- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házi hangfal építés
- CPU léghűtés kibeszélő
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Átlagjúzer meg tudja változtatni az alapvető billentyűkombinációkat? Mármint azokat, amik nem szerepelnek a beállítások billentyűzet szekciójában.
Például:
ctrl+c -> alt+c
ctrl+v -> alt+v
stb.
A "sima" ctrl-alt cseréje nem jó megoldás. -
Syl
nagyúr
válasz
NeoPampalini #11998 üzenetére
Köszönöm
de egyelőre maradok az afp-nél.
-
Syl
nagyúr
Nem szívesen váltanék vissza a lyukas smb1-re.
Kíváncsiságból kipróbáltam egy másik disztróval és csont nélkül ment az smb elérés. Vagyis csakis a Mint-tel van a baj. Mellesleg egy frissített 18.3-ról van szó. 2016 végén került a házhoz ez a laptop, az akkori Mint-et tettem fel rá és azóta frissítem.
Apple-féle afp-n keresztül megy a NAS elérése!
Gugliztam, samba config babrálásokat próbáltam - nem és nem. Mint nem akarja az SMB-t... Sebaj, marad az AFP és majd később egy disztró csere.
-
Syl
nagyúr
válasz
NeoPampalini #11991 üzenetére
> SMB legyen engedélyezve a NAS-on
Hmm, ez eszembe se jutott...
Szarkazmus offMint írtam, a Synology be van rendesen állítva, sambán keresztül minden létező vacakról elérni, egyedül Mint alól nem lehet. És mint azt is írtam, a Mint nem mai gyerek. Eddig probléma nélkül kommunikált a régi Zyxel NAS-sal, tehát felesleges a samba telepítése, hisz eddig ment az nélkül is. De rápróbáltam, nem segített semmit. Ugyanaz a két hiba, mint az előző hsz-emben. A kézzel beírt smb://192.... szintén hibát ad, valami időtúllépési akármi.
Elképzelhető, hogy a Mint csak samba1 protokollt ismer? Mert a Zyxel-en csak az volt és azzal ment gond nélkül. A Synology-n pedig samba2-3 van beállítva és a Mint nem kommunikál vele.
-
Syl
nagyúr
Hogy lehet rávenni a Mintet, hogy csatlakozzon egy Synology NAS-hoz?
Adott egy laptop, ami eddig évekig egyetlen kattintással csatlakozott a régi, Zyxel NAS-hoz.
Karácsonyra azonban nyugdíjaztam a régi NAS-t és beüzemeltem egy Synology-t. Minden eszköz hibátlanul kommunikál vele, windows, mac, iphone, csak ez az átkozott Mint nem!Egyedül fpt-vel tud csatlakozni, de az meg képtelen megjegyezni a jelszót, minden alkalommal be kell írni.
Pedig bekapcsoltam az örökre jegyezze meg mezőt...
A laptopot egy számítógépes analfabéta használja, tehát terminálos huncutság szóba sem jöhet. Csakis az eddig évekig bevált módszer: két fájlkezelő ablak, egyikben a saját mappája, a másikban pedig a nas (könyvjelzőzve az smb mappa) és így egérrel másolgat oda-vissza.
-
Syl
nagyúr
válasz
Frawly #11109 üzenetére
> telefonos (androidos vagy iOS-es SSDID) app is feltehető telefonra
Igen? Melyik az? Mert iOS-en nem lehet hozzáférni a csatornák számához.
> melyik csatorna az, ami a legkevésbé használt.
Egyébként is, nem csatornaszám kell, hanem a wifi jel paraméterei (frekvencia, dBm).
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #11108 üzenetére
> most azt is megtudtuk, hogy a MEki erre sem jó!
A meki erre (is) nagyon jó! Én nem vagyok rá jó.
Mert hogy nézne már ki, hogy a desktop gépet 32-es monitorostól, egerestől, billentyűzetestől hosszabbítóval a nyakamba veszem és wifit mérek a ház/udvar különböző pontjain?> Na ezt nevezik igen bölcs döntésnek
Három éve vettük a laptopot (szándékosan OS nélkülit), akkor megkapta az akkori Mintet cimmanóval. Azóta pár havonta a kezembe adja, hogy nézzem át. Olyankor lefuttatom a frissítést és megy minden rendesen tovább.
A régi, ezt megelőző laptopon win8 volt, azt naaaaagyon utálta -
Syl
nagyúr
válasz
herdsman12 #11106 üzenetére
Köszönöm neked is. Erre is ránézek.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #11104 üzenetére
> végül csak az igazi disztrót részesíted előnyben!
Az igazság az, hogy egy ideje nem használok Linuxot (vindózt sem). A kérdéses laptop egy három éves Asus amire már vásárláskor Mint-et raktam és azóta is szépen működik vele. (Tesóm hordja magával - kamionozik)
Köszönöm neked is az ajánlást. Viszont a pálcák nem kellenek
-
Syl
nagyúr
válasz
NeoPampalini #11100 üzenetére
Jónak tűnik
csak valami egyszerűbb telepíthetőség kellene. Szoftver áruház vagy deb csomag.
-
Syl
nagyúr
Üdv Hölgyek/Urak!
(Régen jártam erre)
Mintre keresnék wifi diagnosztizáló programot. Olyasmi kell, mint az androidos Wifi Analyzer, ami csatornákat, frekvenciákat és dBm-eket jelez ki [link]
Arra kell, hogy laptoppal (igen, Linux Mint fut rajta) végigjárjam a házat és az udvart, és feltérképezzem a wifi lefedettséget, mert az új Asus routerről gyakran leszakad az iPad-em.
Köszönöm előre is -
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8780 üzenetére
>Azt azért gondolom nem Cinnamont raktál fel.
Kapaszkodj meg! De
(#8781) Frawly
A RedShift jól detektálja a pozíciómat és jól is működik, csak a "kezdő-záró" időt szeretném neki megadni, mert már délután háromkor beindul. Ubyegon2 által linkelt oldalon sem találtam időszakra vonatkozó paramétert.
-
Syl
nagyúr
Kedves ubyegon2 barátom!
Kapaszkodj meg a kalapodban, mert le fog esni a szakállad!
Ubuntu 17.10-et (kíváncsiságból) lecseréltem Szilvára!A RedShift-et lehet valahogy automatizálni?
Mint Ubuntun/Windowson: x órától y óráig legyen aktív. -
Syl
nagyúr
Sudo-val indítani grafikus programot? Ez az álmoskönyvek szerint nem túl okos ötlet.
Inkább gksu, nem?
Vagy ha már mint, akkor a nemo-ban jobb klikk a mappára és megnyitás rendszergazdaként. -
Syl
nagyúr
A vivaldi és az opera is chrome motorral megy, nem biztos hogy sokkal előbbre leszel velük.
Nálam FF a fő. Aztán ha problémás oldalra szaladok (nem nehéz, lévén az ublockban minden be van kapcsolva és még a noscript is itt van), akkor jön az "open with" kiegészítős jobb klikk a linken és nyitom chrome incognito módban. -
Syl
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #7426 üzenetére
Nem lenne tisztább inkább eleve XFCE Mint-et telepíteni?
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7406 üzenetére
Jó kis tool
Viszont ntfs partíciót ne akarjon vele az ember átméretezni.
-
Syl
nagyúr
válasz
tibcsi0407 #7377 üzenetére
>A PH-n még életemben nem kaptam Linux-os kérdésre megfelelő választ
Még mindig jobb, mint a win10 topic, ahol az ultimate válasz a "user error"
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7327 üzenetére
Igen, win alól írom (nem is vagyok igazi pingvines
). Jó kis program. Főleg hogy letöltési funkciója is van.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7320 üzenetére
Azért mert van egy 16 gigás pendrive-om, amin több mindent tartok: pár disztribúció, clonezilla, gparted, ilyen-olyan rescue stb.
A fizikai Mint KDE megy a klotyóba! Az smb4k csak dobálja itt a hibákat, nem tudom felvenni a nas megosztását. Délelőtt virtualboxba ugyanez a nas, ugyanez a megosztás, ugyanezek az ip-címek stb., simán ment...
-
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7316 üzenetére
Igen, kapitánnyal volt pár KDE jellegű beszélgetésünk, de erre az SMB-re nem emlékeztem. De szerencsére itt vagy te és kisegítesz
Így lehet, kipróbálom fizikai gépen ezt a Mint kiszerelést. Ubit lementem Clonezillával arra az esetre ha mégsem jönne be. Merthogy nálam nagy ellenségkép a KDEahogy a Cinnamon is (amivel mondjuk elvoltam kb fél évig).
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7310 üzenetére
Félreérted. Nem a KDE-n akarok samba-megosztást csinálni, hanem egy nas-on futó megosztást elérni kde alól. Tehát, fájlkezelő megnyit, hálózaton elnavigál a nas egyik mappájába, ott mkv(mp4) fájlra rácsap, és filmet néz. Ez eddig minden operációs rendszer alól akadály és főleg varázslat nélkül ment (még ios alól is), egyedül a KDE-nek jelent akadályt.
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
Használja valaki a KDE verzióját a Mint-nek? Mert VBoxban nézegetem és lenne pár kérdésem
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7211 üzenetére
Huh, komoly cucc! Köszi
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7208 üzenetére
Ez nem ST500LM012, hanem ST500LT012, vagyis nem spinpoint, hanem momentus thin. És (sajnos) a samsungnak nincs semmi köze hozzá.
A furcsa hdd hangok a laptop első napjától kezdve megvannak. Amikor nincs lemezművelet akkor jelentkezik, mintha ilyenkor valamit önállóan ügyködne.
De mint írtam, volt régen desktop seagate hdd-m, az is pont ilyen volt, csak sokkal hangosabb.A laptopon nincs win és valószínű nem is lesz.
Néztem a seagate oldalát sorozatszám alapján, nincs hozzá firmware. Ha lenne, se biztos hogy fel tudnám rakni
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #7201 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a tippet/javaslatot. Még nem szedtem szét a gépet, a gyári száma alapján meg nem tudom kideríteni milyen gyártmányú hdd van benne. Esélyes a seagate, mert 6-8 éve volt 3,5" desktop seagate vinyóm és az pont ugyanilyen nyikorgó, nyekergő hangokat adott ki magából, ha idle-ben ment a gép.
-
Syl
nagyúr
Én sokat használom a VirtualBox-ot, napi sok órát (abban dolgozom) és tuti hogy nem az okozta a fagyi kérdést. A cinnamon összeomlása a ludas. Kérdés miről omlik össze.
(#7117) berus.berus
Nem tudom mi a gond, de a cinnamon környezet kb két-három hetente, a Nemo fájlkezelő meg naponta 4-5x összeomlik.
(#7118) donmackó
Akkor már inkább Gnome3 vagy Unity - tudod, én egy ilyen "érdekes" alak vagyok
(#7119) growler
Ha jól látom a frissítési előzményeket, ebben 3.2.6 van.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7114 üzenetére
18.1 - Hogy ebben milyen cimmanó verzió van, passz.
A 18-ban is volt pár nyekkenés, de abban legalább nem vitte magával az egész kócerájt. Magától újraindult a cinnamon és ment tovább. Kb mint ubuntuban a compiz.De itt ugye van ez a napokban említett sleepből ébredős font-eltűnés is.
Na meg a folytonos (naponta többszöri) Nemo összeomlás. Egyszerűen bezáródik a fájlkezelő és ezzel együtt eltűnik az asztalról az összes ikon.Szóval nagyon gondolkodom egy distro cserén
-
Syl
nagyúr
Nos, ismét legszívesebben ráborítanám az asztalt a cimmanóra (meg a készítőire)
Elvagyok itt, olvasgatom a PH-t, meg YT videó, virtualboxba települ a debian, erre őfelsége dadogni kezd és közli, a cinnamon környezet a kardjába dőlt, akarom-e újraindítani. Persze. Erre minden befagyott, mint a jeges tenger... A bejáratott bill-kombinációk mind hatástalanok voltak, maradt a power off...Nagyon erős késztetést érzek a formatcére
-
Syl
nagyúr
Kezd tele lenni hócipőm ezzel a cimmanóval
Minden egyes sleep-ből ébredésnél van valami grafikai gixer. Leginkább ilyesmi: [kép]
Egy log off - log in megoldja, de pont azért rakom sleep-be a gépet, hogy ne kelljen bezárogatni majd újra megnyitogatni a programokat, dokumentumokat. Szóval phas kivan már...
Megjegyzem, 17.3-mal soha nem volt ilyen gondom, ezek csak 18 és 18.1-ben jelentkeznek. -
Syl
nagyúr
válasz
kislaci #7103 üzenetére
Jobb ötlet híján, parasztmódszer:
Másik gépen csinálj egy ubuntu live pen-t, majd jöhet a Boot Repair (2nd option) -
Syl
nagyúr
Jó ötlet!
(#6994) ubyegon2
Plank. Egyszerű de mégis tudja mindazt amire szükségem van.
A cimmanó "window list with app grouping" kisalkalmazása elég megbízhatatlanul működik. Van program aminek az ikonját nem engedi kitűzni, gyakran elfelejti a beállított sorrendet, sőt gyakran a kitűzött ikonokat is elfelejti stb. -
Syl
nagyúr
Képregényem legacy boot-tal készült, ki is egészítem gyorsan!
-
Syl
nagyúr
Ha a D-re telepíted a linuxot, akkor ügyelj arra, hogy az indító (grub) is a D-re (sdb) kerüljön. Így BIOS-ból kell indítanod a második vinyót (vagy felvenni a win7 boot-menüjébe).
Ez így komplikáltabb, de ha később eltávolítod a linuxot a D-ről, a rendszered nem fog megborulni.
Ha a grub az sda-ra kerül és törlöd a linuxot (bárhová is volt telepítve), a win nem fog elindulni, grub errorral leakad. Win7 boot dvd/pen kell a helyrehozáshoz (fxboot/fixmbr) -
Syl
nagyúr
válasz
gabor7th #6888 üzenetére
>Meglévő telefonra nem lehet rárakni ingyen
Nexus-okra biztos fel lehet. Anno a legelső preview-t kipróbáltam a Nexus 7 táblagépen.
>Miért kételketsz benne
Mert ha az MS-nek nem sikerült befutni a WP-vel, akkor a Cononicalnak sem hiszem, hogy összejön. Nekik nincs sok(száz)millió dollárjuk a projektre.
A Samsung sem virít a Tizen-nel, a Blackberry is belebukott az OS10-be, a Jolla is nagyon elveszettnek tűnik.
>egyre többen fordulhatnak Linux felé
Én évek óta linuxot használok fő rendszernek. Windowson (azt is leginkább virtualbox-ban) csak a munkámat végzem.
-
Syl
nagyúr
válasz
kraftwerkfan #6882 üzenetére
Én a múlt héten lecseréltem a monitoromat egy tévére, a dvi kábelt meg hdmi-re. Egyszer itt is elment a hang (vagyis váltott hdmi-ről vonalkimenetre), de úgy emlékszem ezt sleep-ből ébredve csinálta. Egyébként nagyon megbízhatóan működik. Mint 18 cinnamon, SMPlayer, Intel HD2500
-
Syl
nagyúr
válasz
gabor7th #6884 üzenetére
Ubuntu Phone - csak még nagyon gyerekcipőben jár.
És sajnos elnézve az MS sokmilliós(milliárdos) bénázását mobilfronton, nem hiszem, hogy a canonical valaha is használható szintre tudja majd hozni. Pedig szurkolok nekik. -
Syl
nagyúr
válasz
mate1396 #6829 üzenetére
Nálam is D-n vannak a win10 munkafájlok, meg a lényeges user mappák (dok, letöltés, asztal stb.)
És ezt a D-t fel tudom csatolni linux alá (de a linuxon VirtualBox-ban futó Win7 is ezt kezeli)
A linuxos partíciókat (/, /home stb.) mindenképpen ext-re kell rakni.Kezdő linuxosként mindenképpen Mint-et ajánlanám. Az elementary bár nagyon szimpatikus, túlságosan butított, egyszerűsített.
-
Syl
nagyúr
Az miért van, hogy ha az alap partíciókon (/, home) kívül létrehozok egy új ext4 partíciót, akkor függetlenül attól, hogy mountolva van-e, a boot időm pár másodpercről 3-4 percre nő!!!
-
Syl
nagyúr
Szerintem a Mint KDE egy összecsapott béta. Próbáltam és érdekes dolgokat művelt. Például az egyik bekapcsoláskor megállt karakteres login-nél, és startx-re indult el (qrva lassan). De csinált olyat is, hogy elindult, de eltűnt az összes asztali elem (a tálca is). Máskor meg visszaállt az alapértelmezett háttérkép. Stb.
-
Syl
nagyúr
Nocsak, befutott ez is:
http://blog.linuxmint.com/?p=3092 -
Syl
nagyúr
Aki keni-vágja a cinnamont, attól egy kis segítséget kérnék
Olyan indítóikont szeretnék készíteni, ami sorban ezt a három műveletet végzi el:1) Bekapcsolja a kettes számú monitort (ennek megvan a kódja:
xrandr --output HDMI1 --auto --output VGA1 --auto --right-of HDMI1
)2) Átvált a kettes munkaterületre
3) Elindítja a virtuális gépet
Exec=/usr/lib/virtualbox/VirtualBox --startvm "a7334a5c-8c2f-443b-9bac-dacbe5b23b65"
Gondolom ezt egy egyszerű bash scripttel lehet kivitelezni, a hozzá kapcsolódó .desktop fájlba meg olyat beleírni, hogy
Terminal=false
-
Syl
nagyúr
Köszönöm a tippeket
-
Syl
nagyúr
Olyat lehet, hogy a .desktop fájlban megadni az induló program ablakának a méretét (pixelben)?
-
Syl
nagyúr
Oké, elhiszem
Le is rántottam, megy fel vbox-ba.Ebben vajon már megoldották az XFCE vs Intel HD iszonyatos videó tearinget?
Bő két éve amikor utoljára próbálkoztam xfce-vel, akkor nézhetetlenek voltak a YT videók. -
Syl
nagyúr
válasz
growler #6316 üzenetére
Hm. Azt írja "now available for download from the official channels", ehhez képest a linuxmint.com-on nincs fent, csak a béta.
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
válasz
Just_Reboot #6101 üzenetére
Ctrl+Alt+T
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged