat keresek, ami passzol a stílusomhoz, ha nem is 100%-ig, de legalább nagyjából nézzen ki úgy, mint amikor bemegyek egy ruházati boltba és onnan leemelek egy hétköznapi táskát. Az utóbbi években egyre jobb a felhozatal ezen a téren, de a kicsi gyártók, kis sorozatban gyártott táskái marha drágák, az olyan nagyobb gyártók, mint a Manfrotto, Vanguard, Lowepro meg egyszerűen vagy nem reagálnak megfelelően, vagy egyenesen túltolják.
Na mindegy, nem nyekergek, ezt hidalom át azzal, hogy a gép kap egy tokot, amivel be tudom hajítani egy hétköznapi táskába is, ha meg több cuccot akarok vinni, akkor van erre többféle hagyományos fotós táskám is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Köszi!
És a többieknek is!
Az utolsó bekezdés a probléma nálam is. Jó ez a betehető tárolórekesz, de az alá-fölé pakolás miatt problémás lenne a használata. Külön hozzáférhetőség kellene nekem is, meg az se lenne rossz, ha ehhez nem kéne levennem a vállamról, hátamról.
A múltkor pl. ezen gondolkodtam el. Lehet, hogy ez pont jó lenne nekem. Külön nyitható, hozzáférhető rekeszek, plusz egyszerűen előre-hátra tudnám "húzogatni" a vállpánttal.
-
totálkezdő
tag
Ha már a táskáknál tartunk. Engem olyan táska érdekelne, amit a mintabolt női oldaltáskaként árult 2000 forintért. Az a méret, vagy egy picit nagyobb, változtatható rekeszekkel tökéletes lenne.Tudtok ilyenről?
-
|AP|
veterán
válasz
én ilyen hátizsákot vettem nemrég (akkor még volt ilyen sötétkékben is, azóta ez kifutott asszem). Kivehető a fotós rekesz, úgy egy normál rolltop hátizsák. Az oldalsó hozzáférés meg eszméletlen praktikus. F-stop Dalston
Ennél csak egy jobb és praktikusabb fotós hátizsákom van, az a Peak Design everyday backpack, de az nem felel meg a "nem kerül egy vagyonba" kritériumnak
-
Stauffenberg
nagyúr
Én Fujifilmnél egy ilyen tokba tettem a gépet (belefért simán a 16-50mm és az adapterezett Pentax-M 50mm f/1.7 is), így pedig bármilyen teljesen hétköznapi hátizsákba, oldaltáskába csak bedobtam és mindig velem volt. Valami 5-6 ezer pénz körül vettem Ebayen. Külön király, hogy a felső részt levéve az alsó rész rajta marad, jobb fogást ad és marha jól néz ki.
Most hasonlón gondolkozom, de ugye ilyen bőrtok nincs Pana G80-ra, meg nem is illik hozzá. Viszont vannak neoprén belebújtatós tokok, mint például ez, ami kifejezetten a G80 + 12-60mm kombóra van tervezve:
De vannak amúgy univerzális neoprén tokok is, amik ilyen becsomagolós-hajtogatósak és nem egy adott váz+objektív kombóhoz készülnek, ebből mondjuk egy kisebb DSLR-hez való méret szerintem elég lenne, bár rendelés előtt utána járnék a tapasztalatoknak.
Hátizsákból meg régóta keresek olyat, ami két részre osztott, egyik rész kamera rekeszes, másik része meg teljesen hétköznapi pakolós hátizsák. Ezt csak a kialakítás miatt mutatom, amúgy a keresés sikertelensége nálam abban áll, hogy olyat szeretnék, ami hétköznapi, normál hátizsáknak néz ki, nem fotós, nem laptopos, nem túrazsáknak (ilyen mondjuk a Canon BP100 vagy BP10, de az a táska elég béna kialakítású, hogy a kamerás rész lefelé nyílik és csak egy zipzár tartja). Ami kinézetre is tetszett eddig, azok mind bitang drágák (300+ dollár alatt meg sem áll vámon kicsengetett terhekkel együtt).
Nálam a lényeg az lenne, hogy legyen külön nyíló a kamerás rész. A hátizsákba betehető tárolórekesszel az a baj, hogy ha fölé pakolsz bármit, akkor nehézkes hozzáférni a fotós cucchoz, de ez fordítva is igaz.
-
Mercutio_
félisten
Ha esetleg mást is érdekel Panasonic LX 100 II (és mivel azonos az obi, az elsőnél is) rekeszérték változása az FFekvivalens gyutáv függvényében:
f1.7 24mm
f1.8. 25mm
f1.9 26mm
f2 27mm
f2.1 28mm
f2.2 30mm
f2.3 34mm
f2.4 37mm
f2.5 41mm
f2.6 44mm
f2.7 49mm
f2.8 52-75mm között -
Mercutio_
félisten
válasz
Stauffenberg #90020 üzenetére
Hasonlón filóztam, csak LX100 (II) és mellé FF milc+70-200/2.8 körüli fényerős obival, de aztán rájöttem, hogy hiányozna a kisebb váznál az obicsere lehetősége (néha a 20/1.7, 25/1.7, 45/1.8 a dof miatt) az FF-et pedig az esetek 90%-ában potyára cipelném és állna benne a pénz.
-
jmakk
őstag
Ne külön hátizsákot vegyél erre a célra, hanem csak egy megfelelő méretű párnázott insert-et. Nagyon olcsó az elmebajról/alibabáról és beteheted szinte bármibe.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #90020 üzenetére
Ráadásul a 14-140 is alig nagyobb a 12-60-nál. Az meg már még durvább átfogás. Ügyesen megoldották őket, az biztos. És méret/képminőség szempontjából elég jó helyre van pozícionálva ez az egész MFT platform.
Remélem, még jó sokáig életben marad.
Én is azon agyalok mostanában, hogy hogyan, milyen táskával tudnám a legjobban, legkönnyebben, legkényelmesebben megoldani, hogy a G80 állandóan velem legyen, legalább egy objektívvel. És közben az egyéb személyes cuccoknak, kajának, piának, stb. is legyen hely.
Ha tudtok valami frankó hátizsákot, ami nem kerül egy vagyonba, akkor tanácsokat szívesen elfogadok.
-
Stauffenberg
nagyúr
Pedig az átfogásához képest a 12-60mm is eléggé kompakt. Van amihez tényleg kell a kisebb szenzor, ezt FF-re nem hozod így össze.
Majd mikoron beleinvesztálok jövőbeli FF rendszerembe, továbbra is megtartom az MFT-t mellé, mert ahova az nem indokolt, oda minek is cipelném ha itt van ez. Kell egy hátizsák, aminek az egyik sarkában van fotós tároló (a többi része normál táska), bedobod a GX vagy E-M10 méretű vázat, két-három ilyen pici objektívvel és minden nap veled lehet úgy, hogy észre sem veszed, nem húzza a hátad jobban mint egy palack víz. Én gyakran elmegyek egy jót sétálni munka után, szinte mindig van a táskámban valamilyen fényképezőgép, így viszont nem csak egy rácsavart objektívvel vihetem, hanem akár többel is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #90016 üzenetére
Lehet, hogy DOF-ben f/3.4 (vagy nem tudom, mire gondoltál), de expóban ez bizony f/1.7.
(#90017) MrChris: Ja, nagyon durva.
Gondoltam, hogy kicsi lesz, de hogy ennyire?! Ehhez képest a 12-60, és a 14-140 egy batár.
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #90001 üzenetére
Na, rendben át is vettem a kis negyvenkettőésfelest.
De basszus, mekkora ez az objektív?
Na emiatt nem kell bővítenem/cserélnem a fotóstáskát, az biztos. Simán zsebre is vághatom. És ebben benne van az ekv. 85mm, f/1.7-tel, finom fókuszgyűrűvel, stabilizátorral, mindennel? Eszméletlen, komolyan.
-
Throme
veterán
válasz
Tin_Shield #90010 üzenetére
Bármennyire is jó az a gép nekem 2 okom is van rá, hogy miért nem.
- Van már 2 gépem (2 rendszer), amikkel elégedett vagyok alapvetően.
- beltéri események egy dolog, de szükségem van nagylátóra (pl városnézés) és telére (pl repülőnap, vagy állatkert) is.Szóval maradok cserélhető obis fronton, és van opció tükrösre (17-50), csak gondoltam megkérdezem az MFT lehetőségeket is, mert gyerek mellett egyszerűbb a kisebb gépet vinni.
De kösz még1x az ajánlást!
Amúgy a milc előtt nagyon gondolkodtam egy ilyen gépen is, aminek fix-zoomos az obija, fényerős végig, és legalább MFT méretű a szenzora. -
Mercutio_
félisten
válasz
Tin_Shield #90010 üzenetére
Aprón 100-110 körül bele lehet néha futni, én is töröm rajta a fejem de a régi szenzor és a tapikijelző hiánya elbizonytalanít
A II pedig még túl drága -
Throme
veterán
válasz
#31733248 #90008 üzenetére
Hosszabb záridővel lőttem és persze volt bemozdult
A fix-el - sigma 19mm - is fotóztam, de ott nem mászhatok be az "alany" arcába, távolabbról meg sokat kell vágni.
Egy szűkebb fix meg akkor lesz kevés, ha közelebb jön. Távolabbról fotózva többnyire valaki belemászik a képbe.
Kis gyerkőcökről van szó, nem működik a beállított fotó.
Ezért próbáltam zoom-ot keresni.Jah sigmát meg is veszem, ha lesz "C"-s 17-50.
-
törölt tag
válasz
Throme #89989 üzenetére
Az a baj, hogy ha f2.8-cal fogsz 1/200-1/250 záridővel fényképezni egy átlagos, nem napsütéses szobában, akkor röpködni fognak az ISO többezrek, amit az MFT-gépek nem viselnek jól. Inkább fixet érdemes erre a célra, például általános használatra ezt. Vagy APS-C-re vásárolni, ott sokkal olcsóbbak a fényerős zoomok és van Sigma 18-35mm f1.8 is.
-
AMn3t
tag
sziasztok,
Van vkinek gyakorlati tapasztalata em-1 (mark ii) + pana 20 1.7 el?
A fokusz sebesseg erdekelne: mas vazakkal kapcsolatban olvasom h a fokusz sebesseg nem az igazi, eleve se egy szelvesz, de mivel ehhez meg az is jon h a legtobb vazban DFD van ami meg erre is ratesz egy lapattal mert oda vissza vadazgat is egy kicsit ... ehhez kepest mennyivel jobb EM-1 en?illetve javitsatok ki kerlek ha tevedek, de ugy altalaban ekv. 35-50 en m4/3 felhozatalban ha nem egy vagyont akar elkolteni az ember akkor ez az objektiv a nyero?
koszonom elore is
-
Stauffenberg
nagyúr
Az objektív az egyetlen fotós kütyü, ami viszonylag értéktartó. Ezek az MFT felfutó éveiben kiadott üvegek meg ráadásul már elérték a padlót árban, ennél már csak akkor lesz olcsóbb, mikor az egész MFT rendszer csődbe megy, de addig még van pár év talán.
Aki szerint meg ez nem lehetséges, az gondoljon a Four Thirds esetére. Aki időben szállt ki jól járt, aki meg nem, az igencsak áron alul szabadult vagy még a mai napig a szekrényben őrizgeti, mert már eladni sincs értelme.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #90001 üzenetére
A Sigma 56mm f/1.4 engem is foglalkoztatott, de 140-et most biztos nem tudtam volna költeni rá. Használtan meg még jó darabig nem lesz szerintem.
Szóval Nálad kötött ki Speeedfire 45-öse. 50 egynéhány ezerért az is nagyon jó vétel volt.
Az a jó ezekben a használt üvegekben, hogy ha esetleg mégsem kell, és/vagy cseréled valami másra, akkor nagyobb bukó nélkül ki lehet szállni belőlük.
Nem olyanok, mint sok más egyéb műszaki cikk. Próbálnám meg pl. eladni a 3 éves LCD tévémet. Talán az eredeti ár felét-harmadát ha kapnám érte.
De kíváncsi leszek arra is, hogy mennyiért tudom majd elpasszolni az FZ300-asomat.
-
Stauffenberg
nagyúr
Annyiért én sem hagytam volna ki a Pana 42,5mm f1.7-et, jó objektív az is. De múlt hónapban elhoztam Speeedfire Oly 45mm 1.8-asát valamivel 50k felett. Hülyébben néz ki a G80-on, mint a Pana, de igazából letojom, maga az objektív pöpec. Ha erről váltok majd, akkor a Sigma 56mm f/1.4 lesz. Beltérhez mindkettő szűk, kültéren meg nem nagyon foglalkoztat a gyutáv eltérés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest