- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen házat vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
W10 és Mate 19.1 van a laptopomon (Fujitsu A544). Linux telepítésénél nem csatoltam a HDD-t.
Azt sikerült beállítani a "Lemezek"-nél, hogy induláskor csatolja, de nincs írási jogosultságom (írásvédett fájlrendszer). Van esetleg vmi egyszerű leírás a megoldásra? Köszi -
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #11244 üzenetére
Megoldva!! Bár nem úgy, ahogyan gondoltam.
Úgy csináltam a telepítést, ahogy leírtam, hdd ki, ssd partíciók törlése, w10 telepítés alatt partíciók létrehozása+hagyva egy partíciónálatlan területet a linuxnak. W10 fel, gyorsindítás w10-ben kikapcs, jöhet a linux. Ugyanaz a hiba!!Aztán azt találtam ki, hogy visszateszem a dvd írót és egy újraírható lemezre kiírom a linuxot, megpróbálom úgy. Bingó! A bootolás során ez volt az első kérdés: UEFI vagy BIOS mód
Innen már tudtam, hogy jó lesz. Köszi a sok segítséget, bocs a "feltartásért". Igazából a pendrive-ot több módon is kiírtam, több pendrive-ot használva. W10 alól: rufus, unetbootin, illetve még 1, amit ubyegon2 fórumtárs javasolt. Linux alól is unetbootin + a beépített pendrive író. Egyiknél sem jött be ez a választási lehetőség. Most van egy friss w10-em és egy mintem.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #11232 üzenetére
Köszi, átnézem, azt hiszem kezdem előölről.
Amúgy F12-vel választok boot menüt. Ott 3 lehetőség van.
1. hard drive
2. USB
3. Network
Bármelyiket választom, egyből boot-ol róla, több választási lehetőség nincs.A bios-om pedig így néz ki. (most találtam)
@cigam: ezzel sem megy.
Köszi azért mindenkinek! -
nOvOp
senior tag
Nem sikerült
Lefuttatam a parancsot, de hibát jelzett:
grub-install: error: failed to get canonical path of `/dev/sdb4/boot/grub'.Boot után a grub rescue> fogad. Egyik oprendszer sem indul.
A live usb-ről tudok bootolni, most is onnan írok, de azon kívül semmi.
Lefuttattam pár parancsot, amit javasoltak más fórumon másnak, hasonló hiba esetén. Beteszem ide, talán mond nektek vmit és tudtok tanácsot adni. Amennyiben nem, akkor megpróbálom visszatenni ideiglenesen a 17.3-at majd később a W10-zel kezdem, gyalulok mindent.root@mint:/home/mint# sudo fdisk -l
Disk /dev/loop0: 1.8 GiB, 1948155904 bytes, 3804992 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/sda: 465.8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xc9a5c07eDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 2046 976771071 976769026 465.8G f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 2048 923518975 923516928 440.4G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6 923521024 976771071 53250048 25.4G 83 LinuxPartition 1 does not start on physical sector boundary.
Disk /dev/sdb: 111.8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xd4e6ac93Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 * 2048 1187839 1185792 579M 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2 1187840 191651839 190464000 90.8G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb3 233269248 234436607 1167360 570M 27 Hidden NTFS WinRE
/dev/sdb4 191651840 233269027 41617188 19.9G 83 LinuxPartition table entries are not in disk order.
Disk /dev/sdc: 28.7 GiB, 30752000000 bytes, 60062500 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000a4ea2Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 * 2048 60049407 60047360 28.6G b W95 FAT32
root@mint:/home/mint# sudo find / -iname boot
/boot
find: ‘/proc/2154/task/2154/net’: Invalid argument
find: ‘/proc/2154/net’: Invalid argument
find: ‘/run/user/999/gvfs’: Permission denied
/usr/lib/systemd/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/alpha/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arm/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arm64/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/blackfin/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/c6x/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/cris/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/frv/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/h8300/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/ia64/hp/sim/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/m32r/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/metag/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/microblaze/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/mips/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/mn10300/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/nios2/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/openrisc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/parisc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/powerpc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/s390/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/score/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/sh/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/sparc/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/unicore32/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/x86/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/xtensa/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/arch/x86/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/fb/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/iscsi/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/watchdog/handle/boot
/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/x86/reroute/for/broken/boot
/cdrom/EFI/BOOT
/cdrom/boot
/rofs/boot
/rofs/usr/lib/systemd/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/alpha/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arm/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/arm64/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/blackfin/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/c6x/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/cris/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/frv/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/h8300/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/ia64/hp/sim/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/m32r/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/metag/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/microblaze/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/mips/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/mn10300/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/nios2/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/openrisc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/parisc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/powerpc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/s390/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/score/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/sh/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/sparc/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/unicore32/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/x86/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20/arch/xtensa/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/arch/x86/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/fb/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/iscsi/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/watchdog/handle/boot
/rofs/usr/src/linux-headers-4.15.0-20-generic/include/config/x86/reroute/for/broken/boot
root@mint:/home/mint# sudo update-grub
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of `/cow'.
root@mint:/home/mint# grub-install /dev/sdb --boot-directory=/dev/sdb4/boot
Installing for i386-pc platform.
grub-install: error: failed to get canonical path of `/dev/sdb4/boot/grub'.
root@mint:/home/mint# -
nOvOp
senior tag
Bocs, lehet félreérthető voltam. Nem frissíteni szeretném, hanem feltenni elölről.
Nekem volt az a grub telepítési problémám és ajánlottad, hogy live telepítésekor, miután leszáll grub telepítési hibával, próbáljam meg azt manuálisan telepíteni az alábbi paranccsal:grub-install /dev/sdb --boot-directory=/ahova/felcsatolta/a/root/partíciót/boot
Na ezt nem értem és erre kérdeztem rá. Szóval feltenném elölről a 19.1-et és megpróbálnám a javaslatodat. (csak nem igazán értem, mit kellene helynek megadnom)
-
nOvOp
senior tag
Segítenétek értelmezni a parancsot a jelenlegi felállásnál? Jelenleg a 17.3 van fenn. Gondolom hasonlón települne fel a 19.1 is. Mi lenne a pontos parancs ebben az esetben? Vagy ha ebből nem derül ki, akkor hogyan deríthetem ki, hogy mit kell megadnom?
A boot ahogy látom az sdb1-en van. Lehet, hogy telepítésnél is már megadhatnám az sdb1 partíciót? Eddig mindig csak az sdb lemezt adtam meg, partíció választás nélkül.
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Amennyiben pendrive-ra (32 gb) szeretnék telepíteni mintet, akkor elég az, ha egy másik pendrivera teszek linuxot, live-ba bootolok, majd az asztalon lévő telepítőt elindítom és helynek az rédő pendrive-ot adom meg illetve a grub helyének is az első pendrive-ot adom meg? Gondolom kellene home is és akkor előtte ketté partícionálnám. Illetve ha így csinálom, akkor a laptopon nem zavar be a grub az indításnál? -
nOvOp
senior tag
Ezt nem mertem bevállalni, mert ha nem működik, akkor itt ragadok a gép előtt. Most meg csak akkor, ha van időm
Kipróbáltam egy másik pendrive-ot, azzal sem sikerült. Viszont egy 17.3 mate verzió felment. Van grubom is, w10 is indul. Most így néz ki a partíciom:Most mit kellene tennem, hogy mondjuk a 19.1 mate kerüljön rá? Frissítéssel fel tudom tenni?
Gondoltam rá, hogy lefuttatom újra a telepítést 19.1 iso-val, ahogy eddig. De ha akkor nem lesz grub, akkor nem tudom, hogy egyáltalán bebootol-e bármelyik rendszer. -
nOvOp
senior tag
Leellenőriztem és nem volt hiba. Utána kiírtam az isot Etcher-tel, ellenőriztem 1 hiba volt. De azért megpróbáltam a telepítést, de elvérzett. Itt is megkérdezte az elején, hogy folytatom-e uefi módban. Itt csak igent tudok választani vagy befejezni a telepítést. De emlékeim szerint korábban, amikor még nem volt ssd-m, akkor is így telepítettem, csak a grub menüben nem hozta fel a w10-et, azt külön kellett hozzáadnom. A biosban nincs lehetőség uefi választásra, elég egyszerű biosa van. Amúgy ez az üzenet fogad mindig, aztán ha leokézom, kiírja, hogy összeomlott a telepítő.
Azt hiszem marad a tisztalap
-
nOvOp
senior tag
válasz
lev258 #11143 üzenetére
Live-ot töltök be és onnan indítom a telepítést. Ezt mot nem értem, hogy boot menüben válasszak. Azt hogy érem el?
Tudom, hogy kell / rendszer partíció az az sdb5 lenne szerintem. Ez lehet, hogy egy hibás telepítés után maradt partíció kép. Alapból úgy indulok neki minden egyes telepítésnek, hogy windowsban az ssd 19.84GB (ami most sd4 és sd5)és a hdd 25.39GB (ami most unallocated) partíciókat törlöm, majd boot live felület és onnan a telepítés az asztalról (Install Linux Mint).@ubyegon2: már próbáltam a hdd-re is, ugyanaz a hiba
@cigam: laptopról van szó (fujitsu a544 i3 8gb). A hdd helyére került az ssd, megcserélni szerintem nem tudom, mert a hdd a dvd helyére került és tudomásom szerint onnan nem tud bootolni a laptop. Valószínűleg a w10 telepítésénél szúrhattam el vmit, mert nekem is furcsa, hogy az sda maradt a hdd.
Mindig ugyanazt a pendrive-ot használtam (32gb usb3.0). Windows alól rufus-sal írtam ki, mert az unetbootin nem látja a pendrive-ot. De próbáltam, hogy linux live alatt unetbootin-nal is kiírni (természetesen akkor 2 pendrive-ot használtam), de ugyanazMédia ellenőrzést nem futtattam, nem tudom hogy kell, de az sha256 ellenőrzést megtettem mindegyiknél. A telepítésnél, mikor hardver konfigurációt végez, majd jönne a grub2 telepítés (azt hiszem grub2), akkor vérzik el. Nem tudja telepíteni a Target könyvtárba.
Azt hittem vmi egyszerű megoldás van, hogy vmit kihagytam. Őszintén szólva, nem akartam ennyit foglalkozni vele. Legszívesebben azt tenném, hogy legyalulom a hdd-t, kiveszem és utána gyalulom az ssd-t. Fel a w10 majd a linux, vissza a hdd. Na erre most nincs időm
Ha van esetleg vmi ötlet még, szívesen veszem, ha nincs, akkor majd vmikor szakítok ídőt a rendbetételnek. A hdd-n értékes képeim vannak és egyelőre nincs hová mentenem. Köszi mindenkinek a segítséget. Egy másik pendrive-ot azért kipróbálok. -
nOvOp
senior tag
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #11135 üzenetére
Kipróbáltam pár verziót (18.3;19.1;19.2) mind a cinnamon, mind a mate felületből. Mindegyiknél grub hibával összeomlott a telepítő. Próbáltam, hogy a hdd-t kivettem és csak az ssd volt benne. Próbáltam kompatibilis módban is. A BIOS-ban nincs UEFI választási lehetőség, a fast boot ki van kapcsolva, a secure boot is kikapcsolt állapotban van, de azt nem is lehet módosítani. W10-ben a gyorsindítás is ki van kapcsolva. Az ssd és a hdd is MBR. Minden telepítésnél UEFI módban akar telepíteni, mert rákérdez mindig. És az összeomlás után, ha megnézem a /sys/firmware mappát, van benne efi mappa is, aminek az esetemben, ha jól tudom, nem kellene lennie. Szóval nem jutottam előre.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #11133 üzenetére
Oké, akkor megy az sdb-re a grub.
Régi /home könyvtáram nincs, mert gyalultam mindent, mikor ssd-t szereztem be, és most állnék neki ismét a linuxnak. Windows kell, mert van olyan progi, amit nem váltanék ki illetve a család többi tagja meg inkább w10-et szeretne.
Azért gondoltam a 18.3-at, mert "windows" fejjel gondolkodtam, és úgy gondoltam, hogy ez talán fürgébb, mint a legújabb. (vagy itt nem úgy van, hogy nagyobb a rendszerkövetelmény minél újabb a rendszer?)
Köszi a segítséget! -
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Most telepítenék linuxmint 18.3 mate-t w10 mellé. Korábban már többször is feltettem másik mintet. Most utólag bekerült a laptopba egy ssd a hdd mellé. Jelenleg az ssd-n van a windows. Az ssd-ről lecsíptem 20GB-ot és a hdd-ről is. Telepítésnél az sda-nak a hdd-t ismeri felé az sdb-nek az ssd-t. A / gyökér könyvárnak az sdb-ről lecsípett 20GB-ot adtam meg, a /home könyvtárnak a hdd-ről lecsípett 26GB-ot. (a swap-ot fájlként adnám meg a home könyvtárból) A grubnak hagytam a telepítő eredeti beállítását a hdd-t. Telepítés végén elszállt, hogy a grub telepítése meghiúsult. Nem voltam benne biztos, hogy a grubnak a hdd-t kell megadni, de nem mertem az ssd-t, nehogy a windows se induljon. Jól adtam meg a grub könyvtárat, csak vmiért omlott össze? Vagy adjam meg az ssd-t? Amúgy a hiba kiírása után be sem lehetett zárni a hiba ablakot. Újraindítottam a rendszert és kérdés nélkül a windows jött be. Köszi a segítséget!szerk.: annyi még, hogy w10 alatt a gyors indítás nem volt kikapcsolva, most kikapcsoltam. (biosban a secure boot ki van kapcsolva) De azért várom a tanácsokat. Köszi!
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Egy Compaq Evo D510SFF (emlékeim szerint P4, 2,4 GHz; 1,5GB mem; 80 GB HDD) gépre milyen linux mintet javasoltok? Én a 18.1 Serena Xfce-t tettem fel. Van esetleg ennél gyorsabb. Pl. ha egy régebbit teszek fel, az gyorsabb lenne? Az nem lenne gond, hogy már nincs rá támogatás? Csak internetezésre kellene, főleg FB. (nagyszülőnek)Köszi!
-
nOvOp
senior tag
Szia!
Minden bizonnyal igazad van, még elég kezdő vagyok linux téren. Nyilván többet kellene utánaolvasnom, de erre most nincs annyira időm. A windows kezelést is autodidakta módon sajátítottam el (ahogy nagyon sokan), csak ott eltelt több évtized. Itt még nagyon az elején járok. Ezért is kérdezek itt a fórumon, bár lehet inkább ide való a kérdés. Nekem egyenlőre az nem sokat mond, hogy "Nézd meg a Synaptic-ot, ott majd kiderül.". Megnéztem, volt 274 találat a libreoffice-ra. Semmit nem mondott nekem. Persze örülök, hogy próbáltok segíteni, de míg egy hozzáértőnek ez teljesen evidens, hogy mit kell nézni, nekem egyenlőre kínai. Ezért is döntöttem úgy, hogy leszedem a libreoffice-t teljesen (nem a linuxot gyalultam le) és ismét felteszem. Azt tudom, hogy parancssorból könnyebb telepíteni, de ahhoz tudni kell a program pontos nevét (pl. a törlésnél libreoffice*-ot kellett megadni. Előtte én a csillag nélkül akartam törölni, de az nem volt sikeres.). A szoftverkezelőben ahogy láttam csak az 5-ös verzió van fenn, ami alapból telepítésnél is fenn van már. A letöltést amúgy a hivatalos oldalról tettem meg, gondoltam, azért itt csak nem lehet probléma. Szóval köszönöm a tanácsokat, igyekszem
De pl. az ilyeneket, lövésem sincs, hogy hol találhatnám meg, ha egy programot szeretnék telepíteni: sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa -
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Feltettem a Libreoffice 6-os verziót. Hogyan tudom eltávolítani a fenn lévő 5-ös verziót? -
nOvOp
senior tag
válasz
King Unique #8917 üzenetére
Igen, ki tudtam kapcsolni, de az újraindítás problémára nem jöttem rá. Gondoltam hardver problémára is, csak az az érdekes, hogy Linux alatt semmi probléma nincs (na jó, ott meg a BT kapcsol be random, a rendszer indításánál, hiába kapcsolom ki. De ezzel együtt tudok élni). Pedig kipróbáltam több w10 verziót és vagy nyolcszor újratelepítettem. Na mindegy. Köszi, ha kérdésem van jelentkezem :-)
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Még szenvedek a windows 10 gyorsindítással. Sajnos nem sikerült megoldani, így most feltettem Windows 7-et. Itt kell vmit kikapcsolnom, hogy dual boot esetén a Linux el tudjon indulni? -
nOvOp
senior tag
Ismét egy kis segítség kellene, illetve nem biztos, hogy linux felől megoldható. Újrahúztam a gépet windows és linux oldalról is. Windowson sajnos van egy problémám, amit nem biztos, hogy linux felől orvosolható, de azért megkérdezem. Linux indításhoz a windowsban ki kell kapcsolni a gyorsindítást. Viszont ha kikapcsolom, akkor a windowsom leállítás helyett újraindul. Ha be kapcsolva hagyom, akkor frankón leáll, ahogy kell (2 nap és 2 windows újratelepítés után jöttem rá
), de akkor nem indul a linux. Szóval linux oldalról az vhogy megoldható, hogy bekapcsolt gyorsindítás mellett is elinduljon? Természetesen megkérdezem ezt a W10 fórumon is windows oldalról, de hátha...
Volt is gondom a grub helyreállításával, mert egyik rendszer sem indult
-
nOvOp
senior tag
Így néz most ki:
sda 8:0 0 465,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 350M 0 part
├─sda2 8:2 0 96,9G 0 part
├─sda3 8:3 0 844M 0 part
├─sda4 8:4 0 1K 0 part
├─sda5 8:5 0 336,2G 0 part /media/windows10
├─sda6 8:6 0 14G 0 part /
├─sda7 8:7 0 12G 0 part /home
└─sda8 8:8 0 5,6G 0 part [SWAP]Ha az adat partíció marad NTFS, akkor mindenképpen érdemes home partíciót létrehozni, igaz? (pl. a mentésnek)
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8850 üzenetére
Köszi. Visszaolvasok. Illetve olvastam én, csak most az alapkérdés részemről más volt. De értem.
Linux Mint Cinnamon 18.3 van fenn (amúgy a profilomban benne van, egyszer még pont jegyezted meg, hogy jó lenne ha szerepeltetném) A D egy 500-as ketté partícionált merevlemez 2. partíciója (klasszikus win telepítés C+D). Bocs, nyilván ez nem jött le a hozzászólásomból. És azért van a D meghajtón, mert nemrég tértem át winről, de csak duál boot-ként és a D partícióból faragtam le szabad területet.
-
nOvOp
senior tag
Köszi, akkor visszaolvasok. Bár, mintha itt is szó lett volna arról, hogy az upgarde-ek nem mindig tartalmazzák az összes funkciót, mintha egy teljes telepítést végeznék az új verzióból. Rosszul tudom?
Illetve laptopnál sokszor előfordult már, hogy csak lecsukom a fedelét, majd 1-2 óra múlva, ha előveszem, akkor "hiányoznak a betűk". Pl. a menü feljön de tök üres, max 1-1 karakter látszik. Múltkor egy fájlkezelőt nyitottam meg és ott voltak az ikonok, de sehol egy betű (???). Ilyenkor vagy újraindítom, de a legutolsó alkalommal elég volt egy ki-be jelentkezés is. Szóval ezért is gondoltam, hogy újratelepítem. -
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Van egy Fujitsu laptopom, amin jelenleg egy W10 és egy Mint Cinnamon fut. A W10 a C partíción van a Mint a D-n. A W10 már nagyon elfáradt és újra kellene tennem (sajnos arra is szükség van). Gondoltam, hogy akkor a Mintet is újra tenném. Az jelent bármilyen sebesség problémát, ha marad a D meghajtón? Illetve van olyan progi, amivel le tudom menteni a Mint beállításokat, adott esetben a programokat is (vagy legalább a program beállításokat)? -
nOvOp
senior tag
válasz
growler #8762 üzenetére
Nincs, de mondom, random módon kapcsol be indításnál. Van amikor nem kapcsol be. Ezek apró dolgok, amivel azért együtt tudok élni
csak rákérdeztem, hátha
Dual boot-os a gépem és a minap frissítettem a windowst, a hajamat téptem és a vége egy kövér gombnyomás a bekapcsoló gombon... -
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Cinnamont (18.3) használok és random módon a bekapcsolások után a BT bekapcsolt állapotban van. Nem szoktam egyáltalán használni, így egyből mindig ki is kapcsolom. Van rá mód, hogyha kikapcsolom, akkor az úgy is maradjon, amíg nem kapcsolom be? Vagy ez vmi bug? -
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8587 üzenetére
Még windows alatt használtam, ott a kliens program megkérdezte mely mappákat, fájlokat szeretném szinkronizálni. Na, most kiürítettem a kukát a drive-on, majd meglátom. Fenn a drive-on nem lehet ezt külön beállítani, én legalább is nem találtam. Vannak fényképek és videók is felmentve, na azokat nem szinkronizálnám le, mert azok csak backup-ként vannak fenn, tehát a gépen is megvannak. Szinkronba nem akarom tenni, mert ha a gépről véletlenül törlődik, akkor a backup is. Amúgy általában csak a dokumentumaimat szoktam felmenteni, 1-2 excel, pdf az ami változik időközönként, vagy 1-2 kép. Nem nagy dolog, de azért megkönnyítette az életemet, hogy bárhonnan elérem és nem kell külön a szinkronizációval foglalkoznom otthon. Ahogy néztem a google még nem készített linuxra klienst, lehet, hogy majd az lesz az igazi megoldás.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8585 üzenetére
Megvan, köszi
Vajon be lehet állítani, hogy csak mely mappákat szinkronizálja? Mert van fenn vagy 30 GB, nem igazán szeretném, hogy azt most lehúzza, már csak a hely miatt is. Vagy ez hogy működik? Csak mutatja, hogy milyen fájlok vannak fenn és ha megnyitom, akkor letölti? Most ráadásul olyan fájlok és mappák is megjelentek, amiket már rég töröltem(ajjaj)
-
nOvOp
senior tag
Most, hogy a 18.3-ban szerepel az online fiók, be lehet állítani, hogy a google drive szinkronizáljon a kívánt tartalmakkal? Ha igen, akkor hogyan? Köszi.
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Cinnamon alatt hol lehet beállítani, hogyha a laptopot lecsukom és felfüggesztett állapotba kerül, akkor egy idő után (kb. 1-2 óra) teljesen kikapcsoljon a gép energiatakarékosság miatt? (windows alatt működött) -
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Hogyan tudom megnézni, hogy a laptop utolsó akku feltöltése óta mennyi volt az üzemideje, mennyit bírt? -
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Linux Mint 17.3 Cinnamon van jelenleg a gépemen. Chromiumot használok, de a weboldalak betűi elég kicsik. Kisebbként jeleníti meg, mint a windows. Gondolom a betűtípusoknál kellene beállítanom vmit, hogy nagyobb legyen. De mit? -
nOvOp
senior tag
válasz
King Unique #8215 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek!
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Nem olyan régen kezdtem el a linuxot (Linux Mint Cinnamon) próbálgatni egy Fujitsu a544 laptopon egy W10 mellett hdd-n telepítve. Most beszereznék egy SSD-t. A kérdésem az lenne, hogy elég a 120 GB-os vagy inkább 240-es kellene? A W10-et egyenlőre meghagynám, mert a családot nehezebb rászoktatni és W10 alatt van egy-két program amihez még az elején hozzányúlnék. A W10 jelenleg 50 GB-ot foglal. Mennyi kellene a linuxnak, hogy szépen elmenjen? 120 esetén én 50/70-re gondoltam, mert a W10-nek kellene az a 70 szerintem. Az SSD-n csak a rendszerek lennének, a hdd maradna háttértárnak. -
nOvOp
senior tag
válasz
jimmy399 #8150 üzenetére
Ezt nem értem, szerintem csak manual van. Laptopról van szó. jobb alsó sarokban van az akksi kijelző. Ha arra rámegyek, akkor feldobja a fényerő állítást. Amennyiben annak a beállításába megyek, ott már van részletes, de csak egyféle beállítás. KDE esetében 2 féle beállítás van. Egy ha hálózatról megy és egy külön ha telepről. De akkor itt erre így nincs megoldás ezek szerint. Akkor kénytelen vagyok állítgatni. Kár.
-
nOvOp
senior tag
Esetleg erre valaki? KDE alatt ez működött.
-
nOvOp
senior tag
Cinnamon alatt hogyan tudom beállítani, hogy a laptop amennyiben hálózatról megy, akkor 100 % fényerőn menjen a kijelző, amennyiben akkumulátorról, akkor csak 50%-on? (az energiakezelés alatt csak 1 féle beállítást lehet adni)
-
nOvOp
senior tag
Igazából tényleg nem nagy dolgok, mert elvagyok velük, csak ha van, akkor miért ne.
Most nem vagyok a linux gép előtt, de például a K menü->kilépés gomb magyar, majd annak a felülete már angol. És azt hiszem van pár panel, ahol a menü rész angol. Most pontosan nem tudom megírni. Szóval apró dolgok, amivel együtt lehet élni, csak azt hittem, hogy én rontottam el valamit.
De közben megnéztem az oktató/bemutató videót és ott is úgy van. (pl. 25:13 percnél) -
nOvOp
senior tag
Igazából jobban tetszik a Cinnamon, de az én gépemhez szerintem jobb a KDE. Amúgy magyarul lett telepítve, csak van egy pár rész, ami fele magyar, fele angol (pl. a kikapcsolási panel, de van több is). Nem egy nagy dolog, csak ha van teljesen magyar, akkor azt tenném fel.
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8022 üzenetére
Köszi sikerült. Kipróbáltam mindhármat (Cinnamon, KDE, Xfce), ebből a Cinnamon eszi a legjobban a memóriát. A tapasztalatom alapján majd 1 Gb-tal többet eszik ugyanazon feladatok megnyitásakor. Ahogy néztem a KDE az teljesen jó lenne a laptopomra (elsőre ezt tapasztaltam) viszont annak a felülete nem teljesen magyar. Van olyan verzió, mint a Cinnamonnál, hogy teljesen jól le van fordítva? Lehet, hogy hülye kérdés, de most itt tartok
Ja, és még annyi, hogy telepítés után, amikor a W10 indul, akkpr a W logónál teljesen szétesik a kép, a bejelentkező képernyő már jó. Ez mitől lehet?
-
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #8015 üzenetére
Persze hogy nem vagyok tisztában az alappokkal
Ezért is kérdezek, meg olvasgatok. Annak idején, amikor a windowst kezdtem használni, akkor sem olvasgattam a használatát, hanem menet közben tanultam meg, sőt az androidos telefonommal is így tettem (ahogy gondolom sokan mások). És ne érts félre, nagyra értékelem a segítségedet és köszönöm is (valószínűleg pár hónap vagy év múlva én is így gondolom), de most hajt a kíváncsiság. Szóval most szeretném kipróbálni a Cinnamont felületet. Józan paraszti ésszel úgy csinálnám, hogy törlöm a partíciókat és ismét létrehozom, mint egy új telepítést, csak nem tudom hogy a grub menüvel ilyenkor mi történik. Nem akarok belefutni olyanba, hogy nem indul el egyik rendszer sem. Mivel jelenleg semmi sem fontos a használt linuxos partícióknál, így nem vesztek semmit vele. Hogy értelmetlenül választottam partíció méreteket? Könnyen lehet. Gondolom túlméreteztem mindent, de ez a próbaidőszakban nem gond számomra. Ha már kiismertem legalább felhasználói szinten a linuxot, akkor úgy is újratelepítem más partíciókkal, és akkor már valószínűleg a windows sem kell majd mellé. De olvasgatom az összefoglalót és köszönöm a segítségeket. -
nOvOp
senior tag
-
nOvOp
senior tag
Amennyiben a most (windows mellett) fenn lévő KDE rendszert szeretném lecserélni cinnamonra, akkor azt hogy tudom megtenni? A partíciókat látni fogja és csak felülírja? Vagy windows alatt tötrölnöm kellene a partíciókat? A grub menüt átírja a telepítéskor?
Illetve bármelyik rendszer alatt a HD Graphics 4600 integrált videokártyának kell külön drivert telepíteni?
Szeretnék kipróbálni pár rendszert, hogy a gépemen melyik fut jobban, illetve melyik a testreállóbb nekem. -
nOvOp
senior tag
válasz
ubyegon2 #7952 üzenetére
Egyszer már telepítettem a Cinnamont egy még régebbi gépre, azon elég mackós volt. Videókat néztem a telepítés menetéről, remélem azzal nem lesz probléma. Meg persze liveon próbáltam a rendszert. Ott hasonló gyorsaságú volt, mint a mostani kissé leharcolt W10. Csak hát a W10 is fürge telepítés után. Az összefoglalót egyenlőre átfutottam. Gondoltam most egyenlőre telepíteném (az arra vonatkozó részt átolvasom), aztán telepítés után már könnyebb olvasgatni a beállításokról, ha már látom a rendszert is.
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Most vágnék bele a linuxba sok évnyi windows után. Első körben még csak dual bootban. A linux mint menne fel, de nem tudom, hogy melyik legyen: KDE vagy Cinnamon? (bocs, ha elcsépelt a kérdés)
Fujitsu Lifebook A544
Intel® Core™ i3 4000M
4 GB
HD Graphics 4600 (alaplapi)
500 GB HDD
A fürgeslg is szempont lenne, mert ahogy látjátok ez nem egy csúcsgép -
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Windowsról váltanék és egyenlőre csak második oprendszernek tennék fel egy linux mint rendszert (hogy próbálgassam). Az XP és a win7 folyamatosan tekerte a procit... A gép egy régebbi darab. Próbálgattam már a 16-os verzióból. A Cinnamon csak kompatibilis rendszerben indul el, normálban nem. A Mate rendben működik, csak gyakran elveszti a wifit. Az Xfce rendben működik, csak fapados. Live-on kipróbáltam a 13-as verziókat, azok mintha gyorsabbak lennének viszont ott nem ismerte fel automatikusan a wifi adaptert ellenben a 16-sal. Mivel eddig linuxot nem használtam, így fogalmam sincs, hogyan kellene hozzáadni egy wifi adapter drivert vagy a video kártya driverét.
Konyha nyelven esetleg valaki le tudná írni?EVO D510 SFF
Intel Pentium Socket 478 2,4 Gh
Memória 1,2 Gb
Video: ATI RADEON 9200
Hálózat: TL-WN727N (USB wifi)Vagy van valami más javaslatotok?
köszi a válaszokat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest