- Azonnali fotós kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házi erősítő építése
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- E-book olvasók
- Apple MacBook
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
aujjobba #134056 üzenetére
Bizonyos esetben így van. Ez akkor lehet érdekes, ha valaki TBSZ t tör. Ha van veszteséges papír, akkor azt lehet értelme nem eladni csak a törés után, mert lehet vele generálni némi etü veszteséget. És ott mivel a tbsz nyereségét, meg a kikerülő papírok "bekerülési értékét" a szolgáltató számolja, nem tudod felülírni, így ott számíthat is akár ez a funkció.
Bigdady: ennél a peldamnál pl a fifo lehet a jó választás -
aujjobba
addikt
válasz
PredatorZoli #134054 üzenetére
Nekem van errol egy olyan emlekem, hogy mintha sajat nyilvantartasod alapjan ugy parosithatnad az egyes tranzakciokat, ahogy akarod.
Marmint amikor pl ez alapjan adot kell fizetni.
Erre vannak mindenfele optimizer-ek is azt hiszem.Persze tbsz/nyesz eseten ertelmetlen.
-
bigdady
nagyúr
válasz
PredatorZoli #134054 üzenetére
De ha lenne jelentősége akkor inkább lifo-t válasszak mi? Nem látom semmi értelmét fifonak.
Ki tudja mikor kell vészhelyzet esetén -
bigdady
nagyúr
Ha eladok tbsz-en vagy nyeszen etf-et erstében akkor melyiket adja el a legelsőt amit rég vettem (nagy nyereség) ergo Fifo vagy a legutolsót amit nemrég vettem (épp mínuszban). Választhatok egyáltalán?
-
cSuwwi
senior tag
MÁK 2028/EUR negyedéves kamatfizetés ma/most volt.
2.7%-ról leesett 2.1%-ra a következő időszaké :/
Jön sms hogy ott a pénz a belső számlán, persze sehol semmi, majd frissül valamikor... Csak a szokásos. -
Hmmz
aktív tag
válasz
petike2014 #134037 üzenetére
Pontosan nemigen lehet megmondani, feltételezgetni kell hozzá.
(1 év után az inflációt, 3 hó után meg a DKJ hozamot)Ha 1 évig tartod más a helyzet mintha 1,5 évig, mert csak 1évig látjuk a PMÁP kamatát.
Vedd számitásba azt hogy 1% visszaváltási költség van.
Esetleg 2x 1% is lehet, ha most is váltasz, és 1,5 év múlva is eladod, mert kell a pénzEzért érdemes lehet belvenni a számitásba a DKJ-t is, ott ha jól időzited az 1 éveset akkor nincs visszaváltási költség a végén, habár kisebb lehet a kamat.
Esetleg ha kifutod a másfél évet tényleg, akkor 6hó DKJ+12 hó DKJ, (vagy forditva és akkor 1 év után meging dönthetsz!)ChatGPT számolgat neked, ha tudod az elméletet és nem hibázól akkor ő se nagyon fog. (10. korrekcióra
)
További kutyuláshoz, megpróbálhatod eladni a használtpiacon, és venni is ugyanitt,
(Macera+idő+rizikó)
Van rá esély, hogy ez az egész 1 Misinél olyan tizenezer Ft különbséget hoz csak majd ki. -
vnorbi
aktív tag
Azonnal megjelenik a belső számlán a pénz, és adhatsz rá megbízást, de a kiutalás nem azonnal teljesül hanem banki nyitvatartási időben 1-2 órán belül. Ha kedd reggelre kell, akkor hétfőn este érdemes intézni (ha éppen nem lesz akkor karbantartás).
Ha valóban sok pénz kell, akkor előfordulhat, hogy több napra kell bontani, mivel BMÁP-ból naponta 50 milliót lehet visszaváltani (és a péntek délutántól hétfő délutánig terjedő 4 napot érintő időszak a Kincstár számítása szerint valószínűleg 1 napnak számít a visszaváltás limitnél).
-
Met
nagyúr
BMÁP-ot ha eladok (feltöröm, visszaváltom stb.) mennyi idő míg az államkincstárnál elérhető lesz a pénz hogy kiutaljam magamnak?
-
buherton
őstag
A Bétán kereskedhető papírok: [link]
Nyitni fogunk a feleségemmel még idén NYESZ-R-t.
-
Simia
junior tag
válasz
Lex Icon #134038 üzenetére
Alapból a lejáró TBSZ papírjai a normál számlára kerülnek, de decemberben az online felületen tudsz nyilatkozni a hosszabbításról.
Ilyenkor a lejáró TBSZ-t hozzácsapja a gyűjtőévből éppen kilépetthez.
Tehát a Te példádban, ha úgy nyilatkozol, akkor igen, a 2020-as TBSZ hozzálesz csapva a 2025-hőz 2026 jan. 1-vel. -
Lex Icon
senior tag
Szeretném megkérdezni, aki Erste-ről ment át IB-re, hogy mi van abban az esetben, ha IB-n nyitok egy 2025-ös TBSZ-t és az Erste-nél idén lejáró 2020-as TBSZ-em át akarom vinni. Hozzáadják és a kettő együtt fut a 2025-ös TBSZ-en?
Köszönöm. -
petike2014
aktív tag
Sziasztok,
2031/I -t 1-1,5 évig tudnám még terv szerint max tartani. Érdemes most váltani fix-re vagy maradjon benne szerintetek? Amennyiben jó a matekom 7. hónaptól már többet hoz a fix. Vagy másik papír BMÁP pl? Köszönöm -
Hmmz
aktív tag
NYESZ-re csak forintos terméket vehetsz.
TBSZ-re mást is
Nem a BÉT-en veszed meg hanem a BÉTa piacon, ez nem mindenhol elérhető.
NYESZ+BÉTa együtt talán csak az Ersténél elérhető.
Kell hozzá megfelelő mennyiségű adó és amiből jóvá lehet írni.
Adójóváirás miatt maximalizálni szokták a befektetés összegét.
Magasabb a spread is, igaz nem kell EUR-t váltani.
A jóváírás nem azonnali és nem jöhet ki a NYESZ számla alól. (Kivéve ha majd átalakítod idővel.)Mindezek együtt elég macerásak, kevésbé ismertek és nem való pl annak aki, Mancikától kérdezi az OTP-ben hogy milyen tőkevédett alapba fektessen.
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
Hmmz
aktív tag
válasz
bigbuda #134029 üzenetére
Gondolom ISIN kód alapján lehet keresni.
De vedd figyelembe hogy ez Állam-KÖTVÉNY, nem olyan mint a lakossági állampapirok itthon.
Akik ügyesek voltak ezzel sokat tudtak kaszálni nemrég, kihasználva az árfolyamingadozást.
Mondjuk 60%-on megvette, felmegy az árfolyam 90%-ra akkor az 50%-os nyerő, és ott eladták.
(60+hatvannak a fele=30, azaz 90%)
Csak ugye nem árt tudni milyen események hajlamosak mozgatni az irányokat
Vagy forditva és akkor bukóNézd meg a videot. (Mikor csinálták a videot még 96%-ért kaptad, most már 101,5%)
Ez főleg akkor buli ha végig tartod (2033), mert közben jöhet-mehet az árfolyama a másodpiacon, úgymond mint egy részvénynek.
Kivéve ha jókor veszed alacsonyabb árfolyamon, és feljebb eladod.A végén viszont 100%-ot fizetnek ki, hacsak nem lesz román államcsőd.
Mindeközben ketyeg rá a 6,3% éves kamat.
Plusz még esetleg az EUR/HUF árfolyamból is profitálhatsz valszeg. (Ha feljebb megyen az EUR hozzánk képest)
TBSZ számlára sem árt tenni, mert mivel nem Magyar Állampapir, ezért adóköteles lesz különben itthon. -
ztak
csendes tag
válasz
PredatorZoli #133984 üzenetére
Köszönöm a gyors választ. Steve_Brownnak is.
Értem, alapvetően nincs különbség a hozamban, csak az elején meg a végén kicsit más a költség.A NYESZ esetén viszont megéri a BÉT-en venni S&P 500-at, de akkor miért csinálják olyan kevesen? Ugye azt olvastam itt, hogy a NYESZ-t át lehet alakítani TBSZ-re, ha idő előtt kéne pénz, mégis úgy tűnik, mintha a NYESZ-es S&P-t nem nagyon csinálná senki nagyobb összeggel. Helyette inkább TBSZ-re vásároltok. És ezt nem értem, mert a NYESZ-nek mintha egy csomó előnye lenne...
-
hellan
csendes tag
Ha hetvegen lesz esedekes allampapir kamat utalasa, azt hetfon utaljak?
-
Hmmz
aktív tag
10 éves fix 6,375% Román államkötvény EUR-ban
Ismertető/kockázatok és videó
PL, Ersténél Netbrókeren közvetlen nem lehet venni, de "lehet tudnak intézni" vételt ha privibe kéred.
IBKR-nél gondolom alap -
Tesztelo.hu
senior tag
Igen, feltételezem, erre válaszoltál: "Valami köztes megoldást keresnék, ami állampapírnál többet hoz, de könnyebben hozzáférhetőbb a tbsznél.".
Erre írtad, ha lenne ilyen, akkor ki venne állampapírt. Erre írtam én, hogy az, aki nem tud egy ilyen "megoldásról" (már ha van). -
sss
őstag
válasz
otapi #134022 üzenetére
Volt erről szó korábban is, azért nagyon vigyázz hol veszel fizikai aranyat, nehogy hamisítványt vegyél. Meg ahogy mások is már említették bizonyos kiszerelés alatt nagyon drága a visszaváltása.
Én amúgy megértem ha valaki a portfólió maximum 5-10%-át diverzifikációs/el kell hagyni az országot/jön a világvége céllal fizikai aranyban tartja, és ez esetben nem a hozam maximalizálása cél. -
Hmmz
aktív tag
válasz
otapi #134022 üzenetére
Ez esetben lehetne gyárilag perforált, törhető-táblákat venni, 20/50/100g, formában, ez némileg drágább (árak eltérhetnek az egyes szoláltatóknál), de had ajánljam figyelembe egy kevésbé tanult ismerősöm aranyköpését, amelyben eléggé faragatlan stilusban, ámde mélyenszántó következtetést vont le:
"Óóóú, akkó mán úgyis megb***juk ezt a egész k***va világot, ha kombinyétfogóval kell vágni az aranyláncot."
-
-
PredatorZoli
Topikgazda
0,45% az utalás, forintnál max 15 ezer, euronál max 66 ezer.
Viszont saját számlák közti átvezetés ingyenes, így akár csak azért megéri nyitni egy folyószámlát és devizaszámlát, oda ingyen át lehet vezetni, és onnan kiutalni (akár kártyával revolutra ingyen) jóval olcsóbb -
aAron_
őstag
TBSZ-t is akár eltranszferálhatod, és eladhatod máshol az értékpapírokat, kiutalhatod onnan. Hogy ez mennyire éri meg, leginkább attól függ, hogy hány fajta és mekkora értékű értékpapír van a számlán. Kiutalás költsége Erstétől (afaik) felső korlátos, emiatt tőzsdei megbízások jutaléka lesz valószínűleg inkább a jelentős tétel.
Először egyébként saját neveden vezetett folyószámlára kell utalnod, ügyfélszámláról (Erste Bef. Zrt-nél vezetett "pénzszámla") harmadik félnek nem utalhatsz.
-
axioma
veterán
nagy osszegnel megneznem azt a variaciot, hogy csak emiatt min.idore nyitok egy erste akcios szamlat (akar nyitasi bonuszt is ad), mert arra ingyen vezetik at (vagy vezettek akkor, amikor neztem) - amugy me'g azt hiszem az is elengendo ehhez, hogy a celszamlan nem fotulaj, de full meghatalmazott vagy, de ennek kerdezz utana (meglevo csaladi erste szamla eseten szamithat)
-
avl
senior tag
ha már Erste es dijak, nekem is van kerdesem, hatha itt egyböl kapok valaszt:
en is Randomtol kerültem oda, es eddig soha nem utaltam ki semmit sem onnan ("sosem adok el"), de majd ez is eljön, mert elkepzeles szerint ha TBSZ 5. eve megvan, akkor eladom a vége felé az összes ertekpapirt rola (€-s es HUF-os), megszüntetem, es az összeget majd lanyomnak utalom
utalas (€ es HUF) az milyen diju jelenleg ? esetleg annyira magas, hogy mast erdemes csinalni ? mit ? (mozgathatom magam felé is a cuccokat a TBSZ-röl, de nem ez a szándék)
-
axioma
veterán
válasz
PredatorZoli #134013 üzenetére
Engem felhivott az ugyintezom hogy mostantol o az (az elozot effektive meg se adtak, de mind1), es mikor emlitettem hogy transzfer mert lejart a 2 ev, arra o ev vegeig tudott volna "kulon kerelemre" es azt hiszem csak %-os allomanyi dijreszt elengedni. Ennel jobbnak tunik az otodolt koltseg (2.5 evbol 0.5 fizetos).
(megj. en mar nem vagyok annyira erdekelt mert csak a nyesz-em maradt ott, persze igy is sok a havi 700+, de az adovisszateritessel belefer, bar igy is ujrainditom rajta a futurest amint lehet, miert ne azzal menne, ha ugyis fizetek be ra) -
Az ÜSZI-től kérdezd meg, hogy ki a te bankárod a befektetési számládhoz! Kérd el az elérhetőségét is.
Hívd, fel, hogy mi történt és, hogy pakolsz és mész máshová! Maradnál, ha nem kellene díjakat fizetned. Aztán kérdezd meg mit lehet tenni és kaphatsz-e egy éves díjmentességet!
Egy-két telefont megér. -
PredatorZoli
Topikgazda
Ha fél évig pihenteted a future-t, akkor utána elvileg újra tudod indítani újabb 2 évre, illetve elvileg van valami olyan is hogy ha nyitsz nyeszt és arra indítasz, akkor ott is van 2 évre lehetőség. Van írhatsz nekik, hogy transzfert tervezel, de maradsz ha adnak egy időre díjmentességet, azzal át tudod vészelni a fél évet amíg újra nem indítod.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
otapi #133999 üzenetére
Vannak előnyök hátrányok a fizikai és az ETF között (chatgpt segit)
Ismik az "aranypiac"-ra mentek venni, eddig nem volt gond.
A solargoldosok westendbe vannak, azok megbizhatók.
De a conclude biztosan ki is postázza neked ha akarod.
Ezek mind régebbi motorosok, nem trombitaréz a menü (Vótmá ilyen)Bár egyesek inkább alternativ befektetést ajánlanak
Amit NE csinálj az a népszerű aranyszámla, pedig az lenne rentábilis, de ott a rizikó hogy eltünik a cég félidőben a szajréval, aztán lehet nézelődni
Valóban meg kell oldani a tárolását is, de 1kg egy kisebb(közepes) panel-lakás ára, ezért nem gondolom hogy több talicskányit venne bárki is a lakosságnál
Albert Einstein:
„Nem tudom, milyen fegyverekkel vívják a harmadik világháborút, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel.” -
.mf
veterán
válasz
PredatorZoli #134007 üzenetére
Kicsit számolgatva, eléggé nem olcsó
Akkor egy ideig még marad az Erste, de 26-tól a következő TBSZ-eket már máshol nyitom. A 21-es TBSZ-en van a fele, az a két év Future alatt pont ki is fut; azt úgyse tervezem újrabefektetni, hanem megy lakásfelújításra. -
confuser
senior tag
Eladtam a 2031/I-met, és venni szerettem volna helyette másik papírt, de nyilvános ajánlattételben rögzített értékesítési korlátra hivatkozva elutasítást kapok a MÁK appban, pedig meg sem közelítem a korlátot. Járt már valaki így? Próbáltam két kisebb részletben, az elsőt engedte, a másodikat már nem, így megerősítette bennem a gyanút, hogy a hibaüzenet ellenére nem ez a probléma, hanem egyszerűen nincs annyi elérhető névérték, mint amennyit venni szeretnék, de erre mintha lett volna külön hibaüzenet korábban...
-
kovsol
titán
Venni kell az asszonynak pár szép ékszert, ő is boldog, és világvége esetén is lesz miért lelőjjék az embert.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az értékpapírokat nem kell visszaváltani, csak azokat, amik az új helyen nem elérhetőek. A VWCE meg JPGL-t nem kell.
A deviza transzferálása 0,45%, az értékpapírok pedig fajtándént és számlánként 10 ezer. Ha pl mind a 4 tbsz-eden van jpgl meg vwce is, akkor az 80 ezer, plusz a pénzállományra 0,45%. Nem olcsó. -
TCr
veterán
válasz
Tesztelo.hu #133987 üzenetére
Nem teljesen értem a hozzászólásod.
Elolvastad azt is, amire válaszoltam? -
.mf
veterán
Sziasztok!
Ex-Randomosként Ersténél vannak az ETF-jeim, de most kicsit felhúztam magam, Random-kedvezmény majd Future kedvezmény után egyszercsak azt vettem észre, hogy elkezdtek havidíjat vonogatni; amikor bementem rákérdezni, akkor azt állították, hogy a Future kedvezményem már lejárt (kötve hiszem), és amikor csúnyán néztem, akkor csak 2 újabb évet adtak a Future-re, nem full díjmentességet, így továbbra is kell szórakozni ezzel a 25k beutalással, hiába van bent kb 30M.
Gondolkozom az IB-hez átmenésben, mert amekkora összegeket évi €10k megtakarítás tranzakcióival leakasztanak, azzal már lassan ott vagyok, mint az IB 2k TBSZ díja.
Elkezdtem itt utánakeresni, de egyszerűen túl sok a találat
Az Ersténél van 4 db TBSZ, az összeg 40%-a most cash a nemrég visszaváltott OTP-ből és friss beutalásból, a többi nagyrészt VWCE és még egy nagyobb pakk JPGL, és van még pár kisebb pakk ebből-abból. Az előző TBSZ-transzferből úgy rémlik, hogy az értékpapírokat vissza kell váltani, tehát ez most pont jó alkalom lenne, hogy 40% cash, de azért a többi 60% még fájna. Változott ez azóta? Illetve az IB-nél a TBSZ manuális lejelentése a NAV felé még mindig kell, vagy azóta már jobb a helyzet? -
jalos
tag
válasz
UberMutant #134000 üzenetére
És egyébként pont 1-2g-soknak nincs értelme befeketetési céllal venni, amelyeknek a legnagyobb a spread-je. Ha csak annyit tudsz venni egyszerre, akkor szerintem nem az arany a jó eszköz.
Ráadásul most az arany is ATH.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- MSI Stealth 15M A11UEK 15.6" FHD IPS i7-11375H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill új akku gar
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro - Black Titanium - Használt, karcmentes
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 48GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Prémium számítógép PC Játékra! I7 12700KF / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest