Hirdetés
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- eGPU tapasztalatok
- Egérpad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikrofon
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Kettőt próbáltam
Kenko +3-at és Siocore +10. Utóbbit először. Az nagyon brutál volt. pár centire vitte a közel pontot az objektív elé.Most Kenko van. +3 Kenko sokkal kellemesebb távolságot biztosít, de ugye nem lesz olyan nagy a nagyítás. +5 öt még nem próbáltam.Milyen szűrő méretben keresel?
-
mikrofon
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Amikben érdemes még gondolkodni mint makró Achromat előtét lencse, mert ezek jó képi minőséget adnak:
Kenko PRO1D AC CLOSE-UP NO.3
Marumi DHG - Japán gyártó, talán a legjobb close-up előtétlencsék. , +5 és +3 dioptriával is gyártja, DHG Achromat Macro 200(+5) és DHG Achromat Macro 330(+3) néven
Siocore Achromatic Macro Lens +10: +10 dioptria, így a legnagyobb nagyítású. Német lencsecsiszolatok pro minőségben.Szerintem neked a +3 esetleg +5 dioptriát kellene megpróbálni.
-
mikrofon
veterán
Szerintem a Sony-s részt próbáld meg kiverni a fejedből. Ha már az induló szetthez is ilyen adósságba kell sodornod magad. Utána szerintem csak sóvárgás lesz az életed, vagy még nagyobb adósság... Amikor megtetszett a Sony szett akkor a 24-240-es objektívvel próbáltad? Feltételezem nem... Az a7iii nagyon jó váz viszont a 24-240 objektív meg nemnagyon. Kettő együtt elég rossz kombináció még akkor is ha az átfogás és a használhatóság jónak tűnik. De ez az objektív nem tudja ezt a vázat kiszolgálni. Sem AF, sem képminőség téren, cserébe még sötét is. Tehát mindent ami kiemelten jóvá teszi az a7iii-t vissza ront az objektív. Emiatt elképzelhető hogy még sem jön be a rendszerváltás és más objektíveket is akarsz vagy újra másik rendszert, a pénzt meg tolod bele hogy jó legyen. Az MFT-hez viszonyítva a Sony FF drága rendszer az a7iii vagy feletti szinten...
szerintem ha azt a pénzt amit a Sony-ra költenél, ide a meglevő rendszeredbe tolod bele, sokkal jobban jársz. -
mikrofon
veterán
Ez az az objektív, ami miatt lehet, hogy veszek újra Panasonic MFT-t. Meg mondjuk akkor már egy kicsi vagyis normális méretű tele zoom-ot, ami nagyobb szenzoron elképzelhetetlen...
Tudom sokan mondják, hogy nagy és nehéz lesz. De egy G9 nem kényelmetlenebb és nem kisebb mint a Sony mk3 sorozat. Ott meg ez az objektív méret és tömeg nem számít nagynak és simán használhatóak azok is.
Végülis a 10-25/1.7 és a 50-200/2.8-4 milyen jó kis szett lehet a G9 vázzal. Aztán ha valakinek zavaró a hiányzó rész akkor ki lehet még egészíteni a 35-100/2.8 vagy a "kit" 12-60/2.8-4 objektívvel.... De akár egy 30/1.4 lencsével is. Ahhoz eh mehet párba az 56/1.4... Kinek mi az ízlése...
Az ára meg tényleg sok, de én pl. inkább fizetném ki, mint az Oly pro 1.2 fix objektíveket... -
mikrofon
veterán
Mondjuk az objektívet nem találtam meg, csak hogy profi objektívet... Hát nem a 12-40-esre gondoltam, ha már oly, ha már természet fotó.....
És akkor egy kép is
Ha már humorizálunk... -
mikrofon
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére

Ez igen brutális szerintem....

Akkor ezt ne csináld többet. A kefe, nem steril, tehát ha van rajta por, akár a kefén akár a szenzoron, akkor dörzsölöd a szenzort. Ha koszos, foltos, akkor meg szét kened a szenzoron.
Minden szenzor tisztítós leírás, videó azzal kezdődik, hogy ne érj a szenzorhoz, ha mégis akkor erre való eszközzel tedd. Ezek közül a két legismertebb módszer:
1. Streil egységcsomagolásból kivett, egyszerhasználatos szenzor méretnem megfelelő puha, szöszmentes fejjel rendelkező pálcika 1-2 csepp szenzor tisztító folyadékkal
2. Ragacsos fejjel rendelkező pálcika, amelyiket zárt dobozban tárolsz és egy speciális papírral szenzor tisztítás előtt és után megtisztítod ezt a ragacsos fejet....
Ráadásul mindkettő esetében előbb portalanítani kell a szenzort körtepumpával, ami lefúja és nem ledörzsöli a port......Nem tudom ezt a módszert honnan szedted.... De néz meg pár idevonatkozó videót... Kulcs szó a kereséshez "sensor cleaning"
-
mikrofon
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Leporolás alatt te azt érted, hogy a kefe végét a lenspen-nek, beledugod a vázba és elkezded "kefélni" a szenzort?
-
-
mikrofon
veterán
Szerintem is nagyon jó. Ezzek a képek is, meg a fotós is!
A kiállításról én sajnos lemaradtam...
Gondolom csak egy bemutató erejéig használta ezt a szettet. Vagy?
Természetesen ezzal a vázzal és a pana-leica obikkal igen jó szettet lehet összehozni csak hát ez is rengeteg pénz, mint bármelyik másik rendszerben a pro szint. Itt, ebben a felhasználásban, viszont nagyon jó a 2x crop...
Erről a fotózásról megnéznék egy Werkfilmet. Kíváncsi lennék, hogy kell elképzelni egy ilyen fotózást a vadonban. Vagy csak nekem tűnik parásnak?
-
mikrofon
veterán
Én ezt találtam hirtelenjében.
Polárszűrő aa helyett a szenzoron. valamint az itt szereplő ár sokkal szimpatikusabb.... Ráadásul ott azt írják, hogy gh5 AF szenzora van...Vegül is már csak másfél nap és kiderül minden.
De az 1:1 szenzor vinne mindent, főleg ha így több mint 20MPx lenne. Eseményfotózásnál ez teljesen új perspektíva lehetne főleg egy nagyon jó zajszint kezeléssel...
-
mikrofon
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
MLaca konkrétan ezt írja a kép alatt:
"Nikon D500 markolatot és négyzet alakú (1:1) szenzort látok"?
nah ez vajon mi? Ha tényleg 1:1es méret lenne az érdekes lenne. Illetve mi lesz az objektívekkel, mert így azt a részét is használni kéne amit eddig nem... kompatibilitás? Pl a szirom alakú napellenző kilőve... -
mikrofon
veterán
-
-
mikrofon
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
vagy úgy is értelmezhető, hogy aki eddig a 4k hiánya miatt nem vett Oly em10 vázat az most már ilyet is vehet... Talán ez a legnagyobb újítás az MKII-höz képest
(#83421) @Studi: szerintem most nem is a csere, hanem az új vásárló szerzés, a belépő szinten is elérhető 4K volt a cél. Ha már felelevenítetted a PDAF-ot... Szerintem előbb, mondjuk pár hónappal az em1 után kellet volna az em5-öt frissíteni, aztán mehetett volna az em10-be is. Függetlenül attól, hogy tényleg lehet nélküle is élni
-
mikrofon
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Szerintem még csak nem is a PDAF valódi értéke, jelentősége a fontos hanem az elv, hogy 4 éve mutatták be mint új technológia tavaly kijött a tovább fejlesztett változata és 4 év után kihagyják a saját új termékükből.... Lehet szándékosan butítani, lassítani, de teljesen kihagyni..... Lehet tényleg ilyen kell az ideális fogyasztói társadalomhoz....
-
mikrofon
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
de várj , mi van a kihajtható kijelzővel? Az nincs? Pedig az egy családi, haveri selfizéshez jól jönne... Ráadásul talán pont ez a kategória érintett ezzel.....
-
mikrofon
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
a videó megvan. Akkor most már nem igaz, hogy a pana a videós váz oly a fotós?
-
mikrofon
veterán
Azért én kíváncsi leszek, hogy mit hoz, ha a Leica részvényeinek 45%-át valóban a Zeiss veszi meg....
Biztos átrendezi kicsit a piacot, ha változtatnak a portfólión.... -
mikrofon
veterán
Ez így van. Az olynak a PRO vonala az szerintem zseniális... Az új Oly pro obik megint azok....... Mind a technika, mind a design... Szívesen birtokolnám őket.... Ezket kitenném a vitrinembe is, nem úgy mint a mostani szettemet

Azonban az áruk is jelentős....
Így amit kifizettetek már itt a felhasználókkal, azoknak a fejlesztéseknek kellene egy Budget váz és abba mehetne az ugyan 3 éves, de pro technológia....Én ezt csináltatnám, ha lenne ráhatásom...... Akkor még mindig le lehet húzni egy két felhasználót, a három éves technológiával..... -
mikrofon
veterán
válasz
topikk
üzenetére
hát igen. Mint tudjuk jelenleg csökken az eladások száma a fényképezőgépek területén. Tehát csökken a piac. Normál esetben emiatt jobban kellene küzdeni a piacon maradásért, sőt a bővítésért még inkább. Ha már lesett az eladás egy adott vázból, akkor kell valami, hogy növekedjen, kell valami új. Ez lehet kicsi, viszont akkor az árnak nem szabadna jelentősen változni...
De ez szerintem jelenleg nem elég... Az rendben van, hogy kijön egy új technológia, az legyen benne először mindig a legmagasabb kategóriába. De aztán onnantól igen is rakják bele a következő kiadású alsóbb vázakba is... Ez igen is jogos elvárás a fogyasztóktól.... Azt csinálni, hogy már kifejlesztett technológiát, aminek a fejlesztési díját már beépítették a a zászlóshajóba, amikor abban jelent meg először, majd ezt kihagyni a többi vázból, csak azért, hogy a nagyobbat vegyék....
Nem elfogadható. és most nem olyanra gondolok, hogy 5fps vagy 10fps, hanem az alap technológiákra, mint egy szenzor, AF technológia.... Aztán a szolgáltatásokkal majd lehet differenciálni....
Jah és ez szerintem nem MFT specifikus, ez ma sok területen így megy..... -
mikrofon
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
nem azért, de ha azt sem tudja, hogy mi a foglalata, akkor honnan tudod, hogy egyáltalán jó-e az obi? Vagy hogy legális a beszerzési forrása?
-
mikrofon
veterán
Ha csak a fogással van baja, akkor adódik is a Panasonic GX8 a nagytestvér..... Ennek tökéletes a fogása
Egyébként beállítási leírás, szinte mindegyik vázhoz fel lelhető, Pl. a Panasonic GX80-hoz, ami a gx8 1. 2. és 3. beállításaira épül
-
mikrofon
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
Gx8-on be lehet állítani a fókusz pont zárolását, vagy az erintő AF ki-be kapcsolását egy szabadon választható gombra fnX. Így egy gombnyomással engedélyezed/zárolod....
-
mikrofon
veterán
válasz
Sefter
üzenetére
Ha 100-tól kell akkor mindenképpen a 100-300, ha meg tudsz barátkozni a súlyával és kényelmesen tudod tartani a vázadat mert nagyobb a markolata. GX8 már ilyen ....
Amin még érdemes gondolkodnod MK1 vagy MK2. Alapvető különbség a por és cseppálló kialakítás és a Dual IS megfelelő Pana vázakkal. Optikailag elvileg ugyan az mind a kettő. Én annak idején még azt olvastam, hogy tapasztalatok alapján csiszoltak az AF motoron is, ezáltal pontosabb lett a fókusz főleg a 300-as végen....
-
mikrofon
veterán
válasz
csurgoi
üzenetére
Nagy fotós nem vagyok, vagyis nagy fotóművész nem vagyok, merthogy művészi értékei nem nagyon vannak a képeimnek... Még az is lehet, hogy olyan tucat fotók... Lehet pont azért, mert betartom az alapokat, de legalább nézhetők... és nem csak magamnak, hanem azoknak is akiknek készül... De a fotózás már csak ilyen.....
Tanácsaim értékesek az biztos.
Ha figyelsz rájuk, legalább gyarapodsz 
A tragikomédiát meg szerintem sokan értik a forumot olvasók közül.... Ha te is értenéd, hogy mire vonatkozik, akkor nem alakult volna ki
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De ez egy péntek délutáni időrablónak pont
jóvolt..... -
mikrofon
veterán
válasz
csurgoi
üzenetére
Ez a bajod vagyis inkább azoknak a baja akik a képeidet nézik.....
Vannak tények, vannak szabályok, amiket be kell tartani. Ha ezeket betartottad, akkor majd jöhet a következő szintű probléma.... CA, sötétben makrózni... 1:1 makró...
Makró kényes téma... Pla megvilágítás miatt is, meg hogy odadugod az obit , így a géppel is kitakarod a fényt. Bármilyen makrós fórumba, könyvbe, youtube videoba belelapozol ezzel foglalkozik, hogyan lehet ezeket megoldani..... De mindenhol alap, hogy szűk rekeszt használsz..... Nem a rekesz tágítással nyersz fényt. mert így nem rosszak lesznek a képek, hanem használhatatlanok, hibásak.....
Ugyan ez a kategória a tájkép is CA ide CA oda.. De nem szűk rekesszel fotózunk. A CA "csak" elrontja a képet, nem lesz olyan szép... Szűk rekesszel meg az lesz, amit amit te is érzel : wwwáááááhhhhhhh miez a .....
Tehát használhatatlan....Nem én, nem mi találjuk most ki a fotózás szabályait, alapelveit... Szerencsére ezt már megtették... Nekünk csak el kell olvasni, be kell tartani.... Gyártok meg majd megalkotják a technológiát, amit mi megfizetünk vagy nem ..... De a fotózás drága hobbi....
Most példálózhatnék Robin Wong képeivel, munkásságaival, de ö azért néha már csodákat tesz.....
De pl.: nézd meg @jjeahh munkásságát, azért az Ö tájképei is elég jók, sőt több mint jók.... Meg a többi is, nem csak a táj.... és Ö nem a felső kategóriás eszközökből válogat.... De írhatnám bármelyik fórumtárs nevét nézegesd a linkelt képeiket.... Aztán a tiédet... és hasonlítgasd... Ha többieké nem elég válts rendszert... De a tieid messze vannak azoktól és pontosan azért mert az alapokat nem tartod be.... Ez nem lenne baj, és ettől nem lennél "rossz" ember, csak attól, hogy az alapokra fittyet hánysz, helyette okoskodsz CA, 1:1....
Ez az a szint ahol én kiszállók, mert a hülyeség és okoskodás, keményfejűség nálam kiveri a biztosítékot.... Majdnem annyira, mint a hazugság, és az igazság ferdítése....
-
mikrofon
veterán
Nekem tetszik a képes @Studi, és az utána lévő három, ami ugyan ezzel az obival készült is tetszetös. A szinek is igen rendben vannak szerintem... Vagyis hogy nekem tetszenek.... Mikor nekem volt ugyan ez az obi, akkor én is tudtam szép képeket készíteni vele.... pedig tőlem távol áll a makró, inkább portrére használtam....
Ráadásul, az oly 60/2.8 az igen jó obinak számít makróban is meg portréban is ... szerintem... és ez a fókusztávolság korlátozó funkciója is a "nice" kategória
@Csurgói, szerinte, hóvirágaidnál meg az a legnagyobb baj, hogy nem rekeszeltél... Márpedig ez a makrónál szerintem alap, pedig én nem vagyok makrós... sőt... De nem véletlenül szeretik a makrósok a "focus stacking" funkciót..... Ezek azért ilyen alap dolgok... Nem váz függök....
Jah és más márkához való makró obik sem olcsók a saját gyártmányból. Harmadik fél obiai más kérdés... azzal lehet spórolni, de azoknak az elérhetőségévél meg rendszerválasztás előtt kell tisztába lenni.....
The best macro lenses for Canon and Nikon DSLRs in 2017
Márpedig az Oly vázakon a 60/2.8 elég BEST kategória makróban amennyire én tudom..... és már abszolút nem 160e..... hanem 140e
Jah és a tájképnél egyetértek @beginnerguy fórumtárssal.... Azért az F4-8 minimum tájképekhez... Még MFT-n is....
@Csurgói, javaslom amit néhány HSZ korábban írtam @Mandok-nak. Te is próbáld ki az SCN módot. Meglátod csodát tesz a Te képeiddel.... Lehet a színekkel továbbra sem leszel elégedett, de ha kiválasztod az adott fotós témát pl tájképet tájképeknél, meglátod csodát tesz a képeiddel.... Biztos nem fogsz F2 környékén tájképet készíteni.....
De a valódi kérdés, akarsz-e energiát belefektetni és jó képeket készíteni..... Amíg ilyen a fotós hozzáállásod (tájkép F2---) addig a csúcskategóriás milliós vázakkal sem fogsz jó képeket készíteni, mert vannak alapvető szabályok a fotózásnál is amiket ha akarsz, ha nem be kell tartani.....Jah és a képek alapján valóban helyt áll @hibavissza megfogalmazása ez így tragikomédia....
-
mikrofon
veterán
válasz
Mandok
üzenetére
Egyébként az SCN-módot is ki lehetne próbálni... Az is autómata csak lehet adni egy kis támpontot az automatának, hogy még is milyen témát szeretnél fotózni. Itt talán már a meleg szint is kilehet kapcsolni. Ez pontosan ugyan az mint az iAutomata, csak az SCN módot te határozod meg. Ez meg viszonylag egyszerű és jól használható hatások érhetők el vele. Ha idegenkedsz a P módtól az SCN ( motívumprogram ) mód lehet jobb....
Elég sok üzemmód választható (kb25):
Portré; e-portré; Tájkép; Tájkép + Portré; Makró; Sport; Éjszakai felvétel; Éjszakai felvétel + Portré; Gyermekek; Világos tónus; Sötét tónus; Digitális képstabilizátor: Makró természetfotó; Gyertyafény; Naplemente; Dokumentum; Panoráma; Tűzijáték; Vízpart és Hó; Halszem konverter; Makró konverter; Nagylátószögű konverter; 3D; PásztázásInnen le tudod tölteni a használati utasítást. A 26. oldalt nézd meg.
-
mikrofon
veterán
Neharagudj, de mikor irtam, hogy em10 rossz. Azt írtam, hogy az e-m1mkii más kategória és jobb...
Összekeversz valakive, aki szidta az em10-et mert az nem en voltam... De mindegy is... Azt az állítást továbbra is tartom, hogy az e-m1mkii a pro vonal mig az e-m10mkii a belépő... Ezzel lehet kötekedni, de attól még tény... Mint ahogy az is ha visszaolvasol hogy nem én szidtam az em-10-et tehát rossz a címzésed.... A napi flusztráltságodat rossz emberen próbáltad kitölteni...Jah a képeid egyébként jók
-
mikrofon
veterán
Most komolyan..... Tényleg nem érted, hogy ebben a HSZ-ben a fórumtárs Pro felszereléssel készült képeket állított szembe és hasonlított össze az em10II-vel!
Kérlek néz már meg az egyesek és nullák számát és helyét a hsz-ekben....
Tényleg ennyi HSZ-en azt bizonygatjátok, hogy az em10II és em1II egy pályás??? Ha igen, akkor sajnállak titeket, ha nem akkor meg beismerés után el lehet kullogni!
és akkor még ti jöttök azzal, hogy ez egy szakmai fórum és a hülyeségnek helye nincs....
Ez most akkor mi???? -
mikrofon
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Komolyan gondoljátok, hogy az két váz ugyan azt tudja???
Itt az összehasonlítás: DxoMark em1II és em10II
Specifikáció szerinti különbségek
Ez nem különbség????
Ráadásul árban és kategóriában sem ugyan az.....
Szenzorban sem ugyanaz... Nah most akkor mi van?Nem is értem mert veszik a drágább em-1mkii-t, és miért nem tőletek fogadnak el tanácsot, miszerint egyforma kettő, ezért em10-et vegyenek.....
Én sosem mondtam, hogy em10 nem jó a maga kategóriájában.... de semmiképpen sem olyan jó mint az em-1
-
mikrofon
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Olvasd el kérlek még egyszer. Én azt írtam, hogy ha valakinek nem tetszik az e-m10 mkII, akkor ne az e-m1 mkII-vel bizonygassuk neki, hogy pedig milyen jó..... Van pár jó és olcsó objektív ezt sosem vitattam...
De az em10 váz nem az em em1-gyel egy csoportban játszik és a 20/1.7 sem mondjuk a 40-150/2.8-cal...
Hiába bizonygatjátok, hogy vannak olcsó és jó objektívek, annak semmi köze ahhoz amit írtam!!!! -
mikrofon
veterán
Miben nincs igazam?
Hogy a linkelt képek pro kategóriába tartozó felszereléssel készültek? Hogy pro felszerelésnek jobb a képi minősége? Hogy a pro felszerelés amivel a linkelt képek készültek összértéke 7 számjegyű összeg forintban? Hogy a 7 számjegyű összeg forintban az sok pénz? Hogy ennyi pénzért más rendszerben is lehet jó képminőségű szettet összeállítani?Szerintem mndegyik kijelentés igaz!
-
mikrofon
veterán
válasz
topikk
üzenetére
Én nem szeretnék ebbe a vitába beszállni és véleményt formálni sem, de az első linked az Övön aluli. Ott pl OMD-EM1 mkii van pl oly pro 40-150/2.8 Obival vagy 300/4 pro obival. Az közel sem a belepő vagy közép kategóriás MFT felszerelés... Ezt azért emeljük ki.
Ráadásul, ha ilyet akar valaki látni csak át kell néznie az index-es MFT fórumba. Ott van fórumtárs, akinek igen komoly minőségű és értékű felszerelése van. Ráadásul tolja is a jó képeket....Ott lehet nézegetni mit tud a rendszer. De annyiból meg már bármelyik márkában, szenzor méretben lehet jó szettet összeállítani...
Tehát azért az összehasonlítható dolgokat hasonlítsuk össze... -
mikrofon
veterán
Én két-három hete úgy gondoltam eladom a vázam (pana gx8) emiatt visszaállítottam a gyári beállításokat. Aztán meggondoltam magam, mert úgy sem találok számomra jobbat....
Ugyhogy elővettem a váza és ket óra folyamatos nyomkodással visszaállítottam mindent rajta. Meg még pár dolgot teszteltem, próbálgattam is. Sokat volt bekapcsolva a folyamatos AF. Közben egy dual IS képes obi volt fent és csak a vége felé figyeltem fel rá, hogy folyamatosan zümmög a stabi és ki kéne kapcsolni... Végére az akksit is lemerítettem. Mikor kivettem cserére langyos-meleg volt az aksi és körülötte a váz is. Ilyet előtte se és azóta se tapasztaltam...
Tehát szerintem van az a teljesítményfelvétel, amitől hosszabb idő után melegedhetnek az aksik.. -
mikrofon
veterán
válasz
ggf8600gts
üzenetére
ITT egy cikk a Shutter Shock-ról.
Ha elolvasod, akkor kiderül, hogy a pana 14-140 Obi használata esetén még gh4 vázon is előjött.
Viszont leír egy tesztet, hogyan próbáld ki és ad egy javaslatot is a megoldásra.
Nekem GX8 vázam van. Ott több tapasztalat is olvasható a neten, hogy valóban létezik. Elvileg erre építette be pana egy szoftverfrissítéssel az "auto E-shutter"-t. Ez megoldja. Tényleg, tapasztalatból mondom és azt is tapasztalatból, hogy a pana 12-60-as obival nem tapasztaltam, míg a 14-140-es obival igen, de szinte csak a legvégén 140-es állásban és csak nagy belenagyítással a képbe látható, ami az cikkben írtakat alkalmazva megszűnt.
Ennek ellenére ha most vennék pana vázat és lenne használtan megvenném a gx8-at... Ha meg nincs akkor a G80-at venném. Ebből van most használtan kettő is az indexen szerintem jóáron.Jah és igen "alá exponál" a gx8 is bizonyos esetekben. De ez igazából nem alá, hanem pontosan exponál, mert azt veszi figyelembe az algoritmus, hogy ne legyen beégett rész vagy a lehető legkevesebb. Így meg sok lesz a bebukott terület a képen, ha sok a világos és sötét területek aránya a képen.... Gondolom ez inkább az MFT szenzorok "szűkösebb" dinamikai tartománya miatt lehet észrevehetőbb...
Ha te a sötétebb területeket szeretnéd világosabbnak, akkor kell az expó eltolás, az meg minden gépen nagyon egyszerű. GX8-on pl. külön tárcsa.... Én úgy emlékszem, hogy az igazán régi fotóskönyvek is megemlítik, hogy helyes képhez bizonyos esetekben bátran emelni, vagy éppen csökkenteni kell az EV-t, hiszen te tudod, hogy a kép dinamikai tartományából melyik rész szeretnéd a normál szürke fényerejének megfelelő fényességgel megjeleníteni.... -
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon
üzenetére
Megválaszolom a saját kérdésem, mert talán másnak is hasznos lehet:
Feltettem a kérdésem a Panasonic központi szervizének. Ahol azt a választ kaptam, hogy a Panasonic objektívekre is Pan Európai garancia érvényes, ami a németországi számlával érvényesíthető.
Ez azért igen jó hír!
-
mikrofon
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
ismét szép kép manuál obival.... Nekem pont ilyen obim volt még Pentax k10d-hez pK bajonettel...
Ha már így felmerült ez a követő fókuszos téma. Feltehetően ez egy amatőr probléma, nagyon alap hiányosság lesz, de rajtam kifogott.
Hétvégén kosarasokat fotóztam ahogyan a palánkra dobást gyakorolják egy dobbantóról.
Követő móddal próbálkoztam, hát nem nagyon jöttem rá a gx8-on ez, hogy is működik pontosan. Esetleg valaki tudna segíteni?
A gx8-on van egy fizikai kar három álással: AFS/AFF, AFC, MF. Utolsó ugye nem játszik, míg az első lehetőségnél az AFS és AFF között egy másik gombbal lehet választani.
Ezen kívül pedig a követést külön ki kell választani az AF-módok közül.
Ráadásul nálam a fókusz nem a shutter gomb félig lenyomására van állítva, hanem külön gombra, az AF/AE look gombra.
Ezek után úgy működött, hogy középső kis kerettel becéloztam a témát, le kellett nyomnom félig a shutter gombot (nem azt a gombot amire az AF állítva van) aztán követte, amíg bírta.
Én azt gondoltam, hogy AFC módba kell rakni a kis kart.
De valahogy azt tapasztaltam, ha a követő mód ki van választva, akkor mindegy, hogy a kar AFS/AFF módban, vagy AFC módban van. Sőt igazából az is hogy AFS vagy AFF mód van beállítva. Ezt nem nagyon értem!
Meg azt sem, hogyha a hátsó gombra van állítva az AF-ON, akkor miért a shutter gombot kell nyomogatnom, félig ill. csak le kel nyomnom egyszer félig aztán elengedni, vagy úgy is kell tartanom.
Valamint most ebben az esetben kell-e az AF-ON gombot használni vagy nem?Gondolom én szerencsétlenkedek, de ennek, hogyan kellene működnie, hogyan kell ezt használni?
Mivel össze vissza nyomkodás hatására eléggé véletlen lett a fotók sikeressége, így vissza álltam a AFS-re és sorozatképre, így már jók lettek a képek,,,
Illetve az AFS/AFF/AFC közül csak az első és utolsó működését értem, az AFF-et nem.
-
-
mikrofon
veterán
válasz
toyone
üzenetére
Nah kipróbáltam a RawTherapee-t. Nem egyszerű a használata, szokni kell. Azonban számomra sokkal használhatóbb, mint a Silkypix SE.
Mostanában megszerkesztettem elég sok képet RawTherapee-vel, Silkypix SEE-vel is párhuzamosan. Majd a végeredményeket összevetettem egymással és a váz gyári jpg-jével. A végeredmény kb.: 90%-ban RawTherapee-vel készített képek lettek jobbak, 7%-ban a Silkypix SE és 3%-ban a gyári váz által készített képek győztek. -
mikrofon
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Pont az hiányzik nekem, hogy egyszerűen tudjam korrigálni, ha egy képen sok a túl világos és túl sötét terület. Pl tűző nap és árnyék; vagy egy világos ablak a háttérben, beltérben, vagy hófehér ruha a képen...
Más dolgokban ritkábban szoktam jelentősen belenyúlni. Inkább csak ha valamit hibásan választottam még...Vagy erre van valami jobb megoldás, beállítás?
-
mikrofon
veterán
válasz
Mirman
üzenetére
Az olcsó vagy ingyenes kategóriába tudnál ajánlani olyat ami tényleg jól használható?
A Panasonic vázakhoz adott RAW szerkesztővel nem tudok megbarátkozni! Egyszerűen ez a Silkypix SE számomra használhatatlan...
Előtte az Olympus szoftvere jobb volt, de hosszadalmas több kép esetén. De legalább használható.
A DxO Optics 9 ingyenesen letölthető volt egy időben. Ez nagyon bejött, csak a Panasonic gx8 vázat, már nem kezeli, így már nem tudom használni.. -
mikrofon
veterán
Elképzelhető, hogy félre néztem... Van ilyen ....
Igazából nem irányult se ellened se senki ellen....
Utólag a ..... könnyű belemenni egy hibás ajánlásba.... részt ki is vehetném, ha tudnám.... Nem ez volt a lényeg... Sajnálom, hogy magadra vetted!Többen írták itt a fórumon, hogy 12-50-re váltottak és szerették, most láttam valahol 35e környékén... Ez is csak egy vélemény... Mint az ha valakinek jobb a 17 mint a 20.... vagy éppen a 20 jobb a 17-nél... Hiszen a jobb az szubjektív és nem objektív, mint a nehezebb, vagy nagyobb........
-
mikrofon
veterán
Azért szerintem az fontos kérdés, hogy fix-et vagy zoom-ot szeretne... Meg az is, hogy egy obit, vagy többet és hogy áll a cserélgetéshez... Ritkán szeretne cserélni, mert fél, vagy bátran bármikor, bárhol... Ezek az infók nélkül könnyű belemenni egy hibás ajánlásba, hibás választásba..
De a 17mm-es ajánlás, első és egyetlen obinak az mindenhogyan meredek, még akkor is, ha biztos több embernek is a kedvence....
Ráadásul kezdő fix-eknek ott a jóáras sigma sor.... azzal pont ki lehet próbálni a gyújtótávolságokat... Melyik jön be, vagy melyik irányba szűkös..... És itt még mindig nagy veszteség nélkül dönthet úgy az ember, hogy jobb a pana 12-32 zoom (éles képpel), vagy oly 12-50 zoom makróval (mostanában ez igen jóáras, minősége meg kitt obi, sokan szeretik), vagy a pana 12-60mm mint egy nagyon jó átfogású zoom....
Vagy fordítva, lehet kezdeni, mondjuk Oly 12-50 makróval, aztán be lehet ruházni, egy-két fényerős fix-re, jobb zoom-ra, valami visszafizetős akció környékén.....
Azt se felejtsük el, hogy több darab esetén a "kényelmes" hordozásról és tárolásról is gondoskodni kell, márpedig ha elmegy a pénz az obikra, akkor nem marad csak a nylon zacskó, az meg ugye el tudja venni a kedvet.....
Saját tapasztalatom alapján inkább próbálgatni kell és, ha meg van az irány, akkor beruházni egy drágább célobjektívre.....
-
mikrofon
veterán
válasz
un2112
üzenetére
Én arra következtetésre jutottam, hogy csak olyan obik-kal lesz, lehet "dual IS" vagy "dual IS 2", amiben "power IS" van. Feltehetően a "Mega IS"-es obik nem képesek a szinkronra... Ezért is adták ki szerintem a 45-200-as és 100-300-as obiból az újat "Mega IS" helyett már "power IS"-sel, ráadásul szinte csak ez változott bennük...
ugye a két prémium zoom-ból (12-35/2.8 és a 35-100/2.8) is kiadtak egy egy újabbat a "DUAL IS 2" miatt. mert az első kiadás "csak" a "DUAL IS"-t tudja. Tehát biztos van valami technológiai gubanc is, nem csak szoftveres.....
Ha EZT a táblázatot, ami tartalmazza a dual IS objektíveket firmware verzió szerint, összehasonlítod ENNEK a cikknek a végével, akkor igazából látható, hogy egyelőre több objektív nem kapta meg a dual IS2-t csak a dual IS-t, mint amennyi megkapta. A listából számomra a LEICA DG NOCTICRON 42.5 mm F1.2 ASPH a legfurcsább, hiszen ez egy igazán prémium objektív a top árkategóriából. Bár az is igaz, hogy az évnek több mint a fele még hátra van, tehát jöhetnek frissítések....
-
mikrofon
veterán
válasz
xXxian
üzenetére
Nagyobb telének a 45-200 II az jó, amennyiben kis méretet keresel. Csak a II. időjárásálló és csak a II. tudja a dual IS-t.
Ha még nagyobb telét keresel, és kicsit feljebb mész méretben akkor a 100-300 II is jó lehet. Ebből is a II, mert ez az időjárásálló és ez tudja a dual IS-t. Ehhez ITT egy bemutató MLaca-tól.Fényerős obik közül én nagyon szeretem a saját fenyérős fix-eimet. 15/1.7; 25/1.4, 42.5/1.7
Nem időjárásállók és csak az utóbbi tudja a Dual IS-t...A "legmagasabb" árkategóriában pedig ott a legendás 42.5/1.2 és a 12/1.4
-
mikrofon
veterán
válasz
xXxian
üzenetére
Szia,
a 12-60-ról csak jókat tudok mondani. (Panasonic Lumix G Vario 12-60mm f/3.5-5.6. Ez ugye az "olcsobbik" 12-60mm -es obi.)
Nagyon jó "alap" obi!
Ugyan csak kölcsönben volt nálam, mert kollégámé, de elég sokat nyúztam és rendszeresen kölcsön kérem...MLaca írt ITT egy nagyon jó cikket róla. Csak megerősíteni tudom az írtakat. Nézd végig a tesztképeit.
ITT egy nagyon érdekes teszt ahol a Pana-Leica 12-60mm és a Pana Lumix 12-60mm obit összehasonlították. Az előbbinek az ára az majdnem duplája ennek. Megdöbbentő, hogy a Lumix minősége mennyire jó még a Leica mellett is....
Amit kiemelnék, és amik szerintem már megérik az árát, főleg, hogy kittben nagyon jó áron megy!
- átfogás: 12-60. nagylátószögtől kisteléig
- közelfényképezés: legkisebb távolság 20cm a szenzortól
- obi stabilizátor: Power IS ez már a tovább fejlesztett Pana obi stabilizátor.
- Megfelelő Pana vázzal Dual IS. A g80 ilyen. Sőt azzal a "dual IS 2" is megy. Én "csak" a simát tudtam tesztelni mert a gx8-cal "csak" a "Dual IS" megy, de úgy is nagyon jó a stabilizáció a váz és obi együttes stabijaival
- Por és időjárás állóság. Ez nem csak időjárásálló vázzal (mint a g80) együtt hasznos, hanem ha a váz nem az, akkor sem kell aggódni, hogy porszem kerül az obiba használat közben.
- Saját és a korábban linkelt teszt képek alapján szerintem a képminősége is elfogadható, sőt... Nem egy Oly PRO zoom, de az ára sem és a súlya sem az (ezt csak a kritikusok kedvéért írtam).Két hátrányt tudnék felsorolni:
- sötét: f/3.5-5.6 -től indul, de ez tény és elfogadható, hiszen nem fényerős zoom kategóriában indul.
- műanyag és nem fém: azonban nagyon masszív és jófajta műanyagból van. Nem lötyög, kattog, nincs "gagyi" hatása. -
mikrofon
veterán
a bemozdulás elkerülésére van ez az „egy per ....” szabály. Az obira írt fókusztávolságot kell behelyettesíteni, vagy ez is szenzorméret függő és át kell váltani ekv. fókusztávvá, azaz a kétszeresét kell használni?
-
mikrofon
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Jók a képek és nekem is az utolsó tetszik a legjobban. Jól eltalált a zöld szín!
Nagyon tetszik, ahogy az alacsony napállás miatt a fák árnyéka hosszan átnyúlik az egész képen, és a szürke felhők is hozzá tesznek .Letértél a manuálokról vagy csak ez volt kéznél, esetleg a látószög miatt?
-
mikrofon
veterán
válasz
topikk
üzenetére
Ebben a cikkben részletesen elemzik a GH3 elektromos zárját. Nagyon jók a példaképek. Van példa a kézremegés okozta torzulásra is (órás kép), persze szándékosan eltúlozva, hogy látszódjon a hatás.
Érdekességképpen meg itt a GH5 elektromos zárjának vizsgálata. Érdekes hogyan változott az elektromos zár egy új csúcs gépben...
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Router gondok
- One mobilszolgáltatások
- Vicces képek
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Energiaital topic
- Házimozi haladó szinten
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 8700K / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 16GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Apple iPhone 14 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

De ez csak viccc!!!! Nehogy valaki rápörögjön!

Ha figyelsz rájuk, legalább gyarapodsz