Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
instantwater #126089 üzenetére
Meg kerdes, hogy erdemes-e most sp500b rakni. Egyre tobb marker szerint tulvett a piac, es egyre biztosabb, hogy korrekcio lesz.
-
válasz
Csabroncka #126095 üzenetére
+1
Kevesebbert is szakadtak mar meg kapcsolatok. -
Hmmz
aktív tag
válasz
joey04 #126092 üzenetére
Tanácsot nem vállalnék, de noname kibicnek semmi se drága alapon:
Menjetek a "fr@ncba" Norvégiába, ha "esetleg" jön a globális felmelegedés, ott lesz jó világ, mindenki oda akar majd menni, mint ide a migránsok :F van f@sza kapcsolatod, tuti segitene az elején, jó az életszinvonal, magas az átlagéletkor, nyugalmasabb élet, jobb adózás, jobb világ, mondjuk a honvágy/család kinek mennyire..
Nálam is igy volt anno, hogy csak vizumot hosszabbitani jövök haza pár hétre, aztán örökre irány vissza, de mégse igy lett
Ha mégis maradtok sztem érdemes tesóval elötte lepapirozni a dolgokat, merhát ő mégse te vagy... Az örödög nem alszik.. -
joey04
titán
Sziasztok!
Jelenleg 11m huf megtakarítás van állampapírban.
Most párommal egy olyan ingatlanban lakunk, ami egy szolgálati lakás, ami az ő szülei által áll rendelkezésre. Tehát nem albérletben vagyunk, de nem is saját ingatlan.
Testvéremmel örököltünk egy lakást, nem túl nagy, lepukkant állapotban van, és nem is annyira felkapott lokáció (budapesti külső kerület), de nekünk tökéletes lenne, éppen az elhelyezkedése miatt, közel a munkahely és minden ami fontos.
Testvéremmel nagyon jó a viszony, így aztán szabad kezet kaptam, hogy hogy intézzük a dolgainkat, neki ez az ingatlan nem fontos, ő sosem fog itt lakni, 3 éve Norvégiában élnek, és ha egyszer haza is jönnek, biztos nem Budapestre.
Sajnos még jelenleg sincs biztos jövőkép, hogy hol tervezzük véglegesen az életünket, az sincs kizárva, hogy megyünk utánuk Norvégiába. Az volt a terv, hogy ha kialakul egy biztos kép, akkor eladjuk ezt az örökölt ingatlant, és mindenki a saját cáljaira tudja fordítani az összeget. Családi és személyes okokból viszont úgy alakult, hogy ha nem is kötelező, de kívánatos lett, hogy a mostani ingatlanból átköltözzünk ebbe az örököltbe. Hogy megfeleljen az igényeknek és biztonságos legyen, fel kell újítani, aminek költsége nagyjából 7-8m huf mindennel. Kaptam már árajánlatokat, szóval ez egy elég pontos összeg. Testvéremmel úgy állapodtunk meg, hogy én fizetek mindent, aztán ha kivásárolom a részét, akkor csak a felújítás előtti érték felét fizetem ki neki. Ez is egy megbeszélt összeg, 30m huf az ingatlan értéke, tehát 15-öt adnék neki.
Adalék még, hogy jelenleg havi 200k amit félre tudok tenni kényelmesen. Ennél lehetne több, de akkor sok dologról kellene lemondani, én pedig próbálok egyensúlyban lenni, hogy azért élni, szórakozni is legyen pénz, mert lehet élünk 100 évig, de lehet már holnap elcsap egy kamion, akármi.
Ez a helyzet és akkor a kérdés: Hogy valósítsuk meg ezt a dolgot? Megtakarításból fizessem ki az egész felújítást, aztán vegyek fel lakáshitelt és vásároljam ki testvéremet? Mivel a bizalom adott, az is felmerült, hogy nekem ajándékozza az ingatlant, utána én szabadfelhasználású jelzáloghitelt veszek fel és abból fizetem ki, sőt az is, hogy akkor csak a nagyon fontos felújítást csináljuk meg most (ez kb 4m huf) és utána akkor nem 15, hanem kb. 18 milliót vennék fel amiből ki tudom fizetni, és a felújítást befejezni. Azért agyalunk ezen, mert azt olvastam, hogy a bankok nem szeretik a testvérek közötti ingatlan ügyleteket hitelezni, nem minden bank ad erre hitelt, hogy kivásároljam az ő 50%-át, így már eleve lecsúszhatok jobb kamatokról, plusz lehet, hogy erre csak eleve rosszabb kamatozású hitelt kapnék. Ismerem a saját kockázattűrő képességemet, ezért bár próbálkoztam vele és a mezei usernél több az ismeretem, etf-ek nem jöhetnek szóba, kriptó meg ilyenek pláne nem, de mivel nem is tudni még most sem, mi lenne majd a végcél (itthon maradni, kiköltözni) nem is lenne jó állampapírnál kiszámíthatatlanabb dolog, mert nem tudni mikor lenne szükség a pénzre.
Szóval a vázoltak közül melyik lenne a legjobb opció, illetve van-e még más, amire nem gondoltam?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Konkrétan... Attól függ
Ezt néha még úgy is nehéz lehet megválaszolni hogy ismerjük a releváns részletek. (Amiket ugye nem)
Korcsoport? tervek? kell 1-2 éven belül 1 része vagy az egész? kockázattolerancia? vagyoni helyzet? összes pénzed? vagy csak 2%-a? van 6 havi megélhetés külön? időtartam? Hitel van? Nyugdijra teszed félre? Államadósságba is fektetnél akár? Jövőre költözöl az angolokhoz? nősülsz közeljövőben vagy autót veszel-e? Mennyire kedveled az ingatlan "macerát"? vagy inkább ETF párti vagy? Netán crypto rajongó? Vagy kizárólag aranyat ásnál a kutyaól alá? Jobb helye van a piroson/feketén? Inflára számitasz? Nemigen számit mert 3-5 millát keresel egyedül havonta?+amúgy is van 100 misi PMÁP-ban már? Gyerek? vagy erre tervek?
Úgy nagyvonalakban..
Meg ami kimaradt esetleg
Ezeket ha magadnak megválaszolod, esetleg már ki is jöhet a válasz -
SzekeresPeti
tag
válasz
Ez egy egyéni, személyre szabott kérdés kell legyen. Én is részvényeket esetleg ingatlant vennék belőle, de én egy másik ember vagyok, mire mész az én elgondolásommal?
-
Mibe fektetnétek 35.000 GBPt tehát kb 17 millió HUF-t?
Felmerült részvényportfólió (S&P500, vagy amit ajánlotok), de reális opciónak tűnik egy többé kevésbé felújítandó panel kpra majd ezt kiadni.
-
válasz
SzekeresPeti #126085 üzenetére
hova kuldod utana?
-
SzekeresPeti
tag
Köszönöm a segítséget.
Igen TBSZ-ben gondolkozom. Majd utánaküldöm a maradék 6 ezret, ha kész lesz a számla.
-
SpdY24
csendes tag
válasz
SzekeresPeti #126080 üzenetére
Ha TBSZ-ben is gondolkozol akkor a nyitási minimum az 25000 Ft
-
kovsol
titán
válasz
13700016 08209014
-
ArGab
őstag
válasz
Az IBAN-ból tudod kinyerni a magyar számlaszámot: 13700016-08209014-00000000
-
SzekeresPeti
tag
Túljutottam a QR kódos problémán, itt a következő:
Utalnék 19 ezret az IB-nek, hogy gyorsítsam a számlanyitás folyamatát, de nem tudom, melyiket kell, mert a 60820901400000000 nem elfogadható a Gránit szerint. Mi lehet a baj? -
Csabroncka
addikt
Egyik ismerősömnek próbáltam elmagyarázni: "nem az a lényeg, hogy mennyit keresel, hanem az, hogy mennyit nem b@szol el hülyeségekre"
Nem értette meg és nagyon sokan nem is értik ezt a mondatot. Sokan jönnek azzal, hogy bizonyos szint felett "neked könnyű lehet", de azt senki nem veszi számításba, hogy aki a kevés pénzt nem bírja beosztani és félre rakni belőle, az a 10x annyit sem tudja beosztani. (most nem az éppen minimálbér vagy minimál nyugdíjon tengődőkről beszélek).
Visszakérdezni lehet, ilyen bevétel mellett akkor a 6 havi vésztartalék, de legyen inkább 10 millió likvid tőke megvan? - ha már célok, 2 milliós bevételnél ez alap szerintem -
avl
senior tag
válasz
Csabroncka #126074 üzenetére
"ha 2 millióból 1 milliót költ akkor mit számolgat a hó végén?"
A) leleplezted (hogy gyanus a beirasok kongruenciája) !
B) hát az 1m-t, ami megmaradt ! -
avl
senior tag
válasz
bandus #126073 üzenetére
nyilvan az adott esetben/böl sem/nem ismerünk mindent
pl. #126020vw1.820vt "Nagyjából havi 2 millió a bevételünk és ebből 1 milliót költünk mindennel együtt. "
szerintem havi 1m költés az nem fillérszexuálás; szerinted igen ? havi 1m költésböl "ez milyen eletszinvonal? mert szerintem szar" ? (nyilvan ha 30 gyereket es 5 nagyszülöt is eltart, akkor más, mintha ketten)
nekem is furcsak a beírásai, amire Te azt írod, hogy "nekem eleg troll figuranak tunik igy visszaolvasva"
-
Csabroncka
addikt
válasz
bandus #126073 üzenetére
Pontosan emiatt tettem fel a kérdést, valóban célszerű egy bizonyos szintig az ember életszínvonalát visszafogni, de ez nem a táskán múlik - napi egy kávé esete!
"Nem tudom mire akarok spórolni." - Célnak mindig kell lenni, még ha likvid vésztartalék is...
"nem akarom hónap végén számolgatni a pénzt hogy elég lesz e" ha 2 millióból 1 milliót költ akkor mit számolgat a hó végén? -
ezek alapjan ez nem kesleltetett jutalom lesz, hanem egy vastag bankszamla amikor elpatkol
sose ertettem ezt a fillerbaszast, van havi 2 millios bevetelem, de nem veszek meg egy 50k-s taskat amit egyebkent hasznalok 5 evig, csak akkor majd ha 38k lesz. ez milyen eletszinvonal? mert szerintem szar
az embereknek nem is a befektetesrol kellene tanulnia, hanem en bloc, hogy hozza ki a legtobbet a penzebol, es nem anyagi ertelemben. mert igy tenyleg csak az orokosoknek gyujtoget. much fun. bar nekem eleg troll figuranak tunik igy visszaolvasva
-
KIA Ceed
tag
válasz
mauimagic #126061 üzenetére
Nincs ilyen 0,2%. Alap számlavezetés 349Ft, TBSZ 199Ft, állományi díj 0,0125%. Kb. 13M Ft-nyi értékpapírig, ha csak ülsz a megvett ETF-eken hosszú távon, a K&H olcsóbb mint az IB fix havi 2000Ft-os díja.
Az mondjuk még érdekelne, hogy az IB-nél a bevallási adatokat megkapja e a nav, és eleve bekerül a tervezetébe a NAV-nak, amit legyárt helyettem és nekem csak rápillantani kell mint a magyar társaságoknál vagy nem, és IB-nél kézzel kell mindent magamnak keresgélni, kitalálni a helyét, és beírni az SZJA bevallásban? IB kiszámol mindent is a fentieken túl, vagy még a matek is reám lenne bízva részben, vagy egészben? Thx!
-
avl
senior tag
-
donat_sz
senior tag
válasz
vw1.820vt #126053 üzenetére
Ahhoz, hogy ilyen bérszínvonalat érjetek el, jó eséllyel kellően tanultak vagy olvasottak lehettek egy elsődlegesen informatikai háttérrel vagy érdeklődéssel bíró fórumon.
Akkor vélhetően érdemes volna végignézned/tek a Kiszámoló akadémiás youtube sorozatot és pár itt ajánlott könyvet elolvasni (pl. Lusta portfólió). Szerintem segíteni bővíteni a pénzről, jövedelemről alkotott képet.
Építve a most mutatott tudatos költési szokásotokra, talán még egy szinttel szebb pénzügyi jövőképetek is lehet. -
donat_sz
senior tag
válasz
keselyumadar #126041 üzenetére
Nem biztos, hogy értem mit szeretnél mondani. A világ index az a világ fejlett részét (közte US-t is) lefedi és még ott van a világ fejlődő része is (emerging market), sokan ezt se hagynánk ki!
NYESZ-re az ERSTÉt tartom a legjobbnak.Részvényeknél statisztikailag igazolt, hogy 20+ év esetén 99%+ hogy pozitívban fogsz tudni zárni. Ugyanez 3 év esetén mindkét irányba erősen kileng, hogy milyen kimenetel lesz a végén! És a -30% bukó vagy rosszabb azért elég fájdalmas tud lenni, mondjuk egy tervezett ház vásárlásra gyűjtés esetén. -
mauimagic
senior tag
válasz
nort_on #126065 üzenetére
Közben nyitottam 2024-es TBSZ-t még a K&H-nál, mert holnapig kell nyilatkozni a lejáró 2019-es megújításáról...
Az azon lévő eszközöket pedig 2024.12.13-én fogják átvezetni a '24-es TBSZ-re.Gondolom emiatt érdemes megvárnom a 2025-öt és csak januárban indítani az IBKR-es számlanyitást és transzfert?
-
mauimagic
senior tag
Sziasztok! Inén nem sok időm volt a befektetésekkel foglalkozni, TBSZ-en vannak passzív eszközeim K&H Értékpapírnál.
Visszaosztottam a havi költségeket, a teljes befektetett összeg 0.2%-át nyelik le évente.Ez mennyire általános, más brókereknél mi a szitu?
Létezik már esetleg külföldön bejegyzett bróker, aki foglalkozik TBSZ-el? -
Moleman
addikt
válasz
torma99 #126055 üzenetére
Nem találtam adatot a 2027-2028/X-re, de igazad van, nem lehet nagyon sok.
#125918 Moleman
Update az államkincstár nyitáshoz, az egyik meghívottamnak volt egy régi számlája, amiről azt hitte, hogy már megszűnt, de mégsem teljesen, ezért nem tudott újat nyitni. De nagyon kedvesek voltak az értékesítőponton, el tudta intézni, hogy a promókódot rátegyék a visszanyitott régi számlájára. -
Moleman
addikt
válasz
vw1.820vt #126053 üzenetére
Szerintem ez nagyon becsülendő dolog, nem kell elveszíteni az árérzékenységed attól még, hogy többet keresel mint az átlag.
Én pl az utóbbi években a kaján próbáltam sokat spórolni, mindent csak akcióban venni, de olyankor jó sokat, hogy kitartson a következő akcióig. Az infláció ellenére még most is kevesebbet költök kajára, mint 5 éve, pedig most 3.5× annyit keresek, mint akkor.
-
Moleman
addikt
válasz
HussarF #126049 üzenetére
A vételi és eladási költség minimális, összesen kb 0.1% (ha ugyanaz a díjszabása mint a VWCE-nél, mélyebben még nem jártam utána). Ezzel szemben az €MÁP esetén 1%, ha lejárat előtt hozzá akarsz nyúlni (likvid vésztartaléknál bármikor megtörténhet).
Tartási költség nincs az IB-nél, feltéve, hogy nem csak emiatt nyitsz TBSZ-t. Szabad számlán valóban kell utána adózni, de ez a kockázatcsökkentés ára.Én kockázatot látok az eurós állampapírban, forint alapon nem tud csődbe menni az állam, mert bármikor tudnak nyomtatni.
De eurót nem tudnak nyomtatni, nagyobb valószínűséggel mondhatják azt, hogy bocs, most épp nem veheted ki, mert nekünk sincs elég eurónk.
-
vw1.820vt
csendes tag
válasz
Csabroncka #126048 üzenetére
Nem tudom mire akarok spórolni. Mindig azt láttam, hogy a szülők dolgoznak és raknak félre amiből mondjuk sikerült lakást venni. Amire szükség van azt szeretem megvenni és nem akarom hónap végén számolgatni a pénzt hogy elég lesz e. Hallottam már a FIREről de az nekem egy nagyon idegen dolog hogy munka nélkül keresel pénzt.
-
Csabroncka
addikt
válasz
vw1.820vt #126020 üzenetére
Min szeretnél spórolni és milyen céllal! Sokan jönnek ezzel, meg a napi kávéval, de még azzal sem jut előrébb az ember hogy a legócskább cuccokat veszi meg a gyereknek vagy magának mindenből. A felesleges dolgokról kell lemondani és azt !is! félrerakni, vagy előtörleszteni... ki mondta, hogy a hitelt 20 év alatt kell visszafizetni (persze itt is számolni kell).
Szerintem a "Szerintük munkából kell megélni és pénzt keresni" mondatuk irreleváns, mert ez alapján fogalmuk nincs milyen pozícióban és milyen felelősség kell ahhoz, hogy két embernek, ilyen nettója legyen.
Természetesen én is hallottam már azt, hogy ma már mindenki legalább 500e nettót visz haza és a legutolsó diplomás vagy melós is megkapja ha bejár dolgozni. -
Moleman
addikt
válasz
DarkByte #126046 üzenetére
Aktívan már én sem veszek EUR állampapírt, ami van, azt mind 3 éve vettem.
Ha most kéne EUR tartalékot képeznem, valószínűleg inkább XEON-t vennék IB-n, időtávtól függően szabad számlára vagy TBSZ-re. (Már csak azért is, mert IB-n lehet most a legjobb árfolyamon váltani.)A forintos állampapír is időtávtól függ, hosszú távra a FixMÁP lehet, hogy jól fog kijönni, de rövid távra mindig azt szoktam javasolni az ismerősöknek, ami aktuálisan a legjobb kamatot adja, aztán ha majd rosszul fizet, akkor is megéri kiszállni belőle - de természetesen az a kockázat mindig ott van, hogy már nem lesz olyan sorozat, amibe korábban raktad volna helyette.
-
DarkByte
addikt
válasz
Moleman #126033 üzenetére
Az idénről kimaradt rész befektetésénél én egyelőre hanyagoltam az EUR állampapírt, az oda-vissza váltással együtt már nem biztos megtérül FixMÁP-hoz képest, főleg jövőre ha már a visszafelé váltásra is megy deviza váltási adó. Na meg plusz macera is végig ping-pongozni a MÁK -> Revolut -> MÁK részt a váltáshoz.
Viszont jövő évközben újra gondolom hogy a MÁK-ra menő részét a bérnek nem-e váltani kellene euróba inkább, ha annyira leromlanak az akkor elérhető papírok kamatjai. Most még a FixMÁP 2027/Q4 6,5% so-so elmegy szódával. De ha a köv. sorozat leromlik a DKJ féle 4-5%-ra, akkor már igen csak elgondolkodtató.
-
-
nort_on
senior tag
-
rolkaDb
aktív tag
válasz
HussarF #126034 üzenetére
Elnézést, lehet félreérhető voltam, katyvaság lett a végére vagy pusztán kevés információt adtam.
Ez az adott félévre vonatkozik, én viszont a következő félévben szeretnék vele együtt dolgozni. Általában nála is változik a téma, illetve más tanárokkal való beszéletés során(akik személyiségben hasonlítanak) tisztán látszott, hogy örülnek annak, ha saját témával rukkolnak elő a hallgatok. Ebből is látszik, hogy valaki motivált és tényleg érdekli az adott téma.
Persze természetesen benne van, hogy sok más feladata mellett nem szeretne a következő félévben ennyire más témába elmenni. Részemről jónak érzem a kapcsolatot vele, mint tanár-diák. A mostani félév végeztével letudom nála az összes fellelhető tárgyat, ami jelen esetben számszerűsítve 4(ez mind gazdasági). Ezidő alatt kialakult képem pedig róla az, hogy teljes mértékben kompromisszumképes.
Köszönöm a visszajelzést, akkor nagyon nem merülök bele az ötletelésbe, először beszélek vele, aztán ha látom, hogy vevő a dologra, elkezdek kutatni.Azért bedobom az ő elképzelését a fent említett témáról:
"A kriptovaluták bővülő köre számos piaci és pénzügyi kérdést vet fel. Ezek egyike a kriptovaluták piacainak szabályozása, mely jelenleg egy különösen aktuális terület számos országban. Másrészt felmerül ezen eszközök árfolyamának vizsgálata kapcsán számos tulajdonság, mely más eszközök, így más valuták esetén jellemzőek a pénzügyi szakirodalomban. Például volatilitás jellemzői, hozameloszlás jellemzői, melyeket empirikusan számos eszközzel lehet tesztelni." -
donat_sz
senior tag
válasz
keselyumadar #126037 üzenetére
Ha a TBSZkre szánt pénzt nem csak 5 évre tervezed, hanem hosszabb távon (10-15-20+ év) tartani, akkor fél-egy év megélhetési költség vésztartalék felett minden mehet TBSZ-re (s@p500 helyett világ index az inkább javasolt).
Ha mégse tartanád olyan sokáig és a fél-egy év vésztartalék felett nem sok marad, akkor én el nem adnám, ha a helyedben volnék. -
válasz
aAron_ #125950 üzenetére
Én is most ezen morfondírozok, hogy meghagyjam-e a +1,5%-os PMÁP-ok egy kisebb részét vagy felesleges.
Ha újra meglódul az infla, akkor ráérünk még újra PMÁP-ot venni és általában hoznak ki magasabb prémiummal sorozatot, ha már alacsony az infla és vonzóbbá kell tenni. Nem látom, hogy a +1,5%-os papír tartásán realizált veszteség megtérülne egy később meglóduló inflával sem. -
donat_sz
senior tag
válasz
keselyumadar #126028 üzenetére
Érdemi tanácshoz fontos lenne tudni, hogy ezen kívül van-e még vésztartalékod, más befektetésed. Az se árt tudni, hogy a fentiek mellett ezzel a mi a célod? Ne veszítsen az értékéből vagy lehet kockázatosabb?
Azért 3 éves távon egy korrekció simán befigyelhet és akkor egy óvatosabb személy számára a TBSZ-en tartott értékpapír nem biztos, hogy a legjobb megoldás... -
válasz
rolkaDb #125997 üzenetére
Ha ezt a témát ő kiírta, akkor valószínűleg van egy elképzelése, hogy milyen dolgozatot szeretne íratni. Egy témakiírásnak része a feladat leírása is, nem csak egy cím és ki mit lát bele. Ettől függetlenül hasznos, ha utánanézel a dolgoknak és van neked is elképzelésed, ez segíthet, de ha a tanárnak is konkrét elképzelése van, akkor kontraproduktív is lehet, ha a sajátodat erőlteted.
Lehet alapja annak, amiket elsőre leírtál, nekem a cím alapján inkább az ugrik be, hogy van ennek egy jogi természetűbb része, ugye a szabályozás. Milyen tőzsdéken kereskednek vele, milyen jogszabályok adnak neki keretet, stb. Árfolyamtulajdonságoknál meg jön a gazdaságibb rész.
Ötletelj, az ártani nem árt, sőt, legalább látja a tanár is, hogy motivált vagy és érdekel a dolog. Az mindig pozitív. De nem biztos, hogy érdemes előre kitalálnod az egészet, mert lehet a tanár már tudja mit akar. -
pictigjis
őstag
akik mostanaban hivtak meg embereket a kincstarba: a meghivottnal aktiv mar a bankszamlaszam hozzaadasa menu? en meg rogton az akcio elejen hivtam meg a felesegemet, a pentek keso delutani nyitas utan kedd delelott jott meg a mail, hogy a szamla teljes koruen hasznalhato
de van olyan meghivottam, aki november 30-an nyitotta a szamlat, es meg mindig azt mondja a bankszamlas menu, hogy csak szemelyes azonositas utan van erre lehetoseg (szerk.: kb. ebben a pillanatban futott be hozza a veglegesito email, hogy ezt leirtam)
ennyire durvan porog az akcio, hogy nem gyozik jovahagyni a nyitott szamlakat? ez kicsit kellemetlen azert
-
-
tototos
addikt
válasz
keselyumadar #126028 üzenetére
Nagyjából 5% környékén a 1,5% bonusszal.
-
tototos
addikt
válasz
keselyumadar #126025 üzenetére
Mit szeretnél velük csinálni?
Én a 30/I papírt idén eladom és megy ETFbe. A 29/J és 30/J pedig marad mint vésztartalék aztán majd elődöntöm mi legyen vele. -
KubanitoS
veterán
válasz
Bocs már, ha ezzel megsértelek, de:
1. Férjed javaslatában kételkedsz
2. Szülői tanács szintén nem jó (komolyan valami Matáv papírokkal példálózunk 2024-ben?)…
3. Akkor most a vadidegen fórumos megmondóemberek tanácsa jó lesz?Ennyire bizonytalanul inkább maradj az állampapíroknál, az nem fog mínuszba menni…
-
keselyumadar
csendes tag
Sziasztok
Milyen sorrendben tartanátok meg az alábbi pmápokat legalább fordulóig vagy egyáltalán ti megtartanátok addig? Gondolkozom nem várom meg de nem tudom mi legyen, ti mit tennétek ebben az esetben?
-
válasz
te nem tototos felesege vagy veletlenul?
ha igen rakereshetsz az itteni hozzaszolasaira es a ra kapott valaszokra. ha nem, akkor is.
a befektetes nem veletlenul eltero fogalom a szerencsejatektol. van kvazi kockazatmentes (allampapir), ennk megfelelo hozammal, es nagyon kockazataos (kripto), ennek megfelelo hozammal, es rengeteg mas a ketto kozott. mindkettonel elveszithetsz mindent, de ennek sokkal nagyobb a valoszinusege a kripto eseten.es ahogy irtak, ha egy jol diverzifikalt befektetsi portfolio elveszti az erteket, akkor nem az lesz a legnagyobb bajod
en pl a spanyol ingatlant kategoriakkal kockazatosabb befektetesnek gondolom a vwce-nel.
szerintem 2-3 ora olvasgatassal, jutubozassal el lehet jutni oda, hogy ne felj egy diverifikalt all-world etf-tol. felnottkent, sajat elettel, sajat lakassal pedig talan egy teljesen mas rendszerben felnott, a befektetesek teren kepzetlen szulokre se kellene hallgatni.
-
Wn2tl
aktív tag
Nem csak azért kell spórolni, hogy abból megélj. Én pl. azért rakok félre, hogy nyugdíjas koromban jó életszínvonalon élhessek. Nem bízom az államban. A folyamatos forint leértékelődés az elhazudott infla miatt kevés lesz a nyugdíj, amit kapunk. Plusz az mindig jó ha egy váratlan többnyire negatív élethelyzet miatt van mihez nyúlni.
-
vw1.820vt
csendes tag
válasz
Louro #126017 üzenetére
Hosszú távra tervezünk. Van 1 lakás ami ki van adva, amiben lakunk az meg hitelre van. Nagyjából havi 2 millió a bevételünk és ebből 1 milliót költünk mindennel együtt. Nem élünk nagy lábon de a szülőktől mindig azt halljuk hogy spórolni kell mert ki tudja mi lesz a jövőben és hogy ott a hitelünk 20 évig. Szerintük munkából kell megélni és pénzt keresni.
-
Louro
őstag
válasz
vw1.820vt #126012 üzenetére
Ha van is, aki néha ránézzen a spanyol nyaralóra, mi van, ha leég? Mi van, ha kirámolják? Az szerintem kockázatosabb.
Állampapír nem rossz, de azért valljuk be, többet értéktelenedik a forint, mint amennyit nyerünk vele. Bár több, mint a semmi!
Az ETF igen, kockázatosabb, de hosszabb távon várhatóan sokkal többet hoz. Az ETF sok cég egybegyúrva mondhatni. Fapadosan így mondanám. Nem egy cégtől függ a megtakarításod, hanem több ezertől. Ha egy bukik, még a többi simán korrigálhatja.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Ez már nem PMÁP, mármint erősebb azért a kockázati besorolása kb minden szempontból, egy jópár ilyen tényező van, (nem sorrendben):
- Alaptermék kockázata
- Deviza és mögöttes deviza kockázat
- Kibocsájtó kockázata
- Piaci kockázat (Főleg ez)
- Szabályozási kockázat
- Meg a többi.
de amúgy a vwce-ről az a mondás járja, hogy kellően hosszú ideig tartod nem valószinű hogy bux vele. (Értsd évtizedek.)
Persze most amúgy is túlvett szinte minden, benne van akár egy kiadós esés is..jobbesetben csak konszolidáció.
Ez az amit kb mindenki szeretne tudni, de senki nem tudja pontosan..
Cserébe viszont nagyobb a risk/reward arány.
Ha esetleg lefele megy és nektek kell a pénz mégis pl. öt év után, na az pech..
Meg a profik aszondják, ne fektess olyanba amit nem értesz.. -
válasz
a matáv részvény 1 darbab részvény egy nyomi kis ország torz piacán.
a vwce pedig több ezer cég részvényét arányosan tartlamazza. nagyrész USA cégeket.ezért mondta a fórumtárs, ha a vwce nulláz (vagyis az egész világgazdaság megsemmisül) akkor nem ez lesz a legnagyobb gondod.
-
vw1.820vt
csendes tag
A férjem is a VWCE-t mondta. Ő elég sokat olvasott róla, meg videókat nézett. Én azért félek mert az ismerettségi körömben senki nem beszélt még ETF-ről. Unokatestvérem spanyolországban vett nyaralót és abba fektette a pénzét.
Édesanyám azt mondja hogy elveszítjük az összes pénzünket, és hagyjuk állampapírban. Neki voltak anno Matáv részvényei amit javasoltak neki, és a végén épphogy vissza kapta a befektetett pénzt. -
Ra3
őstag
válasz
vw1.820vt #126004 üzenetére
ETF-ből nagyon sokféle van, ha nem hazardíroztok nagyon, akkor azért az hogy az összes pénz végleg elveszik eléggé valószínűtlen. Elméletileg van rá esély hogy mondjuk egy VWCE lenulláz végleg, de akkor valószínűleg akkora foscunami lesz hogy ez fog a legkevésbé izgatni
De a kérdésből ítélve nem nagyon vagytok ezekkel a dolgokkal képben, kicsit nem ártana olvasgatni a témában mielőtt bármibe beleugratok különösebb ismeretek nélkül, az ilyen random ötletek nem szoktak túl jól elsülni.
Legalább annyit nem árt tudni hogy egyeltalán hogy és hol érdemes ETF-be fektetni, ilyen időtávra, és alapvetően milyen piacokra. -
vw1.820vt
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg PMÁP-ban vannak megtakarításaim. A férjem szerint ETF-be kellene átrakni a pénzt. Én nagyon félek tőle, mert mi van ha elveszítjük az összes pénzünket? De közben meg nem szeretném hogy az infláció miatt egyre kevesebbet érjen a pénzünk. ETF--nél mennyi az esélye annak, hogy az összes pénzt elveszítjük?
Köszönöm
-
elerheto valahol reszletesebb lebontasban a kulonbozo sorozatokban talalhato megtakaritas?
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Battlefield 6
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 512GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest