Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
AIRBNB portfolio podcast.
[link]Fontos számok: Terézváros 20.000 lakott ingatlan. 900 kiadó. 2700db AIRBNB lakás.
(Ehez rakjuk hozzá, hogy amit ki lehet adni albinak 280Kért az AIRBNBben 900Kt hoz. Befektetői szemmel baromira nem mindegy, hogy havi 280K van belölle vagy 900K. Teljesen mást pénzt ér.)
Ha a lakások fele hosszú távú kiadásra kerül az is brutálisan növeli a kiadó lakások számát.
Lényegében mind prémium lakás. A lakások nagyja kicsi.
A m2 árak valószínű a népszavazás hírének hatására csökkenni kezdtek!
A hatás nem áll meg terézváros határánál, tovább fog gyűrüzni. Ez egyértelmű a nagy kérdés jelenleg, hogy lesz e BP/országos... szabályozás. Ebben az esetben áttételesen még olyan városok is bár mérsékelten de érintettek lehetnek ahol nincs is Airbnb, pl Érd, Budaörs...
A piac állapota pedig, hogy a lakbérek már jelenleg se tudnak növekedni, elakadtak.Ebben nem csak a podcast van benne hanem saját gondolat is. Szerintem nagyon optimista nem csoda ingatlanos hogy azt vizionálja, hogy ettől csak megáll lokálisan az áremelkedés. Azt a végén megmondja, hogy már most áll. Persze nem csoda ingatlanos egy 3-4hónapra befagyott ingatlanpiac az ingatlanosnak nagyon nem jó.
-
stingy2
senior tag
válasz
Moltiszanti #122080 üzenetére
T-notes más kávéház, abból még nem sikerült vennem, mert úgy 100.000$ a beszálló. Annyit meg kötvénybe nem rakok.
Ez nem ETF. A T-bill az amerikai DKJ. Max 1 éves futamidejű, és diszkont áron veheted meg, tehát nem kamatozik. Adót usákok nem vonnak, meg a nav se, mert tbsz-en van. Most a közeli lejáratok 5% körül hoznak, a távolabbiak 4 körül, ez mindig az alapkamattól függ. -
Horvi
őstag
válasz
powerwade #122090 üzenetére
Igen most PP-ben nekem a Deposit account az HUF, oda berakom a pénzt. Utána megveszem a VWCE-t és kitöltöm a szükséges összegeket. Az EUR.HUF árfolyamot kinézem az IB-ről(amennyiért váltotta) és utána kiszámolom VWCE vásárlás összegét + fee-t HUF-ban(lehet, hogy lehetne egyszerűbben is). A kijelölt részhez meg beírom a HUF összeget, az EUR részt meg a PP kitölti előtte(remélem érthetően írtam):
-
korcsi
veterán
válasz
PredatorZoli #122093 üzenetére
Bázisdeviza a helyes kifejezés?
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz
Fehérsólyom #122071 üzenetére
koszonom mindenkinek aki erdemben hozzaszolt!
https://lightyear.com/hu/mmf/BRICEKSP:ISE
Ez mondjuk egy egzakt MMF, EURban, minusz nelkul (talan)
A figyelemfelhivast a minuszbamenetelre koszonom.
Tanulmanyozom a kerdeskort!
Igazabol a Blackrock EUR lehetosege tobb mint sexy, de IBKRnel nem latom.
-
powerwade
senior tag
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
jackbacsi87 #122088 üzenetére
"Előtakarékossági szerződés" vs "bármilyen havi rendszerességű megtakarítást elfogadnak"
Én itt érzek ellentmondást, ugyanis a legtöbb megtakarításnál nincs semmiféle "szerződés". Azok a befektetési termékek, amikre szerződni kell, mint biztosítások és hasonlók, meglehetősen rossz opciók. A legjobban azzal jársz, ha egy értékpapírszámlára utalod a 60 ezret, és ott befekteted valami ETF-be vagy befektetési alapba, vagy az államkincstárhoz utalod és állampapírt veszel belőle.
Az államkicsntárnál most elvileg indult egy ilyen lehetőség, hogy állandó befektetési megbízást lehet adni amiből a beutlat pénzt minden hónapban automatik befektetik:
[link]
Ha ez utóbbit elfogadják, akkor talán ezzel jársz most így kezdésnek a legjobban szerintem. -
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Győrben pályáztam önkormányzati lakásra amit megkaptam. Ennek egyik feltétele egy előtakarékossági szerződés, amire havi 60e-et kell beutalnom. Max. 5 évig enyém a lakás, de az is lehet előbb dobbantok. Csütörtökig kellene lezongoráznom a dolgot. Nincs nagyon megkötés, bármilyen havi rendszerességű megtakarítást elfogadnak. Tudtok esetleg ajánlani valamit, merre induljak el?
-
Horvi
őstag
Köszi szépen így már megvan. Sikerült is majdnem fillérre pontosan hozzáigazítani a PP-t.
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Ha IB-nél TBSZ-re veszek mondjuk VWCE-t és a pénz HUF-ban volt akkor ugye automatikusan átváltja az IB EUR-ra. Az lenne a kérdésem, hol tudom megnézni, hogy ennél a vásárlásnál milyen EUR.HUF árfolyamon váltotta? PP-ben vezetném a dolgokat de a PP-ben levő EUR.HUF árfolyam egy kicsit más(más időpont, más forrás nemtudom) és így egy kicsit pontatlannak érzem a dolgot követés szempontjából. -
Moleman
addikt
válasz
HussarF #122075 üzenetére
Kicsit azért ferdítős a cikk, mert idéz egy vásárlótól, hogy összességében amúgy drágább lenne ott bevásárolni, csak az akciós dolgokat éri meg kint venni, a listában viszont jó eséllyel pont a most akciós dolgok vannak összehasonlítva a nem akciós teszkós árakkal.
Akciósan nálunk is hasonló áron van minden, kivéve a sajt, az tényleg végtelenül olcsó kint - kérdés, hogy milyen minőséget adnak ennyiért. -
stingy2
senior tag
válasz
Usd esetén IB-nél én amerikai dkj-ben (T-bill) parkoltatom a kp-t. 1000usd a min, akár 30 napos lejárattal is van, ha ez érint vkit.
-
tz970
csendes tag
válasz
A min. 10k USD a BNP-snél nem tudom honnan van, én vettem idén IB-nél maradék 50 USD-ért is, igaz előtte volt már 10k USD feletti összegre belőle.
USD-re én még IB01-et veszek rövidre, ez ETF
-
vnorbi
aktív tag
válasz
rolkaDb #122072 üzenetére
A D241127 és a D241223 közt várhatóan már nem lesz új kibocsátás.
A jövőbeni kibocsátásokkal kapcsolatban a kibocsátási tervből lehet kiindulni, a hozamokhoz meg az éppen aktuális referenciahozamokból lehet számolni (kb azonos időtávot kell nézni (3, 6 vagy 10 hónap), és az alatt lesz néhány tizeddel a Kincstári hozam).
-
Lehet, hogy ez inkább spórolós topik, de itt is volt téma:
Szlovákiai bevásárlás: megnéztük, mi olcsóbb a szlovák Kauflandban, és mi a magyar Tescóban -
aujjobba
addikt
válasz
EUR-ra esetleg:
Amundi EUR Overnight Return UCITS ETF Acc
FR0010510800 -
Fehérsólyom
aktív tag
válasz
kozeposztaly #122041 üzenetére
EUR esetén szerintem ezt is érdemes megnézni, annak ellenére, hogy osztalékfizető:
iShares EUR Ultrashort Bond UCITS ETF EUR (Dist)USD-re, IBKR-nél eddig én csak az alábbit találtam, de sajnos ez nem ETF, hanem alap, így 10.000 USD a minimum vásárlási összeg:
BNP Paribas Funds USD Money Market Classic CUSD-re MMF-ként funkciónáló ETF-et még nem sikerült találnom sajnos. Esetleg másnak van javaslata?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
rolkaDb #122062 üzenetére
Csak a MÁP+-nál van büntetés nélküli visszaváltási időszak, ezeknek a Nyilvános ajánlattételében "Kamatjuttatást Követő Vételi Időszak"-ként szerepel, a többi állampapírtípus esetében nincs ilyen, ezért nem találtad meg a kiválasztott DKJ-nél sem. Azaz a többi papírnál csak a lejáratig tartás esetében garantált a névérték 100%-os visszakapása.
Nem szoktam előre rendelkezni, de talán úgy van, hogy esedékesség kiutalásáról bármikor lehet előre rendelkezni, de ha eladsz valamit, az ellenérték kiutalásáról előre nem, csak az eladással együtt, vagy az eladás után rendelkezhetsz (csak azonnali eladás van, előredátumozottat nem lehet rögzíteni). Ha nem kérsz kiutalást, akkor a Kincstári pénzszámládon írják jóvá a pénzt.
-
kovaax
őstag
válasz
kozeposztaly #122041 üzenetére
Az a baj ezekkel, hogyha megnézed az árfolyamot, hogy van amikor csökken. Szóval ésszel kell belefektetni, nem olyan mint egy magyar lakossági állampapír, ami mindig csak nő.
-
rolkaDb
aktív tag
válasz
vnorbi #121962 üzenetére
Köszönöm, pedig átfutottam az ajánlattételeket. Így már világos.
Másik kérdésem következne.
A Példa kedvéért legyen adott; D241127.
Ez a DKJ ugye lejár 11.27.-én. A számolás menete tiszta, ellenben a visszváltással.
Hol, melyik doksiban találom, hogy mikor lehet büntimentesen visszaváltani lejáratkor? T+x. napot hogyan kell számolni?
Illetve visszaváltás előtt, ami tételezzük fel t-y(2), appon belül kell rendelkezni a kiutalásról? Illetve ha nem kötelező, akkor a pénzszámlán megjelenik vagy van egyéb teendő ezzel? -
AMD Power
titán
válasz
kozeposztaly #122054 üzenetére
Ingatlan? Mi más ha nem befektetés, megtakarítás?!
-
adam0913
tag
IB TBSZ lejelentéshez infó a supporttól(nem tudom, hogy már valaki bedobta-e fentebb):
a héten lesz kész az IB hivatalos tájékoztatója, addig várni kellene a bejelentéssel -
tototos
addikt
válasz
A topik címe mibe tegyem a megtakarításaim, így ha valaki ingatlanba szeretné esetleg azon belül airbnb akkor releváns. Ez szerintem olyan, hogy mikor mi van felkapva. 1 éve a PMÁP téma pörgött, most az ingatlan inkább.
-
válasz
Mivel az egész airbnb/ingatlan jelen vetületben befektetés, ezért nem offtopic.
-
kozeposztaly
csendes tag
mennyire offtopic egy befektetési fórumon az
- ingatlan mélységében kivesézése?
- az airbnb?
- a politika (sokszor csak árnyalatnyi gazdasággal)?Kicsit eltolódtak a témák az utóbbi időben. Régebben több volt a jobban témábavágó.
Peace&love, no offense, csak az utóbbi időben feltűnt mindez...régebben jobban odaszóltatok.
ON:
szabad kp / money market fund IBKRnél:
[link] -
axioma
veterán
válasz
A Zéé #122049 üzenetére
nem ismerem a keruletet, de nem lennek meglepodve, ha a lakossag fele nem konfrontalodna allandoan es a masik oldalon is voltak azert ervek
meg az online szavazas is egy jelentos reteget (idosek, anti-tech emberek) kizart akkor is, ha erdekelte volna, foleg miutan mar az utcai segitsegben is kiderult, hogy nem lehet bizni -
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli #121979 üzenetére
Relatíve könnyen össze lehetne rakni egy relatíve jó szabályzást de amikor pl a bank állampapír vásárlás tvt nem tudták megírni... és sorolni lehet a rendeleti kormányzás, nincs társadalmi vita... csodákat simán félrecsúszhat....
Nekem a témában a kérdés a szavazat vonal. Nekem nem teljesen egyértelmű. Az biztos nagyon jól fel tudják mérni mi hoz szavazatokat, nagyon profi/jól fizetett hálózatkutató csapatuk van.
btw kellett lakást venned...
@Drizzt Akinek van 1-5+ AIRBNBs lakása annak ez a szavazás sokkal fontosabb mint a választások... Logikusan elment és vitte a feleségét meg mindenkit akit tudott. Másik oldalon meg azon lakok mentek szavazni akiknek a t*kük tele van az egésszel. Akit nem zavar az nem fog felöltözni elmenni szavazni.
Így vedd a 20%ot. Az a 20% így vagy úgy de érintett. Nagyon sok az a 20%. Ebből látszik mekkora haszon/gond az ARBNB és tsai. -
pictigjis
őstag
-
A Zéé
addikt
válasz
axioma #122048 üzenetére
Lehet... De azt, hogy valójában mennyire érdekli az embereket, azt azért elég jól mutatja.
Több nap volt a szavazásra, és még elmenni se kellett volna otthonról! És szerintem az a lakók mindennapjait jobban befolyásolja, hogy 2 naponta új brigád hömbölög a szomszéd lakásban, mint az, hogy ki mit "csinál" az EP-ben. Emiatt én úgy gondolnám, hogy jobban kellene érdekelje az embereket egy ilyen kérdésben a vélemény nyilvánítás, de valójában meg a túlnyomó többség mégse foglalkozik vele.Persze tudom én, hogy ez ugyanolyan, mint a nemzeti konzultáció, hogy az egész csak arra megy ki, hogy egy szűk, de hangos réteg véleménye alapján megkapják a szükséges "felhatalmazást" egy olyan dologra, ami már eleve eldöntetett.
-
A Zéé
addikt
válasz
D1Rect #122044 üzenetére
nekem ez a 6083 leadott szavazat azt mutatja, hogy a nagy többség pont nem foglalkozik a kérdéssel. Ha igazat mond a Wikipedia, akkor ~35k lakosa van a VI-nek, ebből lehet szavazókorú 27-28k ember, és ennek az ötöde mondott véleményt... Hát az kb. semmi egy olyan kérdésben, ami elvileg alapvetően befolyásolhatja minden ott lakó életét. A tényleg lényegtelen EP szavazásokon nagyobb szokott lenni a részvételi arány.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
D1Rect #122044 üzenetére
Alapvetően egyetértek, főleg, hogy ezeket az embereket arra fogják használni, hogyha bármi kellemetlen hatás van, majd rájuk lehessen kenni. Amúgy ezt is el lehetett volna intézni egy tollvonással, de gondolom látják, hogy a döntés elég megosztó, nem akarják teljes szélességgel beletenni az arcukat.
-
Drizzt
nagyúr
Meglett a dontes, hatodik keruletben airbnb over, bar csak 2026. Januar 1-tol. Bar meglep, hogy csak 54% lett az igen. De attol meg jobban feltem, hogy nem is lesz meg. Akkor johet a masodik felvonas a kormanytol. Szeptember vegeig ok is igertek, hogy kitalalnak valamit.
-
kozeposztaly
csendes tag
IBKRnel, TBSZre, fennmarado kp-re milyen MMF ETFet tudtok javasolni?
Ergo valami penzpiaci alapot keresek olcson, EUR/USD alapon.Jol gondolom, hogy az IBKRnel elerheto lekotetlen penzre szolo by default kamatozas TBSZen nem mukodik, oda valami ETF kellene?
Lyxor Smart Overnight Return UCITS ETF C-EUR
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=LU1190417599Xtrackers II EUR Overnight Rate Swap UCITS ETF 1C
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=LU0290358497ezek mennyire mellenyulasok?
-
tototos
addikt
válasz
Simia #122038 üzenetére
Pont azt számoltam hogy ha évi 6 milliót rakok erstebe akkor 27 ezer forint a vételi plusz dij. Az IBnél lenne ez 24 igaz ott rakhatnék többet is ugyanennyiért.
@axioma: nekem kb 15 éve az ersténel van a számlám, most még egy babavaro hitel is. Igaz sajnos ez nem sokat jelent náluk, most is csak a beérkező fizetés miatt lettem prémium ügyfél ami nem sok előnnyel jár, sőt a privát bankár állandóan ajánlgatja a saját befektetésuket. -
axioma
veterán
válasz
tototos #122037 üzenetére
kerdd at magad online-ba az ersteinvestment reszrol, akkor csak 0.35%, de nagy penzt nem vinnek erstebe (pontosabban hasonloan vagyok, csak erste szamlam sincs, es nem is fogok odavinni sot vszinu transzfer is lesz)
#122040 Ha 0.45%-ert kereskedsz, akkor fioki besorolasu vagy befektetesi szempontbol, attol hogy online leszel, a banki premiumod meg kell maradjon, az egy masik szerzodes -
Simia
junior tag
válasz
tototos #122037 üzenetére
Ha meg nyitok IBt akkor meg felesleges az erste mert az IBnél mindenképp kell 2 ezret fizetni havonta.
A havi 2000-es díjra lehet úgy tekinteni, mint a diverzifikáció díjja. Mint ilyen, nem feltétlenül felesleges. Ha csak a költségcsökkentés az egyetlen cél, akkor igazad van, az IB mindenképpen olcsóbb ha rendszeresen vásárolsz.
Az IB bár nem banki hátterű bróker, de tőzsdén jegyzett cég, ami szerintem biztonságot ad.
-
tototos
addikt
válasz
Simulacrum #122032 üzenetére
Nekem hasonló dilemmám van. Jelenleg Erstes vagyok. A future programmal 2 évig "csak" a 0,45% vételi díj van. Havonta 500 ezret tudok középarfolyamon váltani. 2 havonta tudok 1 milliót berakni amivel kb ugyanott vagyok mint ha IBn venném. A problémám hogy év vége fele 20 millió forintot kellene eurora váltani majd berakni ETFbe. Ez az Erstenel jóval nagyobb költség mint az IBvel. Ha meg nyitok IBt akkor meg felesleges az erste mert az IBnél mindenképp kell 2 ezret fizetni havonta.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Simulacrum #122032 üzenetére
Voltam hasonló helyzetben kb 1 éve. Én áthoztam mindent az IB-hez.
-
Simulacrum
senior tag
Egy kosárban minden tojást vagy elfogadni a nagyobb költségeket?
Az Erstétől áthoztam minden TBSZ-em az IB-hez, már csak a KBC-nél van még megtakarításom. Kb. 1/3-2/3 az arány a KBC és IB között.
Szeretem, hogy az IB-n fillérekért tudok vásárolni, eladni, a KBC-n évente csak akkor szoktam, mikor év elején befut a jutalékkedvezmény. Szívem szerint a most lejáró KBC TBSZ-em áthoznám az IB-hez, de az egy kosárban minden tojás dolog miatt nyilván megfontolandó.
Az olcsóbb díjak mellett sokat hallom azt is, hogy az IB-n nyugodtan lehet több száz milliós portfóliót is tartani, mert óriási, a részvénypiacon is jelenlevő bróker.
Mit tennétek a helyemben? Maradnátok a jelenlegi felállásnál vagy át mernétek hozni szép lassan mindent az IB-hez? -
Pá
addikt
válasz
Drizzt #122024 üzenetére
De neked sem azzal van bajod, ha 1 ember kiadja a sajátját, az belefér.
Akkor lesz probléma, amikor már a lakások X%+ airbnb egy adott részen.PredatorZoli: igen pontosan ilyesmire gondolnék. Egy adó vagy valami, ami miatt csak mondjuk a felső és jól működő airbnb rétegnek fogja megérni csinálni, a többiek automatikusan kikopnak, mert a megtérülésük beesik a sima hosszútávú lakás kiadás környékére. Így nem lenne egyensúlytalanság.
-
Major Lion
senior tag
-
Catman
aktív tag
Tudom, hogy ez egy pénzügyi topic, de nem lehet mindig csak a gazdasági oldalát nézni a dolgoknak. Egyrészt igaza lehet azoknak, akiknek nem tetszik az airbnb árfelhajtó hatása. Másrészt ami az utóbbi 10 évben a turizmusban történt, az környezetvédelmi és helyi lakosság szempontjából nem lesz hosszabb távon fenntartható. Én teljesen megértem a spanyolokat (vagy portugálok?) és görögöket, hogy tökük tele van a sok turistával. Olyan szinten túl van már tolva, hogy a helyiek számára élhetetlenek ezek a helyek. Gondolom BP belváros hasonló. Szerintem hamarosan ezzel kapcsolatban is muszáj lesz valamit tenniük a kormányoknak.
-
Simia
junior tag
válasz
PredatorZoli #122012 üzenetére
Nem látom hogy ez bármiben különbözne a covid helyzettől, az is egy 100%-tiltással egyezett meg, tehát a hatás is hasonló kell hogy legyen.
Szerintem lényeges különbség, hogy COVID idején eltűnt egy olyan kereslet, ami most az AirBnB tiltásától nem fog eltűnni.
COVID idején nem voltak itt a turisták (akik AirBnB-znek), de nem voltak itt az itt tanuló diákok (akik a sima albérleti piacon nyomulnak), de hazamentek a magyar diákok is, akik szintén a sima albérleti piacon bérelnének.Szerk: kihagytam a hazaköltöző távmunkásokat. Azokat a fiatal felnőtteket, akik hazamentek vidékre a szüleikhez, mert miért fizessenek itt albit, ha egyébként is online fognak dolgozni. Ezen felül jópár kisgyerekes ismerősöm is vidékre költözött, mert ha nem kell bejárni, azért vannak BP-től élhetőbb városok is.
-
66zio
aktív tag
Megint az a probléma, hogy aki érdekelt ebben annak nyilván ez rossz lesz. De elvileg egy társadalomban élünk. Társadalmi érdekeket is szem előtt kellene tartani. Az autószervizeket miért nem sajnálja senki, hogy szabályozva vannak, hogy nem önthetik a használt olajat a folyókba? Pedig ha ezt megtehetnék, több pénzük maradna, ők fektettek bele hogy legyen egy szervizük, mi az, hogy a társadalom beleszól a dolgukba? Csúnya róóóósz szabályozás fúj fúj..
-
Drizzt
nagyúr
"Nem is értem, hogy merülhet fel komolyan.
Magával az airbnb koncepcióval szerintem senkinek sincs baja, egyedül a túlszaporodásuk aggályos."Nekem van. Teljesen kiöli a városokból az eredeti karakterüket és ott élés céljára a szálláshelyekkel túlszaturált részeket kis túlzással élhetetlenné teszi. Ez nem budapesti probléma, világszerte megkeseríti a helyiek mindennapjait és jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz is a túl olcsó turizmus. Ennek egyik oka az Airbnb. Nyilván van más oka is, de egyik fő oka ez.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Hogy teszel igazságok, hogy ki csinálhatja és ki nem? Nyilván akkor valami adó/díj kéne. Azt kell mondani, hogy minden engedélyt bevonunk, és új engedélyt kiváltani mondjuk egyszeri 300e Ft/nm áron lehet, plusz az engedély további 100k Ft/hó, és olyan magasra lőni ezeket a díjakat hogy ne érje meg annyira a dolog illetve amilyen díjal már megfizeti a kiadó az általa okozott externáliát. Kérdés, hogy akkor nem-e indulnának meg a trükközések ennek elkerülésére.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Segal #122016 üzenetére
Nem kell feltalálni a meleg vizet. Érdemes lenne utána olvasnod, hogy a nagy világban ott ahol ezt/ehhez hasonlót meglépték, milyen hatása volt rövid távon és hosszabb távon. Lisszabonban például a tiltást követően azonnal beestek az ingatlanárak 10%-al, pedig ott egy sokkal óvatosabb, részbeni tiltást dobtak ki. Sok helyen ahol csak az új engedélyek kiadását szüntették meg (meglevőek maradhattak), már ott is drámai hatása volt és nem csak átmenetileg.
-
Pá
addikt
Egyrészt tényleg van egy egyensúlytalanság a rendszerben, ami miatt túlburjánoztak az airbnb-k, ezt kezelni kell. De a teljes tiltás ugyanolyan káros és egyensúlytalanságot okoz majd máshol, ez sosem jó megoldás. Nem is értem, hogy merülhet fel komolyan.
Magával az airbnb koncepcióval szerintem senkinek sincs baja, egyedül a túlszaporodásuk aggályos.Szerintem mindenképp egy olyan jellegű szabályozás lenne ideális, ami kicsit kevésbé megérőssé teszi a dolgot, de nem lehetetleníti el teljesen. Valami plusz adó vagy ilyesmi.
Így az önkormányzati bevételek is megmaradnak, turizmust sem gyilkolják meg teljesen, de a helyi lakosok is fellélegzhetnének valamennyire. -
-
-
Segal
veterán
válasz
PredatorZoli #122012 üzenetére
Azért a coviddal való összehasonlítás nekem egy kicsit erős. Addig ok, hogy 100% tiltás, de ott konkrétan családok ezrei vesztették el az állásaikat, brutál mértékű para volt stb. Igazi világvége hangulat...
Én inkább egy részvényhez hasonlítanám ami kap valami hirtelen negatív hírt amitől akár egy nagyobbat zakózik, de aztán idővel helyreáll és dübörög tovább.
Itt bőven lesz idő terveznie a tulajoknak hogy mit és hogy szeretnének és ugye leleményes a magyar, biztosan lesznek trükközők is...
Összeségében a lényeg hogy a covid egy nem várt, hirtelen jött para volt, ami brutál veszteséget jelentett a TÖBBSÉGNEK, itt meg egy előre bejelentett, tervezhető dologról lesz szó ami readásul KEVESEBB embert érint.
Ezért gondolom hogy max kezdetben okoz egy kilengést amikor páran az elsők szeretnének majd lenni akár eladáskor, akár kiadáskor, de aztán a többiek már megtervezhetik a piac hangulatától a stratégiájukat. -
buherton
őstag
válasz
dnelb #122005 üzenetére
Milyen más képet festene le ő, ha nem azt, hogy az airbnb beszántása nem járna pozitív változással?
#122010 Vesa: Ez egy visszatérő érv, és szerintem a dohány tudja ezt jól bemutatni, hogy miért nincs teljesen így. Ugye a dohányon elég nagyot kaszál az állam, cserébe az állam többet költ az EÜ-re, mint amennyit kaszál a dohányon, vagyis összességében nem éri meg.
Megfogalmaztad - szerintem teljesen jól - , hogy miért jó az airbnb, na de hol van a mérleg másik serpenyője?!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Segal #122003 üzenetére
Nem látom hogy ez bármiben különbözne a covid helyzettől, az is egy 100%-tiltással egyezett meg, tehát a hatás is hasonló kell hogy legyen. Akkor az esés a bérleti piacon drámai volt. Ha visszanézünk mi volt akkor, a piac akkor állt vissza a korábbi árakra, amikor a helyzet elhárult és újraindultak ezek az airbnb-k. Ez most ha nem fog újraindulni, akkor nem látom be, hogy miért lenne ez csak rövid távú. Szerintem ez egy permanens dolog, a bázist egy bizonyos értékkel permanensen csökkenti, hisz a kínálatot is permanensen növeli.
Azt senki nem vitatja el hogy ha közben majd nőnek a bérek az felfelé emeli a bérleti díjakat, ez ez két egymástól teljesen független hatás, kár őket összemosni. És még persze lehetnek egyéb katások, amik majd idővel szintén feljebb húzzák, de ez megint ettől teljesen független.
Ez a gyakorlatban annyit jelent hogy a tiltáskor lesz egy levágás, és majd utána ezek miatt az egyéb hatások miatt lesz egy szép fokozatos emelkedés. -
Vesa
veterán
válasz
Major Lion #121988 üzenetére
Ja, gondolom Te sem utazol sehova. Vagy azt tűrni kell az ottaniaknak, mert akkor a nagy magyar ember utazik, de itt aztán ne tologasson senki guris bőröndöt. Azt csak a magyarnak lehet, külföldön.
erdey_a
+1
Aki nem érti, mi ezzel a probléma, az nyilván soha életében nem vállalkozott. Csak dolgos vállalkozók részvényeit veszegeti, kényelmesen a fotelből.Persze nem ez lesz az első furcsság ebben a topikban.
-
Vesa
veterán
válasz
Joe123 #121984 üzenetére
Van ami ellene szól, ez pedig a turizmusból származó bevételek. Nyilvánvaló, hogy az Abnb-zők nem fognak háromszoros áron szállodába menni, elvégre, van éppen elég másik desztináció a világban, ráadásul sokkal szebb helyek. Akkor majd mennek oda. A vonatkozó károkat remélem ebben a topikban nem kell ecsetelnem, pl. az érintett vállalkozások -vendéglátók, éttermek, kávézók, szuveníresek stb.- csökkenő forgalmát, ezzel együtt munkahelyek csökkenését, és az adóbevételek apadását.
Abban a 30k Abnb-ben, még ha csak félgőzzel működtek is, és átlag 4 éjszakát számolunk/2db turistával, az durván 4 etap/hó/2db turistát jelent, vagyis 96db turista/év/lakás, ami 30k lakásnál 2,88 millió turistát jelent. Ennek kb. 70-80%-át bukjuk, minden egyéb költésükkel együtt...És akkor félgőzzel számoltam, ha ennél jobb a kiadási arány -márpedig jobb-, akkor lehet felskálázni a számokat. Parádés!
Előre megyünk, nem hátra!
-
tototos
addikt
válasz
kovaax #122008 üzenetére
Szerintem az airbnbnek van helye a piacon. Ugyanúgy mint az Ubernek is. Miért kellene nekem szállodába menni ha lehet olcsóbban egy lakásba is? A lényeg hogy ne boruljon az egyensúly. Most ugye az a probléma hogy a belvárosban nincs kiadó lakás plusz azt is aranyárban adják. Nyilván ha lenne sok bérlakás amit az állam ad ki elérhető áron akkor máris jobb lenne a helyzet de amíg ez nincs addig kellene valamit tenni.
-
tototos
addikt
A tiltás helyett szerintem is az adóztatás lenne a jobb( tudom ez a kormánynál szitokszó). A lényeg az lenne, hogy nagyjából ugyanolyan haszon legyen egy airbnb kiadasan mintha hosszú távon adná ki az ember. Így is sok lakás lenne elérhető hiszen kevesebb haszon esetén máris nem aranybánya az airbnb.
-
dnelb
veterán
ez alapján nagy hatása tényleg nem lesz a tiltásnak
-
kovaax
őstag
válasz
erdey_a #122002 üzenetére
Én ami belvárosi airbnb-s házakat ismerek, elég régi szarok, hosszú távra kiadni jelentősebb beruházás nélkül elég nehéz őket (nincs szigetelésük, ajtók-ablakok esetleg cserélve lettek, de annyi, plusz korszerűtlen a fűtés-hűtés), szóval vagy belerak egy csomó pénzt még a tulaj alacsonyabb profitért és több maceráért, mint korábban, vagy eladja nyomott áron (az se kevés most, persze).
-
Segal
veterán
válasz
erdey_a #122002 üzenetére
Szerintem a bérleti piacon is max rövid távon fog enyhülést okozni. Tipikusan az első bérlők majd jobban járhatnak, de csak idő kérdése és ugyanúgy emelkedni fog minden, főleg ha tényleg nagyobb béremelések lesznek tervben (+minimálbéremelkedés), újabb támogatások meg esetleg ingyenpénz osztogatások a választások előtt...
-
erdey_a
addikt
válasz
Segal #122001 üzenetére
oké, ne számháborúzzunk. de továbbra is azt mondom, hogy az airbnb tiltása esetleg a bérlői piacon okoz érdemi változást, de az ingatlanárakat nem fogja érdemben közelebb vinni a pénztárcákhoz.
a lakáshoz jutás nem lesz könnyebb, ez csak a máz. jól járni a szállodák fognak, ott majd lehet az egekig verni az árakat, mert nem lesz más.
végletek mindenhol. -
Segal
veterán
válasz
erdey_a #121996 üzenetére
Szövegértelmezés...
"Nyilván nem kéne ennyire drágának lennie a lakásáraknak"
Maximálisan egyetértek azzal hogy jobban emelkedtek az árak mintha nem lett volna leginkább csok meg babaváró támogatás, de a 7 millió sem reális elképzelés 2024-ben.
Ha ezek nem lettek volna akkor is tippre 20 milla (+-10%) körül lennének az árak.
Ezért is írtam a 3 milliós árat mert ha visszamész jobban az időben találnál annyiért is...
Új hozzászólás Aktív témák
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Star Trek
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 4TH: i7-6GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- SzoftverPremium.hu
- 11 GB-os RTX 2080 TI - HP OEM - garanciával