- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #11918 üzenetére
Az szerintem a hibajelentő tray ikonja és azért aktív, mert valószínűleg még nem csináltál visszaállítási pontot, vagy nem választottad, hogy nem kéred- ne zargasson vele. Vagy a root jelszóval beállításával kapcsolatos tevékenység figyelmeztetője.
Mit történik ha rákattintassz? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11910 üzenetére
Hol van említve, hogy jobb a Mint-nél? A kérdező egy alternatívát keresett a Mint helyett, vagy mellé. Kíváncsi volt a különbségekre, elmondtam, nagyjából.
Majd kipróbálja, ha tetszik megtartja, ha nem tovább lép rajta.
A 350MB-ot minden konfigon hozza default. Nem tegnap óta használom és nem csak egy konfigon. Nem véletlen ajánlottam, van vele tapasztalatom. Gyenge és erős konfigon is egyaránt.
Nem hat meg egyáltalán, ha valaki nem ezt használja, ha ajánlom kipróbálásra.Egyébként miért off-ként küldted a posztot? Nem a témához tartozik?
-
törölt tag
válasz
#89309696 #11741 üzenetére
Érdekesség képp megnézhezed a FerenOS-t is. Ubuntu 18.04 az alapja, KDE-Plasma az asztali környezete. Sok előre konfigolt választahtó kinézet séma van benne. Könnyedén Win7 sémára állíthatod.
Egy Asus X553S notin futtatom most, Celeron N3050(Braswell) és 4GB memória társaságában. Alapból ugyan majd 1GB ramot fogyaszt, de ennek ellenére nagyon reszponzív a rendszer.
Persze ettől vannak kevesebb ramot fogyasztó rendszerek is.
[link]
A rendszer snap mentes, nincsenek felesleges loop device-ok. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Frawly #11609 üzenetére
Nincsenek további alverziói a Mint kiadásoknak. Vegyük a mostani legutolsó 19.2-est. A kiadott telepítő ISO-k fixek, azok nem változnak. Ha most telepíteném az enyémet az a 4-15-0.54- el települne, hiszen az van az telepítőben. Viszont az elavult 4.15.0-70-est már nem teszi fel frissítéskor csak a mostani 4.15.0-72-est.
Van egy kis saját csomagja a Mint-nek, a Mint Update. Ez egy kis leíró csomag ami összeveti a telepített és telepíthető csomagok verzióit. Előbb ez a csomag frissűl, majd ezután kezdődik a nagyobb frissítés. Így a már támogatatlan csomagok nem kerülnek fel, ha az eredetihez képest, ugrásokkal kihagyható több köztes verzió.
Ez különösen akkor érdekes, ha mondjuk az adott ISO kiadási dátumához képest később telepíted. Más a kép kiadás után 2 hónappal és más 1 évvel utána. Az eltelet idő alatt kifutott csomagokat már nem telepíti fel, de az első frissítés jó nagy mennyiségű csomagot tartalmaz.
A Mint csak az Ubuntu LTS kiadásait használja. Az alverziókra adja ki a saját verzióit. Míg Ubuntunál a 18.04 az Bionic végig és az alverziók csak számozottak 18.04-1, -2, -3.
Addig a Mint így néz ki:
U 18.04 -> LM 19 (Tara)
U 18.04-1 -> LM 19.1(Tessa)
U 18.04-2 -> LM 19.2(Tina)
U 18.04-3 -> LM 19.3(Tricia) - ez most a betaAmire gondolsz, hogy 19.2.0 vagy 19.2.1 esetleg. Azt a Mint Update tartalmazza úgymond, de ez már a kiadáson belüli csomagállapot, verzió változást nem csinál.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11605 üzenetére
Augusztusi telepítésű 19.2 Cinnamon. Frissítem folyamatosan, nincs piszkálva. VBox-ban futtatom. Ezek az elérhető és telepített kernelek:
4.15.0-54 -> Telepítve - Elavult
4.15.0-70 -> Telepítve - Elavult
4.15.0-72 -> Telepítve - Aktív
5.0.0-37 -> Telepíthető - Támogatás:2020 februárig
5.3.0-24 -> Telepíthető - Támogatás:2020 augusztusig
-
törölt tag
válasz
#20749568 #11562 üzenetére
Nekem Xfce4 a kedvencem, bárhol ezt használom. Most inkább ingerencia nincs bétát tesztelni. Jött egy új hibajelentő modul, root jelszó beállítási hibáról pampog. Mi van? Root jelszó Ubuntun/Minten? Itt most Mintes új feature-ök jönnek. Hát nem tudom.
A 19 bétát megjelenéstől élesben toltam, az pöcc-röff volt.
Van más most ami jobban érdekel. -
törölt tag
válasz
Drughi #11535 üzenetére
Auto login-t azt lehet beállítani. (Beléptet jelszó megadása nélkűl, start után)
Képernyő védő, zárolás feloldás szintén lehet jelszó nélkül.Egy esetben nem tudod megkerülni, ha frissíted a rendszert vagy telepítessz valamit. Vagy egyéb olyan műveletet végzel, amihez admin jog szükséges.
-
törölt tag
válasz
Drughi #11535 üzenetére
Nem tudod kikapcsolni. Admin joghoz jelszó kell, ha erre gondolsz. Vagy még a böngésző indításakor lehet egy-két felületen a Gnome ring kérése, azt ki lehet kapcsolni. Melyikre gondolsz pontosan?
Úgy mint a Windowst, nem tudod használni. Rendszergazdai fiók, jelszó nélkűl.
-
törölt tag
válasz
YosheeLocote #11518 üzenetére
Hááát, azért ez linuxon nem pont így működik.
-
törölt tag
válasz
YosheeLocote #11514 üzenetére
Nézd meg Steam-en van-e natív Linuxos kiadása. Akkor egyikőtöknek sem fog annyira fájni a váltás.
Találtam valamit.
[link] -
törölt tag
válasz
CsengődiGeri #11500 üzenetére
Vivaldi repo hozzáadása a rendszerhez és telepítés.
[link] -
törölt tag
válasz
CsengődiGeri #11498 üzenetére
Melyik Linux Mint pontosan?
-
törölt tag
válasz
jézusom #11484 üzenetére
Sajnos azt kell mondanom, hogy megakadtam a segítség nyújtásban.
.
Első blikkre azt mondtam, hogy ez egy "szokványos" git clone eljárás lenne. Jobban átnézve a github oldalát a proginak (progiknak) ez python-pyp install téma. Ebben nagyon nem vagyok otthon. Hibás instrukciót meg nem szeretnék adni. Annyi konkrétumot sikerült össze szednem, hogy esptool 4.0 verzióra tudsz upgrade-lni 2.6-ról. A 2.1 ami elérhető a rendszeredre, az már nem támogatott a fejlesztő (k) részéről. Az ehhez tartozó NodeMCU is a Githubról érhető csak el.
Mindenképp szükséges feltenni a python-pipe csomagot a Synaptic segítségével. A Synaptic-hoz tudok egy hasznos kiegészítőt javasolni, ami megkönnyíti a keresést a csomag adatbázisban. A következő két parancs kell hozzá (a művelet közben ne legyen megnyitva se a Synaptic, se a Szoftverkezelő/Szoftver központ)!sudo apt install apt-xapian-index
sudo update-apt-xapian-index -vf
Ezután, ha meg nyitod a Synaptic-ot látni fogsz egy új kereső mezőt, ami sokkal inteligensebben keres, mint az eredeti "kis" kereső.
Ezután elég beütnöd a keresőbe a pip kifejezést. Látni fogod a listában a python-pip csomagot. Jobb klikkel kijelölöd telepítésre és az Alkalmaz-ra nyomva fönn, a csomag feltelepűl.Reméljük jön erre másik fórumtárs is, aki jobban vágja a Python-os telepítéseket.
-
törölt tag
válasz
jézusom #11481 üzenetére
A githubon a progi legfrissebb verziója van, forráskódban. A Linux Mint-re meg egy korábbi verzió érhető csak el .deb csomagban vagy a disztribútor hivatalos tárolóiban. Nagyon konyhanyelven mondva: Egy VW Golf VII-hez sem érhető el egy VW Golf II turbó dízel motor, pedig mindkettő egy kutya, ha azt nézzük. Na ez lefordítva a linux disztrók verziókiadási és szoftver verziók függőségi állapotára, sokkal sokkal bonyolultabb rendszer. Azok számára, akik nem ismerik egyáltalán a szabad szoftverek világát.
Ez mondjuk Windows-ról is ismerős lehet esetleg. Vannak olyan progik, amelyek mentek XP-n, de W10-en nem. Vagy csak egy új verziójuk. Nagyjából, kb, de nagyon felületesen. -
törölt tag
válasz
jézusom #11478 üzenetére
Amit linkeltem az egy kész .deb csomag, ami a Linux Mint rendszerre egyből telepíthető. Egyébként a szoftver csatornán is megtalálható (utólag néztem), terminálból is telepíthető lett volna.
A git-es megoldás az forrásból történő forgatás helyben a gépeden. Ehhez kell klónozni a git tárolóját a proginak, mindent lehúz ami a fordításhoz kell. Ott helyben lessz lefordítva forráskódból a program.
Csak ez így most túl sok lehet neked elsőre, ami nem is meglepő.
Ha elboldogulsz egy darabig ezzel a terminálos megoldással, próbálkozzál.
Rövid időn belül feldobok egy teszt környezetet a forgatáshoz és ha még aktuális. Ide leírom neked a forgatás menetét. Azt amit elsőre kinéztél a program legfrissebb verziója grafikus előtéttel egyben.Mondd meg pontosan melyik Linux Mint-et telepítetted! 18-as sorozat, 19-es sorozat, melyik DE (Cinnamon, Mate, Xfce)?
-
törölt tag
válasz
jézusom #11468 üzenetére
Figyelj! Próbáld meg a linken mutatott 64bites rendszerre való .deb csomagot letölteni. Letöltés után, bemész a Letöltések mappába, dupla klikkre a GDebi csomag kezelőnek kell indúlni default.
Ha nincs egyébb függőségi probléma, a csomag feltelepűl gond nélkül. A progit a start menüben a kellékek vagy más témakörben találod meg. Ha nem, akkor restartolj és keresd újra. Ha úgy sem találod, akkor gyere vissza és még fogunk kérdezni.
Nyugi, nem kell kapkodni. Ez a lényeg.
[link]
Download szekció>>BinaryPackage>>rákattintassz és letöltöd. -
törölt tag
válasz
jézusom #11466 üzenetére
Passz, nem tudom eldönteni a kezdő posztodból hogy, hogy állsz Linux terén. Ha az elmúlt pár óra az első Linuxos próbálkozásod, akkor ez így rettentő kevés. Ha egyből egy git tárolóból akarsz forgatni programot.
Nem, egyébként nem eminens gyógyegereknek való a linux. Az tény, hogy Windows előélet után kell foglalkozni a témával, mert teljesen más világ.
Inkább fejtsd ki, hogy mit szeretnél. Segítünk elkezdeni a használatát.(Egyébként túl a 45-ön, két gyermekes apukaként, 1 unokával, kétkezi munka végzéssel, kb. 6 éve álltam át saját indíttatásból linuxra)
-
törölt tag
válasz
SwissAirplan #11297 üzenetére
A dnf az Fedora-s csomagkezelő. Mint-en nem működik.
Ezzel kéne: sudo apt install -
törölt tag
válasz
zizidor #11282 üzenetére
Jó, de ez miért jobb. Mintha csak simán a "fő" grubba felvett saját indító végezné az indítást?
Másik:
"insmod part_gpt" ez van az idézett konfigban. Azt mondod nem uefi-s környezeted van.
Most azt feltételezem, hogy msdos partíciós táblád van. Nem ez okozza a gondot?
Ha 2TB-nál nagyobb lemezen végzed a dolgod, ott kell a gpt kétségtelen. Ez alatti méretben msdos táblával logikai partíción sok rendszert telepíthetsz. Linuxnak nem feltétel a primary partíció. -
törölt tag
válasz
zizidor #11274 üzenetére
Nem kell semmit letiltogatni. Úgy is csak az mbr-ben lévő grub fog bootolni. Abban meg benne lesz a többi indító is. Nincs jelentòsége a gyökér partíción lévő grubok osprober funkciójának. Csak az mbr-ben lévő grubot kell állítgatni, a benne lévő indítók sorrendjét illetően. De azon grubok további lehetőségei is ott lesznek. Pl. Régebbi kernellel történő indítás, mert a legutóbbi elhasalt, ecetera.... .
-
törölt tag
válasz
zizidor #11272 üzenetére
Jól fogtad meg a lényeget. Legyen egy úgymond fő rendszer, aminek az indítója az mbr-ben van. Az összes többié pedig a saját gyökér partícióján. Így mindegyik rendszer csak a saját grubját fogja írogatni. Egy köztes lépés mindig kell, amikor nem a főrendszered grubja frissűl. Ahhoz, hogy a fő rendszer grubjába felvett más rendszerek frissült indítója aktualizálódjon. Úgy a főrendszeren kell egy grub update-t csinálni, hogy az osprober felvegye a változásokat a többi gyökérpartíción lévő indítókból.
Ilyet csináltam nem egyszer Legacy/MBR módban.UEFI környezetben már nem csináltam ilyet. Ha mégis csinálnék, akkor minden rendszernek csinálnék saját efi/boot partíciót is és abba tenném az indítóját. A további lépések ugyannazok, mint a fentebbi esetben.
Abban nem vagyok biztos, hogy pl. 500MB méretű efi/boot partíción csak egy rendszer grubja tud telepűlni úgy, hogy fölül ír már egy ott lévőt. Vagy szépen egymás mellé teszi-e őket és az a grub amelyik az alapértelmezett, amit mindíg használsz, abban az os prober úgy működik-e mint MBR esetén.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #11169 üzenetére
Vbox-os 18.04.3-ra most telepítettem frissen PPA-ból. A legfrissebb telepíthető kernelt most pakoltam fel.
ubi@ubi-VirtualBox:~$ uname -a
Linux ubi-VirtualBox 5.2.8-050208-generic #201908091630 SMP Fri Aug 9 16:33:28 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
ubi@ubi-VirtualBox:~$Sehol nem jött a folyamat közben semmilyen felugró, hogy fizessek a használatáért.
-
törölt tag
válasz
#10034944 #11154 üzenetére
Használhatod Minten is ezt a progit, amivel frissebb kernelt is ki tudsz próbálni.
UKUU(Ubuntu Kernel Update Utility)
[link]
Jelenleg 5.2.8-as kernel a legnagyobb verzió számú, amit telepíteni tudsz. Persze itt minden előfordulhat, mivel nem a "gyári" kernelt fogod feltenni. -
törölt tag
válasz
Frawly #11097 üzenetére
Hasonlóba belefutottam a saját hülyeségem miatt. Az első notiját úgy adtam oda neki, hogy az AUR frissítéseket nem figyeltettem. Gondolván ha frissít ne bajlódjon az AUR-os folyamattal. Aztán volt egy csomag ami függőségként kellett egy progihoz. Viszont nem tudott az AUR-ból frissülni így az alternatívája jött volna a hivatalos szálon. Az meg tört volna mindent. Jött is a screenshot, hogy valami nem oké.
Aztán saját kútfőből neki álltam leszedni előbb azt az AUR-os csomagot. Majd lefrissíteni a rendszert és utána vissza az AUR-os csomag. Rendben lett minden, AUR frissítés figyelés visszakapcsolva, azóta megy minden frissítés rendesen. -
törölt tag
válasz
Frawly #11094 üzenetére
Nekem sem volt eddig semmilyen törésem. Az Arch-nak úgy álltam neki, ha már rolling edge, akkor minél sűrűbben, minél kisebbeket frissítek. Ez most így még nem is kényelmetlen, mert egyrészt látom, hogy tényleg milyen intenzitással jönnek ki a frissítések.
Bár cimbimnek pakoltam két notijára is Arch Labs-ot és vagy két hétig be sem lessz kapcsolva egyik sem. Van egy kis félsz bennem, hogy mi lessz ha ráfrissít a rendszerre szabi után. Ha baj lesz úgy is nálam köt ki, abból meg én is tanulok. Őt meg ez a része hidegen hagyja, csak az a pár progi, amit szeret használni, azok frissüljenek a leggyorsabban.
-
törölt tag
válasz
Frawly #10756 üzenetére
A Win10 telepítőmet W7-en csináltam MCT-vel. Installkor beadtam a W7 kulcsát neki, be is aktiválódott. A Win10 telepítő bebootolt úgy ahogy gondolta, mert mint mondtam elöre nem tudom kiválasztani, hogy legacy vagy uefi. Secure boot-ra nincs opció a biosomban.
A linux telepítőm is uefi módban bootolt automatikusan. Annak megfelelően csináltam a partíció kiosztást. Tehát neki is gpt, /boot/efi partíció, boot-esp flag. Annyit kellet igazítani installkor a rendszerindító helyén, hogy a wines lemez boot partíciójába akarta magát betenni. Ezt nem hagytam, mert nem akartam kutyulni öket, átirányítottam a saját lemezének a boot partíciójára. (Semmi extra, csak a listából ki kellett választani)
Virtualizáció tökéletesen működik, használom sokat linux alatt. Secure boot-ról nem tudom van-e vagy be van-e kapcsolva. A Win10 nem panaszkodik a hiánya miatt.
Itt van három kép a primitív biosból. Ennyi lehetőségem van.
Configuration:
Security:
Boot menu:Mint látható vannak uefi bejegyzések és lemezek is. A linux bármelyikkel bootol, uefis módban grubbal benne a Win10 bejegyzés is, míg a lemezről grub nélkül. A Win10 ha a lemezét választom kék halállal elszáll betöltéskor. Csak a saját uefi bejegyzéséból vagy a grubban választva indul.
Azért mondtam eddig, hogy ez egy külön állatfaj. Mert normál esetben választható a legacy/uefi. Ennek megfelelően a boot menüben vagy uefi indítók vagy lemezek vannak.
Ettől függetlenül tökéletesen működik. -
törölt tag
válasz
Doky586 #10749 üzenetére
Nincs ez elrontva, ez ilyen.
Amíg az OEM Win7 volt az 500GB-os HDD-n, arra a lemezre nem tudtam dual boot-ban 64bites linuxokat telepíteni úgy, hogy felvegyék a grubba a Win7-et. Ez Ubuntu 14.04-16.04 környékén volt, amikor már a 64 bitesek tudtak uefi kompatibilis módban bootolni. Be is bootoltak és fel is települtek, de a legacy-s Win7-ről nem tudtak. Ezért 32 bites linuxokat használtam, legacy-ban, mert azok csak azt tudták.Tudom, hogy furán hangzik amit eddig felvázoltam, de ez a noti nem egy szabványos implementáció. Tudom, mert már 2011 óta meg van és futottam vele egy pár kört minden témában.
Majd bővítettem memóriát, hogy ne csak 32 bites linuxokat használjak, vettem bele egy bővítő keretet az ODD helyére. Onnantól kezdve nem piszkáltam a wines lemezt.
Majd jött a multkoriban, hogy a Win7 kifutása miatt, megpróbáltam az OEM liszencet átvinni Win10-re. Ekkor jött az SSD-re install, bios frissítés, majd a másik SSD-re a linuxom. Win7 alatt MCT-vel csináltam USB telepítőt. Annak meg odaadtam a szűz lemezt, az meg uefis-re csinálta a telepítést. A linuxommal csak alkalmazkodtam a környzethez.
Jól van ez így. A noti 8 éves létére beton stabil és nagyon szeretem.
Csak megjegyzésként említeném, hogy a mai uefis világban nagyon nehéz megmondani távolról, hogy egy kérdező mit állítgasson az alaplapján, ha valami bootolás, telepítés problémája van.
A régi biosok sem voltak egyformák, de azért az alap dolgokban kb.75%-ban megegyeztek.
A mai uefi-s lapok meg, mint égen a csillag annyi féle implementáció és menü szerkezet. Nem beszélve a Win10 only laptopokról meg pláne. -
törölt tag
válasz
Doky586 #10744 üzenetére
Nekem jól van ez így, ha már így lett. Nem is akartam kutyulni őket.
Meg az én notim egy különleges állatfaj, kezdeti uefi implementációval. Nem választhatok, hogy legacy vagy uefi. A Windows dönti el, hogy mit használ. Tudom hülyén hangzik, de így van. A Win10 miatt biost is kellett frissítenem, mert nem kapcsolt ki és nem rebootolt.
A 10-es volt az első rendszer, azt telepítettem ssd-re, majd utána a linuxomat másik ssd-re, úgy hogy benn volt végig a 10-es is. Tudatosan partícionáltam a linuxos ssd-t, rendes gpt tábla, /efi/boot partícióval.
Igaz először a 10-es boot partíciójára akarta a rendszerindítót tenni, de manuálisan a saját ssd-jére tettem.
A grubban később vettem észre, az nem volt tudatos.A wines ssd-t nem fogom máshol használni, csak ebben a notiban. Míg a linuxos lehet máshol is ha éppen arra van szükségem és uefis a környezet. Így gondban lennék, ha a 10 efi partícióját használná ő is.
Hibrid bootolásról én még nem hallottam. Vagy uefi, vagy legacy, vagy csak uefi újabb lapokban. Egy legacy-s telepítés nem fog bebootolni uefi környezetben, hacsak nem átállítjuk neki.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #10741 üzenetére
Ezt így gondolom én is és amikor több linux van egy lemezen nálam. Akkor ezt a megoldást használom, egy grub a lemezen, a többi linuxé meg a gyökér partícióján. Ámbár uefi-s környezetben ezt még nem csináltam, hogy több linux egy lemezen.
Viszont itt a kérdezőnek két külön lemezen van a két rendszere, a saját homogén könyvtár és partíció szerkezetével. Ezért mondom azt, hogy elég lenne egy grub update a linuxos rendszeren. Igazából nem változik külön-külön semmi, csak most egy hardver környzetebe kerülnek.
Arról mondjuk nem tudunk semmit, hogy a két rendszer megegyezik-e abban, hogy mindkettő legacy bootos vagy uefi bootos. Ebben az esetben nem sok tenni való van, az új konfigon is ezt kell beállítani.
Akkor kell valamelyiket újra húzni vagy ha lehet konvertálni, ha az egyik legacy-s a másik meg uefi-s környezetből jön. -
törölt tag
válasz
Petya XT #10738 üzenetére
Elvileg semmit nem kell csinálnod. Összepakolod az új konfigba a lemezeket. A linuxos legyen az elsődlegesen bootoló lemez. Egy grub update felveszi a grubba a Wines rendszerindítót.
Nekem is így van a notimban 2 külön ssd, ráadásul uefi módban. Mindkét rendszernek van a saját meghajtóján efi/boot partíció. Bár nem direkt akartam így csinálni, hogy a grubból válasszam a Win10-et ha kell, hanem a noti boot választó menüjéből. Automatikusan bekerült a grubba a Win10 indító, amikor rendszerfrissítés után lefutott a grub update. -
törölt tag
válasz
Necronom #10695 üzenetére
A letöltött ISO-t le szoktad ellenőrízni MD5, SHA1,SHA256,SHA512 valamelyik ellenörző összegre? Az ISO-k mellett ott szokott lenni valamelyik is. Ha sérül letöltés közben az ISO és úgy írod ki, az okozhat meglepetéseket bootoláskor-telepítéskor.
Pl. GtkHash progival csekkolhatod. ( sudo apt install gtkhash )
A checksum-ot vagy fájlként tudod letölteni, vagy a weboldalon kinyíló lapról kimásolod és bedobod egy text fájlba.
A GtkHash progiba betallózod az ISO-t és a check mezőbe bemásolod a letöltött ellenörző összeget. Majd a hash gombot megnyomva a progi generál egy új checksumot (többfélét is) és összehasonlítja a weboldalról származóval. Ha okés akkor pipa jelenik meg a két hash összegnél.
Sok helyen már csak SHA512 van, ezt be kell álítani a progiban, hogy ezt is nézze. Nem bonyi, a menüjében kiválszthatod, hogy azt is nézze.
Érdemes az ISO-k mellett tárolni az origi checksum fájl, így mindíg megtalálod. Ez akkor nagyon hasznos, ha a cuccaidat költözteted másik lemezre. Akkor is sérülhetnek. Az eljárás ugyan az, mint letöltés után.Ha nincs egyezés két checksum közt, töröld le a hibás ISO-t és töltsd le újra.
Sok kellemetlenségtől megkímélheted magad. -
törölt tag
válasz
galaxys80 #10606 üzenetére
Szereljétek ki és úgy mentsetek le róla mindent. Azt a rendszert felesleges megmenteni. Utána gyalu és mehet rá olyan rendszer, ami éppen szimpatikus. Bár ott még bitlocker-es hókuszpókusz is lehet.
Szerintem fussatok egy kört a Windowsos topikban is, céges gép-bitlocker lehetőségek és lezárt bios témakörben.
Nem kapkodnék vele.szerk.
simán usb-s lemezként ha olvasható, akkor nincs nagy galiba, ha nem akkor mint fentebb mondtam.szerk2.
Sőt a HUP-on is futnék egy kört, ha regeleve vagy ott. -
törölt tag
válasz
galaxys80 #10603 üzenetére
Ha elindul a live rendszer, akkor teljesen mindegy hány partíción vannak az adatai. Kivéve, ha a lemez halt meg és működés képtelen. Ha a notinak van hardveres baja és azért nem lehet semmilyen rendszert indítani rajta. Akkor hdd kiszerel, belerak valamilyen usb-s házba vagy dokkkolóba vagy usb-sata átalakító kanócra és így valamilyen rendszerre csatlakoztatva az adatokat áthúzni egy másik lemezre.
-
törölt tag
válasz
BMizutani #10563 üzenetére
Itt elvileg Ubi 17.10-en csak a Wifi nem ment elsőre, de egy egyszerű (bcmwl kernel source) telepítéssel megoldották.
[link]Ez már lehet benn van az újabb kiadásokban. Vagy megteheted, hogy a telepítendő rendszerhez csak letöltöd a csomagot. Elviszed pendrájvon és ott felrakod a csomagot.
Innen direkt letöltheted a .deb csomagot:
[link]Downloadable files: alsó bejegyzés, .deb csomag 64bites, 1.5MiB (erre kattintva lejön a .deb csomag)
Ezt meg tudod telepíteni terminálból:sudo dpkg -i csomag neve
Abban a könyvtárban nyiss terminált amiben a telepítendő csomag van. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #10557 üzenetére
A grub témát én úgy oldom meg,ha két linux is van éppen egy lemezen. Hagyományos legacy bootot használva az egyik OS grubja az MBR-be, a másiké meg a saját gyökér partíciójára megy. Plusz feladat az mbr-es OS-el is grub update-t végezni, ha a másik grubja is frissül. Így az OS prober felveszi a frissült rendszer saját új grub bejegyzését is. Kicsit macerásnak tűnik, de így nem keveredik a két grub.
UEFI-vel még nem próbáltam, igazából nincs rá szükségem.
19-es Tarát használok elsődlegesen, de ahogy nézem a 19.1 bugjait és problémáit. Erősen hajlok az Antergos-Manjaro-Arco irány felé. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #10552 üzenetére
Egyet értek a kijelentéseddel.
Mint-nél annyival "szerencsésebb" a helyzet, hogy opcionálisan lehet Flatpack csomagokból is telepíteni. Viszont az Ubuntu eleve bedrótozva hozza a Snap-et és prioritás van adva neki, még terminálban is. Ha például beírjuk egy olyan progi nevét, ami nincs telepítve, de elérhető a disztróban. Akkor a snap csomagot dobja elsőként, majd másodlagosként a rendes apt-s csomagot.
Eleve a Gimp is pl. snap-ből van csomagolva.
A grafikus szoftver kezelőben meg nincs külön szekcióként kezelve a hagyományos csomag és a snap csomag.
Amit lehet snap-ből rakat fel a user-el. Ezt a kezdők látják kárát leginkább, amikor baj van valamelyik app működésével. Aztán csak bámulnak, amikor megkérdezik, hogy miből telepítetted és hogyan.
Szerintem felesleges ennyire erőltetni a snap-et, pláne kezdőknek.
Szóval én úgy látom, hogy nem jó irányba mennek a dolgok. Az utóbbi 1-1.5 évben megfigyelhető a tömeges érdeklődés a Linuxok iránt, ami Win10-ből kiábrándulásnak köszönhető.
Viszont a Canonical ilyen húzásai meg inkább egy két próba után erősen a Manjaro felé tereli a frissen váltókat. Mivel hamar szembe találkoznak azzal is, hogy az Arch az mindig nagyon friss és hamar ott van minden új dolog benne. Hiába hallják a rolling hátulütőit és az Arch felkészültség igényét.
A Windowst sem úgy használták, ahogy azt egy egészséges biztonsági szinten lehetne. Itt meg lehet root, ha úgy akarja akár 24/7-ben is.
Ubuntun bontogattam a szárnyaimat anno én is, de sok minden elcsábított másfelé. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #10376 üzenetére
Nem gondolom egyik vagy másik disztrós topikról sem, hogy egyik a másiknak alá vagy felé rendeltje lenne. A segítő tagokat sem áll szándékomban besorolni, minősíteni. Az eddig megemlített topikokat rendszeresen követem, saját tapasztalat alapján mondtam, hogy itt talán több általános téma előjön, ami nem feltétlen disztró specifikus. A segítő tagokat meg látom, hogy itt is és ott is segítenek.
Nem volt semmi probléma amíg elő nem jött az hogy épp Manjaro rendszeren szeretném a problémám
megoldani, ami nem rendszer probléma, hanem fájlok speciális kigyűjtése egy könyvtárba.Miért pont Manjaro?
Adott egy még garanciális noti, amin nincs szerelő ablak, hogy a hdd-t kiszereljem és usb-n odaadjam egy rendszernek adatmentésre-visszaállításra. Nem volt más lehetőségem, csak a saját környezetében meghajtani. Először live rendszert bootoltam pendrájvról, plussz odaadtam usb-n egy nagy lemezt az adatoknak, mint Photorec céleszköz. Vagyis csak szerettem volna, mert így Live alól a Photorec-nek nem tudtam kijelölni az usb-s lemez egy bizonyos könyvtárát.
Következő lépésként jött az, hogy az usb-s lemezre (2TB) telepítek egy linuxot és azon futtatom a Photorec-et. USB3-as ház, SATA3 HDD, és USB3-as porton bootolva.
2 disztró elbukott telepítéskor: Kubuntu 18.04, LM19 (telepítő összeomlott)
1 feltelepült, de első frissítés után kapufa: MX17
A negyedik rendszer lett a Manjaro, ez működik.
Mindegyik telepítés a rendszerek által automatikusan konfigurált lemezkonfigra ment, én nem módosítottam semmit. Nem kerestem a hibák okait, mert nem ez volt az elsődleges feladat. Föl sem hoztam volna ezt a történetet, ha nem váltok ki a Manjaro megemlítésével egy kis nézeteltérést.
Nos röviden ennyi a miértje a Manjaro-nak.De ezektől függetlenül voltak hiányosságaim az említett fájlkezelési feladat megoldásában. Talán öröm az ürömben, hogy előjött minden. Mert kaptam megoldást parancssori megoldásra is és a DoubleCommander ilyen jellegű funkcióját is megismertem.
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
"sonar", "Amazonas", "cigam", "ubyegon2", "Frawly" : -
-
törölt tag
Nem kellett még ilyen jellegű fájlműveleteket csinálnom, semmi tapasztalat. Ezért kértem konkrét javaslatot a teljes parancsra. Igen, úgy van a struktúra ahogy mondod. Az alkönyvtárakból csak bizonyos fájltípusok kellenek, egy másik könyvtárba összegyűjtve.
Később leszek gépnél, hogy kipróbáljam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen alaplapot vegyek?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Akciófigyelő: Ingyenes Steamen a Borderlands 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CASIO órák kedvelők topicja!
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest