Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yellow73_a
tag
Nem tudom, miért van ez a pánikkeltés, de apósom tegnap úgy mondta, hogy kamatfizetéskor ő is kimentette a pénzét az államkincstárból. Mondta, hogy az ügyfélfiókban rengetegen voltak, akik kivették a pénzüket.
Apósomat mindig is egy viszonylag racionálisan gondolkodó, ám elfogultan ellenzéki embernek tartottam, de ő most komolyan hiszi, hogy pártunk és vezérünk zárolni fogja az államkincstári számlákat. -
avl
senior tag
-
Moleman
addikt
-
ITrex
tag
Sziasztok!
Pár hónap múlva aktuális lesz egy autó vásárlás ~6m Ft értékben.
Fiatal vagyok (26), soha nem költöttem még ennyit egy összegben semmire.Április végén lesznek PMÁP kamat kifizetéseim és DKJ lejárataim (direkt így időzítettem a DKJ-kat is). Ezek nagy részéből lenne az autó vásár. Autó vásárnál sokan tudtommal a kp-t favorizálják. Na már most, az oké, hogy a kincstári számláról bankszámlámra az utalás 0 Ft. Az autót előre láthatólag magánszemélytől venném majd. Ha esetlegesen kp-ban kérné az eladó az összeget, mi a legolcsóbb módja a pénz kivételének? OTP-s vagyok, tudtommal ilyen 500k Ft / tranzakció vehető ki ATM-ből. Gondolom bank nem favorizálja, ha az ATM-ből felvesz az ember 12-15 tranzakcióval 6m Ft-ot. (Pedig ez lenne a legkedvezőbb ahogy néztem, olyan 70k Ft körül megállna a tranzakció díj). De bankfiókból felvéve közel ennek a duplája lenne... esetleg valami tipp/trükk van erre, vagy csak fogadjam el, hogy ennyi pénzt 100k Ft árán lehet kivenni kp-ban?
-
Yellow73_a
tag
válasz
tototos #130091 üzenetére
@tototos és @Teki1986
Ez így nem egészen igaz, mert pont annyi kamatot kapott, amennyi járt a névértékre. Csak mivel valószínűleg nem a 0. napon szállt be, ezért meg kellett vennie a felhalmozott kamatot, amit most visszakapott. De ez a felhalmozott kamat nem a névértékre számolt kamaton felül van, hanem annak a része. Hiszen a vásárlás pillanatától a megvásárolt névértéknek csak az időarányos részét kapta meg kamatfizetéskor.
Vagyis a teljes kamat = a vásárláskor megvásárolt felhalmozott kamat + a vásárlás napjától a kamatfizetésig terjedő időre számolt időarányos kamat.
Égyébként az aktuális árfolyam csak a névérték 99%-át mutatja, hiszen ha most venné ki, akkor ki kéne fizetnie az 1% "visszavásárlási büntetést" -
nexvital
lelkes újonc
válasz
Teki1986 #130089 üzenetére
2027J
17,6+ 0,75 prémium= 18,35% kamatot fizetett!
NÉVÉRTÉK: 10.000.000 Ft
10.000.000-nál a kamat: 1.835.000 FtHa vissza akarod váltani
NÉVÉRTÉK -1% -et kapod meg10.000.000*0,99 = 9.900.000 Ft
Nincs lehúzás, csak -1%, "mindig van", nincs kivétel.
Még a CSERE funkciónál sem, inkább megemlítem..még a végén ebbe a hibába is belesik valaki, hogy "Hú de jó ingyen cserélek", nem...ugyanúgy számolja a -1%-ot a névértékre eladáskor. -
nexvital
lelkes újonc
válasz
marani #130092 üzenetére
Furcsálom, hogy ennyi tudatlan van.
Kamatfizetés van, és rácsodálkoznak, hogy 99%-on áll a papír.
Annak kell örülni, hogy MÉG visszaváltható, 99%-on.
-1% visszaváltási bukta van a legtöbbnél. (most nem sorolnám, melyiknél mi és hogy)
a leírásban amúgy az van,h névérték visszafizetése LEJÁRATKOR.
tehát örüljetek a -1%-nak.
-
tototos
addikt
válasz
Teki1986 #130089 üzenetére
Vételkor biztosan vettél valamennyi kamatot is, ami azt jelenti hogy a névérték+kamat=vásárlás összege. Ezt a kamatot kamatforfulókor megkapod a névértékre adott kamattal együtt. Tehát amikor kivizették január 27-én a kamatot akkor neked nagyobb összeget fizettek mint amennyit kamat ténylegesen járna a névértékre.
-
Teki1986
tag
Sziasztok!
Van PMÁP 2027/J állampapírom, aminek elvileg január 27-én volt kamatfizetése, viszont meglepő módon az aktuális árfolyama kevesebb mint amennyiért vettem. Ez valami hiba lehet vagy tényleg pénzt buktam 2 év alatt?
-
avl
senior tag
-
aujjobba
addikt
válasz
Moleman #130075 üzenetére
IB-re raiffeisen-bol nehany perc alatt atmegy a forint utalas, max. felora volt eddig.
A wise integracioval sokszor csak masnap erkezik a penz.#130079 peetie1
Szerintem a kezdoknek epp nem a trending, jelenleg meno, es tovabbi impulzusvasarlasra ingerlo dolgokat kellene nyomni (valaki irta hogy a LY-en ilyenek vannak), es a kereskedesi engedelyekhez kitoltendo kerdoivek es inkabb hasznosak, mint nem (azt is szoktak szapulni itt-ott).
Legyen mar tisztaban egy kicsit a felhasznalo, hogy mit is csinal, vegulis penzrol van szo. -
gedikart
aktív tag
válasz
Steve_Brown #130058 üzenetére
Viszont ennek a 19%-os kötvény lába nem volt túl acélos.
-
Moleman
addikt
válasz
Ereshkigal #130076 üzenetére
Kivéve mikor véletlenül rossz számlaszámra utaltam az IBCE-IBIE migrálás után, aztán kellett egyet telefonálnom Rakesh Mahantival.
-
válasz
Ereshkigal #130076 üzenetére
timing the market : ') : ') Így nehezebb belevenni az esésbe.
-
Blaymoira
tag
válasz
Dare2Live #130067 üzenetére
Felhasználóbarát relatív. Természetesen olyanoknak, akik sose foglalkoztak vagy nem is akarnak a befektetéssel komolyabban foglalkozni azoknak jó lehet.
Az arcodba tolja, hogy mi a trending éppen, emiatt kvázi FOMO-t fog kelteni a userben. Egyszer defaultok vannak, amivel potenciálisan rosszul járhat (market order).
De számomra nem felhasználóbarátabb, mert az a grafikon használhatatlan szerintem és 200 sort kell görgetni alapvető infókért egy terméken. Továbbá a termékkör is gyenge.
Persze IB-n elfogadom, hogy bonyolult, de szerintem 2 oldalról történik a megközelítés. LY alapvetően a "nem akarok foglalkozni a befektetéssel csak tudjak venni valami hype cuccot" irányból kezdte. Az IB meg alapvetően profi oldalról kezdte 30 évvel ezelőtt, amikor azért nem volt olyan egyszerű bárkinek hozzáférni tőkepiacokhoz.
Vétel/eladást nem hiszem, hogy van értelme összehasonlítani, amíg az LY a növekedési fázisban van és van elég kockázati tőke. Vagy máshol vannak a jutalékok. Pld.: devizaváltás sokkal drágább, vagy a széf-be wrappelt bef alapok, amik legalább 3x-szor olyan drágák mint az ETF alternatíváik.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
confuser #130053 üzenetére
Ha már bitcoin és befektetés
A haver most itt fialtatja a pénzét.
Vigiler.io
Tudjátok az a haver amelyik már beszervezett egy becsődölt szolgáltatóba régebben
Most ezt ajánljaBefizetsz pénzt, kereskednek helyetted cryptóval, és dől a lóvé..
Nálunk biztonságban van a pénze.. egy védett helyen, ne aggódjon, biztonságos, védett, melegséges, kellemes, bizalomébresztő, alacsonykockázatú, nagy hozam, bizalomgerjesztő stabil, kiszámitható.. kockázatmentes,
Van még pozitiv jelző??Jah..mondtuk már hogy biztonságos?
-
Dare2Live
félisten
válasz
Steve_Brown #130065 üzenetére
Sokkal felhasználóbarátabb a LY.
@tototos
A 2.000Ft nem tétel.
Valami jó összehasonlítást nézek IBKR/LY vétel/eladásra ott vannak különbségek és ott is LY a jobb. És na az nem mindegy. -
Dare2Live
félisten
válasz
UberMutant #130063 üzenetére
Én most 2hónap IBKR után erősen afele hajlok, hogy kezdőnek Lightyear.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Steve_Brown #130058 üzenetére
Értem, köszönöm. És hol érdemes TBSZ-t nyitni? IB, Erste, Lightyear? Többnyire ezeket látom preferalva.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Ereshkigal #130039 üzenetére
Ezt nem veszik fel :/
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Tanácsot szeretnék kérni. Feleségem a munkahelyétől bónuszként kapna céges részvényt, amiből ki kell fizetni az adót. Úgy gondoltuk, hogy nem tartjuk meg azt, eladjuk, adót így is úgy is ki kell fizetni, akkor abból az összegből letudjuk, és úgymond nem saját zsebből kell. A kérdés, hogy mi lenne a legjobb hosszútávú befektetési cél (5, de akár 10 év is)? Úgy 3M-ról lenne szó. Arra gondoltam, nyitnék IB TBSZ-t, és S&P 500 ETF-be fektetném.
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
donat_sz #130002 üzenetére
A tbszre kerüléskori ár lesz a bekerülési ár, szóval ha egyből fel is töröd meg adod is el a cuccot akkor szinte min1 a sorrend, kvázi nem kell adózni. Én a tbsz feltores utan adtam el mert igy az eladasi juti es spread miatt lett egy kis veszteség amit majd szembe tudok állítani mással, de marginális az egész.
-
CragON
aktív tag
válasz
jackbacsi87 #130051 üzenetére
Pmápokat érdemes lehet Fixbe átrakni, ha nem számítasz erős inflára.
-
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Van néhány 10M-m MÁK számlán az alábbi felosztásban:
15% DKJ Nemsokára lejárnak, 2,3,4 hó.
9% FIX máp 27/Q2
33% FIX máp 27/Q4
24% Pmáp 27/K
9% Pmáp 32/J
9% Pmáp 33/I
1% Szabad pénzHogyan osztanátok el őket, mi az amit érdemes átcsoportosítani? Valószínű a következő 2 évben nem lesz szükségem erre a pénzre.
-
Uyuarasy
tag
válasz
mokus1 #130046 üzenetére
Volt mar parszor szo errol, evente kuldenek jelentest, abbol el lehet indulni hogy milyen eszkozbol mennyit vasaroltak neki, az ugyfeltajekoztatoban meg hogy mikor hogy lehet kiszallni belole.
Azzal talan szemelyesen kell befaradni fiokba hogy meg szeretne szuntetni, talan T+5 nap az eladas, ha volt adovisszaterites azt visszafizetik majd a NAV-nak, van rajta valamekkora buntetes, plusz az adok es a vegen kiutaljak a maradekot. -
A számlaszám megváltoztatása régen is így volt az ERSTE-Investmentnél?
"Köszönettel vettük társaságunkhoz küldött levelét.
Tájékoztatjuk, hogy új számlaszámot rögzíttetni bankfiókban van lehetősége, vagy elektronikusan. Ebben az esetben két lépésből áll a folyamat.
- a rögzítendő számláról 100Ft-ot szükséges beutalni az Erste Befektetési Zrt-nél vezetett számlájára, közleményben az ügyfélkódja és az „azonosítás” szó feltüntetésével.
- ennek megtörténte után az info@ersteinvestmentre kérünk egy e-mailt, hogy a tranzakciót elindította
Másnap munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon és beazonosítást követően rögzíti a számlát."Milyen adat kell a beazonosításhoz? Biztos éppen menet közben leszek ha hív.
-
LKJIOP
csendes tag
válasz
bigdady #130009 üzenetére
Ez nem teljesen így van, lehet venni eurós ETF-et is NYESZ-számlára.
Egyedül az OTP-nél kivitelezhető. Viszont eurót nem lehet beutalni. A NYESZ pénzszámlán levő forintból az OTP-t kell előzetesen megkérni, hogy váltson eurót, amit még aznap a Xetra tőzsdén lehet levásárolni. Gyakorlatilag az éves teljes optimális befizetés elköltését egy körben lehet csak kivitelezni, mert minimum 1.000 EUR értékben kell megbízást adni tranzakciónként. A NYESZ ellenére az eurós ETF vásárlás is díjköteles (0,5%, minimum 5 EUR).
OTP NYESZ előnye, hogy sokkal nagyobb a választék, mint a BÉTa-n levő néhány forintosított külföldi ETF.
OTP NYESZ hátránya, hogy nagyon figyelni kell, az ETF vásárlás kivitelezése körülményesebb, mint normál (nem NYESZ) esetben máshol.
Részletes leírást itt találsz: https://szendreiadam.hu/nyugdij/etf-nyesz-szamlara-otp-es-erste/ -
Hmmz
aktív tag
Ma nagyon irogatós formában vagyok.. meló helyett, de meglesz ennek a böjtje..
Mennyi az az összeg amit egy átlagmagyar befektethet megtakaritásba/mennyi költhet szabadod amire akar.. Elnagyolt számitás mégis gyorsba, közben kiderült hogy kéne melózniMennyi megy el adóra átlagosan.
Bruttó mondjuk 500k bérből..
Nettó béred ~ SZJA+TB járulék 33,5%= 332.500 FtEbből még további adókra számithatsz ha nagyjából bármit is veszel..
1. Lakhatás és rezsi
2. Élelmiszer és napi fogyasztás
3. Közlekedés
4. Dohány alkohol szórakozás
5. Ruházkodás egyéb fogyasztás cikkek
6. Egészségügy gyógyszerek
7. Oktatás gyereknevelés
8. kategória : Még kimaradt a...Az átlagos magyar dolgozó a nettó fizetésének kb. 30-35%-át közvetett adókra költi.
Ha ezt a bruttó bérhez viszonyítjuk, akkor összességében 55-60%-os teljes adóterhelésről beszélhetünk.
Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar dolgozó keresetének kevesebb mint fele (~40-45%) marad ténylegesen saját felhasználásra, miután az összes adót figyelembe vesszük.
~200-230k megmarad a végén amit nem vitt el az állam.Mai rovatunkat a chatgpt támogatta, az ötletet meg ez adta
-
mokus1
addikt
Egyik, családtagomnak volt egy jó kis unit linked életbiztosítása
Nyilván bukó az egész, de szerencsére rájött időközben, hogy teljesen mindegy mennyit van bent a pénze, ez nem befektetés hanem egy ráb@szás.
A kérdés csak annyi, hogy mivel 4 éves ezért még a kamatadó is terheli, ami így ha jól tudom 10+8%. Itt, vajon hogy számolhatják ha eleve a pénzének a harmada elúszott? Tehát, teszem azt hogy ő fizet évente 1,2m-et kb 7-8% elvileg a hozam, a tkm az kb 3,5%, viszont a unit linked sajátossága lévén, az első évben 80% a második évben 30% a biztosítóé. Ezeket amiket azonnal díjként lenyel a biztosító, ezek hozama után is vajon lejön a kamatadó? -
confuser
senior tag
válasz
Blaymoira #130043 üzenetére
Ezek szerint félreérthetően írtam.
Erste-n ETF-et vagy bármit venni és tartani drága. MÁK NYESZ-en csak állampapír van, de ingyenes a számlavezetés.
PredatorZoli csak annyi S&P500-at vesz Erste-n, amivel kimaxolja az adóvisszatérítést, a többi tudtommal IB.
Én meg azt kérdezem hogy miért nem az összes ETF IB, MÁK NYESZ-en keresztül viszonylag kevés állampapírral kvázi ingyen maxolja ki az adóvisszatérítést? Ha valaki amúgy is tart valamennyi állampapírt, nem olcsóbb így? Bár még mindig nem világos hogy MÁK NYESZ-ből lehet-e TBSZ-t csinálni. Ha nem, az megválaszolja a kérdésemet. -
Blaymoira
tag
-
-
David89
tag
válasz
PredatorZoli #129938 üzenetére
Ezeket akkor sem érdemes venni, ha erste futuret adok el, tehát max 200-300k forint van a TBSZen? Ez eurós vásárlás minimum díja 7 Eur, ami nagyobb mint a spread.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
pictigjis #130032 üzenetére
A másik IBKR fórumon valaki most pont egy ugyanilyen román államkötvény vásárlásán elmélkedik (#3087-tól kezdve beszélik ki). Van olyan reakció is, akinek van gyakorlati tapasztalata velük, bár én nehezen látom át, hogy pontosan mit is ír.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Ereshkigal #130011 üzenetére
Ersténél nincs ilyen, érik az IB nekem is
-
Hmmz
aktív tag
Az Interactive Brokers részvénkényt is igencsak megállja a helyét
-
Joe123
senior tag
válasz
vnorbi #130030 üzenetére
Mivel viszonylag hosszú lejáratú papír, ami alatt a HUF gyakorlatilag garantáltan gyengülni fog, felmerül, hogy ezt is ugyanúgy át kell-e számolni HUF-ra a vétel és eladás napján érvényes MNB árfolyammal mint az ETF-eket és egyéb termékeket. Mert ha igen, akkor mégiscsak TBSZ-en lesz csak értelme tartani, különben le kell adózni a HUF gyengülését a végén.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
pictigjis #130029 üzenetére
Lehet, hogy úgy lesz, ahogy te gondolod. Van itt egy 2023-as kibocsátású, ami minden év szeptember 12-én fizet kamatot, és nem nagyon lehet leolvasni az árfolyamgrafikonról, hogy 2024.09.12-én leesett volna az árfolyamról a felhalmozott kamat.
https://akk.hu/security/id=B330912K23
https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2680932907-ungarn-republik-5-375-23-33
-
confuser
senior tag
válasz
fraba #130018 üzenetére
A pihentetés miatt 2 év adókedvezménye veszteség. Csak nem mindegy, hogy ezt a 2 év veszteséget (2*100e) 5 évente szenveded el, vagy 10 évente (vagy még több). 5 éves ciklusnál évente 3*100e/5=60e a nyereséged, 10 évesnél 8*100e/10=80e, 15 évesnél 13*100e/15=87e. Az ideális amit te szeretnél meg ugye éves 100e. Vagyis minél hosszabb ciklust csinálsz, annál közelebb vagy az ideálishoz, mert a 2 év parlagon hagyásnak annál kisebb a hatása.
-
confuser
senior tag
válasz
bigdady #130009 üzenetére
Ez világos. Csak felmerült bennem, hogy ha egyébként is tart az ember mondjuk 8*500k állampapírt (8év nyesz max adóvisszatérítéssel), akkor nem jobb-e egy MÁK NYESZ, és ott tartani ennyi állampapírt ingyenes számlavezetéssel, és ebből csinálni TBSZ-t (ha lehet). ETF-et meg IB-n, külön.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
gedikart #130015 üzenetére
Már a címben hiteltelenné teszi magát a szerző:
"új euró állampapírt bocsátott ki a Magyar Államkincstár"
Az Államkincstár nem bocsát ki semmit, az Államkincstár egy forgalmazó. Innen nehéz rávenni, hogy továbbolvassam.
Az XS2971936948 csak akkor adómentes, ha az ismertetőjében szerepel, hogy
"...a lakosság mint befektetői célpiac részére is forgalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyből származó kamatjövedelem a 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott ... sorozatok esetében nem minősül jövedelemnek, és így mentesül a kamatadó megfizetése alól"
Az ÁKK viszont ehhez a papírhoz nem készített ismertetőt (vagy jól elrejtette), nincs hol ilyet keresni.
-
pictigjis
őstag
válasz
Ereshkigal #130019 üzenetére
koszi, soha nem talaltam volna meg!
-
pictigjis
őstag
válasz
Ereshkigal #130011 üzenetére
ez az euros allampapir van az ib-nel? vagy csak nem ertem a viccet?
-
gedikart
aktív tag
-
Joe123
senior tag
-
[CS]Blade2
addikt
Szerintem nagyon rendben vagyunk ezen a téren. A 2/3-a van a kamatfizetéseknek hazai kézben, és 26-27% csak a külföldi. Ha olyan gond van, mint 2008-ban, akkor fele akkora problémát okozna a külföldi rész, mint akkor. Nem jön drágán a külföldi pénz sem. Régebben 15+ éve csak külföldről és csak drágán kaptunk mindent. Az egészségtelen és ártalmas. Most elég egészséges a környezet, és ebből kifolyólag óriási a tartalék. 2008-ban már az utolsó lehetőségeknél voltunk, majdhogynem 1 utolsó mezőre szűkült a történet.
-
emvy
félisten
Három dolgot hoztál fel: külföldi deviza, külföldi eladó, élmények. Szerintem ebből a külföldi deviza az, ami a további kérdésekre nézve releváns. Szóval igen, gyengíti a forintot, ha euróban árult terméket veszel. Hogy ez rossz-e az államnak? Ehhez érdemes lehet megnézni, hogy mi van akkor, ha nagyon sokan (mindenki) euróban vásárol, vagy ha senki. Más szóval: szinte csak exportálunk vagy szinte csak importálunk. Az elsőnek az lesz a hatása, hogy addig erősödik a deviza, ameddig csak versenyképes a gazdaság. A második esetben addig fog gyengülni a deviza, amíg el nem fogy a vásárlóerő.
Szóval az erősödő import (sok eurós vásárlás, például) egyrészt azt jelenti, hogy az ország devizája gyengül, ergo a külföldi tőke szívesebben jön majd ide, mert olcsóbbak a dolgok. Másrészt persze adóbevételek. Tehát ez miért is rossz az államnak? Konkrétan így szoktak felkapaszkodni a kevésbé fejlett államok.
Globalizált kereskedelem estében nem igazán van olyan, hogy valami "elveszik" mert egyrészt rengeteg a kölcsönhatás, másrészt szabadon áramlik a tőke.
-
Hmmz
aktív tag
Garantált évi 4,5% kamat EUR-ban ~10 évig, az államkincstár kibocsájtásával/ajánlásával..
De ott nem lehet venni -
Pá
addikt
Laikusént érdekelne, hogy működik a mosógépes példád, ha mosógép helyett élményt meg szolgáltatásokat veszek külföldről. Kvázi forintot adok el.
Azt értem, hogy számomra megéri a $10 netflix előfizetés meg a $10,000 Maldív utazás, hiszen a pénzemért értéket kapok és vélhetően fair trade-nek élem meg, hiszen senki sem kényszerít rá.
De az állam szempontjából nem mondhatjuk, hogy ez a pénz elveszett?
Ezt közgazdaságilag talán úgy lehetne kifejezni, hogy az ilyen tranzakciók gyengítik a forintot, szóval miközben én élvezem a netflixet meg a nyaralást, aközben az összes többi magyar ember forint megtakarítását leértékeltem egy hangyányival. Ők másnap már egy hajszálnyival kevesebb netflix előfizetést fognak kapni egységnyi forintért. Őket és az államot nem tudom mennyire vigasztalja, hogy én közben tök jól elvagyok a Maldívon Netflixezve.
Ha ehelyett a Balatonon zabálnám a lángost, az meg senkit se zavarna.Vagy valamit nem látok?
Vagy jól látom, csak nem ez volt a kérdés?Már nem is tudom honnan indult a téma.
-
confuser
senior tag
válasz
PredatorZoli #129957 üzenetére
Azt jól sejtem, hogy neked azért Ersténél van a NYESZ, mert szinte csak ott lehet venni ETF-et? Milyen költségoptimalizásással használod? Future közrejátszik valahogy? Illetve ha az ETF-ektől eltekintünk, MÁK NYESZ játszhatna egyáltalán? Lehet abból is TBSZ-t csinálni?
-
axioma
veterán
válasz
donat_sz #130003 üzenetére
Hat, halovany emlekeim szerint marcius kozepe kornyeken szokott lenni. Amugy ha valami problema lenne, me'g mindig lehet onkorrekciot csinalni, de en soxor meg se nezem, abba nem is tud belekerulni az, ami kerdeses lehet (amirol meg kuldenek papirt, arrol en is tudok masolni).
-
Hmmz
aktív tag
válasz
gedikart #129991 üzenetére
Jó terv, nekem tetszik!
De ugye nem lesz hiszti, ha véletlen kicsit(nagyon) beesik és +40% helyett belenézel egy -40%-ba kezdés után pl. 1 évvel?
És habár nem fog jólesni, ügyesen mentálisan feldolgozod, de nem pánikolsz és nem adod el a mélyponton mert elfogy a mentális erőd s hited a mínuszokat látva, és kiseggeled akár hosszú évekig is vasakarattal és gyémántmarokkal.
-
donat_sz
senior tag
válasz
PredatorZoli #129947 üzenetére
Hasonlóan ERSTÉs NYESZ lenne az áldozat, bár nekem még nem azonnal, de ha most van róla infó, akkor most kell kérni
Még egy kérdés felmerül, amit nem láttam még a neten. A TBSZ felmondása esetén az esetleges költség és adó vonzatok hogy számolódtak? Ilyenkor hány évesnek számít a TBSZ? NYESZ-ről előtte mindent értékesítettél? vagy már csak a TBSZ-en?
(azt gondolám, mindent forinttá kell tenni a NYESZ-en és úgy konvertálni és akkor TBSZ-en nyereség keletkezés nélkül tudod tbsz korától függetlenül extra adó nélkül törni)Az új kört máshol kezded vagy ugyanúgy ott az ERSTE-nél? Biztos utána számoltál, hány év adóvisszatérítést ér meg ez a fajta körözés a részedről? Én egyelőre amondó vagyok az adóvisszatérítés mértéke annyira elinflálódott, hogy nem biztos, hogy megéri még ezzel foglalkozni, fenntartani miatta egy IBKR melletti másik számlát, így meglepve olvastam, hogy te mégis látsz benne fantáziát.
-
Llew
senior tag
válasz
DemonDani #129995 üzenetére
egy befektetési eszközalapokhoz kapcsolódó, folyamatos díjfizetésű, határozott tartamra szóló életbiztosításról van szó
Klasszikus unit linked biztosítás.
Így olvass utána akár itt, akár a kiszamolo.hu-n. Kerülendő lenne, de mivel már benne vagy, így ez nem túl hasznos tanács.
Nem írod mikor lett kötve. A havidíj meg a bent lévő összeg alapján kevesebb ideje, mint ami hátra van. Ha eddig nem tetted, nézd meg visszamenőleg mennyi pénzt fizettél ki költség címszó alatt. Valószínűleg meg fogsz lepődni. Ha jól emlékszem kiszámolós Miklós írásaira, elvileg van valahol egy olyan időpillanat a futamidőben, ami után már akár érdemes is lehet megtartani, mert már a nagy pénzt leszedték rólad. Persze így sem lesz olcsó.
Ha még ez előtt az időpillanat előtt vagy, akkor jobban jársz, ha bukóval is de teljesen kiszállsz belőle. Az eddig bukott pénz talán még kevesebb, mint amit ezután buknál.
Új hozzászólás Aktív témák
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Star Trek
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)