- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48 #62197 üzenetére
Ők más kompromisszumot találtak, meg a többi, amit a linken fejtegetnek:
– Nincs egyértelmű kompromisszum.
– 60 Hz előnye / hátránya, vaskeresztmetszet, tömeg stb.USÁ-ban is van 240 V egyébként, 2x120 V ellenfázisban, az utcai trafó szekunderének középpontja földelt.
240 V-ról megy a boyler, elektromos kályha, sütő, ilyesmi. Fix bekötéssel, mint nálunk is a 3-fázisú, illetve éjszakai áramos eszközök.
-
GZoli7
senior tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
moha21 #62194 üzenetére
Az nyilvánvaló, hogy minél nagyobb a feszültség, kisebb az áram, csökken a veszteség, hiszen ezért vannak nagyfeszültségű távvezetékek, vagy épp emelt feszültségű USB-szabványok is már manapság.
Ezzel szemben áll a biztonság, a kettő között kellett kompromisszumot találni.
Viszont 230-240 V már a levegő íváthúzásának korlátait feszegeti (a szinusz csúcsát kell nézni ilyen szempontból), sőt utóbbi át is lépi, ha 325 V-ot veszünk határnak. Ez pedig már szigetelési problémákat vet fel, meg egyébként is veszélyesebb az átlagfelhasználókra, ha még feljebb akarnánk lépni.
Mint ahogy vannak 3-fázisú ipari csatlakozók, a fázisok között még több a feszültség (gyök3-szoros), de azoknál komolyabb a szigetelés is.
Mindamellett két idézet a linkről:
Jeff Gilman, Navy Electrician, extensive experience in electro-mechanican field.
Updated Dec 27 2017Back in the early 20th century Edison experimented extensivly to find the ‘sweet spot’ voltage for incandescent lamps. That is, most lumens vs filament life. He settled on 110 volts as the best compromise given the state of the art on filament design.
Sandor Köves
Answered May 3, 2017The reason why the US has the 110V system was a patent dispute between Sir Thomas Edison (for 110V DC power not a good idea) and Nikolas Tesla (220V AC - easy to change voltage, lower current) Tesla was the better expert, but Edison was the better businessman and had better lawyers . He won.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
moha21 #62194 üzenetére
egy vélemény:
In short, I think the reason for the 100+ selection was Edison's filament light bulbs. That's what they used! The choice of 120V was to compensate for IR drop. The reason for 220-240 was that with AC distribution, this became a convenient voltage level to deliver to homes. And the reason why Europe dropped the 120V domestic distribution was simply economics. You can save on copper.
-
moha21
veterán
válasz
DrojDtroll #62193 üzenetére
Ez így oké, de hogy pontosan miért alakultak ki ezek az értékek. a 110V miért 110 és miért nem 100 lett. a 220 miért 220 lett miért nem 200?
-
moha21
veterán
Üdv!
Valaki tudna magyarázatot adni esetleg arra a kérdésre, hogy a 230V /220V régen / fázisfeszültség
értéke miből adódik?
Tehát arra vagyok kíváncsi, hogy miért éppen ennyi az értéke. -
Lompos48
nagyúr
válasz
#90088192 #62190 üzenetére
...a hagyomanyos tapok miert nem jok az USB taplalasara, de ezek alapjan az jott at, hogy nem elegge stabilak(nagy belso ellenallas),...
Ez a kijelentés teljes mértékben hamis. Egy hagyományos 7805-tel megépített táp simán "hozza" az USB feszültségspecifikációját: Vout=4.75...5.25V az Io 5.0mA...1.0A tartományban, Vi = 7V...20V mellett. Hogy a gyártók a kapcsolóüzemű táp mellett tették le a voksukat, annak méret/súly/anyag okai vannak.
-
törölt tag
válasz
Kernel #62179 üzenetére
Nagyon szepen koszonom
Akkor ha jol ertelmezem az optocsatolo, a primer oldalon attetelesen befolyasolja az aramerosseget, igy szabalyozza a szekunder kimenofeszultseget, vagyis ahogy irtad aranyosan negativan visszacsatolja a szekunder feszt a primer oldalon a szabalyzoelemre galvanikus levalasztassal.
Azt nem ertettem, hogy a hagyomanyos tapok miert nem jok az USB taplalasara, de ezek alapjan az jott at, hogy nem elegge stabilak(nagy belso ellenallas), igy viszont tulajdonkeppen a szekunder oldal impedaniciajat valtoztatjuk, terhelestol fuggoen.Koszi megegyszer
-
Kernel
nagyúr
válasz
Miertvansote #62188 üzenetére
Gyújtásnak nincs köze a feszültségszabályzóhoz, egy autóban sem. Meg itt sem, ahol a generátorban van egy külön gyújtótekercs, egy másik a világításhoz, harmadik a töltőtekercs:
De ezt te tudod, hogy pontosan milyen verzió, van többféle rajz is a neten. Fenti ismertetőjele a Graetz-hidas megoldás, ami a töltőtekercs feszültségét egyenirányítja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Miertvansote #62185 üzenetére
Sok a halott link, de azért maradt is pár. Nem néztem végig, csak amivel hirtelen összetalálkoztam:
Forrás: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1564.html
Ami a lényeg, hogy ennél a generátorban van egy külön tekercs az állórészen, ami a töltésre szolgál, ezt egyenirányítani kell, majd az akkura kapcsolja egy tirisztor. A forgórész permanens mágnes.
Ha az akku feszültsége a kívántnál feljebb szaladt, akkor a következő hullámnál már nem tud gyújtani a tirisztor, így valósul meg a töltésszabályzás. Azért kell így trükközni, mert ha a tirisztor egyszer már begyújtott, nem szakítható meg az áramkör, csak a legközelebbi nullátmenetnél.
De ha jól látom, van olyan generátor, ahol a tekercs egyik vége testelt, ez táplálja a hátsó lámpát is, meg a töltést is, annál viszont nem lehet Graetz-hídat bekötni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes megoldás: [tisztabban_duborog_a_basszus_egy_kis_matematikatol]
-
Miertvansote
tag
Hellotok!
Remélem, jó helyen járok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Simson motorhoz szeretnék készíteni egy 12V-os feszültségszabályzót, de nem találok hozzá kapcsolási rajzot. A hobbi elektronikán már körülnéztem, de olyan régiek a csatolt fájlok, hogy már nem aktuálisak, nem lehet elérni az oldalakat.
Köszönöm előre is a segítségeteket.
-
-
Kernel
nagyúr
Célnak megfelel, néha beszámolnak hibás példányról is, de azt kicserélik:
https://prohardver.hu/tema/re_brogyi_ctek_akkumlator_tolto_es_masolatai/friss.html
-
-
Kernel
nagyúr
Ilyen egyszerű töltőket manapság leginkább multiméterrel együtt lehet használni, tehát felügyelet mellett.
De ahhoz az akku feszültségét kell figyelni, nem a töltőt, aminek terheletlenül felszalad a feszültsége, ez természetes. A részben áramgenerátoros jelleg velejárója.
A hullámzás pedig becsapja a multimétert, de ez nem AC, az áramirány nem változik:
Ami kockázatosabb lehet, nagyon túlmerült akkunak nagyon megnő a belső ellenállása, ezért nem terhel rá a töltőre, nem is pufferel, ezért ilyenkor kerülendő az alkalmazása szerintem.
Amikor majdnem beindul az autó, csak egy kicsi hiányozna, akkor elő lehet kapni egy ilyet is szükséghelyzetben, 10-20 perc töltés elég lehet az induláshoz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#90088192 #62176 üzenetére
Egyszerűen kell valami, ami a kimenőfeszültség függvényében visszaszabályoz a hálózati oldalra. Mivel a két oldalt el is kell szigetelni egymástól, egy optocsatoló lesz a közvetítő. Egyébként nem lenne rá szükség, amikor nem követelmény az elválasztás.
A stabilizálást lényegileg nem az végzi, hanem egyszerűbb esetben Zener-dóda (kevésbé pontos és kevésbé stabil):
Vagy az általánosan elterjedt TL431 a legkorrektebb:
A negatív visszacsatolásnak van más módja is, amikor egy külön leválasztott tekercs kerül a trafóra, azt egyenirányítva, de az nem teljesen ugyanaz, mint a kimenőfeszültség. Ezért nincs értelme megspórolni egy optocsatolót. Régi TV-kben is voltak ilyen megoldások, amikor az optocsatoló még ritkább volt. De ott mindig van terhelés is a tápegységen, nincs üresjárás, csak amikor már elromlott valami.
(#62178) kuyarashi
Nem tudom, tesztelte-e valaki, hasonló vékony gagyit láttam, aminek apró trafója 500 mA-t sem bírt leadni, nemhogy 1 A-t. Meg a szokásos kis dióda, kis kondi stb., komolytalan.
-
darvinya
titán
Erről DC 5V-os tápról jutott eszembe, hogy amit rendeltem DC 5V/3A-est meg kellene nézni mi van benne.
Mivel most nem jó fényképezőgép a csere telon, így képet nem tudok berakni.
Szóval szét kapva belül egy USB-vel ellátott panel van, SD6830 és 817C egységgel. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
kuyarashi #62167 üzenetére
Pedig azt feltételeztem, hogy a túloldalon van SMD optocsatoló is, mert anélkül semmit nem ér, legalábbis USB-célra így képtelenség 5 V stabil feszültséget biztosítani.
Optocsatoló nélküli dugasztápok a régi telefonokhoz voltak, terhelés függvényében tág határok között változó feszültséggel, ami a Ni-MH akku töltőáramához jó volt.
De amikor már 5 V-ot kell stabilizálni, ahhoz optocsatoló kell.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Kernel #62163 üzenetére
Köszi. A nyák másik oldalán nincs alkatrész... Egyébként konkrétan ehhez a Xiaomi wifi extenderhez volna erre szükségem.
pjen:
Köszi neked is. -
terapeuta007
aktív tag
válasz
gagyilovag #62164 üzenetére
forraszto gyanta a neve... de lehet vmi kemenyebbet használ.
van belole korroziv és nem...meg lehet még sok szer amivel forrasztás elott tisztitjak a feluletet
(vannak durván savas lugos folyadékok elképzelhető ilyen nagyon durva cucc paszta formaban is bár ezeket csak kemenyforrasztashoz szokták használni (450c° folott)és itt egyebkent se segitene mert egyszeruen a mezei ónos forrasz nem tapad arra az otvozetre amiket az akkuknal használnak.(a fémek kozt nincs diffuzio, max adhézios kotes a feluleti erdesseg miatt de az keves)azokat csak ponthegeszteni lehet.
(és maga a gyanta is belefolyik a feluleti egyenletlensegekbe és magára a gyantára is tud tapadni az ón.és ez a baj akku forrasztasnal hogy ott csak a gyanta fogja...normalis esetben a fémre is tapad de itt nem..
de gyakorlatban persze nem szarakodunk nem ijedünk meg mert meglehet azt csinálni a teendők a kovetkezők:
- vedd elo a legdurvabb csiszolovásznad és erőszakold meg a feluletet vele majd ezt finom csiszolovaszonnal is ismételd meg.
-ezutan torold meg alaposan esetleg higito/alkohol zsir meg egyéb szenny. ellen
-majd mehet rá az ón (ha nem olyan forraszod van amiben alapbol van gyanta akkor rakj rá manuálisan egy kicsit.probald minel nagyobb feluleten csinalni.ha csiszolas nelkul csinalod akkor ha meg is fogja a legkisebb rázkodasra is leszakad és akkor lesz anyázás.
annak ellenére hogy diffuzio nincs a fémek kozt (pár mikron vastagságu ötvözött réteg nem jön létre)
jol tapad mert a csiszolás miatt van mibe kapszkodnia az ónnak bőven.most látom kernel is válaszolt kozben. de mindegy
-
Kernel
nagyúr
válasz
gagyilovag #62164 üzenetére
Van éppen forrasztózsír, de ez sem különb, mint a gyanta, viszont panelról sokkal rosszabb lemosni, rosszul oldja az alkohol.
Amellett mindegy is, mert a gyanta is tökéletes, nem ezen múlik. Előzetes reszeléssel, csiszolással könnyebben forrasztható, de fontos a megfelelő teljesítményű páka is, amivel gyorsan lehet / kell dolgozni, hogy az akkunak ne legyen ideje átmelegedni.
Ami talán fokozhatja a hatékonyságot, a savas folyasztószer, vagy azt tartalmazó ón. Ennek van egy érdekes sercegése is forrasztás közben. Vasat / rugót is lehet vele forrasztani, többé-kevésbé. Ez viszont nem használható elektronikához, átvezetést képez a panelon, hacsak nem mossák le jó alaposan.
-
gagyilovag
aktív tag
Sziasztok!
Láttam youtube videón,hogy valami gyanta szerűséggel lekenik a 18650 akku érintkezőjét,és utána simán megáll rajta a forrasztás!
Milyen anyag az?
Mi a neve?
.
A kollégámnak is van valami hasonló,(kapott valakitől egy kicsit),Az neki is bejött,de ő sem tudja,hogy mi a neve. -
Kernel
nagyúr
válasz
kuyarashi #62159 üzenetére
Ha a túloldalon nincs TL431 (a pontos stabilizálás érdekében), helyette csak Zener-dióda van, akkor eleve komolytalan. Valamint normálisabb dióda a szekunderen, mert az a kis üvegdióda kevés oda.
De egyébként sem néz ki 1 A-osnak, trafó is kicsi, szűrőkapacitás kevés, főleg a kimeneti oldalon.
(#62160) darvinya
eBay-topikban is szokták emlegetni, én is kaptam feleslegesen egy pákához, ami eleve EU-dugós volt. Védőföld nincs átkötve, bizonytalan belső érintkezések stb.
-
kuyarashi
őstag
válasz
darvinya #62160 üzenetére
Kemény. Nekem ilyen (UK-EU átalakítót) küldtek egy külső HDD ház adapteréhez.
Még bedugni sem lehet -a nagy méretű, szögletes profilja miatt- a magyar aljzatok 99.9%-ba. -szerencsére!Belsejében semmi nincs. (Bár nem tudom mi kellene oda... Mondjuk egy marék 500-as szóba jöhetne)
-
darvinya
titán
Kaptam android box tápjához (feleslegesen) egy ilyen adaptert.
Hát egy rakás sz…
Erre még 1A-t sem engednék, mert minden alkatrész csak érintkezik belül kb 1mm-en.
Sőt nincs földelés átkötés.
Arról nem szólva, hogy belső érintkezőket fordítva rakták be. -
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Rendeltem 2 db kínai USB töltőt (nyugi, nem telefonhoz), persze a belsejük eltérő és nem is túl meggyőző. Szakavatott fórumozóktól kérdezem, hogy ránézésre vállalhatóak-e, vagy cseréljek-e rajtuk egy-egy alkatrészt, vagy jobb helyük van a kukában, stb.
Előre is köszi.
Teljesítménye (matrica szerint):
Model: HS-313 <IC>
Input: 100-240V, 50/60Hz, 0.1A
output: 5.0V DC, 1A -
Ilyesmi nagy kijelzős stoppert hogyan tudok készíteni? Mi a trükkje ennek a (relatív) nagyméretű kijelző egyenletes megvilágításának?
Vagy "egyszerűbb", ha veszek egy ilyent, és megpróbálom saját kézbe venni a kijelző vezérlését? -
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #62154 üzenetére
Pontosan 100 Hz, kétutas egyenirányítással, valószínűleg az is jobb, mint a sima DC. De tirisztoros szabályzóval meredekebb áramimpulzusok jönnek létre, ezért sem eldobandók a régi, tirisztoros töltők, illetve gyártanak is ilyen, komolyabb töltőket.
Ez viszont még csak töltés, tehát csak egy irányba folyik az áram. De sokan arra esküsznek, vagy írnak le tapasztalatokat, hogy változó áramirányú impulzusokkal lehet igazán jó eredményeket elérni, tehát töltés-kisütés váltakozásával.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #62151 üzenetére
Lényegtelen, 3,7 V a névleges feszültség.
Battery: 1 x AAA (not included)
Operating Voltage: DC = 3.7V
Start Voltage: DC = 3.7VEleve értelmetlen, miután az AAA jelzést elemre vagy akkura alkalmazzák (1,5 / 1,2 V). Nekem is van egy ilyen, formára ugyanaz:
Battery Type: AAA
Working Voltage: 1.8V - 3VCsak a lámpa nem törődik a definícióval, mert 1,2 V akkuról is világít, méghozzá meglepően vakít, más hasonló lámpához képest. Li-ionnal nem próbáltam, nincs 10440 akkum.
(#62150) Czimby
Nem arra gondoltam, az mellékes, hanem 5.1 orosz verzió, vagy talán csak oroszra kell állítani.
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Még úton van, de azért rákérdezek, hátha valaki képben van.
EZEK az AAA akkus zseblámpák nem mennének el 10440-.es Li akkuról? DC 3.7V-ot ír a leírás, de ugye terhelés alatt a full 4,2 kicsit kevesebb. Vagy kéne bele némi áramkorlát módosítás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest