- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- OLED TV topic
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- 3DMark Vantage eredmények
- DUNE médialejátszók topicja
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
0xmilan
addikt
válasz
Véreshurka #12314 üzenetére
Sorry a grepes megoldasert; kiprobaltam egy appon es ott volt command-os sor, igy gondoltam, egyszerubb ragreppelni. Most megneztem en is LibreOffice-szal es ott tenyleg nincs ilyen sor.
man nmap
In previous releases of Nmap, -sn was known as -sP.
Szoval efolott, az -sn resznel talalod a leirasat. Amugy mukodik mindket kapcsoloval 7.80 verzioban, de az utobbi gondolom deprecated lesz elobb-utobb. -
Frawly
veterán
válasz
Hagyd el belőle a grep-et, csak simán xprop-pal csináld. Parancsokkal ismerkedésre a „man parancsnév” való.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
ajnos még midig nem megy az xprop
. Valamit biztos én nem csinálok jól, vagy nem értek. Menüből megnyitom a LibreOffice Calc-ot mondjuk, beírom a xprop | grep COMMAND parancsot, megjön a célkereszt, rákattintok a futó Calc ablakára, de még mindig üresen jön vissza a terminál
Helyes szintaktika:
xprop | grep PROGRAMNEVE (részlet elegendő)
A fenti LO Calc esetén:
xprop | grep calc
Eredménye:
WM_CLASS(STRING) = "libreoffice", "libreoffice-calc"
A help-nél általában a man PARANCS célravezetőbb, de néha az se sokkal jobb, mint a help.
-
Frawly
veterán
válasz
Véreshurka #12297 üzenetére
Az xprop-nál mikor kapsz egy + alakú egérkurzort, akkor ne az alkalmazás ikonjára kattints, hanem a már futó alkalmazásra. Ha tehát nem tudod, hogy mi egy alkalmazás indítóparancsa, akkor előbb indítsd el menüből, hogy fusson, majd terminálban indított xprop + kurzorjával kattintasz a futó alkalmazásra, ki fogja írni, hogy milyen paranccsal fut.
A másik módszer, hogy szintén menüből elindítod az adott alkalmazást, és a háttérben terminálban futó htop-pal monitorozod a futó folyamatokat, a htop-ban is látszik, hogy milyen paranccsal indult az adott alkalmazás.
Egyébként a legtöbb modern disztrón a legtöbb alkalmazás indítóbinárisa (indítóparancsa) a /usr/bin mappába kerül, ezt szimbolikus linkként el lehet érni a /bin mappából is. Persze nem minden alkalmazásnál van a /usr/bin mappában, általában azoknál, amiket hivatalos tárolóból telepítesz. De amit tárolón kívül teszel fel, az lehet sok helyen, /opt, /usr/share/... vagy ahogy épp esik, úgy puffan.
Egyébként ez a baja a kezdőknek szánt grafikus felületeknek, hogy eltakarják a rendszer működési részleteit, konfigurációs részleteket, meg hogy melyik alkalmazás milyen parancsot futtat. Sokszor egy hibásan futó alkalmazás sem ír ki semmit, csak bezáródik, vagy dob egy semmit mondó error-t. Közben meg ha terminálból indítod, akkor látszik az alkalmazás hibanaplója, és többet lehet megtudni belőle, hogy miért fut hibásan, vagy miért omlik össze.
-
válasz
Véreshurka #12303 üzenetére
Igazán nincs mit!
Amiken így az elején átbukdácsolsz, próbáld úgy tárolni, hogy kicsit mindig előtérben legyen fejben és ahogy telik az idő, egyre több apróságon átjutsz, lassan kezded majd látni a logikus felépítést a rendszerben. Saját szintemen nekem is így ment eleinte, kár, hogy pár éve már csak stagnál(na), ha nem változott volna qrva sokat minden, mióta először nekiestem. Mondjuk a rendszer így is elvan, bekapcs gombot megtalálom, pár terminalparancs benne van a historyban.....
Ja igen, akartam is említeni, hogy itt is nyugodtan felteheted az általános kérdéseidet, de jobban jársz a Kezdővel, ott jóval többen megfordulnak.
-
válasz
Véreshurka #12301 üzenetére
which parancs
# A program futtatható állományának elérési útvonalát adja meg (általában /usr/bin)
letix.huElképzelhető, hogy más helyre került be az alkalmazáshoz tartozó ikon?
Persze, a programok ikonjainak ott kéne lennie a program mappája környékén, sokszor .svg vagy.png kiterjesztése van, így keress rá, ne az ikonok mappájában nézelődj.
info ikonhozIlletve még egy kérdés: olvastam pár helyen, hogy nem igazán szeretik a népek a Network Manager appot, és inkább a Wicd-t ajánlják. Valakinek van esetleg tapasztalata a Wicd-vel?
Én is olvastam ezt, 6 év alatt kb 3x, de home userektők még soha. Nekem még soha nem volt olyan bajom a nm appal, ami saját hibás lett volna. Nyugodtan használd csak.
-
válasz
Véreshurka #12298 üzenetére
ubyegon@WD-HP8570p:~$ which gparted
/usr/sbin/gpartedSzerintem ez a parancs jó lenne.
Amúgy a felső panelen nyitott alkalmazásokat nekem megjeleníti a Window List-ben, ami a Cinnamon 4 előtt default volt a Csoportosított ablaklista előtt/helyett. De ahogy a kolléga is említi, valami docker megoldás is jó lehet neked.
Ez a beállítások menü ebben az Ablaklistában nekem már kicsit bonyolult vagy én vagyok túl eccerű hozzá?
-
growler
őstag
válasz
Véreshurka #12298 üzenetére
Gondolom, ismered a "Plank"-ot: [link] és alapvetően nem ilyesmire van szükséged. (?)
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Véreshurka #12297 üzenetére
Közben megtaláltam egyáltalán hol vannak az appok: /usr/share/applications. Innen jobb klikkel a tulajdonságok alatt megvannak a parancsok. Nyílván nem a legelegánsabb megoldás és jobb lenne egy terminálos parancs erre, de egyelőre így sikerült megoldnom, most egy kicsit alakítgatom a paneleket...
-
0xmilan
addikt
válasz
Véreshurka #12295 üzenetére
Egy terminal ablakban
xprop | grep COMMAND
, majd klikk az alkalmazasra. -
válasz
Véreshurka #12265 üzenetére
Ezzel úgy érzem már csak holnap fogok próbálkozni!
OK, holnap mindenképpen megoldjuk valahogy. Én most fordítva vagyok bekötve, de ezt nappal célszerű csinálni valóban.
-
válasz
Véreshurka #12257 üzenetére
Szia!
Most ébredezem, így még csak a paneles dolgot tudom felfogni elsőre, a default Menuben szerintem nincs Recent Application, csak a Recent Files opciót lehet bekapcsolni. Wine-t nem ismerem, de valahogy lehet ikont hozzárendelni telepített programokhoz és a Menuben pakolgatni, de ezt most nem tudom értelmezni még.
A második panel. Nézd meg először a meglévő panel szerkesztés működését és utána menni fog a dolog. Kiraksz egy második panelt, bekapcsolod a panelszerkesztő módot és láthatod, hogy a panelen színes sávok jelennek meg(először nehezen észrevehető bordó és zöld), ezekben tudsz dolgozni csak, a fekete rész inaktív. Ha két paneled van, akkor aktív lesz a Panelbeállítások bekapcsolásával a Előző panel és a Következő panel gomb.
Ha a Panelszerkesztő opció aktív és váltasz az előbbi gombokkal, látni fogod, hogy egyik végig színes(átlátszó), a másikban pedig megjelenik pár eltérő színű kis kocka, na ezekbe lehet áthúzni az másik panelen lévő blokkokat vagy egyes ikonokat. Próbáld ki, láthatod, hogy ide pakolgatva benn marad, a fekete részről visszaugrik, de ezek a eltérő színű részek híznak, ahogy belepakolsz dogokat. Ha ez sikerül, akkor más sínen vagy, onnantól mindig az aktív panelt tudod állítgatni, elrejteni, etc.
A Menu kérdésre hirtelen azt tudom javasolni, hogy a Kisalkalmazások között lévő felrakható különböző Menüket nézegesd meg, milyen opciók vannak benne, hátha valamelyikben lesznek Frawly által linkelt leírásban látható opciók.
-
Frawly
veterán
válasz
Véreshurka #12262 üzenetére
Nem cikk, hanem csak egy hibabejelentő oldal egyik hozzászólása angol nyelven.
-
Frawly
veterán
válasz
Véreshurka #12259 üzenetére
1. Nézd meg ezt, hátha, ez a cinnamonos megoldás. A MATE alapból tudja ezt, igaz az LMDE4-nek nincs MATE-es változata, de kézzel telepíteni lehet rá.
2. Rossz helyen keresed, nincs köze a Window akármikhez. Az a futó alkamazásokra vonatkozik, nem a rögzített ikonokra. Ehhez lehet meg kell várni ubyegont, mivel nem használok Cinnamont. Azt is vedd észre, hogy ezek enm az LMDE feature-ei, hanem a Cinnamoné. Épp ezért szoktak a legtöbb linuxos fórumon mindenre terminálos megoldásokat erőltetni, mert az minden disztrón meg grafikus felületen egyforma, nem nagyon számít, hogy most Manjaro van fent, Ubuntu vagy Mint, meg hogy Gnome vagy KDE vagy Cinnamon, vagy hogy magyarul vagy angolul használja a rendszert. Kivételesen ezt nálad most mindenképp grafikus felületen kéne megtalálni és megoldani. Próbáld meg végigkattintgatni jobb egérgombbal a panelt, de ne csak az elejét, meg a menü környékét, hanem a végében a rendszerértesítő részt is, hátha lenyílik egy opció, amiben először a megfelelő tálcamodult tudod hozzáadni (Launcher vagy mi a neve angolul), és utána majd ahhoz a modulhoz az alkalmazásikonokat.
Elvileg ahogy olvasom, az alkalmazásindító menüben jobb klikk az alkalmazásra, és ott lesz olyan opció, hogy hozzáadás a panelhez, de ez a megoldás szerintem az elsődleges panelhez adja hozzá, nem a másodlagoshoz, amit te szeretnél. Még az sem biztos, hogy ez, amit akarsz, Cinnamonban kivitelezhető.
3. Igen, a Windowsos program .exe indítója, vagy setup.exe-je vagy install.msi-je, vagy akármije automatikusan Wine-vel együtt indul el, ha rákattintasz a fájlkezelőben, mert hozzá van társítva a Wine, mint fájlkiterjesztéshez. Tehát ahogy a képek a képnézőben, a filmek a videólejátszóban nyílnak meg, úgy az exe, msi, stb. kiterjesztés a Wine-hoz van rendelve.
-
Frawly
veterán
válasz
Véreshurka #12257 üzenetére
1. Erre passz. Halvány emlékeim szerint kéne lennie ilyennek alapból az alkalmazásindító menüben, annak a Tulajdonságai között nézz szét, amit talán jobb klikkre érsz el. Mintha az rémlene, hogy mikor kinyitom az alkalmazásmenüt, eleve a top 5-10 legtöbbet használt proginak kéne benne lennie kapásból.
2. A második panelhez is hozzá kell adnod egy Quick List vagy hogy hívják modul. Mert az alkalmazásikonokat nem a panelhoz adod hozzá, hanem a panel Quick Hogyishívják moduljához.
3. Alapból nincs ikonja a Wine-nak. Talán a Winecfg-nek van. Majd annak a windowsos programnak lesz ikonja az alkalmazásmenüben, amit Wine-be feltelepítesz. Tehát magát a programot indítod, és a Wine automatikusan indul vele. Önmagában a Wine-t nem lehet és nem is érdemes elindítani, mivel semmit nem csinál.
-
törölt tag
válasz
Véreshurka #12247 üzenetére
Jó pár felületen az asztali ikonok méretét az asztalon jobb klikkes menüben található Asztal beállításai pont alatt változtathatod. A tálcán értelemszerűen az ottani beállításoknál.
-
válasz
inxi -Fxxx
Csak kíváncsiság miatt, felraknád fenti parancs kimenetét, persze a Programkód gomb használatával? Érdekelne, milyen driverek, egyebek vannak LMDE4-ben a Mint Cinnamonhoz képest.
(#12248) Frawly
Ehhez tudni kéne, hogy LMDE-n belül is milyen DE-vel telepítetted a Mintet.
Tudjuk!
Pár napja nem bántásból mondtam, hogy nem ismered az LMDE-t, mondjuk már én se nagyon. Szóval egy DE-vel jelenik meg csak. Ebből már tudod, melyik az.
-
válasz
Szia!
1. Alapból igaza van Frawly kollégának, de ha már felraktad és működik, akkor jó lesz. Nem sűrűn adják ki ezt a változatot és a lényeges dolgok jóval frissebbek a Debian alapnál, erre szolgál a külön tároló is. Ami hiányozhat, ha valaki Ubuntu alapú Mint-et használ, az maga az Ubuntu. Meg ami azzal jár, például a PPA-k. Ha nem használsz olyan programokat, amik csak PPA-ből érhetők el kezdőknek, akkor ez se lesz gond. Az aktuális verziót nem ismerem, a legutóbbi még az LMDE2-es volt, de erre is érvényes, amit írtam.
2. Rendszerbeállítások / Betűkészlet kiválasztása / Betütipus beállítások - Szövegméretezés
3. Elég kevés az infó, alapból, ha nem variálsz, akkor a megfelelő meghajtóra telepíti a GRUB-ot, nem sda1-et kellene választanod, hanem csak meghajtót, ami az sda.
Ezzel esetleg tudok-e valamit kezdeni?
Ha UEFI a rendszer, akkor nem biztos, hogy jó ez a módszer:
- futó rendszernél terminalból futtasd le a
sudo grub-install /dev/sda
parancsot.
- utána még egysudo update-grub
parancs sem árt, bár ez lehet felesleges, de ártani nem fog.Ez a meghajtóra teszi a GRUB-ot.
-
Frawly
veterán
válasz
1. Sikerült a rosszabbik verziót telepítened. Az LMDE verzió csak másodhegedős, és tesztelésre van. A „normál” (jelenleg 19.3) verziót ajánlottabb Mint-ből telepíteni, arra koncentrálnak inkább a fejlesztők, inkább garantált, hogy nem lesznek bugok, meg talán a csomagverziók is újabbak lehetnek.
2. Ehhez tudni kéne, hogy LMDE-n belül is milyen DE-vel telepítetted a Mintet. Ahányféle grafikus felület, annyiféle helyen és néven van a beállítás. Általában scaling vagy HiDPI vagy hasonló szokott lenni a neve a nem magyar nyelvű felületeken, magyar fordításban meg aztán lövésem sincs, hogy minek ferdíthették nyelvileg. Eleve nem is Mintet használok, meg kéne várni egy kollégát, aki használja, ugyanazzal a DE-vel, mint te. Pl. Cinnamon, vagy amelyik változatot telepítetted.
3. A hibaüzenet bootoláskor nem a Mint miatt van, hanem a BIOS-ban a bootsorrend van rosszul, egy nem bootolható meghajtót akar először bootolni, majd miután entert nyomsz neki, átvált a soron következő bootolható meghajtóra, és arról már bootol a Mint, mert azon fent van a GRUB.
-
Dhampir
félisten
válasz
Véreshurka #8833 üzenetére
Elképzelt kérdések és feleletek:
Látogató:
Nagyon apró-cseprő dolgokkal kapcsolatban is lehet zavarni a közösséget?Törzsi fórum:
Igen!Látogató:
Van valakinek egy Bélása?Törzsi fórum:
???Látogató:
Akkor más... Kihasználatlan egymilliós MacBookra szeretném feltenni a Linux Mintet. Érdemes?Törzsi fórum:
Lehet azt is.Látogató:
Nincs valakinek ilyen megunt és feleslegessé vált MacBookja? Kipróbálnám. -
Rimuru
veterán
válasz
Véreshurka #8833 üzenetére
Igen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Filmvilág
- Xbox Series X|S
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged