- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem folyik, nem kenődik, de hűteni azt tud
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- A Windows 11 nem akarja ránk erőltetni az AI applikációkat – vagy mégis?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen monitort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
madgie
titán
válasz
scarabaeus
üzenetére
'zmeg, ez mekkora

-
scarabaeus
őstag
A panorámás topikban szóba került, de ha már utánanéztem, belinkelem, mert itt is gyakran esik szó a témáról: egy amerikai srác teljes gömbpanorámákat készített csillaghúzással, legutóbb szentjánosbogár-rajzással kombinálva, és time-lapse videóba is belevitte a gömbpanorámasort, "kicsibolygósítva" a képeket (az a fajta vetület, ami az egyenderékszögű kép polárkoordinátás transzformációjával keletkezik, a nadír középen, és a horizont vonala adja a bolygó alakját), a time lapse little planet videó néhol az OMD-k kijelzőn követhető hosszúexpóján kialakuló csillaghúzásra emlékeztet.
-
-
need
addikt
Üdv..
tudom páran használjátok az Olympus Image Share programot..
úgy látom a gép Raw+Jpeg-be menti a képeket..a gépre wifi használatakor
na most..ezen lehet változtatni hogy csak Raw legyen vagy nincs más opció...? -
wody21
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nekem egy ilyenem van (Industar 28mm f2.8), M39, kicsi, aranyos kis darab, én nagyon kedveltem!
-
ati3x
senior tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Szerintem az elsö genes 14-42 m.zuiko kerülendö. Nem kicsit. Elsö sorban az AF "sebessége" miatt. Az, hogy full occó müanyag... Van akinél szempont, van akinél nem..

-
jjeahh
nagyúr
válasz
csimpekve
üzenetére
a gondolatmeneted igaz, de túl erős
ha olcsó cuccokban gondolkodsz, akkor csak kéttengelyes stabit kapsz, ami sztem nem akkora előny, hogy miatta oly mellett tedd le a voksod, + tudtommal pana fronton a g5-g6 már olyan árkategóriában tud nagy keresőt, ahol oly-ból csak a pen-ek játszanak, amire csak opcionális kereső van...pana mellett szól még a kezesebb menü, gyorsabb af.. oly-k inkább a szuper jpeg motorban erősek, (sztem raw-ban is szebbek a színek), dizájn-ban, szerethetőségben, anyagminőségben, meg hogy olcsóért is kínálnak már sony szenzoros gépeket...ha többet is költenél rá akkor persze más a helyzet. pana oldalon csak gx7, gh3 játszik, oly-ból ott az om-d sorozat meg a nagy pen -
Tin_Shield
őstag
válasz
csimpekve
üzenetére
Azért a 14-42 első verziója elég rendszeresen fel szokott bukkanni Pana verzióban is 30e környékén. 40-50e körül vagy a 14-42X vagy a 14-45 szokott menni, ebből az utóbbi megéri a felárat, az első maximum GF vázzal, ha tényleg a méret a lényeg. A kínálat kicsit rapszodikus, van amikor egyszerre többet is hirdetnek, van amikor meg hetekig egy sincs. Az index fórum m43 adok-veszek topikját érdemes rendszeresen látogatni, talán az legpörgősebb még mindíg*.
Szóval ha a Panasonic a szimpatikusabb ne add fel ilyen hamar. Az olympus stabiját ami a PM és PL gépekben van - bár jó dolog -, de nem szabad túl értékelni, nagyon nem OM-D szintű.*Mondom ezt annak ellenére, hogy bőven túl van már a zenitjén az index fórum...
-
csimpekve
tag
válasz
Gondwana
üzenetére
Igaz, eddig még csak kompaktom volt és csak elképzelésem van, hogy egy m4/3 gép mennyivel nagyobb fényérzékenységgel bír, de a kompaktomban is volt és abban mindig be volt kapcsolva a stabi. Mindenesetre én fontosnak tartom, kezdőként mindenképp, aztán ha úgy ítélem meg, hogy nem használtam, mert nem volt rá szükség, akkor a következő gépváznál már nem lesz ennyire fontos szempont.
-
Gondwana
addikt
válasz
csimpekve
üzenetére
Ha te így látod, akkor legyen... A céges gépem 7D, 17-55 f/2.8 IS a kitobjektívem, a felvételek kevesebb, mint 1%-ánál tartom csak bekapcsolva az IS-t. Az EDC gépem X100s, a zárszerkezete miatt könnyebben kiatrtom vele az 1/10s-t, mint sok más nagyobb csattogóval. GH1-en se hiányoltam soha a stabilizálást. Persze, ez mind egyéni szocproblémám, de csak arra akartam rámutatni, hogy van élet képstabilizálás nélkül is, AF+recompose+shoot üzemmódban sokszor még be is zavarhat a stabilizátor. Ettől függetlenül persze használjuk a technika fejlődésének gyümölcseit - különben járhatna mindenki Ford T-modellel ma is.
-
csimpekve
tag
Sokat keresgéltem az elmúlt napokban, elolvastam egy csomó tesztet meg cikket, és itt a fórumon is sokat tanultam. Köszönöm mindenkinek aki ellátott tanácsokkal, és türelmesen válaszolt a számotokra egyértelmű kérdéseimre. Elmondom mire jutottam.
Az m4/3 rendszer előnyei vitathatatlanok, főleg abban, hogy egy csomó kiegészítő van hozzá, széles a kínálat objektívekből. Azonban ezt az objektívkínálatot maradéktalanul csak a Olympus gépeken lehet kihasználni a gépvázba épített szenzor stabilizáló rendszernek köszönhetően. Tehát a rendszer előnyeit maradéktalanul csak az Olympus tulajok élvezhetik. Megnéztem a használt obik hirdetéseit is, de pl 14-42-es kitobit 20eFt-ért (ahogy itt valaki mondta) csak Olympust kapni és ugyanez igaz a telékre is. A 14-42-nél maradva csak elvétve láttam a lejárt hirdetések között Panát, de azt is inkább 40-50eFt körül. Tehát ha rendszerben gondolkodok, ahogy azt a legelején is ajánlotta valaki, akkor a "rendszer" az Olympus váz felé terel... Hiába szeretnék még most is Panát, de egyre inkább úgy látom, hogy az Olympus lesz a nyerő. -
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
nekem volt SUN 24/2.8 5-8000ft az elég vacak volt, még decenteres is kicsit. 5.6on se volt az igazi. Aztán jöttek az OM-k,
egy gyönyörű új állapotú 28/3.5 gyári tokkal, napellenzővel 16-18000ft nyitva kicsit lágy, sajnos nem igazán jött be, azonos rekeszen a zd14-42 jobb volt.
24/2.8 30-40000ft ebből kettő is volt, videóra jó, fotóra nyitva elmegy, kicsit lágy.
A 20/1.7 mellett igen ritkán használom az sokkal jobb.
Ahogy így végigpróbáltam őket m4/3-ra feleslegesnek tartom, a drága se olyan jó képminőségű hogy amiatt megérje, nem találtam semmi előnyét, játéknak is drága. Egyedül videónál a MF jön jól. Ha lesz egyszer FF gépem azon majd jó lesz, filmesen most is használom. -
Gondwana
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Minolta MD bajonetre ültetett Vivitar 24mm f/2.8-am van
(valahol épp Európát járja az X300-amon egy MD 50mm f/1.7-tel), igaz, hogy csak a tilt-MD adapterrel próbáltam, de az nem rajzolt, csak festett. -
lenan
aktív tag
vasárnap este valami 12 megás szenzorú A7s fullframe váz jön a sonítól 4K videóval - ez elég erősnek tűnik még a GH4 mellett is ha igaz
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
24-esből asszem canon fd van olcsóért meg valami vivitar, előbbi HollyBoni-nak van, kérdezd őt, ha jól emlékszem azt írta volt nagyon penge...a 28-asok olcsóbbak, és nagyobb a kínálat, na itt már van minden, canon fd, pentacon, porst, tokina, revuenon, konica, minolta, sun, miranda..én egyiket sem próbáltam, csak az industart, az nagyon pici, az oly-n pont így nézett ki, fókuszálni utáltam vele, de azért jó kis játékszer sztem

szerk, ha nagyon játszadozhatnékod van, akkor fujian 25/1.4
ezeket mind ezzel az izével lőttem -
jjeahh
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
24mm, 28mm üvegek vannak, de F2.8-nál sötétebbek, ha az megfelel tudok sorolni párat

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére

-
-
törölt tag
-
3YEW
tag
válasz
üzenetére
Sziasztok!
Mint "friss" M43 "klubtag" ehhez csak azt tudnám mondani, hogy a pana 100-300 stabiját inkább kikapcsolom az E-m5-ön, mert talán hatékonyabb is a szenzorstabi, de leginkább a keresőképnél zavar össze mindent. (vayg csak én nem jöttem rá, hogy tudom lekapcsolnia kereső stabilizálást.) -
egyébként az egész úgy indult, hogy agyaltunk ezen privátban .mf-fel, és én is nagyon billegtem, hogy ennyiért kell, a 14-140 szuper stb. húgom azóta is kint van angliában. aztán végiggondoltam, hogy tényleg szeretném-e a cuccot, rájöttem, hogy nem, tényleg kompaktot akarok, így inkább lemondtam az egészről.
-
Studi
veterán
Másról beszéltél.

Parcinak +1, nem szertném megbántani a többieket, de én, a "Nepper" csak azért bátorkodtam megkérni Ferit, hogy hozzon nekem egy vázat, mert biztos voltam benne, hogy nekem kell ez a váz.
Te viszont egész másról beszéltél: azért "fillérbaszó"ztál le minket, mert kb. féláron behozattuk a cuccot. Ki lehet mondani: a Panasonic magyar képviseleténél egyáltalán nem vásárlóbarát az árazás, és cseppet se követi az európai piaci trendeket, árakat. És ezt nem hiszem, hogy szabadna méretgazdaságossággal, és egyéb bullshitekkel magyarázni, mert a m43-os "rendszertárs" sem nagyobb, sőt, szerintem kevesebb lábon áll, mint a Pana, mégis tudja 110 körül adni a csúcsszenzoros E-PM2-t dupla kitben. -
madgie
titán
Itteni topiktárson élből nem nyerészkednék, főleg nem ekkora szeleteket. No mindegy, nem az én dolgom, én csak veszíteni szoktam a cuccokon
(Oly mintabolt is visszaszólt, hogy a tárcsa kotyogása természetes, a kopással nem tudnak mit kezdeni, ha a wifi továbbra is fagy, akkor meg küldjem fel a gépet
)szerk: Winnetou jól van?

-
válasz
MrChris
üzenetére
nem is azzal volt bajom, hogy olcsón jöttek angliából, ez normális. az viszont, hogy mindezek intézése szívességi alapon történt, aztán itt ment a nyerészkedés hetekkel (!) később, na az a no komment. és ettől még nem rossz ember senki, de elszaladt a ló itt a topikban ezzel.
-
MrChris
nagyúr
szetintem meg a pofátlan éhes kereskedői hozzáállás következménye. És ez nem magyar sajátosság, mindenütt ez van. Nálunk épp beszerzés alatt van egy 40millás eszköz, mivel 6db kellene belőle és ennyi nincs a kereskedőnek és pofátlan eu ellenes módon csak Mo. dealertől vehetünk, ezért felnyomta az árat 62millióra, mert neki 6hónapra meg kell hiteleznije az összeget, pedig ez az ő gondja lenne és leginkább azért mert minket szorít a határidő és újat pályáztatni már nem lehet. Így sajtolja a lét. Kénytelenek vagyunk a gyártóhoz egyenesen fordulni, de tudjuk hogy a terület le van osztva, ő vissza irányít majd a trületi kereskedőhöz aki köti az ebet a karóhoz.
Hát én meg attól veszem a G6-t akitől nekem legjobban megéri, és nem lopott hanem ez is egy kereskedőtől van. Tekintsd akciónak, mert nem minden nap van erre lehetőség. Semmivel sem roszabb mint ebayen HK-ból beszerezni fillérekért amit az itthoni kereskedő 3-10szeres áron árul. -
válasz
üzenetére
ügyes kitérés (és nem gondoltam senkire konkrétan, hanem az egész eseményre). de 170e ft volt a kit, tehát bátran lehet 85-85e ft-ot számolni ezekre. de nem akarom újranyitni a vitát, azt viszont nem tagadom, hogy az én szememben ez az egész egy kicsit a topik szégyene volt.
-
schawo
titán
A GX7 vázhoz 12-32, a kithez 20/1,7 jár.
GH3 vázhoz és kithez portrémarkolat, pótaksi és 25/1,4 jár.
Az ajándékok a vásárlást követő egy hónap múlva érkeznek.
750 fontért (280ezer forint) a GH3 váz + 25/1,4 + marcsa ajánlat marha jól hangzik. Nálunk 600 ezer forint a teljes csomag, így kevesebb, mint félárra jön ki. Ha számomra nekifutásból nem lenne érdektelen a GH3, akkor még gondolkodnék is rajta.
-
Mr.Csizmás
titán
manuál obisokat kérdem: olyan 30mm-ig milyen olcsó üvegek vannak? akár m42/m39/RF/bármi.
-
eeXaa
addikt
-
MrChris
nagyúr
válasz
Tin_Shield
üzenetére
legutóbbi ismereteim szerint a pl5-ben u.a. a szenzor dolgozik mint az em5-ben és u.a. a képminőség.
-
Studi
veterán
válasz
gergo5991
üzenetére
Építési minőségben nagyon jó az E-PL5/6 is, képminőségben is korrekt, de ha D7100 az összehasonlítási alap, akkor a kezelhetősége valóban nem lesz kanyarban se: egyszerűen kevesebb, és sokkal kisebb felületen elhelyezett kezelőszerv áll a rendelkezésedre ezen a vázon.
-
gergo5991
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
, ameddigre ide érnél szerintem elfogynának a gépek
, de a Gólem-ért respect 
-
-
gergo5991
őstag
hát a kiszemeltem egy nikon d7100 vagy egy canon eos 70d volt, kevés volt a keret, emiatt nem lett még ilyen beszerezve, itt-ott használok egy nikon d3100-ast unokatesómét, és hát ott is kevesnek érzek pár dolgot. Szóval ez a canon eos 1100d viccnek is roszz, ár/minőség arányban meg ugy állok, hogy kezdő gépet vehetek már 600-700 euóért, és 800-900 ért már ott van egy haladó szintü 7100 as is, szóval 1-200 euró van a 2 közt, mégis ég és föld a külömbség, marketinget nézve a drágábbat jobban megéri venni, akár kihasználom akár nem, fejlődik az ember.
-
-
gergo5991
őstag
és komolynak mennyire számít egy ilyen gép? mert nem akarom azt a turista látszatot élni, hogy fogom azt csak automata módban kattingatok, jobban érdekel engem a timelapse, long expo képek, meg természetfotózás.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
gergo5991
üzenetére
E-PL5 néhány üveggyöngyel kiegészítve (time lapse, szintjelző, raw szerkesztés) itt össze tudod hasonlítani. Annak ellenére hogy ázsiai modell, elvileg tud magyarul is, szóval a piros pöttyön kívül itt az újabb bizonyíték az ázsiai mivoltunkra

Ennyiért nagyon jó vétel, el kell olvasni amit az E-PL5-ről írnak és megtudsz gyakorlatilag mindent. -
gergo5991
őstag
helló, ki mit tud az olympus e-pl6-ról? 599 euróról 199 euróra van most leárazva.
e-pl6
megéri ennyi pénzért? mit tud a gép? mert magyarul eddig nem igen találtam leírást, youtuben kevés kb videó sincs róla, nem néz ki komoly kütyünek, véleményeket kérnék, mert csak 20db lessz belőle, és ha aztmondjátok jó, meg ennyiért megéri beszerezni, lecsapok rá.
Ha lejebb tekertek, vannak DSLR-ek is akciósan. -
Mercutio_
félisten
válasz
madgie
üzenetére
Én egy reklamációt lehet megjatszanek, ez nem normális egy ennyi idős cuccnal.
Amúgy kölcsönözni akartam egy hétre egy E-M10 - et teddprobara akcióba , de szomorúan láttam, hogy csak E-M5 és E-M1-et lehet
bár ha kifogok egy ilyen vázat és megjelenik egy hasonló kopás rajta ki kell fizetnem? 
-
Tin_Shield
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
Nem, ez valami magnéziumöntvény féleség ami festés nélkül sötétszürke. Ebben az jó, hogy az ezüsthöz képest sötét, de a feketéhez képest világos, hogy mindkét szín esetén látszódjon a kopás
Ez olyan mint amikor a sötét színű autókat világos, a világosakat meg sötéttel alapozzák, látszik is minden kis karc...
Szerencsére azért nem durva mértékű a kopás nálam, a kisebb használati nyomok pedig sosem zavarnak a használati tárgyaimon. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Tin_Shield
üzenetére
"Az ezüst EM-5 is kopik az éleken és sarkokon"
pont azt akartam írni, hogy az gondolom nem kopik, mivel nincs festve
azt hittem ugyanaz az anyag, mint a régi e-p1-em (festetlen aluminium) ami szintén sérülékeny, de legalább nem kopik...annak mondjuk kopik az acél része, amit dunsztom sincs minek kellett lelakkozni
ha a lakk nem lenne rajta absz elnyűhetetlen, időtálló váz lenne, olyan ami 1001 év múlva is jól néz ki -
Tin_Shield
őstag
Pentax MX1 nevű Oly XZ2 klónnál állítólag szándékosan vékony és sérülékeny a festék a sárgaréz elemeken, hogy majd évek múlva értéknövelő legyen a retros kopás. Ha nem hámlik hanem tényleg kopik a festék akkor a fekete alól előtűnő sárgaréz nem is nézhet ki rosszul.
Az ezüst EM-5 is kopik az éleken és sarkokon, az LCD viszont olyan mint új korában pedig sosem volt rajta fólia. -
madgie
titán
válasz
TayRol
üzenetére
Kölcsönadtam, nem olyan állapotban adták vissza, mint kellett volna. Itt látszik a kép alján, meg még az élességállító gyűrű is olyan, mintha finoman meghúzta volna egy kombinált fogó.
Három különböző, egymáshoz nem igazán köthető emberke is használta, egyik sem vállalta a felelősséget... nem tudom bevasalni így rajtuk, csak marad a tanulság: soha nem adok többé kölcsön semmit senkinek.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lexus, Toyota topik
- Autós topik
- Nem folyik, nem kenődik, de hűteni azt tud
- Számotokra mi volt az év játéka 2025-ben?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Hoya HD Filter CIR-PL 58 Digital - Prémium cirkuláris polárszűrő + Dörr Advanture filter tartó
- Canon EF 300mm f/2.8L IS USM teleobjektív - Újszerű -
- Sony G 24-105 f/4 - Sigma 50mm f/1.4 Art (SONY E)
- Think Tank Retrospective 10 - Prémium fotós válltáska (makulátlan állapot!)
- Nikon AF-P DX Nikkor 70-300mm F4.5-6.3G ED VR (makulátlan állapot!)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3967
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Gamer/streamer mikrofon, állvány és USB HUB kitűnő árakon!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

ha olcsó cuccokban gondolkodsz, akkor csak kéttengelyes stabit kapsz, ami sztem nem akkora előny, hogy miatta oly mellett tedd le a voksod, + tudtommal pana fronton a g5-g6 már olyan árkategóriában tud nagy keresőt, ahol oly-ból csak a pen-ek játszanak, amire csak opcionális kereső van...pana mellett szól még a kezesebb menü, gyorsabb af.. oly-k inkább a szuper jpeg motorban erősek, (sztem raw-ban is szebbek a színek), dizájn-ban, szerethetőségben, anyagminőségben, meg hogy olcsóért is kínálnak már sony szenzoros gépeket...ha többet is költenél rá akkor persze más a helyzet. pana oldalon csak gx7, gh3 játszik, oly-ból ott az om-d sorozat meg a nagy pen

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ezért is szeretnék inkább ezüstöt.
, ameddigre ide érnél szerintem elfogynának a gépek
(de egyébként a d7000 is)
bár ha kifogok egy ilyen vázat és megjelenik egy hasonló kopás rajta ki kell fizetnem?