-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #39394 üzenetére
Ez csak max. 3bar nyomású, nagyon híg festéket tud csak kifújni.
Egy valódi kompresszor 20-60bar -os.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #39396 üzenetére
Mozognia kell, ez egy ilyen vibrációs cucc. Van egy vasmag, a hálózati 50 Hz rezgeti.
-
válasz
Kernel #39395 üzenetére
Hm, nekem engedi.
(Lehet azért, mert én tettem ki?)
Az 50Hz-es rezgésben lehet valami, mert a berregő hangot biztosan a tekercsen lévő "vas valami" adja ki. A rezgés útját egy rugó ellenében lehet szabályozni, és elméletileg ezzel lehet beállítani a szórást is.
Sajnos a ház műanyag, a tengely pedig acél, szóval melegíteni nem nagyon merem. Azt jól gondolom, hogy ennek a tengelynek ki-be kellene mozognia, és ez pumpálja a levegőt, aztán ennek következtében jönne ki a festék a tartályból?
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #39394 üzenetére
Ha fémből van (rajzból nem tudható), lehetne esetleg melegíteni, pákával például. A festékszóró 50 Hz-en rezgő szerkezet szokott lenni, ha beszáradt valahol, nem működik.
Egyébként a linket így nem engedi megnyitni (védett az oldal a külső linkelés ellen), de a "Paint spray guns" szekcióban megtaláltam.
-
Üdv mindenkinek!
Birtokomba került egy ilyen BOSCH Profi PSP 250 típusú festékszóró pisztoly. Van valakinek tapasztalata ilyen, vagy ehhez hasonló, de legalábbis ezen az elven működő festékszóróval?
A 260-as manualját találtam csak meg, de a működése ugyanaz, mind a 250-esé: egy tekercs "rángat" egy tengelyt, ami pumpáló mozgással kihozza a festéket a tartályból.
A gép el is indul, berreg, mint a fene, viszont nem hozza ki a tartályból az anyagot. Szétszedtem, a belseje rendben van, nincs égés, minden szép és jó, szerintem valami dugulás lesz a probléma oka.Kérdésem az lenne, hogy a manual 3. oldalán található 10-es alkatrész kiszerelésére van valami ötletetek? Próbáltam fogóval, csavarhúzóval, de nem akart megmozdulni egyáltalán. Most áztatom WD40-ben, hátha úgy megmozdul, ugyanis egy kicsit berozsdásodott. Érzésem szerint ez az alkatrész lenne felelős azért, hogy pumpálja a tartályban lévő anyagot, de így, hogy ez a bizonyos 10-es alkatrész beállt, nem valószínű, hogy bármit is csináljon...
Van valakinek tapasztalata / ötlete ezzel kapcsolatban?
-
internetezoo
senior tag
Sziasztok!
ZTE mobiltelefon:
Van 3 hálózati töltő (SonyEriccson:550, ZTE:700, utángyártott:800 mA kimenettel). Egyik se tölti, csak "Töltés"-t mutat. Van egy fényképezőgépi és szárító készülékhez 500mA illetve 1000mA kimeneti töltő és ezekkel valóban tölt.
Az USB-ről is tölti (500mA). Látszik, hogy csak 500,1000 mA (és tesztelve 2000mAs töltővel is) kimenetivel óhajt tölteni. Mi okozza, hol a hiba? Köszi. -
PHM
addikt
válasz
darvinya #39388 üzenetére
A stabilizátorhoz minél közelebb, akár a lábaira forrasztva
1-1 100 nanós kondival hidegítsd a bemenetet és a kimenetet is.
A kimenetre fölösleges akkora pufferelkót kötni, oda elég 10uF.
Az 1 mF-os kondit tedd az egyenirányítóhoz.
Mérj feszültséget a pufferelkón.
Ha az nincs legalább 12-13V, kicsi a trafód kimenő feszültsége.
Az is érdekes, hogy kis terhelésnél vajon mitől melegszik annyira a trafó. -
szoke12
őstag
Helló!
A 400-as Roveremben a jobb első ajtó központi zárja nem működik. Most szétszedtem, és gombnyomásra hallom, hogy valamit csinál, mert ugyanúgy kattog, mint a többi ajtó, de a gombot nem húzza le, és az ajtó nyitva marad. Ha rányitok, beriaszt, szóval a riasztó jó benne
Van valakinek ötlete, mi lehet a baj?
Minden más ajtót jól zár.
Előre is köszi! -
mezis
félisten
válasz
Salex1 #39377 üzenetére
Ellenőrizd a feszültség szabályozót. 14,5 V-nál nem lehet nagyobb magas motorfordulatszámon sem !
Milyen márkájú izzót használsz ?
(Én GE-Tungsram H7 MegLight Ultra-t használok. Ezzel 6000 - 7000 km-t tudok menni kb fél év. Egyszer volt egy márkajelzés nélküli, az fele addig sem bírta. Nálam a tompított mindíg világít amikor mozog az autó. Pirosnál sem kapcsolgatom.)
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #39383 üzenetére
Kisáramú alkalmazásnál a puffert hiába növeled, valószínűleg más okozza a brummot. 7809 esetében +3 vagyis 12 V bemenőfeszültség felett a stabilizátor kiszabályozza még a pufferen előálló hullámokat is, gyakorlatilag.
Sok más oka lehet a zajnak, trafó mágneses szórása például, vagy huzalozási problémák is. Általában a pufferről kell levenni az IC felé menő tápot, mert ha például az IC 2-es lábát közvetlenül a diódánál kötnéd be, a vezetékben haladó áramimpulzusok (amit a puffer generál), a vezeték ellenállásán keresztül becsatolódna a kimenő tápba. Tehát ez csak egy példa, a gyakorlatban akármi lehet, amit így fórumon keresztül lehetetlen kitalálni. Búgó hang jellege is lehet többféle, néha az is árulkodó.
Bizonyos esetben a puffer növelése még árthat is (nagyobb töltőimpulzusok, amit a vezeték antennaként kisugározhat, vagy egyéb úton csatolás jön létre a panelon), de ez is függ több körülménytől.
-
darvinya
titán
Nekem is egy fesz.stab-os gondom lenne.
E rajzot vettem alapul.Annyi eltérés van, hogy egy SMD egyenirányító van és 7809-et használok.
Kérdésem, hogy melyiknél tudnám a brummot lecsökkenteni?
Vagy az első rajznál a 7809 kimenetére 470uF helyett 1000uF-et(nincs több hely ez fér csak be) raknék?
Lehet egyáltalán így?(#39376) ThodEE
Én is így tudom, de tegnapi hibából kiindulva hátha.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Salex1 #39377 üzenetére
Több okból is teljesen irreális elképzelés egy 7812 alkalmazása (+3 vagyis legalább 15 V-ot igényelne a stabil működéshez, árama is igen kevés), de más hasonlóra sincs szükség. 12 V a fényszórónak kevés is lenne.
Akkufeszültséget kell megmérni, felpörgetett motornál. Alapjáraton lehet kicsit kevesebb, de kis gázadásra is már be kell állnia egy stabil végértékre, ami utána már nem növekszik. Ez a végérték autótól függően lehet eltérő pl. 13,8-14,4 V között. Ha ennél több, akkor nyomhatja kifelé az izzókat, ebben az esetben a feszültségszabályzót kell ellenőrizni, cserélni, ami a generátor gerjesztésének szabályzásával állítja be a töltőfeszültséget, vagyis a fedélzeti feszültséget.
-
atesss
addikt
válasz
kjani18 #39356 üzenetére
Ez tényleg egyszerű, köszi !
De pontosan mi alapján kell méretezni az ellenállást ?Bár időközben már megtaláltam a megfelelő kapcsolást: [link]
(Én a HR-ben vettem, de nekik ugye nincs olyan honlapjuk amin fent lehetne.)
Gyártó oldala, doksival: [link]
Jóval bonyolultabb, de legalább nem kell próbanyákkal szórakoznom.
És működik, fejhallgatóhoz tökéletes, de egy kaputelefon hangszóróját is megfelelő teljesítménnyel hajtotta meg. Ráadásul elmegy 5V-ról is (azt mondjuk még nem teszteltem mennyivel kisebb a max., torzítás nélkül kivehető hangerő így).Most ebből fogok venni még egyet, mert ez biztosan tudja amit kell.
De ha lesz egy kis időm, kipróbálom ezt az egyszerű kapcsolást is, kíváncsi vagyok. -
atesss
addikt
válasz
Salex1 #39377 üzenetére
Állítólag bizonyos autóknál (pl. Opel Astra/Corsa több típusa is) a fényszórók feszültségszabályozója közös, (és valahogy eléggé el is van rontva ha így működik...).
Így ha egy régi izzó mellé egy új kerül be a párba (és - állítólag - nem azonos az ellenállása egy újnak és egy már használtnak), az egyik izzó a névlegesnél jóval nagyobb feszültséget kap, így hamar kiég.
A megoldás állítólag az, hogy párban kell őket cserélni.Amúgy neked itt izzónként 50-60W-ot (4-5A) kellene leszabályoznod, ide egy sima 7812 nem elég.
Létezik 3A-es verzió is, de még az sem elég magában. Elvileg lehet kettőt párhuzamosan kötni, de még nem próbáltam.
De így viszont túl kicsi lenne a fényerőd, a bemenő mondjuk 13V-ból kb. 11-et csinálna az LDO.
Valami speciálisabb kellene, aminek 3A (6A) mellett is kicsi a drop feszültsége.
Ráadásul ezt a meglehetősen nagy eldisszipálandó teljesítményt le is kellene hűteni.
Szerintem ide simán egy LDO nem jó megoldás. -
Salex1
őstag
A kocsimban folyamatosan kiég a fényszóró izzó, idén már a 6-at rakom bele, felváltva jobb és bal oldalon. Ha beraknék egy 12V-os stabilizátort szerintetek megoldaná a problémát? Egy sima 7812 megfelel erre a célra?
-
darvinya
titán
Köszönöm minden fórumtársnak segítséget.
Ismét egy újabb projekt lett kivitelezve.
3 hibám volt ami így most javítva tökéletes, ebből 1 olyan amire senki nem gondolta ez ekkora befolyása lenne.
Ez pedig az elem(VARTA SuperLife szén-cink) ami kevés feszültsége miatt nem üzemelt rendesen.Már csak az előző projekt rejtélyt kellene megoldanom.(Q3-as)
Lehet hülyeség amire gondolok mint megoldása.
Így készítettem el.A fehér nyílnál van a Q10 s lába, előtte pedig Q5 csatlalozása.(fehér nyíl haladási irányt mutatja)
Itt lép be a teóriám.
Hogy hiába egy vezetőn vannak, de mivel előbb van a Q10 s lába mint a Q5 csatlakozás, Q3 felé.
Ezért a Q10 bezavar a jelútba. -
darvinya
titán
Sziasztok
Az előző témámhoz kérnék ismét egy kis segítséget/magyarázatot.
A rajz itt található [ (#39357) darvinya ]A moduláló a MN3007 ezt vezérli a MN3101.
MN3101 vezérlését a Rate és Depth befolyásolja.De miként megy végbe?
Köszönöm
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #39370 üzenetére
Csodák nincsenek. Ha C33-on még van jel, akkor, ha nem hibás
egyik alkatrész sem, JK2-n is kell jelnek lennie.
Ha csak fel nem cserélted az R61-R62-t.
Szerintem ennél azért egyszerűbb áramkörökkel kellene kezdeni,
s közben nem ártana az elméleti alapokat is kicsit megerősíteni. -
Garada
őstag
Üdv mindenkinek friss ember vagyok itt a topicban és nagyon örülök hogy rátaláltam
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #39366 üzenetére
JK2-re C33-R62 útvonalon jut a jel.
Ha a C32-n van jel, akkor az említett 2 alkatrész valamelyike,
vagy JK2 csatlakozó a hibás.
(Vagy te, de ez már volt említve. Kb kismillió a hibalehetőség.)
De egyszerűen, a rajz alapján végig kell követni a jelutakat,
egyúttal ellenőrizve a kapcsolást, megfelel-e a rajznak.
Ehhez bemenetnek egy zsebrádiót, vagy MP3 lejátszót, míg
ellenőrző műszernek egy LM386-os erősítőt javaslok fülhallgatóval.
Nincs mese, ezt neked kell megcsinálni, mi innen a távolból ezt
nem tudjuk helyetted megtenni. -
darvinya
titán
Az említet hsz-ben lévő rajzon van egy (főtáp) 9V, 8V, 4.5V áramkör.
IC4-nél is van 4.5V-os áramkör ami 9V-ból állítja elő külön.
Erre kérdeztem rá.Mert már sok ötletem nincs hol lehet a hiba.
Az M5218L belső rajza eltér a NJM4558LD belső rajzától.
Egy kis részig hasonló.
Az eltérés okozhat nem megfelelő működést. -
darvinya
titán
Sziasztok
Nemrég feltettem egy gondomat (#39357) darvinya
Már sokszor végig néztem hol lehet hiba.
Semmi, eredménytelenül.Most kicsi magyarázatokat, stb. kérek.:
1. M5218L/M5223L IC mennyire helyettesíthető NJM4558LD-vel.(mert már kezdem arra jutni, hogy nem)
2. Szekcióra bontva mik a funkciójuk:
-IC1a/b előerősítő?
De minek van /b részén kimenet vissza fordítva a bemenetre? (M5218L belső rajza ebben szempontból nagyon eltér a NJM4558LD-től.?
Emiatt nincs jel JK2 kimeneten? )
-IC4 egy jelgenerátor?
Hibaforrás lehet, hogy nincs kiépítve a külön álló 4.5V-ot áramkör, hanem a főtáprész 4.5V-jára lett rákötve?
-Q5/Q6-nak mi a szerepe?
-Q1/Q4/JK2 viszonya test zárással való kapcsolás.
-IC2/IC3 jel eltolást végzi, de miként?
-Q3/Q10 jel erősítés v. simítást végzi?Köszönöm
-
harry
veterán
Köszi, igazából gondoltam találok valami sarki boltban is (barkács, villany, elektro, stb), pár száz forintos tételnek gondolnám, nem hiszem, hogy nincs... Mert itt árajánlat kérésnél a min. mennyiség 100m
Persze ők gyártanak, de nem hiszem, hogy nincsen több forgalmazó.
-
harry
veterán
Van tippetek, hogy ilyen gumi élvédőt (élszegélyt) merre lehetne venni? [link]
Kb 2-3mm vastag lemez szélére szeretném felrakni, nem kell széles/magas (képen "H" érték, kb fél centi elég is), egy műanyag műszerdobozon kivágott rész peremére tenném. Szóval inkább kicsi / esztétikus legyen, mint vastag / nagy. -
Cheesy
őstag
Sziasztok!
Olyan termosztátot keresek, ami meg tud hajtani 2db 12V ventilátort, ha a beállított hőmérsékletet eléri az érzékelő. Vagy mi ennek a módja? -
darvinya
titán
válasz
Kernel #39358 üzenetére
1-2 láb 3.5V, stb.
Minden hol meg van a fesz, ami kell.
Csúnya tesztelésemmel annyi jött ki, hogy C32 ig van jel.
Azaz erősítőre kapcsolva odáig ad hang visszajelzést, ha szabad kézzel érintem testelem.
Tudom nem így kellene, de már minden végig mérve más ötletem nem volt. -
atesss
addikt
Üdv !
Olyan áramkört keresek, ami egyszerű (=próbapanelen egyszerűen összerakható), és egy fokozattal tudom vele egy kondenzátor mikrofon jelét egy fejhallgató (vagy akár kis-hangszóró) számára szükséges teljesítményre erősíteni.
Nem baj, ha esetleg a műveleti erősítő (vagy más alkatrész) egy drágább darab, ha cserébe a kapcsolás tényleg egyszerű lesz. -
-
moha21
veterán
válasz
zoli03 #39346 üzenetére
Szia!
Én inkább ezt venném : Uni-t UT60E
idehaza áfával 14k, tudja mindazt amit linkeltél + Trms feszültségmérést is.
Meg látom mások a méréshatárok is. Nézd át a specifikációkat a gyártó honlapján.
-
Kernel
nagyúr
Igen, azoknál 1,2 V névleges érték van megadva. (Nominális, számított átlagérték, középérték.)
Pl. Li-ion esetében jól kitűnik: a régebbi fajta vegyületnél, amit 4,1 V biztonsági határig javasolt tölteni, a számított névleges érték 3,6 V.
Az újabbaknál jelent meg a 4,2 / 3,7 V.
Poénból rákerestem a voltage reference kifejezésre a "világpiacon", ahol elvileg minden van. Ez is van:
http://www.ebay.com/itm/171176565109?
http://www.ebay.com/itm/181235948445?
http://www.ebay.com/itm/281279923549?Ár szerint növekvő, persze van még feljebb is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Futás, futópályák
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- World of Tanks - MMO
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés ACER PREDATOR HELIOS 18
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest