- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- VR topik
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12306 üzenetére
A Gentoo felrakható egy hét alatt is. Egyébként azóta lett volna időm rá, de halogatom. De még ebben az évben meg tervezem próbálni még egyszer. Már múlt december vége, és most január eleje felé majdnem sikerült az átállás, egy fing híja volt csak. Már ment az alaprendszer felrakása, sok konfiguráció is megvolt, nem hiányzott sok.
A which-nek az a baja, hogy nem minden disztrón van telepítve alapból, és eleve tudni kell hozzá a parancsnevet is, ahhoz, hogy találjon valamit.
Nem vagyok kezdő, de pár napja én is belefutottam ebbe. Valakinek segítettem a Handbrake használatában, ezért feltettem. Ez egy videókonverter GUI fronted FFmpeg-hez. Fel is ment hivatalos tárolóból. Erre indítanám a pálcika WM-en, de nem találtam mivel indul. Terminálban handbrake parancs nem található. Man-ja sem volt. Pálcika WM, így alkalmazásindító menü sincs, vagy ha van, nem kerül bele automatikusan. which parancsom volt, de ugye nem tudom mivel indul, így az sem talál semmit, ahogy a man -k parancs sem.
Kellett hozzá 10-15 perc Google, mire megtaláltam egy 99. fórum 100 éves hozzászólásában, hogy „ghb”-vel indul, ami a Graphical (vagy Gtk) Hand Brake rövidítése. Tényleg logikus, hogy egy Alkalmazást alkalmazasnev vagy alkalmazasnev-gui vagy alkalmazasnev-gtk vagy hasonló, TAB-ra kiegészülő parancs helyett vcxfavgoiarehgosaidhvgdsavasdv nevű binárissal (vagy scripttel) kell indítani. Vagyis még a fejlesztők fejében logikus volt a 3-9 betűs rövidítés, és mint tudjuk a szoftvereket nem másnak publikálják, hanem saját maguknak írják.
Persze az is közrejátszott, hogy a Void Linux nem felhasználóbarát. A csomagkezelője az xbps nem tud csomagba belenézni fájlnevek elemzésére. Archon a pacman, meg Debian/Ubuntu-alapú vonalon az apt/dpkg tud csomagon belül is fájlnévre keresni, meg megmutatni, hogy egy csomagon belül milyen fájlok vannak. Voidon ezt sem tudtam megnézni, tehát szerencsétlenül is jött ki, hogy tényleg csak netes nyomozás segített.
Az is igaz, hogy 5-6 évente futok bele 1-2 ilyenbe. Ritka, mikor megtörténik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpársportok
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Okos Otthon / Smart Home
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fogyjunk le!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest