Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Melyikbe euró alapú államkötvénybe csoportosítsam át és mikor az abban levő megtakarításokat? Mondjuk pár évre előre tervezve, tekintve hogy a választás drasztikus átalakíthatja a lehetőségeket. Folyamatosan vettem, ami éppen volt, ezért sokféle van:
Euró Magyar Állampapír 2026/U
Euró Magyar Állampapír 2027/U
Prémium Euró Magyar Állampapír 2025/X
Prémium Euró Magyar Állampapír 2026/X
Prémium Euró Magyar Állampapír 2027/X
Prémium Euró Magyar Állampapír 2028/X
Prémium Euró Magyar Állampapír 2028/Y -
KIA Ceed
tag
Sziasztok! Beutaltam az ERSTE főszámlára 2500Ft-ot, hogy legyen a havidíjakra. Alapvetően csak a NYESZ miatt van a főszámla, nincs is rajta semmi, csak ugyebár a NYESZ nincs alapszámla nélkül. A beutalás megérkezett és nem tudom miért, de átvezették NYESZRE és Erste megtakarítási alapok alapjába forgatták. 4 év alatt először történt ilyen, nem tudom mi az oka, nekem nincs future programom. Hiba lesz lesz és szóljak nekik, vagy van tudatos dologról lehet szó? Köszi!
Főszámla:
NYESZ: -
Hmmz
aktív tag
válasz
bigbuda #133525 üzenetére
Ha pontosan tennéd fel a kérdést -ami nem is olyan könnyű-, (akár magadban is) akkor lehet már meg is lenne rá a válaszod, de legalábbis szűkülhet a kör.
Mondok egy példát:"Nyugdíjra gyűjtök, van 50% magyar állampapirom, 40% VWCE-m, már nem a gyarapodás a cél, hanem a stabilitás, de kicsit unatkozom és most szeretnék még valami ennél sokkal (kicsit) kockázatosabbat, 9 számjegyű vagyonnal (nem is a legalja,), havi 1,5M bevételem, van már 1 plusz ingatlanom, hitelem nincs, gyerek nincs, albérlet nincs, 45 éves vagyok, tuti stabil megélhetésem van még 20 évig, mert szeretem a munkám, egészségi állapotom kiváló, családomban eddig mindenki 90 év felett élt, földrajzilag nyitott vagyok, de asse baj ha mégtöbb USA, mert szerintem még az marad a gazdasági karmester Trump ellenére is. Még nem égettem meg magam a befektetésekben és gondoltam 10%-al bevállalós leszek, úgyérzem birni fogom azt is ha 20 évig kell benne ülnöm, és utána sem nyereséges, (vagy elúszik), abszolút nem okoz mentális feszültséget/financiális nehézséget.
Tematikus ETF-en vagy szektor ETF-en gondolkodok, de nem vetném meg a feltörekvő piacokat, de ~felével leginkább a kis kapitalizációjú stock picking-et preferálnám, vagy kriptót, egybe vagy darabolva is befektetem, de piros-feketénél valami komolyabbra számítanék, daytrade kizárvaETF-et javasoltok, vagy valami mást?"
Szabd magadra -
sajtos365
tag
Gránitnál osztalék jóváírás ingyenes, valaki esetleg jártas a témában?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
[CS]Blade2 #133519 üzenetére
Elég kusza, amit írsz, de a kamatperiódusban lévő napok számával kell számolni, nem 4-gyel osztani, és a 360 napra érvényes kamat nem 7,92%, hanem 7,85%.
7,85/360*91=1,98% a következő kamatjuttatás, amit az ÁKK és a MÁK is ír.
-
bigbuda
aktív tag
VWCE mellé kiegészítésként milyen ETF-ben érdemes még gondolkodni és milyen arányban egy hosszú idejű lusta portfólióban?
-
[CS]Blade2
addikt
29N nálam excel-ben 0,0196 helyett 0,0198-al jó.
7,92%/4
Vagy én néztem be, és nem 360-al kellett volna számolni BMÁP-nál... -
frank04
tag
Fejnehézség ellen valamennyire megoldás a iShares S&P 500 3% Capped UCITS ETF USD (Acc).
Justetf info, iShares info.
Csökkenti a Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon-t. Lehet kombinálni Ex-USA és Emerging ETF-el tetszőleges arányban.Hasonlóval próbálkozik az Amundi MSCI USA Mega Cap + Ex-Mega Cap.
Még mindegyiknél alacsony a fund size, majd kiderül a piac melyikre vevő.
-
kovaax
őstag
Annak idején TLT-vel kezdtem, mivel minden modell portfolió ezt használta. Aztán évekig nézegettem a lehetőségeket, közben minden máp lett (a TLT meg ment a levesbe egy KBC->Random transzfer során, mivel nem ucits). Csak túl sok máp-om volt már, és ezért kezdtem el megint etf-eket is venni, de a hosszú mellé rövidet is veszek (bár most abból mindből XDEM lett, mert akciós lett), biztos ami biztos. Szóval limitálom a MÁK-os pénzt, azért ezek.
Azért szopó az egész kötvény etf téma, mert ahogy elkezdtem lusta portfoliózni 2018 elején, rögtön volt pár kör, ahol a részvény és a kötvény együtt mozgott, és az még csak a kezdet volt, azóta többször előadták már ezt, szóval a fasz se tudja már, hogy hova tart a világ. 80% részvény etf-ben vagyok amúgy (minimális ajándék IBKR is van közte), szóval annyira nem is izgat. De most pl. jól jött rebalanszolni egyet, szóval van haszna mindenképpen. -
Hmmz
aktív tag
válasz
kovaax #133515 üzenetére
Számolgattad már hogy viszonyul hozamban az utóbbi kettő az elöbbi kettőhöz?
Inflációt, usd(eur) árfolyamot, meg a kamatokat is figyelembe véve..
nagyon igaz hogy a rosseb se tudja előre, de nekem már biztos megremegett volna a kezem a 20 évesnél még szerintem B&H-nál is..
Valami meglátásod tuti van ha még tartod, mi az? -
SzGee
aktív tag
Kötvénylábra a jelenlegi kínálatból mit vennétek? BMÁP vagy FixMÁP? Mindkettő mellett vannak érvek/ellenérvek
Lehet 50-50%-ban fogom venni... -
Paxker315
addikt
ezzel viszont nem lehet és nem is fogok vitatkozni. : ) A piaci kapitalizáció súlyozott (market cap weight) indexek már csak ilyenek.
Aztán meg úgyis "terelődik" az egyén a "faktor-alapú" befektetésekre & dedikált EM illetve más régiós (EU, SEA)-alapokra, ha nagyon zavarja
-
Lmh
őstag
Engem is pont ez a fejnehézség tántorított el egyszer, amikor elhatároztam magam hogy veszek végre valamit. Ott mutatta az app, hogy tele van tesla, apple, nvidia, meta, microsoft, amazon és hasonló - amúgy baromira unszimpatikus - cégekkel, akik nagy részének amúgy nem szívesen szurkolok a gazdasági tevékenységük során. Ráadásul baromi nagyot mentek az utóbbi 10-15 évben és minden jónak vége szakad egyszer....
Azóta se tudom magam rávenni. Megnyitom az appot, megnézem az etf tortákat és elmegy a kedvem -
Catman
aktív tag
Ugye jól tudom, hogy NYESZ-t lehet banktól államkincstárhoz transzferálni? Ha nem csak állampapír van rajta, mi történik?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
aldebaran #133502 üzenetére
Erről eléggé megoszlanak a vélemények, viszont minden befektető ezt szeretné tudni
De csak szuperkevesen tudják, úgy hívjak bennfentes kereskedelem és erősen tiltottHa "hiszel" benne hogy idővel vissza is jön, akkor DCA-t tartják sokan jövedelmezőnek, főleg eső trendben.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Yellow73_a #133496 üzenetére
Mennyit szeretnél (sokat) olvasni?
A Justetf oldalt szokták ajánlani nézelődni.
VWCE a legnépszerűbb, főleg kezdésnek, de profibbak néha bonyolítják is(meg erre a válaszok), már ez is kockázatosabb mint egy állampapír, de lehet fokozni..
Itt egy közérthetőbb video is.
Szoktak még hozzávenni -többek között- aranyat, cryptot, REIT-et, stb. meggyőződés /diverzifikálás függvényében.
Ezeket EUR-ban veszed meg de USD kitettséget szerzel vele (többnyire)
Ha arra tippelsz hogy EU fog most menni USA helyett pl (ez már "igazi" EUR), vagy ETF USA kivételével, olyanok is vannak.TER mutatót érdemes nézegetni, meg a FUND-size az minél nagyobb annál "többre becsülik"
Vagy feltörekvő piacok, vagy kiskapitalizációjú vagy NASDAQ vagy millió másik
Pl Japánt jósolgatják most a másik topikban, a jósgömbbel rendelkezők..Aztán ha még-kockázatosabb is érdekel akkor van mondjuk JEDI kard az űrszektorhoz
Meg zaklathatod az AI-t is néha,
(Állít neked össze portfoliót, és addig lehet faragni amig az nem lesz amit amúgy is akartál)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- LEGO klub
- Háztartási gépek
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Eredeti játékok OFF topik
- Tesla topik
- Könyvajánló
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- HP EliteDesk 800 G5 SFF / i3-9300 - i5-9500 - i7-9700 / 2 X NVMe / USB Type-C / WIN 11 / 27% számla
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB, Kártyafüggetlen, Kijelző enyhén beégve, Garanciával
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest