Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik
- Reagált a leégő Ryzenek ügyére az ASUS
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz
Petya XT
üzenetére
Megnézem majd jóval régebbi notikon is (2., illetve 3. gen Intel), de mondom, nem hiszem, hogy a hardveren múlna.
Minden "új" hardverem amúgy kipofozott "roncsvadász projekt" vegeredménye, a két 11. gen noti is (Asus ZenBook UX425EA és Lenovo ThinkPad T14s G2), tehát megvettem őket leharcoltan, törött kijelzővel stb., aztán saját kezűleg felújítottam/felbővítettem.
-
Tim82
félisten
válasz
Petya XT
üzenetére
Nálam is frissítgetve van, talán ezen a notin 22 óta, a másikon 21 óta.
Hardveresen mindkét noti 11. gen Intel Core i, de annak nem hiszem, hogy sok jelentősége lenne. Alaplapi chipset azonos, wifi azonos, RAM-ban és SSD-ben, valamint perifériákban vannak különbségek.
-
Tim82
félisten
Lehet, hogy nem egészen értem a problémát. Rádugok egy pendrive-ot a 22.3-as gépre és megjelenik az Eszköz leválasztás opció jobbra fent a panelen. Más lett talán az ikonja, de ugyanúgy működik, mint a Mint korábbi verzióiban.
Az értesítésekkel amúgy annyi történt, hogy alapból rejtett az Értesítések kisalkalmazás (ha nincs semmi, amit meg kellene jeleníteni). Ha van megjelenítendő értesítés, akkor megjelenik, de vissza lehet tenni amúgy, hogy mindenképpen megjelenjen.
Bármit is szeretnél ezeken állítani, úgy látom, hogy úgy fogsz tudni, hogy jobbklikk a panelen és a megjelenő menüben a Kisalkalmazások menüpontban turkálsz.
(Ahogy látható, az "Üres panel megjelenítése" opciót kell bekapcsolni, ha azt szeretnéd, hogy mindig láthatóan visszakerüljön a panelra az Értesítések.)
-
-
Tim82
félisten
Ez a hyfetch érdekes, először végig kell magunkat vergődni kötelező (elég vicces nevű) színsémák közüli, majd fényerő-, majd tájolás-választáson ahhoz, hogy hajlandó legyen működni is...
Az mondjuk tetszik, hogy valamivel több adatot ad át, mint a neofetch.

Amúgy én nem igazán értem, hogy mi a probléma az új menüvel. Ugyanúgy megtalálok benne mindent, esztétikailag ugyan különbözik, de nem feltétlenül lett rosszabb... az alapból elérhető felhasználóképek helyett meg ugyanúgy be lehet állítani sajátot. Engem eddig az alapértelmezett méretezés sem zavar.

Azt aláírom, hogy nem ez volt épp a világ legfontosabb dolga, amit fejleszteni kellene a Mint-en.
-
Tim82
félisten
válasz
pigster
üzenetére
De öö
1. ezt nem írtad eredetileg
2. ha dongle, akkor a dongle-t látod terminálban, mint "valami xbox bejegyzés" (hiszen az egy USB eszköz, gondolom, lsusb paranccsal nézted)
3. ha dongle, akkor a bluetooth alkalmazásban semmit sem kellene mutatnia (mert a dongle-val nem szabvány bluetooth-on csatlakozik)
4. ha jól értem a dongle működését, akkor egyszerűen a dongle-n magán van egy hardveres párosító gomb, először azt kell megnyomnod, utána meg magán a kontrolleren lévő párosító gombot kellene nyomva tartanod.Muszáj hozzátennem, nekem nincs Xbox One kontrollerhez dongle-m, de Xbox 360 esetén hasonló az elv, ott is így működik a párosítás, amúgy Mint-en meg Steam OS-on is.
-
Tim82
félisten
válasz
pigster
üzenetére
Függően attól, hogy pontosan melyik fajta Xbox One vezetéknélküli kontroller, lehet, hogy csak az MS féle wireless dongle-val működik PC-vel, hiába gondolnád úgy, hogy szabvány BT eszköz. (Elvileg az Xbox One Fat-ekhez adott kontrollerek pl. csak dongle-val működnek PC-n. Ez mondjuk nem a Linux sara, mert Windows alatt is kellene a dongle.)
-
Tim82
félisten
Core i7-1165G7, az integrált videóvezérlő meg Iris XE Graphics G7 (96EUs).
Elviekben nincs köze BIOS frissítéshez, talán az Intel Management Engine lehet, hogy frissült azelőtt nem sokkal, hogy megjelent volna a figyelmeztetés, de ebben nem vagyok biztos. Viszonylag rendszeresen szoktam fwupdmgr segítségével nézni, hogy jön-e valamilyen hardverkomponensre frissítés - mivel Thinkpad, van rá rendes Linux támogatás ilyen téren is.
-
Tim82
félisten
Egyik gépemen (Lenovo Thinkpad T14s G2i) a Mint még a 22-re frissítés után valamikor elkezdte a boot folyamán a következő figyelmeztetést megjeleníteni és ez maradt a 22.1-re, majd 22.2-re frissítés után is.
EFI stub: WARNING: Failed to measure data for event 1: 0x800000000000000b
Maga a gép és az OS teljesen jól működik, ráadásul a különféle hardverelemek firmware-jét/BIOS-t/EC-t stb. frissen tartok - rákeresve az EFI kezelésében módosult valami a Mint valamelyik verziójában, de maga a figyelmeztetés zavar, hogy megjelenik. Az itt javasoltak nekem nem váltak be (nem volt változás), esetleg valakinek valami más ötlet?
-
Tim82
félisten
És mondjuk ha átváltotok másik tükörkiszolgálóra (legalábbis az Ubuntus csomagoknál)?
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Tapasztalt másvalaki olyan problémát Linux Mint alatt, hogy a rendszer csak a bluetooth egereket nem hajlandó detektálni a bluetooth eszközök közül?
A hardver egy Lenovo Thinkpad T480s, a bluetooth modul egy Intel AX210 wlan/bt kártya. Más eszközöket hajlandó látni/csatlakozni hozzájuk, csak és kizárólag a bluetooth egereket nem (meg sem jelennek a listában, amikor kerestetek a rendszerrel, pontosabban a Mint alatt alap Blueman grafikus felületén). Nyilván az egerek ehhez a párosításhoz szükséges módba lettek téve, amikor kerestetek.
A rendszer Linux Mint Cinnamon, a kernel verziója 6.5.0-35.
A hcitools -a parancs kimenete:
tim@tim-ThinkPad-T480s:~$
hciconfig -ahci0: Type: Primary Bus: USB
BD Address: C4:03:A8:CA:E3:19 ACL MTU: 1021:4 SCO MTU: 96:6
UP RUNNING PSCAN ISCAN
RX bytes:22327 acl:0 sco:0 events:2993 errors:0
TX bytes:700565 acl:0 sco:0 commands:2969 errors:0
Features: 0xbf 0xfe 0x0f 0xfe 0xdb 0xff 0x7b 0x87
Packet type: DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3
Link policy: RSWITCH SNIFF
Link mode: PERIPHERAL ACCEPT
Name: 'tim-ThinkPad-T480s'
Class: 0x7c010c
Service Classes: Rendering, Capturing, Object Transfer, Audio, Telephony
Device Class: Computer, Laptop
HCI Version: (0xc) Revision: 0x3484
LMP Version: (0xc) Subversion: 0x3484 Manufacturer: Intel Corp. (2)Próbálkoztam korábbi kernelre visszaállással is, hátha kernelfrissítésnek köszönhető a probléma, de nem oldotta meg a gondot, ugyanazt tapasztalom.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
Tim82
félisten
válasz
Aureal
üzenetére
Nem "sikkadt el", pont erre kérdeztem rá, ugye, csak nem tudok olyan megoldásról, hogy a Te igényednek megfelelően Windows 7 alól indítható legyen.
De úgy látom, hogy kezded sértésnek venni az alapvetően jószándékú kérdezősködésemet, úgyhogy én itt be is fejezem...

Ui.: a hálózatilag, lemezképből való tömeges installációt általában hálózati (nem helyi) meghajtóról, PXE boot segítségével szokták megoldani.
-
Tim82
félisten
válasz
Aureal
üzenetére
Tehát akkor tulajdonképpen egy recovery partíció-szerűséget szeretnél, amiről be lehet boot-olni az oda tett Linux telepítőt vagy Linux-rendszerképet és onnan boot-olva újra lehet szükség esetén telepíteni a rendszert (rendszer alatt a Mint-et értve)?
Bocs, ha szőrözésnek tűnik, de szeretném pontosan érteni, hogy mit szeretnél, ahhoz, hogy tudjak a megoldás irányába segítséget nyújtani.

-
Tim82
félisten
válasz
Aureal
üzenetére
Nem tudom, de a V.Boxot pár éve már próbáltam, mikor XP támogatott hardvert kellett megnéznem W7 alól vele és a virtual XP simán látta oda való driverrel a hardvert, pendriveot is stb.
Csak a beállításokra már nem emléxem mik voltak.
Az biztosan függött attól, hogy a Virtualboxban engedélyezted, hogy a virtuális gép lássa a "host" gép USB portjait stb., meg kell hozzá legalább a Virtualbox Extension Pack. Itt van róla egy so-so leírás, gyors gugli alapján: [link] -
Tim82
félisten
válasz
Aureal
üzenetére
Ehhez az Oracle Virtual Box szoftverét gondoltam alkalmasnak.
A gondom az, hogy így csak mint virtuális gépre volna hajlandó települni.
Javíts ki, ha nem jól értem: az a gondod, hogy egy csak és kizárólag virtuális gépek futtatására kitalált és csak erre alkalmas szoftveren belül telepítetted a Mint-et és hogyhogy ezen belül telepítve virtuális gépként települ? -
Tim82
félisten
Tapi pad működik azaz kurzort tudom vinni de kattintás, enter semmi reakció.
Innentől nehézkes a kezelés.Automatikusan nincs touchpad-es kattintás Linux Mint alatt (sem live, sem telepített rendszernél), neked kell beállítanod. Legalábbis a legfrissebb Cinnamon verzió alatt így van, de régebbről úgy emlékszem, hogy Mate és XFCE alatt is külön kellett belőni.
Ha Cinnamon, akkor Rendszerbeállítások -> Hardver résznél: Egér és érintőtábla -> Érintőtábla fülön: Koppintson a kattintáshoz opciót kapcsold be.
-
Tim82
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ha nem zavar, hogy nincs GUI, akkor ez a Onedrive kliens éppenséggel működik Ubuntu Mate-n, Xubuntun meg Mint Cinnamon-on is.
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2
üzenetére
De lehet, hogy sikerül felpiszkálnom Mediaboxra Openeleket
Inkább CoreElec-et, azt ugyanis fejlesztik, az OpenElec-et (legalábbis ezekre a kínai Amlogic cuccokra) már rég nem.
Egyébként - szerintem - bármilyen okostévé helyett jobban jársz egy CoreElec-es/Kodis médialejátszóval.
-
Tim82
félisten
válasz
Dhampir
üzenetére
Valóban Conky és igen, néha kicsit ugrál a hőmérséklet kijelzés, de a két
screenshotképkivágás készítése előtt közvetlenül, illetve alatta több minden mást is csináltam, szóval reálisnak mondható értékek.A trükk egyébként az, hogy a jobb oldali "Rendszer" alatti ikonok igazából egy speciális karakterkészlet "betűi".
Egyébként felülről lefelé:
- CPU hőfok,
- CPU terhelés,
- foglalt RAM / szabad RAM,
- szabad terület a /home-ból vs teljes /home,
- akku jelenlegi töltöttsége (mivel laptopról van szó: Thinkpad X230i, TLP-vel be van lőve, hogy csak 60% alá csökkenve töltsön, max. 86%-ra). -
Tim82
félisten
válasz
üzenetére
Nem pont olyan megoldás, amit keresel, de - igaz, Ubuntu 18.04 LTS (Mate) alatt használom - a Rambox nevű alkalmazás tud ilyesmit. Nálam az értesítési területen jelenik meg a kis ikonja, ha van új üzenetem, akkor piros színű, ha nincs, akkor fehér.
Ez a Rambox szerintem Telegram-ot is kezel, én WhatsApp/Facebook Messenger/Skype egyszerre kezelése miatt használom. Ingyenes cucc, nem csak Linuxra érhető el, de van belőle fizetős változat is, ami jó pár kényelmi, de (számomra) nem épp létfontosságú feature-ben több.
Korábban a Franz nevű vacakkal kísérleteztem, azt feladtam, mert egyrészt a WhatsApp-ot gyakran szarul kezeli, másrészt az ingyenes változat nagyon bosszantó és agresszív módon tolta állandóan az arcomba, hogy fizessek elő havi x euróért. De egyébként az is hasonlóan jelzi ki, mint a Rambox, ha jött új üzenet.
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- World of Tanks - MMO
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- PlayStation 5
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Air 5 10.9 256GB WiFi tablet extrákkal garanciával hibátlan működéssel
- Dell Precision 3571 4G LTE i7-12700H 32GB 1000GB FHD RTX A1000 4GB 1 év teljeskörű garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Zalman T3 Plus 400W
- 360 áthajthatós! Dell Latitude 5330 2 in 1 i7-1265U 10magos! 16GB 1000GB 13.3" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest