Hirdetés
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Steam Deck
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Androidos fejegységek
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Genesist
tag
Sziasztok!
A legutolsó webkincstár app frissítéssel nekem elkezdett belassúlni az alkalmazás és szaggat. Nálatok is van ilyen gond?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
kw3v865 #134130 üzenetére
Itt egy kis iránymutató diverzifikálás terén.
De nem mindenki ért ezzel egyet itt.Fontos hogy megtervezz egy jó stratégiát a megvalósítás elött, amihez illene ragaszkodni, akkor is ha jól fizet, meg akkor is ha nem.
(Hiszen mindkét esetet számításba vetted a stratégia megtervezésekor)
De ehhez meg komolyabb rálátás kell vagy külső segitség.Az ETF-et azért preferáljuk mert alacsony költsége egy bef. alaphoz képest, és akár még sokrétűbb is (Olyan 0,1%-0,6%/év)
(Hosszútávon ez nagyon kiütközik, még ha nem is hinnéd elsőre 2,5% +20% sikerdij micsoda összeg lehet mondjuk 20 év alatt (Durva összeg!)Ha egy bankban kérdeznéd meg hogy mibe fektess, akkor minden bank a saját bef. alapjait fogja az arcodba tolni meggyőződéssel, (Mint az auto-gumisok, amelyik márkát Ő forgalmazza, az a legjobb -természetesen
)
Másszóval nem fognak neked az OTP-nél Erstés alapokat ajánlgatni/rábeszélni.
(Sőt ETF-et se nagyon, mert kevés rajta a haszonkulcs nekik, ami viszont neked plusz)Vannak alacsonyabb kockázatú ETF-ek is:
-Kötvény ETF
-Low-Volatility ETF-ek
-REIT-ek
-Defenziv szektor ETF-ek
-Meg talán még a GOLD ETF is ide.Sokan szeretik -okkal- 60%/40% arányt (részvény/kötvény)
Aztán az arányt lehet tolni a kockázatvállalási hajlandóságod irányába.
Aztán ez úgyis borulni szokott az első nagyobb esésnél, mert megijed a páciens
De ezekről egy könyvet is lehetne irni, (Vannak is ajánlatok az topikösszefoglalóban)
Nézd meg esetleg a kiszámoló akadémiát YT-n.A részvény/részvényindex ETF minimális befektetési időtartama ~7 év, az ajánlások szerint .
(Szerintem akár több is van az (Dupla-Tripla.))
Nézd meg mondjuk az európát az elmúlt 15-25 évben.. stagnált..azaz mostanában már emelkedésbe kapcsolt. (Amig az USA és a BUX fel volt, Japán meg 30 év alatt ért vissza 0-ba.)
Gold-ra akkor már válaszoltam-tunk, max 20% szokott lenni de inkább 10% alatt/környéke nagyobb porfoliónál, de ezt is embere válogatja. (De van aki közel 100%-ot is bevállal itt.) -
kovaax
őstag
válasz
kw3v865 #134130 üzenetére
Erre az időtávra továbbra is állampapír (lehetőleg az államkincstárnál). Persze nagyobb a valószínűsége, hogy nyernél valami világ részvény etf-fel is, de mondjuk 30% hogy nem, ami elég sok. Ha megengedheted magadnak, hogy 5 év múlva bent hagyd még pár évre (50-10), ha éppen gáz van, akkor lehet, de egyébként nem ajánlott.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Yellow73_a #134128 üzenetére
Na, sikerült, bár DÁPom már volt korábbról. Azért elég veszélyes tákolmány ez a Magyarorszag hu, de a webkincstar egesz pofasan nez ki. Vegul nem kellett letolteni es scannelni semmit, minden online ment, kb 20 perc munka.
Koszonom a segitseget es a motivaciot.
-
kw3v865
senior tag
Köszönöm a választ neked és kovaax-nak is!
Mint írtam, a KH-nál már van értékpapírszámlám. Ha csak az a célom, hogy hasonló hozammal és kockázattal fektessem be a pénzem, mint a jelenlegi OTP-s befektetési alapjaim esetén, akkor jó lehet? Vagy ott se érdemes befektetési alapokba fektetni? Csak és kizárólag ETF jöhet szóba, ami ajánlott lehet? Volt egy Kiszámoló cikk, rendszer havi befektetés ETF-be a címe, onnan jött az ötlet. De abban már semmit nem segít, hogy mégis milyen ETF lehet jó. Maradnék az 5 év körüli időtávnál.
Máshogy fogalmazva: ha nem akarok ETF-et venni a KH-nál, akkor inkább szüntessem is meg azt az értékpapírszámlát?A dizerzifikáció is fontos szempont nálam. Valami javaslat van, hogy a megtakarítások hány %-át érdemes devizában, mennyit nyeresanyagban (pl. aranyban), mennyit állampapírban stb. tartani? Egyáltalán mekkora vagyon felett van csak értelme a diverzifikálásnak? Erre vonatkozóan sajnos nem találtam ajánlást. Persze nyilván mindenkinek más az élethelyzete, de azért valami támpont jó lenne.
Fizikai arany esetén: az a kérdés elsősorban, hogy hol vegyek, ami 100%-ig megbízható. Tehát nem b*sznak át értsd valódi aranyat kapok.
-
mokus18
tag
Sziasztok
Erste, Nyesz, az első befektetési elvileg díjmentes. (Eddig az volt.)
Van most egy folyamatban lévő megbízás, ami még nem teljesült. Kérdezném, ha ezt visszavonom, és újat rögzítek fel, akkor nem fogja úgy venni, h ez már egy második megbízás, és felszámol költséget?Köszönöm
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Yellow73_a #134126 üzenetére
Akkor ha jól látom, letolt kitolt feltolt DAP-pal:
MÁP - Értékpapír nyilvántartási-számla nyitása a Magyar Államkincstárban
MÁP - WebKincstár és MobilKincstár elektronikus csatorna igényléseutana belep es orul?
-
Yellow73_a
tag
válasz
Saughassy #134124 üzenetére
Mivel az Államkincstárnál semmilyen költség nincs, ezért érdemes minden állampapírt ott tartani, mert a visszaváltási költségek is ott a legkedvezőbbek. A te esetedben a kincstárnál csak 1% a visszaváltási árfolyamkülönbség, míg a Rafinál ahogy írtad, 1,5%. Tudom, kis összegeknél ez szinte kerekítési hiba, de ha már azon agyalunk, hogy érdemes-e átlépni a PMÁPból más állampapírba, és annál a döntésnél a tized százalékok is fontosak, így szerintem a fél százalékos eladási "büntetés" árkülönbözetet is jó megfogni.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Yellow73_a #134121 üzenetére
Neked is nagyon köszönöm, igérem többet nem floodolok a sok koszivel, de eloszor kertem segitseget es tul sokan, tul sokat oltetek ebbe bele. Tenyleg ertekelem.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Cs.Tibor #134119 üzenetére
Köszönöm a részletes választ. Ezek fényében nem hiszem hogy érdemes ugrálnom, hiszen 1 szazalekot legalabb elbuknek a kiszallason is.
A Rafinal vagyok premium ugyfel igy emlekeim szerint nincs koltsege az ertekpapir szamlanak. Ezzel egyutt az atvaltas netto arfolyamanak 98.5 szazalekot ir, szoval ha jol ertem, akkor masfelet bukok, ha mas, rejtett koltseg nincs.A diszkont kincstarjegy jol hangzik, sajna az asszony eleg para ezert is szimpatikus. Megnezem sikerul-e webes feluleten venni. Megeri ezt a Rafin kivul bonyolitanom, vagy ha mar ugy is van ingyen ertekpapirszamlam, akkor vegyek ott?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
CriticalHit #134120 üzenetére
Néztem már, micsoda nyitómondatok , LoL
Övé az egyik bef. alap, (a kettőből), aminek már régebb óta szorítottam helyet a portfóliómban, a diverzifikáció miatt.
Jól hoz, csak persze k* drága,
Főleg annak aki most akar belépni már..Mondjuk pont a 2008-as válság végénél indították ezt az alapot, igy még nem látott komolyabb recessziót, még nem láttuk mit tudna egy olyanba produkálni..
-
Yellow73_a
tag
válasz
Saughassy #134112 üzenetére
Mindenképpen várd meg a június 20-át, hiszen addig még a jelenlegi magas, közel 19%-os kamatot adja.
Akkor kell eldöntened, hogy mit vársz az inflációs pályától.
1.a) Ha úgy gondolod, hogy a (hivatalos) infláció növekedni fog, akkor akár meg is tarthatod a PMÁPot, ami 2026.06.20-ig éves 5,2%-ot fog hozni, azt követően egy évig (2027.06.20-ig) pedig a hivatalos 2025-ös infláció fölött 1,5%-kal többet. Akkor pedig már nem nagyon kell pattogni, hiszen 28-ban lejár a papír, maximum ha nagyon beesne a 27 június utáni kamat.
1.b) Ha növekedő inflációs pályára számítasz, de nem akarod kivárni 2026 júniusát, amikor is jobb kamatra fordulna a PMÁP-od, akkor eladhatod a PMÁP-ot, és vehetsz az árán BMÁP-ot, ami szintén nagyjából leköveti az inflációt, bár ez nem a hivatalos inflációhoz kötött papír, hanem a háromhónapos diszkont kincstárjegyek átlag hozamához. Ennek háromhavonta változik a kamata a DKJ aukciók függvényében, tehát évente négyszer is igazítják az aktuális DKJ aukciókhoz. Jelenleg 7,3% a BMÁP kamata.
2.) Ha arra számítasz, hogy csökken az infláció, akkor a kamatforduló után el kell adni a PMÁP-ot, és venni belőle FixMÁP-ot, amivel 3-5 évig lefixálhatod a kamatot évi 6,5%-ra, függetlenül a közben változó inflációs- és kamatkörnyezettől.
3.) Ha bizonytalan vagy, jó megoldás lehet a diverzifikálás, akár 1/3-1/3-1/3 arányban PMÁP-BMÁP-FixMÁP (vagy bármi más arányban), ami lefed minden scenáriót. Értelemszerűen így pár százalékkal kevesebb, de akár több hozamod is lehet ahhoz képest, ha csak egy lóra tettél volna.
Ha eladod a PMÁP-ot, akkor van egy "visszaváltási díj", ami valójában árfolyamkülönbözet, ez a PMÁP-od névértékére vetített X százalék. Nem tudom, a K&H-nál mennyi a lejárat előtti visszavásárlási árfolyamkülönbözet, talán 1,5%, az Államkincstárnál ez 1%. Vagyis 100 Ft névértékű papírt a kincstár 99 Ft-ért vesz vissza (és ezen felül persze kifizeti a felhalmozott kamatot is) -
CriticalHit
addikt
Zsiday Viktor: Az emberek, lassan menekítik a pénzüket az országból
[link] -
Cs.Tibor
kezdő
válasz
- A 2028/K nem annyira rossz papír. (Infla+1,5%). Kamatforduló után 3,7+1,5=5,2% kamatot fog fizetni 1 évig. (2026.06.20.-ig)
Kivárhatsz, hogyan alakulnak a kamatok, az infláció hosszabb távon.- A kivárás kockázata, ha csökkenteni kezdik a kamatokat, lemaradhatsz, és már csak kisebb kamatú papírba tudsz átmenni.
(Mondjuk a változásnál általában van hagyva néhány nap "időablak", hogy a régi papírból is vehessen még aki akar, de ez nem garantált.)
Ez esetben (csökkenő kamatok), a FixMáp lenne a jó megoldás jelenleg fix 6,5% kamattal, 3évre 2028/Q2, vagy 5 évre 2030/Q2.- Ha a másik scenario lesz, (emelkedő kamatok, infláció) a BMÁP
lehet a jó választás, (jelenleg 7,36% a nettó kamat, ami negyedévente változik a 3hónapos DKJ átlaghozam+1% prémium)
A meglevő PMÁP-od is jó lehet még hosszabb távon...
( bár utóbbi időben eléggé elcsalják az infláció számítását, és még ha bevallják is a magasabb inflációt, a PMÁP elég nagy késleltetéssel követi csak).A visszaváltás csere során a -1%-ot nem tudod megúszni, érdemes a magasabb kamatok utolsó cseppjét is kipréselni...., nincs határidőd, amíg nem csökkennek a kamatok jó vagy...
Az is járható út lehet, hogy megosztod egy általad választott arányban FIXMÁP és BMÁP között.
Esetleg valamennyi Diszkont Kincstárjegy is szóba jöhet mellé, a likviditás miatt. (A DKJ-ek most 5,7-5,95% nettó hozamot adnak, és a lejáratkor nincs plusz visszaváltási költség.)+1 gondolat, nem írtad melyik banknál tartod, ott mennyi a visszaváltási költség, van-e plusz állománydíj, plusz számlavezetési díj stb..
Lehet érdemes volna áttranszferálni az ÁK-hoz
Az Államkincstárnál a visszaváltás -1%, egyébb számlavezetési, vagy állománydíj nincsen!! -
Hmmz
aktív tag
válasz
kw3v865 #134113 üzenetére
AZ ETF legtöbbször kockázatosabb mint a lakossági állampapir.
Csak akkor válts le róla ha magasabb hozamot szerentél, de ehhez magasabb kockázatot kell vállalnod.
Kezdőként olvasd ez a topik összefoglalóját, és vannak youtube videók isAz IBKR-t szokták javasolni külföldi brókerként, sokan vannak ott a topikban.
(Elsőre kicsit bonyi lehet, de chatgpt és google forditó segit, vagy vannak cikkek is a témában)
Ha meg fontos hogy legyen banki háttér (problémáknál jól jöhet) és magasabb befektetésvédelmi alap, ráadásul magyar székhellyel, akkor meg maradnak a húzósabb költségekkel működő magyar módi, ERSTE, KH a fő csapásirány TBSZ számlával.Legegyszerűbb a VWCE ETF-et megvenni, de 3-4 év alatt akár negatívba is mehet a hozamod, ez elég rövidke idő ebben. (Aktuális évben pl. -4% környékén tart..)
Diverzifikálni érdemes, főleg nagyobb pénz esetén, más devizában, eszközosztályban, földrajzi elhelyezkedésben, esetleg brókerek között is.Fizikai aranynál mire vagy kiváncsi? (van arany ETF is)
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Saughassy #134115 üzenetére
Ez már volt téma, olvasgass kicsit
Neked mintha 1,5% költség lenne névértékre vetitve az eladási költség a banknál, számold bele azt is..
A kincstárhoz lehet érdemes átvinni, főleg ha sok pénzről van szó. (Itt 1% csak)
Nem kell kamatforduló környékén eladni, akár meg is tarthatod, PMÁP-nál (is) naponta számolják a kamatot (csak évente fizetik ki neked)
Ez most majd neked 5,2%-on fog ketyegni 1 évig. (3,7% infla+1,5% prémium) -
Saughassy
aktív tag
válasz
Mauzes #134114 üzenetére
Köszönöm a gyors választ.
Igen, ez a forgatokonyv is lehetseges, amit írsz.
Ha mégis úgy döntök, hogy eladom, akkor rémlik valami, hogy kamatfordulo korul optimalis ezt megtenni. Ez kotvenyenkent valtozik, vagy egyseges a szabalyozas? Ha eltekintunk attol, hogy mibe ugrunk at a megszerzett penzzel, mikor a leggazdasagosabb eladni? Extra dijakra, rejtett koltsegekre gondolok. -
Mauzes
addikt
válasz
Vannak más hasonló (sőt, most éppen jobb) állampapírok, amiken semmit nem kell gondolkodni. Például Fixmáp 2030/Q2, aminek fix 6,5% kamata van a lejáratig, azaz még közel 5 évig. Már ha mindenképp el akarod adni a PMÁP 2028/K. Egyáltalán nem rossz papír az sem, infláció fizet mindig +1,5% prémiumot. Simán lehet, hogy a jövőben magasabb kamata lesz, mint 6,5%.
-
kw3v865
senior tag
Sziasztok,
Két kérdésem lenne, megtakarításokkal kapcsolatban:
1. Nyitottam egy számlát a K&H Értékpapírnál. Még pár hónapja volt a Kiszámolós kupon, ami még érvényes, de már nem sokáig használható fel a kedvezmény. Eddig még nem fektettem be ott pénzt, viszont most már itt az ideje. ETF-ekben gondolkodok, viszont teljesen laikus vagyok a témában, ugyanakkor nem igazán kockázatvállaló. Ha már annyit tud, hogy nagyjából hozza a magyar állampapírok kamatait, azzal már elégedett lennék, még ha kockázatosabb is. Egyelőre nem nagy összegről, pár 1000€-ról van szó, de amint lejárnak a MÁK-os pénzeim, rögtön át akarom utalni ide, tehát később lesz ez több is.
Szóval kezdőknek mit tudtok tanácsolni, hol érdemes elkezdeni, mit olvassak el, ami aránylag tömören, lényegretörően leírja a legfontosabb tudnivalókat?
De ha tudtok konkrét ETF-et javasolni, azt is szívesen fogadom. Kb. 3-4 éves távlatban gondolkodok, bár igazából nincsenek pénzügyi céljaim.2. Hová érdemes menekíteni a pénzemet Magyarországról? Jelenleg a MÁK-nál és OTP-s alapokban van a pénzem, egyelőre csak HUF-ban és EUR-ban. Szeretném úgy diverzifikálni, hogy minél kevesebbet csökkenjen a reálértéke (hozamra nem is számítok), de biztonságban legyen. Semmiképp ne NER-közeli banda kezelje a pénzt, és lehetőleg az állam ne nyúlhassa le. Gondolkodtam fizikai aranyon is, bár azon jó eséllyel buknék, de legalább némi biztonságot ad. Erre tudtok valami jó ötletet?
-
Saughassy
aktív tag
Sziasztok,
Eléggé későn kapcsoltam és persze csak mérsékelten vagyok képben, így segítséget szeretnék kérni.
Van 2028/K Prémium Magyar Állampapírom, aminek a kamatfordulója 2025.06.20. Azt hittem, mostanra felszedek némi pénzügyi tudatosságot, de az élet vagy a képességeim máshogy hozták. Mit kezdjek most ezzel? Jelen állás szerint a netbankon is el tudom adni, 116,34 br árfolyamon. (Bankon keresztul vettem anno). Hogyan, mikor tudnam ezt atrakni valami olyan befektetesbe (akar ugyanigy allampapir, vagy hasonlo kockazatu) amivel nyerhetek egy ujabb évet, vagy felet, ameddig jobban képbe kerülök?
Elore is koszonom a segitsegeteket.
-
Hmmz
aktív tag
Bátorság vagy botorság intézményi állampapírt venni?
Avagy amitől még Trump is fél, de ha te nem, akkor akár kaszálhatsz is..A spread és a tét is óriási
-
confuser
senior tag
-
ztak
csendes tag
válasz
PredatorZoli #134096 üzenetére
Köszönet! A többieknek is.
Ha ÖNYP-nél és EP-nél együttesen már van évi 150e ft jóváírásom, amellé még nyithatok NYESZ-t további 100e ft jóváírásért, ugye?
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Maxxxim #134097 üzenetére
Már írtam erről nemrég
(Nem árt megírni üzikor a tervezett vételi mennyiséget nekik)
Egyéb külföldi államkötvényeket Xetra ETF formában veheted magadhoz, vagy még esetleg a BÉTa piacról.
(Magyart persze csakis a MÁK-tól érdemes) -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
bozsokiandra #134102 üzenetére
Hát nézd.
A NYesz szerződésébe bele van írva ez a lehetőség, így szerintem normálisan csak felmenő rendszerben, új nyeszekre lehetne kivenni ezt az opciót.
Aztán persze Magyarországon vagyunk, láttunk már ezt-azt. Szerintem nem fognak belenyúlni, eleve kevés ilyen számla van.
A TBSZ-ek száma viszont az utóbbi időben elég kövérre hízott, ha valamihez, akkor szerintem ahhoz előbb fognak hozzányúlni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Nők, nőügyek (18+)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Synology NAS
- Házimozi belépő szinten
- Battlefield 4
- PlayStation 5
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- További aktív témák...
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest