Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Panthera
őstag
Nem sikerül rendelkezni az automata kiutalásról a webkincstárban, azt írja ki esedékesség fizetés 2 napon belül. Elkéstem vele? Ha utólag utaltatom ki, akkor rosszabbul járok, vsn neki tranzakciós illetéke?
Köszönöm. -
Drizzt
nagyúr
Persze. De ha a tozsderol kell beutalnod, akkor mit is nyertel az egesszel? A tozsde pontosan tudni fogja, hogy ki vagy es milyen mozgasaid vannak nala. Semmivel nem vagy elorebb, mintha te magad utaltal volna egy banknal valami penzben. Adozashoz meg a tozsdeknek ugyanugy bejelentesi kotelezettsege van az adoketeles dolgokrol, mint mas penzintezeteknek. En ugy latom, hogy egyedul akkor tudod garantalni a kileted titkossagat, ha sajat addressre banyaszott penzedet koltod csak es valamilyen publikus addressre, tehat az ellentetelezes barmilyen formaja felfed a fogado felnek. Nem csak a multbeli es jelenlegi, hanem a jovobelieket is latni fogja, ha kesobb ujra rakeres az addressre.
-
tlac
nagyúr
válasz
Dare2Live #116082 üzenetére
az állam nem tudja a walleten lévő BTC/ETHt... elvenni, nem tudja megadóztatni, azt se tudja rendelekezek e vele, mennyivel
az adózás része csak részben igaz
ha nem tbsz-re veszed, akkor érdemes jelezni a nav felé, hogy mennyi forintot toltál bele, mert aztán szembe állítható a nyereséggel, veszteséggel
ha meg később visszaváltod vagy veszel belőle valamit, akkor azt figyelembe kell szintén venni adózásnál
más kérdés, hogy esetleg elsunnyogod -
buherton
őstag
válasz
julius666 #116091 üzenetére
Kiszámoltam, hogy az egyes értékpapírok/pénzek mennyibe kerültek HUF-ban, amikor átkerültek az IBIE-re és azt írtam be a nyomtatványba. A levélben leírtam röviden, hogy ez a szám hogy jött ki és csatoltam az activity statememtet, amiben látszódik, hogy mikor mi érkezett meg.
Azt nem tudom, hogy jól csináltam-e, mert a NAV még nem válaszolt, vagyis nincs még validálva az elképzelésem.
Amúgy nem tudom, hogy máshogy lehetne számolni, mert a transzfer alatt már kereskedtem és egyébként sem statikusak a papírok. És gondolom arra kíváncsiak, hogy mennyi érték ment át és arra, hogy közben mennyit ügyeskedtem.
-
julius666
addikt
Erste -> IB transzfer téma:
Na megtörtént a csoda, nagyon úgy tűnik átért mindenem. Nekem kerek 1 hónap volt végül (ha azt a +2 hetet nem számoljuk, amíg én azt hittem, zajlik már az Erste -> IB kapcsolatfelvétel, mert azt hazudta telefonon az üfsz-es muki ez már folyamatban, aztán kiderült, hogy ja, amúgy egyáltalán nem, igazából rám várnak még).Zsero leírása alapján a TBSZ nyitó sablont kell beküldeni megint minden TBSZ-re. Ez stimmel? Kicsit fura, nincs erre külön doksi?
Összeghez mit kell írni? Teljes transzfer összegét HUF-ra átszámolva? Ez már csak azért is mókás, mert nyilván nem egyszerre ment át minden, hanem egy hónapon keresztül szenvedett vele az Erste, apránként.
Szerencsére transzfer időszakára lekérdezett IB-s activity stetement reporton van ilyen mező (Position transfers), az ott feltüntetett érték megfelelő? Franc se akar számolgatni.A 2023-as TBSZ-re, amit igazából az IB-nél már tavaly megnyitottam és "összeolvadt" most az Erstés áttranszferálttal, ott ugyan ez a helyzet, ugyan így le kell "még egyszer" jelenteni, csak most a tavaly beutalt összeget ignorálva, csak a most áttranszferált összeggel?
Zoli kommentje alapján az IB-s activity statementeket érdemes csatolni a kérelemhez, ott ugyan ezekről van szó, igaz? Client portalon Performance & Reports -> Statements -> Activity és vagy custom range a transzfer időszakára, vagy akár éves, igaz?
-
KMT
addikt
válasz
Drizzt #116025 üzenetére
Ez azt feltételezi, hogy csak egy címed lehet. De lehet több is. Persze, ha A tárca mellé nyitsz B-t és a B-be jövő összeget áttolod A-ba, az megint látszik. De úgy tudom, hogy a tőzsdéken pl. közös tárcába utalsz be, tehát egy ilyen beiktatásával (B-tőzsde-A) megszűnik a nyilvánvaló kapcsolat A és B között.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77 #116084 üzenetére
"Ez ellen már minden törvénykezés igen sokat tett, hogy ne lehessen így. Minden mostanában nyitott számla erősen személyhez kötött."
Erről beszélek. Még neked is nagyon ködös a téma. Úgy hogy kb 3-6 hónapja elmagyaráztam és hogy a forum egyik hot topicja a crypto. Mégegyszer gyakorlatiasan röviden:
Semmi hatalma nincs afelett se államnak se törvénynek se jóistennek hogy csinálj egy paperwalletet. Semmi. 0. Nyista.
Nemhogy erősen személyhez kötött annak ellentettje. Semmilyen szinten sincs hozzád kötve.
És ez ellen az állam a törvény nem tud semmit se tenni akkor se ha visitozva falnakfut akkor sem.
Az egész logikája matematikai alapjai fent vannak a neten.Egy paper wallet persze rémítő kényelmetlen és imo kevésbé biztonságos mint egy HW kulcs ezért használ egy fanatkius réteg kivételével a legtöbben HW walletet pl Trezort. Te is rendelhetsz. Akár alzaról is. Ehez se kell személyi. Se lakcímkártya. Se adókártya. Semmi. Nincs hozzád kötve. Nem csak BTC hanem rengeteg más cryptot is tarthatsz benne. És azt se tudja az állam rendelkezel e vele. És aki ultraparanojás vagy fegyver/drogdiler az pl monerozik a trezort is anonim veszi át, 9+ hosszú a pinje és van fake wallete és....
@pictigjis Nem én nem értem. Te nem érted. És te velem szemben nem is érted mit nem értesz.
Győzködésbe, magyarázkodásba belefáradtam, minek? A neten minden info fent van. Nincs értelme próbáltam rendszeresen olyan volt mint amikor a fizikus-csillagász magyarázni próbál a laposföldhívőnek... vagy fordítva. Még amikor vki tényleg messze átlag felett ért a befektetésekhez, amennyire ismerem átlag felett inteligens is lyukra futok. Ld most pl Ixion77nél.
A cryptonak itt a befektetés topikban mindenképp helye van, rendszeres hot topic.
A témát elengedtem. Hitvita ld feljebb. -
Scytha
tag
Ott kezdődött, hogy felszabadult a portfóliómhoz képest jelentősebb nem befektetett összeg, amit nem szeretnék egy az egyben SP500-ba betolni. Nem vagyok egy tapasztalt befektető alap ETF-ekben (VWCE, VUAA) és állampapírban utaztam eddig. Állampapír hozamai nem kecsegtetőek, illetve szeretném a deviza arányt növelni.
Így akadt meg a szemem a kínai ETF-eken. Hosszú távú 5-10 évről van szó, szóval nyilván az SP500 is okés ilyen időtartamra, csak egyszerűen nagyon kecskegtetőnek tűnik, hogy jóárasítva kaphatok mégiscsak olyan terméket ami mögött minőség is van (Alibaba, Tencent stb.). De nyilván kezdő befektetőként nem vágom a kockázatokat, olvasok is utána sokat, meg ezért is kérdeztem itt, nem akarok elhamarkodottan dönteni, meg nagy pénz sem betenni.
-
Scytha
tag
Sziasztok!
Portfólió diverzifikálás céljából gondolkodom, hogy lehet lenne értelme SP500 mellé ilyennek (iShares China Large Cap UCITS ETF): https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B02KXK85#overview. 10 éves mélypont körül lebeg, csak nem megy már lentebb nem?
Ugyanitt, talán nem a legjobbkor (viszont most van pénzem rá) szeretnék egy kicsit tech részvények felé nyitni, kockázatkerülő vagyok, csak a legnagyobbak jöhetnek szóba. Apple-re gondoltam, volt most egy kisebb botlása jó beszállónak tűnik nekem, a többi (Nvidia adná magát, de tartok tőle). Mit gondoltok milyen irányba érdemes lépni? (vagy inkább SP500 ha tartok tőle?
)
-
pictigjis
őstag
válasz
Dare2Live #116082 üzenetére
peldaul azert fest eleg rossz kepet, mert mar arra se jo, amire mar par eve jo volt. nyilvan sarkitok, de ne jatszd mar el, hogy nem erted. mindenre lehet ideologiat gyartani, de kulonosen a btc tenyleg nem jo semmire. egyebkent feleslegesen gyozkodjuk egymast, tenyleg jo lenne ezt az egeszet valami kulon topikba terelni mar
-
Dare2Live
félisten
válasz
pictigjis #116077 üzenetére
Mért festene?
Én tényleg azt látom, hogy még itt is fogalom nincs még az alapokról sem. Talán egy hónapja többedszerre tudtam csak itt elmagyarázni, hogy nem az állam nem tudja a walleten lévő BTC/ETHt... elvenni, nem tudja megadóztatni, azt se tudja rendelekezek e vele, mennyivel.
Ennyi a témában a topik 99%nak a tudása de vélemény az nagyon van. -
válasz
favagoJoska #116043 üzenetére
Aranylázról halottál már?
-
Joe123
senior tag
válasz
Addel #116065 üzenetére
Ki kell számolni mennyibe került amikor vetted Ft-ban, mennyit kapsz érte amikor eladod Ft-ban (hivatalos, a vétel illetve eladás napjára vonatkozó MNB árfolyammal), kettő különbözetének 15%-át kell becsengetni. TBSZ-re szerintem nem lehet áttranszferálni, oda csak cash mehet. Szóval el kell adni és le kell adózni, aztán TBSZ-re megvenni újra, ha továbbra is tartani akarod - a továbbiakban adómentes hozammal.
-
Vesa
veterán
-
pictigjis
őstag
válasz
Dare2Live #116075 üzenetére
ha korábban lehetett, de most már nem lehet, az csak még rosszabb képet fest az egész kriptós "forradalomról"...
szerintem engedjük el a témát. én is azt gondolom, hogy semmi értéke, de mivel elegendő hype-ot tesznek köré, ennek ellenére akármennyit is érhet. majd bolond lenne a blackrock meg a többi hasonszőrű kimaradni belőle, amikor milliárd dollárokat lehet behúzni az ügyfelektől. meggyőződésem, hogy nekik csak a pénz kell, le se szarják, amúgy mit lehet még kezdeni a kriptóval. pénzt keresni, azt nagyon lehet vele, főleg nekik, minden más csak porhintés
-
törölt tag
válasz
Néhány dologban nem értek egyet, a technológia igen is érdekli, és szépen beépül többek között a bankszektorba is (bolckchain). Maga a BTc ettől független, azzal mi lesz az kérdéses. De jelenleg a konszolidáció felé megyünk, nem a betiltás, megszüntetés felé.
Ha pedig jönnek a digitális pénzek, forint, euró, dollár stb (jüan már van). Akkor a kriptok egy alternatívát jelenthetnek ebben a világban, államoktól, központi bankoktól függetlent. Ezt már most is jelentik, használják, nem jó célokra. pl bűnözök is ebben kérik a pénzt.
Van "jó" és van "rossz" oldala, mint mindennek.
Segal
a lelkes hívők oda gyűljenek és győzködjök egymást hogy mindenki vegyen mert abból lesz a Ferrari, de ehelyett jönnek ide hitet téríteni...
Nem érzem magam, hívőnek, nem is érdekel annyira mélyen a téma. Téríteni meg végképp nem az én asztalom. Kicsit eltévedtél. És nem cukrot, hanem kávét, szereznék a helyedben, abból várható hiány, ha minden így folytatódik, meg kakaóból pl. (ezt kellően hosszútávra értsd).#116060 D1Rect
Szerintem teljesen valid a kriptoról mint befektetésről beszélni, bizonyos portfólió méret felett meg ajánlott is szvsz.
Igen, elég megosztó téma. Ahogy az átlagembernek a tőzsde is, sokszor. (a kettő között, tudom, hogy ég és föld van, vagy világok, nyugi.) De végeredményben, mindkettőn lehet nagyokat bukni. És mindegyik misztikus, a maga módján, az átlagembernek, aki nem foglalkozik egyáltalán ilyesmivel.#116067 TCr
Én úgy tudom a frankot rögzítették, mennyit ér 1 euróhoz képest, mikor beléptek az euró zónába. Meg lesz ennek a módja.#116074 emvy
Lenyegeben semmilyen egyeb intrinzikus erteke nincs, ezen tenyleg nem erdemes vitatkozni. (Ettol meg erhet 100, 200, 500k dollart.)
Egyik pénznek sincs, ami mögött nincs, ott fizikai fedezett pl arany. Dollár mögött sincs.
Nincs annyi arany a világon, hogy az összes pénznek legyen fedezete. De ez már megint egy másik hosszú téma lenne... -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #116035 üzenetére
"Az Alzán tudsz BTC-ért LCD tv-t venni? Na, majd ha erre IGEN lesz a válasz, akkor elhiszem, hogy ebben a buliban van kakaó."
Most nem tudom mi a helyzet de évekig lehetett BTCvel fizetni alzan. Én kibányászott Nicehashes BTCből vettem anno Trezort alzan.
Elő is keresem van még rajta kis ETH/BTC. Jut eszembe binancen is maradt kb 0.2 ETH kellene vmit kezdeni vele.Az otthoni bányász vonalnak jelenleg leáldozott így alzas... fizetésnek már sok értelme nincs.
Ha nem akarod hogy lekövethető legyen a tranzakció mert pl olyat veszel akkor arra jelenleg nem tudok jobbat.
Indirekte természetesen bárhol lehet vele most is fizetni de annak nyoma marad."Arról nem beszélve, hogy ezekben a hirdetésekben 100%, hogy az ár amúgy fiatban volt denominálva, csak fizethettél kriptóval is. Érzed ebben az egészben az abszurditást?"
Ez 99% így van. És nincs MOon érdemi bányászat és nincs 100%+ infla + nincs korlátozva a pénzáramlás, konvertibilis a forint nincs korlátozva az USD/EUR/CHF, lecsengett az NFT piac, nem gond ha az állam követni tudja a tranzakciókat, nem akarja az állam elvenni a CHFed... így nincs hude nagyon értelme a BTC/ETHnak.
-
emvy
félisten
válasz
#01110937 #116073 üzenetére
Pont ez a lenyeg, hogy kiderult kb. mindenki szamara, hogy fizetesre alkalmatlan.
Oppi ervei kozul az egyetlen valid az az, h dekorrelalt asset. Aminek annyi az oka, hogy elegendoen hisznek benne. Lenyegeben semmilyen egyeb intrinzikus erteke nincs, ezen tenyleg nem erdemes vitatkozni. (Ettol meg erhet 100, 200, 500k dollart.)
-
törölt tag
válasz
Vision #116071 üzenetére
2018-as a bejegyzés. Csak rákerestem googleban. Látod, találni rá példát. Nem tudom meddig működőt, működik-e. Ennyire nem érdekel a kripto.
Érzed ebben az egészben az abszurditást?
Tavaly magyarországi szálláshelynél, forintban kellett fizetni, de euróban számolták el, származtatták. Jeleztem, akkor utalhatok eurót is, nincs árfolyam kockázat. Mire, nem azt nem lehet.Fizetéstől függetlenül, mindig valamilyen devizában számolnak. Kriptonál ez jellemzően dollárhoz van kötve. Hiába vannak eurós párok, azok is valamilyen módon, ehhez a dollároshoz kapcsolódnak. Nekem ez a tapasztalatom. Ha nem dollár, nem euró, akkor majd lesz helyette, más közvetítő.
Én továbbra is, azt mondom, hogy ne erre tegye fel, minden pénzét, főleg nem amit más célra kell költenie. % százalékban lehet ezzel is, ki mennyire bátor, merész, botor(?)
-
törölt tag
válasz
Vision #116035 üzenetére
https://m.alza.hu/az-alzanal-matol-kriptovalutaval-is-lehet-vasarolni
Na, majd ha erre IGEN lesz a válasz, akkor elhiszem, hogy ebben a buliban van kakaó.
-
törölt tag
válasz
Vision #116035 üzenetére
De ez nem magán személy volt, hanem egy ingatlanos cég. A Másik meg a Tesla ahol lehetett biztosan bitcoinért fizetni vagy mással, egy ideig. Van egy két ilyen kivétel.
FTX történetéből, meg azt is tudjuk, hogy a háborút is finanszírozták rajtuk keresztül, kriptóval.
forintban számolva nem feltétlenül jártak jól azok, akik külföldi eszközbe tették a pénzüket.
Veszteségük egy részét a forint erősödése okozza, hiszen a 2022 végi 400 forinttal szemben 2023 végén például 383 forintnál állt az euró árfolyama.
2023-ban akülföldi bankbetéteken és valután buktak összességében a háztartások, legalábbis forintban számolva, és ennél összességében kisebb volt a külföldi kötvényeken és befektetési jegyeken elért nyereségük.
Eddig ez az állás.
-
Addel
senior tag
válasz
Joe123 #116064 üzenetére
Nekem van olyan részvényem amit 27 éve Francia frank-ért vettem, azért mennyi adót kell ma fizetnem ?
-
Joe123
senior tag
válasz
aujjobba #116061 üzenetére
Meg még azzal érdemes számolni, hogy ha hosszú távon úgy gyengül tovább a HUF ahogy szokott (miért ne tenné ugye?), akkor 10-20 év múlva igen vaskos adót kell majd fizetni utánuk már csak az USDHUF emelkedése miatt is. (Én a 9 éve vett, tavaly eladott részvényeim után most kb. 35% adót fogok fizetni a HUF gyengülés miatt.) Hosszú távra szerintem csak és kizárólag TBSZ, a trendszerű HUF gyengülés miatt más szóba sem jöhet, ha csak valaki nem szereti rituálisan szívatni magát az adófizetéssel.
-
-
Vajon az avantis ETF - ekből miért nem elérhető semmi ucits? Csak nekik van International SCV alapjuk is, amiből továbbra sem látni UCITS opciót. Sokszor szóba kerülnek Avantis alapok, és nem esik jól, hogy nem gondolnak európaiakra. Pedig piac, kereslet bizonyára lenne rá. Emerging market profiluakra is
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
tomazin #116054 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/crypto_trade/hsz_19437-19437.html
Itt válaszoltam, hogy ne offoljam tovább a topikot. -
tomazin
veterán
válasz
favagoJoska #116050 üzenetére
mivel en is utalom, amikor nem valaszolnak/reagalnak (gondolom hasonlo okbol), igy valaszolok:
1. elkeszitem a tranzakciot
2. alairom a tranzakciot
3. elkuldom az rpcnek
4. az rpc megnezi,h valid-e a tx (formailag helyes, nem egy random bithalmaz)
5. bekerul a tx a mempoolba
6. kiveszi egy node a mempoolbol, validalja (ellenorzi,h tenyleg az a tarca irta-e ala, vegrehajthato-e, stb) es beleirja a kovetkezo blokkba -
Segal
veterán
válasz
D1Rect #116048 üzenetére
Ez igaz, de annak legalább volt köze a témához. Én ezt a hiedelemcoin-t nagyon nem tudom idesorolni. Pont ezt a célt szolgálná a bitcoin fórumtéma hogy a lelkes hívők oda gyűljenek és győzködjök egymást hogy mindenki vegyen mert abból lesz a Ferrari, de ehelyett jönnek ide hitet téríteni...
Ennyi erővel akár én is feldobhatnám következő témának hogy ne vegyek e fél tonna cukrot, mert úgyis eláll, nem kér enni és ha esetleg holnap történik valami olyan a világban amitől hiánycikk lesz akkor milyen jó befektetést fogok csinálni...
Szóval vegyek cukrot? -
ripo05
tag
Tud valaki olyan MT4-es szolgáltatót, ahol van mindenféle CFD MT4 alatt? Árupiac, nyersanyagok esetleg indexek ilyesmi, nem csak a szokásos FX, meg nemesfémek. Egyelőre csak demóban kellene tesztelés céljából.
-
tomazin
veterán
válasz
Amirol te beszelesz az az rpc. Es nincs szukseg sem sajat nodeot uzemeltetni, sem pedig sajat rpct, ugyanis a tranzakciot a kulcsoddal alairod es elkuldod. Nem kell megbizni senkiben.
116046: meg az offot offba rakni
-
bigdady
nagyúr
Hirtelen azt hittem ez a kriptó topik
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Oppenheimer #115995 üzenetére
A bitcoint (és az összes cryptót) egyetlen dolog hajtja. A spekuláció. Nem egy nocoinerként mondom, igaz hogy nem az elejétől fogva de 2016-tól folyamatosan követtem és pénzt is raktam bele időnként (és vettem is ki) szóval nem arról van szó hogy közöm sincs hozzá.
Amiket felsoroltál értéket az értéktárolással és küldéssel kapcsolatban, ezek az emberek 99,99 százaléka számára semmit nem jelentenek. És a maradék 0,01 százalék aki rakott is bele pénzt azok nagyobb részének sem. Nagyon nagyon kevés az az ember aki valóban használja is valamire és nem csak azért vásárolgatja hogy majd drágábban eladja valakinek valamikor. Pénzküldésra a fintech szektor lekörözte a bitcoint háromszor. Ezt már 2016-ban is érezték a crypto bro-k, és nem beszéltek már ezekről hogy a bitcoin igazi értéke a pénzküldés, hanem a digitális aranyról kezdtek beszélni meg értéktárolásról. Azon kivül, hogy 3-4 éves távlatokban eddig azt lehetett mondani hogy van egy-egy magasabb pont a bitcoin árazásában, értéktárolásnak pont hogy nem jó, mert ahhoz túl volatilis.
Meg ez, hogy nem kell senkiben megbízni... Az emberek 99,99 százalékának teljesen lényegtelen. Mert azért tegyük hozzá, hogy ezeket az "előnyöket" élvezd szükséged van egy saját node üzemeltetésére is, nem elég hogy én fogom a walletem és rácsatlakozok valamelyik megbízható szerverre, mert azzal már meg is bukott ez az elv. Namost ki fog neked node-ot üzemeltetni csak ezért? Még a bitcoint tartót közül is csak nagyon nagyon kevesen. Ha pedig valamelyik "megbízható" szerverre csatlakozok, akkor az miben különbözik attól mintha a bankomban bíznék?
Az intézményi befektetők nagy része sem a technológia miatt rak bele pénzt, hanem a spekuláció miatt. A mai világban ahol a különböző pénzügyi termékekben lebonyolódó kereskedés akár sokszorosoan is meghaladhatja egy ország GDP-jét, ez nem meglepő hogy ha valahol arra látnak lehetőséget hogy pénzt lehet keresni egy kis spekulációból akkor megteszik. De ettől még ne álljunk le, hogy a bitcoin az mennyire forradalmi valami, mert nem az, és a technológia sem érdekel nagyon senkit, csak az hogy találjanak előbb utóbb valakit aki (sokkal) többért megveszi tőlünk a bitcoint. -
válasz
"bitcoinnál meg elég egy address és 20 perc alatt teljesül."
Ez nekem konkrétan 24h+ volt. -
bazsimano
őstag
Sziasztok!
Múlt héten indítottam kiutalást mákból...azóta teljesíthető státuszban van...mennyi idő kell neki...
volt már kiutalásom de nem húzódott el ennyire... -
válasz
#01110937 #116031 üzenetére
Autó és lakás hirdetést is láttam már, hogy elfogadnak bitcoinért.
Figyu, erre írtam, hogy nagyanyám házát kocsival akarták kifizetni. Ebben semmi újdonság nincs, a cserekereskedelem egyidős az emberiséggel. Ettől még 1000000%, hogy ez nem lesz általános, nem lesz kötelező érvényű, és még sorolhatnám. Sem a BTC, sem semelyik kripto nem lesz hivatalos fizetőeszköz értelmezhető gazdaságú országban. Az Alzán tudsz BTC-ért LCD tv-t venni? Na, majd ha erre IGEN lesz a válasz, akkor elhiszem, hogy ebben a buliban van kakaó.
Arról nem beszélve, hogy ezekben a hirdetésekben 100%, hogy az ár amúgy fiatban volt denominálva, csak fizethettél kriptóval is. Érzed ebben az egészben az abszurditást?
Szerintem félreérted a dolgot. Az, hogy spekulációs eszköz egy előjel nélküli kijelentés. Ez nem rossz, vagy jó, hanem ténykérdés. És nem baj, hogy speki eszköz, hiszen ezen kívül is van még ezernyi olyan termék, ami az. Engem csak a mögé költött hatalmas, bármilyen közgazdasági alap nélküli bullshit halom zavar (ami szerintem amúgy az árfolyam egy jó részét támasztja). És az tényleg gyanús kéne, hogy legyen, ha már Tibiatya TóthMáté is folyamatosan a kriptót nyomatja. Persze amikor bebukott valamelyik jó ötlete, akkor ment a sunyulás.
-
törölt tag
válasz
bandus #116032 üzenetére
GEORGE AKERLOF ÉS ROBERT SHILLER Nobel-díjas közgazdászok radikálisan új magyarázatot adnak irracionális viselkedésünkre.
GEORGE A. AKERLOF, a Georgetowni Egyetem professzora, 2001-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott.
ROBERT J. SHILLER a közgazdaságtan Sterling professzora a Yale Egyetemen, a 2013-as közgazdasági Nobel-díj kitüntetettje. Tőzsdemámor (Irrational Exuberance) című könyve a The New York Times bestsellerlistájára került.
Korábbi közös munkájuk: Animal spirits Avagy a lelki tényezők szerepe a gazdaságban és a globális kapitalizmusban (Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy, and Why It Matters for Global Capitalism).imadom ezeket a forrasmegjeloleseket, atom hiteles
no komment.
Egyébként sem vagyok köteles forrás megjelöléseket adni, akit érdekel járjon utána, máskor.
-
törölt tag
válasz
Dluinet #115992 üzenetére
Az arany is véges. Nincs annyi arany, mint amennyi dolcsi, ha komolyan vennénk az aranyra válthatóságot (szerencsére nem kell komolyan venni, mert ez fel lett függesztve).
És a petro dollár sem a régi már... Képtelenségnek tartom, hogy a kriptót, csak úgy pár ember "hobbiból" kitalálta. Túl sok lenne a véletlenből.És mit csinálsz a berakott 1 millióval? Csak nézed vagy veszel is belőle valamit? Egyben rakod be vagy részletekben?
Arannyal, sem nagyon fogsz tudni a boltban fizetni, lereszelsz egy kis darabot vagy?
Bitcoin nem hétköznapi tranzakciókra való.Van aki keres rajta, sokan meg bukni fognak.
Igen, de ezt mindenre is el lehet mondani.#116013 Tapsi
Autó és lakás hirdetést is láttam már, hogy elfogadnak bitcoinért.#116016 kovaax
Vagy van vagy nincs. Sok kamu, lehúzás, és trükközés van ott is. Volt egy fickóü, aki abból lett milliárdos, hogy olyan cégeket segített be a tőzsdére, akiknek be sem szabadott volna jutni, mivel nem teljesítették a feltételeket, de volt erre pár trükk és rengeteg lové az embereknél, befektetőknél. Még így, hogy szabályozták is, vannak ilyen esetek.Kritot meg pont most szabályozzák. ezért is szállhatnak be bankok, alapok.
Az a kripto ami mögött semmiféle teljesítmény, érdemi elképzelés nincs előbb utóbb csődbe megy. Kivétel akadhat egy egy mém coin. Én így látom. Szerintem van hasonlóság, ha nem is teljes egyezés.#116017 Tapsi
Nem igazán erre találták ki. Ez egy demonstratív eszköz, hogy így is lehet, annak az első képviselője. Második az Etherium, aminek nincs korlátozott darabja, viszont folyton fejlődik és még van rengeteg másik. És jönnek a digitális pénzek, ugyan erre a technikára építve.Minden pénzügyi dolognak idő kell, hogy elterjedjen, néhány év nem feltétlenül elég, hagyományos eszközöknél sem.
#116019 Wn2tl
Van egy közgazdász, a tőzsdéről írt könyvet "vadászak hülyékre" nagyjából ez a címe.
szerintem nem végtelen a btc árfolyama sem, de a tőzsdei cégeknek sem, pedig sokszor így állnak hozzá az emberek a tőzsdéhez is. Ezért az árfolyam a tőzsdén sem feltétlenül azonos valós értékkel.Egyébként van pár ország ahol hivatalos pénznem... Mostanság vajon cikkeznek Salvadorról?
Vagy csak akkor volt jó példa, amikor -50%-ban volt az árfolyam?
Az ETH lehet jobbat fog majd menni... egy pont után
Van az is -
gg07
tag
válasz
Oppenheimer #116015 üzenetére
Igen. A volatilitás csökken. A felezèsekkel egyre inkább csökken a készlet. A mostani után legközelebb kb 2028 ban lesz következő. Ez azt is jelenteni fogja hogy az össz készlet kb 94% ki lesz bányászva.
Egy idő után nagyon lassan/nehezen fog csepegni új BTC.
Ahogy mondtátok ott van sok elveszett, inaktív tárca (idővel ez természetesen is nő..lesznek örökös nélküli megboldogult tulajok.) és még ott lesz az intézményeknèl is akik hedgelnek vele, vagy nyugdíj alapok, spot etf.. ezek a szereplők nem fognak aktívan kereskedni vele.
Így egy idő után a piaci mozgások lelassulnak. Csak kérdem én...ha akármennyire jó asset..ha nem fog jó hozammal kecsegtetni már..akkor hol lesz a nagy kereslet rá?Mert p2p ide vagy oda...az emberek többsége nem tudja a pénzügyeit maga kezelni. Kelleni fog a 2., 3.szemèly..ès a bankrendszernek is ez az érdeke.
Attól, hogy valamiből kevés van..nem lesz automatikusan értékes. Kell egy usecase is, egy vonzerő.És a blockchain az lehet az...de kb mindenben tud jobb lenni más crypto. Gyorsaságban,stakelèsben(kamatozásban),okosszerződèsekben, energiahatékonyságban.
Egyedül talán a limitált szám és PoW amiben erős...de ettől még nem biztos h automatikusan értékes lesz.Én a blackrock belépésével is inkább azt sejtem, hogy legyőzni nem tudják...de beviszik abba a rendszerbe amiben ők a jártasak, és behálozzák, leszabályozzák majd... addig is profitálnak belőle.
Tehát röviden még a volatilitás és az alap mohóság hajtjatja az árát egy darabig, de szerintem lesz ennek egy tetőpontja. Amikor elér egy üvegplafont a dolog és onnantól lankad az érdeklődès.
Ez csak akkor működhetne ha tényleg egy értéktartó fizető eszköz lenne és elfogadnák és használnák az emberek. De a CBDC árnyékában és a bonyolultsága miatt ezt kétlem h megtörténne.
Az ETH lehet jobbat fog majd menni... egy pont után
-
Peetey91
senior tag
Hirtelen nem találom sehol a hirdetményt, az Erste Future utáni “díjkedvezmény” hó elejével bezárult, vagy kitolták 31-ig? Valakinek megvan esetleg a dokumentum?
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Oppenheimer #116008 üzenetére
Nem mondanám. Azt állítod, hogy "anélkül tudsz vele értéket tárolni és másnak értéket küldeni, hogy bármiben/bárkiben is meg kéne bíznod." Ez ebben a megfogalmazásban nem igaz. Vagy legalábbis explicit nincsen benne, hogy a fogadó/küldő félben meg kell bíznod, ami viszont elég fontos. Az a lépés, ahogy az adott "érték" kezdetben eljut a blokkláncra, mindenképpen két fél közti bizalomra épül. Az egyik fél a valós érték birtokosa, a másik meg az ellentételezésként felhasznált bitpetáké. Illetve az, hogy az adott érték kilépjen a blokkláncról, szintén két résztvevő egymásba fektetett bizalmán alapul.
Ahhoz, hogy valaki tudjon neked közvetlen átadni BTC-t, tudtára kell hoznod, hogy mi a public addressed. Onnantól kezdve viszont annak akinek ezt átadtad, a blockchain előéleted nyitott könyv. Szerintem ehhez bizonyos szempontból még nagyobb bizalom is kell, mint egy sima bankszámlás átutaláshoz. Az analógia kb. ennyi: ha veszek egy kávézóban egy kávét, akkor a boltnak az egy jó dolog lesz-e, hogy ez alapján én meg tudom nézni, hogy mekkora forgalma volt egy nap, meg egész eddigi működése alatt? Vagy eladsz egy videokártyát: tényleg szeretnéd-e, hogy a vevő tudja, hogy mennyi bitcoinod van? Egyébként ha jól látom, ez ráadásul mindkét irányba működik. Tehát a tranzakció címzettjének a blockchain aktivitása is látható a tranzakció fogadó felének a számára.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Ezt az "értéket", nem tudja más coin (Pl. ETH?)
Btw mehetne off-ba a thread
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
SzGee #116021 üzenetére
Sok millió már elveszett, de pontos adatot senki sem tud.
Nyilván nem lesz nagyobb market capje mint a részvénypiacé, de az aranyét szerintem el fogja érni.
"Vagy ezeket az évek óta nem piszkált BTC-ket valaki begyűjti "okosba"??"
Mégis hogy gyűjtené be bárki? Amelyik wallethez elveszett a passcode, az örökre elveszett.
Wn2tl: Vannak azok az őrültek akik szerint a bitcoin jó pénz lenne, erről fantáziálnak, ők hasznos idióták akik nem sokat tudnak a modern közgazdaságtanról. Nem értik hogy a money supplynak nőni kell, ha nő a gazdaság, a stagnáló és csökkenő árakat romanticizálják, de azzal nincsenek tisztában hogy egy ilyen rigid gazdaság mennyire káros.
-
SzGee
aktív tag
válasz
Oppenheimer #116018 üzenetére
Be kell vallanom, tényleg bánom, hogy 5-10 évvel ezelőtt nem allokáltam bele pár százalékot...
De hogy 5-10 év múlva nem fogom bánni, az szinte garantált... Mégis meddig nőhet még a market cap? Esetleges a részvénypiac market cap-je fölé?
Mert néhányan már nedves álmaikban ezt vizualizálják
Egyébként van arról valami kimutatás, hogy mennyi BTC veszett el örökre kidobott pendrive-okon, elfelejtett jelszók miatt, stb? Nem csodálkoznék ha a nagy része nem is lenne már elérhető senkinek, csak "a bitekben" létezne
Vagy ezeket az évek óta nem piszkált BTC-ket valaki begyűjti "okosba"?? -
balintdavid
tag
Ha esetleg valakit érint: TBSZ feltörés során felmerülő adók kapcsán nem igazán találtam infot, hogy kell befizetni a gyakorlatban. Mint kiderült, egyszerű sztori, ESZJA-ban az adótervezet elfogadása után bankkártyával ki lehet fizetni.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
válasz
Oppenheimer #116014 üzenetére
Ha értékmegőrzésre használod, teljesen irreleváns hogy fiatra át kell-e váltanod vagy sem.
Wut? Eleve fiatból mész BTC-be, nyilván azzal a céllal, hogy egyszer majd zárod a pozíciót. Értékmegőrzés az én fejemben nem azt jelenti, hogy életed végéig tartod az eszközt. Illetve lehet rá így tekinteni, de akkor az örökség, és egyszer majd valaki likvidálni akarja....de már itt a fórumon is szóba jött olyan, hogy valaki például PMÁP-pal fizetne lakásért...
Persze, ez az időszak egészen jövő márciusig tart, amíg be nem zuhan a PMÁP kamata. Utána már senki sem akar majd vele fizetni.Meg ez is olyan, hogy én is akarhatok 50 pótkocsi marhatrágyával fizetni egy kecóért, értéke is van, nem is kevés, de mégis azt mondja majd az eladó, hogy köszi, cash only. Mint ahogy nagyanyám házáért akartak már autóval fizetni. Nem akkora újdonság ám ez! A cserekereskedelem úgy 4000+ éves sztori.
Semmi akadálya nincs annak, hogy 2 magánszemély (vagy intézmény) egymás között nagyértékű tradenél bitcoinban számoljon el.
Persze, csak nincs realitása. Mint ahogy bármi lehet fizetőeszköz, csak azt cserekereskedelnem hívják. Az se véletlen, hogy a BTC még mindig nem terjedt el a fizetésforgalomban, pedig volt rá jó pár éve.Ha figyeled a híreket, akkor azzal is szembesültél hogy egyre több cég rakja az excess cash-ének egy részét bitcoinba.
És ez mit jelent? Mármint a spekuláción kívül?Ha neked lenne igazad, akkor nem egyre magasabb medvepiaci aljak és bikapiaci csúcsok követnék egymást, hanem oldalazna és földbe állna.
Miért?Ezek az érvek amiket felsorolsz az idő múlásával egyre gyengébbek lesznek, és igazából már ma sem állják meg a helyüket.
Miért?Mármint értem, próbálsz ideológiát mögé rakni, csak az érveid abszolút nem állják meg a helyüket. Teljesen egyértelműen a BTC nem része a fizetésforgalomnak, sima spekulatív eszköz, de ha jobb fej akarok lenni, azt mondom, hogy felhalmozási eszköz.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Oppenheimer #116014 üzenetére
Tartja a mondás hogy mindenki annyiért vesz Bitcoint, amennyiért megérdemli. A konzervatívabb felfogású, lassabb reagálású befektetők majd akkor fognak beszállni, amikor 30 éves track recordja lesz, és már a legtöbb cég és magánszemély tart belőle valamennyit.
Ekkorra már az aranyét meghaladó market capje lesz és sokkal alacsonyabb volatilitása, és természetesen jóval alacsonyabb hozama. Aki követi a piacot az látja is, hogy ahogy nő a mérete, egyre csökken a volatilitása, már rég nincsenek olyan durva napok mint előző ciklusban, és az előzőben sem voltak olyan durvák mint az azelőttiben.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Vision #116013 üzenetére
"Ez akkor lenne releváns, ha BTC-ben lehetne javakat vásárolni. Nem lehet. Ha meg át kell váltani USD-re, onnantól egy tőzsdére vagy utalva."
2 dologban tévedsz:
1.: Ha értékmegőrzésre használod, teljesen irreleváns hogy fiatra át kell-e váltanod vagy sem. Mindennek az értéket mérned kell valamiben, mindig lesz mérce.2.: Nem is mindennapi fogyasztásra való. Nem tudom figyelted-e, de már itt a fórumon is szóba jött olyan, hogy valaki például PMÁP-pal fizetne lakásért, meg ehhez hasonló trade ötletek. Semmi akadálya nincs annak, hogy 2 magánszemély (vagy intézmény) egymás között nagyértékű tradenél bitcoinban számoljon el. És miután egyre csak nő az adoptáció, így ez egyre gyakoribb lesz. Ha figyeled a híreket, akkor azzal is szembesültél hogy egyre több cég rakja az excess cash-ének egy részét bitcoinba.
A spekuláció csak rárakódik erre, amiatt vannak a boom-bust ciklusok, ez egyszerű pszichológia.
Ezért nem való a legtöbb befektetőnek. Nem értik az egészet és a volatilitás kicsinálja őket.Ha neked lenne igazad, akkor nem egyre magasabb medvepiaci aljak és bikapiaci csúcsok követnék egymást, hanem oldalazna és földbe állna. Ezek az érvek amiket felsorolsz az idő múlásával egyre gyengébbek lesznek, és igazából már ma sem állják meg a helyüket. Akkor se állták meg amikor 2017-ben beállította a 20k-s csúcsot, most már még kevésbé.
-
válasz
...anélkül tudsz vele értéket tárolni és másnak értéket küldeni, hogy bármiben/bárkiben is meg kéne bíznod.
Ez akkor lenne releváns, ha BTC-ben lehetne javakat vásárolni. Nem lehet. Ha meg át kell váltani USD-re, onnantól egy tőzsdére vagy utalva.Amúgy még ez is totál indifferens, a BTC piacot simán csak a kapzsiság / spekuláció hajtja. Te is ezért tartod, nem azért, hogy pénzforgalomra használd.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
PredatorZoli #116011 üzenetére
Jó, pont az ETF approval környékén írtam hogy ennél már valószínűleg sosem lesz lejjebb, akkor 30-35k volt. Izgalmas lesz
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Oppenheimer #116010 üzenetére
Én is, amikor megint beesik 30k-alá
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
PredatorZoli #116009 üzenetére
Be fogom idézni ezt a hsz-t amikor eléri a 200k-t és csökkentettem a pozim méretét.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Nekem az az érzésem, hogy ebben a hypehullámban is rengetegen fognak az út szélén maradni. Megint az van, hogy a hullám tetején, amikor már kellően függőleges az emelkedési görbe, érzi magát legyőzhetetlennek és tolna be a motyóját... Ilyenkor valamiért mindenki biztos benne hogy ez 200 ezret meg 1 milliót ér.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
"Hogy ne lenne már értéke. Te nem látsz benne, de ettől még van neki, és elég kézzelfogható: anélkül tudsz vele értéket tárolni és másnak értéket küldeni, hogy bármiben/bárkiben is meg kéne bíznod. Nincs 2. Fél (Tárolásnál) Vagy 3. Fél (Küldésnél). Nincs bank, nincs bróker, nincs közvetítő, nincs semmi, csak a distributed ledger amit nem lehet feltörni és immutable."
Ez nem csak előny. Ha bármikor a chainen kívüli dolgot akarsz chainen belülire váltani - vagy fordítva -, akkor a tranzakció másik fele tudni fogja, hogy milyen addressre kell elvégeznie az utalást. Onnantól, hogy az address ismert, annak pont a distributed immutable ledger miatt az összes tranzakciója ismert lesz. Persze ennek a hatását lehet minimalizálni több address használatával. Ha valóban anonim közeli állapotban akarsz lenni a bitcoin esetén, az csak bányászott coinnal fog menni és ott is csak addig, amíg valakinek nem valamilyen ellenértékért cserébe utalsz. Tehát mondjuk arra tökéletes, hogy bányászott bitcoinnal támogass valamilyen szervezetet, de ha nem bányászott bitcoinnal fogod megtenni ugyanezt, akkor már legalább az a fél akitől az elején a bitcoint veszed, valamilyen szinten fogja tudni, hogy ki vagy. És nem szeretném lebecsülni az első cél nemességét, de gyakorlatilag mindenki piramisjátéknak használja a bitcoint, meggazdagodási céllal.
Egyébként mivel transaction refuse/storno lehetőség nincs, szerintem kellően korrupt rendszerekben kompromittálásra is remekül felhasználható eszköz.
-
Oppenheimer és PredatorZoli koszonom a visszajelzéseket. A UCITS faktor ETF portfolios RR topikban sem voltak róla különösen kedvező visszajelzések, hogy megérje variálni. Minden esetre a 10 év múlva "revízió" érdekes kérdés, talán az alap és index célja jobban megfogalmazható azzal, hogy "német kisbefektetők etikai elveivel és preferenciáival compliant" metodikával legyen összeválogatva.
Hogy számukra legyen vonzó & fő customer-körnek őket tekinti.
-
nort_on
senior tag
válasz
SzekeresPeti #116004 üzenetére
Magyar piac az IBKR-en sem olcsóbb, ebben az esetben kb jó a kalkuláció.
-
SzekeresPeti
tag
válasz
nort_on #115993 üzenetére
Írtam, hogy részvényt veszek belőle. Valószínűleg csak 1 félét, hogy csak egy transzfert kelljen fizetni váltáskor az egész TBSZ után. Ez az egy valószínűleg a Richter lesz. Első ízben veszek többet, kb fél millióért, a többit havonta - kéthavonta venném, ha lesz rá keret. De az is lehet hogy bemegy egyben a fél milla, aztán több nem is megy rá a gyüjtőévben. BUX-nak nagyjából megfelelő portfóliót állítok össze amúgy, a többi elemből már elég jól bevásároltam az első TBSZ-en. Magyar részvény után nincs 7 EUR tudtommal, így ezzel nem számoltam.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
PredatorZoli #116000 üzenetére
5 év az nem az igazi hosszútáv, ebben egyetértek, de abban nem, hogy semmi. Én most kijelentem hogy 5 és 10 év múlva sem fogja a solactive multifaktor index az S&P500-at megverni 10 és 15 éves távon. Majd jöjjünk vissza és nézzük meg.
Nyilván most csak erről az indexről beszélek, egy rendes multifaktor stratégia az más téma.
-
válasz
Oppenheimer #115999 üzenetére
Mondjuk pont ezek a példák azok, amik elég kretén módon torzították el a normális piaci folyamatokat, és kiemelten kedveztek 1-1 szektornak. Ez beépült az SP500-ba, de aki meg nem ezekbe tartozott, az nyilván alulteljesített. Viszont a következő időszak simán lehet az övék is. Nem mondom, hogy így lesz, de az előző időszak alapján értékelni nem biztos, hogy szerencsés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Star Trek
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra