Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Videós, mozgóképes topik
- Projektor topic
- Androidos fejegységek
- 3D nyomtatás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos tablet topic
- Amazon Fire TV stick/box
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz DrojDtroll #80174 üzenetére
Milyen jellegű a zaj, biztosan a tápforrásból származik?
Tesztelés céljából az erősítő bemeneteit rövidre lehet zárni (pl. 1-1 "zárlatosított" RCA dugóval). Hangerőt feltekerve, zajt meghallgatva.
Az erősítő állítólag 5 W / 1,5 W tápforrást igényel, teljesítménye 2x 210 mW. Kivezérlés nélkül valószínűleg 5V és 200-300 mA árammal tesztelhető lenne, pl. egy akku és egy 7805 stab. IC segítségével, rövid időre.
Ha kiderül, hogy nem a táp okozza a zajt, akkor felesleges ilyen irányba lépni. Földhurokra is érdemes gondolni, noha ilyet egy hálózat irányába földeletlen tápegység nem okoz. Hacsak szélsőséges esetben a zavarszűrő-kapacitás árama nem szól bele, amelyik a primer-szekunder között van jelen, illetve lehet.
Meg ezt egyébként sem úgy értem, hogy az erősítő önmagában (úgy még nem lehet hurok), hanem a rendszer egészét tekintve kialakuló hurok.
-
tordaitibi
veterán
-
PHM
addikt
Próbálkozhatsz lineáris stabilizátorral: [link]
Ennek hátránya, hogy 3A-es táp javasolt elé, és a fölös feszültséget elfűti, ami akár
15-20W is lehet, ezért nagy hűtőbordát igényel, + néhány + alkatrészt.
Ez elé inkább egy 6...9V 3A-es trafó, graetz, + combos pufferkondi kellene.
Vagy step-down konverterrel: [link]
2A felett már erre is kell némi hűtés, + nincs arra garancia, hogy nem zajos, amit
utólagos szűréssel lehet ugyan csökkenteni, de azt az eredeti táppal is megteheted.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mezis
félisten
-
Janos250
őstag
válasz DrojDtroll #73846 üzenetére
De a V1-ben is meg tudod csináltatni, de azok régebben nagyon megkérték az árát. Most nem tudom milyen árakon dolgoznak.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
Én a kínai JLCPCB-t kedvelem, írom azoknak is, akik szintén PCB gyártáson töprengenek. Van saját szerkesztő bőséges (bár ellenőrizendő) könyvtárral, de Eagle könyvtárat is bele lehet vinni.
Régebben Eagle-ben szerkesztettem, a JLCPCB-n részletesen le volt írva az is, hogy, milyen fájlokat csináljon, aki az Eagle-t kedveli. Azóta áttértem a saját szerkesztőjükre. Nem mindig logikus, de azért elég jó.
Nemrég rendeltem 80*100-as panelokat, 10 db. került 10.60 dollárba, + a szállítás 7.55 dollár.
Két nap alatt legyártották úgy, hogy neten követhető volt folyamatosan, hogy hol tart a gyártás.
Aztán néhány hétig jött a postánAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
http://www.unipcb.hu
Erről az egy magyar cégről tudok, de nincs róluk tapasztalatom. -
PHM
addikt
Ha nem sürgős: [link]
Innen rendeltünk nyákot, az SMD alkatrészek beültetésével együtt.
Kis méretben 10 db-ot gyártanak minimum.
Ez idáig nem volt rájuk panasz, a hazai rendeléssel ellentétben.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mezis
félisten
válasz DrojDtroll #72025 üzenetére
Üdv.!
Nem biztos, hogy a tápegység szedi össze a zavart. Elektromágneses hullám is keletkezik a villany kapcsolásakor és azt akár a soros kábel mint antenna is begyűjtheti. Próbálj másik kábelt, árnyékoltat. (Gondolom a védőföld rendben van.)
mezis
-
darvinya
titán
válasz DrojDtroll #72025 üzenetére
Sajnos az újabb gépeken nincs valódi soros port, ami valójában USB átalakító, de legolcsóbb kivitelű.
Emiatt legkisebb hálózat ingadozás kihat rá.
Egész rendszert leválasztó trafóval kellene üzemeltetni, s nem hatna rá hálózat.
Vagy régi sz.gép amin még valódi soros/párhuzamos port van.
Pont emiatt nem selejtezem le öreg IBM M50 gépet.
Ennél semmi nem hatott ki soros port-ra, pedig öreg összetákolt hálózatról üzemelt, s RS232 port flash közben sok hálózat zavaró gép indult be vagy kapcsolt le.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
mezis
félisten
válasz DrojDtroll #68868 üzenetére
Villámcsapás biztosan, annál lényegesen kisebb feszültségből lehet "kúszó" áram.
mezis
-
Teasüti
nagyúr
válasz DrojDtroll #64755 üzenetére
Kopik a csapágy max.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #63807 üzenetére
Kommutátoros DC-motor és PWM-szabályzó, paraméterek is hasonlók, ilyen szempontból nem látni összeférhetetlenséget.
(#63813) weiss
Látatlanban nem tudom, de volt már olyan, hogy egyszerűen szikével rövidebbre vágtam a külső szigetelést, amikor túl hosszú volt egy adott multiméterhez és máris belement.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #63736 üzenetére
Emiatt nem érdemes kidobni, magam részéről a felesleges kondicserék híve sem vagyok, de egy öreg tápnál azért nem lennék nyugodt, míg nem ellenőriztem legalább a kritikus pozíciókat.
Ezek a kimeneti, nagyáramú terhelésnek kitett kondik, primeroldalon a bázisköri / környéki kisebb kondik.
A nagy főpuffer hibája nem szokott halálos következményekkel járni, de méréssel ellenőrizhető, készenléti tápkör pedig itt nem jön szóba, mert nincs.
Az ellenőrzés másik, illetve további módja, terhelés alatt a hullámosság (maradék kapcsolófrekvencia) megfigyelése oszcilloszkóppal.
Érdekes egyébként, régebben egy TV-szerelők által látogatott fórumon került szóba PC tápfelújítás kérdése. Valaki olyan félősen / leugatósan állt hozzá, hogy ezen a téren márpedig tilos kockáztatni az adatokat stb., feltétlenül új tápot kell venni, mert az a biztos.
Ez már azért is vicc, mert új táp is lepusztulhat, ha olyat fog ki valaki, hiszen volt már ilyen.
Az meg, hogy valaki állítólagos szakember létére (aki kapcsolóüzemű tápokkal napi szinten foglalkozik), ilyen szinten áll hozzá, az számomra komolytalan. De ez külön téma lenne, hogy TV-szerelő fórumokon milyen szintű elszólások akadnak néha, amit persze a valódi szakemberek ne vegyenek magukra, de vannak azért szégyenletes dolgok.
Amellett természetesen forrasztások ellenőrzése, kritikus pontok átforrasztása is alap dolog.
Amikor új tápot vettem, azt is átnéztem. Ha használtat állítottam üzembe, azt is. Sőt, én jobban megbízom egy általam rendbe tett példányban, mint vakon egy újban.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #63732 üzenetére
Ez mindenre igaz Murphy extrapolálásával.
-
mezis
félisten
válasz DrojDtroll #63732 üzenetére
Egy teljesen új, alkatrész kevésbé megbízható, mint egy "középkorú" ("Fürdőkád-görbe", bár én még U-görbének tanultam).
Füst és tűzjelző csökkentheti a félelmedet.
mezis
-
mezis
félisten
válasz DrojDtroll #63729 üzenetére
Kifújod a port belőlük, ha látsz púposodó, inkontinenciával küzdő elkót, azokat cseréled, egyébként majd a többit majd akkor, ha már valamilyen működési rendellenességet tapasztalsz.
mezis
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #63729 üzenetére
Ha "szépen működik" miért?
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #63638 üzenetére
Talán nem véletlenül néz ki másképp az egyik. Lehet, hogy szemre megtévesztő a kötés, miközben valójában sorosan van egy dióda, ami nem engedi a visszirányú rátöltést. Alábbi doksiban soronként ajánlanak egy leválasztó diódát, tehát így nem csak az áramkörből esetleg visszafolyó áramot zárja ki, hanem még azt is, hogy a gyengébb sorra rátöltsön az erősebb:
Amellett itt szerepelnek azok a párhuzamos diódák is, amit előbb említettem.
Forrás: http://www.tadiranbatteries.de/pdf/Technical-Brochure-LTC-Batteries.pdf
(#63637) sanyie70
Itt is vannak Darlingtonok.
Annyiból kellemetlen a helyzet, hogy az erősítő átkapcsolható táppal működik:
8 Ω --> 104 V
4 Ω --> 78 VHa esetleg 220 V-ra készült, akkor még ennél is feljebb megy. Így 100 V-os tranzisztorok nem jók hozzá, ezért használnak 140 V-os példányokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #63633 üzenetére
Amikor a leggyengébb cella lemerül, átfordulna rajta a feszültség (mintha megszakadna lényegében), emiatt a másik két cellában maradó energia sem használható ki. Diódával is átfordul ugyan, de az legalább 0,7 V körül behatárol.
Ennek viszont úgy lenne értelme, hogy mindegyik cellára diódát tenni, egyébként honnan lehet tudni, hogy melyik fog először lepusztulni?
Meg itt hangsúlyozottan elemről van szó, gondolom (amit nem kell védeni túlmerítés ellen), tehát nem akku.
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
válasz DrojDtroll #63633 üzenetére
polaritás védelem? ha rossz irányba dugod be, ne robbanjon fel. de ez csak tipp.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
moha21
veterán
válasz DrojDtroll #62193 üzenetére
Ez így oké, de hogy pontosan miért alakultak ki ezek az értékek. a 110V miért 110 és miért nem 100 lett. a 220 miért 220 lett miért nem 200?
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Ribi
nagyúr
válasz DrojDtroll #59427 üzenetére
Ahogy írták az RC tagot inkább a V+-ra kellene kötni, ahogy a doksiban is van, de a 2.2k helyett valami kisebbel. Így csak szűri a saját kimenő jelét.
-
And
veterán
válasz DrojDtroll #59424 üzenetére
A milli kevés, a mega pedig kicsit sok lenne, szóval sima Hz lesz az (?). Egyébként egy ilyen TSOP-xx nem egy szimpla detektor, hanem demodulátor, ami kifejezetten IR-távkapcsolók jelének fogadására, az adott frekvenciájú vivőre (a típusszám utolsó két számjegye a vivő értékére utal) ültetett jel vételére van kitalálva. Mi is ilyen célra használjuk mikrokontrollerhez. Tehát egy adott - nem a megadott vivőfrekvencia környezetében - villogó akármilyen forrás detektálására abszolút nem való.
@59421 Kernel: Igaz, én is láttam olyan célú felhasználást, melynél csak egy indikátor led meghajtása volt a cél, vagy az IR-távkapcsolós működtetés annak kódjától függetlenül. -
DrojDtroll
veterán
válasz DrojDtroll #59422 üzenetére
van egy infra labdánk ami 1200mhz-en villog.
több ilyen szenzorral kellene detektálni hogy merre helyezkedik el ez a labda.
-
And
veterán
válasz DrojDtroll #59412 üzenetére
Szerintem a legjobb, ha ezt a komplett RC-tagot elhagyod. Legalábbis a kimeneti jelben szvsz. abszolút semmi szükség nincs rá, mivel túlságosan nagy az időállandója, így az eredetileg szép demodulált négyszögjelet csak 'lekerekíti'. A tápágba lehet ilyen RC-t tenni, bár utóbbi esetben is opcionális, és jóval kisebb soros ellenállást szokás oda tenni. Sok ilyen TSOP-t vagy azzal kompatibilis IR-demodulátort használtunk már, sosem volt érezhető egy ilyen RC-tag hiánya, simán megspórolható.
-
darvinya
titán
válasz DrojDtroll #59414 üzenetére
Nem.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
válasz DrojDtroll #59412 üzenetére
4.7uF/10V min.
-
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #58420 üzenetére
Pl Digikey
Kinezed a tipust, itt eleg jo kersojuk van, az alapjan ebay/tme stb.
Viszont ezek a motorok nem tul izmosak, ennel kisebbeket altalaban jarmu muszerfalakban hasznalnak a mutatok mozgatasara. Van olyan aprobb tipus is, amit kozvetlenul a mikrokontroller kimeneterol meg lehet hajtani. -
gyenesmartin
őstag
válasz DrojDtroll #58232 üzenetére
Igen lehet pcb-t is tervezni.
-
gyenesmartin
őstag
válasz DrojDtroll #58225 üzenetére
Frinzingben is alapból benne van.
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #58227 üzenetére
Ubuntun, ha jól emlékszem, benne van a repoban. Használd azt!
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #58225 üzenetére
Három?
Válts Eagle-re, akkor nem kell megcsinálni, ha jól tudom azt le lehet tölteni. Jobb is az![ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #58223 üzenetére
Nem tudom, mi az az arduino mega, de nem két tüskesor?
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #58216 üzenetére
Van nagyon sokféle, pl. az lm1117-nem is van 3.3V-os változata.
(#58214) DrojDtroll
Nem, azok általában nem kompatibilisek. Meggyel újra, nem egy nagy dolog. Vagy sok kell?[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #57818 üzenetére
Meg kellene mérni a teljes áramfelvételt, de 18650 cellákban érdemes gondolkodni, soros kapcsolásban, szükség szerint step down konverzióval, cellavédelemmel. Utóbbi a soros kapcsolás miatt kellene.
-
DrojDtroll
veterán
erre valaki?
-
tordaitibi
veterán
Próbálnám visszafelé megközelíteni,
pár perces tesztbe mérném az átlagos áramfelvételt, ebből már könnyen ki lehet számolni a kapacitást. -
Snowy_owl
őstag
Tartozik a felsoroltakhoz még egy motorvezérlő is?
régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #57593 üzenetére
Visszavonom. Valójában azt írja, hogy tudd 4.5V-ból 3.3V-ot csinálni. Akkor meg 5-ből biztos tud 3.8-at. Az meg jó.
-
gyenesmartin
őstag
válasz DrojDtroll #57601 üzenetére
Azért ez majdnem a kétszerese a rászánt összegnek. Megrendeltem belőle a 250g-sat, ha beválik és elfogy akkor jöhet a fél kilós.
-
Kernel
nagyúr
Még a teljesebb kép kedvéért, ilyenkor azt lehet tapasztalni, hogy hiába tekered maximumra a trimmert, 5 V betáp esetén lead mondjuk 4 V-ot, de az sem stabil, hanem kismértékben terhelésfüggő.
Mivel azonban a szerkezet akkuról működik (tehát 4,2 V alatti feszültségről is), ez önmagában nem zárná ki a működést.
-
Kernel
nagyúr
Volt róla szó, a mára elavult LM2596 emitterkövető kimenetű, ami eleve garantál bizonyos esést. Gyári ajánlás a 3 V többlet, ami a gyakorlatban lehet ugyan kevesebb, de igen határeset, főleg nagyobb áramigénynél.
Vannak már FET-kapcsolós konverterek, mint amit a másik topikban is ajánlottak közben.
Létezik még annak dióda nélküli változata is (integrált szinkron egyenirányítós).
-
Ribi
nagyúr
Megy 5V-ról, de nem tud 5V-ról neked 4Vot generálni.
Vagyis ahol nézem kb 1.1-1.2V esése van legalább, ami nálad pont határeset. (példában 4.75V javasolt 3.3V-hoz)
Viszont nagyobb áramnál az USB kábelen keresztül a fesz leeshet 4.8V-ra(vagy még lentebb), onnan lesik 1.2V-ot akko 3.6V már lehet kevés. De lehet még ott is működik. LDO vezérlőknek kb. 0.6V esés elég, egyes típusokhoz még kevesebb is.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Még lennebb azt is írja, hogy: "Az áramkör un. Step-Down konverter azaz lefelé konvertáló típus így a bemeneti feszültségnek minimum 3V-tal magasabbnak kell lenni mint a kimeneti feszültségnek."
-
Barret001
addikt
-
Barret001
addikt
válasz DrojDtroll #57566 üzenetére
Step down konverter kell neked.Beállítod mondjuk 3,8V-ra,és kész.Vagy amennyit enged 4,2V-ig.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz DrojDtroll #57548 üzenetére
A blitzwolf két oldalról dugdosós csatija egy hangyf@sznyit nagyobb, az jó szokott lenni még, a kopott usb be.
Ebayes topicba van róla info."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
darvinya
titán
válasz DrojDtroll #57548 üzenetére
Samsung telok töltőjénék microUSB dugó szokott a tüskéi elgörbülni befelé.
Emiatt csak erős nyomásra tud elég mélyen bemenni, hogy görbült tüske éríntkezzen.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
PHM
addikt
válasz DrojDtroll #57545 üzenetére
Ez esetben marad az USB aljzat vizsgálata.
Lehet, hogy csak elengedett valamelyik láb forrasztása.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
darvinya
titán
válasz DrojDtroll #57543 üzenetére
Attól függ mi a jelenségben jön ki, hogy USB aljzat hibás.
-
PHM
addikt
válasz DrojDtroll #57543 üzenetére
Először az USB kábel hibáját érdemes kizárni.
(Másik, biztosan jó kábel próbájával.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Hujikolp
őstag
válasz DrojDtroll #57351 üzenetére
Budapesten szerintem a legolcsóbb a lomex. Esetleg sos electronic, vagy hestore.Hu
-
Hujikolp
őstag
válasz DrojDtroll #57348 üzenetére
Én vonalzó mellett sniccerrel többszőr jól erősen átkarcolnám, majd utána az éles asztal sarkához tenném a levágandó részt, s az egészet egyszerre letörném. Nekem eddig bevált
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #57146 üzenetére
Miért nem teszel ide egy fényképet róla? Több szem, többet lát alapon.
-
sketchifun
senior tag
válasz DrojDtroll #57143 üzenetére
A látható oldalán vannak olyan furatok, amiben láthatóan nincs alkatrész, de forrfelület van. Más tippem így hirtelen nincs.
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #57139 üzenetére
Csak az elko volt valamennyire hülyeség, a többi jogos kérdés, nem mindenki alkatrészes szaki!
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #57127 üzenetére
Ha van rá lehetőség inkább fólia kondi. Ha az nem megy, akkor jó a kerámia, ha lehet NP0.
-
mezis
félisten
-
DrojDtroll
veterán
válasz DrojDtroll #57124 üzenetére
kerámia vagy elektrolit kondi kell egy felüláteresztő szűrűbe?
vagy ennek semmi fontossága nincs ebben az esetben?
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #57031 üzenetére
Nem, ha fordítva kötöd, általában nem működik rendesen. Figyelj oda a megfelelő lezárásra is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz DrojDtroll #56811 üzenetére
Akkor ott egy AD bemenetre megy rá, gondolom. Abban az esetben:
Kell egy soros kondi, annak a 'kimenete' után az AD bemenet és a föld közé meg egy ellenállás. Ha az ellenállást 130kOhm-ra választod, akkor 1nF-os kondival az jön ki, amit szeretnél. [link]
Ha IO lábra megy rá akkor kellene tudni, hogy a felhúzó / lehúzó ellenállások stb. hogyan vannak kialakítva, mire van beállítva a láb.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz DrojDtroll #56807 üzenetére
Mire dolgozik rá a tranyó? Kell ott lennie valamilyen munka ellenállásnak, annak az ismeretében ki lehet számolni egy oda kellő soros kondenzátort.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
VIPowER
őstag
válasz DrojDtroll #56727 üzenetére
Nekem 2003 óta van ilyen tápom : [link], a 360-as. Rosszalkodott, azt hittem kondenzátor baja van, kicseréltem mindet, de tovább rosszalkodott, és a hibája egyetlen elöregedett forrasztás volt, na nem mintha nem fért volna rá az újrakondizás. Ettől függetlenül teheted amit mondtak, cseréld mindet.
-
mezis
félisten
válasz DrojDtroll #56717 üzenetére
"...a javítást a kondik cseréjével érdemes kezdni?"
Nem.
Mérő műszer(ek) beszerzésével: Multimeter, ESR meter.[ Szerkesztve ]
mezis
-
Gergosz2
veterán
válasz DrojDtroll #56717 üzenetére
Ha kellően régi a táp akkor nyugodtan cserélheted az összeset. Amúgy lehet kapni ESR mérőket, azzal elég hamar ki lehet szúrni a rossz/ nagyon öregedő kondikat.
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
Barret001
addikt
válasz DrojDtroll #56711 üzenetére
Nem feltétlenül,a zárlatos kondi sok más alkatrészt is magával tud vinni...
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #56588 üzenetére
Párhuzamosan, ahogy a többi is van.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #56586 üzenetére
Ha belefér és rá tudod kötni párhuzamosan, akkor igen. Vagy a meglévőket is lehet nagyobb kapacitásúra cserélni.
-
moha21
veterán
válasz DrojDtroll #56552 üzenetére
Ez semmit nem jelent, az öregedéstől kezdve a nem megfelelő kötésen át, akámilyen oka lehet. 1kW 230V effektiv feszültség mellett az felfele kerekítve is 4,5 A.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56405 üzenetére
A szkóp bemenete AC csatolású, a negatív átlag az 50% alatti kitöltésitényező miatt húzódik a negatív értékek felé. Mondjuk!
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #56311 üzenetére
Lehet bérelni is szkópot.
Amúgy felesleges lesz mindkettőt rákötni, mert meg fogod látni, hogy a két jel egymás inverze lesz, ha rákötsz egy rendesebb tárolós szkópot."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56349 üzenetére
Mint írtam: át lehet szabni. Itt van tanulmányozni: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56346 üzenetére
Nem tudom. Ahogy azt se, hogy mit "szólna" a bemenet a diódával is megmaradó -0.6...-0.7V-os maradék negatív jelhez.
Inkább nézz utána, hogy lehet opampos defferenciális erősítővel egy egyenfeszültségű jeleltolást megvalósítani. -
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56313 üzenetére
Minimális elektronikával a jel eltolható a pozitív polaritásba. A képen látható frekvencia sem olyan magas, hogy ez gond lehetne.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56311 üzenetére
A Saleae analizátoroknál azt írja, hogy: "Works with RS-232, 422/3, 485 directly"
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56309 üzenetére
Akkor valami soros protokollra szavaznék.
-
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #56301 üzenetére
Ennyire titkos a markaja? Veletlenul nem hazai fejlesztesu/gyartasu valami?
Csak amiatt kerdezem, mert lett volna egy melom, ahol iPad-re kellett volna a kamera mozgato/slider rendszert leprogramozni, es pl ahhoz megkaptam a teljes kommunikacios protokoll es utasitas dokumentaciot.
Ez egy hazai fejlesztesu, egyelore kis darabszamos gyartasu rendszer. -
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #56295 üzenetére
Oke, de tuti szetszedte mar valaki... vagy nem?
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #56195 üzenetére
Ha Ethernet kábel, akkor csavart érpár. Ha csavart érpár, akkor valami szimmetrikus dolog. Mindegy, hogy logikai analizátor, vagy szkóp, nem lesz egyszerű kigubancolni.
Nem lehetne szétszedni az eszközt, ami ezen a dróton kommunikál? Nem lehet a neten több adatot találni?Én próba képen rákötnék egy RS485 USB konvertert, és rádugnám a gépemre. Megnézném, mit mutat a terminál.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56288 üzenetére
Az bonyolult egy ügy. Elsősorban azt kellene felfedezni, hogy a kommunikáció egyáltalán periodikus-e. Ez megállapítható (esetleg) egy szkóp segítségével. Egyetlen periódusra szinkronizálva, egy dupla időbázisú szkóppal (delayed time base, ezek már bonyolult és drága cuccok) fel lehetne fedezni a jel összetételét.
A fotóból nem lehet tudni hol van a nulla szint. Ezért az sem tiszta, hogy a látott jel negatív éz pozitív határok között mozog vagy sem. A kép nem szinkronizált, egymásratevődő fázisok látszanak. Az sem derül ki, hogy a középen húzódó folytonos (?) vonal éppen a nulla szint, vagy egyéb. Egy digitális kommunikáció esetén ilyen "félfeszültségű" szint nem létezik. Igaz, léteznek protokollok (talán ilyen a V24 vagy RS232 változata), amik pozitív/negatív szintek között változó szinteket használnak, de köztes állapot ott sincsen.
Esetleg egyszerűbb lenne gyártót keresni, vagy valahol dokumentációt a kamerához, amiben benne lehet az információ.Úgy tűnik léteznek erre (is) kihegyezett analizátorok. Pl. ez.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56286 üzenetére
Látom. Mit szeretnél megtudni egy logikai analizátorral?
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56284 üzenetére
Melyik volt az?
-
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56275 üzenetére
Működik, de azt a jelet nem tudja/fogja analizálni, mert a logikai eleve 0/1-et jelent, tehát nincs közük egymáshoz.
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #56258 üzenetére
Nem kéne, hogy ártson neki, ha olyan nyomatékon dolgozik, amit elbír a motor, folyamatos üzemben. (Akkora az áram, amitől még nem melegszik túl a motor.)
Persze, az olcsó kínainál lehet gond a csapágyakkal...(#56255) Sokimm válasza tvamos (#56252) üzenetére
Szívesen! Majd megoldod akkor.[ Szerkesztve ]
-
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #56216 üzenetére
Megakadalyozza, hogy a mert aramkor es a gep kozott esetleg letrejovo potencial kulonbseg kart tegyen az usb vezerloben/alaplapban. Legtobb isolatorban plusszban meg tulfeszultseg vedelem is van.
Szoval a lenyeg, ha jot akarsz a gepednek, akkor ezen keresztul dugsz ra barmilyen meroeszkozt.[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #56206 üzenetére
Viszont nem is olyan jó dolgok.
Ha ilyet veszel, és a számítógépeddel akarod használni, szerintem vegyél egy USB isolatort is!
-
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #56210 üzenetére
A 6022BL-ben gyakorlatilag egy kulonallo Saleae logikai analizator van es a ket mod kozott egy kapcsoloval tudsz valasztani az eszkozon.
Szoval ha szkop, akkor a Hantek szkop software-et hasznalod, viszont ha analizator akkor melle ugyanugy felrakhatod a Saleae programjat es azzal nyustolod(ami joval tobbet tod mint a Hantek-e).Gyakorlatilag rajtad mulik, melyik verzio szimpatikusabb
Nekem amiatt tetszik, mert van mar annyi kulonallo eszkozom, hogy kaosz van csak ha keresgetni kell -
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #56207 üzenetére
Igy van, ugyanaz a 6022-es, csak amelyikben van logikai analizator az BL jelzesu.
De ez is 20k korul van szallitassal egyutt, amig amit linkeltem az ingyenes szallitassal 20k.[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
válasz DrojDtroll #56206 üzenetére
-
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #56199 üzenetére
Ha nagyon olcson akarod meguszni, akkor egy klon Saleae kompatibilis analizatort 2 ezerert mar megkapsz.[link]
Elvileg ezek mukodnek az eredeti Saleae progijaval(google dob ki kepet a softrol ha rakeresel).Nalam most otthonra tervben egy Hantek 622BL digitalis szkop+logikai analizator van tervben, ami ennyiert nem egy nagy osszeg.[link]
[ Szerkesztve ]
-
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #56195 üzenetére
Ezek alapjan csak tipp, de lehet 1 Wire. Legalabbis ha csak 1 szal van hasznalva kommuniaciora.
Aztan lehet valami egyedi implementacioja.
Nehez megmondani analog szkop keprol(szinte lehetetlen).
Egy logikai analizatorral vagy digitalis szkoppal (ami akar egybol ismeri is a protokollt), az adatcsomagokat is latni lehetne. -
nyogo83
senior tag
válasz DrojDtroll #56192 üzenetére
Szerintem errol a keprol nem fogja senki megmondani biztosra, hogy milyen kommunikacios protokoll amit mersz.
Ahhoz, hogy nagyjabol fel lehessen ismerni egy protokollt, vagy tarolos szkop, vagy meginkabb logikai analizator szukseges.
Mondjuk az is segitseg lenne, ha tudnank mit/hol mertel? -
Lompos48
nagyúr
válasz DrojDtroll #56089 üzenetére
Nem, hacsak nem katódsugaras. Annak lassan, de fáradhat a fűtőszála.
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #55651 üzenetére
Én inkrementális jeladót tennék + középállásba egy szenzort (pl. egy mikrokapcsolót)
-
tvamos
nagyúr
válasz DrojDtroll #55527 üzenetére
Ha a motor földdelő kapcsát rákötötted a hálózati védővezetőre, akkor nem szabad ilyen jelenséget tapasztalni. Ott valami gebasz van. Ellenőrizd le a földelés folytonosságát!
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #55523 üzenetére
Ha nincs rákötve a védőföld a motortestre, akkor lehet normális, kapacitív áram miatt jelezhet a fázisceruza. Akkor is, ha rendben van a szigetelés.
-
tordaitibi
veterán
válasz DrojDtroll #54787 üzenetére
5V/2A dugasztáp+ 2 darab 3-4A szilíciumdióda a pozitívval sorbakötve nyitóirányba, és az akku helyére beforrasztva a két vezeték polaritáshelyesen.
letesztelve több alkalommal, működik. -
PHM
addikt
válasz DrojDtroll #54270 üzenetére
Régebben motorosoknak árultak ilyet, talán még előfordul valahol.
Elemes, vezetékes cucc volt emlékeim szerint.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz DrojDtroll #54270 üzenetére
Miert?
Motorolanak van headsetje, ami hangra működik, nem gombnyomasra.Amugy vodafone red előfizetés.
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mac Mini M4 10/10 16GB 256SSD
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X9 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP15,6"FullHd,Core i5 6200,Világító billentyűzet,8-16GB RAM,SSD,Új akku,Új töltő,Szép állapot
- Apple iPhone 15 Pro 256 GB gyárilag független Black Titanium 2 év szavatosság garancia + üvegfólia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest