- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LG LCD és LED TV-k
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gigabyte alaplap topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
válasz
Frawly #12358 üzenetére
Volt kernel frissítés (bármit is jelentsen ez).
Mégpedig azért mert először a guglival próbálkoztam és ott volt egy csávó, akinek hasonló problémái voltak és nála a kernel cserebere oldotta meg.
Az a baj egyébként, hogy a hibát nem tudom konzisztensen rekonstruálni, mert kb. tök random jön elő. Tegnap kb. 3 kikapcsolást/újraindítást csináltam egyszer sem jött elő.
Az is furcsa, hogy ilyet HDD hiba is okozhat? Nem értek a linux lelkivilágához, de furcsa, hogy minden tökéletesen fut, csak épp néha nem lehet leállítani a gépet. Legalább a Donkey Kong közben fagyna le vagy valami.
-
válasz
Frawly #12346 üzenetére
Már az elején leírtam, mit kell tennie ilyenkor, kolléga le se szarta, most újra elkezdi ugyanazt kérdezni. Van aki csak kérdez, de ha segítenek neki, észre sem veszi vagy le sem szarja, mert azt hiszi, elmúlt a problémája. Na ilyenkor van gond, ha újra kérdeznie kell.
-
fradi81
veterán
válasz
Frawly #12339 üzenetére
Csináltam mentéseket, hát új /etc/default/grub fájl nem jött létre viszont a menu ugyanúgy megvan még ha nem is pont ugyanazokkal a beállításokkal de mindkét rendszer elindul.
balage@balage-H81M-HD3:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/60_mint-theme.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált téma: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-46-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-46-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sdb2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for EFI firmware configurationCucuska2
Kb 100x a napokban -
fradi81
veterán
válasz
Frawly #12329 üzenetére
A terminál nem érdekel, egyszerűen csak jobb lenne ha nem egy pixeles homályos menüt látnék indításkor.
-
válasz
Frawly #12311 üzenetére
Ja persze, ezt írtad, hogy megvolt a HB, sajna azt nehéz nekem értelmezni, hogy fenn van egy program, csak hát ugye minimalista rendszernél nincs ám olyan, hogy indítópult meg hasonló úri huncutságok!
Majdnem azt írtam, miért nem CLI-s segítséget nyújtottál, de gondolom nem is Linuxon használta a másik koma, mert multiplatformos....
akinek ez a videókonvertálás a mániája, és mivel nem egy nagy informatikai véna
Ez de szar így ugyanabban a komában!
-
válasz
Frawly #12309 üzenetére
De nyugodtan írd le még egyszer a #12300 nyomán, egy olyan gparted-es példával, ami egyébként is kitalálható which nélkül, mert az alkalmazás neve megegyezik az indítófájl nevével.
OK, ezt tőled tanultam, hogy mindegy mit írnak, nyomom azt amit elterveztem.
Bocsi.
Ebből a Handbreak dologból is az jön le, hogy minimalista rendszerrel tényleg szívás, ha nem pálcika csomagot próbálsz alkalmazni!
-
válasz
Frawly #12307 üzenetére
ubyegon@WD-HP8570p:~$ which gparted
/usr/sbin/gpartedEnnyiből áll, 12300-ba már bemásoltam. A keresendő program nevét célszerű tudni, de ugye ha azt nem tudja az ember, úgy nem is nagyon kéne keresnie addig semmit.
A Gentoo felrakható egy hét alatt is. Egyébként azóta lett volna időm rá, de halogatom. De még ebben az évben meg tervezem próbálni még egyszer. Már
Itt ez a qrva covid, nem lett több időd? Mondjuk Te melódat nemigen lehet HO-ban csinálni.
Pálcika WM, így alkalmazásindító menü sincs, vagy ha van, nem kerül bele automatikusan. which parancsom volt, de ugye nem tudom mivel indul, így az sem talál semmit, ahogy a man -k parancs sem.
Na ugye, nesze neked minimalismo meg pálcikaWM!
„ghb”-vel indul, ami a Graphical (vagy Gtk) Hand Brake rövidítése.
Ez qrva jó! Tényleg vicces kedvű faszi volt, aki ezt így megoldotta. Belegondolok, hogy tordaitibi kománk fut bele egy ilyenbe.......
Persze az is közrejátszott, hogy a Void Linux nem felhasználóbarát.
Követtem az off-ban, eszembe is jutott a vadász meg a medve a viccből.
-
válasz
Frawly #12305 üzenetére
Egyébként ez a baja a kezdőknek szánt grafikus felületeknek, hogy eltakarják a rendszer működési részleteit, konfigurációs részleteket, meg hogy melyik alkalmazás milyen parancsot futtat.
Ez igaz, de emellett mintegy mellékesen használhatóvá is teszik számukra a rendszert.
Csak halkan jegyzem meg. Tudom, minimalizmus forever! PálcikaWM, negyedév alatt felrakható Gentoo, etc.
De mint láttuk, a
which
parancs megoldotta a rejtélyt! Bár jó ez a célkeresztes is, qrvára nem jöttem rá én sem, hogyan kell használni. Gondoltam rálövök vele a program sorára.....rálőtéztem de meghalt, mielőtt bármit is kiírt volna. -
válasz
Frawly #12289 üzenetére
Nem akartalak meggyőzni, nyilván ismerem a munkásságodat SSD területen.
Ha lehet, rakjunk mindenbe SSD-t szerintem, de ebben nálam az is lehet, hogy mióta megvettem első SSD-met, nehezen tudnám elképzelni a rendszer futtatását HDD-ről, pedig egy WD 1003FZEX igazán nem egy lassú jószág, de egy reboot-nál már annál is lehet érezni, hogy nem SSD. A régi Toshibában pár napig volt egy noti vinyó.....nem vagyok annyira türelmetlen, de elindultam előkeresni a kalapácsot.
A Win - Linux különbséget HDD-n tapasztaltam, tényleg durva a különbség.
-
válasz
Frawly #12285 üzenetére
Félig jogos, amit írsz. Memória nem a Linux vagy a DE miatt célszerű még bele, de! Mikor használtál utoljára 5400RPM-es notebook HDD-t? Ha egy 7200-as WD Black-ról lenne szó, az még elmegy, de jelenlegi után egy SSD nagyon észrevehető különbséget eredményez. Szerintem. Meg a Toshiba Satellite L305 szerint is. Persze elvan az ember home userként így is, de azért.....pont neked magyarázzam?
-
Warton
őstag
válasz
Frawly #12286 üzenetére
Mostanában lelövi magát. Nem akarok a gépre költeni van combosabb WIN-es, ez csak a karantén idejére rakódott össze a különböző fiókokban lévő különböző komponensekből.
A cél, hogy nosztalgiából DOS-os, illetve SNES játékokat futtassak rajta. Igen, ennyire sok szabadidőm van mostanság. -
Véreshurka
senior tag
válasz
Frawly #12260 üzenetére
Nagy köszi a segítségért!
1. Sajnos már nem lehet elérni ezt az appletet, pedig valóban jónak tűnik!
2. Ezzel még játszani fogok, mert ugyan megtaláltam a Panel Launcher nevűt appletet, de még egyelőre nem tudtam olyan működésre bírni amilyenre gondoltam
.
Még tegnap találtam ezt a dockot, lehet az lesz (ha nagyon nem fogok zöld ágra vergődni), hogy ezt fogom kombinálni a panellel...
3. Így akkor már teljesen világos!
Esetleg a talált cikk linkjét el tudnás küldeni nekem?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Frawly #12258 üzenetére
Köszi!
1. Sajnos nem találtam semmit ami erre utalna... Talán befut valaki aki meg tudja mondani, hogy hogyan tudnám ezt előcsalogatni. Lehet ugye, hogy nincs is benne ez a funkció a LMDE4-ben (még egy másik drive-ra telepített 19.3-as Xfce-s LM-en láttam ezt a lehetőséget, azért is hiányolom a mostaniból, mert elég hasznosnak tűnt nekem akkor). A menu szerkesztésével próbálkoztam ugyan (menu jobbklikk --> configure... --> menu --> open the menu editor) de csak mappát és abba alkalmazást tudtam újat létrehozni, recent-re utaló dolgot nem találtam.
2. Sajnos ezzel sem jártam sikerrel, ezeket az appleteket gondolnám annak:
- Grouped Window List: sztem ez lenne az ami nekem kellene, de azt láttam, hogy ha kiválasztottam a 2. panelen, hogy applets, ott már be volt pipálva ez a lehetőség, ha kivettem a pipát akkor eltűnt az 1. panelről, utána hozzá tudtam adni a 2.-hoz, tehát olyan, mintha nem tudnám használni egyszerre több panelen
- Window List: ezt úgy látom, mintha azt csinálná, hogy a már megnyitott programok ikonját rakja oda
- Window Quick List: ez pedig egy ikont tesz ki a panelra ami az összes megnyitott programot megmutatja workspace-ek szerint csoportosítva (elég hasznosnak tűnik)
- Window List With App Grouping: ezt a letölthető appletek közt találtam, de amikor hozzáadnám a panelhez azt mondja, hoy ez az applet nem kompatibilis a jelenlegi cinnamon-al és elképzelhető, hogy összeomlik a rendszer, így nem is próbálkoztam vele.Más olyan appletet nem találtam ami jónak tűnne.
3. Köszi, így világos miért nem jelenik meg a Wine a programok között, valami ilyesmire gondoltam én is. Ezt egyébként úgy kell értenem hogyha beteszek egy exes telepítőt pl. akkor automatikusan érzékeli a wine és már azzal is tudom telepíteni?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Frawly #12248 üzenetére
Köszi!
Így már világos a 3. pontban leírt hibajelenség. A boot order valóban úgy néz ki, hogy az első helyen az a drive amin a win van, majd utána az msata amin a LMDE van.
(#12249) ubyegon2 : Köszi neked is!
Kb. a 4. telepítésnél hagytam a fenébe a dolgot, akkor pont az sda-ra telepítettem a GRUB-ot.
Igazából azért esett a választásom a LMDE-re, mert ubuntu-t valamiért nem akartam, viszont a későbbiekben szeretnék majd kiprbálni más op. rendszereket is, így gondoltam, hogy a debian alapú mint-el kezdem az ismerkedést, remélem nem lőttem nagyon mellé. Ami programokat akartam azokat sikeresen tudtam telepíteni minden gond nélkül. A nagyon távoli jövőben szeretnék majd megismerkedni a FreeBSD-vel
, mivel a routerem egy miniPC-n futó pfSense (esetleg a későbbiekben OPNSense).
(#12253) Frawly : szerencsére alapból a 64 bitet töltöttem le és írtam ki, és valóban Cinnamonnal van.
-
válasz
Frawly #12251 üzenetére
Tudom, hogy nem használsz, nem is b*tatásból mondtam, így is segítesz a kollégán, ez mindenképp respekt!
Kifejezetten csak tájékoztatásul írtam, hogy csak egy DE-vel jött ki.
És ezek szerint sűrűbben nézem a honlapjukat, mert onnan vagyok ilyen tájékozott.Az ide vezető link csak 64 és 32 bites verziókhoz van, a normál Mint esetén ott vannak egymás alatt a különböző DE-k duplán. (ezt főleg nem kell tudnod, ha nem használod)
Ez is pozitívum, legalább már ketten használjátok
hahaha (kár, hogy nincs egyujjas smile)
-
válasz
Frawly #12243 üzenetére
Én túl egyszerűen gondoltam át, mi lehet a gond....mivel Mint-ről volt szó, tudtam, hogy nem azzal lesz a baj. Aztán be is ugrott, mi szerintem az egyik fő galád, ami bosszúságot tud okozni.
Gondolom addigra, mire csak UEFI-s lapok lesznek, megoldják ezt a memtest dolgot is.
-
válasz
Frawly #12188 üzenetére
Nyilvánvaló, hogy desktop 100x jobb, de ha menőmanóskodsz, muszáj valami mobil eszköz, igaz 2 éve csak biztonsági tartaléknak meg szórakozni vettem a HP 8570p-t, de jó ideje menőmanózom is vele, ahhoz meg ennél nincs jobb. Ezek a consumer biliműanyag csodák már szétestek volna az autóban repkedéstől.
Szerencsére nem játszom, melóra meg ez még jó ideig elég.
(#12187) Aweriot
Majd megkérdezem, hogy mit tettek fel, a Zorin megvan, részletekkel nem én foglalkoztam.
Jó lesz, ha foglalkozol mostantól velük, mivel áttérünk a hadi managelésre. Remélem tudod az milyen.
-
válasz
Frawly #12162 üzenetére
A WD Green nagyobb baja a leírtakon kívül még az volt, hogy a 2011-es cunami után annyira galád minőségben készült, hogy még az alaphoz képest is elfogadhatatlan lett.
WD Black az 6 éve jó ötlet volt, mert oprendszer alá gyors és megbízható volt, ma már nem vennék, NAS-ba is vettem inkább egy WD Red-et, 2terás, de ez bőven elég, tartósabb dolgokat az 1,64tera WD Black-ekre rakom. No de ha minden SSD-m megnyeklene vagy épp kihelyzném valamibe a tartalékokat, még mindig ott a Black, ami Linux alatt igen gyors is ráadásul.
egy nyomi számtechboltos sajnos fateromat is rábeszélte anno,
Rohadék férgek amúgy ilyen dolgokban a számtech boltosok, tisztelet a kivételnek, mert tisztában vannak vele, mennyire nincs képben egy user, ha beesik, hogy kéne neki egy HDD.
-
válasz
Frawly #12160 üzenetére
Transcend is egy márka egyébként, mint tudjuk, ez nem sokat jelent. Minden márkának vannak jobb és rosszabb modelljei, Transcend msata-ban lehet éppen egész jó. WD HDD-búl is volt anno a Green, ami katasztrófa volt. Én inkább megfizetem pluszban a nyugalom várományát is. Az, hogy volt hibás az EVO 860-ban is, na bumm, de mennyi eladott darabszámból?
Meg volt valaki az SSD-s topikban, akinél 1 éven belül tönkrement.
Ja, olvastam ezt is, de kit érdekel, tudjuk milyen szutyok tápja volt a komának? Sokan mindenből csilivili RGB-s vackokat vesznek, a tápegység meg totál kuka minőség.
A WD1003FZEX meg 8. éve kinn van és 25eft, nézd meg a ST1000DM010 Seagate-et, mennyibe kerül, 12eft! Durva ez a különbség? Qrvára nem.
Főleg, hogy anno oprendszer alá vettem a WD Black-et, de nem futott sokáig, mert jött az Intel 520 120GB SSD, ami szintén strapabíró darab.
-
válasz
Frawly #12101 üzenetére
Csak helyreigazítottam, ha már ennyire az én élettörténetem követjük, mint egy telenovellát vagy szappanoperát
Most komolyan, rajtad kívül hányan blogolták még szövevényes telepítéseik történetét Peace and War terjedelemben az offban?
Azért is említettem, hogy már én se tudok mindent megjegyezni, amit olvasok.
Nekem ezekkel a képmanipuláló meg videokonvertálókkal annyi csak a bajom, hogy rohadt sok van belőlük én meg ritkán használom őket, viszont akkor nagyon azonnal kell. Viszont ékegyszerű feladatokra ez a Gpaint vagy Gnupaint teljesen jó, de ha nem kérdezi pár napja a kolléga, megint kiment volna a fejemből. Gimp az valóban túl bonyesz Paint szintű dolgokhoz.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Frawly #12092 üzenetére
Sziasztok,
Köszönöm mindenki segitségét, előreláthatólag holnap du. lesz időm nekifutni még egyszer.
Igen, itt ütött vissza nekem a kényelem, ilyen mélységben nem másztam bele a rendszerbe, csak használom, nyilván ami idáig kellett, azt megtanultam, de mint a mellékelt probléma mutatja, ez nem elég. De nincs is ezzel baj. Manjarot is használtam egy időben, ott se sokat barkácsolgattam, ment szépen a rendszer. Hacsak a kíváncsiság nem hajt, elő se kell venni a terminált.
Mondjuk egy dell gépről beszélünk, intellel, ez mindennel megy szépen, így sokat nem kell küzdenem.Egyébiránt nem tartom kizártnak, hogy valamit elnéztem, és azért nem lett jó a végén. Ki fog derülni, bízok benne.
-
herdsman12
őstag
-
válasz
Frawly #12092 üzenetére
Na, ezért nem használ mindenki ilyen ultrafelhasználóbarát, LTS csodákat. Közben meg nem érted, hogy miért nem jó a Mint mindenkinek, meg ki szopatná magát rollinggal, meg advanced minimal disztróval, mikor ott a Mint.
Értem én és szerintem javasoljuk is a kollégának, hogy gyorsan dobjon fel egy Arch-ot és ott pikk-pakk menni fog ennek a sticknek is a telepítése.
Megvárjuk az erre adott válaszát és akkor talán Te is megérted, hogy miért is használnak sokan ilyen felhasználóbarát LTS csodákat.
Azt most ne is áruljuk el, hogy mennyit szenvedtél amúgy Arch-on a normál netkapcsolat működtetésével. No de minden ott se mehet csak úgy pikk-pakk.
-
herdsman12
őstag
válasz
Frawly #12064 üzenetére
Bocs, hogy nem volt egyértelmű, pontosítom.
Debian 10.3 live i386 xfce, már nem telepíti a Gimp-et, tárolóban tuti ott van, nem néztem. A "Grafika" menüben csak a LibreOffice Draw-ot találod.
A Linux Mint 19.3, 32 bit xfce verzió se telepíti a Gimp-et, helyette a Drawing van a "Grafika" menüben.
Röviden: erre gondoltam amikor azt írtam, hogy telepítés után látom, hogy már nincs Gimp -
törölt tag
válasz
Frawly #11944 üzenetére
Ismerős gépe. Nekem egy Ivy Pentium van a HTPC-ben és egy Skylake i3 a céges notiban. Felraktam a Cinnamont, működik minden. Elképesztő, hogy mindent felismer egyből egy ilyen régi gépen is és nem kell driverekkel se szórakozni.
Na jó a billentyűzet világítás, meg a spéci gombok nem működnek, de az W7 alatt se ment, mert nem lett felrakva a Dell drivercsomagja hozzá (az is csak lassította volna).Most már nem csinál olyanokat, hogy rákattintok valamire és percekig kerreg meg 50 folyamat fut egyszerre a háttérben és 100% a prociterhelés percekig, most mindent megold egy percen belül. Nem szélvész így se, de már legalább arra használja fel az erőforrásait amire az ember akarja. El lehet vele lenni.
Netezni lehet vele egész jól, a YT az tényleg gyatra, 360-on is néha akad egyet, de végig lehet nézni. Ráadásul sokszor átvált 144p-re, elég idegesítő, hogy nem marad fixen 360-on.
Lehet majd keresek valami YT klienst, hogy ne FF-ból kelljen futtatni. -
CsengődiGeri
tag
válasz
Frawly #11889 üzenetére
Tisztelt Frawly
Hát ezt benéztem. Igazság szerint csak alkalmanként foglalkozom Linuxal és pont azért vettem ezt a kütyüt mert mind két rendszerhez adtak drivert. Ezen kívül csak olyanokat találtam amihez Win alatt nem kell driver, bedugom, magától telepíti magát és működik. Linux alá is kerestem olyat de nem találtam. Olyat meg végképp nem ami mind két rendszeren magától települne. Tudsz ajánlani valamit, ezt legfeljebb majd használom csak Win-hez, nem volt egy drága cucc. Olyan kéne igazából ami mind két rendszeren magától települne, létezik egyáltalán olyan? 5GHz-re nem kell, jó nekem a lassabb rendszer is az úgy is messzebb ér még ha lassabban is megy.
Üdv. -
qdak
addikt
válasz
Frawly #11725 üzenetére
Én is azt nézem, de a Linuxnak vagy a Win7 kell ?
Esetleg mind2.Azt hol lehet beállítani, hogy ne nagy mappák legyenek, hanem a "részletek", mert hiába állítom átt, mindig, minden mappa amit nyitok, újra-újra nagy mappa nézetben van és ezt rühelltem Win7 ben is, csak ott tcmd aztán nem érdekelt.
-
törölt tag
válasz
Frawly #11789 üzenetére
Nincs ilyen a beállításai között, már kerestem. Egyébként a Celluloid az alap lejátszó zenére és filmre is, a Rhythmbox-ot úgy találtam a Start menüben a progik között és gondoltam kipróbálom, de így nem kell.
Nem tudom mit használjak helyette, eddig Media player classic-kal nyomtam, mert az XP/Win2000 időkből az rögződött be a Winamp mellett. Most viszont nem vagyok ezekhez kötve, az igényeim meg annyira minimalisták, hogy az alapértelmezett progik is teljesen jók. Rhythmboxban is csak ez a kikapcsolhatatlan értesítés zavar. Használhatom a Celluloidot is lényegében.
Amúgy majd kéne valami olyan fícsör, hogy Loudness vagy Megabass vagy valami, Windows alapból tudja a mélyhang kiemelést, itt ez nincs és hiányzik. De olyan kéne ami globális, nem csak egy programon belüli.Az Asztalon az ikonokat elrendeztem, azokat meg is jegyezte, de az újraindítás után névsorrendbe rakta őket megint. Van ilyen opció, hogy Elemek elrendezése, felette az automatikus elrendezés kikapcsolva, de név szerint visszarendezi őket, nincs kikapcsolás vagy egyéni lehetőség, ezek szerint minden alkalommal sorrendbe rakja őket név, típus stb szerint?
-
válasz
Frawly #11779 üzenetére
Linux alatt nincs dinamikus swap, csak statikus, fix méretű, akár swapfájl, akár swappartíció.
Anno, mikor még megvolt bennem az érdeklődés szikrája, elmentegettem Debianos linkeket és találtam ezt:
és akkor már legyen itt meg egy hsz-ben ez is:
A kolléga meggyőzését feladtam, hogy 8GB fizikai mellé felesleges a rendszer által kreált swap file.on kívül több, azt is hiába írtam le többször, hogy a Mint swap file-t csinál alapból, csak azt olvasom még vagy 5x, hogy nem tudjuk mi van akkor a swap-pal. Egyre gyakrabban az az érzésem, hogy a nagybetűsök galádkodnak és én ide láthatatlan tintával írok. Ki is oldalgok lassan ebből a thread-ből
-
törölt tag
válasz
Frawly #11781 üzenetére
Ott azt írja swapfile, ahogy én is tippeltem. Akkor nem piszkálunk semmit.
Szokni kell még, hogy ilyen alap dolgokhoz is fejből kell tudni parancsokat. De majd idővel megjegyzem őket. Igaz a Windows is elég ökör helyre rakja a swapfájl beállításait, de valahogy kézenfekvőbb mégis. Szokni kell még, aztán egyre könnyebb lesz.
Van egy ismerősöm aki egy ezer éves Dell workstation notin netezik W7-tel, elpusztíthatatlan a gép és nem akarja kidobni, csak épp vergődés asszem 1 Giga rammal meg Pentium dual core procival (Core2 harmadolása). Meg egy 5400-as vinyó és percekig kerreg mire feláll az asztal, percekig dolgozik a yt videókon 360-on mire elkezdi lejátszani. Szerintem neki is rakok fel Linuxot, csak még nem tudom melyiket érdemes, neki csak egy böngésző kell, semmi más. Érdemes lenne a Mint-et rápróbálni egy kisebb erőforrás igényű felülettel?
-
törölt tag
válasz
Frawly #11779 üzenetére
Én nem nyúltam hozzá, nem hoztam létre partíciót sem neki, úgyhogy az van amit a rendszer csinált magának, ami fájl lesz ebből kiindulva. free -m parancsra 902MB-ot ír totalnak és 0 used. Úgyhogy akkor ekkorát csinált magának, nem is nyúlok hozzá. 7.5GB a ram, mivel 512-t adtam az igp-nek.
A modolt Minecraft végtelen memóriát elhasznál, ezért érdekes a swap fájl mérete, de egyelőre még nem akarok játszani vele, majd ha oda jutok akkor meglátjuk mit szól hozzá. -
törölt tag
válasz
Frawly #11775 üzenetére
Ok, így már megvan.
Huhh, két percig tartott mire rájöttem, hogy a zenéimet névsor szerinti rendezésből hogyan lehet letöltési sorrendbe tenni. Itt nem az üres helyen jobbklikkel működik.
Tényleg komolyan gondolkozik az NTFS-en, a vinyóról a 15 Megás zenék elindítása után még másodpercekig karikázik.
Amúgy meg a FF aláhúz egy csomó szót hibásan írtnak, majd ha visszalépek rá és megint el akkor nem húzza alá, pedig ugyanaz a szó.Még nem nyúltam a swap fájlhoz, azt se tudom hogyan kell. Az van amit a rendszer magától csinált, ha csinált. Én a /-be akarok egy fix 4 Gigásat.
-
válasz
Frawly #11767 üzenetére
Hú ezt az intel-media vagy valami más, ezt anno az Archwiki alapján egész jól kibogarásztam egy valóban nagyarcú akkor Manjaros komának valamelyik topikban, ott sem volt egyszerű. Pont az i915-tel kapcsolatban volt valami gikszer, sajna én elég korlátozottan látok rá ezekre, hiába van Intel a HP-ben. Nem is nagyon foglalkoztam VGA kérdésekkel, lévén nincs egyik gépben sem dVGA.
De a kollégának mindenképp azt javaslom, hogy első körben hagyja benne azt a GT730-at, az egy újabb, jobb GPU, Vulkan-támogatással, jobb hardveres dekódolóval. Ha az működésre bírható, akkor felesleges lenne integráltat használni.
Ne szórakozz már Te is ezzel a kártya kiszedéssel, ott a switchero.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Frawly #11745 üzenetére
Nem bővítem, netezni bőven lehet vele így is. Ezt a toldozgatást eljátszottam a s775 időkben is, semmi értelme csak a pénz megy vele. Majd ha úgy alakul akkor veszek valami fiatalabb konfigot. Lehet egy hónap, lehet egy év múlva, nem tudom.
Minecraft az egyetlen amivel játszom, de háromnegyed éve azt se indítottam már el úgyhogy az se igazán szempont már.
Netezés, filmnézés, social tevékenységek, telefon-, fényképezőgép adatmozgatás, ennyi az egész. -
qdak
addikt
válasz
Frawly #11722 üzenetére
Nem, balos a Mintes gép, jobbos a W7, de már csak kiváncsiságból is érdekel, meg kényelmesebb is, másik monitor csak a helyet foglalja, nekem az OMV-s gép is monitor nélkül volt, beállítottam, aztán mindent elértem ami kell
Nyugi nem örökre, csak van amikor már megy fel a pumpa, olyankor nem érdemes erölteni, majd higgadt fejjel
(Meg a család kárára azért ne menjen
)
Még olvasgattam, nálam a TCP/IPv6 kivan lőve W7 alatt, valaki azt írta az sem nyerő, mert Linux meg igényli ?
security_layer-t állítsd rdp: sajna nem segített.
A full jogra szerintem visítani fog: nem, de nem is segített
levettem a biztonságot is low ra, az sem segített
-
válasz
Frawly #11709 üzenetére
Nem elfér a tárolóban? Amúgy meg ahogy jönnek frissebbek, nem lenne célszerű kidobni az előzőeket, vannak esetek, mikor valakinek a régebbi volt optimális. Ugye nem azt akarod ezzel mondani, hogy az Arch vagy klónhadseregének tárolóiban nincs benne rengeteg előző kernel?
Itt mindig a hivatalos ág frissül és szerencsére senkit nem zavart még a rengeteg tárolóban maradt előző. Szerintem ez a minimalizmus nálad kicsit kezd kóros méreteket ölteni!
Tudod, ez a nagyon bloat Linux Mint, nekünk jó így is. Nem forgatjuk a csomagokat hetekig, mint kurva a ridikült.
(#11708) tomtyi
Szerintem ezt a do-release-t a Mint sosem használta, mert vagy kijön az új főverzió és azt újra fel kell rakni, legalábbis régebben nem lehetett főverziókat frissíteni sehogyan sem. Alverzióknál meg nem frissül semmi az alaprendszerből, mint látjuk.
-
Cyrin
addikt
válasz
Frawly #11688 üzenetére
nyilván ironikusan írtam az egyszerű felhasználót, mivel sok ilyen felhasználónak telepítettem linuxot, úgy nézem, hogy mit tudnának ők, vagy ha én nem lennék, mit tudnának kezdeni a családtagok az itthoni rendszerekkel.
Ezért írtam így, illetve még a híroldalak se említik, hogy hé barom, frissítéssel nem kapod meg ám az újdonságokat csak trükközéssel.
Uby-t meg ismerjük, én azt az oldalát bírom, amikor ő is kezdőszemüvegen nézi a dolgokat, mert ez a nagy többség, nem a hobbista, aki mindent kipróbál, utánajár, és nem nyugszik amíg meg nem találja a megoldást.
A kötözködős oldala viszont több mint érdekes... -
válasz
Frawly #11648 üzenetére
ismeri ezeket már mindeni, mint a rosszpénz.
Illetve a mezei felhasználók 99%-a nem ismeri ezeket, csak használja a desktop disztróját békésen.
Nekem pár éve Debianon volt gondom hanggal, megoldottuk. Fel kellett rakni a pusleaudiot.
Onnantól működött, van még kérdés? Na látod.
-
válasz
Frawly #11633 üzenetére
Csak hogy a Minten és a Cinnamonon kívül nézegess alternatívákat, már csak arra az esetre is hasznos, ha váltanod kéne a jövőben.
Ha váltanom kéne.....akkor szerintem váltanék.
Ha abból indulok ki, hogy 6 éve Win7-től tudtam váltani Linuxra, akkor csak esélyes, hogy másik Linuxra is fog sikerülni!
Egyébként elég sok CLI gyöngyszemet találtam már, napi szinten nem használom, de ha kell valahogy mindig előásom őket.
Az 5-ös kernelt meg szerintem Minten valami szoftver húzta be függőségnek, mert nem felelt meg neki a 4.15-ös verzió. Erre tudok még gondolni.
Ha ez így van, akkor azt kell mondjam, tényleg zseniális megoldásokat alkalmaz a Mint! Ezt akár le is tudom csekkolni, ha lesz hozzá hangulatom, mivel nem sok csomagot raktam fel a fél évvel ezelőtti 19.2-re. De először kipróbálom úgy, hogy engedélyezem a 3rd party opciót installnál.
-
válasz
Frawly #11628 üzenetére
Persze, meg már titkon én is készülök a Gentooo telepítésére!
Délelőtt ki is próbáltam volna a 19.2-t felrakni desktopra, de valami nem OK, ahogy kattintottam a boot ablakban a megfelelő sorra, leállította magát a gép, ezt alaplapi és gépház kimeneten is megcsinálta.
Szóval felraktam egy külön particióra a HP 8570p-re, de most még a frissítés után is 4.15-ös kernel volt. Szóval a ragya se érti, mert ugyanezen gépen ugyanez a verzió 5-ös kernellel van. Nem lettem okosabb. Itt megvan a multkori inxi kimenet.
-
válasz
Frawly #11609 üzenetére
Nincs ilyen Mint-nél, de olyan volt nemrég, hogy kiadták az iso v.2-t, de ez csak a 19-nél volt így, valami gubanc volt, írták is a honlapon.
A kiadásokat májkimiki kolléga részletesen levezette, nem hibáztatunk ám, honnan értene egy rollingos/Gentoo-s a kiadás alapú bloat disztrókhoz!?
-
törölt tag
válasz
Frawly #11609 üzenetére
Nincsenek további alverziói a Mint kiadásoknak. Vegyük a mostani legutolsó 19.2-est. A kiadott telepítő ISO-k fixek, azok nem változnak. Ha most telepíteném az enyémet az a 4-15-0.54- el települne, hiszen az van az telepítőben. Viszont az elavult 4.15.0-70-est már nem teszi fel frissítéskor csak a mostani 4.15.0-72-est.
Van egy kis saját csomagja a Mint-nek, a Mint Update. Ez egy kis leíró csomag ami összeveti a telepített és telepíthető csomagok verzióit. Előbb ez a csomag frissűl, majd ezután kezdődik a nagyobb frissítés. Így a már támogatatlan csomagok nem kerülnek fel, ha az eredetihez képest, ugrásokkal kihagyható több köztes verzió.
Ez különösen akkor érdekes, ha mondjuk az adott ISO kiadási dátumához képest később telepíted. Más a kép kiadás után 2 hónappal és más 1 évvel utána. Az eltelet idő alatt kifutott csomagokat már nem telepíti fel, de az első frissítés jó nagy mennyiségű csomagot tartalmaz.
A Mint csak az Ubuntu LTS kiadásait használja. Az alverziókra adja ki a saját verzióit. Míg Ubuntunál a 18.04 az Bionic végig és az alverziók csak számozottak 18.04-1, -2, -3.
Addig a Mint így néz ki:
U 18.04 -> LM 19 (Tara)
U 18.04-1 -> LM 19.1(Tessa)
U 18.04-2 -> LM 19.2(Tina)
U 18.04-3 -> LM 19.3(Tricia) - ez most a betaAmire gondolsz, hogy 19.2.0 vagy 19.2.1 esetleg. Azt a Mint Update tartalmazza úgymond, de ez már a kiadáson belüli csomagállapot, verzió változást nem csinál.
-
-
válasz
Frawly #11449 üzenetére
Csak kezdőknél nem ezeket kell előnyben részesíteni a Szoftverközpont helyett.
Összességében teljesen egyetértünk ezekben, de az, hogy kezdő, nagyon sok szintet lefed!
Mondjuk hiába beszéltük mi ezt itt át pár hozzászólásban, mert ez nem lesz szem előtt. Összefoglalóban lenne egy ilyen tájékoztatónak helye, már sajnálom, hogy kinyírtam anno a blogjaimat, az egyik pont valami hasonló témájú volt.
Amúgy sem ártana a Mint és Ubuntu topikba sem már Tg, mert pár év alatt eléggé elavult az Összefoglaló. Ezért kár volt kirúgni az előzőt, hogy utána szarnak bele a nagybetű Winxerek!
-
válasz
Frawly #11434 üzenetére
Ebben most nem értünk egyet.
De. Én is írtam, hogy a nagyon kezdők használhatják a Szoftverközpontot, de leírtam azt is, hogy mikor már kiismerik magukat kicsit a rendszer DE-jében, akkor miket érdemes szép lassan megismerni/használni.
Alternativo oldal listájában meg persze rengeteg olyan is van, amit már nem fejlesztenek, de az, hogy nincs benne az adott disztró tárolójában, az nem igazán hátrány. Sőt! Igazából ez a Winről éppen áttértek alternatív szoftverközpontja, például sokan keresik egyből a Notepad++ alternatíváját, mert megszokták.....mondjuk nem a lista elején van a leghasonlóbb, de egy kíváncsi áttérő megnézegeti úgyis, ami a listában van! De mint írtam is, hogy van internet is a Szoftverközpont helyett....Meg mernék esküdni rá, hogy 1000x informatívabb az első néhány találat, mint az egész Szoftverközpont. Már ha az emberek célzottan akarnak keresni!
Notepadqq kéne az első találati helyre szerintem, de ez van.
-
zizidor
őstag
válasz
Frawly #11409 üzenetére
Úgy látom a posztom némi vitát indított pro/kontra szoftverközpont témában, bár nem ez volt a cél. Általában én is apt vagy synaptic párti vagyok, de a szoftverközpontnak is megvan a maga létjogosultsága, például pont ilyen esetben, amikor egy ismeretlen alkalmazásról akar tájékozódni az ember.
Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy kinek melyik tetszik jobban. Én szeretem a spenótot, de sokan ki nem állhatják.
-
growler
őstag
válasz
Frawly #11404 üzenetére
Nem ! Nem álmodtam.
A lényeg az, hogy egy paranccsal tudtam
telepíteni a foobar2000-et az Ubuntu 19.10 Mate-ra.
Az első indítás során, egy pillanatra bedobott valamilyen wine-s
ablakot - a panelra felrakott system-monitoron láttam hogy valamit
még le is töltött. Szóval, úgy tűnik hogy automatikusan letölti és telepíti
a működéséhez szükséges dolgokat. (Beleértve a Wine-t is.)
A hangja nagy felbontású anyaggal meggyőző volt !
A telepített rendszeremre a DeaDBeeF mellé azért nem tenném fel.
Már csak azért sem, mert a snap-et is, meg a flatpak-ot is kerülöm mint
a bolhás kutyát ! -
törölt tag
-
válasz
Frawly #11119 üzenetére
A net szerint a Asus RT N12 D1 tudja a Client módot, de nem a gyári Asus szoftverrel, hanem alternatív firmware-rel, DD-Wrt, Tomato.
Super, köszi! Ezzel sokat segítettél, mert beugrott, hogy amikor vettem, ajánlották a Tomato-t és ahhoz itt PH-n van is jó leírás!
Akkor először ennek állok neki, legalább lesz tapasztalatom, mielőtt a Xiaomira felgyógyítom a Padavant.
Persze nem meglepő, az alap szoftverrel nem tudja, a gyártói firmware csak a legminimálisabb dolgokat szokta tudni, és a gyártó nem törekszik arra, hogy a fizikai eszköz tudása ki legyen használva.
Ezt olvasom a routerekről én is és nem értem, miért.....na mindegy, akkor operáció lesz.
Egy darabig jó lesz így, ha majd megérkezik a gigás net, úgyis kell változtatni, mert az Asus nem gigás, csak a X3G-s.(#11120) Cirbolya_sen
Neked is köszi! Persze, régi már ez az Asus, ezért nem is kár érte, de arra jó lesz, hogy begyakoroljam a fw telepítést meg egyáltalán ezt az átvitelt wireless módban, nem vagyok egy hálózati zseni, finoman szólva!
Ja és köszi a felajánlást, nagyon rendes tőled, de mint írtam, mindenképp gigás kell majd vevő oldalon is. Remélem a Xiaomi 3G alkalmas lesz erre, mert akkor abból lesz még egy. Sajnos a többi gigás router árban nagyon messze van a Xiaotól.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Frawly #11119 üzenetére
Az Asus RT N12 régi cucc már, régi gyári firmware-val, az újabb ASUS-okban már van AP, kliens, és erősítő mód is.
ubyegon2 (#11111)
Gondolom nem most vetted ezt a routert, nyugodtan felrakhatod rá valamelyik alternatív firmware-t, előtte meg kell nézni a hw verziót, és annak megfelelőt rátolni, nagyon nem lehet elrontani, ha mégis sikerül, van tartalékban néhány ilyen routerem, küldöm fénypostával
/már rég csak porfogó/
-
Syl
nagyúr
válasz
Frawly #11109 üzenetére
> telefonos (androidos vagy iOS-es SSDID) app is feltehető telefonra
Igen? Melyik az? Mert iOS-en nem lehet hozzáférni a csatornák számához.
> melyik csatorna az, ami a legkevésbé használt.
Egyébként is, nem csatornaszám kell, hanem a wifi jel paraméterei (frekvencia, dBm).
-
válasz
Frawly #11109 üzenetére
Nagyon gyanús vagy te nekem, hogy mostanában mindenkinek terminálos megoldásokat kezdesz ajánlani. Szegény Cinmanó meg sírhat, hogy csak egy szál terminál megy rajta. Azért jó vagy ám!
Szinte az elejétől kezdve használtam sok dologra terminalt, már Debian 7 is volt fenn Mint mellett anno, abban nem is volt Cinanmonnak Frissítéskezelője, az update & upgrade sokkal áttekinthetőbb volt nekem azon, mint Synapticban. Csomagokat jórészt a Synapticból raktam fel, mivel ott több infó volt róluk én meg nem ismertem túl sok Linuxos programot.
Most is többnyire az van, hogy mivel nem inaktiváltam a Frissítéskezelőt Mint-en, jelez a kis zöld pajzs, ráfrissítek, végignézem, mik vannak és terminalból frissítek. Biztos, hogy már az elején felszenvedett Debian szokatott rá erre, mert ha csak Mint-em lett volna, talán ma is a zöld pajzsot használnám. De például az ilyen Szoftverboltokat soha nem használtam, a legelején valamit vacakolt egy csomaggal és már olvastam is utána milyen lehetőségeim vannak.
Egyébként ilyen SSDID lefedettségnél nem muszáj semmi ilyet felrakni Linuxra, akár telefonos (androidos vagy iOS-es SSDID) app is feltehető telefonra, táblagépre, és azzal még kényelmesebben végig lehet járni a háztömböt, udvart, emeleteket, hogy melyik csatorna az, ami a legkevésbé használt.
Ugyanez járt a fejemben, hogy ezt akár telóval is meg lehetne csinálni, de nem akartam piszkálni a kollégát azzal, hogy az Apple termékeivel nem sok mindent tud kezdeni!
ahol a laptop vagy Wi-Fi AP használva lesz, ott meg egy másik lesz jó.
Erről jut eszembe, mennyire vagy wifi mágus? Meg kéne valahogy állapítanom, hogy az Asus RT N12 D1 routerem AP-s ugyan, de azt nem tudom, alkalmas-e AP kliens módra!? Erre tudsz valamit, hogyan tudnám megállapítani? A lakás egyik sarkában van a kábel és az egyik routerről akarom átküldeni a desktopra a netet vezeték nélkül Asussal összekötve.
-
törölt tag
válasz
Frawly #11097 üzenetére
Hasonlóba belefutottam a saját hülyeségem miatt. Az első notiját úgy adtam oda neki, hogy az AUR frissítéseket nem figyeltettem. Gondolván ha frissít ne bajlódjon az AUR-os folyamattal. Aztán volt egy csomag ami függőségként kellett egy progihoz. Viszont nem tudott az AUR-ból frissülni így az alternatívája jött volna a hivatalos szálon. Az meg tört volna mindent. Jött is a screenshot, hogy valami nem oké.
Aztán saját kútfőből neki álltam leszedni előbb azt az AUR-os csomagot. Majd lefrissíteni a rendszert és utána vissza az AUR-os csomag. Rendben lett minden, AUR frissítés figyelés visszakapcsolva, azóta megy minden frissítés rendesen. -
törölt tag
válasz
Frawly #11094 üzenetére
Nekem sem volt eddig semmilyen törésem. Az Arch-nak úgy álltam neki, ha már rolling edge, akkor minél sűrűbben, minél kisebbeket frissítek. Ez most így még nem is kényelmetlen, mert egyrészt látom, hogy tényleg milyen intenzitással jönnek ki a frissítések.
Bár cimbimnek pakoltam két notijára is Arch Labs-ot és vagy két hétig be sem lessz kapcsolva egyik sem. Van egy kis félsz bennem, hogy mi lessz ha ráfrissít a rendszerre szabi után. Ha baj lesz úgy is nálam köt ki, abból meg én is tanulok. Őt meg ez a része hidegen hagyja, csak az a pár progi, amit szeret használni, azok frissüljenek a leggyorsabban.
-
válasz
Frawly #11071 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy nem tudom fékezni a haladást eléggé....ha ezt dobja már a gép, mit tegyek?
Sajna ez a régi 2,7s bootidő nem nagyon akar már összejönni. Akkor leszek bajba, ha valami új gépet kell rendszerbe állítanom, mert akkor már ez UEFI-t se úszom meg, de talán a rollingot sem!Azért az öreg HP 8570p még túlél jó pár vadiúj consumer notebookot.
(#11070) growler
Utóbbi jó pár verzióm mind így lett, hogy kb 2 héttel hamarabb felraktam és utána beállt, sose bírom ki a hivatalos kiadást. Debian 10 meg a Mint 19.2 is ilyen most. Most az Archklónoknál várom a végleges kiadást......
Mama laptopja bevadul majd rendesen, ha Win7 helyett felraksz egy 19.2-t.
-
0xmilan
addikt
válasz
Frawly #10992 üzenetére
"arra gyanakszok, hogy a mintes Xfce-s csomagok régebbiek"
Eleg sok csomag eleg regi. Az inxi-ben pl. mar nem mukodik a -w (weather) kapcsolo, mert a regi verzioban eltort vmi, es nem frissitik."De a Mint főoldalán sem látok hírt erről az Xfce-s gikszerről"
A Mint fooldala egyreszt design szempontbol megragadt a 2000-es evekben, masreszt az official blog.linuxmint.com-on csak a montly news van. Szoval julius vegen majd lehet h olvashatsz a gikszerrol, ami a ho elejen tortent.
Regen meg volt segfault.linuxmint.com dev hireknek, de mar innen is a fo blogra iranyitanak.Amugy ilyenkor orulok h nemreg valtottam teljesen i3-ra es mar nem kell DE-kkel szorakoznom.
-
válasz
Frawly #10991 üzenetére
Nem minden gépen lehet vele időt nyerni, de van, amelyiken lehet vele 1-2 másodpercet spórolni.
Ez így van. Sőt!
Gépe válogatja. -
Nem írok UEFI témához, ahogy megfogadtam, de azért amit már leírtam, csak belinkelem, első UEFI-s tapasztalat Manjaro-n!
UEFI bootidő - 21.120s
Legacy bootidő - 7.424s
HP Elitebook 8xxx sorozat
(#10992) Frawly
Néha előfordulhatnak gikszerek persze, inkább gyorsan javítsák ezeket, mint inkább kiírják az oldalukra. Többnyire azok olvasgatják a disztrók saját oldalain az ilyen jellegű bejegyzéseket, akik nem fagynak le, ha valami problémával találkoznak. A frissítésnél mindig áll fenn némi kockázat, mondjuk nem rolling rendszernél ritkábbnak kéne lenniük ezeknek, értelemszerűen.
-
válasz
Frawly #10946 üzenetére
Most aztán nagyon megmondtad. A C++-nak is vannak újabb verziói, akkor azok is szutykok? Vagy mi nem számít szutyoknak? Az olyan nyelv, ahol fordítani kell a programot és a hello world is 5 soros?
Szerintem meg az olyan nyelvek a szutykok, ahol pointerekkel kell majomkodni meg mindenféle compilerek kellenek és futtatni kell a kész programot, és nem elég a szöveges fájl elé beírni, hogy python.
Sőt, az olyan nyelvek is szutykok, amin nincsen legalább három nagy cég által kiadott neurális-háló csomag illetve API.
De én sem pofázok olyan dologba bele, amihez nem értek.
Ufff.
-
válasz
Frawly #10943 üzenetére
Azért nem javasolt a tárolókból a sima Python, mert egyrészt nem a legfrissebb, másrészt pedig ha virtuális környezetet telepítesz, mert bizonyos Python verzió kell bizonyos csomaghoz, akkor Anaconda / több Python telepítése nélkül meg vagy lőve. És a conda még menedzseli a verzióidat és segít is a környezetek között ugrálni.
És amúgy is, fejezd már be a Én tuti nem tennék fel ilyen külön weboldalról letöltős szutykot a gépre. hajtogatását. Nem érsz el vele sokmindent, hiszen a tárolókban nincsen benne, látszik, hogy nem értesz a Pythonhoz és én nem neveznék megbízhatatlan szutyoknak egy tudományos szoftvercsomagot, amit olyan cégek használnak, mint BMW, Cisco vagy Samsung. Az AUR-ból telepítés meg még rosszabb, mint egy hivatalos, megbízható weboldalról származó csomag telepítése.
-
oszi666
őstag
válasz
Frawly #10943 üzenetére
Nos, azért ragaszkodom egyelőre az Anacondához, mert vettem anno egy udemys Python kurzust, amiben az összes feladat, leírás minden jupyter-ben van, és emiatt. Az, hogy miért nem próbálok mókolni összevissza elég egyszerű: rohadtul nem értek hozzá
Az egész linuxos dolgot azért kezdtem el, mert nagyon idegesít, hogy van egy elég jó gépem játékra (igaz csak egycsatornás memóriával, és sajnos egyelőre sima HDD-vel) és maga a windows vmi hányadék lassú. Próbáltam mindent, nincs fent kb semmi a vírusirtón kívül ami automatikusan betöltődne (onedrive google drive ilyenek) és egyszerűen utálom, hogy bekapcsolás után 2,5 perc mire betöltődik a gmail a firefoxon. Van vírusirtó, futtattam adw cleanert, malwarebytes anti malwaret, hogy hátha bekaptam valamit, de nem
Nem vagyok informatikus, szóval nem nagyon volt más ötletem mint az infós ismerősök által sulykolt "próbáld ki a linuxot"nak adni egy esélyt. Szóval feltettem a linux mintet a windows 10 mellé, 50gb-ra és a kezdeti 2,5 percből 20mp lett. Ami számomra sokkal tűrhetőbb.
Mindezek mellett gőzerővel próbálom magam megtanítani kódolni, hátha pályaelhagyóként felvesznek akárhova, csak a mostani munkámtól szabaduljak.
Amitől itt minten nem tudok megszabadulni, hogy néha a tapipad dadog valamiért.
elnézést a hosszú offért -
válasz
Frawly #10915 üzenetére
Forgasson kernelt a ragya meg a szamárpingvinesek!
Már tök nokedli kezdő koromban is valami wget-es módszerrel tudtam felrakni a kész kerneleket. UKUU-t így a fene se fogja használni, nem is értem miért tette fizetőssé a koma.......
Nekem meg bőven jók a Mint alapkernelei is, az SSD-ken kívül minden elég idős már a hardevparkomban. (nem panaszként mondom, mert például a HP 8570p-t nem cserélném el egy új csililaptopra)
-
growler
őstag
válasz
Frawly #10915 üzenetére
Az UKUU is a mainline tárolóból töltötte le / telepítette a kiválasztott kernelt.
Ezt kézzel is egyszerűen meg lehet csinálni. (.deb) [link]
Viszont:
" Ezek a magok módosítatlan kernelforrásból készülnek, de az Ubuntu kernel konfigurációs fájljait használják. Ezeket az Ubuntu .deb fájlokat az egyszerű telepítéshez csomagolják, így megtakaríthatja a rendszermagok fordítási idejét és a hibakeresést.
Ezek a magok nem támogatottak és nem alkalmasak a termelésre." [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen házat vegyek?
- iPhone topik
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- E-roller topik
- Hatalmas kamerasziget emelkedik ki a Z Fold7 vékony házából
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Formula-1
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest