-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
"50-60 éves kor felett már minek gyűjtögessen az ember? El kell költeni mindent a francba"
nyilvan tulzol (nálam az "El kell költeni mindent a francba" kb. azt jelenti: hamar a teljeset)
Te mire gondolsz ? milyen ütemben ? (gondolom nem arra, hogy 1 ev alatt 100%-at elkölteni, de nem is arra, hogy 1%-át évente)
ha van utódra mit/mennyit hagyni ?
mik a gondolatok ?
-
vnorbi
aktív tag
Bedobom majd oda is, de abban a topikban elég mérsékelt az értékpapír-kezeléssel foglalkozó poszt.
A SmartBróker sem opció, azt is lelövik június 30-án. Egyelőre úgy néz ki, hogy aznap leáll a tőzsdei megbízások online támogatása az OTP-nél, de ígérik, hogy év közben valamikor majd több lépésben bevezetik őket az új InternetBank és MobilBank alá.
Milyen felületen kezelhetem befektetéseimet a jövőben?
Tőzsdei megbízások
"Az OTP Bank idén több lépésben új digitális platformjaira vezeti át pénz- és tőkepiaci szolgáltatásait. 2025. július 1-től kizárólag az OTP Bank újgenerációs online csatornáin intézheti tőzsdei tranzakcióit, ha van Digitális Szerződése."https://www.otpbank.hu/portal/hu/OTPdirekt/Home_
Arra alapozom, hogy júliustól nem lehet majd tőzsdei megbízást adni, hogy a 2025.07.01-től érvényes előzetes DSZ hirdetmény is csak az állampapír, befektetési jegy és kötvény lehetőségeket listázza:
https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/DSZ_Hirdetmeny_20250701.pdf
-
Hmmz
aktív tag
válasz
vnorbi #133626 üzenetére
Az otp topikban többre mész..
Most pont van véletlen direktbróker előfizum, de az új felület felsorolja a meglévőket, de nem lehet venni, de a SmartBróker app lesz amit keresel, szerintem, de az meg mintha nem lenne PC-hez :/
Az új felületen csak állampapir, kötvény és befjegyet találtam eddig..
Akartam venni BÉTa-n SXR8-at, -az smartbroker felsorolja ha elég kitartó vagy a kereséssel, -, de ahhoz be kell fáradni.. itt megált a projekt
Csúnyán időlimites is mindkettő, még nemnéztem lehet e állitani
Majd bemegyek ha lemondom az előfizut... -
vnorbi
aktív tag
Tudom, nem vagyunk itt sokan, de aki OTP-nél tart befektetést, és használja az új InternetBank felületet, ott mit lát a tőzsdén elérhető papírokról? BÉT részvény, Xetra ETF érdekel.
Jelenleg úgy néz ki, hogy az OTPdirekt június 30-ig lesz használható, és mintha ezzel együtt lelőnék a komplett online tőzsdei támogatást is, csak állampapír és befektetési jegy tranzakciók lesznek majd, a tőzsdék elérése megszűnik. BÉT megbízást majd telefonon lehet adni, Xetráért meg mehet bankfiókba, aki privátbanki ügyfél.
-
Hmmz
aktív tag
Van másik oldala is az éremnek, nem mindenki él "csak" 50+ évig, sőt ~95% tovább szeretne, ha az egészség megfelelő.
Aztán van akinek összejön, van akinek nem.
De az biztos hogy nem szeretnék ott állni 55 évesen egy vas nélkül, hogy basszus eltapsoltam, most mi lesz még 50 évig?
Az esélyt nem tilos megpróbálni növelni/csökkenteni, különböző módszerekkel, vagy akár többel, a többit meg a természet dönti el..
Mindenkinek megvan az indoka, és nem mindenki utazás párti, én speciel szerintem pont középen vagyok ebben, de másra is el lehet kőteni a zsetont.
Van aki másban látja a boldogságot, és nem biztos hogy ő a helikopter.Aki már itt megfordul az bizonyosan átlag feletti PQ-val rendelkezik, pusztán azért mert eljutott topikig, esetleg még kérdése vagy válasza is volt.
(Ebbe vegyük bele az 1-100+ évest is)
Ez egyébként nem független "teljesen" az IQ-tól. -
Vesa
veterán
Ez nyilván a vagyon mértékétől függ. Ugyanakkor nem gondolom, hogy az utolsó fillérig az örökösökért kellene élni -én itt kizárólag a gyerekekre gondolok, mert pl. tőlem senki más nem fog örökölni, mindenkit kizártam az örökségből végrendelettel, kivéve a gyerekeimet és a feleségemet-. Az én véleményem az, hogy az induláshoz mindent biztosítani kell -iskoláztatás az egyetem elvégzéséig, lakhatás, stb., de onnantól saját lábukon kell megállni, ne az örökségre várjon senki. Persze elfogadom, ha valaki azért gürizik haláláig, hogy az örökösök majd jól járjanak, miközben ő semmit nem élt, de én nem így működöm.
-
Vesa
veterán
válasz
tomazin #133618 üzenetére
Általában nem kalkuláltok az életkorral. 50-60 éves kor felett már minek gyűjtögessen az ember? El kell költeni mindent a francba, és élvezni az életet. Pont tegnap néztem át, mennyit költöttem az utóbbi 3 évben csak utazásra. Kaptam egy kisebb sokkot, főleg, miután gyors számítással kiadta, hogy mennyi kamatot buktam, de teljesen hidegen hagy. Itt Iszonyatisztánban 50-60év felett már hullanak a férfiak mint a legyek, tehát ki tudja, lesz-e még holnap? Holtan pedig nem nagyon fogja senki nézegetni a számláit. Sokra megy vele, ha keletkezett még pár milliója csak éppen már élvezni nem tudja.
-
Lmh
őstag
válasz
tomazin #133618 üzenetére
Mondjuk attól is függ, hogy mi a cél...
Lehet ez egy módszer arra, hogy "na akkor elkezdem szépen lassan felélni a megtakarításaimat, olyan módon hogy ne legyen annyira fájdalmas és feltünő...tehát hogy nominálisan nem változik..."
Persze ebben a topikban mindenki csak megtakarít, hiszen ez a lényege a topiknak, de én megértem és abszolút legitim dolognak tartom ha valaki mondjuk elkölti a kamatot, mert azt "könnyebb" kiadni a kezéből. Mindeközben mondjuk akár havi szinten tesz a tőkéhez, azaz rendszeresen megtakarít.
Pl családban is van jómódú kezdő állampapírozó, akinek van egy csinosabb összeg állampapírokban és mindig tudatosan elköltik a kamatot. Felújítanak, csinosítgatnak a hásziendán, vásárolgatnak belőle. -
Hmmz
aktív tag
válasz
stingy2 #133613 üzenetére
VAGY
A jövőben, az idei repülőrajtnak, és a forradalmi de mintaszerű és példaértékű pozitív gazadásági beavatkozásoknak köszönhetően a Forint fogja betölteni menekülődeviza szerepét a világban.
Az arany árfolyama a huszadára esik vissza, mert mindenki forintra váltja majd..
Ekkortájt vezetik majd be egész Európában a forint használatát.
Ide fog áramlani az összes USD, EUR, JPY befektetés, óriási deflációval kell majd szembesülni, amit jegybank sem tud majd megfékezni, hiába próbálják mesterségesen tartani az árfolyamot mint Svájc 2011-2015 között
#Bindzsisztán -
stingy2
senior tag
válasz
P00By #133612 üzenetére
"A kamatot, amúgyis mindig elkölti."
Azért azt magyarázd el neki, hogy nagyon gyorsan el fog értéktelenedni a megtakarítása. A kamat max. - úgy ahogy - szinten tartja a pénze vásárlóerejét. Tehát ne csodálkozzon, ha most tud venni a megtakarításából pl egy autót, akkor 20 év múlva max egy használt biciklire lesz elég.
-
DarkByte
addikt
válasz
P00By #133610 üzenetére
Megnézed a papír ajánlattételét látod hogy 0,5% kamat prémium van rá. Hozzáadod a KSH 2024-es inflációs adathoz ami 3,7% volt kijön hogy 4,2%-ot fog kamatozni jövőre.
Szerintem megéri áttenni FixMÁP-ba vagy inkább BMAP-ba. Még úgy hogy 1% "büntipénzt" fizetsz a feltörésre is jobban jársz ha egy 6-7%-os másikba átteszed pár kattintással. (annyi hogy a FixMÁP/BMAP kamatjával negyed évente van kis plusz meló, vagy akár beállíthatod utalják ki neki bankkártyára és majd eldönti hogy elkölti vagy újra befekteti ismét) -
Lex Icon
senior tag
válasz
A Zéé #133608 üzenetére
Inkább, mint a sok kapzsi kereskedő. És ez nem türkmén, meg hasonlók. Tőlünk nyugatabbra is normálisan működnek az állami/önkormányzati lakások rendszere, ahol a fiatalok normális körülmények között, normális pénzért tudnak lakni, mert nem vásárolják fel előlük az ingatlanokat a befektetők az egekbe indukált árakért.
Tény, hogy jobb lenne egy önszabályozó piac. De ebben az országban sajnos nem működik normálisan. Igen, ez visszavezethető korábbi hibás politikai vezetésre, ami viszont a sok befolyásolható, buta emberre. -
A Zéé
addikt
-
kovaax
őstag
-
Vesa
veterán
válasz
Studi #133597 üzenetére
Nem használom a kincstári megoldást, de rettentő gagyi, ha nem lehet beállítani az összeget, aztán megbízást adni a vételre amit ennek alapján automatikusan végezne a rendszer. Ehelyett, mint az oviban, ott kell ülni a gép előtt és napjában többször manuálisan ránézni, hogy ugyan szegény agyar pógár vásárolhat-e XY papírt? Vajon hány milliárdért sikerült ezt a zseniálisan "modern" rendszert összerakni?
-
confuser
senior tag
válasz
kovaax #133600 üzenetére
Én tegnap csináltam NYESZ-t az államkincstárnál, MÁK-ot tervezek rajta tartani, 2041/A-t vagy 2051/G-t, és NYESZ-TBSZ átalakítás a cél (majd valamikor). Ha addig lesz kamatvágás, még lehet hogy "kereskedek" is vele, meglátom... Mindenesetre évi 500k befektetésért nem szerettem volna számlavezetési és egyéb díjakat fizetni, de a 100k adójóváírást sem akartam elengedni, így ez lett a kompromisszumos megoldás, részben szintén a lustaságom miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- One mobilszolgáltatások
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- TCL LCD és LED TV-k
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xbox Series X|S
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- További aktív témák...
- LEÁRAZVA Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/512 NVIDIA T1200 4GB FHD
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- ÚJ GAMER PC, INGYEN POSTA R5/RTX4060/32GB RAM/1TB SSD
- OnePlus Open 512GB / 16GB RAM Tökéletes állapot
- Samsung Odyssey G4 S25BG400EU IPS Monitor! 25" fHD / 240Hz / 1ms / G-Sync /
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest