Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FEJhallgatók
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
otapi
tag
Bedobok egy új témát: a fizikai aranylábamat szeretném kiépíteni. Tudtok javasolni megbízható és jóárú (tudom, oximoron) kereskedőt Budapesten ahol érdemes venni kis méretű (1-2-3g) befeketetési aranylapkákat?
Illetve később ugyanott érdemes majd eladni (tehát aranykereskedőnél), vagy van ennek valami bejáratott piaca? -
Hmmz
aktív tag
Mindenki beszél néha hülyeséget/téved néha, aki sokat szerepel, (Valszeg még te is néha, de az utóbbi USA elnökökkel az élen
)
Inkább mondd konkrétan mi volt a rossz/hibás ebben a videoban?
Én nem találtam kivetnivalót most benne, infót meg annál többet, max kicsit régi a decilis táblázat a végén, de nem érdemes általánosítani.
(Azt most ne vegyük ide hogy Ő mellé kell a legerősebb reklámblokkoló a YT-n) -
AshaNoR
tag
Sziasztok, kis segítséget kérek szépen. Van 1.864.000 forintom 31/i PMÁP-ban, holnap lesz kamatkifizetes. Ha jól tudom 1 év múlva ilyenkor 4,7+1% kamatot fizet ki rá az Allamkincstar. Ezalapjan megközelítőleg 106.000 forint lenne a kamat, de a Mobilkincstar app szerint csak 87.000 forintnyi kamatkifizezés várható. Valaki leírja kérlek, hogy miért?
Elnézést, kezdő befektetető vagyok.
Koszi elore is
-
Gézengúz
addikt
Netán nem tudja valaki fejből a jelenlegi állampapírok 1 személy által, max. vásárolható mennyiségét?
-
kovaax
őstag
Az aggregáltban van vállalati kötvény is, meg még ki tudja mi, ami válság esetén inkább úgy működik, mint a részvény, úgyhogy nagyobb (lehet) a bukója. Válságon kívül viszont ugyanezek miatt magasabb a hozamuk. Ezt én úgy trükközöm ki, hogy eleve kevesebb kötvényt tartok. Persze szart se ér az egész amikor együtt zuhan minden...
Az Amundi van a gettex-en, ezért jó az IB, bár mivel nem azt vettem végül, ez csak elméleti lehetőség.
De pl. a VUCF-ot eladtam az összeset az idei gödör alján és XDEM lett belőle (most éppen sikerült időzíteni rendesen, de ugye ilyet nem csinálunk
), bár pont tegnap vettem valamennyit az adózás után megmaradt pénzből megint (de persze elszámoltam maga, de pénteken fizet a BMÁP, úgyhogy kb. pont sikerül kihúzni fizuig).
Szerk.: typo.
-
avl
senior tag
válasz
kovaax #133985 üzenetére
köszi
a LU1437024729 nincs Xetran
a LU0908508731 van, de forgalma szinte csak 1-2%-a pl. EUNA-énak
20+ evesem nekem is van, de azt mas jellegünek tekintem (spekula), a szeles bond-ot nyugisnaknyilvan: a bond mennyisege, hogy mennyi legyen, mihez egy fontos - es szuper erösen elethelyzettöl függ
parat közülük betettem az összevetesbe, hogy könnyebb legyen morfondirozni: [link]
öszinten nem latom jobbnak EUNA VAGF-nal a kormanyosakat -
kovaax
őstag
Én ezen marha sokat agyaltam... A hedged verziókat elvetettem gyorsan, mivel HUF-ban költök, így is úgy is futok deviza kockázatot, és van plusz költsége. Aggregáltak közül így leginkább a LU1437024729 tetszett, de ott volt mellette még a tisztán államkötvény is (LU0908508731, IE00BYZ28V50)... De mindig oda lukadtam ki, hogy az USA államkötvények követik legjobban a gazdaságot, meg ugye dev. world. részvény etf-eket tartok aminek 60-70%-a USA, úgyhogy ahhoz is az passzol leginkább. Aztán mikor ténylegesen képbe került a dolog (=idén kezdtem kötvény etfeket venni, előtte mápjaim voltak csak, tavaly lakáscserénél azt is jól lefeleztem, és nem építem már vissza az egészet), SXRC és VUCF lett belőle...
A baj, hogy a fenti 3 verzió egyikével se vagyok igazán boldog, pláne hogy amikor elkezdtem lusta portfoliót építeni (2018), rögtön megjelentek az olyan időszakok, amikor a kötvény és a részvény együtt mozgott, nem is egyszer... De azt gondolom, hogy ennél nagyobb problémám ne legyen soha az életben!
-
PredatorZoli
Topikgazda
A BÉTa piacon a vételkor és az eladáskor is egy spread lesz az árfolyamban, ami valamivel rosszabbra jön ki, mintha átváltanád a pénzt és a xetran vennéd meg.
Ezt leszámítva a hozam ugyanaz. A BÉTa piacot használni ETF vásárlásra összességében csak néhány speciális helyzetben érdemes (például NYESZ számla esetén, vagy nagyon alacsony havi befektetett összeg esetén). -
ztak
csendes tag
Sziasztok!
Olvastam az összefoglalót, meg jó sok mindent a fórumban is. TBSZ-re akarok ETF-et venni. Valószínűleg az Erstéhez mennék. A kérdés:
1. Ha a BÉT-en váltás nélkül forintért veszek S&P 500-at követő ETF-et, ott tartom 10 évig, majd kiveszem az egészet forintban,
...az gyakorlatilag ugyanannyi hozamot jelent-e, mint ha...
2. nem a BÉT-en, hanem forintot euróra váltva veszek S&P 500-at követő ETF-et, ott tartom 10 évig, majd (váltással) kiveszem az egészet forintban?Azaz: nagyobb összegnél, mondjuk 10 millió forintnál lényegtelen-e, hogy milyen pénznemben, és hogy BÉT-en vagy XETRA-n vettem meg ugyanazt az indexkövető ETF-et, vagy emiatt teljesen más hozamú lehet a végén a befektetés?
Bocs, ha nagyon kezdő kérdés.
-
Hmmz
aktív tag
Itt egy hasonló friss cikk a témában.
De a lényeg hogy nem lehetünk biztosan benne hogy merre fog menni, sem a tőzsde, sem az ingatlanárak, pl az első grafikonon, USA-ban is szépet esett már a 2000-es évek után.
(Inflával korrigáltan)
Ezt nemigen lehet megjósolni, lehet tőzsde fel 20% egy év alatt, ingatlan meg ugyanennyit le, vagy pont forditva..
(Fel lehet fedezni/nem fedezni bizonyos korrelációkat ahogy cikk is irja)
Megaztán lehet bérelni is, mielőtt erőn felüli nagyhitelt vesz fel az emberfia, és lenyúlja a bank vagy más, pénzügyi tartozások miatt az egészet. -
PredatorZoli
Topikgazda
Ezt az egyéni paramétereket is figyelembevéve kell vizsgálni.
Ahogy mondod az is kockázat, hogy az ember mellett elmegy a piac.
Ha valaki nagy arányú készpénzzel akar vásárolni, akkor ez a kockázat nagyobb, mert akkor a kijjebbárazódás kockázata magasabb. Ha valaki 20% önerővel vásárol, akkor nominálisan kevesebbet kell rádobni az összegre, mintha valaki 60%-ot tenne le.
És hát az egyéni kockázatvállalás is fontos. Mi történik, ha befekteted addig a pénzt, de éppen jön akkor egy piaci korrekció ami miatt ki kell várni? Gond? Nem gond?
Összességében ha hamarabb vásárolsz (kis önerővel), akkor a piaci mozgásokat lefedezed (mindkét irányba). -
avl
senior tag
szeles kötvenylab ETF ritkan tema itt;
nekem van EUNA es VAGF is, mindegyik ~0.8%-nyi (magyar allampapirom <2% - ez a "likvid" az allamkincstarnal, az ETF-ek TBSZ-eken)
tudatosan kezdem (pl. életkorom miatt) növelgetni (=> csak kis lepesek, apro elmozdulasok, évekkel válik több %-ká) a kötvenyt
EUNA vs. VAGF ?? melyik miert inkabb ?
[link] a multban minimalis különbsegük volt, EUNA kicsit jobb volt ...de azert nem egyformak (vagy inkabb lenyegtelen különbseg ? szerintem nem)
pl.
1) USA - Kina - Japan arányuk2) EUNA kicsit kevesebb AAA es AA-t tart, de kevesebb BBB-t is, A-bol többet (eredö ~ azonos)
3) EUNA alfája jobb, egyeb mutatoi is jobbak, ...de a benchmarkjától erösen eltér ...vajh miert ? direkt igyekvés, tutti modszer (egyeb szamok azt mutatjak a multbol) vagy veszelyes ? (nem hiszem)
-
gg07
tag
Ugye van az a fő szabály, hogy ha 1-2 éven belül ingatlant szeretnél vásárolni akkor konzervatív befektetés..max állampapír. De azzal a helyzettel mit lehet kezdeni, ha fél év alatt emelkedik az ingatlan ára? Az S&P se lenne elég ide. Vagy az a megoldás h akkor minél nagyobb hitel annál jobb?
-
Lmh
őstag
Hali!
2031/l már kimaxolta kamatot és cserélhetem, ugyi? (05.21-én lesz az official kamatfizetés). -
kuntics
aktív tag
Mennyire érdemes 1 évnyi vésztartalék (5m környéke) felett viszonylag likvid befektetést tartani? Valami köztes megoldást keresnék, ami állampapírnál többet hoz, de könnyebben hozzáférhetőbb a tbsznél. Tbsz-re havi fixet teszek, 11 havi tartalék államkincstárnál, maradék 1 havi meg számlán. Érdemes simán ib-nél befektetni? Vagy simán tolnátok be a pluszt is tbszre? Jelenleg állampapírban több van, mint a tbsz-eken, ha jól rémlik fiatalon pont a részvénynek kellene magasabb arányban lennie.
-
tototos
addikt
Köszi mindenkinek. 2,5 millió forintról beszélünk így éves szinten is 25 ezer forint a különbség ha 1%-al lenne jobb kamat. Sztem marad aztán ha rendezőnek a dolgok akkor meg úgyis ETF-be fog kikötni.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Steve_Brown #133965 üzenetére
Egy fenét van, itt egyenlőre lóf* van, nem short squeeze, sajnos
Talán majd késöbb :/Úgy rémlik, mintha IT szektorban dolgozna amúgy Tototos, lehet elöbb lesz másik munkája, mint ahogy tudna róla
Most még... -
axioma
veterán
Mivel ugyis visszavaltana', az A szcenarioban 100-bol lesz fel ev alatt 101,35 (+4,7/2-1),
a B scenarioban 100-bol lesz 101,88215, (99+0,99*5,8/2), matematikailag jobb az utobbi (pont fel evre, pont van olyan dkj). Nyilvan attol fugg, kinek mit er meg a kulonbseg, mert nominalisan nem nagy. -
Hmmz
aktív tag
válasz
Steve_Brown #133962 üzenetére
Ha 1% a kamatprémiuma amit ir, akkor 4,7%-on fog kamatozni a PMÁP-ja.
DKJ meg most 5,7-5,8%. (Éves)
Nagy kérdés hogy kapni fog e DKJ-t ténylegesen, vagy nem lesz annyi.
1% visszaváltási bukóval pont ott lesz ahol a part szakad.Én nem váltanám vissza:
Majd akkor és annyit váltanék vissza belőle, amennyire szükségem lesz 1% bukóval (akkor és amikor)
Aztán majd késöbb ha minden letisztult eldönteném hogy átváltom e a maradékot másra, vagy maradjon ebben 1% bukómentesen.Más: Virgin Galactic short squeeze folytatódni látszik, ha érdekel valakit
-
confuser
senior tag
Sajnálom hogy ilyen helyzetbe kerülték. Én a helyedben eladnám és közeli lejáratú DKJ-t vennék, attól függően, hogyan ítéled meg, hogy mikor lehet rá szükség. Vagy 250821-et, vagy 251029-et vennék belőle, aztán görgetném amíg nem stabilizálódik a helyzet.
-
tototos
addikt
válasz
Steve_Brown #133957 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok. Ugye a PMÁPnál a forduló csak a kamatváltás miatt érdekes most, mert 18%-ról esik majd le 4re.
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Moat fog kamatot fizetni a PMÁP papirom.1%os bonusz van rajta. Megéri ezt eladni és atforgatni más papirba ha az elkovetkezo fél évben szükség lehet a pénzre? Sajnos felszámolják a munkahelyem és ki tudja mikor találok másikat.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
kalapacsolok #133949 üzenetére
Ha 3 évvel ezelőtt nyitottad (azaz 2022-ben bármikor), akkor idén december 31-én a TBSZ megszakítása nélkül kiveheted. Ha a TBSZ-ed ekkor nyereséget mutat, akkor a kivett részre vetített nyereségre arányosan 10% adót kell majd fizetni (nem számít, hogy nem volt befektetve).
-
Kasya
nagyúr
válasz
Nem lehet kiutalni. Vagy tartod ott, vagy veszel valamit.
-
Simia
junior tag
válasz
Nem lehet kiutalni semmit a számla feltörése, és leadózása nélkül.
(nincs részleges kiutalás, csak lejáratkor)Vegyél valamit belőle, mondjuk egy olcsó "All-world" ETF-et (pl. FWRA), esetleg valami pénzpiacit (XEON).
Jövőre majd eladod, és egyben talán kijön olyan ETF is amit "szeretsz". -
Lex Icon
senior tag
válasz
TBSZ-ről nem lehet semmit kivenni, csak ha az egész TBSZ-t feltöröd és leadózod (már ha van mit), vagy ha lejár.
Meg a 3 év utáni lehetőségek. -
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! 3 évvel ezelőtti TBSZ számlámon van bent dollár egyenleg, kb, 60 ezer forintnyi, amiból már nem tudok ETF-et venni magamnak, amit szeretnék. Mást nem akarok. Ki lehet utalni ilyenkor a pénzt plusz adózás nélkül? Vagy mit a legegyszerűbb kezdeni ezekkel? Másik évben is hasonló maradék pénz áll csak úgy.
-
avl
senior tag
-
sb95
csendes tag
válasz
stingy2 #133932 üzenetére
A terv az volt, hogy egy kis ex Mega Cap tartásával (pl. az NVIDIA 3.68% -> 3.30% csökken, míg a PFIZER vagy DEERE 0.14% -> 0.18% növekszik), megmarad a nagyobb kapitalizációjú vállalatok dominanciája, csak egy kis plusz teret adok a "kisebb" cégeknek is. Bár utólag belegondolva lehet, ezt a részt tényleg a piacra kellene hagyni, hogy az szabályozza.
#133933 (Hmmz)
Kína esetében, ha az elvi okokat figyelmen kívül hagyom, akkor is több tényező van, amely miatt tiltó listán tartom (kamu gazdasági adatok, fejlett országok esetében folyamatos téma a termelés hazaszállítása és a kínai import visszaszorítása, ...), viszont Indiával kapcsolatosan valószínűleg igazad lehet. Korábban az iShares MSCI EM ex-China UCITS ETF USD (Acc)-t nézegettem is, hogy ~6-8%-ban beépíteni.#133934 (Wn2tl)
Én azt értem, hogy majd az arányok automatikusan átsúlyozódnak, viszont jelenleg úgy gondolom, hogy alul van értékelve Európa növekedési potenciálja és még nincs benne az árban, tehát voltaképp a felülsúlyozással megteszem tétjeimet.#133935 (Gigicuci)
Igen, az új terv szerint felülsúlyozom Európát, de csak ~24-25%-ig, illetve Kína nélküli EM vonalat is behozom.#133938 (evilskati)
True, de korrigáltam és elhagyom az ex Mega Cap vonalat.#133939 (student)
Nem olyan soká kiderül szerintem (néhány év). Ha a Trump körüli káosz nem nyitja fel az EU szemét, illetve a társadalom nem kezdi el kivetni magából az ilyen (Orbán, Simion, ... féléket), akkor "bilibe lógott a kezem".#133941 (kovaax)
Nem feltétlenül ezzel van a baj. A probléma inkább ott gyökeredzik, hogy technológiailag teljesen ki van szolgáltatva az EU/Világ az USA-nak. Ha ebben sikerülne változást elérni, amire EU szinten van is már kezdeményezés, akkor jók lehetünk. -
Hmmz
aktív tag
Mibe NE fektesd a megtakarításod.
A nagy kamat ígérete könnyen megbabonázza az embereket.
Téged is?
BrókerMarcsi esete -
perenone
újonc
Hello! Egy gyors Erstés TBSZ kérdésem lenne: ha vannak más brókernél is értékpapír számlái (nem tbsz!) az adózónak, akkor az éves nyereségből levont költségekbe beletartoznak-e az Erstés havi költségek is? Tehát Erste számlavezetési díjak, stb. is levonható-e költségként? TY
-
válasz
Wn2tl #133940 üzenetére
Igen, tudom hogy a piac súlyozásról írtál, de én meg szimplán pongyola és félreérthető voltam - eredetileg az sb95 által fejtegetett gondolatmenetre szerettem volna neki reflektalni, illetve plusz egy szempontból is megkozeliteni a témát, mennyire érdemes foglalkozni a gazdasági növekedéssel részvénypiacokon.
Szóval ja, beneztem, rosszul ment el
-
kovaax
őstag
Nem a szülőföld iránti elfogultság vezérelte Európa felülsúlyozását, hanem én tényleg hiszem, hogy Európa (az EU) egy tényleges vezető nagyhatalommá fogja kinőni magát a következő 10-20 évben, hisz megvan hozzá minden, ami kell (a világ legélhetőbb kontinense, erős gazdaság, magas népességszám, fejlettség, ...).
Amíg az EU-ban szigorúbbak a mindenféle szabályozások (pl. környezetvédelem), mint az USA-ban, vagy máshol, addig nincs esélye...
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
Paxker315 #133936 üzenetére
" gazdasági növekedés NEM egyenlő a részvények teljesítményével adott országban"
Nem is ezt mondtam, hanem azt, hogy a piaci kapitalizáció határozza meg az indexbeli arányokat. És az csak egy sajátosság, hogy a világindexben az általunk megfigyelhető százalékok vannak. A total aum-ot a befektetők kénye kedve alakítja, te mint befektető ez után mész, ezt akarjuk minél egyenletesebben lefedni és megfogni. Ezért nem maradhat ki az EM sem (bármennyire utálom én is), mert azok beemelésével az általános lefedettség nő.
Itt van jó példának az utolsó hónap. Az EM piacok 9%-ot vertek az snp500-ra a vámhisztiben. Hosszú távon nem gondolom, hogy ez ilyen tempóban megy majd, de vétek lenne ezeket az országokat kihagyni "nem szeretem" kedvből:
-
válasz
Wn2tl #133934 üzenetére
Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a gazdasági növekedés NEM egyenlő a részvények teljesítményével adott országban, sőt, hosszú távon a nagy növekedést mutató országok részvényei alulteljesítenek.
#133931 sb95 - volt ilyen gyanúm
"teljes feltörekvő piac kihagyása szándékos volt, mivel Nálam Kína és India tiltólistás,".
Nem vagy ezzel egyedül, elég elterjedt "policy", és nem csak itthon.
-
Gigicuci
senior tag
illetve részletesen alátamsztottad magad számára érvekkel is, így valószínűleg hiszel is benne. A nehézséget nem az fogja adni, hogy kialakítsd így a portfóliód, hanem hogy ha esetlegesen éveken keresztül alulteljesíted globál indexet akkor is kitarts mellette. Szóval nagy vakmerőség erre az mondani, hogy igen, ez így jó, úgyis utólag fog kiderülni.
Magam részéről, ha már ennyire hiszek benne, allokálnám egy részét így, de fenntartanám a tévedés lehetőségét és a túlnyomó részét all-worldben tartanám. -
Wn2tl
aktív tag
"egy tényleges vezető nagyhatalommá fogja kinőni magát a következő 10-20 évben, hisz megvan hozzá minden, ami kell (a világ legélhetőbb kontinense, erős gazdaság, magas népességszám, fejlettség, ...)."
Hát de amit írsz ez a szín tiszta elfogultság. A world indexek földrajzi eloszlását a piac alakítja. Ha az következik be amit írsz, akkor az arányok automatikusan átsúlyozódnak. Adott ország, adott cégének a kapitalizációja növekedik.
-
stingy2
senior tag
"Versenylovak alatt mit értesz? " - gondolom azt érti, hogy alul súlyozod a top 39 v. mennyi amcsi vállalatot amik egy része önmagában képes felhúzni az indexe(k)et.
Az elmúlt években az sp500-at cégek egy igen kis csoportja húzta "to the moon". Namost, ha ezeket anno alul súlyoztad volna, akkor nem éred el az index teljesítményét. Igazából nincs is ezzel baj, ha kapsz vmit cserébe, pl. kisebb kockázatot (alacsonyabb drawdown), ezt meg kell nézni. Ha nem, akkor sztem felesleges okosabbnak lenni a piacnál. -
sb95
csendes tag
válasz
Wn2tl #133926 üzenetére
Nem a szülőföld iránti elfogultság vezérelte Európa felülsúlyozását, hanem én tényleg hiszem, hogy Európa (az EU) egy tényleges vezető nagyhatalommá fogja kinőni magát a következő 10-20 évben, hisz megvan hozzá minden, ami kell (a világ legélhetőbb kontinense, erős gazdaság, magas népességszám, fejlettség, ...).
#133927 (Paxker315)
A teljes feltörekvő piac kihagyása szándékos volt, mivel Nálam Kína és India tiltólistás, Dél-Korea, illetve Taiwan pedig másképpen is megoldható és ez a 4 ország adja az index több, mint 70%-át.- Taiwan súlyának felét a TSMC adja, így ebből terveztem a későbbiekben ~1% körül tartani.
- Dél-Korea esetében pedig a Franklin FTSE Korea UCITS ETF [FLXK] etf-et néztem ki (0.09% TER), amit szintén a későbbiekben ~1.5% körül szerepeltetnék a portfólióban.#133928 (donat_sz)
Versenylovak alatt mit értesz? Gondolom az egyik az USA, de azon felül (a többesszám miatt kérdezem). -
donat_sz
senior tag
válasz
Wn2tl #133926 üzenetére
Ez önmagában nem feltétlen lenne gond, ha arra teszi le szándékosan a voksát, hogy nem az elmúlt évtized nyerője, a növekedési részvények fognak szárnyalni. Viszont ha tényleg ez acél, akkor lehet érdemesebb volna nem csak alul súlyozni azokat, hanem egészen az érték alapú befektetés felé eltolni a mérleg nyelvét, mert történelmileg eddig inkább ezek váltották egymást.
Ha viszont nincs ilyen cél, akkor a versenylovakat tényleg hibának tűnik visszafogni és nyeretlen kétévesekre cseréni. -
válasz
Wn2tl #133926 üzenetére
mé, ez szinte reprezentálja a Scott Cederburg promotálta "egyharmad hazai részvény, kétharmad nemzetközi" leosztást. Európát a piaci szeletéhez képest felülsúlyozni pont ilyesmit jelent egy európainak. Bár én az emerging market vonalat hiányolom, mert így ebben se dél-korea, se tajvan, és a gyűlölt-megvetett PRC sincs : ) : ) végső soron a fontos: #133923 sb95 tudja tartani, és ne ki-be ugrálgasson recens teljesítmények bűvöletében.
De, nem érzem sem földrajzilag sem "faktor" szempontok alapján diverznek, így nem is ezen irányba indulnék meg : ) .
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Legalább húsz éves időtávban gondolkodva, egy portfólióban physical gold etc-nek van helye?
-
sb95
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi portfólióval kapcsolatosan szeretnék kérni véleményt (minden kritikát és javaslatot szívesen fogadok). Hosszabb távon (10+ év) tervezem tartani (B&H stratégia).
Xtrackers MSCI World ex USA UCITS ETF 1C [EXUS] -> 35%
iShares MSCI USA UCITS ETF (Acc) [SXR4] -> 52%
Amundi MSCI USA Ex Mega Cap UCITS ETF Acc [XMGA] -> 6%
Amundi Index ETF MSCI Europe UCITS ETF DR (C) [A4HZ] -> 7%Ez alapján az egyes régiók/országok súlya a portfólióban a következő lenne:
- USA -> 58% (itt a top 39 vállalat súlya csökkentve van)
- Európa -> 27.5%
- Japán -> 6.75%
- Kanada -> 3.75%
- Ausztrália -> 2%
- Egyéb -> 2%
Minden papír full replication, accumulating, illetve az Amundi MSCI Europe kivételével (Luxemburg) ír székhelyű. -
Hmmz
aktív tag
válasz
Yellow73_a #133921 üzenetére
Mert az 2 külön számla, ha 1 számla lenne akkor ment volna a vétel.
-
Yellow73_a
tag
válasz
Peetey91 #133920 üzenetére
és @UberMutant
Ennek fényében még érdekesebb, hogy a részvénycsomag vásárlásakor semmiféle T+2 nap nem volt, egyből megvásárolhattam tegnap, olyannyira, hogy ma el is tudtam adni, és itt akadt el a folyamat.
Az idézett cikkben ez van:
"Azonban semmi nem gátol meg, hogy ha eladtam az OTP részvényeimet, ne vegyek azonnal MOL részvényeket, hiszen nekem is csak 3 nap múlva kell kifizetnem a papírokat, amit megtehetek majd az aznap befolyó bevételemből."
Tulajdonképpen én ugyanezt akartam csinálni, ma eladtam a figyelmetlenségből normál értékpapírszámlára vásárolt ETF-eimet, majd ugyanilyen ETF-eket akartam venni TBSZ-re, de a vétel már nem sikerült, mondván, hogy nincs rá pénz. -
Peetey91
senior tag
válasz
Yellow73_a #133918 üzenetére
-
válasz
Yellow73_a #133918 üzenetére
ez nem technikai kérdés, hanem szabályozási.
-
Yellow73_a
tag
válasz
UberMutant #133916 üzenetére
Hát ezt nem tudtam. Odafelé minden egy pillanat alatt teljesül, a pénz átvezetése folyószámláról normál számlára, onnan átvezetés TBSZ-re, ETF vásárlása. Ebből az tartott a legtovább (kb 5 perc), amíg teljesült a vételi ajánlatom elfogadása. Szóval minden flottul ment. Akkor visszafelé mi a különbség?
-
peetie1
aktív tag
válasz
bigdady #133910 üzenetére
A nyeszre az első befizetett saját pénz elköltése ingyenes. Régebben az erste a navtól visszakapott 100ezerre is megadta az ingyenességet, most már nem akarják.
Ja és minden egyes átkozott vásárlás után emailt kell irkálni az ersteinvestmentnek, hogy legyenek szívesek az általuk ismét tévesen levont összeget visszaadni. És ez vagy 3 éve így megy. Hihetetlen hogy nem képesek javítani a rendszerükön. Fel kéne valakinek jelenteni őket...
-
válasz
Yellow73_a #133915 üzenetére
így működik, t+2 napos elszámolás. ráadásul munkanap.
-
Yellow73_a
tag
válasz
UberMutant #133914 üzenetére
De miért, ha teljesült az eladás?
-
válasz
Yellow73_a #133911 üzenetére
x napot kell várnod. talán 2
-
Yellow73_a
tag
Úgy jelenik meg az ersténél, mintha az értékpapír számlám 100%-ban csak részvényt tartalmaz 0 Ft értékben, és 0% pénzt 1682 Euro értékben, amiből szabad pénzegyenleg -117 Ft.
-
Yellow73_a
tag
A tegnapi véletlenül normál értékpapírszámlára vett ETFeket az előbb eladtam, hogy újra vehessem TBSZ-re. A tranzakció sikerült, az Ersténél látom, hogy ott az EURO összeg a normál értékpapír számlán, mégis azt írja, hogy szabad pénz értéke -117 Ft (vagyis nem hogy a részvények ára, hanem ráadásul negatív forint össeg). Ezért nem tudom az eurót átvezetni TBSZre, hogy aztén TBSZ-re tudjam újravenni az ETFeket.
Ilyenkor most mi van? Esetleg várni kell x percet, vagy órát? (Erste) -
bigdady
nagyúr
Erstenel nyeszre befizetés után ingyenes a következő vételi tranzakcio? Hogy megy ez? Amit befizetek elkölthetem ingyen de csak azt? Vagy befizetek 1000-et és veszek 600ezerért?
-
Mr.RiK
tag
Ugyan így csináltam, de nekem csak HUF jelenik meg ott valamiért. Na mindegy, köszönöm a segítséget azért
dugo_: TBSZ számlán még nincs szabad egyenlegként a dollár, csak elszámolás alatt, viszont a sima értékpapírszámlán van szabad egyenlegként dollárom, de úgy se engedi, hogy sima értékpapírszámlát választom ki. Mondjuk csak 4 dollár van ott, szóval lehet azért sincs értékpapírszámlán az a opció nekem. TBSZ-en pedig mivel nem szabad egyenlegként van a dollár még, hanem elszámolás alatti tételként, így lehet ez is befolyásolja. -
Mr.RiK
tag
Mindkét opciónál csak forintot engedd nekem váltogatni. Ha eurós részvényt nézek akkor is, ha usát akkor is. Még devizaváltás meg deviza ügyletek menüpontba is elmentem, ott is csak HUF-ot enged váltani más devizára nekem.
Lehet, hogy még várnom kell egy kicsit, mert 2 napja váltottam csak forintot dollárra, aztán lehet ez is befolyásolja, de jelenleg sehol se tudom dollárt euróra váltani, akármelyik menübe megyek, meg akárhogy próbálom. -
Hmmz
aktív tag
válasz
Mr.RiK #133904 üzenetére
Ha USA részvényvásárlás ablakában vagy akkor EUR-t fog felkinálni hogy akarsz e átváltani. (vagy HUF-ból is veszed)
Ha EUR-ós részvény ablakában vagy akkor USD-t fog felkinálni a devizaváltás checkboxnál. (Vagy HUF-ból is veszed)
De mindezeket csak nyitvatartási időben.
(Nyilván a váltogatás további költség)És akkor is átváltja ha valamiért nem sikerül a vásárlás, de a megbizást már beadtad. (Mondjuk nem teljesül a limited)
-
Mr.RiK
tag
Ha már erste, akkor lenne még egy kérdésem.
Tegnapelőtt még váltottam forintot dollárra, de túl sok dollárt váltottam és lenne két papír amit csak euróba lehetne megvásárolni. Próbálnám át váltani a dollárt euróra, de sehol se látok olyan opciót, mindig csak forintot akarna átváltani euróra, vagy más devizára.
Erste netbrókeren, hogy lehet dollárt euróra átváltani, hogy bírjak venni eurós részvényt? -
Simia
junior tag
válasz
Yellow73_a #133886 üzenetére
Csak az adózás miatt írtam hogy macera.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gyermek okosóra GPS nyomkövetővel, Wonlex CT06PRO-L 4G lila, új
- BH Fitness Prisma M30 futópad kedvező áron, első tulajdonostól
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest