Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Samsung LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Házimozi haladó szinten
- Apple MacBook
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
"Vajon elég lehet 300k EUR a nyugdíjra befektetve+ majd állami nyugdij?"
szerintem tulsagosan rizikos ennyivel; elég is lehet, de ha beüt valami (mindket oldalon: hozamok es nem tervezhetö kiadasok terén), akkor bukta;
illetve ennyiböl a "4%-os szaballyal" havi átlagos 1000 €, a 2.7%-ossal meg csak havi 675€ költhetö mai árakon, ami - igenyszinttöl függöen - szintén karcsúnak látható - ezt azert teszem halványba, mert ez nem objektiv, ez fejben döl el: nyilvan van aki kevesebböl is boldogan (!!) megvan, mert olyan fejben, és van aki szerint ez fél hónapra sem elég
szerk.: a linkböl ez a mondat nem tudni hogyan ertelmezendö (bevételes tevékenység vagy nem, ha igen: mennyire) "Nekem most a FIRE azt jelenti, hogy nincs lekötöttség, ami nehezemre esik, azt nem csinálom"
-
Hmmz
aktív tag
Csak úgy egy random FIRE hozzáállás..
Vajon elég lehet 300k EUR a nyugdíjra befektetve+ majd állami nyugdij?
Sztem sima liba, tekintve hogy addig még kamatozgat, meg rak is még hozzá valszeg, bár erősen költögetés/egyén/lokáció-függő..Felette meg a másik koma friss -elégvegyes- portfólió jelentése...
Ő ebbe fektette..
AZ 32% növekedés 1év 8hónap alatt ami évi ~18% a behozott lóvét nem számolva
(Persze a matek ennél bonyolultabb lenne, mert nem egyszerre az elején hozta be a pénzét, de mind1)
Sima S&P500 Index-ben ugyanez 20,5% növekedés lett volna, évesitve 11,8% igy az esés után..
És akkor az inflációt elhanyagoljuk nagystilüen/botor módon?DE, holnap talán jön az USA vezéregyénisége, és poring rombolja mindkettőt, ha már eddig nem tette, csak még nem tudatosult a piacban
-
Hmmz
aktív tag
-
Paxker315
addikt
válasz
Fehérsólyom #133254 üzenetére
én pontosan ezért vagyok MÁP+ párti. Önvisszaforgatós, 0.5% visszaváltási "bünti", de egy évben 1x valójában "veszteségmentesen" eladható. Nekem megér egy pici mínuszt, hogy ne kelljen háromhavonta szórakozni a kis kifizetésekkel.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
donat_sz #133251 üzenetére
Idétlen, erőtlen és a kutya SEM foglalkozik vele.. egyelőre.. bár szerintem már nincs benne akkora potenciál mint régebben, de még jó lehet,
whistactic in progress
avl linkje épp idepasszol
Megkockáztatom hogy ehhez az egyhez többet értek mint bárki itt a fórumon..
(Kár hogy máshoz meg nemigen)
A baj csak az hogy ha ruletthez viszonyítunk akkor ez nem piros vagy fekete, hanem a ZÖLD 0
De ha más nem egy short squeeze-t várunk még megdöglés elött -
Hmmz
aktív tag
válasz
donat_sz #133225 üzenetére
Hát én is.. valakiét, de nincs jelentkező
Most épp nem csókolt homlokon a múzsa, ihlethiány van, de azért itt egy iromány erről, hogy addig is legyen mind gondolkodni.
Lehet végső elkeseredésemben daytrade-be vetem ma magam, de még meglássuk a felhozatalt -
axioma
veterán
válasz
Csabroncka #133248 üzenetére
Ha csak atpakolas tbsz-re, ott tulkepp igazad lehetne, a nagysagrend marad csak az ateres idejere van kockazat. Nagyon beszopattak a nepet ezzel az iden majd ha mar igazolni tudod akkor kerheted ki dologgal, talan me'g jo is hogy elfelejtettem adminisztralni a 3 honap utan egybol, most szivhatnam a fogam (jo kerdes, lehet-e kikerest visszacsinalni, arfolyam okokbol).
Valamint ettol fuggetlenul is, nem ertem miert jo a nyp-nak, hogy kivalasztja a legszarabb napot. Tartalekaibol kifizeti es majd jobb idokben veszi ki, vagy hogy? Nem csalas az, sot ertelme sincs, mert a tartalekait maga is betehetne ugyanabba? -
Csabroncka
addikt
válasz
ArGab #133246 üzenetére
Anno Zolival így beszéltük:
Le kell szippantani a tőke részt teljesen, úgy, hogy csak a hozam maradjon bent. Ezt követően pedig a hozamot adómentesen felveszed a megszüntetéssel.
Szerintem vagy olyan kvalitású anyagi helyzetben (aki erre a fórumra jár), hogy a 3-400 ezer - még ha túlagyalod is, hosszútávon aprópénz. Nem arról van szó , hogy nem érdemes lehajolni érte, de amikor a munka is időben előre láthatatlanul változó dolgok esetén, felesleges túlagyalni... én is elengedtem, hidd el jobban alszol tőle! Már azzal, hogy pl TBSZ számlára viszed a lóvét, 3-5 év alatt megspórolod ezt a lóvét, vagy még többet is. Nekem 3 millát - 18 ezerért utaltak ki (OTP) - A.P...ját -
ArGab
őstag
válasz
Csabroncka #133243 üzenetére
Március végi 1,5-ből maradt kicsit több mint 1. Jó, persze, ez így már elúszott. De attól még bosszant.
Viszont ezek után továbbra sem tudom, hogy a maradékot így hogyan szedjem ki. Közben azt megtaláltam, hogy a hiánytalan beérkezést követő valamelyik, de legkésőbb az 50. napot jelölik ki fordulónapnak. Tehát így ott egy akár majd 2 hónapos ablakból választhatnak legrosszabb árfolyamot. Hajlok arra, hogy talán kisebb az esélye megégetni magam, ha átváltok legkisebb kockázatúra most. De ez is egy 10 munkanapos ablak. És utána kérem ki az 50 napos ablakkal.
-
superg
senior tag
Webkincstár nektek is elérhetelen?
-
ArGab
őstag
válasz
Csabroncka #133241 üzenetére
Csak élek a gyanúval, hogy a fordulónap és a tényleges likvidálás között nincs kapcsolat. Így pedig elvileg simán megtehetik azt, hogy fordulónapnak kiválasztják az elmúlt 10 nap legrosszabbikát. Vagyis statisztikailag akkor is jobban járhattam volna, ha hasra ütve kijelölök egy napot, és máris nem egy 10 napos ablak legrosszabbikát kapom.
De ezek után a nagy kérdés, hogy mit kezdjek a maradék összeggel amit ingatlan célúval kérek majd ki. Ha hagyom a részvényes portfóliót, akkor a tőzsdei kockázatot futom, és egyelőre csak azt találom, hogy 60 nap a kifizetés. De azt nem, hogy milyen értéknappal lesz elszámolva. Ha átváltom kis kockázatúra, akkor ugyanúgy futok egy 10 napos ablakot mire át lesz váltva ki tudja milyen értéken. Plusz a 60 napot a lakáscélú kifizetésre. Ennyi idő alatt meg azért már van némi kockázata annak is, hogy ha a hozamok emelkednének valamiért, akkor a régi állampapírok árfolyama esik egyet és vele együtt ideiglenesen a kis kockázatú portfólió értéke is.
-
LaySoft
tag
válasz
Fehérsólyom #133238 üzenetére
Köszönöm válaszod! Igen, emlékszem az ismerős a kamatvisszaforgatás miatt ajánlotta azt a papírt. Ha esetleg mégsem ezt a szellemiséget követném, akkor a mostani 100 ezret, ill. majd a befizetett 500 ezret mibe érdemes tennem? (A meglévőt nem törném fel.) Itt a NYESZ-nél ugye az a fő szempont, hogy tíz évig nem nyúlhatok hozzá.
-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz
LaySoft #133230 üzenetére
Az akkori ajánlód logikája vélhetően az lehetett, hogy a MÁP+ N2029/M2 a kamatait önmagába visszaforgatja, így teendőd nincsen vele az egyszeri vétel után.
Ezt a szellemiséget követve a jelenleg elérhető MÁP+ 2030/M4 tűnik jó választásnak.
Az egyszeri 500e Ft és 100e Ft kamata nem lesz life changer hatású, de arra jó, hogy a 100e Ft elérhető visszatérítést megkapd.
Ahhoz, hogy ezt jövőre is megkapd, idén is be kell fizess 500e Ft-ot, így azt is a 2030/M4-be raknám a helyedben.
A meglévő papírt én nem törném fel. -
ArGab
őstag
Na, sikerült pont megszívnom. ÖNYP hozam kivételt a ma kapott elszámolás alapján sikerült pont 8.-i dátummal megejteniük, amikor rottyon volt minden. A 31-i egyenleghez képest a hozam kb 30%-át buktam el így.
Pedig a korrekció után már örültem azzal számolva, hogy a 10. munkanapon (azaz ma) lesz a fordulónap, mivel a form szerint fordulónapot csak akkor kell megadni, ha a beérkezést követő 10. munkanap utáni napot szeretnéd kijelölni. De most azt mondják ha nincs megadva semmi, akkor az Erste tetszőlegesen a beérkezést követő 10 munkanapon belülre is kijelölheti a fordulónapot. -
eldoble
aktív tag
válasz
Steve_Brown #133234 üzenetére
Hát, igen, ez igaz.
-
eldoble
aktív tag
válasz
Steve_Brown #133231 üzenetére
Végül is igaz, akár Ádám és Évára is lehet fogni. Úgy értem, hogy az IBKR nem teszi meg azt amit pl. az Erste bróker megtesz, így aki ott nyit számlát, pl. az IBKR-nél, annak csinálni kell bevallást, míg az Erste értékpaírosoknak nem, remélem jól tudom ...
Peetey91
Köszi a megerősítést. -
Peetey91
senior tag
válasz
golfvariant #133226 üzenetére
Külföldi szolgáltatónál nyitott TBSZ-t. A TBSZ nyitása után általában küld erről az IB egy tájékoztatót, de nem érdemes arra várni, ha a bejelentés elmarad akkor az a TBSZ számla igazából nem TBSZ.
@eldoble
Ersténél nem kell, IB-LY, stb-nél viszont igen. -
LaySoft
tag
Tavaly nyitottam az Államkincstárnál a NYESZ-R számlám és utaltam rá 500 000 forintot, hogy meg legyen a 100 000 adó jóváírás. Akkor egy ismerős tanácsára MÁP+ N2029/M2 papírt vettem rajta. Most megérkezett rá a 100 000 forint adójóváírás. Mit tanácsoltok, milyen értékpapírt vegyek rajta, tekintve hogy tíz év múlva megyek nyugdíjba? Esetleg a meglévőt is törjem fel és vegyek mást belőle?
-
avl
senior tag
szerintem jo írás: [misbehaving-in-a-volatile-market]
-
bigdady
nagyúr
válasz
golfvariant #133226 üzenetére
Meg jovore adóbevallást megcsinalni kézzel
-
ArGab
őstag
válasz
Froclee #133221 üzenetére
De lehet, hogy a transzferrel jobban járna.
Ha pl 1 papírt tartasz, akkor 0,45% az eladási díj xetran (min 7€). Aztán ha nem Erste számlára vezeted át, akkor máris 0,45% tranzakciós adó a kiutalás. Ha a saját számládon nincs ingyenes utalás akkor máris 0,45% tranzakciós adó (vagy akár plusz díj) az IBKR beutalás. Ezzel máris 20k körül jársz 1,5 esetén, és még nem számoltam hozzá az esetleges váltási költségeket meg az IBKR-es visszavásárlás díját. Persze a matek máris másképp alakul, ha ötféle papír van a számlán, vagy ha Erste számlára mehet ingyenes átvezetéssel és/vagy saját számláról van ingyenes utalás IBKR felé.
-
Hmmz
aktív tag
BB szerint Trump keményen megküldte a korongot, de közben kezd kiderülni hogy a kapuban is ő áll szuszpenzor nélkül, széles terpeszben.. UGH
Persze most próbálnák visszalapátolni a kakit a paciba..A 10 éves USA kötvényhozamok -a célkitüzéssel ellentétben- szintén keményen felfelé indultak, ami nagyon ártalmas az egészségre.
A piacon nem múlik semmi, igyexik mostanság hinni a kiegyezésben... egyelőre..., és jó beszállási pontnak tekintik az árakat.
Ez a mi szerencsénk, különben már nyeletlen baltaként zuhannánk tovább.
Kérdés hogy meddig tart a sárdobálás, no meg hogy igaza lesz e a piacnak
Mondjuk a piacnak mindig igaza van, csak meglehetősen köpönyegforgató.. nehogy a végén iránytváltsunk az első negativ Twitter posztra, (merhogymár ciki, de itt tartunk)Hiba volt elengedni a világ legnagyobb tűzoltófecskendőjét üzem közben, azt most keressük Jézust hogy megállítsa valahogy..
Halkan súgom meg, talán valamennyit segítené, ha elzárnák a vizet(aka visszavonnák a f@sságokat)
-
tlac
nagyúr
válasz
koxkids #133216 üzenetére
Továbbá kicsit az nem tiszta, hogy oké, nyitok most TBSZ-t, ami 5 év után adómentes (itthon). Mi történik akkor ha én tegyük fel,
két év múlva kapok külföldön egy munka lehetőséget? Akkor majd az 5 év mikor lejár, az akkori ország adózási szabályai kell mindent megtennem, de addig semmi “gondom”, ugye?
de lesz, az ottani szabályok szerint kell majd vele foglalkoznod 2 év után
-
Sziasztok!
Hosszabb tanakodás után tegnap nyitottam TBSz számlát az IBKR-nél. Sokat olvastam, keresgéltem itt, úgy gondoltam a hosszabb MÁK-os kalandok után belefogok ebbe a világba is így 34 évesen.
Jelenleg nem gondolnám túl, havi rendszerességgel (fix napon) vennék VWCE-t. Ez talán a “leglustább” forma amit hozhatok, de valahol el kell kezdeni
Kérdésem az lenne, hogy bőven elég nekem Ft-t be utalni akár Wise/Revo részről mivel nagyon jól vált az IBKR, ugye?Továbbá kicsit az nem tiszta, hogy oké, nyitok most TBSZ-t, ami 5 év után adómentes (itthon). Mi történik akkor ha én tegyük fel,
két év múlva kapok külföldön egy munka lehetőséget? Akkor majd az 5 év mikor lejár, az akkori ország adózási szabályai kell mindent megtennem, de addig semmi “gondom”, ugye? -
tototos
addikt
Sziasztok!
Kevesebb mint 1,5 millió forintom van esrte 2024es TBSZben. Most hogy esett az árfolyam megerheti feltörni? Ibkren kereskedek ez csak egy zsákutca volt tavaly nyáron.
-
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Simia #133204 üzenetére
A 2035/A jelenlegi visszaváltásán 4,6% bukó van a széles spread miatt (amit növelhetnek, ha van kedvük). A vásárláson van 1,93% felár (amit kamatfizetéskor nem adnak vissza), azaz a névértékre fizetett éves 7% kamatok valójában 6,87%-ok jelentenek a valós kifizetett árral nézve.
Ezeken felül jön még az a kockázat, hogy ha meglódulnak a hozamok, akkor bezuhan az árfolyama. Ha például a futamidő elején hirtelen 3%-kal emelkedik a 10 éves kötvényhozam, akkor az 15-20%-os árfolyamesést váltana ki a fentieken túl (nem én számoltam, AI-t kérdeztem).
Ez a példa összességében 20-25%-os veszteséget jelenthet, ha korai visszaváltásra van szükség.
-
otapi
tag
válasz
btraven #133200 üzenetére
Miért a Tisza párt győzelmével teszed függővé hogy elszállhatnak-e a kamatok?
[link]
Az államháztartási hiányt valamivel pótolni kell, ha végleg elszáll még ebben az évben (Tisza párt még sehol), akkor bizony hozamot és kamatot kell emelni. Vagy forintot nyomtatni és akkor meg az infláció fog megugrani megint. -
Lmh
őstag
Kicsit most bajban vagyok, hogy merre tovább álllampapír fronton. Már csak kevés pénzt tervezek ilyen formába tenni, még 1 havi fizu-megtakarítást kéne kitalálni hogy mibe tegyem, de most elfogytak a best buyok :-(
Eleget tettem FixMápba amíg az volt a hangulat, hogy alacsony infláció várható, aztán az elmúlt 1-2 hónapban ment a 1,5/2,5%-os BMÁP-ba, amikor ismét emelkedő inflára számítottam, meg mini-diverzifikációt akartam.
Most hogy a BMÁP prémiuma nagyot csökkent, már az 1%/2%-osba már nincs akkora kedvem tenni. :S
És még lesz két lejáró rossz PMÁP sorozatom amit át kéne valamibe pakolni. Bár ezt a két PMÁP-ot (kisebb összeg) már lehet így - ilyen rossz kondíciók mellett is - megtartom és ez lesz az úgynevezett "cash"-em hátha mégis jön valami jobb papír 2-3 hónapon belül, amibe majd átpakolhatom. Addig meg kamatozzon 4,2%on vagy 4,7-en. -
BlackV
őstag
válasz
btraven #133200 üzenetére
Igen van esély rá, hogy jobb eredményt ér el választáson mint a kormánypárt és az sem valószerűtlen hogy ezt szépen ervenytelitsék egy mozdulattal "külföldi befolyasolas" miatt. Onnantól meg bármi lehet, olyan hirtelen amire nehéz lenne reagálni. Akár zavargások vagy akár az , hogy az EU felfuggeszti a vámmentesseget a súlyos jogállamisági problémák miatt.
Akkor viszont gyorsan elszall a forint. Lehet , hogy megtörténik, lehet , hogy nem. Ami a lényeg, hogy nekem ez most tök nem sci-fi.2035 nevű dolgokat én tuti nem. Én vagy dkj , vagy kiteszem euróba ha fordulnak vagy lejárnak a régebbi papirjaim. Ezen gondolkozom. Az feszélyez leginkább hogy a kormany folyamatosan tekeri fel a diktatúra potmetert ezekkel a jogállamiságot korlátozó rendeleteivel.
Remélem nem negy at senki érzelmi/politikai frocsogesbe, engem elsősorban a hűvös elemzes érdekelne.
Új hozzászólás Aktív témák
- GAI: Retro GPU-k mindörökké: a végleges koncepció, és a szereplők bemutatása
- Futás, futópályák
- Autós topik
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Trollok komolyan
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Honor 400 Lite - szegény ember kameragombja
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Retro hardver csomag egyben vagy külön is!!
- OHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas "Kis Gamer" Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD HUN
- Akció! Dell Latitude 7410 Üzleti Strapabíró Profi Fémházas Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/256 4K
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ / 5G / 256GB / Számla+Garancia /
- Bomba ár! HP ZBook 15 - i7-4700MQ I 16GB I 256GB SSD I Nvidia VGA I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- BESZÁMÍTÁS! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 Pro 1TB fekete játékkonzol extra játékkal garanciával hibátlan
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest